Last news in Fakti

18 Юни, 2023 13:00 3 263 36

Порой ни мътен влече

  • наводнения-
  • наводнение-
  • порой-
  • българия-
  • дъждове-
  • анко иванов-
  • политици

Главната причина за голяма част от щетите след проливните валежи е политическият порой от политически некадърници

Порой ни мътен влече - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Анко Иванов

Източник: Политкомент

През тези юнски дъждовни дни си спомням с благодарност някогашните си учители по български език и литература, които ни караха да научим наизуст стихотворението на Яворов – Градушка. В него си припомням актуалните сега – „Порой ни мътен влече“. Да, при Яворов те са в минало време, а при нас е в сегашно време – влече. От телевизионните екрани ни втълпяват, че проливните валежи и наводненията са нещо свръх необичайно, че то е следствие от глобалното затопляне и безхаберие на местните власти, на държавата, че е нещастие за обикновените пострадали българи и т.н. И ни показват плачещи възрастни българки и нещастни българи. Да, бедата е пристигнала при тези хора. Те се нуждаят от помощ и подкрепа в труден за тях житейски момент. И добре, че в България все още са останали и някои добри хора, които им помагат в труден момент.

В цялата картина, която ни се представя, личи недоброто познаване на географията на България. Това за журналистите е донякъде простено. Те се учат в училище да пишат есета и текстове по всякакви теми, без да се основават на данни, а използват само лични съждения. Но това е непростимо за новопръкнали се държавници. Поройни валежи в България е имало, има и ще има. Това е географска даденост за нашата страна. В районите с умерен континентален климат те са предимно през месеците с максимални валежи – май и юни. Това става при циклонален студен фронт, усилен от местните орографски (на релефа) влияния и конвективните движения (издигане във височина на нагрят въздух). Следователно причината е характерната за умерения пояс обща атмосферна циркулация и местните релефни условия. Тазгодишните юнски интензивни валежи са предимно в умереноконтиненталната климатична област на България и обхващат най-вече районите около Западна и Средна Стара планина – северно и южно от нея – Берковица, Врачеш, Ботевградско, Етрополе, Димово, Боровци и оградните склонове на планините край Софийското поле. В минали години към тях се добавят и Средна Западна България, Краището и котловините.

Северните склонове на Западна и Средна Стара планина са сред най-валежните места в България поради доминиращият от северозапад атмосферен пренос и наветреното положение на северните склонове, по които влажните въздушни маси се изкачват във височина и достигат точката на оросяване, образуват се облаци и вали обилен дъжд. Към влиянието на тази огрографска преграда – високата северна част на Западна и Средна Стара планина се добавят и конвективните движения, повлияни от местните условия. Валежите във високите части на тези две части на Стара планина са високи – над 1000 mm год. сума: х. Амбарица 1327 mm, х. Вежен 1249 mm, Петрохан 1200 mm, х. Мазалат 1187 mm, вр. Мургаш 1176 mm, вр. Ботев 1087 mm и др. (по данни от климатичен справочник за 1931-1985 г., т.е. климатичната норма). Максималните денонощни валежи, много преди глобалното затопляне са характерни за умерено-континенталната планинско-котловинна част на България. До 1959 г. те при Петрохан са 111 mm, Ботевград – 129 mm, хижа Амбарица 156 mm, Габрово 130 m, поройните валежи в долината на р. Росица през тридесетте години на XX век, Ихтиман 131 mm и др. В извънпланинските райони с умерен континентален климат особено високи са максималните интензивни валежи в Цар Калоян (Разградско) на 7 август 2007 г. – 291 mm/за 24 часа, предизвикали огромно наводнение.

В условията на преходноконтинентален климат интензивните денонощни поройни валежи са най-обилни и по-чести в България в черноморското крайбрежие и Източните Родопи. Ето някои данни от преди глобалното затопляне, което сега обявяват за главна причина. За България сред най-характерните максимални денонощни валeжи са тези с количества между 100 и 200 mm. В Черноморското крайбрежие те са: на 20 август 1951 г. Варна (Слънчев ден) 342 mm, Варна (града) 258 mm, река Батова 222 mm. В Източните Родопи в Златоград на 4.02.1963 г. са 216 mm и на 3 октомври 1970 г. – 234 mm, в Чакаларово на 18.02.1968 г. – 226 mm и на същата дата в с. Кирково – 210 mm (по Д. Димитров и Ст. Велев, 1982 г.). През периода на глобалното затопляне в Златоград са регистрирани максимални денонощни валежи през 2020 г. от 168 mm/за 24 часа. През 2014 общественото внимание бе привлечено от интензивния проливен дъжд и наводнение в кв. Аспарухово – Варна. Там и тогава (19 юни 2014 г.) се извалява за половин час 138.8 mm дъжд, а през периода 15-20 юни 2014 г. количеството на валежите е 382% от месечната норма на валежите в тази част на страната.

