Last news in Fakti

3 Юни, 2023 21:00 14 264 124

Русия вече гледа отвъд Украйна

  • русия-
  • нато-
  • кремъл-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин

Десетилетия наред Москва натрупа по-голямата част от напредналите си военни сили в така наречения Западен военен окръг, сгушен на границите на НАТО, включително близо до балтийските държави

Русия вече гледа отвъд Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разрушителят на танкове AMX-10 RC е използван в далечни бойни полета в Афганистан и в операции за борба с тероризма в Мали. Сега те са разположени като част от френски комбиниран военен ескадрон в Естония, близо до руската граница, за да тренират със силите на НАТО и да демонстрират мускули на западния алианс срещу съседна Русия, пише Foreign Policy.

Десетилетия наред Русия натрупа по-голямата част от напредналите си военни сили в така наречения Западен военен окръг, сгушен на границите на НАТО, включително близо до балтийските държави. Сега много от тези сили са хвърлени в месомелачката в Украйна, където руската армия претърпя опустошителни загуби, чието възстановяване може да отнеме десетилетия.

Но дори докато войната в Украйна се проточва, Русия планира да възстанови силите си, изправени пред новите си и разширени граници с НАТО, според интервюта с множество служители на отбраната и военните от Източна Европа. Длъжностни лица във Вашингтон може и да са оптимистични относно по-дългосрочната заплаха от Русия, която е засяла украинските ниви с трупове на наборници, но в Източна Европа и особено в Балтийските страни нещата все още изглеждат опасни. Русия може напълно да възстанови броя на войските, изправени пред балтийските страни, за период от два месеца до две години, казаха тези служители, създавайки нова заплаха от военен сблъсък между Русия и НАТО, дори ако конфликтът в Украйна не бъде решен.

Дори ако войските и оборудването няма да бъдат със същото качество като тези, разположени в региона преди войната, представители на отбраната казват, че те биха били достатъчно големи, за да извършат нахлуване на територията на НАТО, правейки единици като френския комбиниран оръжеен ескадрон толкова по-значими за възпиращата им стойност.

"Русия има планове да увеличи значително броя на силите зад границите на Естония и Латвия", каза Туули Дънетон, заместник-секретар по отбранителната политика в естонското министерство на отбраната. "Според нашите оценки Русия ще може да възстанови силите си след две години", с потенциал да започне ограничено нахлуване срещу НАТО, каза тя.

Засега руските сили, изправени пред уязвимия североизточен фланг на НАТО, представляват скелет на това, което някога е било там. Надеждите на Русия за бърза победа в Украйна бяха попарени благодарение на военната некомпетентност и ефективната украинска съпротива, принуждавайки Москва да насочи войски от райони далеч на север от Украйна на бойното поле. Но способността на Русия да мобилизира нови войски, дори лошо обучени наборници и резервисти с остаряло оборудване, демонстрира способност, която разтревожи военните плановици в Европа.

Руският президент Владимир Путин досега не е проявявал интерес към разширяване на войната към НАТО, защитен от ядрения чадър на алианса и клаузата за колективна отбрана сред неговите 31 членове, въпреки че е дрънкал много с ядрени оръжия. Но това може да се промени в бъдеще, казват представители на отбраната, особено ако Путин усети военна слабост на източния фланг на НАТО и надуши възможност.

Военни командири на място казват, че Русия може да прибърза с мобилизация в много по-кратък срок, за да събере слабо обучени резервни части по границите си с НАТО - въпреки че ще са необходими две години, за да се възстанови до същите нива, които имаше преди масираната инвазия в Украйна през февруари 2022. Русия, от Петър Велики до Великата отечествена война, винаги можеше да разчита на големи батальони.

"На теория Русия се нуждае от не повече от два месеца, за да възстанови тези способности", пред които е изправена Естония, каза полковник Андрус Мерило, командир на 1-ва естонска бригада във военната база Тапа. "Ако обявят мобилизация, ще е след два месеца. Разбира се, ще се базира на по-старо оборудване, но това няма значение. Танкът си остава танк и ако има голям брой от тях, това ще бъде проблем.

