Last news in Fakti

13 Юни, 2023 21:01 3 554 103

"Дойчландфунк": Защо България така трудно се сбогува с Русия

  • русофили-
  • българия-
  • русия

Тук има много силна руска пета колона, която се опитва да отклони България от нейния път към Европа

"Дойчландфунк": Защо България така трудно се сбогува с Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След 1989 г. България потегли към Запада и ЕС. Но така и не пристигна окончателно, отбелязва “Дойчландфунк” в едночасов репортаж, озаглавен “Сбогуване на части: Сложното отношение на България към Русия”. Ето по-важното.

Репортажът на Радио "Дойчландфунк" започва с автентичен запис на българска новинарска хроника от 1962 година, когато ръководителят на СССР Никита Хрушчов посещава София. “През шпалир от ентусиазъм и цветя преминават представителите на нашата велика братска страна, която е проляла кръвта си за България”, чуваме да казва ентусиазиран дикторски глас.

"Велика братска страна, чиито герои проляха кръвта си за България"

Една година по-късно Тодор Живков ще предложи България да стане 16-тата република на СССР, припомнят авторите на материала Дирк Ауер и Андреас Кунц. И подчертават: Култът за благодарност към Русия бе буквално циментиран не само в българския пейзаж - чрез многобройни паметници и съответните празници - но и в главите на много поколения българи.

Журналистите от “Дойчландфунк” пътуват до връх Шипка на 3 март. И срещат много българи, които не крият симпатиите си към Русия. “Наблюдавам всеки ден паметника и се изпълвам с благодарност към руския народ”, казва пред германската обществена медия Десислава Петкова, която живее в малко село, близо до връх Шипка. “Ние, българите, носим Русия в сърцето си”, допълва Рад Иванов. И повтаря добре познатите пропагандни тези на Кремъл: “Днешна Русия защитава интересите си. Има едно военно обединение, което е обградило Русия от всички страни. Русия е принудена да защитава себе си и своите граждани в Донецк.”

Авторите на репортажа в " Дойчландфунк” припомнят, че по време на Народна република България в химна на страната е добавен куплет, в който се споменава името не на българската столица, а на Москва.

Соцносталгия и симпатии към тоталитаризма

Докато е част от Варшавски договор, България получава кредити от Съветския съюз, възможности за образование там и се превръща в индустриална страна, чуваме още в репортажа. Особено възрастните хора в малките населени места си спомнят с носталгия за това време, отбелязват авторите му. И посещават едно такова село - Розовец, където подробно им разказват за историята на партизаните.

Някога селото е имало 4000 жители, днес те са около 200, като повечето идват само през лятото. “По време на социализма бяха изградени 2500 фабрики и предприятия, изнасяхме зеленчуци, захранваме цяла Москва и Ленинград със зеленчуци. Продавахме и оръжия - в Африка, Латинска Америка”, разказва 83-годишният Дончо Фуклев. Дончо е работил като авиоинженер в чужбина. В края на 1960-те е изпратен в Иран, после в Югославия, Северна Африка, Азия. През 1990-те той става кмет на Розовец, издигнат от БСП. Фуклев не е почитател на демокрацията: “Ние имаме нужда от камшик, някои казват дори диктатура”. Макар да смята, че Русия е извършила голяма грешка с нападението над Украйна, казва, че не може да забрави факта, че два пъти “България е била освобождавана”.

Старата агентура е дълбоко проникнала в институциите и службите

През 2004 година България влезе в НАТО, през 2007 година - в Европейския съюз. Но истинска промяна на елитите така и не се случи, обяснява Екатерина Бончева от Комисията по досиетата и припомня: “Какво се случва след преврата през 1944 година - съветници от СССР идват. Тяхната задача е, цитирам, “преустройството на структурите и дейността на държавна сигурност и милицията по примера на НКВД”. Те организират процеси срещу опозицията”, казва Бончева и допълва: “Всичко това все още тежи върху българската история.”

Голяма част от досиетата на ДС са унищожени от БКП в последните дни на режима, напомня журналистката. Когато през 2006 година архивите са отворени, става ясно, че Държавна сигурност е проникнала като рак в самата тъкан на държавата, обяснява Бончева. А тъй като в България не се стига до лустрация, много бивши агенти започват да работят в новите служби. По-нататък Бончева казва, че най-сериозният опит да бъдат прекъснати тези връзки е било изгонването на 70 руски дипломати и служители на посолството през юни 2022 година. Тя споменава и това, че много хора на високи позиции у нас все още имат контакти с руските тайни служби. Сред тях и високопоставен натовски офицер от България, който беше уличен като шпионин през март 2022 година.

