Last news in Fakti

14 Септември, 2023 10:01 978 10

Фон дер Лайен иска уталожване на безпокойството от Зеления пакт и напредък с разширяването на ЕС

  • урсула фон дер лaйен-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз

Председателката на Европейската комисия изтъкна силните насрещни ветрове, които влошават икономическата ситуация – недостигът на работна ръка, пречките, задушаващи конкурентоспособността и преди всичко високата инфлация

Фон дер Лайен иска уталожване на безпокойството от Зеления пакт и напредък с разширяването на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Девет месеца преди изборите за Европейски парламент, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити днес като справедлив и равнопоставен Зеления пакт, който поражда сдържани реакции и позиции, и призова за подготовка на разширяването на ЕС, без да се чака промяна на европейските договори.

В годишната си реч за Състоянието на ЕС, произнесена пред евродепутатите, събрали се в Страсбург, германската председателка на ЕК защити енергично свършеното от нея, уверявайки, че е превърнала в действия над 90 процента от насоките и намеренията, представени при нейното идване на поста. Тя обаче не даде никаква индикация за политическото си бъдеще.

Но във впечатляващ контраст с миналата година Украйна не беше централна тема в речта ѝ този път, която Фон дер Лайен произнесе, преминавайки от английски, на френски и на немски.

Въпреки че приветства големия напредък, постигнат от Киев по пътя към неговото членство в ЕС и потвърди подкрепата на европейците за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо пред руската офанзива, тя също така се спря преди всичко на амбициозния Зелен пакт, целящ да намали драстично въглеродните емисии на континента.

Като доказателство за нейното желание да даде повече гаранции на европейската индустрия, Фон дер Лайен подчерта, че зеленият преход трябва да се извърши в рамките на справедлива конкуренция. Тя обяви началото на разследване на китайските държавни субсидии за електромобилите, за да защити европейската индустрия от изкуствено поддържаните им ниски цени.

Законодателството в областта на околната среда поражда все по-нарастващо недоволство у някои страни членки и у някои евродепутати от собствения лагер на Фон дер Лайен – дясната Европейска народна партия – които призовават за регламентирана пауза и критикуват административното бреме за компаниите и земеделците.

Зеленият пакт остава до голяма степен незавършен с 37 текста, по които все още преговаря (сред тях и някои много спорни – този за възстановяването на природата и двата за нормативната рамка за пестицидите), но Фон дер Лайен обяви желанието си да запази курса и амбициите във връзка с него. Както и да гарантира справедлив и равнопоставен преход, обещавайки тържествено, че никой няма да бъде оставен настрана и че ще има диалог с индустриалците и по-малко поляризация със земеделците.

По същия начин, пред безпрецедентните трудности за отрасъла на вятърната енергия, европейската ръководителка предвижда още по-голямо ускоряване на издаването на разрешителни – вече улеснено със законодателство за възобновяемите енергии, което е на път да бъде прието.

Относно разширяването на ЕС думите на Фон дер Лайен бяха следени с особено внимание. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова ЕС да се подготви да интегрира новите членове до 2030 г. "Ако искаме да запазим авторитета си и да продължим да пораждаме доверие, трябва да говорим за график", каза той.

Брюксел трябва да представи до есента препоръки за започване на преговори за членство с Украйна и Молдова. Пет страни от Западните Балкани са също кандидатки за членство, като с някои от тях преговорите продължават вече десетилетие.

"Ние не можем – и не трябва – да чакаме да променим договорите, за да напредваме по пътя на разширяването", подчерта Фон дер Лайен, призовавайки ЕС, неговите институции и неговият бюджет, да се адаптира по-бързо. Но тя също така се въздържа да фиксира какъвто и да е график за разширяването.

Сред досиетата, които се обсъждат сега, деликатната реформа на европейските бюджетни правила е предмет на разпалени преговори, също като и щекотливата реформа на миграционната политика на фона на възможностите на ЕС за прием на мигранти, подложени на натиск заради увеличаване на молбите за предоставяне на убежище.

Европейската ръководителка призова страните членки да засилят усилията за финализиране на този текст, който предоставя баланс между защитата на границите и защитата на хората, суверенитета и солидарността и похвали сключеното през юли с Тунис стратегическо партньорство. "Сега искаме да работим по сходни споразумения с други страни", заяви тя.

Накрая на председателката на Европейската комисия изтъкна силните насрещни ветрове, които влошават икономическата ситуация – недостигът на работна ръка, пречките, задушаващи конкурентоспособността и преди всичко високата инфлация, която през август в еврозоната възлизаше на 5,3 процента и във връзка с която Фон дер Лайен предупреди, че свеждането ѝ до 2 ще отнеме време.

Речта на Фон дер Лайен беше произнесена в момент, в който започнаха политическите маневри с оглед на европейските избори, които ще се проведат през юни 2024 г. и в момент, в който се правят спекулации относно желанието ѝ да бъде преизбрана начело на ЕК за още пет години.

ЕК неотдавна се раздели с две емблематични фигури – Франс Тимерманс, архитект на Зеления пакт, който сега е кандидат за премиер на Нидерландия, и Магрете Вестагер, която се бори да оглави Европейската банка за инвестиции.

превод от френски: Габриела Големанска, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    20 0 Отговор
    Тази е толкова проста , че вирусите я заобикалят , защото я вземат за свой вид.....
  • 3 От те3 "насрещни ветрове"

    17 0 Отговор
    Другарката дер Лайнен не можа да си пласира стоката 😁
  • 4 плюс минус

    21 0 Отговор
    Много некадърници.
    Ама с огромни заплати.
    ЕС вече доста време върви в грешна посока.
  • 5 @Козяка@

    11 0 Отговор
    Неграмотна акушерка без 1 ден трудов стаж.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Търновец

    7 0 Отговор
    Шефката на ЕС спонсорира глобализация и многокултурно разнообразие, това довежда до милиарди загуби и обедняване не Германия и цяла Европа и това ще проличи на следващите избори. Шефката също постепенно въвлича ЕС във война, макар че тази война започна от Русия на Путин. А покупката от Германия на произведени в Израел Американско ПВО е саблен удар срещу Германия и сладко подаяние за Израел.
  • 8 Зелен

    3 1 Отговор
    Ще плащате бедняци! Ще платите и Зелената сделка! Ще ви даваме колкото да не умрете от глад!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.