Last news in Fakti

17 Юли, 2023 13:29 38 467 288

Полковник (о.з.) Вилис Цуров пред ФАКТИ: БТР-те, които се гласим да дадем на Украйна, стават само за снимка

  • вилис-
  • цуров-
  • полковник-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Трябва да се освободим от всичкото съветско старо въоръжение, казва военният

Полковник (о.з.) Вилис Цуров пред ФАКТИ: БТР-те, които се гласим да дадем на Украйна, стават само за снимка - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

МВР ще направи преглед на техниката с отпаднала необходимост и ще изготви списък какво може да се предостави на Украйна. Според експерти жандармерията няма да има нужда от старите БТР-и. Какви са тези БТР-и? Как може да се използват, за какво стават, как ще послужат на Украйна? По темата пред ФАКТИ говори о.з. полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

- Полковник Цуров, има ли друга страна в Европейски съюз, в която премиер и президент да са на различна страна относно войната в Украйна?
- Не мога да се сетя за друга страна. Твърдеше се по едно време за Унгария, че имаше такова противопоставяне, но там нещата се промениха. Така че позицията и случващото се в нашата страна е някакъв парадокс.

- Защо се стига и до това, че и войната в Украйна да ни разделя?
- Предполагам, че това е заложено по някакъв начин в самите функции на президента. В България се наблюдава едно съревнование между властите, а по принцип те трябва взаимно да се допълват. Предвид това, че президентът Румен Радев е бил военен – той е бил овластен и като генерал, защото ръководеше ВВС, и сега може би някак си си представя, че по същия начин може да ръководи и държавата. И може би на тази база идва това противопоставяне.

- В последните дни „горещата“ тема, която се коментира най-много, е, че се готвим да дадем 100 бронетранспортьора на Украйна. Според депутатите, а и хора от армията, не са ни били нужни. Може ли един БТР да е ненужен…
- Може да е ненужен. В случая става въпрос за бронетранспортьори, които са осем колесни. Произведени са някъде 1958-1960 година, а са проектирани 10 години по-рано. Първоначалното им предназначение е било да са в полза като машини за командния щаб. След това започнаха да ги произвеждат, използвайки същата база, но като бойни машини. Имаха бордова картечница, която бе 12,7 см, ако не се лъжа. Те са с два двигателя – много често се развалят, защото трябва да се синхронизират, много трудно се маневрира с тях, за тях няма вече нужните резервни части, харчат много гориво (Б-70), което у нас почти не се намира, няма и хора, които да ги управляват. В един момент от Министерството на отбраната те бяха предадени в Министерството на вътрешните работи, когато се създаваха Вътрешните войски, участващи в тъй наречения „Възродителен процес“, а по късно бяха наследени от жандармерията. Навремето някой висш военен е решил да ги вземем, взели сме ги и те само са стояли. Те, реално, не са използвани. Говорим за крайно неефективни машини, които не могат да се ползват и в мисии зад граница. Аз мога да кажа от моя опит, от моите мисии, че те не са маневрени в градски условия и предизвикват инциденти. Те са направени сравнително проходими за открит терен, но имат много големи недостатъци. Отново ще кажа, че проблемите им са свързани със синхронизиране на двата двигателя, големи трудности при поддръжката и големия разход. Такъв тип техника отдавна е приключила своята адекватна военна приложимост. Явно в момента в Украйна имат ресурси да я поддържат и да я използват, защото там имаме предимно равнинен терен. Явно са си направили разчети къде и как мога да ги използват.

- Говори се, че Украйна може да ги ползва и за резервни части…
- Ако все още имат от тези изделия - да, но аз се съмнявам. Тези БТР-и по-скоро биха влезли в употреба за подпомагане на определени военни части. Тези машини почти никога не са участвали в някакви действия или учения, много от тях не са излизали от хангарите. Те не са ползвани от жандармерията, защото не са ефективни в градски условия. А причината е, че не са много маневри в градски условия. Трудно може да се маневрира с една такава машина по градски улици. В Афганистан след нас, когато дойде четвъртият контингент, направиха няколко инцидента и катастрофи с такъв тип БТР, след което спряха да ги използват извън лагера. Водачът на машината няма добра видимост и на завоите задираше колите в градски условия. Да не говорим каква е температурата вътре. Просто не стават. Да, взели сме ги по някаква поръчка или идея на голям началник и толкова, но не са ползвани. Така че Министерството на вътрешните работи, ако е решило да се отърве от тях, защото то е много по-оперативно свързано с обществото и много по-реално може да прецени своите способности, е добро решение. Тези машини за МВР практически само тежат финансово - и като охрана, и като поддръжка. Да не говорим, ще се повторя, че вече механик-водачи и техници по поддръжка за тези машини почти няма. Говорим за машини, които са поколение по-големи от мен реално, морално остарели. Самата машина вече е все едно с нумизматична стойност, антикварен експонат, както се казва. Така че БТР-те, които се гласим да дадем на Украйна, са по-скоро с антикварна стойност.

- Ако се освободим от старото руско оръжие, това колко е опция за нашата армия…
- Не само че трябва да се освобождаваме от такъв тип старо съветско въоръжение, но е необходимо вместо да мислим как бихме го утилизирали, да го подарим на Украйна за последно използване, но ние много закъсняваме с това. Много пъти съм казвал, че, според мен, трябва да се освободим от всичкото съветско старо оръжие. Не трябва да се съобразяваме с това, че носим бойни способности, защото какви бойни способности може да носи едно оръжие на 50 години, проектирано преди 70 години. Бих попитал нещо? Кой от вашите читатели си пази съветския автомобил. Това са единици и то с някакъв сантимент и от чисто антикварна стойност. А кой си пази съветския хладилник, а съветския телевизор… Защо ние трябва да пазим съветската бойна техника, която не е адекватна на днешната действителност. Тези неща вече нямат нужните бойни способности. Да, някога са били модерни, когато са замислени, но днес… Друго, те не са съвместими в НАТО, много са трудни за поддръжка и експлоатация. Свършили са си работата навремето и днес са ненужни. Спомням си по мисиите, когато използвахме стара техника, че чуждите колеги се снимаха с тази техника, която за тях беше нещо уникално, нещо архаично, което друг път няма да видят. Да, тази техника за снимка става, но не можем да кажем, че с тази бойна техника сме измерими със способности на съвременните военни изисквания. България изостава много в модернизацията на армията си. Трябва колкото се може по-бързо да се освободим от това старо „желязо“.

- Както го правят други страни от ЕС и НАТО…
- Войната днес изисква нови технологии. Давам пример с антидрон технологичните системи. Всички те се развиват много бързо, защото се водят войни. Вече се появяват нови неща, нови заплахи, трябва да сме адекватни на тях. Виждаме много ясно недостатъци на старите технологии, на старите машини, които се бият в Украйна. Така че нека ги даваме на Украйна. Надявам, че ще бъдат използвани в някакъв вид за отбрана, няма да бъдат използвани в контранастъплението и на фронтовата линия, защото там са неефективни. Машините имат достатъчен ресурс и може да помогнат в направления, където трябва да се извършват някакви рутинни дейности. Да се използват при настъпателни действия – не. Просто тези машини нямат този ресурс, за да се движат постоянно на 50-100 км разстояние. Но в мотопехотните подразделения, защото Украйна все още има такива структури, те биха влезли доста добре.

- Когато в един военен разговор се заговори за касетъчни бомби, какво следва…
- Вижте, касетъчните бомби не са нещо, което и досега не е използвано в Украйна. Русия има, Украйна има, САЩ имат, България има. Като цяло темата за касетъчните бомби по-скоро бих я определил като журналистически „шантаж“, без да ми се обиждате, защото предизвиква интерес у хората да четат. Интересно е за обществото, но не и за военните. Русия, САЩ и Украйна не са подписали меморандума, който забранява използването на касетъчни бомби. Така че такива боеприпаси се използват в Украйна. Руската РБК-500 е касетъчна бомба, която беше на въоръжение у нас по времето на Варшавския договор, а може би я има още по складовете. Тя съдържа определен брой по килограм и половина боеприпас, в зависимост от целта – осколъчно-фугасен или кумулативен. Бомбата се пуска от самолет. Всъщност, това е проблемът. Руснаците вече имат някакъв страх да настъпват над територията на Украйна от въздуха и да използват това оръжие, пресичайки фронтовата линия. Причината е, че руснаците в началото на войната загубиха много летателни апарати, много пилоти и това донякъде доведе до смут в летателния състав, водещ бойни действия над територията на Украйна. В момента нито една от воюващите държави няма въздушно превъзходство в небето над Украйна. Тези касетъчни бомби, за които се говори сега, са нова технология. Те са модифицрани и предназначени за площадни цели в предните отбранителни линии. Опасни са, много от тях са самонасочващи се . Неприятно оръжие, но в Украйна могат да се използват съвсем легално.

- Как бихте определил ситуацията в Украйна. Контраофанзивата е в ход… Как се развиват действията на фронта?
- Надали някой е очаквал, че всичко ще се случи като с магическа пръчка. В началото виждахме как Русия напредваше, как спря, а в момента как отстъпва. Офанзивата на Украйна се изразява в това как те ще направят разчет на отбранителните си способности. Досега Украйна провеждаше отбранителна операция по целия фронт. От нейната ефикасност сега способностите на руснаците са значително намалени, а украинците правят разчети къде и как да проведат контраудари, които вече на много места започнаха да дават резултати. Така Украйна постепенно започна да възвръща части от своята територия. Ако темповете за настъпление се запазят и нещата продължат да се развиват така, както са в момента, много вероятно е войната за Украйна да приключи след три-четири месеца - до освобождаване на законно признатите територии от 1991 г. Същото го твърдят и много международни анализатори, наблюдавайки развитието на бойните действия от близо. Предпоставка за тези прогнози са и случващото се в руската армия. Мобилизацията, която трябваше да приключи през месец май, закъсня. Ротацията в руската армия, която трябваше да започне в края на май и да приключи в края на юли, се забави също, предвид започналата контраофанзива на Украйна и в момента е на много ниско ниво, което води до много нисък морал и мотивация сред наборния състав на Русия. В същото време виждаме силната мотивация и по-прецизното използване на оръжията в действията на украинската армия. Това ще доведе до успех. Отдавна вече не се говори за атака в стил „3:1“. Така ни учиха навремето по съветските учебници, че трябва съотношението на силите да е 3:1, за да може да се проведе настъпление в дадено направление. Днес нещата са относително в отношение 1:1, но при управление на риска се дава тежест на въоръжението, бойната техника, способностите на използване на новите технологии - управление или поразяване на дронове, радиоелектронни смущения и др. И всичко зависи от състоянието на силите от двете страни. Ние видяхме настъплението на Русия в началото на войната, което не доведе до очаквания от нея желан резултат. Сега нещата се обръщат и то заради по-големите мотивация, професионализъм, екипировка, въоръжение и логистика в редиците на украинската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 156 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    262 79 Отговор
    украйна е режим и собственост на америка.
    На нато им свършват боеприпасите. Washigton post написа вчера това.
    В украйна има една партия без опозиция. (Фашизъм)
    Украинците нямат право да говорят против Зеленски защото може да те затворят

    Коментиран от #23, #29, #52, #70, #77, #168, #177, #285

  • 2 Демократ

    226 67 Отговор
    Украинците са кръвни слуги на Америка. А на бойжи за свобода. Просто не осъзнават видимото. Америка си чеша военната краста използвайки глупавите украинци.

