Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2023 16:00 3 843 47

Forbes разкри къде Украйна може да използва българските БТР-60

  • бтр-60-
  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия

Дарените от София бойни машини не са за фронта срещу руската армия

Forbes разкри къде Украйна може да използва българските БТР-60  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колесният бронетранспортьор БТР-60 от 60-те години на миналия ХХ век е бронетранспортьор само по име. Да, той превозва личен състав. Не, той не е брониран, пише Forbes.

Ето защо новото голямо дарение на България за Украйна от сто модернизирани на местно ниво БТР-60 не е толкова вълнуваща новина, колкото изглежда на пръв поглед. БТР-60 е по-добър от алтернативата, ако алтернативата е пикап. Но той не е по-добър от модерен миноустоичив камион или гъсенична бойна машина на пехотата, се казва в публикацията на изданието, цитирана от БГНЕС.

Още новини от Украйна

Фактът, че Украйна изобщо ще си направи труда да въведе в експлоатация сто стари БТР-а, говори за бездънния апетит на украинските въоръжени сили за бойни машини, докато войната навлиза в своя 19-и месец, пише още Forbes.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви прехвърлянето в понеделник. Но той побърза да обясни, че машините няма да пристигнат бързо, тъй като дарението изисква одобрение от парламента. "Веднага след като парламентът се върне към заседанията си през септември, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи и до края на септември или началото на октомври ще имаме ратификация на това споразумение. Мисля, че тогава ще може да започне прехвърлянето", каза Тагарев.

БТР-ите вероятно ще бъдат 11-тонни БТР-60ПБ-МД1, които имат същото осемколесно шаси със 17 места и 14,5-милиметрова картечница на кулата като другите БТР-60, но могат да се похвалят и с уникални български модификации, включително по-добро нощно виждане и нов дизелов двигател Cummins с мощност 250 конски сили.

Но подобренията от началото на 2000 г. не са допринесли за подобряване на най-голямата слабост на БТР-60: деветмилиметровата му стоманена броня. Защитата е толкова слаба, че един целеустремен картечар лесно може да извади от строя един БТР, се казва в статията.

Българската армия придобива около 150 БТР-60ПБ-МД1. Днес те са на склад. Прехвърлянето на стотина от колесните БТР-и няма да се отрази на собствените отбранителни способности на България, заключава правителството.

Това, че старите модели БТР са уязвими, е очевидно от статистиката. Украйна влезе във войната през февруари 2022 г. само с шепа БТР-60, реактивира десетки стари складирани БТР-и, най-вече за да добави мобилност на резервни и национални гвардейски формирования, и вече е отписала 20 от тях. Руската армия разполага предимно с по-нови БТР-70 и -80, като е загубила стотици от тях, добавя Forbes.

БТР не трябва да се доближава до фронтовата линия и украинското министерство на отбраната знае това, твърди изданието. Когато украинската фирма "Практика" предложи да модифицира старите съветски БТР-60 с нова кула и по-дебела броня и да ги преименува на БТР-60М, планът беше модернизираните машини да ескортират пътни конвои - роля, която не би трябвало да изисква тежка бронирана защита.

Руската инвазия през февруари 2022 г. наруши плановете за серийно производство на БТР-60М, но един-единствен модернизиран БТР-60 се появи за кратко през февруари.

Бившият български БТР-60ПБ-МД1 не е толкова тежко брониран, колкото е БТР-60М, но би трябвало да е напълно способен да придвижва камиони по пътищата зад фронта. Само че не очаквайте да издържи много дълго на фронта, добавят от Forbes.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Платени русофили

    34 13 Отговор
    Как да не е брониран бе тъпаци, даже е амфибия.
  • 2 Зевс

    28 9 Отговор
    Ще ги сложат в тила да разстрелват бягащите от фронта.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Платени русофили

    24 5 Отговор
    Броня (челна)
    9 мм
    Броня (странична)
    7 мм
    Броня (задна)
    7 мм
    Основно въоръжение
    1 х 14.5-мм картечница КПВТ
    Допълнително въоръжение
    1 × 7.62-мм картечница ПКБ

    Коментиран от #19

  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    31 8 Отговор
    Укрите ще ги продадат на 3-тио свят и ще си сложат некой друг евро у джебо.

    А БгТопЕдеотите в правителството ще оЧакват новите напътствия от галето от ембасито !

    Коментиран от #15

  • 6 Специалиста

    16 10 Отговор
    Тези БТР-и се използваха в комунизма за атаки срещу разбунтували червени войни от маааалата, дето с кирки и колове се отбраняваха срещу белия човек!

    Коментиран от #21

  • 7 ххх

    6 14 Отговор
    Ще ги ползват като музейни експонати.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ветеран от Протеста

    10 24 Отговор
    Нали ги бяха Унищожили бе...В руските сайтове се похвалиха,че всичките сто машини са били унищожени от Великата Червена армия,а те още не са изпратени....Голям смях!!!Велика армия!!
  • 10 Трета тоалетна 🚻

    22 9 Отговор
    Атлантическите джендъри искат да ни кажат, че когато взимат техника от армията, тя не става по-слаба, а по-силна, страхотна логика..
  • 11 Всъщност

    17 5 Отговор
    Всъщност лъжят и мажат, а ги гласят с тях да форсират Днепър.
  • 12 Англофил

    11 11 Отговор
    Зеленски да се маха
  • 13 Т.Ш.