Оценките на висши служители на отбраната и военни командири в Източна Европа поставят под съмнение разказа, че конвенционалните военни способности на Русия са били неутрализирани след повече от година на изтощителни битки и тежки загуби в Украйна. Това схващане е пуснало корени сред някои законодатели и политици в западните столици, включително гласовито малцинство във Вашингтон, което настоява да се натиснат спирачките на помощта за Украйна и да се насочи фокуса към Китай.

"Много е лесно да си мислим, че руската армия е рухнала или е в ужасна беда, но всъщност е неравномерно", каза генерал Кристофър Каволи, върховен командир на НАТО и командващ армията на САЩ в Европа, на конференция по сигурността в Естония този месец. "Сухопътните сили са силно ерозирани; изпаднаха в големи проблеми. ... От друга страна, те също са погълнали много хора. Руската армия, сухопътните сили, днес е по-голяма, отколкото беше в началото на този конфликт".

"Колко време ще отнеме възстановяването? Въпросът е: Колко време ще им отнеме възстановяването, за да се направи какво?", добави той.

Ако конфликтът е изтощил силата и доставките на руската армия, това, което ще излезе от него, може да бъде по-закалено в битки и способно, дори с остаряващото оборудване и недостатъчните доставки. "В близко бъдеще руските офицери, които са оцелели в тежката битка срещу украинците, ще са научили много уроци и за много кратко време те ще бъдат командири на батальони и бригади", каза Мерило. "Те ще бъдат много по-опитни от нас."

Военната база Тапа се превърна в оживен център на дейност през изминалата година, отразявайки нова реалност за това какво възпирането срещу Русия ще означава за НАТО следващите години. Този месец се проведе мащабно военно учение, в което участваха около 14 000 войници от съюзнически държави, за да тренират сценарии за военна конфронтация с Русия. Естония е домакин на многонационална "бойна група" от около 2000 чуждестранни войници, водени от Обединеното кралство и с по-малък контингент сили от Франция и Дания. НАТО създаде общо осем бойни групи - в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия - за да подсили източния фланг на НАТО и да накара Путин да се замисли, ако не и да мигне.

Само две от страните с тези бойни групи - Естония и Латвия - имат пряка граница с континенталната част на Русия. (Русия също има малка обособена част от територия на Балтийско море, Калининград, притисната между Полша и Литва.)

Въпреки че сегашното състояние на руските сухопътни сили на скандинавските и балтийските граници е мрачно, източните и северните представители на отбраната казаха, че руският флот и военновъздушните сили все още може да са на или близо до предвоенните способности в региона. Накратко, мечките все още имат нокти, дори и да спят зимен сън.

"Те могат да режат кабели; те имат своите подводници; те имат своите ракети", каза Артис Пабрикс, бивш министър на отбраната на Латвия. "Не трябва да подценяваме способността на Русия да възстанови военната си мощ, защото това е сравнително голяма страна и те не се интересуват от нуждите на цивилното население и общественото мнение като цяло. Те ще го направят в общи линии, както го правят от Иван Грозни насам.

Източноевропейските съюзници планират да настояват за разширяване на размера на силите на НАТО, постоянно разположени в техните страни, на предстоящата среща на върха на лидерите на алианса, планирана да се проведе във Вилнюс, Литва, през юли - водени отчасти от техните оценки за това колко бързо Русия може да възстанови своите сили по границите с НАТО. На срещата на върха във Вилнюс тези лидери също ще се борят с това кога и как да отворят вратата за приемане на Украйна в алианса, въпреки че битките продължават да бушуват срещу руските сили.

Очаква се на срещата на върха във Вилнюс източноевропейските страни също да настояват НАТО да увеличи своя показател за разходите за отбрана за всички съюзници от 2 процента от БВП на 2,5 процента или дори 3 процента. Въпреки че разходите за отбрана са се увеличили навсякъде след масираната инвазия на Русия в Украйна миналата година, само осем от нейните членове отговарят на 2-процентния показател, включително Финландия, която се присъедини към НАТО през април. Осемнадесет други държави казват, че имат планове да направят това.