    Коментиран от #12, #150

  • 3 о. з. тъпанар

    166 39 Отговор
    аз и за снимка не ставам...
  • 4 Давай и още

    146 56 Отговор
    давайте така окраинците по-лесно ще горят отлична помощ е това за Русия
  • 5 Уиса

    184 32 Отговор
    Продажници бол в бг

    Коментиран от #65

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жмръц

    201 31 Отговор
    И после ще си спасяваш задника с каручката на бай Ставри ли бе,цър вул безочен?Няма хеликоптери,няма високопроходима техника...Ше сечеш с брадвата ли,охо?С шейините зимата и с елените на дед Мароз ли?Всичките сте за 3атв0ра,к03яшки ме ке ре та!

    Коментиран от #153

  • 8 ТрампЛин

    59 151 Отговор
    Накрая да не се окаже, че повечето от тези БТР-и са неизползваеми поради окрадени части и ръждясали компоненти. И заради тези таралясници ПреЦедента реве че оставаме беззащитни???

    Коментиран от #9, #22, #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АУУУУУ

    63 213 Отговор
    АДЕКВАТНИ ПРИКАЗКИ ОТ ИСТИНСКИ ОФИЦЕР......НЕ ОТ РУСКИ СЛУГА 👏👏👏👏👏👏👏

    Коментиран от #24, #88, #122, #157

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    146 31 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ДВА ПЪТИ ПО ПР0СТИТЕ БЪЛГАРИ С МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО НА КРАВАРИТЕ
  • 13 ТрампЛин

    46 160 Отговор

    До коментар #9 от "Умник":

    В лицето на заплахата за мира в Европа нямаш право на неутралитет! Агресора трябва да бъде смачкан!

    Коментиран от #72, #105, #109, #128

  • 14 Пи Нис

    145 26 Отговор
    явно украинците ще се снимат с тях или пък са супер клошари, дето събират боклуци? Тоя дедо съвсем ни взе за канарчета
  • 15 гост

    172 27 Отговор
    Като му чета "компетентното " изявление на о.з. Полковника сигурно е бил артелчик.

    Коментиран от #20, #71

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АУУУУУ

    39 147 Отговор

    До коментар #9 от "Умник":

    РУСКИТЕ СЛУГИ В БЪЛГАРИЯ ИСКАТ "НЕУТРАЛИТЕТ " КАТО РАЗВЯВАТ РУСКИ ФЛАГОВЕ .....НЯМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #98, #123

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    37 149 Отговор
    Да прочета едно адекватни мнение от български военен след всичката пропутинска боза дето се изсипа от нашите пишман генерали.респект кум автора ,мнението му е едно към едно с моето.

    Коментиран от #75, #129

  • 22 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    97 24 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    МИ ЩЕ КУПЯТ НОВИ КОИТО ГОРЯТ ПО БЪРЗО ...ВЕЧЕ НИКОЙ УКРАИНЕЦ НЕ ЩЕ ДА СЕ КАЧВА В АМЕРИКАНСКА ТЕЕХНИКА ЗАЩОТО ЩЕ ИЗГОРИ БЪРЗО
  • 23 Каква позиция се защитава

    110 24 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Видно е че Зеленски е такъв че подадеш ли му пръст той ще ти отхапе ръката. И ще иска и още и още. А България ще дава и дава. Ми това да не е крава.
  • 24 Офтицер

    132 25 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Какъв е тоя офицер бе?
    Като раздадем всичко с какво ще остане и без това слабата ни армия?
    А за друго пари няма?
    Или тоя офтицер предлага чужда армия да ни пази.
    Окупационна?

    Коментиран от #30, #37

  • 25 оикасзас

    131 26 Отговор
    Още един кал паза нин, а бре некадърник, какво е твое че го даваш? Какво си произвел че даваш? Като го дадеш после какво следва, нов заем за да купим понеже нямаме? Пръдльовци, уж не става ама го давате. Ами наясно ли сте че във военно време тези БТР дето ще ги давате са разчетени за отбраната на страната? Като ги дадеш вместо да ги ремонтираш, какво ще купиш? По големи но Западни бок луци ли? На фронта се вижда че западното гори повече от съветското. Като купуваш по голям бок лук по ли си на сметка? Национални предатели всичките сте за затвора.

    Коментиран от #57, #152

  • 26 Укропат

    45 15 Отговор
    Ми задръжте си ги. За какво са ни? Да се снимаме ли? Нали си снимаме Брадли и МаксПро. Всичките вьйебани.
  • 27 Мда

    45 12 Отговор
    Значи можем да дадем и касетъчно бомби на Украйна.
  • 28 Авсд

    76 9 Отговор
    В Хърватска Президент и Премиер са на различно мнение, точно както нашите.
  • 29 555555

    26 107 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Но факта че Русия губи позиции е неоспорим.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аз който мисля

    74 6 Отговор
    Те може да стават само за снимка, ама тежат по 20 тона, а доколкото знам желязото не е много евтино.

    Коментиран от #144

  • 34 123

    78 11 Отговор
    Атлантиците в Атлантида

    Коментиран от #175

  • 35 Гъл Фон

    88 13 Отговор
    Вилисе, Вилисе...да пратим и вас атлантическите подметки, че и вие само за снимка сте полезни...
  • 36 Мимч

    96 14 Отговор
    Първо,след като тези БТР не ви трябват,направихтели си разчет колко струват и каква им е цената.Те са нови казвате от хангарите още.Ами ако си ги платят може да давате,ама ако не по добре на скраб ги дайте и ще спечелите милиони.На времето дадохте танковете на макетата,те си ги притопиха и спечелиха .Тогава стана храни куче да те лае.Сега пак на там отиват нещата До кога все ние ще сме в загуба???Второ, укрите колкото и да напрадват,като мравка ,не за 3 ,4 месеца,а за 30,40 години немогат стигна до границата.
  • 37 ТрампЛин

    13 54 Отговор

    До коментар #24 от "Офтицер":

    Чужда армия. И нали така беше 45 години, какво ще се промени?

    Коментиран от #58

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДА СЕ СНИМАТ УКРИТЕ ТОГАВА С ТЯХ

    44 10 Отговор
    и им пратете снимките.
  • 41 НЕ ЩЕ ДА Е ТАКА

    72 9 Отговор
    Щом Наркомана дойде чак дотук да ги проси
  • 42 Хахахаха

    89 8 Отговор
    Щом почнахте и хора с имена като ВИлис цуров
    Да интервирате и да правът пропаганда
    Значи много сте го закъсали
  • 43 окилиаса

    85 11 Отговор

    До коментар #30 от "АУУУУУ":

    От де ще го получиш бре плосък мозък? Нали ще ти вземат и долните гащи за да купят от краварите бок лук, дето гори повече от БТР. Нали всеки българин ще плати от джоба си за да обслужи краварите и бандера фашистите. Стотинка не давам от моите данъци. Всички дето се правите на натовци вие плащаите сметката. По именно и по списък. Да ви видим колко сте натовци или даите да дадем. ТАкъв бой ще ви бъхтим с тоягите че няма да сварвате да бягате. Това вашето вече на нищо не прилича. Един файтон продажници разигравате цялата България. Накрая ще ядете хурката.

    Коментиран от #47

  • 44 Тъп Кач

    45 8 Отговор
    Този да не е рода с Брус Вилис?

    Коментиран от #50, #170

  • 45 НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА

    68 7 Отговор
    а Международната Колония подарява ли подарява. Като чуждо. Те и залатото подаряват ли подаряват. По 5-7 ТОНА ВСЯКА ГОДИНА. Да се радват аборигените, че имат работа в мините за една кора хляб
  • 46 ЧЕ ТО ОСТАНА ЛИ НЕЩО В БЪЛГАРИЯ

    65 9 Отговор
    което да не сме дарили на САЩ и приятели. Пардон - партньори

    Коментиран от #49

  • 47 Тигри разни

    14 42 Отговор

    До коментар #43 от "окилиаса":

    Ще ще..ама рашаните ги удари влака яко

    Коментиран от #51

  • 48 факти

    57 10 Отговор
    ПЛАТЕНАТА МЕДИЯ НАМЕРИ ЕДИН ДА ИМ ВОЙДИСА НА АКЪЛА! ОБАЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ КАЗВАТ ДРУГО!!!
  • 49 Кен Еф

    44 6 Отговор

    До коментар #46 от "ЧЕ ТО ОСТАНА ЛИ НЕЩО В БЪЛГАРИЯ":

    аааа чакай чакай, тоя живот да не мислиш, че е твой? Той е продаден на посолството и то скоро ще си го поиска
  • 50 олиокмик

    66 8 Отговор

    До коментар #44 от "Тъп Кач":

    Този Вилиса е от сектата на Шалом и той не знае какъв е по произход. С това име е някакъв ме лез и акъл раздава продажника. Само псета са огледаите се и ще ги видите едни и същи псета и предатели дето разиграват българите.

    Коментиран от #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Маршал

    21 51 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Проблемът е че приемате нещата твърде емоционално, също както руски генерали. Човекът е експерт в определена област и ви излага фактите. Никой не коментира коя страна е права ако изобщо може да има правилно в една война. Просто въпрос на обективен анализ.

