Last news in Fakti

30 Май, 2023 19:00 2 925 47

България не може или не иска да се отърве от руския газ и петрол

  • газ-
  • газпром-
  • петрол-
  • русия

Способността на Русия да продава суров петрол беше ограничена на 5 декември 2022 г., когато Брюксел ѝ забрани да транспортира черното си злато с кораби до Европейския съюз

България не може или не иска да се отърве от руския газ и петрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нахлуването на Русия в Украйна разкри уязвимостта на Югоизточна Европа по отношение на енергийната сигурност. Тя изостри енергийната криза, причинена от разликата в доставките на газ на световните пазари, и подчерта прекомерната зависимост на много държави-членки на ЕС от вноса на руски изкопаеми горива. България успя да оцелее през зимата без драматични смущения благодарение на температури доста над нулата и благодарение на алтернативните енергийни източници, които властите успяха да осигурят, пише френското електронно издание www.agora-francophone.org.

Ето някои интересни развития, които тази балканска страна преживя през последните четири месеца в областта на енергетиката.

Петрол - България е третият по големина вносител на руско черно злато в света

Вълни от западни санкции удариха Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, включително енергийния ѝ сектор, основен източник на приходи за Кремъл.

Способността на Русия да продава суров петрол беше ограничена на 5 декември 2022 г., когато Брюксел ѝ забрани да транспортира черното си злато с кораби до Европейския съюз. Освен това в същия ден ЕС ограничи цената на руския износ на петрол по тръбопроводи до 60 долара за барел.

Докато почти целият ЕС намали доставките си на руски петрол, България изглежда се противопоставя на тази тенденция. За известен период в края на 2022 г. България се превърна в третия по големина купувач на руски петрол в света, след Китай и Индия, надминавайки най-големия си съсед Турция.

България не се противопостави на санкциите и получи изключение от Брюксел, което ѝ позволи да получава товари с руски петрол, доставян по море.

Целият руски суров петрол, доставян в България, пристига в рафинерията "Нефтохим Бургас", която се смята за най-голямото съоръжение по рода си на Балканите. Рафинерията, разположена в черноморското пристанище Бургас, е собственост на "Лукойл", вторият по големина производител на петрол в Русия.

Като част от изключението, предоставено от ЕС, руската компания се е ангажирала да плаща данъци върху доходите, генерирани в България. "Лукойл" не го е правила от години, като властите отдавна подозират, че компанията фалшифицира сметките си. Компанията редовно отчита годишни финансови загуби, с малки изключения, поне от 2006 г.

Електричество - Облагане на тези, които печелят от високите цени на енергията

В края на 2022 г. парламентът прие мерки за компенсиране на небитовите потребители - предприятия, държавни и общински институции, болници, училища, детски градини - като покрие цялата разлика за потребление над 200 лева (102 евро) за MWh. Това е намаление на прага от 50 лева, тъй като дотогава се компенсираше потреблението над 250 лева за мегаватчас.

Евродепутатите одобриха и друга промяна: финансирането на тези компенсации да бъде осигурено не само чрез удръжки от свръхпечалбите на държавните дружества в енергийния сектор, но и от частни производители и търговци на електроенергия.

Според разчетите, за цялата 2023 г. тези компенсации трябва да надхвърлят 13 млрд. лв., докато за 6 г. те възлизат на около 66 млрд. лв. Това е само с 2022 млрд. лв. по-малко от годишния бюджет за пенсии.

По-рано евродепутатите приеха решение за запазване на битовата електроенергия на регулирания пазар до 2026 година.

Правителството беше принудено да предприеме стъпки, за да гарантира, че няма движение за либерализиране на цените на електроенергията за домакинствата до края на 2025 година. Текстовете на плана за възстановяване на ЕС, в който България се ангажира да либерализира вътрешния енергиен пазар в периода 2023-2025 г., бяха породили опасения, че това може да се случи още тази година.

Въглища - Не на ангажиментите към ЕС

Българският парламент гласува за оттегляне на плановете за декарбонизация на енергийния сектор на страната. Решението беше взето през януари, след като над 1 500 миньори и работници в комуналните услуги протестираха пред парламента в подкрепа на въгледобивната промишленост. Те протестираха срещу плановете за предсрочно затваряне на въглищните електроцентрали.

Протестиращите призоваха депутатите да защитят мините и електроцентралите в лигнитния комплекс "Марица Изток" в Южна България, в който работят над 10 000 души.

Със 187 на 11 гласа депутатите от целия политически спектър решиха да накарат временното правителство да се откаже от ангажимента си към Европейския съюз за намаляване на емисиите на парникови газове от енергийния сектор. Той планираше да намали емисиите с 40% в сравнение с нивата от 2019 г. до края на 2025 г. Това би довело до предсрочно затваряне на някои въглищни централи, заявиха депутатите и добавиха, че тези производители на електроенергия трябва да бъдат напълно работещи до 2038 г.

