Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юли, 2023 19:00 4 116 53

Има ли право Русия да напада търговски кораби в Черно море?

  • украйна-
  • зърно-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • кораби-
  • русия-
  • търговски кораби-
  • турция-
  • оон

Чрез застрашаването на сигурността на международната търговия Русия иска да убеди Запада да облекчи санкциите

Има ли право Русия да напада търговски кораби в Черно море? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руски военни кораби и самолети са провели учение с бойна стрелба в Черно море, за да тренират "изолирането на район, временно затворен за корабоплаване", обяви руското министерство на отбраната. Флотът на Москва е използвал и крилати ракети, които могат да унищожават кораби. Това се разглежда като заплаха към Украйна - да не пуска повече кораби след прекратяването на зърнената сделка, отбелязва АРД.

Учението се състоя само ден след като Москва обяви, че от 20-и юли всички кораби, пътуващи към украински пристанища в Черно море, ще бъдат смятани за потенциални превозвачи на военни товари. Кремъл предупреди още, че ще счита държавите, под чийто флаг се движат такива плавателни съдове, за "замесени в конфликта в Украйна" на страната на Киев. Не на последно място в тези международни води плават товарни кораби от Румъния, България и Турция - всички членове на НАТО, изтъква "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Още новини от Украйна

Но дали международното право разрешава подобни атаки? И какви биха могли да бъдат потенциалните последици от фактическата руска блокада на украинските пристанища?

Експертът по сигурността Йоханес Петерс, преподавател в университета в Кил, подчертава, че дадена страна във войната не може едностранно да обяви лица или организации за легитимни военни цели. "От това, че Русия определя корабите за легитимни цели, съвсем не следва, че те наистина са такива", посочва той. Подозрението, че даден граждански кораб би могъл да превозва военни товари, не би оправдало нападението срещу него с крилати ракети или друг вид муниции.

Какво е позволено на страните във война?

Професорът по международно право в Европейския университет "Виадрина" Волф Хайншел фон Хайнег пояснява, че при според правилата на морската война воюващата страна би имала правото да претърсва всички кораби, които са се насочили към противниковата територия. А ако бъдат открити т.нар. контрабандни стоки, то това трябва да бъде оповестено. Но преди това е необходимо да се публикува списък на забранените товари, казва той.

"Ако бъде претърсен кораб, който не е вражески, а е неутрален търговски плавателен съд и на борда му бъдат открити подобни стоки, воюващата страна би имала правото да го задържи, но не и да го атакува. Нападение срещу кораба би било допустимо само, ако той е бил използван, за да допринесе ефективно за военните действия на врага. Например - ако доставя разузнавателна информация с военна стойност или поставя мини. В такъв случай корабът би бил уязвим за атаки. Но само фактът, че се намира в Черно море, не означава, че той може да се квалифицира като легитимна цел", обяснява експертът.

Фон Хайнег посочва, че същото се отнася и за изявлението от 20-и юли на украинското министерство на отбраната, съгласно което всички кораби, акостиращи в руски пристанища в Черно море, както и в пристанищата на анексираните територии, ще бъдат смятани от Киев за плавателни съдове, пренасящи военни товари. Професорът подчертава, че "ако един кораб наистина пренася военно оборудване за врага, той може да се превърне в обект за атака". Това, че се превозва подобно оборудване, трябва да се основава на факти, а не само на предположения.

Ако Русия обаче не публикува предварително списък със забранените товари, тогава няма да съществуват и стоки, които да не са позволени за транспортиране, смята експертът. При това положение корабите, пътуващи към Украйна, няма да могат да бъдат задържани от Русия. Но биха могли да бъдат спирани и претърсвани. "На борда се качва екип, преглежда какво има на кораба и ако той не участва в действия на страната на Украйна, трябва да бъде освободен", обяснява Волф Хайншел фон Хайнег.

Какви са целите на Русия?

Чрез застрашаването на сигурността на международната търговия Русия иска не толкова да отслаби Украйна, колкото да убеди Запада да облекчи санкциите, използвайки глада като оръжие, коментира Йоханес Петерс. "По сметките на Русия заплахата от мерките е достатъчна, за да накара корабоплавателните компании и застрахователите да не желаят да поемат повече този риск, в резултат на което за Украйна ще стане невъзможно да продължи да изнася зърно", посочва експертът. "Русия иска да принуди Запада да облекчи санкциите си срещу нея", убеден е Петерс, според когото Москва има ясни искания: нейната цел е да върне руската земеделска банка "Роселхозбанк" в системата СУИФТ и да улесни износа си на торове.

Петерс определя интензивните атаки срещу Одеса като част от тази руска стратегия, "включително за да се попречи на корабоплаването да избере алтернативни маршрути, както предлага Украйна".

Какво трябва да направят Западът и другите държави?