    Коментиран от #56

  • 53 Перо

    70 10 Отговор
    Измислените полковници и генерали “атлантици” се произвеждат на конвейр, на тон, като професорите по време и след пандемията! Такива трима полковници се падат на един войник, трима адмирали, на един катер, а за ВВС и бронетанковите воиски не ми се говори! Тези БТР-и на баща му ли са, та тоя джендър ще прави оценка и годност на неупотребяваните бойни машини, като в замяни ни обещават заем за покупка на нови бронетранспортьори, от отпускащите заема! Аман от национални предатели! Ционистките организации в БГ трябва да бъдат забранени! Те са забранявани и от ХХХ-та Сесия на Общото събрание на ООН, като профашистка и фундаменталистка идеология!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 факти

    42 7 Отговор
    Първо,след като тези БТР не ви трябват,направихтели си разчет колко струват и каква им е цената.Те са нови казвате от хангарите още.Ами ако си ги платят може да давате,ама ако не по добре на скраб ги дайте и ще спечелите милиони.На времето дадохте танковете на макетата,те си ги притопиха и спечелиха .Тогава стана храни куче да те лае.Сега пак на там отиват нещата До кога все ние ще сме в загуба???Второ, укрите колкото и да напрадват,като мравка ,не за 3 ,4 месеца,а за 30,40 години немогат стигна до границата.
    13:56 17.07.2023
  • 56 Ли Гавхуй

    31 6 Отговор

    До коментар #52 от "Маршал":

    да те поправя - въпрос на грантово-стимулиран анализ
  • 57 Мда

    11 44 Отговор

    До коментар #25 от "оикасзас":

    Първолаци да бяха, до сега да са разбрали, ама русофила колкото и да му обясняваш, то си знае неговото.

    Коментиран от #59

  • 58 AMAH OT ИДИOTИ

    48 3 Отговор

    До коментар #37 от "ТрампЛин":

    Ти преди 35 години видя ли тук чужда армия ?!

    Коментиран от #64

  • 59 Дух Хач Сити

    39 7 Отговор

    До коментар #57 от "Мда":

    плащат ли за такива отговори? Аз не бих ти платил. Поне използвай няколко епитета, а ти само - русофил. Слабо, безидейно
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сръдливи евроатлантици

    46 7 Отговор
    Ами след като стават само за снимка, защо ще им ги давате? Както са ни служили на времето така и сега н. Някои хора си мислят, че те са най умните, а всички останали не могат да мислят. Бедата е там, че тези евроатлантици са толкова тъпи, че дори не могат да асимилират собствената си тъпота.
  • 62 Тома

    37 3 Отговор
    Ами дайте ги на нас сиганите бе батко да изкараме някой лев и ние
  • 63 Типичният българин

    27 1 Отговор

    До коментар #50 от "олиокмик":

    Кръстили са го на Джип Вилис
  • 64 ТрампЛин

    21 16 Отговор

    До коментар #58 от "AMAH OT ИДИOTИ":

    4030 души съветски спецчасти влизат с кораб през Варна, за да започне чистката срещу Трайчо Костов

    В края на 1948 г. става ясно, че Трайчо Костов е укривал търговски данни от Съветския съюз. Истината е, че той се позовава на новоприетия Закон за държавната тайна и отказва да каже на съветския посланик в София Бодров на какви цени страната ни търгува, основно тютюн и селскостопански стоки, със страни от Западна Европа и на какви със Съветския съюз.

    На 17 октомври Оголцов и Червенков говорят за чистките в армията и руснакът казва, че няма доверие на Българската армия. Тогава се решава в България да пристигне полк от вътрешните войски на руското Министерство на държавната безопасност “Спецназ". На 21, 23 и 25 октомври бойците му, общо 4030 души, акостират във Варна, а оттам се оказват на всички възлови места, включително и пред ЦК на БКП.
  • 65 Песимист

    8 33 Отговор

    До коментар #5 от "Уиса":

    Прав си,но то много русофил,много нещо...
  • 66 Айдеее...

    59 8 Отговор
    ...още един бивш Съветски Възпитаник,се е пребоядисал и ориентирал скоропостижно към новата...-,,ЕвроАтлантическа софра...!
    Амчи тъй де,като старата- ,,Съветската" вече не пуща...,Ко дъ прай чиляка...!

    Коментиран от #151

  • 67 Перо

    77 8 Отговор
    И тоя “Атлантик” е интернет “полковник”, който не е влизал в бронетранспортьор и не прави разлика между танк и БТР! Първо това е бойна машина на пехотата, която може да я превози през вода и суша до първа линия на бойните действия, като я предпази от куршуми и осколки! З това е предназначена. Това не са машини за водене на бойни действия като танкове, артилерия и САУ. Тоя “полковник”, даже не знае калибъра на бордовата картечница, която не е 12,7 мм, а 14,5 мм., пригодени са и за противохимична защита. Верно стари модификации са, но са годни и нови. Как за украинците за добри и използваеми, а за нас са негодни, даже до замяната, която не се знае кога ще стане и ни се предлага, чрез кредит за сметка на данъкоплатците! Когато баща му на тоя третополов “полковник” даде пари за замяна, тогава и тоя ще “ръси” мозък! Соломон Паси да си го прибира!

    Коментиран от #76

  • 68 въобще защо трябва да пращаме неразбирам

    42 4 Отговор
    Цуров , ами да се снимат бе . Тагарев не стаа много за снимане , що изглади на идиот , но и него ще им го пратим.
  • 69 защо

    47 3 Отговор
    А, ако им смените двигателите, няма ли да са годни да охраняват границата? Поне от октомври до май?

    Коментиран от #90

  • 70 Перо

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Новият фашизъм се нарича ционизъм, който е забраняван от ООН!
  • 71 Даже ...

    57 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    калибъра на картечницата на БТР-а не може да си спомни,пък дава ,,компетентно" мнение за бойно-техническите им възможности...?!?!

    Коментиран от #78, #121

  • 72 ИВАН

    59 5 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    А когато агресора нападна бивша Югославия и заплаши мира в Европа защо не беше смачкан?!!!

    Коментиран от #79, #80

  • 73 Патриота 🇧🇬

    69 6 Отговор
    От 34 години се освобождавате от съветското оборудване. През 1989 година, танкове-2200 броя, бронирани машини 4000 броя, тежки артилерийски системи - 1450 броя, бойни кораби - 120 броя, бойни самолети - 230 броя, бойни въртолети - 43 броя, ракети Скъд - 24 пускови остановки, ракети СС-23 - 8 пускови остановки. Сега имаме тридесет танка и два мига. Продадоха работеща техника на скрап. Американците ни продадоха тройно по - скъпи Ф16 и дори никой не смее да им поиска неустойка за забавянето, само от тази неустойка губим стотици милиони.
  • 74 незнайко

    67 4 Отговор
    Това да го каже ПОЛКОВНИК от запаса не го вярвах ! А какво ще каже да се освободим от самолетите F16 които са 50 годишна разработка и наистина ги НЯМАМЕ ?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Перо

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Преди време такъв Атлантик закупи за нуждите на охрана на чужди войски с БГ военослужещи в Афганистан, американски пустинни “котки” БТР, чиито двигатели бяха предназначени за бензин с много ниско октаново число, което не съществува и не се произвежда у нас. Още си ги чукаме в главата. Стават само за слугинаж в третия свят, с чужда подръжка и горива, където БГ няма никакви интереси!
  • 78 Ти остави...!

    59 5 Отговор

    До коментар #71 от "Даже ...":

    Ами излагацията му продължава
    ,,Имаха бордова картечница, която бе... 12,7см(Сантиметра...?!?!?!), ако не се лъжа."
    Че то това си е цяла САУ ,ве Гусин ,,полковник от запаса"...?!?!

    Коментиран от #83

  • 79 ТрампЛин

    7 54 Отговор

    До коментар #72 от "ИВАН":

    В бивша Югославия единствения агресор беше Сърбия! Тя никога не е била окупирана или анексирана! Напротив, тя окупираше и анексираше територии, също както големия и руски брат днес!
  • 80 Ех Иване!

    26 1 Отговор

    До коментар #72 от "ИВАН":

    Я се спирай с тези ...неудобни въпроси...😉!

    Коментиран от #81

  • 81 ТрампЛин

    3 28 Отговор

    До коментар #80 от "Ех Иване!":

    По-скоро глупави въпроси.

    Коментиран от #91

  • 82 Матей преображенски

    48 3 Отговор
    Няма значение,дори да не стават за чеп за зеле,пак не трябва да се дава нищо,укрите ще се хвалят как са ни измуфтили и колко добре им служат тия бтр-и,може да ги използват за резервни части,а имат и картечници КПВТ,ГОЛЯМ КАЛИБЪР,КОИТО НЯМА КАК ДА СА неизправни.Само мор за тия укри,руснаците ще им видят сметката,но защо трябва и България да нареждат до Укрия,ДА ни приравняват с терористите.
  • 83 ТрампЛин

    29 16 Отговор

    До коментар #78 от "Ти остави...!":

    Такива офицери се търсеха тогава, такива си отглеждаше БНА! Плющяха карти по цял ден в казармите, носеха с канчетата храна от столовата и крадяха бензин и нафта от ГСМ-те. Ако пък чуеш някой от тези които бяха завършили Генералщабната Академия Фрунзе, съвсем ще се отчаяш.

    Коментиран от #84

  • 84 ТрампЛин

    7 28 Отговор

    До коментар #83 от "ТрампЛин":

    …..и смучеха 20% от бюджета на страната, за заплати и “безплатно” руско оръжие! НАТО е поставила праг от 3% и вече ревем.

    Коментиран от #87

  • 85 ууу3

    37 3 Отговор
    ДА СИ ТЪП , НА ТЕБ ТИ Е ПО РОЖДЕНИЕ !!! АЗ СЪМ ГИ ПРАВИЛ , СТРОИЛ ТЕЗИ BTR-и , ... ПРЕКРАСНИ БОЙНИ МАШИНИ СА !!!
  • 86 Бат Саали от ,,Факултето"...!

    28 3 Отговор
    ,,БТР-те, които се гласим да дадем на Украйна, стават само за снимка"
    А бе я ми ги дай насам,па да видим тогава ,,само за снимка ли стават"...!
    Що тонове джИлезУ си е тва...!
    Цялото гетУ шЪ зЪбУгЪтеЙмИ за нулЪ бройки...😉🤣😂👍!
  • 87 А нещо да кажеш...

    41 5 Отговор

    До коментар #84 от "ТрампЛин":

    ...за качествата на защитилият военна дисертация в Съветската Военна Академия,твой съмишленик-Другаря Тодор Тагарев...?!?!
    Или за ,,наши хора"-това не важи...?!?!
    Та викаш- те просто са -...,,Сладки Изключения"...?!?!

