Тема: Украйна

7 Юни, 2023 23:00 2 277 37

Какво означава Украйна да се присъедини към НАТО?

  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Кремъл казва, че ако Киев влезе в НАТО, това ще създаде проблеми за години напред

Какво означава Украйна да се присъедини към НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна, която се бори с опустошителна руска инвазия от февруари 2022 г., иска да се присъедини към НАТО колкото е възможно по-скоро, но членовете на западния военен пакт са разделени по въпроса колко бързо трябва да бъде предприета тази стъпка.

Докато източноевропейските държави искат на Киев да бъде предложена някакъв вид пътна карта на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в средата на следващия месец, западните страни членки като САЩ, Франция и Германия остават резервирани към всяка стъпка, която би могла да приближи пакта до война с Русия.

Решението да се покани Киев в НАТО трябва да бъде взето с консенсус.

Следва изброяване на поредицата от стъпки, които Украйна вече е предприела по пътя си за присъединяване към НАТО, и на предизивикателствата, пред които е изправена, както и на вижданията на Русия по този въпрос.

Обещанието от Букурещ

На срещата си на върха в Букурещ през 2008 г. НАТО се съгласи, че Украйна, която както и Русия беше част от Съветския съюз до разпада му през 1991 г., в крайна сметка ще се присъедини към пакта. Лидерите от НАТО обаче засега не споменават правенето на конкретни стъпки за тази цел, като например даването на Украйна на т.нар. План за действие за членство, които би установил график за сближаване на Киев с алианса.

Сроковете

В рядка по рода си визита в Киев през април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че Украйна трябва да заеме "полагащото ѝ се място" в НАТО, но не даде конкретни срокове. По-късно той уточни, че Украйна няма да може да се присъедини към пакта, докато не приключи войната с Русия.

В началото на този месец украинският президент Володимир Зеленски призна това положение и каза, че страната му разбира, че е невъзможно да бъде приета в НАТО, докато продължава войната.

Процедурата

В член 10 от Вашингтонския договор се казва, че НАТО е отворена да приеме всяка "европейска държава, която е способна да следва принципите на договора и да допринася за сигурността на Северноатлантическата зона".

След 1999 г. повечето държави, стремящи се да се присъединят към НАТО, участват в т.нар. Планове за действие за членство - програма, предназначена да им помогне да изпълнят определени политически, икономически и военни критерии.

Кандидатите за членство трябва да са функциониращи демокрации, които зачитат правата на малцинствата, ангажират се с мирно решване на конфликти и демонстрират, че са способни и желаят да допринесат във военно отношение за операциите на НАТО.

Не е ясно обаче как ще изглежда процесът на присъединяване на Украйна.

Въпреки че на Киев не е даден План за действие за членство, въоръжените сили на Украйна от началото на руската инвазия преди 15 месеца предприемат стъпки за преминаване към стандартите на НАТО.

Този процес може да се ускори, тъй като Киев постепенно изразходва съветските оръжия и боеприпаси, докато Западът обучава украинските войски по стандартите на НАТО и доставя все по-модерни въоръжения на Украйна.

В крайна сметка от сегашните 31 държави членки на НАТО ще зависи да решат колко бързо и при какви условия да позволят на Украйна да се присъедини към пакта.

Член 5

Ставайки държава членка на НАТО Украйна ще премине под закрилата на член 5 от Вашингтонския договор, който постановява, че нападение срещу една страна членка се разглежда като нападение срещу всички съюзници от пакта.

Клаузата за взаимопомощ заема централно място за пакта, който беше създаден през 1949 г. с основната цел да се противопостави на опасността от съветска атака срещу територията на съюзниците.

В същото време член 5 се привежда като един от основните доводи защо Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато продължава конфликта с Русия, тъй като това може незабавно да въвлече пакта в реална война.

Позицията на Русия

Кремъл казва, че ако Украйна влезе в НАТО, това ще създаде проблеми за години напред. Той предупреди, че Москва ще гарантира интересите и сигурността си, които по думите му са застрашени от над две десетилетия от източното разширяване на НАТО към границите на Русия.

Кремъл отдавна вижда в разширяването на НАТО към Източна Европа доказателство за враждебността на Запада към Русия. Западните държави отричат това, като казват, че пактът по същността си е изцяло отбранителен. Русия обаче привежда заплахата от Запада като главен аргумент за решението си да изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари 2022 г.

