Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Август, 2023 18:35 4 170 68

Дронове срещу Москва: Защо Русия не успява да ги свали

  • русия-
  • сергей собянин-
  • москва-
  • украйна-
  • дронове-
  • шахед

Средствата за електронна война могат да бъдат използват в пустинни райони, но дроновете над града трябва да бъдат брутално сваляни, още преди бойната глава да е стигнала до някоя сграда

Дронове срещу Москва: Защо Русия не успява да ги свали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо руската противовъздушна отбрана не успява да прехване дроновете, които летят към Москва? Ще се увеличат ли атаките срещу Русия? Защо властите дълго се опитваха да премълчат атаките срещу столицата?

Още новини от Украйна

Само в рамките на няколко дни високите сгради в московското Сити - бизнес квартала в руската столица - на няколко пъти станаха мишена на атаки с бойни дронове. През нощта на 30 юли безпилотни самолети се разбиха в две сгради, в които се помещават офисите на Министерството на промишлеността и търговията, Министерството на икономическото развитие и Министерството на съобщенията. А през нощта на 1 август дрон отново удари фасадата на една от кулите в "Москва сити". Според кмета Сергей Собянин, също както и през нощта на 30 юли, е имало удар на нивото на 21-ия етаж. Унищожени са били 150 квадратни метра от стъклената фасада.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС, позовала се на високопоставен източник, дроновете, които удариха небостъргач в Москва през нощта на 1 август, са долетели от Украйна. Киев обаче не пое отговорност за нападението. Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Зеленски, заяви в Туитър: "Москва вече е принудена бързо да свиква с тоталната война, която скоро ще се пренесе окончателно на територията на нападателя, за да си събере всички дългове от него ... Всичко, което ще се случи по-нататък в Русия, е обективен исторически процес. Ще има още неидентифицирани безпилотни самолети, още разрушения, още конфликти между гражданите и още война."

От руското Министерство на отбраната обаче заговориха за "атаки от киевския режим". Твърди се, че някои от безпилотните самолети са били обезвредени чрез "електронни средства", след което са се разбили в сгради. Други дронове били свалени от противовъздушната отбрана още преди да стигнат до Москва.

"Неутрализация на ракети от сгради"

Бившият израелски полицай и настоящ експерт по сигурността Сергей Мигдал реагира критично на прессъобщението на руското военно министерство. "Израел познава доста добре подобни съобщения - как били „свалени всички ракети“, докато в същото време заснети кадри показват горящи складове и летища. Наричаме този метод "неутрализация на израелските ракети от сгради", иронично заявява специалистът.

Мигдал твърди, че руската армия "все още не е решила проблема с прехващането на украински дронове и ракети близо до границата". Той обяснява, че цялата тежест на руската противовъздушна отбрана се поема от системите за близко действие, в случая от зенитно-ракетните установки тип Панцир-С1. Те са предназначени да пазят критична гражданска и военна инфраструктура.

"Като лотария"

Системата е много добра, коментира той. Но тя се задейства едва в последната секунда преди поразяването на целта. "Като лотария е. Не съществува система, която да предлага 100-процентова защита. Вероятността системата "Панцир" да не прехване даден дрон е много висока. Тя е поне 50 процента в някои случаи", казва израелският специалист.

Той гледа скептично и на руското твърдение, че атакуващи дронове били обезвредени. Според него е безсмислено да се неутрализират дронове, които вече са преминали външния защитен кръг и се намират над града. "Тогава е по-добре дроновете да се свалят. Когато бъдат ударени, съществува сериозна възможност бойната глава да експлодира във въздуха и фрагментите да паднат на земята или върху сградите. Това е хаотично, но е по-добре, отколкото дронът да се отклони от курса и да удари друга сграда, в която може да има хора, да ги убие или рани", посочва експертът.

Средствата за електронна война могат да бъдат използват в пустинни райони, посочва Мигдал, но "дроновете над града трябва да бъдат брутално сваляни, още преди бойната глава да е стигнала до някоя сграда“. Той е сигурен, че целта на дроновете е бил небостъргачът в московското сити. Според него е "чист късмет", че никой не бил ранен при мощния удар.