"Ако някой в НАТО или в региона на Балтийско море мечтае, че дори руснаците да напуснат украинската територия, можем да живеем в мир и спокойствие, не", няма да стане, каза Пабрикс. "Трябва да се подготвим сериозно. Докато руският начин на мислене не се промени, опасността ще бъде по нашите граници.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 135 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    171 38 Отговор
    С Гергана чакаме братушките на Орлов мост с хляб и сол.

    Коментиран от #33

  • 2 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001 Х

    96 31 Отговор
    ЛЪЖИ НЕАДЕКВАТНИ ВЛАСТВАЩИ КУРЕШКИ И ЛИБЕРАЛНА ЧЕРВЕНА ХОМО КОМПЛЕКСИРАНА ИЗПУШИЛА ГЛУПАВА ОЛИГОФРЕНСКА СЛАБА ИЗМЕТ
  • 3 Пич

    108 32 Отговор
    Урсула :
    - Ох , дано и мен да ме огрее , че ми се ражда за осми път !

    Коментиран от #99

  • 4 Само нашите предатели от Външно

    60 136 Отговор
    от целият ЕС и НАТО издава визи на руснаци!

    Коментиран от #116

  • 5 дойчланд, дойчланд

    73 11 Отговор
    аз бих ги посетил след толкова много покани...
  • 6 Къде ще нахлуваш, бе?

    49 102 Отговор
    С Бахмут още не сте приключили.

    Коментиран от #18

  • 7 Рогозин каза, че

    27 60 Отговор
    ще пусте една "Сарма" с ядрена боеголовка към България!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НАТО

    37 40 Отговор
    С козарите ли ще воюваме?, или с редовна армия, и двете приключват за месец.

    Коментиран от #121

  • 13 Толкоз празни

    127 35 Отговор
    алабализми за нищо. Руснаците не са поисщали не са ви смлели. А тези френски недоразумения АМХ 10,са глупости и простотии с 105 мм оръдие, което е ялово срещу руските танкове.

    Коментиран от #19, #36, #101

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Руската мания за величие!

    45 104 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!
  • 16 Само тоя липса

    92 27 Отговор
    Всички джендъри знаят какво мисли Путин и какво иска Русия! ? Блазе им!
  • 17 Путин вдигна инфлацията

    38 87 Отговор
    и ограби населението!
  • 18 Според вас

    45 17 Отговор

    До коментар #6 от "Къде ще нахлуваш, бе?":

    тпябва да мине месец за да си признаете загубата. Като бит и е. ан, тищага не си признават. Ти май си и двата типа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Докато

    63 16 Отговор
    Руския начин на мислене не се промени!?!?!?
    Ами те говорят същото и за вас бе миличък….
    Точно това никога няма да стане
    Колкото промениха САЩ и СССР начина на мислене на Афганистанците….
  • 21 Русофил

    38 46 Отговор
    Търся приятелска на Русия държава в която се живее по-добре от коя да е неприятелска.

    Коментиран от #22, #24, #26

  • 22 Еритрея, гравният съюзник на Русия

    33 44 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    Само тя гласува "за" Русия в ООН-то!

    Коментиран от #105

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гого

    28 23 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    Венецуела, Северна Корея..
  • 25 Трай бе

    33 49 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен-_ Язовец":

    Смехурко,140 милиона беха преди войната ,колко избегаха ,а.Германия и Франция са с по голямо население.Какво ,като имат по голяма територия бе Барни.

    Коментиран от #68

  • 26 ⚜️Просветен⚜️

    91 29 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    Потърси държава от НАТО с по малко международни задължения, мъпет! Западните паразити за взели трилиони на заем, купили са оръжия с тях, а след това не искат да връщат! Все едно да взема пари от де що мога, да наема гавази да ме пазят и да не връщам нищо, а само да си прегласувам тавана на дълга!

    Коментиран от #30, #102

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами любомците ти

    33 51 Отговор

    До коментар #26 от "⚜️Просветен⚜️":

    Русняците ,що бягат на запад и в САЩ бре ,кажи.

