Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юли, 2023 10:00 3 979 23

Защо украинските бежанци не остават в Израел

  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • израел-
  • украински бежанци

Отношенията помежду им са обтегнати. И много от украинците междувременно са напуснали Израел.

Защо украинските бежанци не остават в Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По официални данни от началото на войната в Израел са пристигнали около 50 000 украински бежанци. В момента обаче едва около 15 000 от тях още са в страната, основно жени и деца. Тъй като не са евреи, те почти нямат възможност да получат израелско гражданство.

Все по-малко украинци, все повече руснаци

Още новини от Украйна

За украинските бежанци в Израел е изключително трудно да получат разрешение за работа. Също така в много случаи те не могат да сключат здравна застраховка, разказва АРД. Много жени и деца са принудени да живеят в лоши условия, жените започват да проституират. Израелската държава подпомага бежанците с храна и дрехи, но финансовата помощ е сериозно ограничена. Затова много украинци или са се пренасочили към други държави, или са се върнали обратно в Украйна, четем в репортажа на германската обществено-правна медия. Но докато броят на украинците намалява, този на руските бежанци расте. А в общността, която се състои от руснаци и украинци, напрежението расте.

По данни на мигрантската организация Jewish Agency през първото тримесечие на 2023-а година в Израел са се преместили едва 861 украинци - спад с 87 процента в сравнение със същия период на миналата година. При руснаците ситуацията е коренно различна - между януари и март в Израел са пристигнали 18 610 души от Русия. Ръстът на годишна база е с почти една четвърт. Оттам следва, че руснаците са над три четвърти от всички пристигащи в Израел. Те бягат от родината си, за да не се включат във войната в Украйна и заради сериозните ограничения на човешките права, наложени от режима на Путин, отбелязва АРД.

Много украинци изпитват гняв към руските бежанци

Пред медията равинът Йосиф Херсонски, който е роден в Украйна, разказва, че все по-често получава запитвания от избягали от Русия родители, които търсят места в детска градина за децата си. В скъпия Тел Авив това е почти невъзможно, споделя мъжът. Неотдавна той решава да основе детска градина, в която да приема и руснаци. Религията не е задължителна, а около 90 процента от децата в момента са от Русия. Но не всички в общността подкрепят това, казва Херсонски.

Украинците често изпитват силен гняв спрямо руските бежанци. Заради това на Херсонски редовно му се налага да обяснява, че избягалите в Израел руснаци не подкрепят войната. Самият той поставя червена линия - омразата няма да бъде толерирана. Херсонски е живял дълго време в Москва, наясно е с манталитета. Преди шест години е бил изгонен от Русия. Въпреки това иска да посрещне всички хора с усмивка, казва той.

Там, където всички са добре дошли

Междувременно в Тел Авив в рамките на проекта на Херсонски се изгражда нова синагога. Ще има и обособено място за видеоразговори, за да могат бежанците от Украйна и Русия да говорят със семействата си в родината, разказва равинът пред АРД. Планирано е да има и кухня. Благодарение на новите възможности през септември се очаква да бъдат приети два до три пъти повече деца, предвижда се отварянето и на занималня за ученици. И в нея добре дошли са както деца от Украйна, така и от Русия.

Автори: Бетина Майер АРД | Хулио Сегадор АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    52 0 Отговор
    Щото е скъпо, и няма дебитни карти с евраци от ЕС.
  • 2 Последния Софиянец

    56 0 Отговор
    Евреите ги карат да работят в комуните
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чекмедже бабаит

    24 0 Отговор
    2 причини, пъвра няма палестина и втората е, че организатора на бетствени положения не иска да е домакин
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ото

    22 3 Отговор
    Дайте една статийка и за БГ. Колко пристигнаха и колко останаха. Да не се окаже, че тук процента е доста по-нисък и от Израел. Дайте да си видим нашата кочинка
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ццц

