Last news in Fakti

28 Юни, 2023 10:00 2 895 21

Бивши затворници от "Вагнер" се връщат у дома и пак убиват

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

Стремежът на Русия да укрепи военните си сили в Украйна достигна неподозирани измерения, включително хвърлянето в бойните действия на наемниците от "Вагнер"

Бивши затворници от "Вагнер" се връщат у дома и пак убиват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато преди три месеца Иван Росомахин се завръща у дома след участието си във войната в Украйна, неговите съседи в селото му на изток от Москва са ужасени.

Три години по-рано той е осъден за убийство на дълги години в затвора, но е амнистиран просто защото се записва доброволец, за да се сражава за частната военна компания "Вагнер". След завръщането му в Новий Бурец, на 800 километра източно от Москва (б. р. Кировска област), местните започват да говорят как редовно обикаля пиян по улиците в махалата си, размахва армейски нож и заплашва, че ще избие всички.

Макар и полицията да обещава, че ще държи под око 28-годишния бивш наемник, той в крайна сметка е арестуван в близък град по обвинение, че е намушкал до смърт възрастна жена, която някога му е била хазяйка. Според излезлите информации той се е признал за виновен за престъплението, извършено по-малко от 10 дни след прибирането му от фронта.

Случаят на Росомахин далеч не е изолиран. Асошиейтед Прес откри най-малко седем други случая в последните месеци, в които затворници, мобилизирани във "Вагнер", са идентифицирани като участници в брутални престъпления, както според информации в руските медии, така и по свидетелски показания на роднини на жертвите, на места от Калининград на запад до Сибир на изток.

Стремежът на Русия да укрепи военните си сили в Украйна достигна неподозирани измерения, включително хвърлянето в бойните действия на наемниците от "Вагнер". Последствията са широокобхватни, както стана очевидно през изминалия уикенд, когато ръководителят на военната групировка (б. р. Евгений Пригожин) вдигна частната си армия за настъпление към Москва в един, оказал се, мимолетен бунт. Друга последица дойде от използването на затворници в битките.

Британският министър на отбраната (б. р. Бен Уолъс) предупреди в края на март, че "внезапният прилив на системно агресивни субекти със скорошен или чест травматичен военен опит може би ще постави на сериозно изпитание руското военновременно общество", когато тяхната служба приключи.

Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че той е набрал 50 000 затворници за войната с Украйна - такава бройка назова и Олга Романова, председателят на неправителствената благотворителна организация за правата на затворниците "Русия зад решетките" (б. а. – в оригинал "Русь сидящая"). Високопоставени военни от западни държави казаха, че затворниците са съставлявали мнозинството от бойците на "Вагнер" на бойното поле. Около 32 000 от тях вече са се върнали от Украйна, обяви Пригожин миналата седмица. По оценка на Романова става въпрос за 15 000 към началото на юни.

На осъдените престъпници, които се съгласиха да се присъединят към "Вагнер", беше обещана свобода след изтичане на службата. Президентът Владимир Путин наскоро потвърди, че е "подписвал укази за помилване" на затворници, които воюват в Украйна. Тези укази обаче не станаха публично достояние.

Путин каза също, че нивото на рецидивизъм сред тези, които са получили свобода срещу военна служба в Украйна, не е по-високо от средното за Русия по принцип. Защитници на правата обаче твърдят, че опасенията от нарастването на рецидивизма не са непременно неоснователни.

"Тези хора развиват пълна липса на връзка между престъпление и наказание, между акта и последствията от него", заявява Романова. "Виждат го не само затворниците. Виждат го свободните хора – можеш да извършиш нещо ужасно, после се записваш като доброволец във войната и се връщаш у дома като герой", допълва тя.

Росомахин далеч не изглежда доблестен при завръщането си от Украйна и е описван като "изключително неспокоен, проблематичен човек" по думите на полицията на среща с уплашените жители на Новий Бурец, която бе записана на видео от местен телевизионен канал, преди 85-годишната Юлия Буйских да бъде заклана. Нещо повече – той е бил арестуван за разбиване на автомобил и задържан за 5 дни, но впоследствие освободен на 27 март. Два дни по-късно Буйских е убита.

"Тя го познаваше, затова му е отворила вратата, когато е дошъл да я убие", написа във Фейсбук внучката на покойната – Анна Пекарева. - Всяко семейство в Русия трябва да се страхува от такива посетители."

Ето и други случаи: обир на магазин, при който мъж е насочил нож в лицето на продавачката; кражба на кола, при която трима затворници пребиват собственика и го принуждават да им я прехвърли; сексуално насилие над две ученички; още две убийства освен това в Новий Бурец.

