Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2023 08:00 2 584 22

Философът Андрей Романов пред ФАКТИ: Ще признае ли Българската православна църква украинския разкол?

  • украйна-
  • българия-
  • русия-
  • българската православна църква-
  • украинския разкол-
  • украинска православна църква-
  • андрей романов-
  • автокефалия-
  • томас-
  • украинска църква-
  • столичната катедрала “св. александър невски”-
  • бпц-
  • руска православна църква

Ще продължаваме да информираме православните християни и обществеността в България за трагичните последици на разкола и за всичко, което се върши от рушителите на православието в съседна православна Украйна, убедително заявява Романов

Философът Андрей Романов пред ФАКТИ: Ще признае ли Българската православна църква украинския разкол? - 1
Снимка: Андрей Романов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.


Най-скандалното е, че създаването на нова “украинска църква” стана на фона на обстоятелството, че в Украина вече от хиляда години съществува нормална канонична църква, която никой досега не е оспорвал и с която всички православни църкви по света бяха досега в братски връзки и канонично общуване. Това е Украинската православна църква начело с Киевския митрополит Онуфрий, голямата част на Руска православна църква. Именно на нейно място, въпреки нея и вместо нея Фенер създаде една нова и нечувана досега “украинска църква”. Ние в България познаваме добре тези църковни машинации на политиците от собствената си история през 90-те, когато нашето правителство си стъкми своя собствена сервилна църква на мястото на БПЦ – тъй наречения “алтернативен Синод”, пояснява Андрей Романов.

Кой е Андрей Романов?
Андрей Романов е доктор по философия, писател, преводач, църковен публицист. Познавач на проблемите в Украинската Православна Църква, наблюдава отблизо разкола и последиците от него.

Още новини от Украйна

- Г-н Романов, повод за това интервю е едно събитие с участие на архимандрит Дионисий (Мишев), което се случи на празника Преображение Господне 6 август в Ню Йорк. Разкажете ни подробно за тази случка.


- На празничната литургия в храм Преображение Господне в Ню Йорк, отслужена от американския архиепископ Елпидофор от Вселенската патриаршия, присъстваха и български духовници – отец Харалампи Ничев от Истанбул и небезизвестният у нас архимандрит Дионисий (Мишев), бивш предстоятел на столичната катедрала “Св. Александър Невски”, който беше изгонен оттам заради канонични нарушения и запретен от Светия Синод в свещенослужение. В присъствието на фанариотските духовници българският архимандрит успя да привлече отново вниманието към себе си, като заяви в една дълга реч, изпълнена с възхвали към Фенер, че е време “Българската Църква да изпълни каноническата правда и да час по-скоро да бъде първата славяноезична църква, признала онази автокефалия, която само Вселенският патриарх има правото да предоставя” (по информация от сайта doxologiainfonews.com).


- За да обясним на незапознатите с църковните теми читатели какво всъщност е имал предвид архимандритът Дионисий?


Става дума за решението на Вселенския (а по-точно ще е да се каже фенерски, истанбулски) патриарх Вартоломей от 2018 г., с което той призна едно изкуствено псевдоцърковно образувание – т.нар. “Православна църква на Украйна”, създадена по негова лична поръчка от две разколнически групички в тази страна – за “автокефална” (независима) украинска църква. Това действие на Фенер беше оформено чрез издаването на специален “томос” (послание, акт), каквато е традицията в православния свят.


Най-скандалното в цялата тази история е, че създаването на нова “украинска църква” стана на фона на обстоятелството, че в Украина вече от хиляда години съществува нормална канонична църква, която никой досега не е оспорвал и с която всички православни църкви по света, в това число и Фенер, бяха досега в братски връзки и канонично общуване. Това е Украинската православна църква начело с Киевския митрополит Онуфрий, голямата част на Руска православна църква. Именно на нейно място, въпреки нея и вместо нея Фенер създаде една нова и нечувана досега “украинска църква”. Ние в България познаваме добре тези църковни машинации на политиците от собствената си история през 90-те, когато нашето правителство си стъкми своя собствена сервилна църква на мястото на БПЦ – тъй наречения “алтернативен Синод”.

- Какво означава понятието "автокефалия"? Защо има толкова много спорове за нея?