    37 0 Отговор
    Евреите никак не обичат просяци. А още по-малко обичат някой да си мисли, че може да е по-голяма жертва от тях. За това хohлите атакуват Германия. Там пък да удариш шамар на някой ще ти се извини. Че не те знае от кое малцинство си. Да не е дядо ти да са го къпали с Циkлон - 5 и да стане гюрултия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо у Краинските "бежанци"

    41 1 Отговор
    Не си стоят в Западна У КраИна, там не се провежда СВО а обикалят южните дестинации на Европа и правят тен ⁉️
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пешо

    46 1 Отговор
    украйнците са търтей , много мързеливи , само българия ги хрантути
  • 14 Mиcиpkи,

    35 1 Отговор
    Евpeйте не щат хрантутници и наглеци.
  • 15 аврам

    40 1 Отговор
    Защото трябва да работят не е като в България на гърба на народа,а там Моше не дава даром
  • 16 Тва ви една тотално

    21 2 Отговор
    Расистка държава, но фарисейските им организации обвиняват България за това.
  • 17 🇺🇸🇮🇱🇬🇧🏳️‍🌈🚾

    24 3 Отговор
    Най расистката и нацистка държава в света е Израел.
    Ционизма е най расистката и нацистка доктрина,който не вярва да потърси инфоемация в нета за еврейския талмуд-законник и да види какви нацистки извратени закони има в талмуда.
    Самия Шекел Грубер-Хитлер е полуеврейн като произхода му по бащина линия е на Родшилд.
    Точно и еврейските банкери създадоха и финансираха партията на Хитлер,а след това и войната която той запали и моято стана причина за появата на ционистката държава Израел в Палестина като така се реализира отколешната хилядолетна мечта на талмудистите-ционисти за тяхна държава в Палестина с граници на реките Тигър и Ефрат.
    Това представляват двете сини ивици на израелския флаг -двете реки и голям Израел между тях.
    Сега същите ционисти талмудисти подпалиха и войната в Украйна използвайки пак нацистка и фашистка идеология с която създадоха в Украйна тези нацистки батальони Азов,Айдар,Кракен,Десен сектор и в същото време най комичното е ,че същите тези ционисти-нацистки талмудисти пищят ,че е (нацист)и )фашист)всеки който се противопиставя на пъклените им глобалистки планове за поробване на човечеството
    Пресен пример у нас е случся с партия Възраждане,заклеймена като(фашистка)от правителство на еврейна Сорос ,което правителство всячески подпомага с оръжие,пари ,а скоро и с жива сила нацисткия режим на еврейнс наркоман в Киев.
    Извода е,че наистина както твърдят в Тора и Талмуда еврейте са избраното племе ,но не на нашия Господ ,а на тяхното
  • 18 видял

    22 4 Отговор
    Браво на евреите !!! В Израел всеки работи ,и то на няколко места , а помощи дават само месец ,а тези урки искат да получават пари за да ходят на плажа !!
  • 19 няма държава

    6 0 Отговор
    Ама до сега Гешев и Боко трябваше да са в една килия за вечни Времена , а сега те пак искат да крадат и убиват !
  • 20 Матей преображенски

    7 1 Отговор
    Защото не ги щат,бе,не им трябва беля на главите,украинските бежанци са хитреци,дермоеди,тунеядци и се държат аг-ре-сив-но,събират се на тумби и настояват да им се угажда на всякакви капризи.А ев-реи-те не пускат гага,аванта,те си гледат ке-ле-пира,не да хранят и обслужват навлеци и тунеядци.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мухаа,хаа!

    7 0 Отговор
    Моше и хъмпърцур се съдели.Съдили се десет години.Накрая осъдили съдията! Кой разбрал- разбрал! Защо не остават при хъмпърцумите,или при мошетата? Там балъци няма.Нито долу,нито във висшата власт.Затова не си задавайте тъ,,пия въпрос,как така се получава,че държава с население под 4 милиона, командва целия свят.
  • 23 НИКО

    2 1 Отговор
    ЗАЩОТО ЕВРЕИТЕ НЕ ОБИЧАТ НАЦИСТИ