Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Май, 2023 19:00 6 434 70

Путин ще загуби в Украйна, ще бъде изтласкан и от Азия

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • владимир путин-
  • азия-
  • китай-
  • казахстан-
  • кремъл-
  • виталий портников-
  • си дзинпин

Путин е затънал в авантюрата си в Украйна

Путин ще загуби в Украйна, ще бъде изтласкан и от Азия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин ще загуби в Украйна, ще бъде изтласкан и от Азия
© Виталий Портников

Лидерите на страните от Централна Азия - Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан и Киргизстан - пристигнаха в Сиан за първата по рода си среща на върха Китай-Централна Азия.

Още новини от Украйна

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин ги посрещна с характерната за китайския протокол пищност, с танци и банкет. Всичко трябваше да покаже, че в Сиан се приемат важни гости, тази древна имперска столица на Китай.

За президента на Китайската народна република срещата в Сиан наистина е от особено значение. Първо, срещата на върха се провежда почти едновременно със срещата на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония. Китай не е член на този неформален клуб на представители на развитите икономики на демократичния свят. Но Си Дзинпин иска да докаже, че е лидер на регионалната политика и ще трябва да се съобразяват с него във всеки случай. Освен това интересът на Китай не се ограничава до страните, представени на срещата.

Наскоро ръководителят на външнополитическия отдел на Китай Цин Ган проведе безпрецедентна тристранна среща в Пакистан с участието на пакистанския външен министър Билавал Бхуто Зардари и ръководителя на външнополитическия отдел на „талибанския“ режим в Афганистан Амир Хан Мутаки. И това е поредната заявка за регионално лидерство.

Друга важна причина е да се наблегне на намаляването на влиянието на Русия в региона на Централна Азия – същия този регион, който доскоро в Москва самоуверено наричаха „задният двор“ на Кремъл. Да, на 9 май можехме да видим всички лидери, които сега са дошли да видят Си Дзинпин на парада заедно с Владимир Путин. Но такава колективна среща с руския президент е ежедневие, както и срещите във формат Русия-Централна Азия. Но срещата на върха на китайския лидер с президентите от Централна Азия, на която Владимир Путин не присъства, се провежда за първи път в историята.

Специален формат без Путин

Изглежда, че Си Дзинпин може да използва срещите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) за многостранна комуникация с президентите от Централна Азия, но в Пекин решиха да разработят специален формат. Без Путин.

Впрочем на неотдавнашната среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд Путин вече не изглеждаше като лидер, а като обикновен участник в срещата. Вместо това централноазиатските президенти възприемаха китайския гост като безспорен лидер на срещата. Наблюдателите в региона бяха впечатлени и от факта, че Си Дзинпин направи първото си чуждестранно посещение след пандемията не другаде, а в Казахстан. По време на преговорите с президента на тази страна Касим-Жомарт Токаев, ръководителят на КНР декларира гаранции за суверенитета и териториалната цялост на Казахстан. На фона на регионалната тревога за бъдещето, възникнала след атаката на Русия срещу Украйна, това не бяха просто учтиви думи.

Демонстрацията на разбирателство с Токаев, бивш служител на съветското посолство в Пекин и експерт по китайски език, продължи и по време на тазгодишната среща на върха. Токаев пристигна в Сиан ден преди началото ѝ и проведе двустранни разговори със Си Дзинпин. Но всъщност това не бяха преговори, а празник, тъй като в деня на срещата президентът на Казахстан навърши 70 години и искаше да отпразнува юбилея в компанията на китайския лидер.

Изданието South China Morning Post, което е близко до ръководството на Китай, в своя репортаж за тези преговори специално отбеляза, че Си Дзинпин се среща с политик, който не се страхува да предизвика самия Владимир Путин и припомни речта на Токаев на Петербургския икономически форум, когато той обяви, че не признава суверенитета на т. нар. „народни републики“ (групировките „ДНР“/„ЛНР“, действащи в окупираната от Русия част на Донбас) в присъствието на руския президент.

Путин е затънал в Украйна

Ръководителят на КНР проведе също двустранни разговори с ръководителя на друга важна централноазиатска държава - узбекския лидер Шавкат Мирзийоев, който току-що успя да "занули" президентските мандати и се сдоби с възможността да управлява до 2040 г. И основното значение на тези преговори и самата среща на върха в Сиан е отслабването на влиянието на Русия в региона. Путин е затънал в авантюрата си в Украйна и китайският лидер бърза да заеме мястото му и окончателно да изтласка Русия от Централна Азия.

Източник: radiosvoboda

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДС активист

    49 27 Отговор
    Големите държавници, войни не водят!

    Коментиран от #12

  • 2 честен ционист

    82 59 Отговор
    Вова не само, че няма да бъде изтласкан, а вече трайно се насади във всеки западен мозък и главно джеб. Прогнилият Капитализъм дълго ще проклиня своя палач - императора на Третия Рим.

