Last news in Fakti

23 Май, 2023 10:00 1 536 48

Молдова: "Не на руския ботуш. Да живее Европа!"

  • молдова-
  • русия-
  • приднестровие-
  • мая санду

Молдова е Европа – и Европа е Молдова – така председателката на Европарламента Роберта Мецола приветства десетките хиляди на площада

Молдова: "Не на руския ботуш. Да живее Европа!"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 80 000 души демонстрираха в Кишинев в подкрепа на "европейска Молдова". Те показаха ясно, че искат да се отърват от задушаващата прегръдка на Русия и да бъдат част от цивилизована Европа. Репортаж на Роберт Шварц.

"Ако и сега не успеем, сме просто загубени", казва Василе, около петдесетгодишен мъж с европейско знаменце в ръце. Той е излязъл заедно с цялото си семейство на площада на „Великото народно събрание“ в Кишинев, за да подкрепи проевропейския курс на своята страна. Редом с него още 80 000 души от цялата страна вчера последваха призива на президентката Мая Санду. Те искаха да покажат на света, че Молдова е част от Европа.

"Част от цивилизования свят"

„Да се измъкнем най-после от задушаващата прегръдка на Русия“, казва Василе, според когото войната в Украйна е разбудила хората. Сега молдовците имат уникалния шанс да се превърнат в част от цивилизования свят, вярва Василе. Море от европейски и молдовски знамена, много плакати, усмихнати лица – така изглеждаше площадът вчера.

Една жена гордо ни показва своя собственоръчно написан плакат: „Ние, народът, днес решаваме завинаги: Молдова е европейска“. На десетина метра от нея са се скупчили студенти. „Не на руския ботуш!“ и „Подкрепа за интеграцията в ЕС“ – гласят техните плакати. Навред цари празнично настроение. Всички с напрежение очакват двете главни ораторки на митинга: президентката на страната Мая Санду и председателката на Европарламента Роберта Мецола.

„Нашата цел е до 2030 година Молдова да стане пълноправен член на ЕС“, казва Санду. Тя уверява десетките хиляди хора, че Европа не е просто някакъв безсъдържателен лозунг: „Европа е начин на живот, Европа е мечта, която трябва да се сбъдне, Европа е шанс за нашия народ да живее в мир, спокойствие и благоденствие“, възкликва президентката от трибуната. А хората скандират „ЕС и Молдова“. В неделния ден на площада ясно се усеща, че молдовците се чувстват част от Европа и очакват ЕС да ги приеме.

"Молдова е Европа - и Европа е Молдова"

Президентката Мая Санду символично проговаря и на украински, а площадът отговаря гръмогласно: „Слава на Украйна!“ Огромна е солидарността на молдовските граждани със застигнатите от жестока война съседи. Огромни са обаче и страховете, че Молдова може да бъде следващата жертва на руската агресия. Много хора са шокирани от заплахите, които Москва вече на няколко пъти отправя. Неслучайно Мая Санду си пожелава една европейска Молдова със силни и благонадеждни приятели, които я пазят от агресори, разпалващи войни и убиващи хора, и не я оставят на произвола на съдбата.

По лицата на хората е изписано, че са очаквали да чуят точно тези думи. Думите, които им помагат да не губят надежда. 34 години, след като страната им получи независимост от някогашния Съветски съюз, хората най-после искат „у дома, в Европа“.

„Молдова е Европа – и Европа е Молдова“ – така председателката на Европарламента Роберта Мецола приветства десетките хиляди на площада. На площада се приема и обща резолюция, според която мнозинството хора в страната искат да принадлежат към голямото европейско семейство.

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, председател на делегацията на Европарламента за отношенията с Молдова, е смаян от мощното излъчване и убедителността на това „Народно събрание“. „Хората в Република Молдова днес дадоха ясен сигнал за европейска интеграция. Тук дойдоха 80 000 души от цялата страна, стари и млади, всички те имат едно послание“, каза Мурешан в интервю за ДВ. Според него хората в страната добре знаят, че интеграцията в ЕС е дълъг процес, който изисква многогодишна работа и реформи, но са готови за всичко това. „Хората тук искат да живеят като граждани на Европа, те споделят нашите ценности“, добавя евродепутатът.

Молдова иска да напусне ОНД

Дни преди този огромен митинг Република Молдова внесе искане за напускане на така наречената „Общност на независимите държави“ (ОНД). Тази организация се опитваше да задържи под един покрив някогашните съветски републики. Председателят на молдовския парламент Игор Гросу оповести, че излизането от ОНД е стъпка, взета след консултации между президентката, правителството и представители на гражданското общество. Гросу добави, че след началото на окупационната война срещу Украйна вече не може да се говори за никаква общност.