"До ден-днешен не можем да се освободим"

Съветският архитектурен стил от 1950-те години е видим по фасадите на сградите на българската власт, отбелязват от “Дойчландфунк”. Авторите на репортажа разговарят и с журналиста Иво Инджев, който от години се бори срещу руското влияние в България:

“Виждате “Александър Невски” - един от символите на руското влияние в България. Най-голямата православна катедрала на Балканите, кръстена на руски светец, който няма нищо общо с българската история”, казва Иво Инджев. „Руснаците се опитват насилствено да русифицират и съветизират България след Втората световна война. И до голяма степен успяват, казва още журналистът. “До ден-днешен не можем да се освободим от това напълно.”

Инджев казва, че историята и нейното тълкуване са в основата на проблемите на България. “На хората успешно беше втълпена тази мантра, че трябва да сме благодарни на Русия независимо какво прави тя.”

“Тук има много силна руска пета колона, която се опитва да отклони България от нейния път към Европа. С вътрешни сили, които са инсталирали в последните десетилетия. Те са навсякъде в българското общество”, предупреждава журналистът. Авторите на репортажа обсъждат с Инджев и руската пропаганда и дезинформация, която се лее от екраните в България, включително на обществените медии - уж под формата на представяне на “другата гледна точка”. “Не може да има гледната точка на убийци и агресори. Тя не е легитимна”, обяснява Инджев. “Трябва ли България да бъде нападната от Русия, за да се събудят българите и чувството им за самосъхранение?”, пита той.

Едностранчиво познаване на историята, дезинформация и слепота за пропагандата, както и широкоразпространено безпокойство от навлизащия модерен живот - това е миксът, който кара България да изпитва тази странна любов към Русия. Въпреки нея всички българи, които емигрират, избират Запада, подчертава Инджев.

Неутралитет, който защитава интересите на Путин

Екипът на “Дойчландфунк” се среща и със Златомир Дьовленски, председател на Национално движение “Русофили” за град Пловдив. И напомня, че техният лидер Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Дьовленски настоява, че основната им цел е да съхранят културните и исторически връзки с Русия. Журналистите питат Дьовленски дали може да си русофил, но да не подкрепяш Путин. “Лично аз съм го срещал това, но не знам на какво се дължи”, отговаря той.

Заедно с Дьовленски германските журналисти посещават протест за “мир и неутралитет” в Града под тепетата. Там се вълнуват от тема, която изобщо не присъства в политическия дебат, но циркулира в социалните мрежи - дали България трябва да прати свои войници в Украйна. Други открито оправдават руската агресивна война. “Ако украинците бяха преустановили подготовката за война и не се бяха подчинили на Запада, нямаше да се стигне дотук”, казва мъж, който събира подписи за неутралитет на България. “За да оцелее Украйна, тя трябва да се раздели със своето марионетно правителство, на чийто връх стои Зеленски”, продължава той. Някои от участниците в събитието дават екстравагантно обяснение за симпатиите на много българи към Москва: “Българите и руснаците са генетично така конструирани, че възприемат околния свят по сходен начин”, казва възрастна жена.

"Българите нямат представа каква е реалността в Русия"

Преди началото на руската война в Украйна около 500 000 руски туристи са посещавали България ежегодно, разказват още германските журналисти. Основно на Черно море, където стотици хиляди жилища са собственост на руснаци. Едва 20-30 хиляди руснаци обаче живеят в България постоянно.

Един от тях е Виктор Бакуревич, собственик на веригата магазини “Берьозка”. В родния си град Томск Бакуревич е работил като адвокат. Докато не поема едно дело. “Имаше разследване срещу кмета на нашия град, бях част от екипа, който го защитаваше. Това беше политически заредено дело. Мога да кажа, че то ме прогони от Русия, защото още тогава, 2006-2007 г., разбрах накъде върви Русия.” И Бакуревич избира България. “Казват: “Кокошката не е птица, а България не е зад граница.” Без да искам да засягам някого с тази шега - има истина, тъй като България е много сходна”, споделя бизнесменът.

“В България носталгията към СССР е много голяма”, казва още Бакуревич, докато обяснява какъв е интересът към руките продукти в неговата верига магазини. Макар че повечето стоки в “Берьозка” днес идват от Украйна, Полша и балтийските държави.

“Българите нямат представа каква е реалността в Русия”, допълва бизнесменът. “И до днес много хора по някаква причина мислят, че тази война е оправдавана.” Затова от началото на агресията Бакуревич решително се ангажира срещу войната и в подкрепа на Украйна. “Често чувам, че съм предал страната си. Но това не е предателство, а желание да се противопоставя на братоубийството и на унищожаването на цели градове. Против съм и руски войници да умират.” Сред работниците му са много българи, руснаци и украинци. Проблеми между тях няма.