Средните за страната максимални денонощни валежи след 1990 г. са с различни величини през отделните години: 1993 г. – 36.9 mm; 2005 г. – 71.9 mm и 2020 г. – 43.5 mm (по НИМХ). Сегашните валежи в Западна и Средна част на Старопланинската област и Софийско са в параметрите на средните стойности на максималните денонощни валежи – 30-50 mm за 24 часа. Пак по данните на НИМХ потенциално опасните денонощните максимални валежи са тези на и над 60 mm/за 24 часа. А такива валежи е имало многократно по-високи през други от последните години – преди и по време на глобалното затопляне. С високи стойности са те през 2005 и 2014 г. По същество тези стойности са отклонения (флуктуации) от средните стойности. Но подобни флуктуации има и през други години, но на отделни места. През 2020 г. те са в Сапарева баня 96.8 mm и в Рибарица – 80.4 mm. През 2021 г. (16.07.) в Трън максималните денонощни валежи са 99.3 mm/за 24 часа (по данни на НИМХ).

Всичко посочено дотук разкрива, че максималните интезивни денонощни валежи са нещо почти постоянно и би трябвало хората и властите в ежедневието си да се съобразяват с този валежен риск за своето имущество и живот, особено, когато са от 30 до 60 mm денонощна сума на валежите. А рискът произтича от вековния стремеж на хората, включително и на българите, да живеят прекалено близо до водата и най-вече до реката. В по-голямата част на течението на българските реки, най-вече в долното и средното течение, откъм двата бряга има равна площ, наречена от географите заливна речна тераса. Там най-лесно се изграждат жилища и придружаващи ги по-леки помощни постройки, често пъти на равнището на земната повърхност и без здрави основи и необходимата хидроизолация.

При интензивен валеж и пълноводие обикновено реката залива тази застроена речна тераса и нанася своите поражения. Източните квартали на София през 1922 г. са развити в по-голямата си част в заливната тераса на Владайска река – Ючбунар, Баталова воденица, Ташкова ливада, Коньовица. На 9 юни 1922 г. след интензивен пороен дъжд Владайска река прелива и залива тези квартали. Съборени са множество стотици къщи и други по-леки стопански постройки. Невиждано за времето си наводнение в най-бедните квартали на София. Това принуждава властите да коригират течението на Владайска река, да изградят подпорни стени, да издигнат и укрепят нейните брегове. През 1957 г. в Плевен след проливен дъжд река Тученица и придошлите откъм Гривица води заливат града в централната му част и промишлената зона. По главна улица тече река. След оттичането на водата на уличното платно остават наноси с мощност от 80 сантиметра. След това градското ръководство изгражда специализирана отводнителна система и в Кайлъка два микроязовира на р. Тученица, които да поемат високите води на реката, както и един микроязовир край Гривица. Изграден е отводнителен канал южно от града, който да отводнява южните склонове и събира водите от доловете, притоци на р. Тученица. И оттогава до днес няма мащабни наводнения в Плевен. Тези два примера показват, че има решения за предпазване при риск от наводнения след интензивни максимални валежни количества за денонощие.

Вече три десетилетия българските общини са поставени в рискова ситуация. Държавата прибира почти всичките им постъпления от данъците и ги оставя на минимално финансиране. Тъй наричана диференциация на бюджетните разходи остава само мечта за българските общини. Кметовете нямат реалните средства дори да заплатят почистването на речните корита. И малкото средства, които имат не им помагат, тъй като системата на обществените поръчки е така направена, че няма поръчка, която да не може да бъде атакувана в съда и поради това общините не могат да вземат бързи адекватни мерки. Потребни са не обществени поръчки, а собствени общински фирми по ремонт, благоустрояване и поддържане на територията им, общински фирми, които да не обявяват търгове за печалбарите, свързани с властта. В същото време медиите подстрекават пострадалите граждани да обвиняват само държавата. Можем да чуем само: „няма държава“, „държавата я няма“.

