Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 21:00 3 189 20

Невидимите рани на украинските войници

  • украйна-
  • психично здраве-
  • депресия-
  • фронт-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • тревога-
  • страдание-
  • рани

На фронта войниците получават и незабележими рани - смущения в съня, тревога, депресии

Невидимите рани на украинските войници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Центърът за психическо здраве и за рехабилитация на ветераните в покрайнините на Киев се нарича "Горска поляна". Негови пациенти са както военни, така и цивилни.

"Не искам да засегна класическата психиатрия, но пациентите ни предпочитат нас", казва директорката на центъра Ксения Возницина. "За хората с психически разстройства е важно чувството на сигурност и доверие. За целта преустроихме здравното заведение изцяло", добавя тя. По съветско време "Горска поляна" е обслужвала партийния елит, след това там се лекували ветераните от войната в Афганистан и членовете на техните семейства. От 2014 година насам в клиниката започнали да оказват помощ и на участниците в руско-украинската война, а през 2019-а я превърнали в Център за психично здраве и за рехабилитация на участниците във войната. Местата в него са над 200.

Пътят на пациентите до "Горска поляна"

"Военните, които имат нужда от лечение, стигат до нас по два начина - или с направление от някоя военна болница след травма, или по преценка на командира или на лекаря на военната част", обяснява пред ДВ Ксения Возницина. Тя посочва, че пациентите обичайно имат смущения в съня, чувстват вина, че са оцелели, поведението им е депресивно и ги спохождат мисли за самоубийство. Военните често имат и контузии - сътресение на мозъка, причинено от взрив. "Това нараняване също е невидимо, а то - освен главоболието и световъртежа - предизвиква още психологическо разстройство, раздразнение, агресивност, депресия и други." Лечението в центъра само стационарно - военните прекарват в него между три седмици и месец. Освен назначените от психиатър медикаменти, в клиниката се прилагат и психотерапевтични методи - когнитивно-поведенческа, наративноекспанзионна-, физио- и арт терапия. Има и занимания с йога, акупунктура и спорт.

Как изглежда лечението?

В спортната зала пациентите имат на разположение тренажори, боксови круши и други уреди. Владимир Назарчук е от село, близо до Ивано-Франковск. Вкъщи го чакат жена му и 8-годишният му син. "Когато отидох на война, се опитахме да скрием това от него. Но той разбра, че го лъжем и че отивам там, където умират хора", разказва той пред ДВ.

Назарчук е участвал в сраженията край Бахмут, нямал видими рани, но в един момент неговият командир забелязал, че е станал апатичен и го изпратил в Центъра за психично здраве. Мъжът се смее, спомняйки си първата реакция: "Че това е лудница. Не предполагах, че обстановката тук е като в детски лагер", казва ни той. Най-много му помага арт терапията - съсредоточава се върху рисуването и изключва за всичко останало. Предписали са му и лекарство за сън, благодарение на което успява да спи и вече не сънува това, което е видял на фронта. Но, както посочва Назарчук, нищо не би могло да се получи, ако не допуснеш лекарите да работят с теб. "Трябва самият човек да го иска. Вече съм много по-добре, даже мисля за бъдещето. Но да не забравяме, че войната не е свършила."

Местата не достигат

През последната година около 4 500 военни са провели рехабилитация в "Горска поляна", казва директорката Ксения Возницина. В момента всички места са заети и понеже не могат да бъдат приети нови пациенти, на тях им се предоставят помощ и в обикновени психиатрични болници. Според Возницина Украйна се нуждае от поне пет такива центрове за психическа рехабилитация на военни като "Горска поляна".

Автор: Кира Соколова


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развеселен

    4 26 Отговор
    Представям си оргазЪма на путинофилите от тази статия!