    Коментиран от #44, #45, #53, #120

  • 31 ХА ХА

    31 48 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен-_ Язовец":

    Мега блатото русия
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Яяяяя

    27 53 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    Вече сме ги срещали! Но явно малко хора помнят какво са им разказвали дядовците и бабите. Вие си ги посрещайте и им целувайте ботушите! Ние българите не се кланяме на никого!

    Коментиран от #56, #100, #115

  • 34 нннн

    56 11 Отговор
    Абе, какъв е този френски военен ескадрон? Каква порода са конете?

    Коментиран от #78

  • 35 Малко остана, само няколко петилетки

    24 40 Отговор
    .... докато превземе бахмут 🤭🤭🤭
  • 36 Хм Хм

    36 43 Отговор

    До коментар #13 от "Толкоз празни":

    "Руснаците не са поисщали не са ви смлели."
    Хайде сега ни обясни руснаците искат ли да смажат Украйна или не? И ако искат защо не могат?
    Или може би пазят украинците, защото са им братя и ги обичат? И би ли ни обяснил, ако последното е вярно, кой нормален военачалник ще търпи чудовищни загуби и в същото време ще е милостив към противника?

    Коментиран от #118

  • 37 Глупава пропаганда

    34 11 Отговор
    Бозъ!
  • 38 И така

    72 23 Отговор
    Въпреки лъжите и пропагандата, Русия смазва сащисаните военни и укрофашистите! Започналият преди месец укроюруш е тотален провал, а много натовски есесовци и укро нацията отидоха при бандера.
  • 39 Хахахаха

    29 52 Отговор
    Интересно, русофилите които по принцип са миролюбиви (хахахаха), много им се воюва последно време. Станали са войнолюбци! Нали искахте мир бе русофили? Какво, на война ли се радвате? Русия и срещу НАТО ще изгуби, не е нужно и да се спори по това!
  • 40 Всеки ден лъжи

    58 24 Отговор
    САЩ поддържат разгарянето на тази война с лъжи, уж съвсем малко трябва още! И Русия все си е цяла, та и с цялата армия, което направо вбесява САЩ!
  • 41 пенкилер

    30 54 Отговор
    Долу руския фашизъм долу путин юдата!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ⚜️Просветен⚜️

    74 25 Отговор

    До коментар #30 от "Ами любомците ти":

    Англичаните що надойдоха тука и заживяха по селата ? Щото сме по добре от Англия ли? За да потърсят нещо ново и различно! Това е в природата на човек! Не съм чул в Русия да има демографски срив! Тая опорка, че руснаците бягат е глупост! Ние сме изгубили 3 милиона население от както има демокрация! Щото е много хубаво ли? От 9 милиона сме 6! 33% сме намалели! Руснаците с колко са намалели щом толкова бягат? Разбираш ли, че всичко може да се извърти, но факта, че вече няма земеделие , а скакалци за ядене, че сме най бедни , с най мижава армия и 3 милиона българи ги няма , това не можеш промени!

    Коментиран от #74

  • 45 ⚜️Просветен⚜️

    25 36 Отговор

    До коментар #30 от "Ами любомците ти":

    Защото в робсия от как я има е кал до колена, глад и мизерия.
  • 46 Мнение

    47 24 Отговор
    За какво да идва към Източна Европа Русия?Няма логика.Единственото,което може да стане е ако укрите чрез Молдова въвлекат Румъния,а от там цяло НАТО в световна война.
    За какво започна войната?Забравихте май.Укрите са си нарушавали Минските споразумения 8 г.Зеленият лъжеше,че руснаците искали и други да нападат,за да им дават пари и оръжия.Те ако са искали 1000000000000 пъти да са атакували друг.
  • 47 Рашките са

    31 32 Отговор
    Психопати. След ВОВ все някой ще ги напада... Помощта ще дойде от д-р Гълъбова и от горе.
  • 48 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 4 Отговор
    Трябва да има Мир а не и Войни
  • 49 аман ви

    38 13 Отговор
    и бъркоча, през три реда си противоречите, айде стига с тая дезинформация! особено се смях на това -„Разрушителят на танкове AMX-10 RC е използван в далечни бойни полета в Афганистан“ не знаех, че муджахидините талибани имали танкове!