Петерс казва, че сега Западът трябва да реши дали да осигури военен ескорт на международните търговски кораби - идея, която в момента се дискутира. За експерта обаче това изглежда трудно приложимо: първо Турция ще трябва да се съгласи с присъствието на немалко военни кораби в Черно море, а освен това по-нататък ще трябва да се определят и конкретни маршрути.

Междувременно Русия бе подложена на натиск в Съвета за сигурност на ООН от своя съюзник Китай, от развиващите се страни, както и от западните държави да се върне към зърнената сделка, за да предотврати световната продоволствена криза. Същото послание бе отправено и след състоялия се вчера телефонен разговор на украинския президент Володимир Зеленски с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. "Отварянето на коридора за зърно е абсолютен приоритет", обяви Зеленски след разговора.

Автори: Александра Иванова | Виктория Терентиева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    18 74 Отговор
    Украйна може да потопи руския флот.До сега не действаше заради споразумението.

    Коментиран от #3, #4, #23, #42

  • 2 ти да видиш

    70 14 Отговор
    Има, толкова колкото и американските, които постоянно нападат някакви кораби в световния океан под прикритието "санкции"!

    Коментиран от #51

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Проверката

    28 10 Отговор
    Укрепва доверието
  • 6 да де

    39 9 Отговор
    А има ли причина руснаците да го сторят май зависи какъв товар доставят тези кораби.
  • 7 Хаха

    28 10 Отговор
    После да няма "Кой ми потопи флота?
  • 8 Има..

    19 12 Отговор
    Право
  • 9 Българин

    18 37 Отговор
    руските корита ще последват Москва
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    16 23 Отговор
    пушещия самолетоносач къде е????
  • 12 Българин

    15 32 Отговор
    тотално зануляване на флота на ушанките
  • 13 Абсолютно

    16 35 Отговор
    Русия е уникална терористична държава!
  • 14 Тоя

    16 32 Отговор
    Педал путлю май иска да унищожи планетата
    И някой иска да е с руснасраната путлюва държава
  • 15 НЕКА ДА НАПАДАТ

    10 31 Отговор
    Цивилни кораби БЛАТНИЦИТЕ и флота им ще отиде при КРАЙЦЕРА мЪЦЦквЪ.
  • 16 Мишел

    35 14 Отговор
    Руският флот само ще спира корабите и ще проверява дали има оръжия в товара.
    Руските удари през предните два дни върху зърнохранилищата в пристанищата на Одеса, Николаев, Иличовск, Рени, Измаил показаха, че тези складове на зърно са натъпкани с натовско оръжие, барути, експлозиви, муниции. Корабите към украински пристанища ще бъдат проверявани за пресичане транспортен канал за доставка на такива стоки.
  • 17 Така де

    18 26 Отговор

    До коментар #10 от "Мда":

    След изявлението на Толстой всички руснаци следва да напуснат територията на България.

    Коментиран от #33, #44

  • 18 Гориил

    31 9 Отговор
    Защо толкова агресивно тълкувате блокадата. Всички плавателни съдове ще бъдат спрени и проверени.
  • 19 Х@мериканците правят

    38 10 Отговор
    каквото си искат, по цял свят, от края на ВСВ до ден днешен, без да им пука за международното право. Русия е ядрена сила и не само. Опълчи се на краварите, а те видимо не смеят да влязат в пряк конфликт с нея. Следователно руснаците могат да правят каквото си искат. Кой ще ги спре?
  • 20 Никой

    15 30 Отговор
    ПРез 2022 г. по данни на Националния статистически институт 780 000 българи са пътували в чужбина . Най много са посетили Германия, Гърция , Италия , Франция и др. За 2022 г за цяла година в Русия са пътували само 95 българи. Това какво ви показва ? В чужбина живеят около 2,5 милиона българи. 90 % от тях учат ,работят, градят своето бъдеще в западни държави. Годишно у нас влизат 1,5 милиарда ЕВРО идващи от нашенците навън. Емигрантите ни са НАЙ ГОЛЕМИЯ ни външен инвеститор. Кой мислите ,че разпространява информацията в чужбина ,че Българското черноморие е замърсено ? Това е част от хибридната война която води Русия срещу България. Чакайте от Путин да ви донесе висок стандарт,граждански права и свобода на словото.

