Last news in Fakti

8 Юли, 2023 18:23 3 303 52

Путин погълна Лукашенко и още е полицаят в бившия СССР

  • русия-
  • беларус-
  • централна азия-
  • владимир путин-
  • кремъл

Войната в Украйна предизвиква сътресения в бившето съветско пространство, особено в страните от Централна Азия, ангажирани от февруари 2022 г. в упражнение по еквилибристика спрямо Москва

Путин погълна Лукашенко и още е полицаят в бившия СССР - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската война в Украйна започна да променя отношенията между Москва и нейната "близка чужбина". Тя засегна всички страни в региона и създаде различни траектории между държавите, тласкайки някои към Москва, а други към Запада. Това пише в материал за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Накъде клонят Централна Азия и Кавказ?

Войната в Украйна предизвиква сътресения в бившето съветско пространство, особено в страните от Централна Азия, ангажирани от февруари 2022 г. в упражнение по еквилибристика спрямо Москва. От една страна, страхувайки се за своя суверенитет, тези страни се дистанцираха от Русия, отказвайки да признаят анексирането на окупираните територии и развивайки партньорства с други глобални или регионални актьори. От друга страна, те не осъдиха изрично руската инвазия в Украйна.

"Те щадят отношенията си с Кремъл", тъй като войната разкри "критичния характер на връзките им с Русия на ниво икономика, енергетика и сигурност", обобщава Татяна Кастуева-Жан, директор на центъра Русия/Нови независими държави към Френския институт за международни взаимоотношения (Ifri) . През 2022 г. дори станахме свидетели на съживяване на дипломатическите отношения с Русия, с няколко посещения на Владимир Путин в региона. Войната припомни съществената роля на Москва, която поддържа военни бази в няколко страни от бившия СССР и все още твърди, дори в разгара на войната с Украйна, че е полицаят в своята "близка чужбина".

За автократичните режими в региона Русия все още се възприема като източник на стабилност. Такъв е случаят например в Казахстан, където руски войски се притекоха на помощ на президента Токаев през януари 2022 г., когато той беше заплашен от безредици. От началото на войната в Украйна той доказа своята лоялност към Владимир Путин, като посети Москва няколко пъти, включително за Деня на победата на 9 май. Но в същото време, продължава специалистът от Ifri, "войната променя отношенията с Русия и възгледа за съветската история" и тласка Казахстан да критикува "руския колониализъм".

В Кавказ последиците от войната работят в полза на Азербайджан, който, въоръжен с подкрепата на Турция, се възползва от възможността да разшири със сила контрола си над Нагорни Карабах, докато бомбардираната Армения не беше защитена и от Русия, ангажирана с войната в Украйна. И двете страни обаче знаят, че остават зависими от Москва. Твърде рано е да се предположи какви ще бъдат възможните последици от въоръженото въстание на Пригожин върху отношенията с Русия.

Беларус все още ли е независима?

Това несъмнено е най-грандиозният ефект от войната в Украйна върху бившето съветско пространство. Буквално погълната от своя огромен съсед, Беларус се превърна във васална държава на Русия, а нейният президент-диктатор Александър Лукашенко, марионетка на Владимир Путин, откакто руският президент спаси властта си, която се разклати пред лицето на протестите през 2020 г. " Днес , благодарение на войната, Лукашенко плаща цената за тази подкрепа. Той зависи от икономическата и военната инфраструктура на Русия. Беларус е погълната от Русия", обобщава независимият беларуски изследовател Ригор Астапения.

Откакто военна колона напусна Беларус, за да атакува Украйна на 24 февруари 2022 г., страната служи като тилова база на руската армия, а ранени руски войници се лекуват в нейните болници. Беларус се готви да получи руско тактическо ядрено оръжие. Тя също наследява отровен подарък, групировката "Вагнер и нейния лидер, изгонен от Владимир Путин. Васализирането на Беларус, чиято независимост Кремъл подкрепя не повече от тази на Украйна, винаги е било проект на Владимир Путин. Но за разлика от Украйна или Грузия, той успя мирно да промени курса на тази страна.

Подадената ръка на режима през 2020 г. преодоля последната съпротива на Лукашенко. През 2014 г. президентът на Беларус остана неутрален пред лицето на анексирането на Крим и направи няколко намигвания, оценени от населението, към Запада. Днес експерти в Беларус казват, че дори унаследяването му ще стане със съгласието на Владимир Путин. Съдбите на двамата мъже вече са свързани.