    Коментиран от #163

  • 88 Госта.

    49 4 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Полковник а не знае каква е картечницата Владимиров -14,5мм да знае как само думка това нещо от километър попилява М 113 г-н атлантик.Не бил маневрен,на сватба ли ще ходи полковника, двигателите се сменят, руснаците на тази база направиха БТР 80.

    Коментиран от #250

  • 89 Кольо,

    41 6 Отговор
    Да попитам, този менте военен каква порода е...
    Много странно име и фамилия,трябва да е някакъв мелез но не и българин...
    Ама то и българи не останаха вече,като гледам колко мургави се навъдиха и да се чудиш......
  • 90 защото

    44 6 Отговор

    До коментар #69 от "защо":

    В Терем Търговище им сменяха моторите( камазовски дизели) и немците на полигона не можеха да повярват какво прави тази машина. Освен това в задните отсеци монтираха и печки и климатици и си стана съвсем модерна машина нооооо кой ще купи тогава щатските кенефи?! Боковските мутри го разсипаха завода и сега май и не работи.
  • 91 оня

    21 4 Отговор

    До коментар #81 от "ТрампЛин":

    Разбира се, че за глупака са глупави въпроси:))
  • 92 Питанка

    36 7 Отговор
    Като са само за снимка, украинците какво ще ги правят????
  • 93 Мммммм, дааааа

    50 5 Отговор
    Този измислен полковник от запаса най-вероятно е завършил ШЗО и след като се е уволнил от наборна служба е поработвал някъде далеч от армията. Обаче на запасните офицери званията им се качват след някоя и друга година и току-виж с някоя и друга връзка във военното окръжие някой може да стане и полковник от запаса. Няколко човека по-нагоре са забелязали, че този "специалист" бърка 14.5 мм КПВТ на БТР с 12.7 мм ДШКТ, монтирана на танковете. Това е недопустимо за офицер, дори и само запасен завършил ШЗО, камо ли за полковник с военно училище. Този е виждал БТР-и само на парадите за 6-ти май по телевизията. СРАМ!!! А такива като него гледат да са в крак с политиката на МО, за да не ги гонят от армейските имоти, които са им дали да ползват като бивши военни. Платен клакьор е този, с други думи.
    Впрочем, армията ни никога не е имала по-добра колесна бойна машина от тези БТР-и. А, че не можела да движи с по-новите бензини е пълна глупост. Може и още как. По селата масово се ползват камиони с такива двигатели, купени от пунктовете за продажба на техника с отпаднала необходимост на МО. Просто октан-коректорът на делкото на двигателя трябва да се нагласи за по-високо октаново число и всичко става ок. От няколко дни се чудя как никой не се е сетил и за БРДМ-ите. Това са 4 колесни вариации на БТР.

    Коментиран от #104

  • 94 666666

    40 6 Отговор
    Още един продажник се пръкна.Тия машини можем сами да ги поддържаме технически и с въоръжение защото имаме заводи и ресурс.Защо да ги харизваме и да даваме пари за нови боо-луци ,за които да даваме пари за въоръжение,пари за поддръжка,пари за обучение на екипаж !?!?Едва ли ще можем да си позволим да купим 100бр. и повече за да заместим наличните.В армията всичко се консервира и може да стои с години.При един конфликт е важно да имаш достатъчно техника ,а не да обикаляш като прошляк ЕС да търсиш помощи ,които не са даром!
  • 95 о.з. редник Мадуров

    19 1 Отговор
    А ако ги продадем на по-българите да ги издадат на вторични, няма ли да паднат малко кинти?
  • 96 геноцид

    32 4 Отговор
    " Много пъти съм казвал, че, според мен, трябва да се освободим от всичкото съветско старо оръжие." Най добре е да се освободим от всички о.з. дуп...вци ! А относно старата техника , другаря полковник от запаса да сподели от кога са самолетите на картичка дето ги платихме прескъпо ?!?!?
  • 97 ТРАКТОРИСТ НА ДТ 54

    35 4 Отговор
    Тези БТР са много хубави ,този лъже .Нови са сменяш маслото и тръгваш ,понеже няма какво да кажат и били стари ,стари ама не използвани .Я ми подарете един мерцедес 40 год ,ама не използван.

    Коментиран от #100

  • 98 п ти лелина цигане

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "АУУУУУ":

    - ще мине и още как
  • 99 СмЕх в блатото

    9 27 Отговор
    " Бих попитал нещо? Кой от вашите читатели си пази съветския автомобил. Това са единици и то с някакъв сантимент и от чисто антикварна стойност. А кой си пази съветския хладилник, а съветския телевизор…"

    Другаре?
  • 100 Опааа

    7 13 Отговор

    До коментар #97 от "ТРАКТОРИСТ НА ДТ 54":

    "Я ми подарете един мерцедес 40 год "

    Я паааак?

    "Произведени са някъде 1958-1960 година, а са проектирани 10 години по-рано"

    Ко, ко речИ?
  • 101 Пожара

    3 15 Отговор
    Некои у тоа моменд разбират каде Пембен е савецки фатмак , а не е полетик и ништо мо не одбира кемането от междонародна полетика! За да нема такива моменти коги гласувате мили пемберузи избирайте опитни междонародници, кои минимом три петелетки са кундили Фатмакиа! Внетен ли сме?
  • 102 Кой ти дава 5 лева?

    31 4 Отговор
    Безпари дадохме на Македония танкове и гаубици сега ни пл.ят и пс.ват, пак да подарим бронирана техника за милиони да се получи същото.Продажни небългари сте.Утайка евроатлантияеска, в атлантика да се удавите дано.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Вместо да си измисляш

    5 18 Отговор

    До коментар #93 от "Мммммм, дааааа":

    просто напиши името в търсчката. Но то е ясно: пRосто, по-пRосто, най-пRосто и така до: русофиски тъпан.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 О.З. автомобилист

    20 2 Отговор
    През 1972-1973 съм работил с БТР 60 ПБ. Въоръжението на купола им е една 14.5 мм КПВТ и една 7.62 СГМБ. Двигателите са два ГАЗ 51, работещи с авиационен бензин Б-70. Най-големият недостатък е , че видачът няма видимост за десен завой и се налага командирът да стои изправен на люка и да му дава указания през ларингофона. През това време е изложен на обстрел. Мерачът е затруднен да завърти куполът на дясно заради командира и не може ефективно да отвърне на огън, открит в тази посока!

    Коментиран от #114

  • 107 Артилерист

    29 6 Отговор
    Стигнах до там, че тоз Цуров е атлантик и по-нататък в излагането му случайно попаднах на изключително неадекватното му сравнение, че руската бойна техника е като битовата им техника от времето на соца. От заглавието е видно, че Цуров, както всички атлантици, е обикновен пропагандист и манипулатор. Цуров може и да е дал някакво обяснение в излагането си, но аз ще го попитам все пак: абе, Цуров, защо си даваме бронираните транспортьори щом са толкова негодни или целта е укронацистите да ги извлекат през нощта пред руснаците и те като се съмне да започнат да харчат средства-ПТУР, бронебойни снаряди, дронове-за унищожаването им. И последно, Цуров, ти вероятно не си учил за какво се използва бойна техника или си го учил като школник от НШЗО-те оставаха на редовна служба като офицери, но никога не ставаха офицери като завършилите военни училища. Имаха манталитет на лоши стари войници. Затова след промените през 1990 г. първи се включиха в демократичната, нали, легия "Раковски"... А ти на стари години, Цуров, си се уредил и за атлантик!

    Коментиран от #110

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Не позна

    8 17 Отговор

    До коментар #107 от "Артилерист":

    "попаднах на изключително неадекватното му сравнение, че руската бойна техника е като битовата им техника от времето на соца"

    Мне, той даже в твърде големи подорбност за такъв тип интервю е обяснил какво не е наред с тази техника.

    Сравнението с "битовата техника" е за да си представят хората, които си нямат идея какво им говори, колко безнадеждно е обяснението, че тази техника "още може да върши работа" за една МОДЕРНА армия.

    Тук се тупаш в гърдите, че си бил военен човек, а не възрази срещу НИТО ЕДНА от конкретните му забележки към тези машини.

    Що така?
  • 111 ,у,уеиш

    23 2 Отговор
    Тия с изчанчените имена все са с изчанчени мозъци!
  • 112 Съдията Дред

    32 4 Отговор
    Що за глупости, тия БТР са основно обновени, имат вече 1 дизелов двигател МАН, и синхронизация не е нужна. Надпреварват се да плямпат, как за нищо не ставали. Да, дълго време са съхранявани, гумените маркучи и уплътнения със сигурност са за смяна, но срещу това получавате напълно изправен БТР, в който войниците са застрашени само от пряко попадение на снаряд или ракета. Минохвъргачките и осколките от снаряди, както и стрелковото въоръжение са безсилни. Ама нали повелята е да изринем всичко за укрите....

    Коментиран от #158

  • 113 1111

    31 1 Отговор
    Добре бе,като стават само за снимка,защо ги давате на Украйна,да ги избиват по лесно ли? Кого лъжете ,украинците или българските граждани?КОГА някой от ,,управляващите",ще застане пред БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,и ще каже ИСТИНАТА,за каквото и да е?През 1986 година пак управляващите ни лъгахте,че нищо не се е случило в Чернобил,а сърбите на всеки час съобщаваха,да не се ядат марули и салати докато не се измиват обилно с вода,по нашето радио нищо не казвахе,пускаха музика да умираме весели.Сега същата работа,защо мислите ,че българския народ е много глупав и нищо не разбира?Сега пак криете от народа си какво правите,и ние го научаваме от другите държави.За какво сме гласували за вас,да ни лъжете ли,И ДА КРАДЕТЕ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА,всичко си има край,поне на земята...после поколенията ще ви съдят....

    Коментиран от #116

  • 114 Не позна

    7 10 Отговор

    До коментар #106 от "О.З. автомобилист":

    Точно. И за разлика от "артилериста", това обяснение е по същество и дава идея на хора, които не знаят какви са тези машини, за какво става дума.

    Аз не съм сигурен дали и украинците могат да ги ползват, но може би, като се има предвид срещу кого воюват, нивото на определени участъци от фронта е подходящо. Вече се нагледахме на музейна техника от рузкис.
  • 115 Гръч

    20 4 Отговор
    Тая статия е за глупаци

    Коментиран от #117

  • 116 Не позна

    4 19 Отговор

    До коментар #113 от "1111":

    "Сега" тия дето не ти съобщаваха тогава за ядрената авария, подкрепят Путлер, тъй че не е "същото", а е ОБРАТНОТО.