    Коментиран от #24, #27, #47

  • 21 даааа

    12 26 Отговор
    Време е и останалата част от черноморския флот на рашистката терористична федерация да се присъедини към крайцера маЦква.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мишел

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Така през юни, за тридесетина дни, Украйна потопи в Черно море четирите най големи руски самолетоносача с хиляди неизлетели самолети на тях.😄😄😄😄
    Ако не вярваш, виж украинските клипове в ютуб.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Карибски пирати

    13 6 Отговор
    Няма право, затова ще ги напада накриво.
  • 26 Опааа

    19 8 Отговор
    Каквото решат,това ще направят! Имат или нямат право,изобщо не ги интересува! Понял?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хи Мен

    3 7 Отговор
    Абселютно!
  • 29 Коп Тор

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "кло шар":

    Кефиш ма колега
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Както иска

    21 5 Отговор
    Франсис Дрейк нападаше ,без да си задава въпроси.Затова му дадоха орден на жартиерата.За грабежи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 паси предателят

    20 10 Отговор
    Русия няма право на нищо само Западната и Световното зло наречена Америка има право на всичко ---тъй като Светът принадлижи на тях ?-------така мислят тези престъпници.
  • 35 Дзверцов

    16 11 Отговор
    Тъп въпрос и умотворство! Все едно да питаме имат ли право американските военноморски сили извън териториалните води на САЩ да се правят на морски шерифи!? Каквото за чичо Сам, такова и за Витяз московския!
  • 36 красная звезда

    9 4 Отговор
    Тия съвсем изкудкудякаха. За никого не е тайна, че ако успееш да накараш противника да се страхува макар съвсем малко това е половин спечелена война. От създаден малък страх е много по лесно да го направиш голям, отколкото да пречупиш вече изградена смелост. С тези закани и заплахи обаче сами показват собствената си уплаха и отчаяние от очертаващата се загуба, а това няма да бъде пропуснато от противниковите стратези. Те отдавна се опитват да разиграват тази карта, но от тук нататък въпроса не вече е дали, а кога.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тъпо заглавие на статията

    14 4 Отговор
    Русия няма да напада, а ще инспектира кораби, заподозрени в транспорт на оръжие към нацистка Украйна. То и пристанища не останха.
  • 39 ДрБр

    5 4 Отговор
    ИМА ПРАВО
  • 40 Ха ха ха ха

    14 1 Отговор
    Който е силен, му е позволено всичко. Нали до скоро фащ процедираха точно по този начин? Е сега е дошло време да изпитат това на собствен гръб. Да им е сладко. Наиграха се.
  • 41 Пешо

    3 2 Отговор
    Да с всички средства
  • 42 Ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Голям веселяк си бил бе! Хубави вицове разказваш.
  • 43 Сульо

    7 3 Отговор
    Не са долните фашисти от дойче зеле тези, които ще казват какво може и какво не може Русия. Скоро ще станат Дойче демократише републик веле.Доказано е във времето.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Край

    3 1 Отговор
    Що питате - пробвайте. Дано не ама …
  • 46 Северозапад

    10 3 Отговор
    Дойчовци, решаването на продоволствената криза е елементарно - просто махате ограниченията за рашките и въпросът е решен. Защото делът на Русия в световния зърнен износ е 21%, а на Украйна - под 5%. Явно тук проблемът не е в "глада" а да има пари за Украйна. Е, оправете си приоритетите, а след това продоволствената криза, дето я няма!

    Коментиран от #48

  • 47 Екскурзовод

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Никой":

    Забравяш, че през 2022 ЕС спря полетите от и до Русия - а с какво ще пътуваш до Питер примерно, щото с влак никой не се навива, това са общо пет дни път (отиване и връщане)! А преди санкциите и Ковида годишно съм водил само до Москва и Питер 380-450 човека - и то в продължение на четири години!
  • 48 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #46 от "Северозапад":

    След като твърдиш че Делът на Русия в Световния зърнен износ е цели 21% ,ЗАЩО предлагаш да се махнат Санкциите на Запада?А имаш ли хабер какви са Санкциите и че на практика тия 21% остават само на Хартия,а реалните са НАПОЛОВИНА ?Та бих попитал що отказвате да осъзнаете че РУСИЯ АГОНИЗИРА ама няма, щото не ми се слушат Глупости.

    Коментиран от #52

  • 49 Eдин

    2 1 Отговор
    Мисирки ...
  • 50 Григорян

    4 3 Отговор
    Бомбардирането на Москва от САЩ не е нарушение на международното право.
    Москва е агресор,а агресора трябва да бъде наказан
  • 51 Какво да видя?

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ти да видиш":

    Досега не съм чул Американския флот да е потопил търговски кораб, както се канят да правят руснаците!
  • 52 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "оня с коня":

    Има един прословут "лаф" - "Всяко действие има противодействие" . Това ще рече , че всяка санция има пртивосанкция !... Е , руснаците или който и да е на тяхно място , будали ли са , че ще си траят да ги прецакват, когато имат възможност и те да ги прецакват ?!...Има ли нещо което да не е логично в това ! Дори животните ръмжат когато някой посегне на кокала им !...И руснаците си имат свои национални интереси като всички други и също като тях имат право по някакъв начин да си ги отстояват !
  • 53 идат тежки времена

    1 1 Отговор
    за чф на рф! Конвоите могат да се движат въ фарватери през териториалните води на Турция, България, Румъния, и Украйна. Нека хремъл да обясни, каква юрисдикция, му позволява намеса в тези акватории. Поредниятъ капан за "пишман флота е заложен....."