    Коментиран от #66

  • 3 Пич

    101 22 Отговор
    Този списвач , наистина не излиза от мазето !!! Направо е пуснал пяна от преповтаряне на едно и също !!!

    Коментиран от #46

  • 4 ЗЕЛЕН НАРКОМАН

    88 32 Отговор
    БЕЗАРАБСКИЯ ФРОНТ .НЯМА НУЖДА ДА ГО ЧЕТА. НИЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА БАХМУТ .ЗАЩО ЛИ ?
  • 5 Бай Хой

    71 19 Отговор
    Бля бля.
  • 6 о бесарабския,

    68 16 Отговор
    мархаба бре, как е?!? тепате ли „музикантите“ в бахмут, или след седмица ще смутолевите че, таковата....., като за соледар?!? големи сте смешници, даже и една деза не можете да представите подобаващо!
  • 7 Рублъов

    15 40 Отговор
    Обичам другаря Владимирович /шаломович/.
  • 8 Ххххххххх

    59 18 Отговор
    Гладна кокошка, просо сънува.
  • 9 Някой

    69 20 Отговор
    Когато нещата за украинските нацисти и техните ментори станат особено плачевни бесарабския пуска своето "тежко оръжие" в областта на безумната пропагана - портников.
  • 10 Някой

    52 10 Отговор
    Да, да. И от Марс ще я изтласкат!
    Браво, так держать! С пожелателното мислене напред!
  • 11 Зеленски съм - здраво пахнем и просим

    56 17 Отговор
    За Путин не знам, ама ляхите уж с искането на истината от бандерите, за 100-те хиляди избити поляци при волинското клане , май пак са си наточили мераците за Галиция. И ще си я вземат.
    И то тогава кво ще остане от Окрайна?
    Един по-зелен и голям ше остане, хъ-хъ...
  • 12 Умна

    15 27 Отговор

    До коментар #1 от "ДС активист":

    Приказка .Впрочем в белгородско са в бомбубежищата.
  • 13 Вагинаторът

    24 34 Отговор
    Може да бъда изтласкан от Азия, но в Хага (Гага) ще съм Номер едно!
  • 14 хооо

    24 39 Отговор
    Алчното КГБ джудже вместо да се беше оттеглило в накрадените резиденции и да си гледа рахата тръгна да се прави на корава мъжага.
  • 15 Много прекаран чак жал да ти стане

    17 41 Отговор
    Ти представяш ли си какво унижение преживяват ушанките в момента..подариха васалите си на СИ ДЗИН ПИН ритуално по телевизията
    Чудно ми при това положение когато на господаря Си му се сбъдват най-смелите хилядолетни мечти да подчини северните варвари..как аджиба Си ще отиде на световна война и да затрие 2000 000 000 китайци
  • 16 А честито

    26 48 Отговор
    А честито, тази седмица Белгородска Народна Република (БНР), другата дай Боже Курска (КНР), после Брянска и така до Маскава.
    Долу кърваво жуже...да живее свободна Русия!
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #50

  • 17 Мечти

    38 8 Отговор
    Ще - ще- ще- ще- ще...
  • 18 ХАЙДЕ МЛЯКОТО

    35 4 Отговор
    И СИ ЛЯГАЙТЕ
  • 19 Васил

    13 35 Отговор
    Рашистите са обречени!
  • 20 Белгород Белгородиевич

    13 34 Отговор
    "Руската армия не може да противопостави нищо срещу групата ни патриоти доброволци, които взеха оръжие в ръка и тръгнаха срещу режима в Москва. За пореден път е разрушен митът, че гражданите на Русия са в безопасност и че Русия е силна. Те просто окрадоха всичко! Русия няма никакъв ресурс да реагира на кризи - военнослужещите или са мъртви, или са ранени, или са в Украйна. Свидетели сме на паника, частично на евакуация, но в повечето случаи - на стихийно бягство", заявиха бойците от РДК и ЛСР.

    Свидетели сме на една разпадаща се държава.
  • 21 Валерия Новодворская

    12 29 Отговор
    В нашия север има само бели мечки, в нашия юг сме обкръжени от плътна пустиня от ненавист, защото на всички – и на Кавказ, и на Средна Азия, и на Тибет, на който ние даже не съчувствахме – ние причинихме някакво зло.
    На запад ние гнусно и предателски нападнахме Украйна, и тази война завинаги ни лиши от доверието и уважението на цивилизованите народи – от Швеция до Австралия и от Канада до Чили.
    А на изток ние се заплетохме в китайската главоблъсканица. Главоблъсканица в буквален смисъл, защото там ще си счупи врата.
  • 22 Българин

    30 5 Отговор
    Няма начин. Секи знае, че Путин е болен от Раг и омря миналата година, също така му свършиха и ракетите.
  • 23 Хахаха

    26 3 Отговор
    Руският народ е колективният Путин. Какво ще правите?