    19 1 Отговор
    Най-голям брой БТР-60 на въоръжение има в Русия (2000), Северна Корея (1000), Румъния (1456 – местно производство, обозначение TAB-71/TAB-71М), Сирия (600), Йемен (500).

    България има на склад около 700 бр., но поддържа в експлоатация 150 машини, според изискванията на План 2015. Българските бронетранспортьори са модернизирани под означението БТР-60ПБ-МД1. Двата двигателя ГАЗ-40П са сменени с един Къминс ISB 25.30, чиято мощност е 250 к.с. Увеличена е дебелината на бронята и са добавени димни гранатомета на купола. България произвежда и износна версия (БТР-60ПД-МД-2) с двигател КамАЗ.
  • 14 Във

    7 7 Отговор
    вторични суровини.
  • 15 верно е

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Така македонците продадоха по Африка танковете където им ги подарихме.
  • 16 зевзек

    11 11 Отговор
    логично, предвидени са били за борба с цивилно население, тоест за борба с нас, населението на НеРеБе от онова време
  • 17 ТоТоваЕ

    10 4 Отговор
    Това това е проблема: Фобрс казва какво да се случи във войната, пък военните казват колко пари и за какво да се харчат. Всеки прави това, което не му е работата и после се чудим защо на запад всичко връви с краката нагоре..
  • 18 Не се съмнявам ,че

    8 3 Отговор
    И те ще горят както и цяла България .
  • 19 да де

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "Платени русофили":

    Троле тези смешни милиметри са вършели работа някога сега ги пробива и ловна прашка затова казват, че не са бронирани.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Индианец

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "да де":

    Донеси си ловната синя прашка и стани пред БТР да го целиш може и с москвича да дойдеш.
  • 21 Сатана Z

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Специалиста":

    С тези БТРи Боко Тиквата и малкия генерал Наско сменяха имената на Българските Турци по време на възродителния процес в Разград и околията.
    Даже Украинският министър Резников е попитал Тагаренко какво значи УВО 89 написано на бронята на машината.Тагаремко зяпал като шаран,разказват очевидци .

    Z
  • 22 Българин

    7 16 Отговор
    И сега какво излиза: че съветските другаре са ни продали стотици руски консерви, които за нищо не стават. Мдаааа. Добре помагахме ние на съветската икономика, за да разоряваме нашата.

    Коментиран от #37

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 10 Отговор
    Ще влязат с БТР-ите в Мелитопол и Бердянск,а после и Мариупол!
  • 24 Съдията Дред

    25 1 Отговор

    До коментар #19 от "да де":

    Всъщност бронята я пробива едрокалибрена картечница - от 12.7 мм нагоре, ако е на разстояние под 1 км. 7.62 мм картечница ,и то с боеприпаси 7.62/54 може да я пробие на разстояние под 200 метра, и то след упорита стрелба. На това разстояние пехотата трябва вече да се е спешила и разсредоточила, и да атакува вражеските позиции в пеши строй, а БТР води огън с картечниците за поддръжка. От осколки на мини и от осколки на снаряди/стига снаряда да не падне в непосредствена близост, БТР опазва състава. Важното е , че ние сменихме двата оригинални бензинови двигателя/от молотовка/ с дизелов, и премахнахме проблема със синхронизирането, и зверския разход на гориво. За което платихме, ама карай, държавни пари са, Тагаренко ще харчи както си иска. Прословутите Страйкър и Брадли имат по добра защита на пода, срещу противотанкови мини/или самоделни на шосето/. Просто навремето никой не е предвиждал такава защита, включително и американците. Между впрочем, в Украйна изпратиха много архивни М 113 , които са по зле защитени. И никой не пише статии против тях.

    Коментиран от #28

  • 25 Петко

    11 0 Отговор
    Тези машини ще бъдат погълнати от бездънния корумпиран апетит на украинските власт имащи , които продават подобна техника за своя лична облага .

    Коментиран от #33

  • 26 Путин

    8 1 Отговор
    Да си правят паради с тях в Киев!!!! Фотогенични са
  • 27 Кинофест

    8 1 Отговор
    Статия в стил , ако един войник е с бронижилетка и с каска пак може да бъде убит на фронта ......??
  • 28 да де

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Съдията Дред":

    Всичко това го знам даже пробно на две машини бяха монтирани по два дизелови двигатели от Ланд Ровър които се представиха доста добре, но сделка така и не се получи.
  • 29 Никакъв проблем

    11 0 Отговор
    Никакъв проблем не е на тия БТР да се сложи допълнителна композитна броня на челните листове и да форсират непър. Във водата от машината се вижда не повече от 1/3 от силуета а 14,5 мм картечниза е много добра. Плава добре защото има водогребен винт. Въобразяват си, чи ще залъжат реснаците ,че ще ги използват за логистика. С мечка мед ще ми ядят тия шушумиги. Тоя БТР затова е измислен навремето - за да форсира от движения многото реки в Западна Европа с течение от юг на север в Германия,Белгия и Франция.