“Хората, които са избягали, разбират много добре от кого и защо тази война е започната”, казва Бакуревич.

Един спорен паметник символизира разделението в обществото

Репортажът завършва със сблъсъците пред Паметника на Съветската армия в София на 9 май. На този ден там се виждат както български, така и руски и съветски знамена. Едната група протестиращите скандира “червени боклуци” и “тук не е Москва”, от другата страна се чува “победа” и “фашисти”.

“Чувствам жал. Това са зависими болни хора, които се прекланят пред тези, които са упражнявали насилие над тях. Или пък са твърде объркани заради пропагандата”, казва пред “Дойчландфунк” общинската съветничка от “Демократична България” Марта Георгиева. Тя припомня, че монументът е построен през 1954 година, така че да е по-висок от всички сгради на българските институции.

“Русия не е агресор. Русия защитава руското население в Украйна. Влиянието на Америка в цяла Европа води до разруха”, казва мъж от другия лагер. Пред паметника се появява и руската посланичка Елеонора Митрофанова - в автомобил на “Мерцедес”.

Взето е решение от Столичния общински съвет паметникът да бъде демонтиран и поставен в Музея на социалистическото изкуство, разказват авторите на репортажа. Но собственик на монумента е държавата България. А тя от няколко години се управлява основно от служебни правителства. Стабилни политически отношения не се виждат на хоризонта, а сбогуването със съветския паметник е сбогуване на части, обобщава германското общество радио.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 73 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Еееееее

    95 72 Отговор
    Много сте изписали. Много сте си блъскали главите. Какво все ни дъвчите. Живейте си живота.
  • 3 Голата истина

    125 67 Отговор
    Защо Германия след 50 години ще стане с преобладаващо мюсюлманско население?

    Коментиран от #89

  • 4 Пандов

    105 78 Отговор
    Съврементата немската държава е по-млада и от Третата българска държава. Тези ли ще ни учат.

    Коментиран от #23

  • 5 Православие

    81 74 Отговор
    Факт е едно - славяни батко
  • 6 Тихо

    101 76 Отговор
    Калмуци от ДВ ! България никога не се е сбогувала с Русия ! Няколкото кретени от новата полит- мафия , не са България !

    Коментиран от #60

  • 7 Dw вие американците

    90 70 Отговор
    Сте един циничен глупав и прост народ.президента ви е за посмешище като всички вас.
  • 8 Ами това е

    89 71 Отговор
    "...братска страна, чиито герои проляха кръвта си за България"

    Коментиран от #10

  • 9 А50

    81 70 Отговор
    Няма и да се сбогуваме, Фашистите искат реванш за ВСВ, е получават си го. Чудят се как ние не искаме с песен на уста да тръгнем да се бием срещу Русия, еа.ти наглеците. Със сигурност ще получат от нас обратна реакция. Не е зле поне отговорните хора в Германия от време на време да си преговарят историята
  • 10 Готин американец или просто Киро

    75 68 Отговор

    До коментар #8 от "Ами това е":

    Чест и почитания на хилядите руси дали живота си за нашата свобода !
  • 11 А50

    58 62 Отговор
    Между другото поздравления за поставената снимка, мисля че тя обезсмисля драсканиците на ДВ
  • 12 Асен Посолството

    54 61 Отговор
    Защото сте нямали 500 години робство ..ве шмекер нещастен !
  • 13 Име

    72 60 Отговор
    Я Радио "Дойчландфунк" да ни уведоми, кога Германия ще затвори страницата с втората световна война и ще се освободи от американска окупация. Щото в момента са на ръчно управление от Вашингтон и безропотно си правят харакири - нито са против, че янките им взривиха газопровода, нито им пречи, че компаниите им се изнасят към щатите. Работата е малко "стойка партер". И да не забравяме фондацията "Конрад Аденауер", със съществения й принос за грозната българската действителност, която пък поражда носталгия по миналото.
  • 14 Ех колко

    44 57 Отговор
    Наистина се вълнувам че има още истински българи които ценят свободата и родината си
  • 15 Иванчо

    39 54 Отговор
    Тия могат да ме питат и защо обичам Марийка! Я да си...
  • 16 Пасъмас

    19 66 Отговор
    Альоша! Иди дамой!