Мълчанието като стратегия

Израелският експерт обръща внимание на това, че руските медии на практика са премълчали първото нападение с дронове. Това е "дългогодишна стратегия на Кремъл" за запазване на контрола върху медиите, обяснява политологът Абас Галямов, някогашен автор на речите на Путин, който сега е анализатор и консултант. „По същество медиите игнорират онова, което не се харесва на властите. Те омаловажават събитието, представят го като незначителна история, незаслужаваща внимание. За дадено събитие се говори само тогава, когато то придобие масов характер и просто вече не може да бъде премълчавано", казва той.

Галямов нарича това "стратегия за ограничаване на щетите". Но според него тя е обречена на провал. "В съзнанието на хората се появява разрив между реалността и пропагандния дискурс. Тогава те търсят алтернативни източници на информация и доверието в пропагандата намалява. Така намалява и броят на лоялните към властта граждани", казва Галямов.

Втората атака с дрон срещу Москва обаче принуди Кремъл да наруши обичайното си мълчание. На 31 юли за нея се изказа и Дмитрий Песков, а говорителката на Външно министерство Мария Захарова дори ги сравни с терористичните удари от 11 септември 2001 в САЩ.

"Подкрепата за Путин си има цена"

Израелският експерт по сигурността Сергей Мигдал не изключва възможността Украйна да стои зад атаките с дронове срещу Москва. Той е сигурен, че атаките срещу Русия ще се увеличат. „Украинците ще се опитат - дори в условията на руски обстрел - да възстановят и увеличат капацитета на своята оръжейна индустрия, загубен през последните 30 години“, казва Мигдал и добавя: "Украинците искат максимално ясно да покажат на руското население, че подкрепата за Путин и руската война си има цена".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    61 37 Отговор
    Правилният въпрос е "Защо все пак много малка част от дроновете достигнаха Москова" ?
    Останалото са манипулативно изкривени въпроси и пропаганда от Дойче Зеле!

    Коментиран от #6, #13, #42

  • 2 Пха ха ха ха

    50 30 Отговор
    Дойче веле не знам за дроновете но вие скоро ще бъдете свалени и забранени

    Коментиран от #12

  • 3 Истината

    45 46 Отговор
    Елементарно. След рухването на СССР, в РФ не произвежда нищо, само кражби и продажби от милиционерите овладели страната.
    В блатото нямат капацитет, само пребоядисват старата съветска техника.
  • 4 Е що

    21 17 Отговор
    Е що не може,ясно е що, оти са негодни, те за тва
  • 5 Ай със здраве

    31 17 Отговор
    Навремето едни взривяваха училища и театри и си мислеха,че могат да победят Русия.На фронта 400 000 подземници.

    Коментиран от #7

  • 6 Бойко

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "DW - Пропаганден машинен":

    Е защо де??

    Коментиран от #23

  • 7 М да

    13 23 Отговор

    До коментар #5 от "Ай със здраве":

    О точно тези киото ги взривяваха я победиха Русията и днес я управляват
  • 8 Сделано в СССР

    30 24 Отговор
    А в какво успява московското царство ?
    Има ли в нещо, в което да е успяло?
    Изключвам износа на корупцията, политически инжинеринг и пропаганда - там са добри.

    Коментиран от #21, #45

  • 9 Гориил

    23 36 Отговор
    Това е забавяне във времето. Руската армия получава най-модерните и модерни в света средства за унищожаване на безпилотни летателни апарати.Скоро тези устройства, по команда от земята, ще се разгърнат във въздуха и ще паднат върху украинските градове.Вие не познавате и не разбирате добре Русия.

    Коментиран от #18, #20, #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Даааа

    27 19 Отговор
    Само като се огледаме около себе си и изброим какво русско ползваме и получаваме отговора на задачата -0.
    Само с убийства, репресии и кражби не става.

