Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юни, 2023 06:00 2 846 32

"Вярвам, че е жив": безследно изчезналите украински бойци

  • война-
  • изчезнали-
  • войници-
  • украйна-
  • русия-
  • безследно изчезнали

В Украйна има над 23 000 безследно изчезнали - повечето са военни

"Вярвам, че е жив": безследно изчезналите украински бойци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всичко е наред" - той винаги казваше, че всичко е наред, а на осми октомври за последно ми изпрати едно смайли“, разказва киевчанката Наталия, спомняйки си последната вест от съпруга си Сергей. Той изчезва през октомври 2022 година, докато изпълнява бойна задача на фронта в района на Бахмут. Жената споделя пред ДВ, че от осми октомври 2022 е загубила връзката с мъжа си, след което получила официално съобщение, че Сергей се води безследно изчезнал.

След като се съвзела от шока, Наталия започнала да търси повече сведения – потърсила роднини на войници, изчезнали заедно със Сергей край Бахмут. От тях разбрала, че съпругът ѝ и другите от неговата част може да са пленени – но вече от осем месеца потвърждение на тази информация няма. Жената се е обръщала към различни инстанции – включително към Международния комитет на Червения кръст и украинското разузнаване. „Някои изпратиха общи отговори, но нищо конкретно“, казва Наталия.

Как търсят безследно изчезналите

От април 2022 година в Украйна е назначен пълномощник по въпросите на безследно изчезналите – Олег Котенко, от чийто офис няколко пъти седмично дават на роднините данни за проведените издирвания. Първото, за което експертите молят роднините, е да спазват информационна тишина – т.е. да не се опитват да дават обяви за изчезналите в социалните мрежи. Това е необходимо, защото руските окупатори могат да използват информацията против изчезналите, които наистина са в плен. А от сведенията биха могли да се възползват и мошеници, които изнудват пари от роднините. Олег Котенко казва пред ДВ, че търсенето се затруднява най-много тогава, когато обстоятелствата при изчезването на човека не са известни. Такива случаи има най-често на окупираните територии.

Цялата достоверна информация за изчезналите се събира в регистър, в който в момента има над 23 000 имена. 90 процента от тях са военни. Особено оскъдни са данните за около седем хиляди души в списъка, споделя Котенко. Екипът на пълномощника често използва публични данни от руските канали в Телеграм. Там – както разказва Котенко – руснаците публикуват видеа на пленените украински бойци, които след това могат да бъдат идентифицирани. Помощ оказват и украинците, които се намират в окупираните територии и сътрудничат на украинските власти – те споделят снимки и видеа за загиналите, погребаните или взети в плен украински бойци. Разчита се и на съдействието на Международния Червен кръст и на Националното информационно бюро, което сътрудничи с правозащитници в Женева.

Кой има право на обезщетение?

Докато търсенето върви, роднините на изчезналите имат право на обезщетение – по 100 000 украински гривни месечно (към 5000 лева). Често обаче възникват спорове, посочва юристката Ирина Пидреза – например кой точно от роднините да получава парите или пък дали ако се прибере, военният може да използва предоставените от държавата средства. По закон те се получават на първо място от брачния партньор, а не например от родителите на изчезнали.

„Често се случва да дойдат родители и да кажат: „Как така жената получава всичко, а ние - нищо? Вярваме, че синът ни ще се върне, а когато се върне, няма да има средства, защото всичко получава жена му“, разказва Ирина Пидреза. Олег Котенко обръща внимание на още един „юридически парадокс“ - не се изплаща обезщетение на роднините, докато не бъде доказано, че съответният човек, независимо дали военен или цивилен, наистина е изчезнал безследно, а не е заминал по своя воля или дезертирал. „Докато не разполагаме със сигурни свидетелства, не можем да смятаме, че човекът е изчезнал“, обяснява Котенко.

Данните за вероятната гибел на боец, който се издирва, понякога се получават от снимки, направени с дронове, или от руски военни, ако те са готови да сътрудничат. Екипът на Котенко веднъж на няколко седмици пътува до различни места, за да участва в опознаване на загинали. По този начин за една година са били прибрани над 1500 тела на загинали военни, които са били предадени на роднините им.

Автор: Виктория Покатилова


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин

    40 9 Отговор
    Сече дървета в Коми.Труда прави от бандеровеца човек.

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тази война

    37 8 Отговор
    не е наша война,затова не ми се плаче по команда..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бонев

    30 5 Отговор
    Тези дойчовци взеха да стават путинофили. Всички знаем че в тази война загиват или изчезват само руски войници.
  • 8 Грозната истина

    39 4 Отговор
    Най-вероятно е разпродаден на части от своите, девойче.

    Коментиран от #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БАНко

    42 5 Отговор
    ВЧЕРА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО ПОИСКА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ НА ЗЕЛЬО !!! НЯКОЛКО ПЪТИ НАПИСАХ : ТЕЗИ НАШИ ПАРИ ОТИВАТ И ЗА КОМПЕНСАЦИИТЕ НА УБИТИТЕ 400 000 УРКИ !!! ТОВА Е ЦИФРАТА СПОРЕД ДЖОН КЕНЕДИ МЛАДШИ !!!
  • 11 фен

    48 4 Отговор
    Ами пратете им още танкове. И ще изчезнат всичките! Войната свърши! САЩ спечелиха, Европа загуби, Украйна не съществува, Русия става лидер на независимият свят. Заедно с Китай.
  • 12 киевски режим

    32 3 Отговор
    За император Зе е много по-изгодно да обявява убитите украински войници за безследно изчезнали.Цифрите са в пъти повече.Причината-при смърт се изплаща парично обезщетение на близките на украинските войници и офицери
  • 13 Механик

    27 3 Отговор
    Аз вярвам, че Залюжни и Будалов са живи, ама само вярата не стига.