    Коментиран от #32, #43

  • 30 ха ха ха аха ха

    0 8 Отговор
    Дайте ги на копейките, на крушовишката биволица и розово гащатата мая да пазят с тях громпала на савецката орда.
  • 31 На пункта за скраб

    6 2 Отговор
    Прости фашисти от Укрия и краварски марионетки от България
  • 32 Писах ти плюс

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Никакъв проблем":

    Не знаех, че е подводница, ама с оглед на това, че е руски, ясна работата, Мацква е.
    Добре, че ще ни отърват от тоя скрап...
  • 33 Сбърка Украйна с Просия

    3 8 Отговор

    До коментар #25 от "Петко":

    Въшлясъл проскубаняк, на дежурство пред МОЧА ли си, че леваскарите се събират, за копейката питат?!?
  • 34 лек въпрос

    15 1 Отговор
    Не можеше ли тези машини да се дадат на "Бедствие и аварии",на Пожарната , на Горските стопанства на Охраната на границата......виждаме с какви раздрънкани автомобили разполагат гореспоменати служби, но с чужда пита....
  • 35 Дън Бай

    2 0 Отговор
    Няма проблем. Има руски аналог на НАДИН.
  • 36 Само така

    2 8 Отговор
    С каквото можем помагаме срещу червената чума.
  • 37 Ко Не

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Ти още ли си на свобода , а отдавна трябваше да си на щат в Раднево ! Голям атлангик се извъди , брей , ама и толкова разбираш , на едно ниво си с Пасито за военна техника...
  • 38 Все тая

    2 2 Отговор
    Да плаши протестиращи по площадите става😉Иначе гола вода
  • 39 боко

    5 0 Отговор
    Ще ни до ограбят тия от подмяната като сдс но и магарев ще им видим сметката на тия крадци
  • 40 фбр

    4 0 Отговор
    Да ги дадат на храбреците от Азов и десен сектор ! Тъкмо по-0лесно ще ги пратят да гледат как расте тревата откъм коренчетата !
  • 41 Целеустремен картечар

    6 0 Отговор
    Какво значи целеустремен картечар да събере 5-6 попадения в крът с диаметар 10 см по движеща се мишена ? На ВЪрба! Челните листове са скосени и без проблем на тях се монтира подвижна композитна броня. Машината обаче в сравнение с верижните БТР и БМП е бърза и проходима. Плава отлично защото има водогребен винт. Има система за противоналягане в гумите и машината може да се движи с 1-2 прбойни в гумите. Навремето е измислена да форсира от движение реките в Германия. По концепция се движеше в единния брониран боен ред зад танковете,а пред танковете се създаваше ПОЗ - подвижна огнева зона. Прилича на огневия валяк на артилерията от Балканската война,нооо наситена с огромно количество поразяващи елементи от артилерията,ПТУРС,танковите оръдия,картечницити ,ракети и бомби на авиацията с осколочни боеприпаси,ПТУРС и НУРС на ударните вертолети. Вривателите на снарядите се поставяха на взрив на няколко метра над земята.Бронирани тралшчици избутваха удължени заряди за разминиране ими директно тралеха проходи. Така пред танковете на 50 м и няколко стотин метра напред вреше и кипеше от поразяващи елементи и прилича на косачка с дебела корда,която реже травата до корен и гола земя. За последен път БНА оттренира ПОЗ на учението Щит-82. Товае скъпо мероприятие и изисква огромен разход на боеприпаси и се прилагаше при пробив на подготвена отбрана. Такава ПОЗ сега им трябва на укрите нооо... се съмнявам,че имат капацитет да я приложат. Руснаците обаче имат капацитет и д
  • 42 Край

    5 0 Отговор
    На подарен кон - зъбите се не гледат. Така и бронята на подарен бтр
  • 43 Край

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Никакъв проблем":

    87 година рекохме да форсираме един язовир с такава амфибия. По пътя заваля и се напълни с вода - всичкото гумено уплътнение е отдавна изгоряло. Не посмяхме фа влезем в язовира - щяхме да се издавим като мишки.

    Коментиран от #44

  • 44 Въпрос на желание и резервни части

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Край":

    Пък аз съм плавал и стрелял от БРДМ-2. Разликата не е голяма - на всеки вал излизащ от корпуса има гумен маншон. Преди влизане във вода маншоните се проверяват и ако има скъсани или пробити се сменяват. Не винаги е имало резервни маншони и тогава не влизахме във водата. Като ги дадат на укрите първата им работа е ще да сменят всички гумени съединения в т.ч. и изгорялите маншони ако искат да форсират Днепър.
  • 45 Бок Лук

    4 0 Отговор
    От 150 даваме 100, но това няма да ни се отрази. Якооооооооо
  • 46 Ххххх

    5 0 Отговор
    Нищо за украинците, те не го заслужават!!!
  • 47 стават за

    3 0 Отговор
    таксита за Киев ,с дъждобран....