    Коментиран от #44

  • 12 Скоро, скоро

    18 13 Отговор

    До коментар #2 от "Пха ха ха ха":

    в последните 80 години слушаме тая мантра, ама оттогава сесерето умрея, Рашка фалира два пъти, наред е трети, ама скоро ще да е и дойче велето, а то накрая дойчланд юбер алес...

    Коментиран от #17

  • 13 Украинците не произвеждат

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "DW - Пропаганден машинен":

    масово дронове-камикадзе, чак сега започнаха, досега се бяха съсредоточили върху малките хеликоптерни дрончета с 1-2 бомби и разузнавателните такива. Руснаците също не могат да ги произвеждат, купуват готови от Иран. Москва е по-далечна цел от Харков, Херсон, Кривой рог и др. които са на 50-200км от руските позиции, а Москва е поне на 500км. от украинските. Американските дронове СУИЧБЛЕЙД" са високоточни дронове за поразяване на жива ссила и военна техника с точност 1-2м., скъпи са и се ползват само на фронта.

    Коментиран от #48

  • 14 Много се лъже

    22 11 Отговор
    Тук платена медия е това НЕ и вярвайте това са мошенници
  • 15 много вероятно

    26 15 Отговор
    дроновете да не идват от украйна ,а от натовски бази при съседите

    Коментиран от #24

  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    23 7 Отговор
    СПОКОЙНО БЕ ФАШИСТИ .... ДРОНОВЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ :)) ..
  • 17 Пха ха ха ха

    22 24 Отговор

    До коментар #12 от "Скоро, скоро":

    Натю и колективният запад са в клинична смърт

    Коментиран от #65

  • 18 Да бе да

    15 10 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Имат да, ама какво. Ако имаха нормални системи щяха да могат,но не могат защото пак се подхожда по руски с количество, а не с качество. Нормалните ситемни не заглушават целия ефир като извлачват смущения в целия спектър с мощности от стотици киловати, а прихващат честотата на използваната комуникация от конкретния дрон и блокират само нея като използват антени с много насочено излъчване позиционирани към засенчения дрон.Така дрона бива улучван буквално без да бъде засегнато нищо дори обекти които са на стотици метри около него. Тези ситемни са много икономични по отношение на енергия и са доста компактни и мобилни за разлика от всички такива с които разполага Русия които са поресто модификации с разширяване на спектъра на честотните смущения и излъчваната мощност на системи от 70 и 80 години на 20век без да е променено нищо по отношения на концепцията за работа им.
  • 19 Русофил

    12 13 Отговор
    Зад атаките към Масква стои Пирогата. Всичко е съгласувано с Пу.
  • 20 Аз мисля

    16 16 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    И лъч накрая ще има, огнен, и трева нема да никне, не е Мосфилм, а истина. Тогава западът ще види от къде изгрява слънцето!!!
  • 21 Пха ха ха ха

    17 14 Отговор

    До коментар #8 от "Сделано в СССР":

    Урсула случайно да не е от Русия цялата ЕК е корумпирана
  • 22 Русофил

    24 12 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    От две години чакаме Т-999 и СУ99М. Кога ще дойдат бе разбирачо
  • 23 Защото

    20 12 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко":

    Глупостта на украинците ,им дава добра причина. Или , на езика на правото , се създава" казус бели " ! А в стратегията се нарича - приемливи загуби. Тоест , трябва да бъде позволено на някои дронове , да стигнат до Москва , и да нанесат щети. Това развитие дава основание за сурова ответна реакция.