    Над града на седем хълма.
    В Перлата на древноста.
    Хвърля сянка окупатор.
    Стиснал шмайзер във ръка!
    Кой ли вятър го довея
    Кой посрещна го с цветя?
    И за него песни пеят
    Сякаш той е всьо и вся!
    Някакъв мужик незнаен
    Символ на Режим суров.
    С искане да го признаем
    Като Символ на Мира!
    Той с ботушите прегази
    От Урал до Бранденбург.
    И отвори много рани
    Да кървят и днеска тук!
    Докога ще го търпиме?
    Докога ще всява страх?
    Докато не го свалиме
    Винаги ще носим грях.
    Долу в ниското се гуши
    Скромен бюст на Син Велик!
    Дякона стои послушен
    В Сянката на Чужд войник!
    Окупаторе, Альоша
    Хвърляш сянка ти над нас!
    УБери свои галоши!
    Ухади дамой сейчас!

    Видно е че ще трябва да го изхвърлим щом не иска да си тръгне, заедно с циментираните със съветски бетон глави!

    Коментиран от #56, #72

  • 17 България и Българския народ,

    59 18 Отговор
    никога няма да се сбогува с Русия,защото тя, Русия,е нашата Освободителка!Вечна признателност на братския руски народ!Слава на Русия!Да живее Независима България!!!

    Коментиран от #18, #20, #25, #76

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Край

    52 15 Отговор
    Бакуревич избира България. “Казват: “Кокошката не е птица, а България не е зад граница.” Без да искам да засягам някого с тази шега - има истина, тъй като България е много сходна”, споделя бизнесменът.
    Това е положението Русия е една огоромна България. Русия освобождава българите и СЪЗДАВА съвременната българска държава от пощи през полиция армия правораздаване институции, здаравеопазване и образование. Всичко е учередено през Враменното руско управление след Освободителната война. Всичко е с руска помощ и с желаноето на Русия да се създаде силна братска българска държава. Не давайте да ви промиват. Русофобите мразят Русия но мразят и българите.

    Коментиран от #28

  • 20 Какати филка

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "България и Българския народ,":

    Разплаках се... Благодаря ви !
  • 21 Бг човек

    32 7 Отговор
    Те никога нищо няма да разберат!
  • 22 Александър III

    8 12 Отговор
    "В България действайте с пари."
  • 23 Руската държава

    23 15 Отговор

    До коментар #4 от "Пандов":

    Е много по млада от нас,даже буквички сме и дали и те не признават.И на флекса още му викат болгарка,щото им го показахме ние, и те така те.

    Коментиран от #37

  • 24 Край

    42 12 Отговор

    До коментар #18 от "Пасъмас":

    "От всички раси, населяващи Югоизточна Европа, българите са най-малко достойни и най-неприятни. Противни на външен вид, жестоки и зловещи по природа, крайно варварски и безпощадни в отношението си към своите мюсюлмански съседи, българите не заслужават съчувствие." Извадка от Българите каквито са - книга написана и издадена в Англия 1885г.
  • 25 В състава

    12 26 Отговор

    До коментар #17 от "България и Българския народ,":

    На руската армия са украинци ,финландци и др.окупирани народи,да знаеш.
  • 26 Матей преображенски

    44 13 Отговор
    Напротив,интересът към Русия все повече се засилва,всички лъжливи пропагандни клишета на тукашните официални медии са толкова грубо скроени и прозрачни,толкова злост-ни и натрапчиви,едва ли могат да излъжат някого.Дори постигат обратен ефект,щом толкова се напъват да очернят Русия с небивалици и грозни обвинения,значи имат сериозни причини.Като основното е страхът от алтернативния пример,обратното на западния девиз--хомо хомини--лупус(човек за човека е вълк).Това тук го нямаше преди да стъпи тежкия американски чепик и да изопачи и цялата душевна настройка на българите.И все пак пробуждането настъпва,бавно и мъчително като след яка упойка.И ето затова руския пример е толкова привлекателен.
  • 27 Журналята прости пак са ни на гости

    41 9 Отговор
    Дойче зеле и българският драскач - вижте себе си, колко сте зависими от краварите! И вижте до когс ще е валиден т.н. КАНЦЛЕР ПАКТ!
  • 28 Абе ти си рядко

    14 33 Отговор

    До коментар #19 от "Край":

    Неграмотен да ти кажа.Руснаците са против Съединението.Русия насъсква Сърбия срещу нас щото много ни обичка.Построеното тук е от чешки австрийски инженери.Винаги са били против нас тия г.....адове.

