Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2023 19:00 3 285 52

"Украинската офанзива бе зле планирана"

  • контраофанзива-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • франц-щефан гадиж

Първата фаза на контранастъплението беше на принципа "проба-грешка". Но украинците научиха своите уроци.

"Украинската офанзива бе зле планирана" - 1
Снимка: Facebook, Володимир Зеленський
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Контраофанзивата на Киев се движи стабилно, макар и бавно, вероятно е съпроводена с големи загуби. Тя се характеризира най-вече с масираното използване на артилерия, казва пред АРД военният анализатор Франц-Щефан Гади, посетил наскоро украинско-руския фронт.

Контранастъплението не е било добре планирано

Според Гади бавното развитие на настъплението и неуспешната му първа фаза се дължат на грешки на високо ниво. "Операцията бе планирана и организирана зле. Липсваше координация между настъпващите части", коментира експертът. По думите му, за да е успешна подобна операция, е нужен изключително добър синхрон между различните части, за да се използват едновременно различна военна техника. Така например докато артилерията напада, пехотата трябва настъпва, а в същото време да се разгърнат системите за противоракетна отбрана, за да се осигури защита срещу хеликоптерни или други въздушни атаки.

Вместо това обаче тези действия са извършват последователно, и то с голямо отстояние, обяснява експертът. По този начин се дава възможност на руските сили да се подготвят за следващата стъпка на украинската армия. "Освен това механизираните формирования използват руски безпилотни самолети камикадзе, които обезвреждат машините, а след това и артилерия, която разрушава превозните средства", уточнява Гади пред АРД.

Липса на координация и опит

Според експерта исканията на украинците за укрепване на въздушната им защита, както и за оборудване за разминиране, което е важно за офанзивата, са основателни. Но основен проблем остава липсата на синхронизиран подход.

Ходът на офанзивата може да се обясни най-вече с факта, че доставеното оръжие не е било използвано в комбинация, в която отделната система може да развие най-добре своите възможности, обяснява анализаторът. "Това би важало и за поисканата доставка на бойни самолети. Без ефективен комбиниран подход потенциалът на такива оръжия не би бил използван изцяло", смята Гади.

Той заявява, че изградената от руснаците отбранителна система е като от Втората световна война, респективно днес няма експерти, които да дадат полезни съвети на украинците. "Единствените, които имат известни познания в координираното използване на големи бойни едини, са Съединените щати, а те не могат да правят всичко. Ето защо първата фаза на контранастъплението беше на принципа "проба-грешка". Но украинците научиха своите уроци", коментира военният анализатор пред АРД.

Структурна реформа по време на война

Гади смята, че оборудването и обучението на украинската армия са на много високо ниво. Проблеми има по-скоро по високите нива в армията. Трябва, разбира се, да се вземе предвид и фактът, че армията на Украйна е във въоръжен конфликт с една от най-големите армии в света и руснаците надминават украинците по численост.

Освен, че понасят огромни загуби, украинците са и в процес на структурна реформа: сменят оборудването, оръжията, изготвят нови логистични мрежи и се опитват да интегрират всичко добре. "Тази ситуация е предизвикателство, тя би изправила всяка армия в света пред подобни проблеми", коментира Гади.

Войната няма да приключи до края на годината

Според Гади руските въоръжени сили едва ли ще рухнат, въпреки всички проблеми на Москва от последните месеци. Експертът обаче не отхвърля тази вероятност изцяло. "Духът на въоръжените сили на Русия е нисък още от самото начало на войната. На фронта постоянно се чува за избухвания на холера, недохранване и неподчинение", казва Гади. Но руските войски не отстъпват от позициите си.

Разбира се, руснаците също имат недостиг на боеприпаси, запасите им са намаляли. Но тъй като украинците сега действат в по-малки формации, често е достатъчно техните атаки да бъдат забавени с останалите на разположение артилерийски боеприпаси - за разлика от миналото лято, когато руснаците бяха в настъпление. Сега те са в отбрана. Всичко това са индикации, че руснаците ще задържат позициите си въпреки всички дефицити, коментира анализаторът. В тази връзка - според Гади - войната няма да приключи скоро, поне не до края на тази година.