    Коментиран от #27

  • 24 Ако имаш

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "много вероятно":

    предвид румънците Москва е на 1500км и трябва да мине над цяла Украйна където може да го сметнат за руски. Американците са забранили да се стреля със западни оръжия по територията на РФ,но ако украинците сами си направят нещо - тогава може. Такъв примитивен дрон с 20кг. тротил е по-лош и от иранските, със сигурност е украински.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да, бе да

    14 11 Отговор

    До коментар #23 от "Защото":

    И защо два пъти през ден до една и съща сграда? Да не би случайно да са искали украинците да могат да ги унижават публично? Да не говорим, че пропагандата на кремълския режим каза, че всичките дронове били унищожени от без аналоговото ПВО и това било случайни щети от отломки. Затова попадението беше повторено още на следващия ден за да се докаже недвусмислено на руснаците как ги манипулира кремълския режима с нескопосаните си и некадърни лъжи.
  • 28 Калпазанин

    17 11 Отговор
    Защото, всичко изстреляно от укрия е невидимо а всичко от Русия се сваля двойно нито една бомба и ракета не достига целта. Нали така еврейски зелки криещи се под немско наименование, и няма да ривете тогава че укрия не може да си изнася реколтата заради повредени пристанища от ай ше пиша, отломките на свалените ирански дронове и ракети
  • 29 Хаха

    17 8 Отговор
    Забранете дойчезелето
  • 30 много вероятно

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ако имаш":

    1000 км ги има от полша , литва , латвия , финландия
  • 31 ДВ, а вие защо лъжете!

    13 7 Отговор
    ДВ лъжете защото сте на издръжка на краварите!

    Коментиран от #63

  • 32 мисирка

    8 2 Отговор
    Защото не са получили указания от Боко Тиквата.
  • 33 Дам

    10 5 Отговор
    Защото имат безаланлогова армия, а дроновете са аналогови.
  • 34 Най-просто казано

    4 6 Отговор
    Защото дроновете са аналогови, а прашките безаналогови...
  • 35 Ехото на Москва

    6 4 Отговор
    Да се знае- Това не са дронове, а модифицирани ГМО редки грабливи птици! Небето вад Москва е непробиваемо.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аман

    11 4 Отговор
    От квиченето на ШвабскитеЗелки. По-жалка и бездарна пропаганда не съм чел.
  • 38 Гост

    13 1 Отговор
    15 000. Толкова са свалените укродронове от началото на СВО! Няма армия в света, която да сваля 100 процента от дронове и ракети!
  • 39 ей,дойчовци

    13 4 Отговор
    обгрижвайте си американските натрапници и не се бъркайте в работите на велика Русия.Не е ли унизително да имате 100 американски б а з и
  • 40 Уса

    11 5 Отговор
    Попитайте Русия,защо не може или не иска да ги сваля всичките и оставя 1-2 бройки,за да има очи да гърби украинците с дъжд от ракети.Ние в сащ вече изнемогваме и ако поскъпването на горивата продължи скоро ще колабираме.Първи ще спрат транспорта и потреблението ще се свие.После не ми се мисли ковида ще ни се стори цвете на фона на чудото,което се задава или укрите ще забъркат сащ в големи проблеми
  • 41 еалиста

    10 3 Отговор
    Защо едностранчиво представяте събитията дойче леле? Според вас украинската фашистка хунта жъне успех след успех, руската армия губи, НО украинците и наемниците им са в пъти повече убитите и пленени! пишете ,не лъжете!

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Извънредно

    5 4 Отговор
    Гори офиса на ШвабскотеПрасета - DW . Дрон е попадналВзадника на главния редактор на ФейткиБгПедалите.
  • 44 Много малко

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Даааа":

    ТОК,ГОРИВА-НИЩО ДРУГО
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 мародер Ванка

    5 6 Отговор

    До коментар #41 от "еалиста":

    И от къде се нагушка с руската пропаганда. Само като изреди: ..."украинската фашистка хунта".... си ми ясен. Не знам кой ти е преподавал история, но отдавна трябваше да схванеш кой е по-близо да националсоциализма и кой копира 1:1 действията на Хитлер. Хубавото е, че като дойде видов ден и съдът в Хага въздаде справредливост, местните съдилища в държавите трябва да се занимаят с пропагандаторите, работещи за руската фашистка диктатура. Така е било след WW2 и то в цяла Европа и САЩ. Бягай в Северна Корея докато още имаш време.
  • 48 Ко речи...,Ко...?!