Въглищните електроцентрали в България осигуряват над 45% от електроенергията в страната, сочат оценките.

България се ангажира през април 2022 г. да декарбонизира енергийния си сектор, постепенно да се откаже от въглищата и да увеличи производството си на възобновяема енергия като част от плана си да осигури повече от 6 милиарда евро средства за възстановяване и устойчивост от Европейския съюз.

Изправени пред призрака на нови избори и високи енергийни разходи заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия, депутатите се опитаха да успокоят избирателите. Те се съгласиха, че климатичните цели трябва да бъдат предоговорени, за да се защити малката отворена икономика, дори ако това означава загуба на част от помощта на ЕС.

Природен газ - Повече азерски газ, но все още под контрола на "Газпром"

Данните, предоставени от Комисията за енергийно и водно регулиране и държавната компания "Булгаргаз", ясно показват, че повече от половината от потреблението на природен газ в България в момента се покрива от най-евтиния газ от Азербайджан.

Но година след инвазията в Украйна газовият гигант "Газпром" остава един от основните доставчици в Югоизточна Европа. Дори България, която беше първата страна-членка на ЕС, чиито доставки на руски газ бяха прекъснати в края на април 2022 г., продължава индиректно да внася руски газ през газопровод от Гърция, казва Центърът за изследване на демокрацията,влиятелен български мозъчен тръст. Две от най-големите газови компании, опериращи в Република Гърция, приеха платежната система на "Газпром", базирана на рублата, и продължиха да изпълняват дългосрочните си споразумения за доставки с руската компания. Освен това "Турски поток", който продължава да доставя руски газ за Югоизточна Европа и Унгария през България, сега е основният източник на газ, който Русия изнася за Европа с около 10 милиарда кубически метра годишно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    29 4 Отговор
    Изпращате заявки за закупуване на нефт и газ. Капитализмът в Русия. Всичко може да се купи и продаде. Москва не пречи на свободната търговия.
  • 2 Росенец е руски анклав!

    15 12 Отговор
    Нормално е!
  • 3 А ние пък сме третият в света

    31 5 Отговор
    износител на оръжие и боеприпаси за Украйна!

    Коментиран от #25

  • 4 Айде ся..

    33 5 Отговор
    Що па да се отказваме от това или онова за кефа на някой си? Алоо,психарите,цял живот да ви играем по свирките сбъркани няма да стане!!
  • 5 aнтифен

    24 6 Отговор
    Може и да иска, но не може...Бургазката рафинерия не е ли пригодена да обработва само руски суров петрол

    Коментиран от #13

  • 6 Хейт

    38 2 Отговор
    Единствено разбрах от тази статия, че на франсетата им е гадно.

    Коментиран от #22

  • 7 Сандо

    37 3 Отговор
    Е,виждаме докъде я докараха тези,които се/ги/ отърваха от руската газ.И ние сме в същата компания - лузъри!

    Коментиран от #43

  • 8 Тиквонии Велики

    12 16 Отговор
    Аз харизах на путин 4 милиарда за сръбската тръба!
  • 9 Росенец

    11 10 Отговор
    Кой плаща обраната на Руди Гела ?
  • 10 Мммммм

    10 15 Отговор
    България трябва да си вземе Нефтохим, обратно. Като част от санкциите!

    Коментиран от #44

  • 11 Пич

    25 2 Отговор
    Не е работа на геронтофилите , да умуват , какво иска , и какво неиска България !!! Въобще !!!
  • 12 видял

    30 3 Отговор
    Абсолютна лъжа .Вноса на нефт, бензин и дизел и за миг не е спирал за ЕС.!!!
  • 13 Мммммм

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "aнтифен":

    Не, не е само за руски.
  • 14 БГ политици

    8 20 Отговор
    Самоотвержено блиzzкаме миндzzата ма Митрофановна !
  • 15 Ултра къса памет!

    11 25 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март преди 2 години за да нахока и унижи Президента Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!
    А вицето Илянчето падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!
  • 16 Руски еничари, мекерета

    12 24 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!
  • 17 Начо

    8 16 Отговор
    Има заинтересовани България да плаща данък русия.
  • 18 Дано се отървем

    9 19 Отговор
    То заради това е и страшния рев срещу дясното правителство, което чука на вратата на фатмака. Явно яко им превеждат заплати за да държат България в мъртва хватка.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Бо Ли Ме

    20 4 Отговор
    Откъде идва дизела и газа. Важното е да е на достъпна цена!
  • 20 Милен

    23 2 Отговор
    От статията разбрах, че никой не се отказал от вноса руски суровини но ние трябва да сме виновни за това.
  • 21 Милен

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дано се отървем":