    Коментиран от #35, #36

  • 29 Ццц

    42 8 Отговор
    DW носталгията идва, защото тогава, макар и марионетки, имахме национална гордост. Ясно е, че сме малки, за да сме самостоятелни. Но сега сме просто марионетки. Порчо, кокорчо, Борчо и всякаква измет в 3 поредни предизборни кампании не се състезаваха с програми и идеи за българите, а кой е по-голям атлантик и кой повече помощ ще даде на укрите. Къде е разликата? Просто сега се мазнят на същите като вашия Шолци. Ако България беше получила и 1/10 от подкрепата, която дадохте на Украйна, може би повече щяха да повярват, че сте искрени. Но не сте! В ДНК-то ви е да не сте. Я направете едно предаване колко хора продължават да харесват политиката на Хитлер. Но със скрита камера, защото "свободата на мнение" в демократичната ви държава ги плаши. Принудени сте да ви гаврят всякакви бежанци и с особени сексуални разбирания.за това с носталгия си спомнят кога светът трепереше пред германците. Ратаи и камериерки си имаме достатъчно. Пускайте си предаванията другаде.
  • 30 дядото

    35 10 Отговор
    защото сме славяни,православни, не германци или англосакси.защото знаем историята си и кои са ни правели добро и кои-зло.защото не народа, наши продажни политици ни вкараха в ес и нато,без да попитат народа.имало руска пропаганда-вие сте ненормални за да го твърдите.много добре знаем как е в русия,били сме там,вие не знаете.и моля,за да не ви изпсувам,не ни наричайте зависими и болни хора за отношението към русия.зависими сме от п р о кл е т ия ви запад и затова сме болни.а е неморално,престъпно е точно вие,които докарахте в българия две национални катастрофи да ни обиждате ,даже да говорите за нас.
  • 31 Яне Сандански

    47 12 Отговор
    Отговора е повече от елементарен .Имаме държава благодарение на Русия .С Германия две национални катастрофи и разпокъсана България .Сега ще е третата национална катастрофа .Всъщност има и още едно нещо което е много пресно и народа го вижда ,Русия ни остави с работещи предприятия и армия около 100 хиляди ,сега всичко е разсипано в България ,над 3 милиона българи са роби в Европа и армията ни е направо....без думи.

    Коментиран от #39

  • 32 Българин

    21 4 Отговор
    Че кой е казал, че се сбогува??! Не бъркайте помахването с ръка при здравей за чао.
  • 33 Просто човек

    14 33 Отговор
    След няколко поколения ще се отървем от рашистите...Да живее България! 🇧🇬
  • 34 докато сме на темата

    19 7 Отговор
    Германският Kultur мутира през няколко десетилетия и винаги с катастрофален ефект. Някак губят цивилизационна меродавност веч.
  • 35 Ццц

    15 10 Отговор

    До коментар #28 от "Абе ти си рядко":

    Стефан Стамболов - воевода, който е вярвал, че само Русия може да ни помогне е първият български политик, който й обръща гръб. През ПСВ се бием с турците срещу руснаците. След 1989 г. ставаме най-върлите американци, макар и днес повечето ни висши военни са се клели да се бият с НАТО. Иво Инджев? 🤣🤣🤣 Завършва висше образование в СССР, специалност „История на Азия и Африка“ в Московския държавен университет. Дали тогава е бил със сегашните си разбирания? Знаеш ли кои са имали привилегия да учат там? Колкото и да съм патриот, трябва да призная, че националния ни характер има черти, оформени с 5 века "кръвен данък", които карат повечето други народи да ни ненавиждат. Горните примери ти оформят посоката....
  • 36 Край

    22 10 Отговор

    До коментар #28 от "Абе ти си рядко":

    Ние сме Славяни /т.е. словени -хората които можем да си говорим и да се разберем/ а вие сте НЕМЦИ /т.е. неми дето не ги разбираме/. Германия е немската династия тук е проклятието на България.
  • 37 Пандов

    11 8 Отговор

    До коментар #23 от "Руската държава":

    Флексът е от 1910-те години от САЩ. Рузвелт го даде на Болшевиките, за да победят Хитлер. И ние го имаме от там.
  • 38 Мразя германци

    26 5 Отговор
    Много плоска пропаганда! Трябва да ми ампутират целият мозък, за да има 1% шанс да се хвана.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ние сме славяни

    26 6 Отговор
    СЛАВЯНИ! Не сме сакси, англи, свеби, романи, гърци, турци или цигани. СЛАВЯНИ. Те за това

    Коментиран от #44, #53, #54

  • 41 Човек

    15 26 Отговор
    Всички велики сили са се гаврили с нас, но в модерната ни история това е Русия. Тези изроди са на път да ни занулят. В османската империя нашето землище е било 215 000 кв.м. Русия се договаря с Австро-Унгария на балканите да няма голяма държава и ни "освобождава", като ни дава само 65 000 кв.км. От България са откъснати 150 000 кв.м. и 2 500 000 българи. Добре, че сме успели да си върнем Източа Румелия въпреки волята на Русия. Във войните се включваме на страната на Германия защото само тя ни предлага да си върнем изгубения народ и земи. Просто сме защитавали интереса си. Ако Германия беше победила Северна Добруджа, Западните Покрайнини, Македония и Беломорска Тракия днес щяха да бъдат наши, каквито са били в рамките на османската имерия. Тези земи са отдавна безвъзвратно загубени, а българите там са с подменено самосъзнание и са отдавна загубени също. То и много българи в днешна българия са с подменено самосъзнание, научени да обичат своя нов поробител - Русия.