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Украинците не произвеждат":

    Русия не можела да произвежда дронове...?!?!
    А кой попиля прехвалените ,,Леопард" и ,,Брадли",та горят като пробити консервени кутии...?!
    Ще ти отворя очите и малко поограмотя,макар в нета да е пълно с видеа...!
    Това са-
    РУСКИТЕ ДРОНОВЕ -,,ЛАНЦЕТ"...!!!

    Коментиран от #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 мдаа

    4 2 Отговор
    Всъщност поне два от ударите по сградите са от руското ПВО, което опитва да прихваща дроновете.
  • 52 Матей преображенски

    6 3 Отговор
    уКРИТЕ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ГО ИЗВЪРШАТ,ТОВА АМЕРИКАНСКА РАБОТА ЧИСТА,използват нисколетящи малки дронове,по сателитна навигация,затова руснаците ги унищожават едва когато ги засекат близо до Москва.Американците по този начин провокират Русия да си го изкарва на укрите,да ги обстрелва с много ракети и дронове,разчитат по този начин да им изчерпят запасите та после,когато те нападнат или цялото нато,да им е по-лесно.Разбойническа стратегия.
  • 53 Артилерист

    6 5 Отговор
    Проблемът с ротиводействието на атакуващи дронове е ясно формулиран пред руските военно-научни изследователи и военни експерти по ПВО и РЕБ. Пред тях стои по лесната задача да го решат и, убеден съм, те ще се справят в съвсем кратко време. За мен, неспециалиста, не е нормално дроновете да летят няколко стотици километри-освен ако не са от някакви диверсионни групи, които са проникнали в територията и ги задействат от по-близко разстояние-и те да не бъдат засечени своевременно и ликвидирани. Във военно отношение руснаците са истински професионалисти и при възникнали военно-научни или военно-технически проблеми обезателно намират решение. Ползвам случаят с използваната за пръв път на днешния ден АТОМНА бомба от американците по Хирошима-абсолютно безсмислено демонстративно избиване на стотици хиляди японци практически след края на войната-да припомня, че пред съветските военни учени е поставена задачата и за няма и година Москва обявява, че е извършила успешен опит на много по-мощна АТОМНА бомба. С което заплахата и рекета от страна на американците с атомно оръжие е ликвидиран.

    Коментиран от #54, #58, #59

  • 54 Гранатомятащ

    4 5 Отговор

    До коментар #53 от "Артилерист":

    28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад 19-годишен германски младеж прави за смях цялата съветска противовъздушна отбрана. А ти какво? драскаш опорки а фактите са си факти.

  • 55  Ко речи...,Ко...?! ли

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Ко речи...,Ко...?!":

    Ха,ха, ха московлиите купуват дронове от Иран, защото твоиете господари са с две леви кунки и не работещто междуушие.
  • 56 Това е безспорен

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "поляк":

    Факт .
  • 57 Леле какви плазмодии

    2 4 Отговор
    русофиляшки правещи се на Български патриоти!
  • 58 Гранатомятащ

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Артилерист":

    На времето мятах гранати и сега се появи ти артилерист. А сега има дронове летящи на над 1000 км. Чети не троли.
  • 59 Човек

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Артилерист":

    Войната свършва след бомбите. Без тях жертвите са щели да бъдат много повече. Гледал съм интервюта с японски ветерани, които казват - "Имахме код на честта. Предпочитахме да умрем пред унижението от това да се предадем. Щяхме да се бием до пълното ни унищожение." А руснаците не правят бомбата от нулата. Използват шпиони и я копират. Четете я тази история, а не чакайте някой друг да ви я разкаже. Истината ще ви освободи от заблудите, които ви правят роби.