    Как пък все се "обърквате" кой на коя страна е.
  • 117 Не позна

    5 17 Отговор

    До коментар #115 от "Гръч":

    Защото не разпространява рузките лъжи ли?

    ТИ ли си тариката, та да си мислиш, че така ще минеш?
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 1111

    28 2 Отговор
    Към №13,ами мачкайте американците де,в случая те са агресора на тази планета.Кажи ми коя война не е започната от намесата на американците,във Виетнам ли,в Либия,Сирия,Иран ,Ирак ,Марчиново и Конак,ПОКАЖИ ЕДИН КОНФЛИКТ НА ПЛАНЕТАТА ДА НЯМА УЧАСТИЕ НА САЩ,няма да намериш,сега започват с Китай...ДОКОГА...?

    Коментиран от #194

  • 121 Ами да явно е

    24 2 Отговор

    До коментар #71 от "Даже ...":

    бил върл ЗКПичок та не знае ,че на БТР 60 ПБ е с картечница КПВТ с калибър 14,5 и ПКТ 7.62. Той е от клуба Атлантик на офицерите гьосбояджии които са с тез които са на власт днес с тези утре с онези.
  • 122 Аууууу

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Хайде адекватните занимавайте за окрайна
  • 123 Аууууу

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "АУУУУУ":

    Окраинските слуги продават България и скъпо ще си платите
  • 124 Пха ха ха ха

    12 2 Отговор
    Много скраб за окрайна ве
  • 125 хахаха

    22 2 Отговор
    вижте му мутрата
    този човек единственото нещо с което се е занимавал цял живот е да сеналива с алкохол за сметка на данъкоплатците..
  • 126 Българин

    29 4 Отговор
    Разни Цурувци магаренковци разпродават България все едно им е бащиния съд и затвор за тия продажници
  • 127 хихи

    19 0 Отговор
    Да заменим снимките за чертежи
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Пха ха ха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Пха ха ха ха адекватния Стоен
  • 130 Хайдук

    30 5 Отговор
    Каква е присъдата, за предателство на народ и родина, ДРУГАРЮ "полковник" ? ТИ защити ли ни, когато враговете западняри, дойдоха в страната ни ? НЕ.... Е!!! И сега лапаш голяма пенсия а границата ни е разграфена двор, заради не лица а задници, като теб ! Мястото ти е до стената, но не за снимка !!!

    Коментиран от #132

  • 131 Циник

    28 2 Отговор
    "Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ - ясно, поредният прошляк, дето комунистите са го направили човек, а той си продал и дирника за един пробит долар. Ние сме атлантици, колкото папуасите- шведи.
  • 132 СмЕх в блатото

    2 23 Отговор

    До коментар #130 от "Хайдук":

    "враговете западняри"

    Спирай да ползваш "вражеския западен" интернет, коли, технологии и се ориентирай БЪРЗО към приятелските рузки такива.

    Яка шизи-история тресе руските наколенки в Българи, но защо се чудим, и руските им господари са такива - Лавров громи "гнилия Запад" с дъщеря АМЕРИКАНСКА ГРАЖДАНКА, с айфон в джоба, с тениска на "проваления джендар" Баския и т.н. и т.н.

    Коментиран от #147, #165

  • 133 Леля Гошо

    29 2 Отговор
    Страх ли ви е да напишете за украинския списък на лица които трябва да бъдат убити??? В него има БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
  • 134 Чочо

    32 3 Отговор
    Тоз вилис много българско име има. Толкоз за нищо не стават, че даже не са и използвани. Аре стига глупости бе предатели български! Една бойна машина на 1000 мото часа е направо нова от завода.. Ще приказват, че за нищо не ставали, само къде онзи наркоман дойде на крака да си ги взвме. Толко хич не стават.. Предатели! За съд сте!
  • 135 Артилерист

    16 1 Отговор
    До коментар 110 от "Не позна"
    Не четеш внимателно или не разбираш написаното. Възразил съм със защо се изпраща, като е негодна. Второ, подчертал съм, че писано от атлантици, като правило, не чета. Трето, стремял съм се да не се самоизтъквам. В случай, че съм посочил някои лични данни на офицер-артилерист, то е само да подчертая, че имам право на мнение. Четвърто, аз съм АРТИЛЕРИСТ и пехотинските машини съм ги учил само за конкурсния изпит за Академията и донякъде когато преподавах артилерийската част на ПАСУВ-полева автоматизирана система за управление на войските. Пето, не коментирам колеги от форума, освен пояснения на коментари към поста ми за статията.

    Коментиран от #137

  • 136 Гръч

    20 1 Отговор
    Готово!!!Успахте ни!!!Вече сънувам,че сме нормална държава с натовски заплати по всички дисциплини.Махнаха визите за сащ,но липсват желаещи с изключение на стари хора тръгнали да видят децата си

    Коментиран от #255

  • 137 Не позна

    8 20 Отговор

    До коментар #135 от "Артилерист":

    Той не е написал, че е негодна, а че е неизползваема за МОДЕРНА армия в 21ви век

    Ето ти местата, където ти е обяснил ТОЧНО това: "Такъв тип техника отдавна е приключила своята адекватна военна приложимост."

    "за тях няма вече нужните резервни части, харчат много гориво (Б-70), което у нас почти не се намира, няма и хора, които да ги управляват."

    " Говорим за крайно неефективни машини"

    Второ, предизвиква само смях обяснението, че не си чел. Другарю, това не е за хвалене, а е СРАМ, за възрастен индивид, който претендира, че говори по казаното, а не наизуст.

    Третото и четвъртото си ПРОТИВОРЕЧАТ: ако си посочил какъв си то е за да внушаваш, че разбираш от "военно дело". Оказва се, че в областта си "книжен плъшок" и то в НАЙ-ДОБРИЯ случай.
  • 138 Чети бе

    22 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СТЯГА 100 БМП ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК, ЩЕ ГИ ПРАЩА В УКРАЙНА . Сайта се казва Украински вести , даже не знаех , че съществува такъв , това е заглавието на статията от 13.07.2023г. Та въпроса ми е какъв е този офицер , който бърка БТР с БМП , разликата е очевидна , този лаик говори за осем колесни БТРи , а БМПто е верижна машина ! Лаладжия , експерт бил , да ама не !

    Коментиран от #140

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Не позна

    6 4 Отговор

    До коментар #138 от "Чети бе":

    Прочети за БМП "Рила" 8х8 и спри да се излагаш.
  • 141 Пираня

    27 3 Отговор
    От биографията на полковника, "По настоящем работи като инспектор в Британска компания.
    За дейността си е награждаван многократно"!!! Без Коментар!!!

    Коментиран от #142, #143

  • 142 Мдаа

    3 12 Отговор

    До коментар #141 от "Пираня":

    Качествените специалисти са търсени заради ЗНАНИЯТА им.

    Само за комунистическите мозъци от времето на голямото мишкуване да си кадърен беше еквивалентно на това да си "балъчорник" и причината беше много проста - защо да трябва да си кадърен, като всичко получаваха "по равно".
  • 143 Ми,да

    16 1 Отговор

    До коментар #141 от "Пираня":

    И е кръстен на джип от Втората Световна!
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Цуцурко

    23 1 Отговор
    То само името му говори много...сигурно с мАгарев се цуцуркат скришом.
  • 146 Артилерист

    25 1 Отговор
    До коментар 137 от "Не позна"
    Когато някой в спор си служи с обиди и иска да унизи опонента е просто признак на слабост и липса на аргументи. Второ, посочих ти, че можеш да четеш, но не разбираш написаното. Това е от една европейска констатация за голяма част от нашите завършващи средношколци, което означавало, че те са функционално неграмотни. Трето, ясно съм написал, че не съм чел текста, а случайно само един кратък пасаж. Иначе имам представа от темата, защото тя се търкаля вече цяла седмица, в опит атлантиците да ни убедят каква добрина правят на България, като дават бойна техника за войната на американците в Украйна срещу Русия чрез укронацистите. Четвърто, наистина не ми е приятно, когато някой се опитва да ме обиди, особено като не ме познава, но се опитвам да не падна на нивото му, защото ще ме победи като експерт на свой терен.
  • 147 ляля ти от твоето село

    23 5 Отговор

    До коментар #132 от "СмЕх в блатото":

    САЩ не са западна държава к?ре!
    Там преселниците от западна Европа вече останаха под 20%
    Всичко в САЩ е крадено от целия свят.
    Ако спрат да ползват продукти произведени в Азия
    ще трябва да ходят боси и голи и пеша.
    Плюс отказването от интернет щото е разработка на ЦЕРН!

    Коментиран от #167

  • 148 бай Даньо

    19 3 Отговор
    С много от казаното съм съгласен, но за 3:1 не съм . 1:1 е месомелачка която дори да напредне едната армия е пирова победа, която според Сун Дзъ по добре да не печелиш ...
    Сун Дзъ каза: започваш война която можеш да спечелиш бързо без изтощителни битки и жертви включително от месното население , което после когато управляваш ще ти бъде враг . Голямо превъзходство на едната армия дори щади другата по слабата армия, която ще има мотивация да се предаде и запази без трагични последици... идеята за 3:1 идва от там . Проблема на войната в Украйна е че американците намериха едни дураци които да хвърлят в взаимно унищожение, като навряха Русия в капан от който не може да излезе и Украйна пълна с други дураци готови да умрат за зеления ... и в двете държави не се цени човешкия живот , и в тоя смисъл се вижда колко са братя руси и укри , тая война трябваше да свърши отдавна ...
  • 149 Гост

    16 3 Отговор
    Ако се отървем от руското въоръжение, този как ще пуца, като не е държал друго, освен Макаров или ТТ?

    Коментиран от #155

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Ленче

    7 24 Отговор

    До коментар #25 от "оикасзас":

    Аман от раш.истки подлоги, тоя сайт вече не става, няма да го чета повече , сакаш сте във фирмен сайт на Изра.ждането. Божее, каква тъпа носталгична по соца папл.ач има в Българията ни! Жална ни майка!