    Е па то и така нареченото "дясно правителство" също внасяше петрол и газ от Русия само, че демократизирани срещу съответната такса 😉
  • 22 Калпазанин

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хейт":

    А аз пък скоро четох пак тука. Че в България не влизало руска газ и нефт, а сега де тез май хем ги боли хем ги сърби
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Никой

    6 14 Отговор
    В България се наблюдава признаци на ренесанс на кремълски опорки в стил " възраждане ". Дондуков -2 в София и " Старая площадь " 4 в Москва " Не пипайте шефовете на служби -,те са наши ". Службите мълчат ли за проруските военни формирования на територията на страната ,мълчат ? Службите мълчаха ли за взривовете в обекти свързани с оръжейния бизнес,мълчаха ? Осигуриха ли охрана на заплашвани български граждани, не. Велики Шерлоковци.
  • 25 Гориил

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "А ние пък сме третият в света":

    Това е грешката на българския елит.
  • 26 Уса

    12 4 Отговор
    И как да се отърве,като единствената газ,която купуваме от азерите и америте е руска?Вие нещо, алабала кукуруку далаверки под миндерки....не знаете как става
  • 27 Бас Тун

    16 1 Отговор
    Първо искаме да се отървем от държавните изменници, после ще мислим нататък
  • 28 Пфу

    4 14 Отговор
    Мечтата на всяка копейка да сме в орбитата на рашистката кочина, която от революцията не е дала нищо на света, освен терор.
  • 29 Прав

    13 2 Отговор
    Питането е защо нашите уж съюзници ни продават нефта и газа на много по-високи цени от вражеския руски? Този който те граби съюзник или враг ти е? Кое му е съюзническото да ти приберат 2.5 млрд за 8 чертежа и да не знаеш кога ще пристигнат златните каруци
  • 30 факуса

    8 2 Отговор
    може, ама сме много бедни за говедарския газ
  • 31 Коментар

    11 3 Отговор
    От статията разбрах,че Кирчо ни е прецакал да купуваме същото,но от Гърция на по-висока цена.
    От коментарите пък,че някакъв посредник иска да лапне Нефтохим и той да лапа от петрола като го продава с надценка.Почнат ли да пишат за "русофили" значи искат да крадат мошениците...Тяхното мото е "РАЗДЕЛЯЙ И КРАДИ".
  • 32 Това „отърване“

    12 3 Отговор
    Докара на няколко западни фирми стотици милиарди, а всички плащаме за породената инфлация. По-добре да се отървем от НАТО и ЕС.
  • 33 ГОСТ

    14 2 Отговор
    Не ме интересува от къде иде дадена стока. Въпроса е да е ефтина и да плащам по малко тъи като сме на опашката по доходи в измислицата ЕС. Богатите икономики като са решили да понижат стандарта на народа си не значи и ние трябва да им играем по свирката. Защото при нас се стига до просешка тояга. Видяхме Герп а най вече и пп-дб всички ходят и се кланят в някакви посолства. Да ги попитам кога друга държава е съгласувала назначенията в службите с нашата. Май никога защото с такива политици не става. Иска политик който отиде в ЕС и да не се кланят и да му стиска да казва това не е изгорено за българския народ.
  • 34 още глупости

    9 2 Отговор
    ще четем ли тука?!? цяла европа внася дизел от индия, направен с руски петрол, купува спг от русия, ама на тези от Аgora francophone нашето дередже е важно!
  • 35 Ххххххххх

    7 2 Отговор
    Пазарна икономика. България решава от кой какво ще взема (поне на теория), който не е доволен - айде у лево
  • 36 Така така

    5 2 Отговор
    Трябва да плащаме скъп американски петрол, но демократичен петрол. Щатите, където са минали и трева не никне.
  • 37 Много ми хареса статията

    1 2 Отговор
    Как да няма чистка в Министерство на енергетиката
    Всичките са руски агенти
  • 38 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    няма значение че цената е висока, важното е демократична държава да купува само демократично гориво.

    Коментиран от #42

  • 39 ГеювИ

    4 2 Отговор
    Алооооо....."свободният свят"...не се занимавайте с нас! Глей те си "ценностите"! Аре ако обичате!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ева

    4 2 Отговор
    Всички българи обичат Русия!
    Вива Раша!
  • 42 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Урюрвкос":

    Прав си. Руския петрол и газ трябва да купуваме само от САЩ. Тогава той няма да е руски.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Джо де Сенил

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мммммм":

    Чичко Ротшилд не харесва това...
  • 45 Бай араб

    1 0 Отговор
    Аз никога не зареждам в Лукойл
  • 46 Славка Пенева

    1 2 Отговор
    Не съм съгласна, относно за газа, България вече сключи изгодни сделки с партньори като Турция и Сащ за доставки на газ, така че смятам, че ставаме все по-незвисими от Русия, а и с това поетвиняване на газа се виждат и резултатите.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.