Върна ли се Грузия в орбитата на Москва?

Да.Някога управлявана от проевропейска и реформаторска сила, тази на Михаил Саакашвили, малката кавказка република, която беше модел за модернизация в бившето съветско пространство, отново гледа на изток. През август 2008 г., за да попречи на Грузия да се присъедини към НАТО, Владимир Путин изпрати армията си да я завладее. Оттогава поддържането на два замразени конфликта (Абхазия и Южна Осетия), експлоатирани от Москва, забави сближаването със Запада и отслаби демократичната власт.

През 2012 г. руското влияние в Грузия придоби по-политическа форма с назначаването на проруския олигарх Бидзина Иванишвили, чиято партия спечели изборите. Единадесет години по-късно той вече няма официална функция, но все още контролира правителството и партията "Грузинска мечта". Чрез него Русия тласка малката кавказка република да скъса със Запада против волята на населението, което, напротив иска да се сближи с Европейския съюз. Маневрите на бившия премиер, който забогатя в Русия през 90-те години на миналия век, имат за цел да върнат Грузия в сферата на влияние на Русия. На Тбилиси беше отказан статут на кандидат за ЕС през юни 2022 г., за разлика от Украйна и Молдова. Втвърдяването на плъзгащия се към автокрация режим продължава с неотслабваща сила.

Бившият президент Саакашвили беше хвърлен в затвора, а през март беше приет закон за чуждестранните агенти, реплика на този, използван в Русия за репресии срещу неправителствени организации, независимата преса и критични гласове. Беше премахнат само под уличен натиск. Оттогава продължава сближаването с Русия. През май 2023 г. бяха възстановени въздушните връзки между Тбилиси и Москва. Политическото напрежение между проруските елити и европейските стремежи на населението предвещава и други кризи.

Има ли Молдова европейско бъдеще?

Молдова имаше късмет. Войната в Украйна изигра за нея ролята на ускорител на историята, тъй като тя получи, едновременно с Киев, чийто верен съюзник е, статут на кандидат за Европейския съюз през юни 2022 г. Под ръководството на своя проевропейски президент Мая Санду, избрана през ноември 2020 г., тази малка бедна страна с 4 милиона жители се приближи към Европа с висока скорост, стремейки се "да се отърве от съветското наследство", по думите на Татяна Кастуева-Жан. Именно в Молдова, в Кишинев, беше организирана втората среща на върха на Европейската политическа общност (EPC) през юни 2023 г.

Въпреки продължаващия замразен конфликт в Приднестровието, войната редуцира лостовете, с които разполага Русия в страната. "Молдова излезе от руския монопол за няколко месеца, паричните преводи с Русия намаляха. Властта поставя под съмнение излизането от ОНД (Общността на независимите държави, свързана с Москва), считайки го за несъвместимо с членството в ЕС", обяснява специалистът Флоран Пармантие. "Войната позволи на Молдова да поеме сближаването с Европейския съюз", продължава той. Страната, много подкрепяна от Франция, не е извън играта. Въпросът за Приднестровието, проруска зона за независимост, подкрепяна от Москва, не е решен. "Украйна предложи да прочисти руския джоб", обяснява Флоран Пармантие.

Но властите в Кишинев отказаха предложението. "Реинтегрирането на тази област днес би било рисковано, защото ще наследим 15% от проруските избиратели. По-добре е реинтеграцията да се извърши постепенно ", обяснява Нику Попеску, вицепремиер и министър на външните работи на Молдова. Но в същото време, когато доближи Молдова до Европа, войната направи страната по-нестабилна. От 24 февруари 2022 г. тя претърпя експлозии в Приднестровието, масови прекъсвания на електрозахранването и падане на ракетни фрагменти на нейна територия. Инфлацията, присъствието на много бежанци и последиците от войната подкопаха популярността на Мая Санду. "Въпросът за нея е да избегне капана на горбачовизма: популярен извън своите граници, по-оспорван вътрешно", обобщава Пармантие.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сигурно