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 мдаааа

    39 16 Отговор
    Опустошителни загуби кайш... ама дъ тъ светна те руснаците още те са влизали в сериозен бой... за сега се бият само готвачи, затворници и нам кви си, както и чеченци и то само с кирки и лопати... руската армия си чака натовци!!!
  • 52 Бачо Киро

    33 10 Отговор

    До коментар #49 от "аман ви":

    Как бе, не помниш ли как се катереха с танковете отвесно по скалите, а тея АМХ ги биеха яко. Толкова яко, че 20 години по-късно всички през глава бягаха от Афганистан и подариха ( уж зарязаха) оборудване за милиарди.
  • 53 Бачо Киро

    33 10 Отговор

    До коментар #30 от "Ами любомците ти":

    Ти кои руснаци визираш на запад? Мафиотите или работещите за американски интереси? Щото други много няма... Ти да не мислиш, че руснаците свободно ходят из ЕС и САЩ?

    Коментиран от #110, #124

  • 54 Ксаниба

    29 17 Отговор
    тя, РусиЯ, преди десет -15 гогине гледаше отвъд тези изкуствени водоеми с амеби. Гледай мюнхенската конференция 2008 и гръмкото затваряна на вратите на Путин там. Еднополярният свят е съкрушен в оркраина
  • 55 Факти

    14 26 Отговор
    Горките руснаци.

    Коментиран от #57

  • 56 фокфокфок

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Яяяяя":

    нямахте какво да собувате тогъз, дега - яяяя=я,я,я,я!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Клоуни

    36 17 Отговор
    Каква прекасна тъпотия представлява това анализче Русия е шах и мат от някакви си противотанкови оръжия и неможе нищо да направи.Абе да не искате да ги уморите руснаците от смях като видят тая тъпня това ли ви е плана?Те досега ви сгъват като дюлгерски метър с едни лопати смятайте ако имат нещо по добро
  • 61 Павел пенев

    23 18 Отговор
    Къде бяха границите на НАТО до разпада на СССР по вина на предателя и пияницата Елцин?
  • 62 Битко

    7 5 Отговор
    Като изявен междонародник че пофториме кво е казал кофтиа матреал од нине- Кой мо е празна киферицата оди да се бие! Кой е тарекат си седи у бункеро и чека празноглавите да победат!
  • 63 Ураааааа !

    23 28 Отговор

    До коментар #10 от "Слава на Украйна!":

    Украйна умря, Украйна е гробище и част от Русия! Чакаме братушките в България да ни освободят от американските поробители!
  • 64 Ама

    18 30 Отговор
    Само да не припарват до България,че ще им счупим искандерите в пияните тикви.

    Коментиран от #76, #109

  • 65 Ерор 404

    30 19 Отговор
    Украинското министерство на отбраната съобщи, че през нощта на 30 май пристанището в Одеса е било обстрелвано с четири ешелона оръжия. В резултат на това са били унищожени последният украински военен кораб и складове с оръжие и боеприпаси. Освен това специален център за морски операции е бил взривен, като са загинали и са били ранени 98 военнослужещи от различни държави. Това съобщи телевизионният канал "Образ на бъдещето", позовавайки се на свои източници.
    Инсталации BAGM 88 Harm, Harpoon UGM-84, както и два HIMARS с транспортни и зареждащи автомобили, 14 камиона и 34 пикапа са били разглобени на съставни части. Общата стойност на щетите се оценява на 1 млрд. долара.
    Командният център на Специалните морски операции е напълно унищожен, при което загиват 36 високопоставени специалисти. От тях 22-ма са британски разузнавачи, осем от BND, четирима американци и двама французи. Има и сериозни жертви. Те са откарани по спешност в чужбина, в Полша, Германия и Швейцария.
  • 66 Хем така, хем иначе