Автор: Екарт Аретц АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    68 6 Отговор
    Повечето от младите украински офицери са учили в западни военни колежи и университети. Изненадан съм от непълноценността на тяхното стратегическо планиране.
  • 2 ген КЪСТЪР

    57 3 Отговор
    СИГУРНО- И АЗ ТАКА ПЛАНИРАХ ДА ОПАТКАМ СЕДЯЩИЯТ БИК НО СКАЛПА МИ ГО НЯМА
  • 3 За укрпите Явно

    62 4 Отговор
    Офанзива е синоним на ГейПарадче
  • 4 геобразен соросоид

    41 1 Отговор
    25.07.2023 г. - 18:21ч
    „Смелите“ бързо пробиват при Сватово – Кременная | Руска пролет

    „Смелият“ напредък при Сватово-Кременная, бързо пробивайки още 2 км в дълбините на отбраната на противника.

    В Краснолиманското направление координираните действия на части от групировката на войските „Център“ отблъснаха четири вражески атаки в районите на н. Невское, Нововодяное LPR и Торское DPR.

    В хода на успешни контраатаки 15-та мотострелкова бригада под вещото командване на подполковник Буйлов освобождава н. Село Сергеевка.

    Общото настъпление на нашите войски беше до 4 км по фронта и до 2 км в дълбочина на бойните редове на отбраняващия се противник.

    В района на Серебрянското лесничество 234-ти десантно-десантен полк, командван от гвардейски полковник Василиев, отблъсква атаката на противника, нанася му огнево поражение и преминава в контраатака.
    4

    Действайки грамотно и хармонично, ние бързо напреднахме на 1,5 км в дълбочина на отбраната на Въоръжените сили на Украйна.

    Живата сила и техниката на 21-ва, 63-та, 67-ма механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна и 5-та оперативна бригада на Националната гвардия на Украйна бяха разбити в районите на н. Селища Терни, Торское и Ямполовка на ДНР.

    В кварталите на В селата Торское ДНР и Новолюбовка ЛНР са унищожени складове с боеприпаси на 44-та бригада на въоръжените сили на Украйна и 100-та бригада на отбраната.

    Загубите на противника възлизат на 190 украински военнослужещ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    41 1 Отговор
    Няма как нещо което не си планирал добре да върви по план освен, ако така е планирано.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Укропат

    56 3 Отговор
    Получихме незабравими уроци. Хиляди майки получиха по една тряпка ,а много от жьоните и годениците получиха само патерици и инвалидни колички. Урокът е не ползвайте натовска техника за да останете живи ,използвайте бяло знаме за да се запазите и цели.

    Коментиран от #13

  • 9 Колко цинично!

    53 1 Отговор
    ,,...проба-грешка..."...!
    А това струваше много човешки животи на млади украински войничета...!
  • 10 Мишел

    46 1 Отговор
    Дойче веле започва да прави обратен завой.
    При високата скорост на ДВ към неминуемата украинска победа този завой е опасен от ставане за смях.
  • 11 Алфа херинга

    45 1 Отговор
    Този голям коментар направи. От тази контраофанзива се очакваше, украинците да пробият защитната линия на руснаците, а вместо това те биват разбивани и губят много хора и техника. Щели да коригират? Какво ще коригираш, след като хората ти постоянно намалят? С какво ще компенсираш? Айде, техника ще им доставят, ама хора откъде?

    Коментиран от #15, #51

  • 12 Гориил

    30 0 Отговор
    Фалшив и пагубен възглед доминира в западните военни училища. Фалшив и разрушителен възглед доминира в западните военни училища. Кадетите са индоктринирани с пагубни идеи за Русия. Това безразсъдство и некадърност ще доведе до военно-политическа катастрофа.Това безразсъдно лекомислие и некадърност ще доведе до военно-политическа катастрофа.
  • 13 Да де,именно...!

    43 1 Отговор

    До коментар #8 от "Укропат":

    Те затова и Азовците използваха бялото знаме в Азовстал...!
    Пък после не се били предали,а просто...,,евакуирали"...!
  • 14 Хихихи..

    31 1 Отговор
    Как се планира партия белот като картите са в "другия" а тоя дето ти "подсказва" просто използва че си по-тъп от изправен ъгъл?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ФАЩ

    41 2 Отговор
    NATO загуби и тази война!
  • 17 Сикрет сървис

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Бай Дън каза: "Im AI"!
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 45 Отговор
    Контраатаката ,ганчо-овци не се планира.ТЯ е естествен процес на ПРОВАЛИЛАТА СЕ РУСКА АТАКА!Това са елементарни неща във военната и шахматна стратегия.Не коментирайте неща,които сте мнооого неподготвени ,факти!

    Коментиран от #34

  • 19 Гориил

    25 4 Отговор

    До коментар #15 от "Любопитен":

    В Русия продължителността на активния живот се е увеличила значително.Стандартите на благосъстоянието на руснаците ги накараха да забравят за пиенето на силен алкохол. Фитнес центровете са пълни, списъците с чакащи се простират с месеци.Тонът на здравословния живот се задава от кремълските елити и бързо нарастващата средна класа (сто милиона руснаци смятат себе си за средна класа).
  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    26 1 Отговор
    УЖ ИИ СИСТЕМИ , УЖ НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ ПЛАНИРАХА.... ХАХАХАХА ....
  • 21 Естествен Интелект

    32 1 Отговор
    Нефелниците от натю го планираха, затова е мало-умно.
  • 22 Естествен Интелект

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Любопитен":

    Някой трябва да пази новите придобивки-затова хора трябват.
  • 23 Форд

    32 0 Отговор
    Поредната малоумна статия на Дойче веле!!! Работническо дело от едно време бяха по коректни !!!
  • 24 Украинец

    26 1 Отговор
    "Освен, че понасят огромни загуби, украинците са и в процес на структурна реформа"

    Ха ха ха взеха да си признават че укрите са вкарвани насила в месомелачката - ама американците не ги интересуват загубите на украинците - ще уловят други по градинки и заведения. Решени са да се бият срещу Русия до последния украинец.
  • 25 мойше

    22 1 Отговор
    Боже каква тъпотия е написалтози евреин
  • 26 Сатана Z

    21 2 Отговор
    Коментар на Адекватен Харковчанин:

    Миналия уикенд в нашата посока (Харковске (включително Купянск), Белгородске) все още се случват забележими събития. В нощта от петък срещу събота във Волчанска област, това е Харковска област (10 километра от Шебекино), колона на Въоръжените сили на Украйна беше буквално разбита на пух и прах. Състоеше се от няколко десетки превозни средства, това бяха логистични превозни средства (камиони с гориво и цистерни). Някои превозни средства превозваха персонал. колоната беше толкова внушителна.Според някои доклади някъде 50-60 автомобила.Ето и през нощта я удариха много добре, точково и ефикасно и я смачкаха на прах.

    Z
  • 27 Сатана Z

    20 3 Отговор
    Най-вероятно това е прехвърляне на личен състав, оборудване и материално-техническо оборудване по-близо до линията на фронта, в посока Изюм и Купянск). Е, вие сами разбирате прекрасно - атаки или засади, или обстрели, или огневи нападения на такива колони винаги са внимателно подготвени и работят разузнаване, наблюдатели, не изключвам, че момчетата от Akhmat Power West също са работили тук. Нека ви напомня, че няколко дни преди това нашата военна машина, която превозваше хляб, беше демонстративно разстреляна, Рамзан Ахматович казва в своя телеграм канал „за тези чакали, пригответе се, вземете приличен отговор“. Но има факт, че колоната на въоръжените сили на Украйна край Волчанск е почти напълно унищожена

    Z
  • 28 Ъъъъ

    4 21 Отговор
    Контраофанзивата не е била лошо планирана, а не дадохте оръжието от което Украйна имаше нужда! Самолети.
  • 29 Щом Дойче веле пише

    25 2 Отговор
    Контраофанзивата на Киев се движи стабилно, макар и бавно, ВЕРОЯТНО е съпроводена с големи загуби.

    ВЕРОЯТНО е признание че всъщност загубите са много големи и бавното настъпление всъщност е признание че то липсва въобще
  • 30 Курд Околянов

    16 3 Отговор
    "Освен, че понасят огромни загуби, украинците са и в процес ...". Всичко останало в статията е пропаганда.
  • 31 123

    15 1 Отговор
    Фашеджите планирате всичко що украински мъже погубихте за нищо сега ще хвърли те вината върху урките
  • 32 пенко

    21 2 Отговор
    ...НЕ Е ХУДАЖЕСТВЕННА ГИМНАСТИКА - ТОВА Е ВОЙНА МЕЖДУ ЗАПАДНАТА УКРО ШЛЯХТА / "ДЕСЕН СЕКТОР " --- БАНДЕРОВЦИ ; МАХНОВЦИ И КОЛЧАКОВЦИ / СРЕЩУ ЗАПОРОЖКИТЕ КАЗАЦИ И РУСИЯ НА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА / ГЕРМАНКАТА / !?!?!?!?!?!?
  • 33 Шшшт

    3 0 Отговор
    Шшшшт тихо шшшт...опитайте пак и пак
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 факуса

    18 2 Отговор
    ха ха цялото натю стана за смях,вече и зелето ги дъни,зле планират великите разузнавания
  • 36 дядото

    11 1 Отговор
    то са сащ,нато ес,то са подземни командни центрове,западни висши командири и оръжия и какво ли още не,а било зле планирано,липсвало координация и опит и щяло да продължи още години.майтап
  • 37 Сатана Z

    18 4 Отговор
    ⚡️За нощните удари в Одеса и Николаев, трябва да разберете следното.

    1. Въоръжените сили на Украйна отдавна разполагат и съхраняват оръжия и боеприпаси в пристанищата и най-вероятно са били уверени, че тези запаси са в безопасност поради сделката със зърно.

    2. Нощните взривове в Одеса ни позволяват да заключим, че всичко, докарано до пристанищата, вероятно за групировката „Юг” на Въоръжените сили на Украйна, е съхранявано възможно най-плътно. Някои складове в района на пристанището все още горят.

    3. Обемът на унищожените боеприпаси и оборудване все още е трудно да се разбере, но ако оръжията и боеприпасите са критични за въоръжените сили на Украйна, Киев спешно ще поиска повече в близко бъдеще.

    4. За да компенсират доставката на унищожени оръжия, ще трябва да отделят значително време. Като се има предвид, че значителна част от снарядите с калибър 152 и 155 мм, както и други оръжия, отиват в зоната на украинското настъпление буквално от колелата, Въоръжените сили на Украйна ще трябва да променят схемата и начина на доставка, а това е допълнително време, което нямат. И това без да се броят проблемите с подготовката на безпилотни лодки, които сега ще бъдат още по-трудни за сглобяване и пускане.
  • 38 Пян_Гъ

    13 3 Отговор
    Коя война, къде и с/у кого са спечели САЩ от 1945 г. насам? А са започнали много. Дайте факти, дати, цифри!
  • 39 Алфа херинга

    4 0 Отговор
    Защо ми цензурирахте отговора към Дълбоко невиждащият? Нищо нецензурно не съм писал.
  • 40 САЩ и Англия са виновни

    2 17 Отговор
    за това положение, защото 94 година накара Украйна да даде ядрените си ракети на Русия, като заедно с руснаците се подписаха че ще гарантират териториалната цялост на Украйна. Това да се довериш на руснаците беше най-големият идиотизъм на Запада, проявяван от 90 година насам. Ядреният потенциал на Украйна беше на трето място в света, преди Англия, Франция и Китай и ако той продължаваше да си на предишното му място, то Путин щеше да си гризе ноктите и да си скубе косите от яд, но никога нямаше и да си помисли да изстреля и един куршум към украинска територия.

    Коментиран от #42

  • 41 007

    2 17 Отговор
    Рашистите са като клошари пред добре оборудваните и екипирани украински богатири!!! Слава Украина!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 42 РАЗБИРАЧ

    21 1 Отговор

    До коментар #40 от "САЩ и Англия са виновни":

    Украйна никога не е имала ядрено оръжие. И държава Украйна не е имало на това време. Ядреното оръжие беше съветско, разположено в провинциалната територия Украйна. Русия си го прибра като наследяваща СССР. Тъпа коза не ги разбира тези работи.

    Коментиран от #44

  • 43 Моше Арец

    1 8 Отговор
    а бе Путин ми плати, той плати и на ДВеле, а и Радев даде някой лев да мине тая статия да зарадваме малко българския робски проруски слугинаж. Че те горките, милите се бяха "изтървали в гащите" поради пълният провал на светкавичната война на Вовата и Великата руска армия. А и тая история с Пригожин съвсем им беше паднала оная работа.
  • 44 ами тогава сега ще го вземат от

    2 9 Отговор

    До коментар #42 от "РАЗБИРАЧ":

    провинция Русия на СССР това същото ядрено оръжие, като стигнат до Кремъл и извадят от бункера джуджето Путиняк.
  • 45 Кадиров:

    2 9 Отговор
    Товарищи, Вовата Путин ми обеща след победата за лично имение цяла Бесарабия. Имало много плодородна земя и няколкостотин хиляди българи за крепостни селяни, които той ми подарява за заслугите ми във войната. От сега съм стегнал мюфтиите от Московските джамии да правим "кръщенета" в правата вяра на крепостните и масови обрязвания.
  • 46 Явно са опрели до последни резерви

    14 0 Отговор
    в киевския режим, щом се опитват да мобилизират дори инвалиди и хора с тежки психически заболявания. Самите украинци вече се възмущават от произвола на наборните комисии, които ловят мъже, които нямат средствата да се откупят, по улиците, използвайки най-различни мръсни номера, като например да се предвижват с линейки. Бляскава демокрация, която Западът трябва да подкрепя до последния украинец. Но като гледам, в Брюксел бавно се готвят да сменят плочата. Въпросът е какво ще измислят, след като обявиха Еленски за преродената кръстоска на Вашингтон и Чърчил.
  • 47 1914

    14 0 Отговор
    До последния украинец,нали това беше мотото?! Продължавайте напред, нема страшно, оръжие ще ви подсигурят още,танкове,ф16. ..белият байрак,момчета,той ви е спасението. .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пешо

    13 1 Отговор
    Е какво толкова,проба грешка минус 30 хиляди млади хора, какво е това?Нали не умират аглосаксонци.
  • 50 ??????

    15 0 Отговор
    Украинския войник няма ли да се осъзнае и да потърси сметка на Зеленски и компания защо трябва да умира за чужди интереси . За едно членство в НАТО загинаха хиляди . За някои набъбнаха сметките в чужбина ,а за други черни забрадки за майките им . Едните ще забягнат вчужбина ,другите,обикновените украинци ако оцелеят , ще остане една фалирала държава разрушена и бедна която трябва да се разминира и възстановява десетки години. И всичко за едно членство в съюз където постоянно им показват ,че не ги искат. Някой трябва да плати сметката накрая . Много невинна кръв се проля за да остане без някой да поеме отговорност.
  • 51 Българин 681

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа херинга":

    "Айде, техника ще им доставят, ама хора откъде?"
    Има мераклии бе, дори и в БГ!!!
    Изявени "демократи" и "борци" за украинската кауза:
    Ицо Пинокиов, дженерал Зъбев, министърО ТагарченкоВ, Генов Асен-оff, Велизарий Шаламаненко,
    Васко КръпЧук, ааааа и Глиги да не забравим.
    А медкакички ще са Цона къдравата, Надка Михаиличенко ииииииииии
    Без нея за къде?
    Поптодорана Елина.
    Да маже дупенцата на мъжленцата с кремче срещу подсичане.
    Пък и ако ги набарат Кадировците по-лесно да им е на нашите "доброволци"........
  • 52 Бум бум

    3 0 Отговор
    Глупости, планирана е от американски и английски генерали.Леле,как можахте да го пишете.Язък за гюрюлтията.