    Коментиран от #28

  • 24 Лоша новина за пусинофилите

    17 31 Отговор
    Руската победа в Бахмут се оказа фалшива. Русия загуби близо 130 000 убити и ранени в месомелачката
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОНТРАТА

    22 11 Отговор
    До Дзинпин ги събра по заповед от Кремъл казал им е какво предстои,аа какво предстои сорос4ии съвсем скоро ще разберете!!!

    Коментиран от #30, #31, #52

  • 27 Сега разбирам, че онази снимка

    4 20 Отговор
    На Си с коленичилият Пу пред междукрачието му не е фейк или монтаж.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Стършел

    11 22 Отговор
    Ако не сте виждали живи мъртъвци, погледнете руската върхушка.🤣🤣🤣
  • 30 Стой красив

    4 15 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    Добре..ама по времето на СССР..даже не му позволяваха да им говори..пък сега въртят едни пари танци момичета..малко съмнително изглежда
  • 31 Стършел

    5 22 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    Айде де изчака ни се чакането, само празни приказки но това е нормално за руснаците и техните роби.🤣🤣🤣
  • 32 ха ха

    17 3 Отговор
    кръчмарски интриги
  • 33 Смех !

    19 5 Отговор
    Тия без РФ се рупат зелки до припадъци.
  • 34 Путин

    14 8 Отговор
    Путин Путин Путин Путин Путин Путин

    Коментиран от #68

  • 35 Истината

    18 7 Отговор
    Бесарабски фронт = Факти = Дойче веле = nazisti =satanisti
  • 36 Сибир, ще е отново китайски

    8 16 Отговор
    Китайският президент каза че не променя позицията си и не признава окупираните от Русия нови територии и анексирания Крим за руски територии..!
    Си Дзинпин обаче направи най важното при съвместните разговори с лидерите на страните от Централна Азия - Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан и Киргизстан, като "обезоръжи" Русия от най силното й оръжие - заплахата за използване от Русия на ядрени оръжия с които непрекъснато заплашва Запада и по този начин приравни "непобедимата" й безаналогова армия на Русия в една конвенционална война , с тази на Нигерия !!!
    Си Дзинпин също заяви че "безграничното приятелство" с Русия е само дипломатическа фраза , като изрично спомена че Русия трябва да забрави за ядрените си оръжия и че в никакъв случай не трябва да мисли да прибягва до тях, защото като пряк съсед с 10 пъти по голямо население Китай също се чувства застрашен и няма да стои безучастен...!!!
  • 37 Не е

    18 7 Отговор
    Пожелал не ви е изпечени.Прави всичко възможно да има по малко жертви сред цивилното население. И запомнете с БОГ зад него е непобедим.

    Коментиран от #41

  • 38 Да се чете

    11 1 Отговор
    По горе не ви е изпепелил.
  • 39 ТОЙ ПУТИН НАЛИ УМРЯ ????????????

    20 4 Отговор
    ЧЕТЕ ЛИ ГИ НЯКОЙ ТЕЗИ ПАСКВИЛИ ?????????????????????????
  • 40 целия свят работи и е в приятелски

    21 10 Отговор
    отношения с русия ,освен сащ и техните кучета едно от които е ЕС

    Коментиран от #42, #51

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да бе...

    10 20 Отговор

    До коментар #40 от "целия свят работи и е в приятелски":

    От Токио през Лондон до Ванкувър и от Сидней през Рим до Осло- всички хора и развити и цивилизовани държави са със САЩ и единодушно осъждат Путин като агресор и военнопрестъпник...!!!

    Коментиран от #55

  • 43 Един българин

    11 19 Отговор
    Путлер е капут
  • 44 Простите Урки от БФ мечтаят

    16 3 Отговор
    БФ как са лъжите вървят, продават ли се или гладни ще си ходите
  • 45 Иванов

    21 9 Отговор
    За съжаление господина, който е написал материала не вижда по-далеч от носа си, или не може да се отклони от органичната си русофобия. Тогава, когато на централноазиатските държави им е малко в повече да разговарят директно с Русия, идва Китай. А колкото до затъването на Русия в Украйна, там нещата вървят по план - до две, три години Киев ще бъде превзет. Ако някой си помисли защо в 2022 година не бе дадена заповед за атака към Киев, нека разсъди дали Русия не желае да разтегне тази война, в резултат на което ще получи една слаба Европа. А както вече се очертава САЩ правят опит тихомълком да се измъкнат от Украйна, натиквайки Англия там. Колкото до Китай, единствения начин да си върне Тайван е в сътрудничество с Русия.