    20 16 Отговор
    Сега демократите от запад ще спретнат една жълта революция с много жертви ,и ще искат да направят Беларус натовска държава !
  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    12 18 Отговор
    Всички избягаха, Западът се оттегли и обяви война на Путин, КГБ, Митрофанова - “Жирновски в пола” и даде възможност на крайните руски националисти да си разиграват коня в Рассията необезпокоявани.
    Путин дори не е и сънувал такъв късмет,
    но, както Гюнтер Грас казва: “Фашисти и “Комунисти” си помагат един друг да дойдат на Власт за започнат веднага да се избиват.”
    В случаят,
    нео - нацистките батальони в Украйна, Азов, Айдар и др., също Десен Сектор развързаха ръцете на най крайни руски националисти и връщане назад няма, нито за едните руснаци, нито за другите украинци.
    Не след 300 000 убити украинци и сигурно толкова руснаци.
    Европа, ЕС, НАТО, Г-7 тепърва ще разсъждават обмислят какво се случи м/у 2014 и 2022, последствията са тектонични в тактически, стратегически и чисто човешки смисъл.
    За Украинци, за Руснаци път назад няма, за Европа остава шокът че Светът се е променил на 180 градуса за дълго.
  • 4 12343211

    10 10 Отговор
    Може ли да зачеркнеш най- голямата държава!?

    Коментиран от #5

  • 5 КОТарАК

    14 11 Отговор

    До коментар #4 от "12343211":

    Монголската империя ли?

    Коментиран от #19

  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    21 6 Отговор
    Действителноста в Украйна е шокираща, трагична, неприемлива. Украйна е с близо една трета по малко територия, население някъде м/у 18 до 22/23 милиона.
    За Европа войната в Украйна е предупреждение че който не помни историята я повтаря?
    Войната в Украйна е “падение” на Европейската Дипломация която направи всичко възможно да няма мир в Украйна, Ангела Меркел, Макрон, Жосеп Борел.
    ЕС и Украйна ще въздъхнат дълбоко в случай че Путин произнесе думите, Мир, край на военният конфликт но за съжаление руската страна в конфликта засега не дава никакви признаци че войната в Украйна е може да бъде прекратена.

    Коментиран от #20, #23, #32

  • 7 Сталин

    17 13 Отговор
    Беларус - единствената демократична държава в Европа,не като западните държави с двупартийна система за когото и да гласуваш,винаги печелят евреите,запада представят евреийската олигархична диктатура за демокрация

    Коментиран от #15

  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    16 10 Отговор
    Войната в Украйна е гражданска, братоубийствена война, само в
    Бахмут/Артьомовск са убити над
    100 000 украинци (славяни) от бившият СССР.
    Украинският военен конфликт трябваше да бъде спрян в самото начало.
    Войната в Украйна е падение на ЕС Дипломация, ако ли не умишлена провокация от страна на ЕС и НАТО за раздробяването на
    48/51 милиона Православна Държава Украйна на Границите с Католическият
    ЕС, продължение на Германската Експанзионистична политика, след Войните на Балканите през 90те години.
    Войните по периферията на ЕС утвърждават власта на централните държави в ЕС, Германия, Франция, Италия, Испания и Католицизмът.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    11 15 Отговор
    Друг е въпросът че в Русия няма да се научат да прозвеждат перални и телевизори още сто години, частната собственост все така липсва, Русия се превърна в това което винаги е била, Милитаристична Фашистка Империя на Царе и Комунисти в която империя перални може и да няма но Кинжали има.

    Коментиран от #21

  • 11 жеко

    11 10 Отговор
    а Тагарев Го погълна на Зеленски, а пуйката-заместник го подгряваше

    Коментиран от #37

  • 12 Това в нашите медии го няма

    10 9 Отговор
    В Германия масово конфискуват автомобили с рузки номера. Имат закон забраняващ влизането в Германия на автомобили с рузки номера!
    Финландия строи огромна ограда с руската граница!
  • 13 Време е да бутаме МОЧА!

    10 7 Отговор
    Нашите мишки сигурно ще придобият кураж!
  • 14 Радев за пореден път стана за смях!

    14 10 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март преди 3 години за да нахока и унижи Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят! Затова сега помоли камерите да се махнат!
    А вицето Илияна падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!
    А сега Зеленски го направи за смях!
  • 15 И все пак

    13 9 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Русия взе нещата в свои ръце и сама ще погрижи за националната си сигурност! Това е кристално ясно.