    Коментиран от #46

  • 42 Глупаци

    9 19 Отговор
    Защото на простия българин 70г му се промива мозъка.
  • 43 Местния Козар

    22 6 Отговор
    България след 89та е с вас демократи, после евро атлантици и прочие и даже през турско не е била толкова зле, тъй че Дойче зелки гледайте алманистан и не се чудете защо България обича Русия.......

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Панчаревската кметица

    18 6 Отговор
    защото тук е пълно с истински хора и има много малко третополови
  • 46 Значи

    13 7 Отговор

    До коментар #41 от "Човек":

    викаш с феса щеше да ти е по-добре. Иплантират ни един чужденец за цар, който дори не може да накара българите да тръгна срещу руснаците. Разбира се Руснаците като печелят войната идват с горчилката, от предателството ни и затова сега македония не е наша.

    Коментиран от #55

  • 47 Иби Са

    23 3 Отговор
    защо някакви западни дегенерати трябва да казват на България какво да прави?
  • 48 Мунчо

    6 24 Отговор

    До коментар #43 от "Местния Козар":

    Долу Русия,да живее САЩ
  • 49 76433

    6 11 Отговор
    Само да спомена, не всичко почва и свършва с Бузлуджа. Има и други българи не само с промити мозъци.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хаха

    17 5 Отговор
    ШвабскотеСвинеКвичат. Ще режемГлавите на ШвабскиПодлоги
  • 52 Анонимен

    11 8 Отговор
    77 г кгб бкпдс. Живи и здрави бъдете. Който чака на комунисти нищо добро няма да види от всички тях.
  • 53 Човек

    13 11 Отговор

    До коментар #40 от "ние сме славяни":

    "Славяни" се появява като термин през 17 век. Не става въпрос за народ, а за народи, които говорят сходни езици, т.е. сходно "слово". А защо говорят сходно слово и кое е това слово? Това е българският език, който е разпространен из всички тези народи чрез книгите от Преславската книжовна школа от края на 9-ти век. В църквите им се служи на български език и така той се разпространява на огромна територия. Това обаче не прави народите "братски" в генетичния смисъл на думата. Според генетичните проучвания днешните украинци, например, са от понтийски тип, също като нас - т.е. ние реално сме братя. Руснаците, обаче, са фински народ, и са братя с днешните скандинавци, въпреки, че културно са далеч от тях. В днешно време човек има достъп до цялата информация на света и е длъжен да се самообразова, защото в противен случай става лесна жертва на повтаряни до безкрай лъжи през вековете, каквато например е тази за "братските славянски народи". Трябва да призная, че това е една доста успешна пропаганда.

    Коментиран от #62, #81

  • 54 ариец

    2 8 Отговор

    До коментар #40 от "ние сме славяни":

    Ти ли си славянин,бе ром кюнец?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 провинциалист

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Пасъмас":

    Да припомним, че тези събития са инспирирани (хубавата българска думичка инспирирани) от Трети Украински Фронт.
  • 57 Щурец

    24 6 Отговор
    Проблемът не е в България, нито в Русия. Проблемът е че Запада винаги иска да колонизира.И в миналото го правеха с кървави войни и сега го правят чрез вкарването на малките държави в ЕС и НАТО. Изсмукват всичко - пари, ресурси, хора. Нямаш право на глас, трябва да навеждаш глава и да им изпълняваш прищевките. Ей затова не ви щем! Никога няма да ни приемете на равна нога, а само като слуги.
  • 58 западняшки боклук

    15 2 Отговор
    Вие не можете ли да допуснете , че може да бъдете мразени и тук да няма нищо общо Русия , а единствено вашата същност във всичките и обхватности ?
  • 59 Роза

    14 5 Отговор
    Човек може да е русофил,но да не е путинофил!Аз например харесвам руското културно наследство,смятам руския народ за близък по дух славянски народ,говоря добре руски език,имам приятели руснаци и украинци.Но аз не харесвам режима на Сталин,нито режима на Путин!Разбира се,не одобрявам и войната,която Путин започна срещу Украйна,срамната инвазия срещу суверенна държава!Но аз не одобрявам и прекомерното поклонничество към Запада и към САЩ!Американизирането на младото поколение е горчив и тревожен факт!Човек трябва да е с отворени очи и да съзира всичко-и добро ,и лошо!