    Коментиран от #159, #172, #230

  • 153 да бе

    9 15 Отговор

    До коментар #7 от "Жмръц":

    а ти увнико къде получи военно образование,че толкова разбираш от тази техника? заслужаваш да те вържат в една такава "високопроходима" душегубка и да престоиш вътре поне 2 дни - да видим какво ще говориш и дали ще можеш да говориш или само ще скимтиш

    Коментиран от #279

  • 154 Смееех

    26 3 Отговор
    Какъв военен си като не знаеш калибъра на тежката картечница на БТР 60 ве, смешкоо?!? Аз като бивш бордови мерач, ще ти кажа 14.5 мм КПВТ. Има и още една ПКТ 7.62 мм.
  • 155 а бе

    7 4 Отговор

    До коментар #149 от "Гост":

    я да го дадем на руснаците и да им гледаме сеира!

    Коментиран от #277

  • 156 точно

    8 21 Отговор
    човекът е много прав - колко ат вас, умниците, си пази руската кола и домакинска техника (доколкото имаше такава по соц-а)? та дори и в самата Русия няма вече руски коли - не гледате ли филми или ютуб? газят в калта с високопроходими западни коли, вадят ботушите като слезат от нея и на сухото обуват обувките си! ат от нашепо прекрасно руско оборудване от 50-те едва ли има още и в самата Русия!
  • 157 Мяууууи

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "АУУУУУ":

    Окрайна е изкуствено дишане
  • 158 Емо

    3 14 Отговор

    До коментар #112 от "Съдията Дред":

    Тези машини ги дупчи 7.62 мм бронебоен от Калашник, и обикновен 7.62 мм Драгунов и картечен.
  • 159 Бря, бря

    10 1 Отговор

    До коментар #152 от "Ленче":

    Ленче, ти това от Околовръстното ли го пишеш?
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Развеселен

    4 22 Отговор
    Чудесна статия!
    Благодаря на полковник Цуров!

    Коментиран от #276

  • 162 споку ва пее

    12 2 Отговор
    руснаците като пуста су22 и ту160 ,за един ден ще тачупят укро тиквите по целия фронт!!!
  • 163 ТрампЛин

    5 15 Отговор

    До коментар #87 от "А нещо да кажеш...":

    Ще кажа следното: Масово и умишлено всичко живо в БНА се избираше да бъде глупаво и послушно!!! Всеки с малко повече акъл му биваше изпиран и избиван!!! Смятам че идеята е повече от прозрачна? Успяха! В 99% от случаите целта на ЦК на БКП беше постигната. Толкоз.
  • 164 Тоя шемет се

    20 3 Отговор
    Боже събери си вересиите! КъФ е тоя шемет?Тоя явно е жътопаветник щом не знае с каква картечница са тия машини. Джиткаха си безпроблемно с 86 октана бензин , а днес дръглясксат 50 годишни газки да возят трупи в горското.Оправните държави отдавна им сложиха дизелови двигатели. И ние го можехме но атлантиците съсипаха всичко.
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Тая тъпа статия...

    18 2 Отговор
    ...още ли стои...?!
    Тоя о.з.,,Полковник",дори и за снимка не става...!
    БТР-те ,поне за това стават...!
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Видите ли

    18 2 Отговор
    Както и предположих , оказа се че тоя шматарок е щабен плъх - завършил е "щабни ВВС " имало и такава клати . урска специалност... видите ли.
  • 170 не бе

    15 2 Отговор

    До коментар #44 от "Тъп Кач":

    баща му бил карал амерички джип Вилис и така му харесал, че кръстил бъдещия полковник-Вилис ( Джипов). Ама като е "атлантик" защо е полковник, а не "колонел" примерно.
  • 171 Хи хи хи

    11 2 Отговор
    Ей тия пенделикато тоя акат все върху България !!!!!!! За целувки е от оная със косата !!!!!!
  • 172 ххх

    9 1 Отговор

    До коментар #152 от "Ленче":

    дръж парапета Ленче.
  • 173 Точо

    21 2 Отговор
    Аз съм механик -водач на БТР. Машината е доста добра. Карал съм я в градовете и не съм задирал коли. По шосе съм развиввал скорост от 110 км. Машината може да измине до 500 км с едно зареждане. Вози комфортно.

    Коментиран от #190

  • 174 Кой е тоя п...о....с...т....к. ??????

    11 4 Отговор
    Вилис Цурос ....гаден мръ....Сен лицемерен ... византиец !!!!!

    Коментиран от #186

  • 175 124

    5 15 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    Русофилите в Сибир

    😜
  • 176 Ние

    19 3 Отговор
    Купени глупаци пишат статии. Вчера военният министър каза , че Русия нападнала Украйна без никаква причина. Без коментар.
  • 177 Ти не си

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Демократ, мислиш като ушанка
  • 178 Я да вземе да отиде във Русия

    7 2 Отговор
    Мнооого ще го обичат , обичат , обичат ....там и ще е доволен !!!!!!
  • 179 Тъпо

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Имам фуражомелка-ярмомелка":

    Сравнение, карай си цигулката...
  • 180 Умнико

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Умник":

    Според теб целия свят трябва да е неутралитет
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Гласът на юга

    7 6 Отговор
    Пак президента виновен - стига ,добре че е той да внася ред в изборите.Или трябваше да е майката на нацията Цецка.Да се гласува закон повече от два мандата никой да не кара повече.
  • 183 Хаха хаха ха

    4 0 Отговор
    Ами украинците ще си ги ремонтират ! Нещо против?
  • 184 Що за идиоти получават макс, пенсии

    21 2 Отговор
    Този "военен специалист" може ли да ни обясни, дали тези БТР могат да се използват при аварии, или в екстремни зимни условия? Питам, защото когато го използвагме по време на учения, бяха перфектни. При положение че са били на трупчета, нищо не се в променило в техните експлоатационни качества, така че този "експерт" да ходи да духа таратор!
  • 185 вежди

    18 2 Отговор
    Смотан полковник еврос-соросоид сигурно да не искаш сс300 да им дадем бе бок--- какво им е на БТР ние платихме ф-16 и не се знае кога ще ги получим ти се отре--- евроатлантическа
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 боко

    14 1 Отговор
    тия бтр ще чистят зимата пътищата по добре от снегорините
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Хамър

    15 2 Отговор
    Вилисе,баща ти ,те кръстил на американски джип.Ставаш с предимство пред другите чакащи за грантове.Третият секретар ще те приеме.Чекай.Улицата я виж в Джипиеса. К.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 2222

    2 11 Отговор

    До коментар #120 от "1111":

    ами м ач кайте руснаците, в случая те са агресора на тази планета. Кажи ми коя война не е започната от намесата на руснаците, гражданската война в Китай ли (1929 - 1948), Украйна ли (1918 г.), Полша ли (1920 г.), Азърбайджан ли (1920 г.), Грузия ли (1921 г.), България ли (1923 г.), Япония ли (1938 г.), Полша ли (1939 г.), Финландия ли (1939 г.), Румъния, Естония, Латвия ли (1940 г.), Корея ли (1950 г.), Виетнам ли, Унгария ли (1956 г.), Чехословакия ли (1968 г.), Прокремълския преврат в Техеран ли (1979 г.), Ирано-Иракската война ли, Ангола ли (1975 г.), Етиопия ли (1977 г.), Афганистан ли (1979 г.), Азърбайджан ли (1988 г.и 1990 г.), Грузия ли (1989 г.), Чечения ли (1994 г. и 1999 г.), С. Осетия ли (1991 г.), Литва ли (1991 г.), Молдова, Грузия, Ичкерия, Таджикистан ли (1992 г.), Абхазия, Ичкерия ли (1994 г.), Ичкерия ли (1999 г.), Грузия ли (2008 г.), Украйна ли (2014 г.), Сирия ли (2015 г.), Украйна ли (2022 г.)! Русия е вторият в света експортьор на оръжия! Това прави русия най- големият военолюбец. САЩ само завършват войните които е разпалила русия!
    ПОКАЖИ ЕДИН КОНФЛИКТ НА ПЛАНЕТАТА ДА НЯМА УЧАСТИЕ НА РУСИЯ, няма да намериш, сега подстрекават Китай...ДОКОГА...?

    Коментиран от #213, #275

  • 195 Жужйе

    1 10 Отговор
    Тия БТР не стават Колкото и руски патки да изкарате,са си за боклука.А най-доброто е да ги дадем на украинците за евакуация или евентуално с тях да избиват руснаците.
  • 196 Ганьо

    15 1 Отговор
    Този антикварен шараноюрдек, набор на бтр - ите откъде се изкопа ? Това магаре е толкова български офицер , колкото аз съм Байдън

    Коментиран от #202

  • 197 Българин

    1 10 Отговор
    русия от спонсор на тероризъма се превърна в държава терорист!

    Коментиран от #198

  • 198 Патриот 🇧🇬

    1 12 Отговор

    До коментар #197 от "Българин":

    Това че руснаците са терористи си го знаем отдавна
  • 199 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    1 11 Отговор
    руските терористи надминаха талибаните
  • 200 😆😆😆😜

    1 11 Отговор
    русия може да победи НАТО само на табла или сантасе, най много на шах!
  • 201 Шопендар

    17 1 Отговор
    Лъжец,всички ни лъжат,прокарвайки чужди интереси.като е скраб,защо зеленото човече ги иска,същите манипулации вървят и за реакторите,значи Украйна може да ги ползва нищо че е в война с Русия,а ние не можем,трябва да си купим други за 60млрд.продажници алчни,трябва да ги спрем,или никога няма да отлепим от дъното
  • 202 Такива

    13 0 Отговор

    До коментар #196 от "Ганьо":

    Помня го от службата му в ГЩ - мушингия подмазвач та дрънка. От курс на мисия,от мисия на командировка,амааа.... такива мушмороци ген.Колев и Златан Стойков ги домъкваха в ГЩ.
  • 203 Слава на САЩ ЕС НАТО

    2 17 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава Европа и украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Европейските държави никога няма да бъдат руски губернии!
    Европейците никога няма да станат руски роби!
    Украйна (България) избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на Украинските Майки които раждат Герои!
    Слава на САЩ ЕС НАТО и Украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм!
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски!

    Коментиран от #210

  • 204 😆😆😆😆😆🇺🇸🇧🇬🇺🇦

    3 8 Отговор
    От руската "мощ" останаха само тленни мощи!
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 СЛАВА НА УКРАЙНА 🇺🇦🇧🇬

    3 13 Отговор
    Зеленски направи русия жалка

    Коментиран от #274

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Светът ясно вижда че

    2 11 Отговор
    русия е държава терорист!
  • 209 Българофил

    2 13 Отговор
    Руските лъжи отвратиха света, затова поддръжниците на Украйна стават все повече!