- Автокефалия (църковна независимост, самостоятелност) в православния свят се предоставя не току-тъй. Първо, църквата, която получава автокефалия, трябва да е изрядна, канонична, призната от всички православни църкви. Второ, самата тя трябва да поиска автокефалия, – та възможно ли е това да стане без нейното собствено желание и намерение? Трето, това може да се осъществи само със съгласието и решението на църквата-майка, в този случай на Московската патриаршия. Нито едно от тези очевидни условия не беше изпълнено. Украинската православна църква изобщо не е искала автокефалия, а Московската патриаршия дори не беше попитана дали е съгласна с един такъв акт. Така фенерският патриарх нахлу на чужда църковна територия, намеси се в каноничните граници и пълномощия на една чужда църква, което е абсолютно забранено от църковните канони. Повечето православни по света не признаха тези скандални и срамни действия на фанариотите, както и законността на новосъздадената в Киев “ПЦУ”. Не ги призна и не ги признава също и Българската православна църква.

- Разкажете ни повече за това, какво е ПЦУ.


- Оформянето и развитието на новата “ПЦУ” става по невероятно срамен и скандален начин. Тя почти няма енориаши, не строи храмове, църкви, манастири – просто краде чуждите, по-точно ги отнема със сила. От 2018 г. досега разколниците са заграбили стотици църкви и манастири на каноничната църква. В това им помагат властите на днешна Украйна, които организираха цяла кампания на терор и гонения срещу православните украинци. Бият свещениците и вярващите, мъчат ги, хвърлят ги по измислени обвинения в затвора. Случаите на побоища и убийства са документирани и могат да се намерят в интернет. В момента апетитите на държавата и “ПЦУ” са опрели до Киевската лавра – най-големия, най-древния манастир на Украйна и една от най-големите светини на православния свят. Искат да изгонят оттам монасите и да превърнат съществувалото хиляда години духовно средище на святост и благочестие в развлекателен псевдоцърковен дисниленд.

И всичко това трябва според Дионисий да признае Българската православна църква? Да си оцапа ръцете и съвестта по този начин – чрез прегръдка с разколници и врагове на православието, чрез ръкостискане с гонители и убийци?


- Това само личното мнение на архимандрит Дионисий ли е? Кой друг го споделя ?


- Мнението на Дионисий със сигурност не е само лично негово, то отразява гледната точка на онези кръгове в БПЦ, които са привърженици на фенерския патриарх и биха искали нашият Свети Синод да върви стриктно по неговите стъпки. Само че ние сме независима църква, извоювали сме тази независимост чрез вековни тежки борби от същия този Фенер, и не сме длъжни да копираме робски решенията и мненията на фанариотите. Тук е България, а не Истанбул.

Бих искал да запитам тези хора, тези, вярвам, благочестиви българи и искрени православни християни: готови ли са да влязат в общение с гонители и разколници, с една фалшива и изкуствено създадена псевдоцърква без духовност, без апостолски пълномощия? Биха ли се обърнали към свещеник, който няма законно ръкоположение и власт да извършва църковните тайнства? За всеки православен християнин отговорът е ясен. А точно такива са поповете на “ПЦУ”. Ръкоположенията на нейните свещеници и архиереи възхождат към отлъчения и анатемосан Филарет Денисенко и към един разпопен дякон – Виктор Чекалин. След като Фенер призна “ПЦУ” за законна украинска църква, той призна за законни и пълномощията на нейните владици и сега е принуден да… служи заедно с “чекалиновците”. Срамно и смешно положение!

- Българската православна църква може ли да се солидаризира с разколници? Самата тя е минала през разкол и знае много добре какво е това.


- Отците на църквата учат, че разколът е грях, който не се измива дори с мъченическа кръв. А според църковните канони всеки, който влиза в общуване с разколници, сам става разколник и отпада от единството на църквата. Едва ли това е път, по който БПЦ е редно и мъдро да върви.

Да се солидаризира ли БПЦ с гонителите, с антицърковно и антихристиянски настроени политици? Това би било крайно недалновидно. Та нима е невъзможно един ден подобни изпитания да се стоварят и върху нея? Днес в Украйна, утре в България… И дали украинските гонения не са всъщност подготовка, репетиция за утрешните глобални преследвания, които ултралибералите и глобалистите подготвят срещу една изглеждаща твърде неблагонадеждно в очите им религия – православието?


- Какво друго съдържа томосът на «ПЦУ»?


- В томоса за автокефалия на “ПЦУ” се твърди, че тази църква, “както и другите предстоятели и патриарси”, “признава за свой глава светейшия константинополски престол”. Но според новото учение на фанариотите за църквата, формулирано през последните години, глава на всички православни по целия свят е Фенер. Константинополският патриарх според тях е “пръв без равни”. Той е “светлина”, “сол” и “квас” за всички църкви, за всички християни по света. Сравняват го с… Бога Отец.