    Коментиран от #73, #84

  • 60 Дааа

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тихо":

    И винаги сме готови да ви предадем и забием нож в гърба! Да сте наясно, нищо от "ценностите" ви не признаваме и приемаме!
  • 61 Слава кокаине

    12 1 Отговор
    Дойче зеле - Канцлер пакт!
  • 62 Дух Хач Сити

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Човек":

    на дума ли плащат брат?

    Коментиран от #75

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Факт

    0 14 Отговор
    Защото БъГъ е съставена от три етноса русняци дошли след 1878-ма и 1944-та турци след османското владение но много от тях напуснаха и тсигъни дошли заедно с турците.Българин няма не съществува такова нещо.

    Коментиран от #71

  • 65 Внимавайте!

    19 7 Отговор
    Не посягайте на нищо руско в България! Ако се наложи никой освен Русия няма да ни защити. Защо американци и англичани не ни освободиха от турско,а?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 НЕЩО БЪРКАШ

    13 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ СБОГУВА С РУСИЯ И НЯМА И НАМЕРЕНИЕ КАКТО СЪРБИЯ УНГАРИЯ ДОРИ ТУРЦИЯ А И ПОЛОВИН УКРАЙНА НАЛИ СХВАЩАШ ИЛИ ПОНЕЖЕ СИ НА ЩАТ В ДВ СИ ПРЕКАЛЕНО ТЪ...П И НЕ МОЖЕШ
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ОБЯСНЯВАМ

    14 2 Отговор
    НЕ МОЖЕШ ДА СЕ СБОГУВАШ С НЕЩО В ЧИЕТО СЪЗДАВАНЕ СИ УЧАСТВАЛ И РУСНАЦИ И УКРАИНЦИ СА БРАТОВЧЕДИ ДОБРИ ЛОШИ НО РОДНИНИ А КЪМ НЕМЦИ ФРАНЦУЗИ АНГЛИЧАНИ САМО БИЗНЕС НИЩО ЛИЧНО
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Кво значи “русняци”

    6 4 Отговор

    До коментар #64 от "Факт":

    ве из род?

    Коментиран от #78

  • 72 Бяхме с Кайзера и Фюрера

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "Пасъмас":

    Пак сме с ВАС !
  • 73 ТрампЛин

    10 10 Отговор

    До коментар #59 от "Роза":

    Човече, днес никой никого НЕ може да американизира или русофилизира! Днес всеки има избор!!! Русофилизирането, или по-скоро съветизирането ни беше набивано в главите 45 години!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ТрампЛин

    9 6 Отговор
    Да пожелаем крепко здраве и дълъг живот на русофилите у нас, за да могат да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България! Да живее България!
  • 78 ТрампЛин

    2 9 Отговор

    До коментар #71 от "Кво значи “русняци”":

    Грешка! Рашисти!
  • 79 Феникс

    14 4 Отговор
    Славяни и братя сме и колкото да ни мачкате и промивате пак ще се държим за Русия!
  • 80 Иво

    13 1 Отговор
    Ами великите сили да бяха освободили източна Европа от османците..
  • 81 Готин американец или просто Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "Човек":

    Я наистина си прочети историята ..пишеш пълни глупости ..че и си вярваш
  • 82 Нашите дечица на снимката

    3 10 Отговор
    по цяла България ги учат на руски военни песнички още в детската градина! Германци, разбрахте ли защо?
    Защото нашите управници са путинофили!
  • 83 Моряка

    14 2 Отговор
    България никога няма да се сбогува с Русия.Не се гаси туй що не гасне,бе тъпънари!
  • 84 Моряка

    8 1 Отговор

    До коментар #59 от "Роза":

    Добри,бе Розичке,ама като четеш,кажи ми кога територията Новорусия,Донбас ,Крим и Приазовиета са били Украйна.И кога Украйна е била държава.Кажи ми поне 1 велик писател,композитор ,художник,балетист или балерина,режисьор.,който да е истински украинец,т.е. от Галиция.
  • 85 не сме

    7 1 Отговор
    с Русия, но и не я мразим както ви се иска, не сме глупави, като укрите.
  • 86 Изключително

    8 2 Отговор
    Елементарен текст, стил "Работническо дело"..Авторът не е споменал основната причина, поради която българският народ изпитва не обич, а благодарност към Русия. Да бъдеш благодарен е едно от най-хубавите човешки качества. Като защитници на тезата си е подбрал да интервюира безинтересни, престарели личности, чийто образ не може да предизвика симпатия.А за изобилиетж жт клишета...да не говорим. Скука!
  • 87 Християнка

    5 1 Отговор
    Всъщност,ние добре разбираме,че Германия полага усилия да се превърне в Русия на новия Европейски СССР
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Хах