    Коментиран от #66

  • 60 Артилерист

    2 2 Отговор
    До коментар 54 от "Гранатомятащ"
    Това за кацането на германската любителска "Чесна" на Червения площад е абсолютен факт, който шокира тогавашното съветско ръководство. И не само. Т. Живков вика спешно арм.ген. Джуров и ген.-полк. Семерджиев и те опъват ръце по кортовете, давайки обяснение как е възможно това. Но това се случи при друга политическа обстановка, когато "перестройката" чукаше на вратата на застоялия се, нали, соц. Но какво общо има това с първата съветска атомна бомба? Впрочем, след това, пак при Сталин, СССР първи изстреля изкуствен спътник на Земята и тогава е шокиран американския президент, който вика шефа по иновациите и му нарежда да се създаде нов департамент, защото не иска такива изненади.
    Никога не коментирам и не обиждам колеги от форума. Казвам си мнението по статията. Не е демократично да не се уважават мненията на другите.
    Четенето ми е хоби и зная, че непрочетеното е безкрайно повече от нищожното, което съм прочел.
    АРТИЛЕРИЯТА и артилерийското знание ми бяха професионално задължение в продължение на 36 години.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Артилерист

    2 0 Отговор
    До коментар 60 от "Артилерист"
    Поправка: опъването на ръце по КОРТОВЕТЕ, да се чете- по КАНТОВЕТЕ.
  • 63 Естествен Интелект

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДВ, а вие защо лъжете!":

    Издържат ги германците с такса телевизия, а ги командват окупаторите от Рамщайн. Не се охарчват за окупираните въобще.
  • 64 Артилерист

    3 1 Отговор
    До коментар 59 от "Човек"
    Нима приемаш, че разказите на ветераните, при цялото ми уважение, са достоверен източник? За 30 ли, 40 ли години от края на Втората световна щяха да дават по 5 лева на участниците и те идваха при мой близък да питат от коя част са били, кой им е бил командир и прочие подробности, за да попълнят някакъв формуляр и да докажат, че са били на фронта. Хората забравят, но има учени, които изследват темата, включително и в разговори с ветерани и пишат история. Но пак зависи доколко са обективни или пристрастни. Ако приемем казаното от цитирания от теб ветеран, че ще се бият до последния човек, защо не са го изпълнили, като от американските атомни бомби са загинали "само" 400 000 хиляди? Японската армия е била повече от милион! Второ, нима смяташ, че американците са започнали от нулата? Та те са привлекли най-видните германски учени, разработвали ФАУ 1 И 2. Изобщо и науката не знае кой е първия учен, започнал от нулата. Всички сериозни учени започват с достиженията по темата до тях и едва тогава може да провидят нещо ново. От нулата започват да говорят само необразованите. Само за тях всичко е ясно и просто. Нямам нищо против да науча нещо ново, но предпочитам да е от сериозни и доказани учени, а не от недочели пропагандисти.
  • 65 Ха ха ха пха

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пха ха ха ха":

    Тези русофилистки мечти сме ги чували, но само това.

    Коментиран от #67

  • 66 Дискавъри канал

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Човек":

    Айде Холан . Японците са се предавали масово. И друг малко известен факт, самоубивали са се , вместо да се бият. Американците правят десант на някакъв остров , където смятат , че има само гарнизон. а целият остров е бил в подземни отбранителни съоръжения , и много японска армия окопана в него. След като гръмнали с корабните оръдия , слезли на брега , и към тях започнали да слизат хиляди японски войници , хвърляйки своето оръжие на земята. целият бряг почернял от хора . Една шепа американци стояли на брега , и наблюдавали с ужас , огромната маса от предаващи се войници. С мисълта , тези ако бяха се били като армия , къде сега щяхме да сме?
  • 67 па добре

    3 4 Отговор

    До коментар #65 от "Ха ха ха пха":

    Кредитния рейтинг на ФАЩ пада, хората бягат от доларът, страните от западът са реално във фалит. Иначе
    добре, права си.
  • 68 Матей преображенски

    0 2 Отговор
    Укро-питеците се надяват с нальотите към Москва да предизвикат някакъв смут и като типични питек-укропи се заблужзават,нищо няма да им се получи,защото са диваци и варвари.