В Калининград мъж е арестуван за сексуално посегателство над 8-годишно момиче, след като насилствено я отделя от майка ѝ, гласят местни медийни информации и показания на роднина на детето.

По думите на свидетеля, говорил за АП, при условие че остане анонимен от съображения за сигурност, мъжът се приближил към майката и започнал да се хвали със своето време в затвора и с военната си служба в Украйна. Роднината пита: "Колко още от тях ще се приберат скоро?"

В набирането на наемници от "Вагнер" обикновено са предлагали на затворниците шестмесечни договори, твърдят медии и групи за защита на правата на човека. Тогава (б. р. след изтичането на договорите) те могат да се върнат вкъщи за разлика от свръхсрочно служещите. Редовните членове на армията не могат да прекратят своите договори и да напуснат служба, докато трае мобилизационният указ на Путин. Не стана ясно обаче дали договорите на наемниците ще бъдат спазени след неуспешния бунт на Евгений Пригожин.

Самият той бивш затворник, Пригожин неотдавна призна, че някои от рецидивистите насилници са били бойци на "Вагнер" – в това число Росомахин в Новий Бурец и мъжът в Новосибирск, арестуван за сексуално насилие над две момичета.

Според скорошно изказване на Путин нивото на рецидивизъм е "10 пъти по-ниско" при затворниците, които са отишли да се сражават в Украйна, отколкото при осъдените като цяло. "Отрицателните последствия са сведени до минимум", каза той.

Все още не са налице достатъчно данни, на базата на които да се оценят последствията, твърди руски експерт по криминология, който също говори, при условие че остане анонимен от съображения за сигурност. Той отбелязва, че инцидентите "пасват на модела на поведение на рецидивиста" и съществува вероятност тези затворници да извършат престъпление, след като вече са на свобода, дори и да не са били военизирани от "Вагнер". Няма причина обаче да се очаква експлозивен бум на престъпността, защото значителен брой от бившите затворници може би за известно време ще се въздържат от нарушаване на закона, най-вече защото са били добре заплатени от "Вагнер", посочва криминологът.

Той очаква като цяло нивата на престъпността да се покачат след края на войната, но не задължително заради осъдените престъпници, използвани в бойните действия. Това е нещо, което обикновено се случва след въоръжени конфликти, казва още криминологът.

Съветският съюз изпраща 1,2 милиона затворници да се бият във Втората световна война, сочи изследване на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията. Не се споменава колко са се завърнали от фронта, но експертът криминолог казва за АП, че "много от тях" пак са се озовали зад решетките, след като са извършили престъпления, четири години по-късно.

Романова от "Русия зад решетките" заявява, че има доста тревожни епизоди с участието на бивши затворници, върнали се в цивилизацията след престоя в Украйна.

Правораздаващите органи, които са изразходвали време и средства да разследват и осъдят тези престъпници навремето, може и да се чувстват унизени сега, като гледат как мнозина от тях се разхождат на свобода, без да са излежали присъдите си, заявява тя.

"Те виждат, че работата им е била безсмислена", добавя Романова.

Някои бивши затворници, които са хванати в престъпление след завръщането у дома, понякога се опитват да си измият ръцете с полицаите, като ги обвиняват, че дискредитират тези, които са воювали в Украйна – сега това е сериозно престъпление в Русия, казва още тя.

Попитана дали това е което възпира правораздаващите органи, Романова отговаря: "Може да се обзаложим. Един прокурор не иска да отиде в затвора за 15 години."

Яна Гелмел, адвокат и защитник на правата, която също работи със затворници, казва в интервю, че върналите се от фронта в Украйна често действат дръзко и самоуверено, претендирайки за специално отношение, защото "са защитавали родината".

Тя описва суровия живот в руските затвори, където цари необуздано и непрестанно насилие, крайна изолация, постоянно подчинение на надзирателите и желязна йерархия при осъдените. "Какво се предполага да бъде менталното им състояние?", пита Гелмел, като има предвид затворниците, живеещи в посочените условия.

Добавете и травмата от хвърлянето им в боя – най-вече на места като Бахмут и Източна Украйна, където се разгоряха най-дългите и кървави конфликти и където измряха хиляди от наемниците на "Вагнер", отбелязва още тя.

"Представете си – той отива на война. Дори и да оцелее… преживял е толкова много там. В какво състояние се прибира у дома?", допълва Гелмел.

Междувременно по всичко личи, че набирането на затворници за военна служба в Украйна продължава, очевидно не от „Вагнер“, отбелязват защитници на човешките права. Сега министерство на отбраната на Русия търси доброволци и им предлага договори.