    Доверието в Сащ/Запада е сринато. И заслужено... Това не е една от десетките войни на САЩ срещу беззащитни противници. Сащ потъпкаха мира два пъти, сега унищожават още една страна.
  • 16 Колко е прав проф. Иво Христов:

    12 10 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“
  • 17 Русороб

    8 8 Отговор
    манията за величие на ватниците винаги в историята е завършвала с мизерия!
  • 18 Какъв ни е фашистът Зеленски!

    10 12 Отговор
    Политическата мафия на Козяк не спря да унижава страната и да робува на чужди интереси в напъните си да се хареса на господарите си!
  • 19 Прадядовците ти

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    са се молили на Монголското куче Тангра дебиле
  • 20 Подигра се НАТО с Минските договори

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Подигра се с 14000 убити цивилни и 500 деца в Донбас.
    Затвори си очите за живи изгорените 47 души в Одеса, един от които е българина инж.Маринов.Другият бе разстрешян с 7 куршума.
    Радваха се на фашистките сборища с факли в центъра на Киев.
    Нормално е за тях след като Шолц и Лайян са потомци на висши шефове на СС
  • 21 Първо трябва

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Да си произведат оръжие за да се защитават. Другото ще дойде след това.
    Всъщност те и перални правят и хладилници и други неща. Ако има пазарни условия, ще си ги произведат. Не са по сложни от една ракета.
  • 22 Иватушка 🇷🇺

    6 7 Отговор
    Пирожката глътна Путлер и Лукашеску на една закуска.

    Коментиран от #34

  • 23 Да ама Меркелица

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Хем искаше да лапа евтин газ хем не се противопостави на врътките американски, които доведоха до войната.
    Никой нищо не каза когато Нюланд им казаа да вървят еди-къде си.
  • 24 КовидманЯк

    9 5 Отговор
    Le Figaro...🤣🤡 Тез собствения си разпад не могат да оправят, палежи, грабежи и разпад на държавността, тръгнали акъл да ръсят...🤣🤣🤣🤡
  • 25 Сатана Z

    5 6 Отговор
    Беларус е съюзна република с Русия.Един народ са ,подкрепят се.Икономиките им са интегрирани.В момента Полша трупа войски по границата с Беларус и се очаква да открият втори фронт срещу Русия .

    Z

    Коментиран от #26

  • 26 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "Сатана Z":

    Пиши на Лукашенко за опасността и му кажи да започва с мобилизацията, щото руските войски в Беларус няма да могат да спрат Полша! 😂

    Коментиран от #28

  • 27 Европеец

    8 7 Отговор
    "Буквално погълната от своя огромен съсед, Беларус се превърна във васална държава на Русия, а нейният президент-диктатор Александър Лукашенко, марионетка на Владимир Путин"

    Ха ха ха - Буквално погълната от своя огромен съсед, Европа се превърна във васална държава на САЩ, а нейният президент-диктатор Урсула фон дер Лаен, марионетка на Джо Байдън.

    Вие преценете кое е по-вярно - "васалната" държава Беларус не участва във войната но васалната държава ЕС уви участва че даже и поема основната тежест. Та кои са по големите васали?

    Коментиран от #29

  • 28 Антитрол

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    "щото руските войски в Беларус няма да могат да спрат Полша"

    От посолството така ли ти казаха - да знаеш че те лъжат.
  • 29 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Европеец":

    "Вие преценете кое е по-вярно "

    Когато руски слуга се пише "европеец", е ясно кое е вярно. :)

    Коментиран от #30

  • 30 Европеец

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Когато козяшка подлога се пише "Българин", е ясно кое е вярно. :)
  • 31 А50

    6 5 Отговор
    Путин е погълнал мозъците на евроатлантическата шлака. Стават лягат и сънуват Путин, той е виновен и за тяхната посредственост
  • 32 А50

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ако Путин произнесе думите Мир, край на войната, ще го възприемат не като разумна постъпка , а като слабост и капитулация, и ще предивят несъстоятелни искания към Русия. Така че разум трябва и от двете страни. А защо запада да спира войната след като работиха за нея 30г., и на руснаците не имостава друго освен да карат до постигане на поставените цели, които се увеличават в затягането на войната с НАТО на по.крайна
  • 33 Руски ценности-глад и мизерия

    1 8 Отговор
    Това чучело ,пионката на Сорос и Ротшилдовите, атеиста Путин ликвидира русия,отиват на бунището при СССР
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Репортаж