превод: Алексей Маргоевски, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеганин

    33 4 Отговор
    ...Осначава прес криф Макарон !
  • 2 Пич

    38 10 Отговор
    Означава , голям бой , за цялото НАТО !!!
  • 3 Зеленски съм - жуженце бандерушка

    35 7 Отговор
    Нищо не означава. Щот Окрайна ще види натю га цъфнат налъмите. Рашките нали затва са у бандерско. Веселяци.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАТО

    7 25 Отговор
    Добре дошли на Финландия скоро и Швеция а след това изненада за пидераZите блатни
  • 6 Тази година

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ааамти още ли си тука ве Не замина ли при вагИнерите , щото те си заминаха хъхъъъ

    Коментиран от #11

  • 7 Да бе

    18 2 Отговор
    НАТО се присъедини към Украйна. Това оксиморон ли е?
  • 8 Ами

    19 2 Отговор
    Проблем това означава и нагли просяци!
  • 9 Ще създаде проблеми

    11 1 Отговор
    Що? Че сега без проблеми ли е?
  • 10 Мнение

    29 2 Отговор
    Цитат:"Кандидатите за членство трябва да са функциониращи демокрации, които зачитат правата на малцинствата, ангажират се с мирно решване на конфликти"
    Не отговарят на условията.Цели 8 години стреляха по малцинствата си.Даже и по бесарабските българи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахахаха

    3 21 Отговор

    До коментар #3 от "Зеленски съм - жуженце бандерушка":

    Всъщност, означава че Украйна скоро ще влезе, защото няма да има Русия да се възпротивява!
  • 13 Гориил

    21 2 Отговор
    Това означава трета световна война, която ще бъде последната в историята на човечеството.В крайна сметка търпението на Русия в крайна сметка ще се изчерпи.
  • 14 Хохо Бохо

    4 21 Отговор
    НАТО е доброволен военен съюз.
    Какво трябва да означава?
    Всеки, който иска и е одобрен - може да стане част от НАТО.
    Путин ли ги одобрява тези неща?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Военните няма да те питат

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо Бохо":

    русофил ли си и не!
  • 18 Сатана Z

    13 3 Отговор
    Проклятието на Зеленски.Това очаква НАТО.

    Z
  • 19 Уса

    15 2 Отговор
    Ставате смешни...Украйна няма да влезе в нато заради желанието на 2 англонагли държави.Останалите в нато ще гласуват против и ясно беше заявено няма смисъл от тая дъвкана дъвка
  • 20 Брюкселската зелка

    12 0 Отговор
    Жалко, че Садам и КАдафи нямаха тозишанс. Ако се бяха присъединили към НАТО сега щяха да са живи и здрави.
  • 21 Бай Канур

    14 2 Отговор
    Ша влези коги Мексико влезе у Варшавскио договор
  • 22 Алооо

    15 3 Отговор
    Никакво присъединяване. Това означава трета световна война.
  • 23 Язека

    3 1 Отговор
    Означава практиката да се превърне в теория.
  • 24 Исторически парк

    9 1 Отговор
    Трета световна
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    ТОМПСЪН РОЙТЕРС СА СОБСТВЕНОСТ
    НА СЕМЕЙСТВО ТОМПСЪН .... НАЙ БОГАТАТА КАНАДСКА ФАМИЛИЯ ..
  • 26 Пха ха ха ха

    10 3 Отговор
    Вън България от нато
  • 27 Пха ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ние дето сме служили с лопати кво да праим
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 резервист

    6 3 Отговор
    Помните ли, че едно от основните искания на Русия, в годините преди войната беше НАТО да не се разширява повече на изток и дори да се върне към състава си от 1991 г.? Тогава в един момент посланикът на Украйна във Великобритания заяви, че може пък и да не е жизнено важно за нея членството. САЩ най-силно креснаха, не не не се отказвайте! Никой не може да ни казва какво да правим. Инфантилна работа. Сега точно САЩ се дърпат най-много и то с основание. Тяхната цел не е Украйна в НАТО, а изтощена и изолирана Русия. Смъртта и разрушенията, чрез които ще се постигне тази цел няман значение. Така постъпват навсякъде по света. Какво стана с Ирак, Сирияр, Либия? Милиони загинали, съсипани икономики и вътрешни въоръжени конфликти на които краят не се вижда.
  • 30 Урюрвкос

    4 2 Отговор
    Украйна фактически е член на НАТО, защото се финансира и въоръжава от НАТО още повече това че загиват руснаци било най добрата им финансова инвестиция. Това означава че украинската държавност вече не съществува и фигурира само като географическо понятие.
  • 31 Хм...