Няма как държавата, концентрирала в свои ръце огромната част от данъчните приходи, осигурявани предимно от бедните, да не е виновна. Нейната вина е допускането на безогледната сеч на българските гори, дори в природни и национални паркове и резервати. Известна азбучна истина, че гората е естествения регулатор на повърхностния склонов отток – дърветата, храстите и тревите пазят почвата от разрушаване и отнасяне от течащите води в речните корита. Гората забавя оттока на повърхностно стичащите се води. Горската мафия унищожи огромни горски площи в страната за да изнесе дървесината и да получи огромна спекулативна печалба, за сметка на имуществото, здравето и живота на хората, страдащи от наводненията. А горската мафия се развихря под благосклонното око на управлението на горите, на горските служители от всякакъв ранг и лесничеите, издаващи разрешителни за т. н. „отгледна сеч“, която е десетократно и стократно по-голяма от масовата сеч на дървесина. Горските служители са сред най-бедната част (по заплата) в страната и за да живеят по-добре (те и техните семейства) сключват сделки с дървената мафия да не ѝ пречат да унищожава българските гори.

Главната причина за голяма част от щетите след проливните максимални денонощни валежи в България е политическият порой от политически некадърници, изпомпващи последните остатъци от жизнените сокове на някога могъщия български народ, включително от българските евроатлантически кириакстефчовци – стипендианти на Сорос и „Америка за България“, от представителите на олигархическите обръчи от фирми.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде са сега у Краинците

    30 5 Отговор
    От хотелите, че да помогнат на в знак на благодарност на бедстващите.

    Коментиран от #18, #29

  • 2 Гал Лош

    26 5 Отговор
    Абе не досаждайте на посолството с вашите битовизми бе ганайци, малко ли му е украйна
  • 3 Последния Софиянец

    26 5 Отговор
    В София джендърите събират спешно помощи за наводнението в Украйна.

    Коментиран от #9

  • 4 ПарапетПетко

    41 3 Отговор
    Мила Родна Картинка. Браво на автора, описал е всичко точно и изчерпателно. За съжаление в думите му няма далавера за Партията и затова и съветите му ще си потънат в забвение.
  • 5 ........

    23 7 Отговор
    Всичко се изнася за Украйна,за нас само "морална" помощ.Управляващите нека си представят,че това е Украйна пък туко виж вземат да помогнат...

    Коментиран от #7

  • 6 РИТОРИЧНО🤔

    19 1 Отговор
    В ПОДЛЕЗИТЕ НА
    ЛЪВОВ МОСТ И ОКОЛОВРЪСТЕН ПЪТ
    И СОФИЙСКО....КОЯ„ МАФИЯ”
    НЕ ПОЧИСТИ ШАХТИТЕ...,А🤔.....
  • 7 Последния Софиянец

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "........":

    Пред кино Одеон една джендърка носеше касичка за наводнението в Украйна и министри и депутати от ПП и ДБ се надпреварваха да пускат едри банкноти.

    Коментиран от #20

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    Исякоха Горите не почистиха речните корита захвълихме боклуците на нереглементирани сметища Правителството уж Помагало но Това е Лицемерно 33 Година Държава Дори Нямаме по възрастните Хора Помнят когатосе скъса стена при СОЦА КРАЙ вРАЦА колко Народ си отиде

    Коментиран от #12

  • 9 до ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Вие много обичате като Ломския СТАМАТ ДРУГИЯ С КОНЯ ГОЛЯМ СМЯХ САМО ПИТАМ ХУМАТА Разкрит да се присмивате понякога над другите правите го най вече над Козлодуйския Там Вие Силата в присмехът подигравките
  • 10 Майна

    20 2 Отговор
    В Пловдив ако падне толко дъжд, както е затлачена Марица с дървета и ще се издавим. Толко години ГЕРБ един път не са я изчистили. Колко пара тече от града ама....