    37 18 Отговор
    Статията поддържа две противоречиви твърдения. Русия е заплаха. Русия е обезкървена и в 19ти век. Каква е идеята? Ами хем представят Русия като заплаха и показват необходимостта да се включат и другите източноевропейски роби в касапницата. Хем окуражават робите, няма сташно бе, те са пияници с лопати, единственото е, че са много... Не знам, на запад може и да се връзват на тая тъпотия. В България предизвиква смях. Първо, признателни сме на Русия и руския народ за Освобождението от турско робство. Второ нямаме ама никакъв мерак да мрем за краварските мераци. Както не се набодохме като овсе, при цялата пропаганда, която ни заливаше при кромид цирка, така и няма да вдигнем оръжие срещу Русия. Най-много, както е казал Цар Борис Трети, всички накуп да минем към руснаците

    Коментиран от #73, #77

  • 67 Човек с очи

    28 18 Отговор
    Френският колесен танк става само за суха земя и шосета. Малко кал го прави на ковчег. Леко с влажните мечти !

    Коментиран от #69

  • 68 КовидманЯк

    30 23 Отговор

    До коментар #25 от "Трай бе":

    Най -много украинци избягаха в Русия.
  • 69 Бачо Киро

    28 19 Отговор

    До коментар #67 от "Човек с очи":

    То тоя курник е проектиран през 1970, на въоръжение от 1981 и си е все още с 105мм-овото оръдие... Въобще няма никакъв шанс срещу нищо... Дори срещу Т72 .... Даже те са със 125мм ... Унищожител на танкове бил ... Хеле пък в Афганистан....
  • 70 Русия има исторически дълг

    37 23 Отговор
    Да освободи не само Украйна, но и Европа и света от нацисткия и неолиберален колониализъм
  • 71 Ерор 404

    30 18 Отговор
    Щабът на украинското военно разузнаване в украинската столица е бил прикрит срещу удар от пленени руски войници. Ето защо обектът не е бил ударен преди, обясни бившият депутат от Радата Олег Царьов
    Ударът по бункера на ГУР се искаше отдавна, защото там се планираха всички терористични атаки срещу Русия. Сградата е трябвало да бъде една от основните цели. Но ударът беше отлаган повече от година.

    "Доколкото знам, руските въоръжени сили се въздържаха от удари, защото ГУР държеше там руски военнопленници, сякаш се прикриваше с тях", казва Олег Анатолиевич.
    Тъй като ударът наистина се е състоял, можем да предположим, че е бил избран момент, в който в сградата не е имало руски военнопленници.
    Вероятно затова ръководителят на ГУР Кирил Буданов се разгневил толкова много (според някои съобщения напълнил гащите).
  • 72 Нурс

    21 29 Отговор
    Расия, бяга от НАТО и САЩ, като дявол от тамян!
  • 73 Колко си прав

    9 22 Отговор

    До коментар #66 от "Хем така, хем иначе":

    Борис трети е познал! И затова чужденецо, България още плаща цената! От най-развита страна на балканите, сме на последно място
  • 74 Имбециле

    19 22 Отговор

    До коментар #44 от "⚜️Просветен⚜️":

    Нима си кьорав! Няма ги заради руските подлоги тук.

    Коментиран от #117

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Пха ха ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #64 от "Ама":

    Че им пръцнеш на у...я

    Коментиран от #111

  • 77 Идеята е, че...

    12 9 Отговор

    До коментар #66 от "Хем така, хем иначе":

    ...простият човек е заплаха. За другите, а както се вижда сега и за себе си! Затова и всички се страхуват от рушняците и предпочитат да са на разстояние!
  • 78 Ветеринар

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "нннн":

    Кецо порода, нали са френски
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Гориил

    8 4 Отговор
    Разширяването на НАТО на изток беше "drag nah osten".

    Коментиран от #82, #83

  • 81 Мана Мана

    25 2 Отговор
    Много нескопосан превод с неправилен словоред и труден за разбиране смисъл на написаното. Мъка за четене.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #80 от "Гориил":

    Правилното на немски е "Drang nach Osten".

    Коментиран от #84

  • 84 Гориил

    5 2 Отговор

    До коментар #83 от "Пешо":

    Означава да поробиш, ограбиш и изнасилиш.