    Коментиран от #5

  • 2 Укропат

    28 4 Отговор
    Напишете за невидимите победи на украинските бойци. Скоро даваха едни как победно бягат от военна комисия. Така де избягаха. Други победно вдигат ръце или бял флаг. И остават живи ,макар да не е вечно живи като тия дето са с побито над главата знаме. И доста има дето победно ходят вече с патерици и протези. За тези победители нищо ли няма да напишете.
  • 3 ВИДЯЛ

    27 3 Отговор
    За тези е ясно ,че са свършили водката ,а кажете как живеят пенсионерите в най-бедната страна на Европа ! Бабите ни копаят земята на колене ,за да садят в градините си зеленчуци защото не им стига пенсията ,а урките са на слънчака на шезлонгите , и народа ни им плаща .
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    28 3 Отговор
    Най голямото престъпление на терористичната организация НАТО се извършва в Украйна.. Подстрекавани, финансирани психопати да воюват с Русия която може да ги смаже като въшка. Какво помагат на Украйна. Без авиация и артилерия. Едно умишлено, целенасочено унищожаване на държава и народ с една единствена цел да причинят болка на Русия. Като са толкова силни защо не влезат със жива сила. И то се извършва и с помоща на нашите козяшки пом. яри. Един ден украинците ще ви потърсят сметка.
  • 5 Госあ

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Развеселен":

    Путинофили няма. Всеки нормален българин има сантимент към Русия. Някои повече, други по-малко (като мен, между другото), но го имаме. Четейки обидите и гнусотиите на простолюдието направо ми призлява и това чувство се засилва.

    Коментиран от #17

  • 6 Госあ

    2 17 Отговор
    Фeca се изплю в лицето на подлия стрaхливец с ботokса, както се изхрачи Зeленски в зурлaта на пpoдажния рублофaтмак
  • 7 Механик

    2 10 Отговор
    А заедно с това и зловредното влияние на блатницата. Въобще зовредните влияния трябва да бъдат елиминирани. Подмазвачеството също е зловредно влияние.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    2 17 Отговор
    Няма по пpoпаднали и пpoдажни от вaтенките и бегеррбите им гладни!
  • 11 Сталин

    1 13 Отговор
    Ердо си го подава как си иска на пyсиян Последни, хубавото е, че не му се налага да коленичи жужанко с токчетата!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дончо и таско риторично

    3 3 Отговор
    А руските пси хиатри
    Нямат пациенти....в буквален смисъл
  • 14 Последния Софиянец

    2 13 Отговор
    Прогнилата оркландия замина при щрайцера, Заружни и Буданов я унищожиха! Слава Украине!
  • 15 Реалност

    13 2 Отговор
    А бедстващите от северозапдна България да пият по още една студена вода!
    Браво! Държавническо мислене!
    Те невидими рани нямат! То и без друго всичко там е като след война и без наводнения! Свикнали са, нищо им няма! Да се оправят!
    Ние трябва да сме солидарни с чужди граждани, а и далавера да има от цялата работа!
  • 16 Уса

    8 1 Отговор
    Там се лекуват и натовските войници болни от луда крава.Препускайте волно и свободно през украинските полета лудата крава Нато се натъква на руския бик "Земеделеца",който я обсипва обилно с любов,лайкове,сърчица и др.Натовските фашаги имат нужда от подобни лечителни центрове а после и психоаналитици до живот
  • 17 Развеселен

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Някогашните русофили, включително и аз, се отрекохме от тази симпатия, виждайки как красивото северно лице на Русия се превърна в отвратителн.ата муцу.на на Путин.
    Е, поне путинофили не станахме, слава на Бога!
  • 18 бай Ставри

    2 1 Отговор
    В следствие на войната в Украйна, обстановката в цяла Европа рязко ще се криминализира. Броя на професионалистите в областта на мокрите поръчки ще се увеличи неимоверно. Цената на услугите ще спадне. Да му мислят някои наши политици и бизнесмени. Още от сега мога да кажа: Мир на праха им.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.