    Чао русия!
    Няма да ни липсваш!
    русия не може без Света, но Светът може без русия!

    Коментиран от #228

  • 210 БрЯх...!

    16 1 Отговор

    До коментар #203 от "Слава на САЩ ЕС НАТО":

    Все едно слушам надъханият ни Комсомолски Секретар от гимназията...😉👍!
    Същият плам...,жар...и неуморно желание за борба с...,,врага"...🤣🤣🤣😆😆😆😆😆😆...!

    Коментиран от #219

  • 211 Хаха

    12 1 Отговор
    И тоя от комунист стана атлантик.
  • 212 Юрдек

    19 1 Отговор
    За разлика от този антикварен пребоядисан ЮРДЕК - "полковник" аз съм се движил "архаично" МТЛБ през снежната зима на 1986 г. - през март(бяха накъсани много далекопроводи) с 90 км./ч. по паважа от В.Търново към Полски Тръмбеш! По аварии .
    На тези "яркочервените" О.З. много пластове боя им трябва отгоре - да не си личи. Този разбира от техника колкото прасе от кладенчова вода. Изключително жалки за възрастта си. Нооооо.... боклука си е боклук , независимо на колко години е
  • 213 Гладен

    6 2 Отговор

    До коментар #194 от "2222":

    Ти пренаписа историята бе пич!
  • 214 Ганьо Балкански

    14 0 Отговор
    И при нас имахме един такъв - от партиен секретар стана най- върлия седесар ( много синя боя, човече, да не се вижда отдолу червената!??! И той - полковник.
    На такива боклуци съм се нагледал
  • 215 Цеко

    11 0 Отговор
    Къф е тоя цървул? От къде ги намирате тези миризливи седерунгели?
  • 216 Ганьо

    13 0 Отговор
    У нас "полковници" и "генерали" дал Господ - повече от войската. И кой от боклук - по-голям и смърдящ боклук. Само ги виж в парламента ( това за мен не е НАРОДНО СЪБРАНИЕ) колко са - и всичките - отличници "евроатлантици" с ЧЕРВЕНИ ПАРТИЙНИ книжки
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Божееее

    1 3 Отговор

    До коментар #210 от "БрЯх...!":

    Още ли сте живи?!
    УЖАСссссссссссс

    😜
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Ганьо

    8 0 Отговор
    .....като "професорите" и "доцентите" - с лопатата да ги ринеш , а бизнеса РЕВЕ, че няма квалифицирани специалисти. 0,01 процент от тях са читави и не се занимават с политика , а с наука - трябва бизнеса с фенер да ги търси
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Величко

    5 1 Отговор
    Ааа... полковник , моля , моля ... ! Стават и за скраб !
  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #209 от "Българофил":

    В грешка си. Там си имат ресурси за поколения напред. И от жегата има къде да се скрият. Те ще са последни на този свят. Особено с това глобално затопляне.
  • 229 Ганьо

    13 1 Отговор
    Абе г-н "полковник" ,ако , не дай Боже , се наложи на какво ще се качиш : на хартиените F-16 , или ще се молиш на НАТО да ти пази голия задник ? Нали знаете майтап на голо какво е
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #217 от "Европеец 🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬":

    Точно така "Амин". Като за последно!
  • 232 Оффф

    7 0 Отговор
    Искрено се забавлявам как последната година знайни и незнайни експерти дава правилно квалифицирано мнение. Какво ме подразни в статията - инакомислието се заклеймява.
  • 233 Ганьо

    9 1 Отговор
    О неразумний юроде (полковник Цуров) , поради що се срамиш да се наречеш българин ( партиен член на БКП )
  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Ганьо

    3 1 Отговор
    Към офффф. Да се заклеймява инаквомислието е диктатура (фашизъм)
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Гпупак

    10 2 Отговор
    Некадърник не се ли видя в укра че старата руска техника е по добра от новата натовска.Умник какво направи Македония с подарените от нас глупаците танкове.Аман от предатели и близачи.
  • 238 ганев

    13 0 Отговор
    НА ТОЗИ МУ ПОГЛЕДНЕТЕ ИМЕТО И ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО ЧЕ Е ЧУЖДЕНЕЦ И АНТИ БЭЛГАРИН....А СЕГА НА ТЕМАТА....ТЕЗИ БТР СА КОНСЕРВИРАНИ С МНОГО ГРЕС И СЛЕД 80Г ПАК ЩЕ ВЪРВЯТ.....ТАКА ЧЕ НЕКА ДА МИ ДАДАТ 1БРОЙ НА МЕН АЗ ЩЕ ВИ ПОКАЖА КАК С 10 ЛЕВА ЩЕ ГИ ПОДКАРАМ....И ЩЕ ГАСЯ ПОЖАРИ ЩЕ СПАСЯВАМ ХОРА И ТЕХНИКА ПРИ НАВОДНЕНИЯ ЩЕ ОСВОБОЖДАВАМ ПЪТИЩА И ХОРА ОТ СНЕЖНИ БУРИ......100 ПР ИСТИНА.......ВИДЯХТЕ КОЛКО РАБОТА ВЪРШЕХА ПРИ НАВОДНЕНИЯТА .....НО ЗА ТОВА ТРЯБВАТ БЪЛГАРИ .......НА ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА МНОГО И ТРЯБВАТ НООО......КЪМ УКРАЙНА..........И АКО ВИ ИЗЛЪЖАТ ЧЕ ПОДРЪЖКАТА Е СКЪПА.....НЕ Е ВЯРНО КОЛКОТО ЕДИН АВТОМОБИЛ СПРАВКА ПИТАЙТЕ ДИНКО ОТ ЯМБОЛ ТОЙ ИМА 4 БР И ВСИЧКИ СА ПО БАРНАТИ ОТ МЕРЦЕДЕС ОРАНЖАВ МЕТАЛИК......КРАСАВЦИ ......И НАЙ ВАЖНОТО МУ ВЪРШАТ РАБОТА
  • 239 полк. Хр. Христов

    13 3 Отговор
    Познавам полк. Цуров отблизо, бил съм му и началник в известен период. Интелигентен, добронамерен, но сега, в качеството му на секретар на Съюза на ОЗ офицерите "Атлантик", е принуден да отстоява несъстоятелни тези. Украйна е с почти изцяло изчерпан военен, икономически и всякакъв друг потенциал, и само благодарение реанимацията от Запада, все още е на командно дишане. Така нареченото контранастъпление буксува и в един момент ще тръгне Голямата мечка, която съвсем съзнателно изчаква скромния си спаринг партньор да се понадърпа. А тръгне ли веднъж, спиране няма.... Както едно време - чак до Париж, или до Берлин. Абсурдно и смешно е твърдението, че за 3-4 месеца, а и въобще, че суперядрено чудовище като Русия, може да бъде победена. Още по-малко военен експерт може да допусне такова дилетантство. По- скоро ще настъпи краят на света, но "победата" над Русия е празна демагогия в главите на западните пиари.

    Коментиран от #248, #249

  • 240 Александър

    14 1 Отговор
    Покойник Цуров,ако не познавах летци и нямах съученик щурман щях да си помисля, че Пловдив е град на най-тъпите кокошки от армейска работилница! Вие сте бил толкова офицер,колкото аз подводничар! И тъй като сте мал оумен, нека ви обясня! Никога БТР-60П,ПА и ПБ не са имали картечница 12.7мм! Първите две модификаций са имали 7.62 СГ МБ, докато 60ПБ са имат сдвое на 14.5 КПВТ и7.62 ПКТ! Карал съм абсолютновсички модивика ций17 години! Първият от четири ма старшини станах майстор! До Пловдив отивахме на ход на два, а се връщахме на един двигател! Като видя обезобразен БТР разк рачен като жаба отзад и знам, че е би развален в Пловдив! 50% от загубите при мисий са от некомп етентни офицери! 6 години преди това служих танкист при генерал кръстев и също се натъкнах на млади офицери, незнаещи шкала за стрелба с подкалибрени снаря ди! Да не дава Господ да тръгна на война с такива като вас и Тага рев! А съм влизал в БТР-60ПБ на 300 км с оригинална руска боя на корпуса!Това беше някъде 86 година и машината с руска доку ментация едва ли беше произвед ена преди 75 година! От 60ПБ знам 5 модификаций, а тази бе ше от последната! Той се произв ежда още като свързочен/щаб на полк/ При разход 85/100 аз съм слизал65/100! Знам всичко наиз уст, щот съм го правил! В АРЗ Во ла ме знаеха отдалече! А вие ос вен за интервю, за друго не ставате! С уважение!
  • 241 Александър

    5 2 Отговор
    Старшина Нешев умря в ръцете ми! Той беше осмата жертва от втория контингент в Камбоджа! Той ме е учил!Ударен по главата от големия люк отзад, щот некад ърен водач не укрепил резервна та гума! Поляк го взема на ръце и го носи в лазарета,докато бълг арите гледат сеир! Предлагат да го лекуват в болница в Швейцар ия,МО отказва! Във ВМИ персона ла му краде инжекцийте и после на пазара! А сме с Украйна, щото не може да си убиваме учителите Нали те научиха нашата мафия! От България два полка получава ват първи 60 ПБ с триъгълни жа лузи отгоре! Това са Харманли и Елхово, заминали от Узунджово за Украйна и после Чехословакия!
  • 242 Пригъзин:

    2 9 Отговор
    Специалната военна руска Осирация върви точно по план!