    Коментиран от #25

  • 14 Слабо разузнаване

    22 1 Отговор
    Тука са бе -ол инклузив по черноморските ни хотели. Ама то и разузнаването им е тука, та няма кой да обяви фактите. Все пак, нормално си е от войната да бягат точно военните. Цивилните трябва да посрещат врага с гърди. Затова не изчезват.
  • 15 Г-ца каприз

    21 1 Отговор
    Вчера служебно ми се наложи да обиколя южното черноморие.....та да въ светна ...повечето са там 🤣🤣🤣🤣
  • 16 Артилерист

    24 3 Отговор
    Склонен съм на съчувствие на тези нещастни жени и в голяма степен да оневиня болшинството от украинците за нацифицирането си, защото бандеровци са действали наистина изключително жестоко-просто те убиват като куче, ако проявиш непослушание. Обикновените хора са разединени, докато бандеровските банди действат като глутници, които се поощряват от цялата официална власт на хунтата, инсталирана от американците след Майдана през 2014 година. Русия многократно е предупреждавала за бандеровските безчинства, но т. нар. демократична общност, начело с американците, направи всичко възможно, включително и неизпълнение на приети международни споразумения-Меркел публично го призна- този процес да се развие и да приеме чудовищни размери. Украинските мъже са убивани, подкарани от своята нацификация, както и от бандеровските банди, застрелващи ги в гръб. Американците са най-виновни в случая- ТЕ подпомагаха нацификацията, а сега наливат пари и оръжия за умират много хора, щото Русия им се опълчи и застрашава хегемонията им.
  • 17 Да си гледат работата

    18 2 Отговор
    Ще откажа да воювам в името на лешоядите от "колективния запад". По добре на пансион в затвора отколкото труп на фронта, защитаващ интересите на кукловодите на Байдън и Зеленски.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 О-краiнец

    15 1 Отговор
    Безследно изчезналите са убити в гръб от пронацистките отряди азов, айдар, десен сектор и другите фашизоидни ненормалници!
    Света вече вижда истината за територия 404!

    Коментиран от #22

  • 21 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    руското командване публикуваше имената на убитите украински военни но роднините почнаха да искат справки за да получат кръвните 15млн гривни (400хил дол) и спряха тази практика. Вариант когато е пленен и не иска роднините му да бъдат репресирани. Около 10хил се прехвърлиха и воюват на страната на руснаците. Друг вариант, братска могила, затрупан под сграда или осакатен без глава за да не може да бъде разпознат. Целта е на хартия се води жив и командирите му получават дневните пари и храната. Много ранени полуживи но без шанс да оцелеят заминават под ножа за органи. Вкарано е съвременно оборудване и бърза логистика за доставка на "резервните части".

    Коментиран от #27

  • 22 Декстър

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "О-краiнец":

    Затова ако запада направи грешката да поиска мобилизация в БГ, ще приема оръжието им уж отивам на фронта и след това ще следва "приятелски огън" по продажните им лакеи.
  • 23 Актив

    13 1 Отговор
    Освен пари ние и снарядите ги подаряваме за братоубийство. Няма да ни се размине.
    Няма кой да пилага чл. 5 за държава-сателит, като България.
    От друга страна едва ли имаме защита от ракети. Самолети също изтребители намаме.
    По големи к"атолици" сме от поляците. Продажници от НС и правителството стават по активни!!!
  • 24 Неее

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    Не е жив, загина по особено болезнен начин! Мъчи се дълго!
  • 25 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    И аз вярвам, че матросите от екипажа на "Москва " са живи и здрави на морското дъно!
  • 26 Умирам от смях

    5 2 Отговор
    Пуснах сълза направо. Да бяха мислили 2014г. на къде са се запътили.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грозната истина":

    Тая булка да си търси друг мъж, няма какво да чака и без това са на привършване!
  • 29 Жив е той, жив е...

    2 1 Отговор
    там край Каховка лежи и пъшка
    бандеровец се тръшка.....
    Аз защо немога да рипна в перемога... :)
  • 30 Иванчо

    3 1 Отговор
    Те искаха да се бият до последния Украинец, добре, нека се бият
  • 31 Да бе , да. ! 😜

    3 0 Отговор
    Дежурният номер на киевската хунта : Водят загиналите си войници "безследно изчезнали" за да не плащат обезщетения на роднините им .
  • 32 От оня свят

    1 0 Отговор
    Ако за безследно изчезнали може да се счита тези 23 000 хиляди, на които са им извадени органите и са изгорени, за да няма следи, а след това са писани за изчезнали, но органите им пътуват на Запад, където се присаждат на богати хорица, същото е и с изчезналите няколко стотин деца, но изведени живи, за да са пресни органите, когато им ги вадят в специалните Западни болници на СМЪРТТА.
    Като цяло, една от причините да се дава оръжие на Украина и да се пращат хората на смърт е именно тази с органите.