    Коментиран от #49

  • 46 Цялото денонощие покриват

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    с Коваленко и Геращенко.
    Съботите и неделите не знам кой им покрива обаче но като гледам izмекяри се намират.
  • 47 Пха ха ха ха

    15 8 Отговор
    Факти скоро руснаците ще са на Дунав какво ще правите тогава????
  • 48 ДZверцов

    11 5 Отговор
    Ауу, Владимир Владимирович е като Гагарин описан. Царство му, космическо... Ще ви изпие със сламка и ще ви навърти на фишеци в Булонския лес за аромат.
  • 49 Хаха

    9 17 Отговор

    До коментар #45 от "Иванов":

    Ти гледай Китай да не забрави за Тайван , и да иска да си върне Сибир .
    Тези изконни територии са далеч по важни за Китайската Империя.
    Хаха
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Заблуденяк

    8 15 Отговор

    До коментар #40 от "целия свят работи и е в приятелски":

    Кой е целия свят
    Хаха
    На тези които си купуват газ и нефт , без пари ли?
    Хаха

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Стършел

    4 15 Отговор

    До коментар #51 от "Заблуденяк":

    Тука има един набожен човечец, даже е от твоята путинска свита, трябва малко да ти обясни че материалистите не свършват добре, дреме ми за руската газ, нефт и пари, знаеш каде можеш да си ги завреш.
  • 54 Павел пенев

    14 7 Отговор
    Такива са сънищата на западните идиоти
  • 55 Укрю

    12 7 Отговор

    До коментар #42 от "Да бе...":

    Единодушно ссъждат Путин....???!!!! Що не си пиеш хапчето и да си легнеш
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дрън дрън

    13 4 Отговор
    ярина.............
    Тъп анализ на неосведомени хора
  • 58 Привет от дядя.

    5 13 Отговор
    Приветствам с добре дошли всички бг. русофили и обявявам всеобща мобишизация.Да победим. Да се явят всички с кирки и лопати!

    Коментиран от #65

  • 59 Диди

    2 15 Отговор
    Русия беше и ще си остане суровинен заден двор на България.
  • 60 Пфууу

    7 2 Отговор
    Абортников е ясен
  • 61 без пропаганда ли?

    8 0 Отговор
    Путин е Изтласкан, Затънал, и.т.н. А Борел е "топ" дипломат, величав решителен. Семейство Зеленски са красиви и умни. Езика е голяма сила, формира мнение и пропаганда.
  • 62 Глей сига

    5 2 Отговор
    ГОСПОДИН ПОРТНИКОВ АКО ПУТИН СЛУЧАЙНО СЕ ИЗ.....КНЕ НА ФИЗИОНОМИЯТА ВИ НЕ ТРЯБВА ДА Я МИЕТЕ ПОНЕ ГОДИНА

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Светла Димитрова (например)

    5 2 Отговор
    Това, което говорят противниците на Русия в НИКАКЪВ случай не е демократично и хуманно.
    …..,, безсилието ражда злобата" и бръщолевенето на празни приказки. Русия я чакат да изчезне от 1000 години и все си е на местото голяма и мощна.ИСТОРИЯТА и ЛОГИКАТА са показвали много пъти, че когато се забрани другата гледна точка, настъпват лоши дни за човечеството.
    Русия винаги излиза по-силна. Който не вярва, да погледне в Историята.
    Русия не искаше война с окраината си.За неспазване на Минските споразумения, под които стои подписът на клоуна с бело на носа, си признаха Ангела Меркел, Оланд, Макрон, а тролчетата тук на деменцията дори не знаят кои са тези хора.
  • 65 привет от

    5 3 Отговор

    До коментар #58 от "Привет от дядя.":

    дрогирания клоун. Не се опитвай да го игнорираш, като говориш срещу Русияу и Путин. ХВАЛИ БОГАТИРА на окрарината на Русия. Отлично се справи като слуга не на народа си, а на фащ обора и нато.
    Токова си заблуден в пропагандата, която се опитваш да налагаш, че ако те болеше, щеше да си в реанимация.
    Зеленият не спира да наглее!!Иска да вкара цяла Европа в война.Все пак трябва да изпълни заповедите на господарите си на всяка цена!! Една година всякаква помощ от "колективния" ЗападНАЛ и НИКАКВИ резултати не постига зелената еуглена. Жалко и обидно положение на просяк.
  • 66 Малеее

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Голям смях! Пълен кретенизъм! Само Вова ви е в главата! Мозък много ама гънки няма!
  • 67 Бивш левскар

    4 2 Отговор
    усраински смешници. Крадци и алкохолици.
  • 68 Кажи тавариш

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Путин":

    Браво на Путин, ликвидаторът на Русия!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Донев

    1 0 Отговор
    НА КРИВ,...........ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