- И с това ли е съгласна Българската църква? И тя ли “признава за свой глава светейшия константинополски престол”?


- В Устава на БПЦ нищо такова не е казано. За свой небесен Глава нашата църква смята Господ Иисус Христос, а тук на земята неин глава е само един – българският патриарх. За други глави не се споменава нищо.


Ще се радваме, ако привържениците на признаването на “ПЦУ” от страна на църковна София, такива като архимандрит Дионисий и други, отговорят на тези директни въпроси. Засега отговор не сме чули. Ще чакаме. А дотогава ще продължим да информираме православните християни и обществеността в България за трагичните последици на разкола и за всичко, което се върши от рушителите на православието в съседна православна Украйна.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    19 5 Отговор
    когато престъпници управляват държавата, престъпни са и всички нейни институции !

    Коментиран от #11

  • 2 Мнение

    13 12 Отговор
    Българската църква е под западен чехъл и каквото й наредят това ще направи.Няма мърдане.
    А укрите и за сатанисти не стават.Даже дявола не ги иска.Наказанието им за отричане от корените им е да се скитат немили-недраги,за да просят късче хляб и на всеки да са враг.
    По-добре да искат прошка от Бога.
  • 3 В Украйна

    20 9 Отговор
    Унищожават православието, и БПЦ трябва да анатемоса украинското правителство. Палят храмове, изнасят църковни светини, гонят и затварят вярващи, само че "нашите" медии мълчат по въпроса.
  • 4 Пикемон

    8 7 Отговор
    Случайно,преди 3 години бяхме във покоите на Вартоломей в Цариград.Един след друг, влизаха и излизаха дипломатически украински коли.Пито-платено.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Истината

    13 23 Отговор
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 7 Пейо Яворов

    12 18 Отговор
    Православието и славянството са две овчи кожи, с които се намята хитрий руски вълк!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БПЦ

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "милиционер":

    Е най-милиционерската организация в момента! Островът на ДС, тотално неадекватна на съвремието, служеща не на клира, а на себе си, раздавайки си ролекси и вземаща по торба пари за едно кръщене, после откъде се навъдили толкова езичници - ами оттам!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наблюдател

    6 11 Отговор
    Разкол няма! Има украинска православна църква и свещеници които се подчиняват на руският поп от КГБ Киро Гундяев.
  • 17 Значи

    3 4 Отговор
    Фенерският патриарх може да последва "отец" Алексей. Руснаците "питаят" към него особена почит и обич. Сега в Турция кръстосват милион руснаци, колко му е да му спретнат едно поднебесно необичайно явление, ръкотворно деяние?!
  • 18 Не съм съгласен с написаното

    3 7 Отговор
    По тази логика не би трябвало да има и Българска Патриаршия! Защото в годините на робството турците са оставили единствено Цариградската Патриаршия да се грижи за миряните си християни.на гръцки, който Българите не са разбирали и не са искали богослуженията им и свещениците да са гръцки! След дълги борби, след много гонения и затваряне на духовници, след доноси и палежи от страна на гърците все пак в 1870 все пак султана подписва ферма, с който провъзгласява Българска Екзархия с поименно изброени епархии.През май 1872 година Българската екзархия се обявява за автокефална (независима), а не за автономна, каквато е според султанския ферман, заради което е наложена СХИЗМА(от присъстващите все гръцки патриарси единствено Кирил II Йерусалимски не се съгласява със схизмата) продължила до 22.02.1945г....И въпреки всичко и днес ние си имаме наша Българска Патриаршия.Защо и Украинците да си нямат своя?
  • 19 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    важното е че мощите и историческите ценности от украинските църкви вече са в Лувъра и Британския исторически музей под предлог да са на безопасно място. Това много ми напомня влизането на американските войски в Багдад и изнасянето на експонатите на всички музеи на Запад. Сега обратно нещо връщат "по чаена лъжичка" на година но със много широка медийна подкрепа видите ли колко сме справедливи.

    Коментиран от #21

  • 20 порнославни

    4 6 Отговор
    содомити русяфили
  • 21 уродвюрст

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Урюрвкос":

    тебе ще те изнеса към плазмената пещ
  • 22 Колю

    1 0 Отговор
    Съвсем вярно, че е безбрагодатна. През 2018 бях в Украйна и Господ по своя чуден начин ни опазваше от посещението на разколтически храмове и манастири. Дори в св. София не можахме да влезем.