    Коментиран от #86

  • 85 ХА ХА

    11 17 Отговор

    До коментар #79 от "Зета":

    НАТО ДОСТА ДОБРЕ ГИ СПРЯ ЧЕ МОЖЕШЕ ОЩЕ ОТ 98 ДА УЧИМЕ В УЧИЛИЩЕ САМО НА РУЗЗКИ
  • 86 ХА ХА

    7 7 Отговор

    До коментар #84 от "Гориил":

    Поробването и ограбването го разбирам ама изнасилването със самагонен гой не го разбирам.
  • 87 Анализатор

    21 7 Отговор
    Пореден глупав анализ. Тези хора нямат представа за военните способности на Русия.

    Коментиран от #94

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 От такива

    15 2 Отговор
    Велики статии с
    Умозрителнопрогнозни фантазии получавам
    Рефлукс.
  • 91 Aлфа Bълкът

    5 15 Отговор
    Жужака марионетката на либералните кукловоди!
    В един регион се прави война за да се държи беден и слаб, правнуците на украинците ще изплащат дълга за тази война. Русия ще си остане икономическо джудже и изолирана богатия свят още 10г след войната.
    НАТО ще стане още по-силно от всякога, вместо да се разпадне. Слава на Джуджака, поне в началото на войната се прокрадваха тези, че ще сменен и че Путин не е по-голям от Русия. Такива теории се чуваха от устите на Копейкин и Болен, след началото на мобилизацията в Русия, не съм чул подобни тези.
    Явно вътрешната опозиция в Кремъл е очистена отдавна и Русия е в ръцете на кукловодите!
  • 92 Пръч

    8 6 Отговор

    До коментар #59 от "Гръч":

    А пък аз ти пожелавам рускиня...сутрин като се прибираш от работа, ще се чудиш каква е тая опашка пред вас...
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бацо Гацов

    8 9 Отговор

    До коментар #87 от "Анализатор":

    Ами видяхме ги военните имспособности( в кавички)..дори за мен беше изненада нивото им на военни способности..да ти потопят половината ЧФ, барабар с флагмана начело..ми така е, прав си..много са способни...
  • 95 Дедо

    10 7 Отговор
    Като човешки ресурс Русия е колкото Германия и Франция взети заедно или колкото две Турции. Няма как с толкова ограничен човешки потенциал ,да покориш Европа с 400 млн.население. Бъдете реалисти. Но граничните държави с Русия от Източна Европа са в риск,защото могат да бъдат жертвани от западните държави.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Наблюдател

    8 12 Отговор
    Путинова Русия вече гледа в отвъдното и с бързи крачки се е запътила към него.
  • 98 Дядя действа.

    5 3 Отговор
    Ще "освободявсички ви наред.Ще доиде нашия" мир".Всичко за моите роби ще бъде мед и масло.
  • 99 На Урсуза

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    децата са осиновени. Нищо не е раждала. Бог си знае работата.
  • 100 факуса

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Яяяяя":

    вас не българите ви знаем,как да се покланяте кат сте все наведени и съглсувате
  • 101 Запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Толкоз празни":

    Коментара ти е за детската забавачница бре?!

    Коментиран от #122

  • 102 Цървул разпран

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "⚜️Просветен⚜️":

    Чупката!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Човек

    8 13 Отговор

    До коментар #103 от "Енчев":

    Русия ако нападне член на НАТО ще изчезне от лицето на земята още същия ден. Тя затова нападна Украйна преди последната да влезе в НАТО. Русия е бита карта. Предстои нов разпад и отделяне на републики. Ще бъде любопитно да видим колко точно ще се свие Русия и дали ще успее да влезе в правия път до към средата на века. Германия и Япония го направиха, така че е възможно.
  • 105 България

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Еритрея, гравният съюзник на Русия":

    най важния съюзник на нато!Без армия,без въоръжение,без желание да воюва за нато!Слава на Русия!!!

    Коментиран от #107

  • 106 Истината

    10 7 Отговор
    Единственото предназначение на Русия е да покаже на целият свят как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Вирус

    5 5 Отговор
    Чаршафа както винаги в дълъг отанците искат да нахлуят в Русия това им е мечта от 200год искат да завладеят природните ресурси както правят навсякъде по света ама сега не им се получи
  • 109 Мухаа,хаа!