    Коментиран от #11

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Преди две Седмици в Река Марица бяха хвърлили матрак Пловдив

    Коментиран от #13, #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факти

    18 0 Отговор
    В Япония бреговете на реките в населени места са укрепени с 4-5 метра каменни тераси от стотици години..тука не се прави нищо никъде..да ме извинява автора но по боровския мост съм минавал като дете много пъти..той е доста висок и тия дни е подкопан пътя от двете страни на моста което значи единствено че такъв дъжд не е падал там от 30 години поне..което значи че цялата тая вода в река Бързия идва от берковския балкан и че са изрязали гората там качествено

    Коментиран от #16

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Факти":

    Тук е България
    Политици
    Депутати
    Министри
    Олигарсите
    крадът и не еи не им пука за Бг
    Народ
    Вече
    33
    Години
  • 17 Артилерист

    16 5 Отговор
    Отлично! Изчерпателно и много компетентно написано черно на бяло. Така е навсякъде и за всичко в колонията България. Четете политически некадърници, български евроатлантически кириакстефчоци- стипендианти на Сорос и "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ"! Четете атлантици-привърженици на войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите и пресмятайте колко още оръжия и от нищожния си залък може да отдели бедна, потопена в пороите, безпаричието, мафиотизирането и прочие България...

    Коментиран от #19, #31

  • 18 Отговор !

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Къде са сега у Краинците":

    Пекът си з.адницете по морето !
  • 19 Не лъжии

    7 9 Отговор

    До коментар #17 от "Артилерист":

    Смеши..тия дето режат горите нали ги знаеш че са от руската мафия..нищо общо няма Сорос с торлашките червени селяни дето напоследък гласуват отдадено за ДПС
  • 20 И ти си дал

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    И ти.
  • 21 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    11 4 Отговор
    Да не мислите, че от посолствоТО ги боли за това, тях ги интересуват съвсем други неща..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Слава на Евроатлантическа България

    9 5 Отговор
    Това ви го казах вече - И по времето на НРБ падаха повече валежи на квадратен метър, но нямахме проблеми.
    А днес и времето е проблем за Евроатлантическа България ?
  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мартак":

    Имам си Апартамент Интернет Сателитна Тв Климатик пенсия Хладилникът ми има в него Храна Пия Минерална Вода Плащам си Всички Сметки и Режиини
  • 25 🇧🇬🇪🇺💯

    10 1 Отговор
    Мътен порой носи България, носи и отнася но за Политическия Боклук има изградени стоянки и пристани, всичко това се случва не от липса на пари и средства, случва се поради мисрепрезентацията на обикновенният български данъкоплатец, лакомията българска да откраднеш и неистовото желание за бързо забогатяване с безразборното изсичането на българската гора.
    Благодаря на автора за добре написаната статия.

    Коментиран от #27

  • 26 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    12 3 Отговор
    Разликата между Народна република България и демонкратизираната колониална територия наричана все още България в цифри! А КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!
    Народна република България: Стандарт на живот в света — 27-то място в света.
    Република България: Стандарт на живот в света — 89-то място.

    НРБ: Качество на здравеопазването — 6-то място в света.
    РБ: Качество на здравеопазването — 82-ро място.

    НРБ: Качество на образованието в света — 2-ро място в света.
    РБ: Качество на образованието в света — 78-мо място.

    НРБ: Технологични производства — 3-то място в света.
    РБ: Технологични производства — 116-то място в света.

    НРБ: Свобода на словото в света — 68-мо място в света.
    РБ: Свобода на словото в света — 112-то място.

    Забележка: Информацията е официална по данни на ООН, ОССЕ и ЦРУ за периода 1988 г./1989 г. – 2019 г./2020-та година!..

    Коментиран от #30, #32

  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Точни Сте Вие
    25 коментар
  • 28 ухйъб

    4 0 Отговор
    Много крадат и лъжат тези дето им викате политици. Най обикновени разбойници лъжат и крадат на воля, заради това е на това дередже България. Ами и тези дето ги избират и им се радват на лъжите и те да си сърбат попарата. Вместо да търсят качествени и честни ако трябва и нови хора българина избира да се радва на пропаднали лъжци и крадци, щото ги знаели вече. Ами като ги знаете сега да ви дави. Айдуците и долните гащи ще ви откраднат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "33 г. US колония стигат, времето е наше!":

    Точно Вярно Факт
  • 31 ще те пълня

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Артилерист":

    като менохвъргачка
  • 32 отивай при нъръбъ ту

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "33 г. US колония стигат, времето е наше!":

    и правешкия джуровец
  • 33 Прокопий

    2 2 Отговор
    Значи за последните 30 години управеление на ДС и всякаквите му клонинги и разклонения са виновни опитващите се да променят модела в последните две години новодошли политици? 🤣🤣😂🤣🤣🤣🤣

    Браво на поредния отпадък, защищаваш статуквото на мафията.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Българската олигархия е с произход ДС/КГБ/Москва. Стига са ни насъсквали срещу САЩ и Брюксел!!!