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "жеко":

    Каква "пуйка", бе?! Не я видя на посрещането на Zел€н$ки: направо си е жива ПРЪЧКА с несъразмерна глава с голяма черно-боядисана коса! Евро-ПРЪЧКА за наказание на българите!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Некой си

    8 1 Отговор
    Цар ВОВА ги пази .Без Москва ги чакат цветни революции и гей паради,родна жалка картинка.
  • 40 Тъпаци

    7 6 Отговор
    Путин какво е превзел не ни засяга, но САЩ превзе половината свят, а сега погълна и най красивата страна моята България, благодарение на Бойко, Кирчо, Кокорчо, Малкият голям мъж, момчето на мама Пеевски, всички т.н. Атлантици - продажници, ПВО и много от генералите - предатели и много знайни и незнайни мекотели пръкнали са по случайност в Бълария, но на хранилка на Запада. Дано да не им се размине възмездието.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    Полицай в СССР ?!?!??!
  • 44 Винаги САЩ

    2 3 Отговор
    Са били и са световният жандарм и никакви статийки не могат да променят този факт. Безмислено е да се пробва дори.
  • 45 Да се смее ли човек......

    3 3 Отговор
    Цитат : =====Азербайджан, който, въоръжен с подкрепата на Турция, се възползва от възможността да разшири със сила контрола си над Нагорни Карабах, докато бомбардираната Армения не беше защитена и от Русия, ....====== Какво иска да ни внуши автора е основният въпрос ? Какви са били очакванията му в случая ?

    Коментиран от #52

  • 46 Обаче на практика

    3 1 Отговор
    Не съм видял никога "полицаят в бившия СССР" да направи примерно това което Макрон направи във Франция , или това което се случи след "превземането" на Капитолия в САЩ....
  • 47 В. В. Путин

    1 4 Отговор
    Осрайна става Киевски окръг от РФ!
    Молдова - също, по собствено желание!
    После ще си починем.
    Ако никой не ни закача-ще почиваме дълго. Можем да си го позволим. Имаме всички ресурси за живот.
    Може и без екстри, ама нормален живот. Половината свят е с нас.
  • 48 Да се смее ли човек......

    3 3 Отговор
    Молдова: ......... Цитат : Но властите в Кишинев отказаха предложението. "Реинтегрирането на тази област днес би било рисковано, защото ще наследим 15% от проруските избиратели. По-добре е реинтеграцията да се извърши постепенно ".......Авторът дали си дава сметка, че това е фашизъм и нацизъм на практика.... апартейд от израелски тип, който лишава хората от избирателни и граждански права на практика ? Може ли въобще да се лансират и пропагандират подобни принципи и идеи. Това ли е "демокрацията" и ценностите европейски и атлантически да питам ? Не започна ли точно по тази причина войната в Крим и републиките ? Идеята на Киев да отнеме украинските паспорти и право на глас на огромна част от населението си .....забрана на 9 партии и прочие фашистки практики ? Ако ние примерно забраним избирателните права на мюсюлманите в България и ги лишим от документи за самоличност какво може да се очаква ?......Да се смее ли човек......
  • 49 Погледнах кой е писал това

    4 2 Отговор
    Ле Фигаро какво е ? Кое е този и от къде е ? Нещо за терора във Франция дали е написал ? А в Белгия ?

    Коментиран от #51

  • 50 полицаят в бившия СССР

    3 3 Отговор
    Къде е на практика този полицай ? Да не е случайно в някоя нацистка диктатура, където 90 идиота в местният псевдо парламент могат да бламират референдум за който са гласували 480-700000 хиляди души ?
  • 51 Ани

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Погледнах кой е писал това":

    Le Figaro е друг ляв вестник подобно на DW, Politico, New York Times както и този вестник.
    За съжаление в България няма кой да препечатва статии от различни гледни точки. Просто сменят вестника от един ляв на друг ляв вестник. Това е вид промиване на мозъка и причината за липсата на ориентация на Българите в световния исторически процес.
  • 52 наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Да се смее ли човек......":

    Предполагам, очакванията са били Москва да изпълни договорните си задължения за взаимопомощ с Армения. Но Москва е права когато взема и се ослушва когато има да дава. Последната една година виждаме как нарушава договора с Украйна. Който беше подписан между другото по искане на Русия.