Last news in Fakti

17 Август, 2023 16:00 2 386 10

„Турция и Китай може да се обидят“

  • русия-
  • турция-
  • китай-
  • зърнена сделка-
  • черноморската инициатива-
  • владимир путин -
  • реджеп тайип ердоган-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • киев -
  • анкара

Според турски медии, срещата между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се проведе на 31 август. Основна тема на консултациите е подновяването на Черноморската инициатива

„Турция и Китай може да се обидят“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ възнамеряват да помогнат за създаването на алтернатива на зърнената сделка без участието на Русия. Според The ​​Wall Street Journal Вашингтон обсъжда планове за нови маршрути с Киев и Анкара. Междувременно, според турски медии, срещата между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се проведе на 31 август. Основна тема на консултациите е подновяването на Черноморската инициатива. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе не изключва провала на тези преговори.

Първият кораб напусна Одеса по временния търговски коридор, открит от Киев на 10 август. Контейнерният кораб Joseph Schulte под флага на Хонконг се отправи към Босфора. Това съобщават множество чуждестранни медии, позовавайки се на министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Курбаков. Хонконг, както знаете, е специален икономически регион на Китайската народна република, приятел и стратегически партньор на Руската федерация.

Междувременно Министерството на отбраната, освен съобщението си, публикува и видеозапис от кацането на доблестен спецназ от хеликоптер на сухотоварния кораб Sukra Okan под флага на Палау. Всичко това, разбира се, е красиво, ако не и едно малко „но“. Тази романтична островна държава в Тихия океан е офшорна зона, където е изгодно да се регистрират търговски кораби.

И сега се оказва, че всъщност този „Шукра Окан“ принадлежи, очевидно, на Турция. И, очевидно, след като е преминал съответните проверки, сухотоварният кораб най-накрая е стигнал до украинското пристанище Измаил, където се е насочил. Какво говори всичко това? Възможно е да се мине през Черно море, въпреки прекратяването на сделката за зърно и всички рискове, свързани с това.

Междувременно The Wall Street Journal съобщава, че Съединените щати са решили да дадат своя принос, за да спасят бедните страни от глобалния глад. Засега има малко подробности - по-общи фрази. Но като цяло говорим за създаване на работа на алтернативни зърнени коридори. Източници на вестника не изключват военен ескорт на хранителни каравани.

Защо е всичко това? Както и досега, нищо не е ясно около преговорите между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщава само турската страна - Москва мълчи. По последни данни срещата ще се състои на 31 август. А сега може да се окаже, че няма да има за какво да говорим. Съдилищата продължават така. Можете същото да пренесете и през Дунава. По-дълго, по-скъпо, но със западна подкрепа всичко това ще бъде много по-лесно.

Посланието е следното: ако не искате да се връщате към Черноморската инициатива, недейте. Но и не искате да се карате с Турция и Китай, защото те могат да бъдат обидени, както и африканските приятели. Отговорът на руската страна е следният: ние имаме собствено зърно, за да спасим света - няма да оставим никого и нищо да отиде на вятъра. И ние също преговаряме съответно.

Въпреки това ситуацията в този участък от голямото противопоставяне крие риск от сериозна ескалация. Преговорите между Путин и Ердоган, ако се проведат, не обещават да бъдат лесни. И ако не успеят, ще бъде доста неудобно. Така че днес всичко е много нестабилно. И, както изглежда, ще има нови публикации във вестниците по темата за различни варианти за спасяване на света от глада.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щатите

    15 5 Отговор
    нямат място тук.Ще го разберат по трудния начин,докато стоплят че хегемонията им е дадена до Мексико.Аре без Факултетски номера..
  • 2 казват русия била велика

    7 9 Отговор
    ама не казват в какво?

    Коментиран от #3

  • 3 например

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "казват русия била велика":

    на всеки стотина години да плющи "обединения" запад
  • 4 Урюрвкос

    13 3 Отговор
    вица на деня---Съединените щати са решили да дадат своя принос, за да спасят бедните страни от глобалния глад
  • 5 Дрън дрън

    5 4 Отговор
    Всичко е за далаверата от житото .... за джоба на Турция и ФАЩ.
    За бедните, божеее .. .тия чисто за ни взеха...
    Колко и предните месеци с житото, 90% отида за западна Европа и ФАщ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Германски експерт

    2 1 Отговор
    Нищо не може да стане без благословията на късия цар!
    Разните Монсатовци и пр. се хапят от зад...

    Кое в това лично мнение е повод за изтриване? За втори път питам.
  • 9 Българските турци

    3 0 Отговор
    "И, както изглежда, ще има нови публикации във вестниците по темата за различни варианти за спасяване на света от глада."

    Съвсем наскоро Ердоган на крак пред подаден микрофон каза , че говорят с Путин за варианта руската пшеница да дойде в Турция и след преработка да се достави в Африка като башно !... Това са явни сигнали че Турция след енергиен Хъб е на път да стане и зърнен Хъб !!!
  • 10 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Ааа Китайците да внимават че,тия ше ги обидат и умират за тесно сътрудничество!🤣🤣🤣