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Ама":

    Ако припарят ,ти със сигурност,ще си в първите редици ,с пита хляб и сол в ръцете.И китка здравец на ухото.на такива сме се нагледали след Прехода- хиляди сте ,който скачахте ,като побеснели мумуни...СДС,СДС! Виждал съм бивши бригадири- с червената книжка в джоба,цял живот имитира работа,а другите се гърбят,за да му избият заплатата- БКП,БКП- слава на КПСС! На 10 октомври - върли седесари.Такива Втеропоказатели сте по трима на кв.метър.Накъде духне вятъра,натам обрща платната! Продажна,нагаждаческа п,смина.От долу,до върховете на властта.
  • 110 Бай Яни

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Бачо Киро":

    Бедни ми Киро,я кажи и тия почти 500 000 руснака ребиваващи в БГ-то и те ли са мехлюзи олигарси ,страшни мафиоти. Само кон с капаци като теб невижда как и не разбира зашо постояно бягат руснаците от режима на диктатура джудже.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Русия трябва да помогне на народите

    4 7 Отговор
    Като българския и много зруги,които искат да се освободят от американската смъртоносна прегръдка,която ги унищожава цивилизационно и физически
  • 113 ами да

    4 1 Отговор
    Лъжат ни с демокрация като внимават да не я получим .искат да отнемат домовете ни и да плащаме на тях а не държавата данъци, искат да сме техни граждани под тяхно командване ,Краварите са терористите на земята ,
  • 114 незнайко

    6 1 Отговор
    ( Докато руският начин на мислене не се промени, опасността ще бъде по нашите граници. ) Докато НАТО продължава да настанява бойни еденици около границцата на Русия с Естония, Латвия, Литва , Полша а сега и в Украйна прави "дарения" това означава наистина ЗАСТРАШАВАНЕ на Русия ! Начина на мислене на КАПИТАЛИСТИТЕ не се е променил изобщо а той е РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ! Всички приказки на натовсики генерали са за приспиване на общественното мнение ! Целта на САЩ е глобален конфликт създаден от ТЯХ в Европа !
  • 115 незнайко

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Яяяяя":

    И какво точно помниш от дядо си и баба си ? Докато бяхме ограничени в ХОДЕНЕТО по света бабите и дядовците ни създадоха НАША работеща индустрия с помощ от СССР която след 1990 година беше унищожена за да дойде новия КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ДЕМОКРАТИЗЪМ ! Явно лъскавите ДРАНКУЛКИ са ти промили мозъка . Големи чужди вериги магазини с БЪЛГАРСКО заплащане !!! Производства на чужди фирми на наша територия отново с БЪЛГАРСКО заплащане !!! Половината БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ вече е купена от подставени лица най вече от Турция !!! Ако можеш да мислиш все още МИСЛИ !!!
  • 116 Защо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Само нашите предатели от Външно":

    Ти не издават жълта книжка .
  • 117 Местния Козар

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Имбециле":

    Много си кух.....
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Ама правилно написа един колега от форума - не само съм шаран, ами съм голям шаран. По скоро ДЪРТ шаран, без люспи !! Аз все си мислех , че НАТО-то се е опряло в западната гтраница на РФ !? Пък то било обратното - руските войски са на западната си , своята си западна, граница и се натискат в НАТО--то.
    Почему так, братушки ? Бегите далеко за Урал !
  • 120 Кой бяга

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ами любомците ти":

    Колко са избягали има няма 0.03% виж си свинарника колко са избягали на запад , има няма 45% другите 10% са при свети Петър .
  • 121 Бинг Ладенг

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО":

    20г . С козаре после беж лиске да бягаме.
  • 122 Забавачката

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Запознат":

    Те търси да те пляска . Счупил си вазата с карамфилите
  • 123 Бесен

    1 1 Отговор
    Това което "чувам" от статията е - Североатлантиците искат още война и ще водят още война!
    Доста гнусно дори по стандартите на НАТО!
  • 124 123456

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Бачо Киро":

    Де що съм ходил из Европа има и то не непременно богати руснаци без особено желание да се връщат в русия.