Допитванията показват, че почти 60% от хората в страната искат влизане в ЕС. Същото твърди и Василе, който разказва за своите колежки и колеги. Почти половината от тях били с проруски нагласи, но нападателната война на Русия срещу Украйна накарала мнозина да променят нагласата си. Тези хора вече също виждат собственото си бъдеще в границите на една обединена Европа, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охранителна дейност

    26 11 Отговор
    Тъй като Молдова няма собствена армия, досега тази услуга се извършваше от руски военни.
  • 2 КОТарАК

    26 36 Отговор
    колко ненормален трябва да си , да поддържаш РФ и 1 бункерен джуджак , просещ безпилотники от Иран?
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    40 21 Отговор
    Това в Молдова го казват само Мая Санду и шепата ѝ привърженици - около 10 000 в цяла Молдова.
  • 4 траяску

    26 15 Отговор
    Тея мамалиги за каква европа мечтаят??
  • 5 Президентката им е с румънско гражданств

    29 16 Отговор
    Както Киро Тъпото с канадско
    Гагаузия тотално избра политици за Русия
    Ботуша е американски не руски
    Молдова винаги е била отделно княжество сега тази иска да ги прави румънци
  • 6 Молдова каза да

    24 15 Отговор
    На американския ботуш
  • 7 Да, да

    20 13 Отговор
    На демонстриращите бяха раздадени бургери и понички с голяма дупка.
  • 8 Коко

    11 12 Отговор
    Искаме модерен Евро ботуш или мокасин Вива Венсеремос
  • 9 Българин

    17 18 Отговор
    никой,никъде не иска да чуе за ватенките
  • 10 Г-ца каприз

    24 10 Отговор
    Тия са смешници ....🤣🤣🤣 Президентката им иска да станат част от Румъния 🤣🤣

    Коментиран от #48

  • 11 рфока

    28 12 Отговор
    И Молдова я отровиха от Шорос платените "демократи" и агентите на цирей ю. И там такава "демокрация" им докараха, че нямат какво да ядат. Вместо да си живеят в дружба и да си търгуват в мир и да си живеят живота, и там ги подскукоросаха на бабаити да се правят. И те големи европейци станаха и те големи натовци. Ще се наложи и на тях да им наместят мозъците руските ни братя. Ще има ритници за всички от сърце. Само много простите могат да обслужват англосаксите, дето само крадат и лъжат.
  • 12 Последния Софиянец

    21 11 Отговор
    Шепа платени соросоиди.
  • 13 Българин

    14 19 Отговор
    украинците освободиха Европа от руския ботуш
  • 14 Българин

    11 15 Отговор
    мераците на Путин и кликата му са смешни-Русия е пропаднала държава пред разпад
  • 15 Краварския ботуш

    15 7 Отговор
    Е сладък като мед...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Последния Софиянец

    14 9 Отговор
    В Молдова живеят 450 000 украинци и още 100 000 избягаха от войната .Лесно е да съберат няколко хиляди на протест.
  • 18 Шаран БГ

    23 10 Отговор
    Европейският ботуш е по-лъскав !!
    Дали има живи молдованци , за да им припомнят, колко е бил НЕЖЕН немският ботуш преди 80 години ? Дали знаят защо имат възможност да се правят на самостоятелна държавица, след като бяха реСпублика от СССР ?
    И още по-интересното е , защо Дойче веле желае отново техния ботуш да смени руския ???

    Коментиран от #23

  • 19 Урюрвкос

    10 7 Отговор
    важното е Европа да живее а молдованците ряпа да ядът
  • 20 Хахаха

    22 11 Отговор
    Тук се върти една простичка пропаганда! 90% от жителите на Молдова копнеят Русия да се върне отново! Беше доста смешно когато западни журналисти започнаха да се разхождат в Молдова и да интервюират хората по въпроса за Европа и Русия! На което масово хората отговаряха че по времето на социализма е имало бъдеще в Молдова и това са златните години на тази държа! В момента всички млади били избягали защото нямало перспектива затворени фабрики и пълен крак за държавата и повечето от тях казаха че таничко си мечтаят да се присъединят към Русия отново!