    5 2 Отговор
    Допускаме Украйна влиза веднага в НАТО. После какво? Страните членки пращаме контингент в Украйна? Нещо не си представям американци, канадци, австралийци, англичани, германци доброволно в месомелачката, липсват им кoхoнeс. За французи и италианци въобще няма да отварям дума, че става смешно. Турците няма да си мръднат пръста. Айде поляците изглеждат нахъсани ама ще бъдат ли достатъчно? Останалите от ИЕ руснаците дори няма и да ни забележат, да не говорим, че вече ще става въпрос за целите въоръжени сили на РФ, а не основно за доброволци и пaндизчии.
    И?
  • 32 катран

    3 2 Отговор
    баш шефа от НАТО вчера каза, укро-груз 200 не ни трябва, ако искат при нас трябва да победят Русия, което значи до последния укроинец..територия без народ , близо 10 000 000 вече са извън бивша руска провинция..а ще има още..Само ментално увредени вярват че украинци защитават своята територия...не те защитават паричките на ротшилд и рокфелер...така било поне през последните 300 години..
  • 33 Голата истина

    2 0 Отговор
    Защо Русия не се присъедини към НАТО?
    Това е големият въпрос. Ако Русия стане член на НАТО всички страхове и от двете страни ще отпаднат. Но тогава САЩ и Русия ще останат без външни врагове и гражданските вълнения ще се насочат към техните елити. Войните ще спрат от там и приходите от оръжие и петрол. Ето защо Русия никога няма да влезе в НАТО. Украйна няма да бъде приета, двете свръх сили ще продължат да разпалват войни по целия свят и ще ги подържат. Като винаги ще бъдат една срещу друга.

    Коментиран от #37

  • 34 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Докато има такива тъпаци като
    Украинци, сирийци, афганистанци, иракчани и мн. други, които се разделят и започват граждански войни помежду си и си предоставят територията на САЩ и Русия се сражават и да си пласират оръжието, войните скоро няма да свършат.
  • 35 СЛЕД КАТО ПОБЕДИ РУСИЯ , УКРАЙНА

    1 0 Отговор
    ИМА ПЪЛНО ПРАВО ДА ВЛЕЗЕ В НАТО И ДА КОМАНДВА И РУСИЯ И ЗАПАДА КОИТО ЩЕ СА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ ВЕЧЕ .......... А ГРИВНЯТА ЩЕ Е СВЕТОВНА ВАЛУТА КАКТО И УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК ЩЕ ЗАМЕСТИ ДРУГИТЕ КОИТО ЩЕ БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ КАКТО СЕГА Е В УКРИЯ !
  • 36 ЗЕЛЕНСКИ СКОРО ЩЕ Е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА

    1 0 Отговор
    НАТО И СВЕТА ........ ТОЗИ ФИЛМ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ С АВТОР ЧАРЛИ ЧАПЛИН , ФИЛМА Е КЛАСИКА А ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ СЕ САМОУБИ В БЪРЛОГАТА СИ - ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С ТОЗИ БОКЛУК - НОВИЯ ДИКТАТОР НА СВЕТА !
  • 37 ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА НО

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Голата истина":

    В СЛУЧАЯ С УКРАЙНА , САЩ ЗНАЯТ ЧЕ РУСИЯ СЕ БИЕ НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ И СЕ ЗАДОВОЛЯВАТ ДА ДАВАТ ОРЪЖИЯ НА УКРИЯ КОИТО ДОРИ НЕ ДАВАТ НАИСТИНА ЩОТО ПОСЛЕ РУСИЯ ЩЕ ПРАВИ СЪЩОТО ! ЕТО ТОВА Е ОЩЕ ПО - ГОЛАТА ИСТИНА ,,,, ..............ЧЕ ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ !