Last news in Fakti

26 Юли, 2023 17:00 1 579 6

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: "Пак ще си навлечем главоболие"

  • русия-
  • забрана-
  • руската култура-
  • политическият анализатор -
  • комерсант -
  • дмитрий дризе

В Курск предложиха да се забрани излъчването на музика от недружелюбни страни, включително в търговски центрове. Причината е обида към традиционните ценности и неуважение към руската култура

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: "Пак ще си навлечем главоболие" - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Курск предложиха да се забрани излъчването на музика от недружелюбни страни, включително в търговски центрове. Причината е обида към традиционните ценности и неуважение към руската култура. Местният омбудсман по правата на човека не само подкрепи инициативата, но и предложи да се обърне внимание на репертоара на кината. Политическият анализатор на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе смята, че подобни инициативи не винаги са от полза за държавата и могат да доведат до "поредното главоболие".

Регионална инициатива, този път от района на Курск, предполага забрана за излъчване на обществени места, включително търговски центрове, музика и песни от недружелюбни страни. Местният омбудсман по правата на човека Владимир Фирсов не само подкрепи инициативата, но и предложи да се разшири офанзивата срещу вражеската култура, по-специално, като се обърне внимание на репертоара на местните кина.

Да, и до ден днешен не ни показват онова кино, което искаме и което трябва. Така излиза... Освен това е интересно, че Западът не позволява това да се случи в рамките на санкции, но все пак намираме вратички, за да не лишим населението от холивудските произведения. Припомняме изказването на Дмитрий Анатолиевич Медведев: „Търсете правилните пирати“.

Тоест смисълът е такъв - пак ще гледаме от злоба, само и само да ви направим напук. Като цяло е логично, основното е да се намери идеологическа обосновка, за да няма оплаквания за пренебрегване на традиционните ценности. И всъщност, ако откажете недружелюбните продукти, същите кина рискуват да фалират.

Но ако филмите са забранени по идеологически причини, тогава вероятно ще трябва да се национализира индустрията и да се възроди нещо като Държавния филмов комитет на СССР и официалното одобрение на филмовата продукция в специални органи. Преди това се наричаше цензура, сега може да се нарече и по друг начин, но това няма да промени същността.

Така стигаме до същината на проблема. Изглежда, че това е поредната инициатива от терена, с която трябва да свикнете много време. Сега много неща се предлагат от различни социални активисти, включително откровено абсурдни.

В съвременна Русия обаче все повече се сблъскват съветското минало, да го наречем така, и все още капиталистическото настояще.

Частните кина и молове се опитват да привлекат публика, като показват интересни филми и пускат качествена музика, която често идва от недружелюбни страни. Ако всичко това бъде отменено, тогава ще има плитка скучна "лъжичка", която никой няма да лапне. Който не знае какво е това, нека разгледа старите снимки и филмови кадри от предаването „В работен ден” и „Сутрешна поща”, както и да чуе социално близки певци, борци срещу капитализма и колониализма.

По принцип, добре, можете да живеете с това: слушайте правилната музика, гледайте същите филми, ако, разбира се, бъдат намерени. Можете също така да изоставите пазарната икономика, да върнете държавните цени, държавните магазини, държавните кина и т.н.

Все пак в страната има определена прослойка от населението, може да се нарече елита, която ще живее както иска: със западна музика, чужди филми и всички други елементи на долче вита. Докато има такова социално разслоение, всички тези инициативи на "гневната публика" едва ли ще постигнат целите си на 100%.

И така, в бизнесът в сектора на услугите отново възниква някакво силно главоболие. Не може да се каже, че това е много добре за държавата, но, както се казва, нищо не може да се направи - това е същността на историческия момент.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 4 Отговор
    Нашият "елит": Аз не искам мир! Аз искам проблеми винаги!...... за обикновените хора, не за мене.
  • 2 Тома

    9 10 Отговор
    А кой забрани руска телевизия и саитове в България бе шнорхел.От Курск ли бяха
  • 3 АЗ САМО ДА ПИТАМ

    5 7 Отговор
    Кой в последната година и половина ни убеждава, че всичко руско е ВРЕДНО , ЛОШО , ПОШЛО ???
    Балет, музика, театър, кино, спорт а????
  • 4 пътник

    7 6 Отговор
    Руснакът няма нужда да чете "1984", той си има "Чевенгур" на Платонов.Но дивакът не мисли,вместо него "мисли" диктаторът!"Изпълнявай и не разсъждавай!"/руска поговорка/.
  • 5 Копейка

    5 4 Отговор
    Искам всяка вечер да излъчват "Как се каляваше стоманата"
  • 6 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Тук дори няма нужда от забрани,всякакви руски песни са изолирани по подразбиране от бнр и бнт,интонационната среда е отвратително американизирана,дори българските песни са голяма рядкост,тече музикално зомбиране и привикване към тая коварна звукова дрога.