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голата истина":

    То и тук след 50 год ще останат само роми
  • 90 Червен кхмер

    3 5 Отговор
    Ето за тази русофилия и любоФФ към руският камшик и диктатура с корупция по съветско-руски модел сме най бедната страна в ЕС.
  • 91 избирател

    6 0 Отговор
    45 години стигат - така пеехме по митингите , но явно от там е започнала голямата лъжа , че и до днес , НО ако тези 45 години бяха продължили сега България щеше да е една силно развита държава с мислещи уважаващи себе си политици , а не предатели каквито се навъдиха за да ни зачеркнат от картата като държава .
  • 92 Хмм

    6 0 Отговор
    Като сме ви толкова криви, изгонете ни от ес и нато и да приключва проблема
  • 93 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Ако западната пропаганда успее да убеди българина, че Германия е Освободителката на българския народ от турско робство ще им "сваля шапка" !! Двама известни българи са изказали интересни мисли за отношенията ни със Запада и Русия : ": Винаги с Германия - никога против Русия !!" и " С тояга не можете да избиете любовта на българския народ към Русия"
    Дано сегашния български политически ЕЛИТ успее да убеди българина, че е по-добре да пазарува в "Кауфланд", Стига да има пари ......... Друго си е "Брюкселското зеле" – дори когато е кисело !!

    Коментиран от #96

  • 94 Русия губи и тази война

    1 3 Отговор
    С поредната си агресия и завоевателна руско-турска война от 1877г за окупиране на Балканите, Босфора и Дарданелите , Русия използва много малка част от българското население в Бесарабия и повече от украинските казаци като пушечно месо от опълченци, но въпреки голямата си и дългогодишна подготовка за война, Русия Не успява и не постига поставените си завоевателни цели за превземането на Истанбул с окупиране на Босфора и Дарданелите и за победата над Турция и руската завоевателно военна агресия е спряна в източна Тракия , а Русия е принудена да търси мир и да подпише набързо унизителния В поредната завоевателна руско-турска война от 1877г за окупиране на Балканите, Босфора и Дарданелите , Русия използва само малка част от българското население като пушечно месо от опълченци, но въпреки голямата си и дългогодишна подготовка за война, Русия не успява и не постига поставените си завоевателни цели за превземането на Истанбул с окупиране на Босфора и Дарданелите и за победата над Турция и руската завоевателно военна агресия е спряна в източна Тракия , а Русия е принудена да търси мир и да подпише набързо унизителния Санстефански мирен договор..!
    Цялата нова история на "Задунайската губерния" е написана под руски наставления и пропаганден контрол , защото в Санстефански мирен договор никъде не фигурира името България, а Русия с претенции за наследник на Византия, след дълги спорове решава да възстанови средновековното вулгарно име дадено от византийците на новоз
  • 95 Русия губи и тази война

    2 4 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ - в Санстефански мирен договор никъде не фигурира името България, а Русия с претенции за наследник на Византия, след дълги спорове решава да възстанови средновековното вулгарно име дадено от византийците на новозаселилите се край Дунава диви азиатски племена и в ново окупирания протекторат назначава свой губернатор където има намерение да управлява, като бъдещ подстъп към ПРОЛИВИТЕ. основава нова столица с византийското име София, изпраща 3 хиляди православни свещеници и руски учители които да възстановяват "славянско-руския език" , като заплаща щедро на новопоявилите се български поети, историци и писатели-русофили за писанията им за възвеличаването и прославата на руските окупатори...ЗАТОВА И ДО ДНЕС в БЪЛГАРИЯ има руски петоколоници!!!
  • 96 За трети път

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "Шаран БГ":

    Защото България два пъти е качвана на дойчовската каруца и ... все национални катастрофи . Сега за трети път ще лупнем от дойчовците.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Психо Доктор

    5 1 Отговор
    В прегрътките ни с Германия винаги сме карастрофирали, а загриженноста на Британците да ни поддържат бедни и подчинени.
  • 101 истината

    9 1 Отговор
    България няма никакво намерение да се сбогува с Русия, защото това ще е нейния край. И ние нормалните българи /не козякшки грантдажии/ прекрасно разбираме това. Западняците треска ги тресе от славянството, което е доста милиона и иска да ни разцепи и унищожи. Какво ни предлагат в техните западни страни? Черната работа, която и арабеллските параззити не искат да работят. На тях им дават социал, а нас ни унижават да им бършем посс-раните зад-ниции.
  • 102 Ами щото ...

    0 0 Отговор
    ...у нас фашизмът ну е особено долюбван.
    Горят ли "Леопардите , а дъмпкопфи ?
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.