    Коментиран от #42

  • 21 Реалист

    15 10 Отговор
    Молдова е руска изобщо не си правете планове за Молдова за да не пострадате западни фашисти.
  • 22 патето Яки

    9 9 Отговор
    Не на европейско-американския ботуш, да живее Русия.
  • 23 Хахаха

    16 9 Отговор

    До коментар #18 от "Шаран БГ":

    Не обръщай внимание на пропагандата в Молдова масово подкрепя от Русия! По същия начин наркомана Зеленски благодари на българският народ за предоставеното и оръжие а всички българи се въртят вкъщи и им иде да избият кочината от яд защото абсолютно никой не го подкрепя освен продажниците в парламента! Самият Кирил Петков се отпусна че 85% от българските граждани не подкрепят даването на оръжие за Украйна!
  • 24 пффф

    10 13 Отговор
    А в България подръжници на режима на путин купени с шепа копейки хвърлят червена боя по сградата на европарламента. Явни си заслужаваме съдбата.

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Бай ти Ганьо

    18 8 Отговор
    В германска медия направиха предаване в което обясняват как смелия български народ се опълчил на Русия като предоставил оръжие и спасил Украйна в първите дни на войната и качили интервю с нахиления просто Киро! И ни дават за пример....... на германците които масово не подкрепят даването на оръжия за Украйна... както между впрочем и българите масово не подкрепят даването на оръжия за Украйна и изобщо не са се опълчвали на Русия..... по същия начин правят в момента и с Молдова изкривяват информацията и ни дават фалшиви примери за да ни объркат още повече!
  • 26 Сбърканите от ДВ са тук

    12 4 Отговор
    ДВ ненормални сте
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Г-ца каприз

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "пффф":

    Я ме светни де е "европарламента" в София 🤣🤣🤣🤣
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Балкания

    6 3 Отговор
    Бедност и мизерия в 0ст Европа.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Алкоголик

    5 3 Отговор
    Никой не иска Жизнь в... КЕНЕФА
  • 34 Холмс

    9 3 Отговор
    Молдованите ще изчезнат завинаги.
    Румъния има големи мераци да ги асимилира.

    Като цяло, сегашната президентка на Молдова е също румънка по паспорт!!!!

    Събрала е един митинг от всички румънци в Молдова.
    Обаче при десетките по-големи митинги срещу румънката караше полицаите да им спират десетки, а общо стотици автобуси с хора които са против нея. Освен това не им разрешаваше да правят протести стещу нея самата със всички възможни други методи.
  • 35 Холмс

    8 5 Отговор
    Освен това "слава украине" е лозунг на местните украински нацисти работили за Хитлер през втората световна.

    Тази групичка от активисти дето скандира такива неща незнае какво говори, не иска да знае или е заплатена групичка и ще вика всичко което им кажат.
  • 36 Флипп

    6 3 Отговор
    Европейския ботуш се оказа много, много по-страшен от Руския
  • 37 Няма страшно Молдова !

    6 6 Отговор
    Украинските богатири доказаха, че рашистите са голи и боси. Ама без ботуши краката им са очень ванючие. Осмърдиха цяла Европа. Сакън да не припаднете !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да живее

    6 1 Отговор
    Кочината Европа
  • 40 Сандо

    6 3 Отговор
    Молдова е държава без бъдеще,дотам я докараха евроатлантиците.А можеха да я оставят на мира да преживява някакси,и без това никога в историята си не е била кой знае колко богата.Преди да поеме по пътя към натото и евро.ейския съюз беше най-бедната страна в Европа,сега на карта е поставено съществуването и.
  • 41 Стойчев

    2 4 Отговор
    Копейките пак тъжни. И в бг ще има орявителство на война и сега пращаме цялото Възраждане на контингент на фронта, и Евро ще има и Шенген… не ви е ден.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Подкрепа за интеграцията на Молдова в ЕС

    3 4 Отговор
    Абе те и украинците на майдана в Киев след окупирането от Русия на Крим така викаха че са "Част от цивилизования свят" и искат да са част от ЕС и „Да се измъкнем най-после от задушаващата прегръдка на Русия“, ама Русия и Путин им пуснаха едни "зелени човечета" и стана патакламата, та сега Зеленски трябва да защитава Украйна от агресията на "зелените човечета" на Русия..!!!
    Защо в Молдова 60% от хората опитали сладостта на живота на " прекрасния руски свят" в страната, искат влизане в ЕС и отделяне от зависимостта на Русия, а в България 500 хиляди изрожденяци и загубеняци искат напускане на ЕС и България да е отново в зависимост от Русия...???
  • 46 Питам

    3 0 Отговор
    АЛООООООО КОЛКО БЯХА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ НА ПРОТЕСТА АЛЛООООО
  • 47 Повелята на Свободата

    2 1 Отговор
    Още Ботев и Левски не са искали миризливия руски ботуш да стъпва в България
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.