    😆😆😆
  • 243 Щирлиц

    3 9 Отговор
    Да, руската армия е непобедима...само по руските телевизии и Мосфилм

    ХИХИХИ
  • 244 Именно

    0 5 Отговор
    "БТР-те, които се гласим да дадем на Украйна, стават само за снимка"
    това всъщност е ... напълно достоверно!
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Тая болнка

    5 0 Отговор

    До коментар #239 от "полк. Хр. Христов":

    Не го оправдавайте полковнико Христов. Служил съм с Вас и с тоя изклесавец в ГЩ. Това същество беше много увивно,флексибилно и нагодливо към началниците ,гледаше ги в очите очаквателно и въртеше като болонка опашка. Започнал е службата в група за бойно управление на авиацията / за незапознатите такава група работи в сухопътен щаб и изпълнява заявките на сухопътчиците за авиационна подръжка/. Като такъв е абсолютно задължително да познава поне визуално техниката на танкистите и мотострелковаците за да не прати авиацията да удари нашите вместо противника. В ГЩ само дебнешеда се изсули я на курс,я на мисия,я командировка в чужбина. Малий... сега бил принуден от атлантиците? Ами от толкова шматкане в чужбина все някъде са го прищипали за...
  • 249 Тая болнка

    11 0 Отговор

    До коментар #239 от "полк. Хр. Христов":

    Не го оправдавайте полковнико Христов. Служил съм с Вас и с тоя изклесавец в ГЩ. Това същество беше много увивно,флексибилно и нагодливо към началниците ,гледаше ги в очите очаквателно и въртеше като болонка опашка. Започнал е службата в група за бойно управление на авиацията / за незапознатите такава група работи в сухопътен щаб и изпълнява заявките на сухопътчиците за авиационна подръжка/. Като такъв е абсолютно задължително да познава поне визуално техниката на танкистите и мотострелковаците за да не прати авиацията да удари нашите вместо противника. В ГЩ само дебнешеда се изсули я на курс,я на мисия,я командировка в чужбина. Малий... сега бил принуден от атлантиците? Ами от толкова шматкане в чужбина все някъде са го прищипали за...
  • 250 Ахъ

    8 0 Отговор

    До коментар #88 от "Госта.":

    Вероятно стават за десант през Днепър-нали имат витло.От 100 бройки 70-80 да стегнат-ще могат да прекарат през реката поне 500 войника.А върнаха ли се понтонните ни мостове-уж на учение в Румъния бяха?

    Коментиран от #254, #264

  • 251 Готов за фронта

    9 3 Отговор
    Голям експерт, но стигнал само до чин полковник.
    Да отива на фронта и да прилага знанията си.
    Да не ни въвлича във война.
  • 252 Мда

    7 0 Отговор
    Той е глупак не е сядал я БТР в живота си!
  • 253 Хайл 14/88

    5 1 Отговор
    Няма ли някой да му извърти един цигански шамар през устата на пишман полковника.НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ОСОБЕНО НА ФАШИСТКИЯ КИЕВСКИ РЕЖИМ.на нас кой ни е подарил и едно болче? НИКОЙ....

    Коментиран от #273

  • 254 Някой заблуждава

    9 0 Отговор

    До коментар #250 от "Ахъ":

    Заблуждават,че БТР- ите са нефелни. Навремето когато формираха Вътрешни войски от БНА взеха техника с най-много запазен ресурс. Само им сменяват гумите,гумените съедининия и като им извършат ТО да готови за форсиране на Днепър и други украински реки. Точно затова скумричат укропците.
  • 255 Бай Ху (By Who)

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Гръч":

    Нема такова нещо, никви визи не са махнали.
  • 256 Трезвомислещ

    4 1 Отговор
    Военният "специалист" защо не предложи да ги дооборудване с климатици и парктроници?
    Дрън-дрън!
  • 257 😆😆😆

    2 9 Отговор
    Вият на умряло копейките.
  • 258 Българин 🇧🇬

    2 6 Отговор
    НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ОСОБЕНО НА ФАШИСТКИЯ КРЕМЪЛСКИ РЕЖИМ
  • 259 Танкист

    2 7 Отговор
    Поредната руска авантюра отново завършва безславно

    😆
  • 260 Позицион

    1 6 Отговор
    Всичко старо и ненужно да се хвърли срещу руския комунистически бандитизъм и радев също.....

    Коментиран от #262, #272

  • 261 Туй дето него знаеш

    6 0 Отговор
    Тези хора който само са се снимали до БТР толкова и разбират от него. Как го казва че са произведени 1960 и са проектирани 10 години по рано. Тези машини имат два двигателя на ГАЗ 53 който е започнат като производство 1968 г Искам да го питат до скоро бяхме в наводнения почти повсеместни нямаха с какво да извозят родилки болни хемодиализа и др. Как неги е срам да кажат че 100 БТР са забравени в един склад Това е престъпление за смъртна присъда
  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Питащ

    0 4 Отговор
    Има ли червен тролски трошляк има ли има ли,има ама нема пари...
  • 264 Туй дето него знаеш

    6 0 Отговор

    До коментар #250 от "Ахъ":

    Такава държава дето не може на собствения си народ да помогне след наводнения и други природни бедствия не трябва да търпи управници като Тодор ТАПАНАРЕВ да извиняват хората който свирят на такъв инструмент но по правилно би било да бият по тиквата на този
  • 265 ИНЖ

    2 4 Отговор
    Е то цялата ни войскова техника(с малки изключения) е от Соц-а!? Сега ли го разбрахме!? Като музей на въоръжение от СССР сме!!!
  • 266 явер

    3 2 Отговор
    По голяма част от нашата военна техника е в окаяно състояние. Преди 30г. бях в ШЗО "Хр. Ботев" и всичко беше пълен смях от 40г. на миналият век, хем бях ПВО. Дори и комплекса С-300 ще е в същото състояние. Дали има някой, който е в разчета на комплекса и може да извърши пуск и въобще някога да е извършвал такъв. Нашите военни не искат Западно въоръжение, защото трябва да се превеждат учебници, четене на нови неща, устройство и начин на ползване на техниката. От капитан до генерал чакат само да се пенсионират и да вземат 20 брутни заплати. Българските военни с този състав и техника по никакъв начин не могат да осигуряват националната сигурност.
  • 267 Кольо

    5 2 Отговор
    Още един експерт слагач. Както е тръгнало ще се окаже, че нищо не е ни необходимо. В немската преса излязоха материали, че миналата година сме дали на Украйна 415 танка Т- 72. Сигурно и те са стари и не са ни необходими.
  • 268 Бъларин

    5 5 Отговор
    Започнах да чета статията до момента в който видях ,че авторът е от клуб атлантик.Спрях да чета и си спестих време , което иначе беше загубено в атлантически манипулации.Господата български атлантици и родните си майки биха продали.
  • 269 С-ПЪТНИК

    7 2 Отговор
    Тоз е малоумник, и името му не е български. Защо допускаме изобщо да ни управляват хора с небългарски имена като Паси,Лорер,Доган,и т.н.
    А що се отнася до БТРте нашите продажници да ги бяха раздали по общините и ГЗ за ситуации като наводнения, виелици и пр.Това е високопроходима техника и може да се монтира на тях снегорини,ротори,гребла и т.п. могат да плуват и спасяват хора във водоеми и язовири. Дайте ги за спасяване на населението ни бе изроди.
  • 270 Цунко Хурков

    1 2 Отговор
    Ако си гладен и някой ти подхвърли храна с изтекъл срок и развалена, която само за снимка стават е доста унизително! - и за даващия - най-вече!
    На на всекиго според мярата! ... а сега по- конструктивно: по бързо и на ползу укаринского црата, да им изпратим снимки на нужното им въоръженЬе... хем и повече снимки можем, хем в цифров вид да си ги размножават сами... до ми прости Господ тоя волунтаристичен милитаризъм!
  • 271 Цунко Хурков

    1 2 Отговор
    Ако си гладен и някой ти подхвърли храна с изтекъл срок и развалена, която само за снимка става е доста унизително! - за даващия - най-вече!
    Но на всекиго според мярата! ... а сега по- конструктивно: по-бързо и на ползу украинского брата, да им изпратим снимки на нужното им въоръженЬе... хем и повече снимки можем да пратим, хем в цифров вид, за да си ги размножават сами (при нужда)... до ми прости Господ тоя волунтаристичен милитаризъм!
  • 272 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 273 Путин

    1 0 Отговор

    До коментар #253 от "Хайл 14/88":

    А забравихте при пожара кой помогна, а? Аз
  • 274 Украинка от Донбас

    5 2 Отговор

    До коментар #206 от "СЛАВА НА УКРАЙНА 🇺🇦🇧🇬":

    Зеленски съсипа държавата, народа си и всичко останало, а то нищо не остана. Ще има наказание за него от господ за деца от Донбас

    Коментиран от #281

  • 275 Болен си

    3 0 Отговор

    До коментар #194 от "2222":

    Този направо за карлуково
  • 276 Смотаняк

    0 0 Отговор

    До коментар #161 от "Развеселен":

    Ясно, колко си грамотен
  • 277 Путин

    4 0 Отговор

    До коментар #155 от "а бе":

    Руснаци от вас нищо не искат, продажници чакайте f - 16 и трайте. Все някога ще ги получите
  • 278 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 279 Жмръц

    3 0 Отговор

    До коментар #153 от "да бе":

    охльо-бохльо,батко ти га е служил,ти си бил сексуален блян в очите на баща си!И в БТР,в МТЛБ,в танкове и каквото си помислиш не само съм се качвал а и пътувал към учения.Тогава имаше всичко!Сега мий краката и лягай и кажи на елена на дед Мароз да тръгва от Камчатка,че ако се заклещиш нейде из клонаците в горЪтЪ да си те прибере,посире4!
  • 280 Айдук

    4 1 Отговор
    За нас не стават,а за Укрите стават така ли?
  • 281 Украинец от Донбас

    1 3 Отговор

    До коментар #274 от "Украинка от Донбас":

    Путин съсипа държавата, народа си и всичко останало а то нищо не остана. Ще има наказание за него от Господ за украинските деца на Донбас
  • 282 Българин 🇧🇬

    3 5 Отговор
    Другарите русофили и родните си майки биха продали за жълти копейки
  • 283 Да питам

    2 2 Отговор
    Защо другаря Радев два мандата като президент не направи нищо за да въоръжи българската армия, а сега реве че щели сме да останем без оръжие?!
    Тая опорка ли му спуснаха от руското посолство за да събитира изпращането на военна помощ за Украйна?!
  • 284 Емигрант

    1 1 Отговор
    Ами защо са им на украинците тогава, за снимки ли?
  • 285 Жоро

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Ти на кви наркотици си Кремълско Тролче :D :D На НАТО боеприпасите няма как да свършат,но на Ватнешка Кочина е видно че свършиха и скоро ще замерят украинската армия с памперси и нацапани гащи :D :D Колкото повече Ватнешка губи войната и всеки ден става все по смешна и жалка в нашата България Кремълските Българоизменници квичите по силно и жалко :D :D
  • 286 Патриот

    1 2 Отговор
    Колкото по-бързо се избавим от руската зависимост толкова по-добре, иначе нищо добро не ни чака. В най-добрия случай съдбата на Украйна!

    Коментиран от #288

  • 287 Иван

    1 0 Отговор
    Еха тази гнида от коалицията Слава на кокаина не с чува как сам си противоречи в лъжите които ръси.Жалък лъжец. Слава на кокаина.
  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.