Романова твърди, че министерството е въоръжило близо 15 000 затворници, считано към юни, въпреки че официални лица не бяха открити за коментар.

За разлика от "Вагнер" министерството на отбраната на Русия скоро ще има законови основания за това – закони, позволяващи записването на затворници на срочна военна служба минаха гладко през Думата и бяха подписани от Путин миналата седмица.

И пак за разлика от "Вагнер" министерството предлага 18-месечни договори, но много от взетите на служба не се подписват никъде и така изпадат в ситуация на несигурност, твърди Романова. Но пък според нея ентусиазмът сред бившите затворници не е избледнял, дори и след като хиляди други вече намериха смъртта си на бойното поле.

"Нашата любима игра е руската рулетка - заявява с тъга Романова. – Това е национално забавление."

превод: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мимо

    19 26 Отговор
    Да, бе! И варят и ядат деца и стари хора..... Нещо друго няма ли?

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Историк

    25 11 Отговор
    Русия на Путин не е това, което е обещавал, а това, което е. Както на всички останали фашистки диктатори.
  • 3 Лекар с престилка

    26 15 Отговор

    До коментар #1 от "Мимо":

    Психически здрав човек не би написал това, което си написал.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха ха

    17 9 Отговор
    Колко много мъка има в руский мир.......
  • 6 ИРОНИЧНО🤔

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    ЬОЛО ДЕНЕВ...ТИ ЛИ СИ БЕ....👍
  • 7 Мимо

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Лекар с престилка":

    Щом не си схванал какво искам да кажа , значи си лекар точно колкото аз съм стъклар....

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лекар с престилка

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Мимо":

    Тук не става дума за това какво си искал да кажеш, а какви категории и методи съзнанието ти е позволило да използваш, да го направиш. И съм специалист в тази област, тъй че това е професионална констатация.

    Коментиран от #18

  • 10 Ами вярно е

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мимо":

    Прочети за Димитри и Наталия Бакшееви, за чикатило и за още десетки руски канибали

    Коментиран от #12, #19

  • 11 Тодоров

    13 9 Отговор
    Ами дайте сравнение и с американската армия, или полската. Наемници от кол и въже, и какво правят след завръщането си. Статистиката май ще е неудобна за АР и анонимния им автор или източник.

    Коментиран от #15, #20

  • 12 Мимо

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ами вярно е":

    Не мисля да задълбавам чак толкова по темата ....щом и колегата с престилката е забелязал , че имам някакви отклонения... 😆
  • 13 Аман

    12 8 Отговор
    Може и да е така във всяка лъжа има и истина но защо не пишете и за другата страна за азов и разни други групировки пишете и за техните зверства нали уш журнал ята сте обективни
  • 14 Просто човек

    5 1 Отговор
    Блато... Рашистан...
  • 15 Въпрос

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тодоров":

    Така ли каза Митрофанова?
  • 16 Русия

    6 2 Отговор
    Страна на прес тъпници.
  • 17 Ха ха ха ха

    3 4 Отговор
    Соросоидните ФАКти и от туй gУN0 дъФка сътвориха. Разхвърляно писано, все едно надрусан слушаш да ти разправя нещо. "Експерти", Романова"Русия зад решетките", после някаква Гемел лие, Гаргамел ли е, инш Алла. От всичко се поподразбира целта да се оплюва Русия, а не се отчита, че щатите много преди това са го правели, франция също - френския легион. Но онея там после са ангели небесни, щот са нуситили на евроХатлантичискити ценУсти, а тез видите ли чудовища. С какво се забавлявали? Да играят руска рулетка, а па язе си мислех че обезчестявали осРайнски дивици и след това ги сготвяли, да се нахранят. А бе както винаги много изтерзана амюрканска пропаганда и много куха.
  • 18 Я не се прави на философ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Лекар с престилка":

    Сам не можеш да се оправиш в лабиринта на соросоидната си мисъл. Трябва ти нишката та Ариадна, ако си чувал нещо за това.
  • 19 Малко си се пообъркал, соросчо.

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ами вярно е":

    ОсРайнци са, бе, ама кофти за пропагандата. Няма да е политкоректна.
  • 20 Нещо не си

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тодоров":

    разбрал. Този изрод е бил осъден за убийство, оцелял е във Вагнер и пуснат на свобода и след 10 дни убива жената. Не, че няма наемници по света които вършат престъпления, но няма осъдени за убиство и взети от затвора за такива. Пригожин взе около 50 000 ЗЕКА и пусна оживелите след 6 месеца, те бяха 80% от неговата армия. Сега Путин ги иска в редовната армия.
  • 21 Един българин

    1 0 Отговор
    Всички руснаци са терористи