Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Септември, 2023 19:01 1 559 21

Как НАТО укрепва противовъздушната отбрана на Европа

  • нато-
  • европейски небесен щит-
  • небесен щит-
  • русия-
  • европа-
  • украйна-
  • пво-
  • война-
  • пейтриът-
  • ракети-
  • ирис-т

Инициативата “Европейски небесен щит” трябва да подсигури и модернизира противовъздушната отбрана на НАТО в Европа

Как НАТО укрепва противовъздушната отбрана на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нахлуването на Русия в Украйна върна войната на Стария континент и направи отново актуален въпроса за отбранителните способности на НАТО и Европа. Сега отново страните се въоръжават, пишат се нови отбранителни стратегии. Част от тях е и защитата срещу възможни руски ракетни нападения, ако войната в Украйна ескалира и се стигне до открита конфронтация с Москва.

19 европейски страни участват

Още новини от Украйна

Но в защитния чадър на НАТО за Европа има пропуски. Инициативата "Европейски небесен щит" (ЕНЩ), която Германия предложи миналия октомври, има за цел да запълни пролуките. Първоначално 15 държави подписаха декларация за намерения за създаване на европейска система за противовъздушна отбрана: Белгия, България, Великобритания, Германия, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. По-късно към инициативата се присъединиха Австрия, Дания, Швейцария и Швеция.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че една обща европейска противовъздушна отбрана ще бъде по-евтина и по-ефективна, отколкото ако всяка страна изгради своя собствена, скъпа и сложна подобна система. Франция, Италия и Полша все още не са се присъединили към инициативата. Париж критикува факта, че за проекта ще бъдат закупени технологии от Израел и САЩ.

Целта на небесния щит е координираното придобиване на отбранителни системи с малък, среден и далечен обсег на действие за отбиване на заплахи от въздуха.

Установки "ИРИС-Т" срещу нападения с дронове

"И в трите области има пропуски в способностите, които трябва да бъдат преодолени чрез ЕНЩ, или вече съществуват способности, които трябва да бъдат разширени или укрепени", се казва на сайта на германското военно министерство. За тази цел съществуващите системи за защита трябва да бъдат заменени със съвременни такива, като "ИРИС-Т". Тя осигурява надеждна защита срещу приближаващи се ракети, крилати ракети, дронове, самолети и хеликоптери на разстояние до 40 километра и на височина до 20 километра. Една такава установка струва около 145 милиона евро. През юни тази година Бюджетната комисия на германския Бундестаг одобри закупуването на шест "ИРИС-Т". Две такива установки Берлин вече предостави на Киев.

За противовъздушна отбрана на далечни разстояния Бундесверът разполага с американската оръжейна система "Пейтриът", която продължава да бъде много ефективна и ще бъде запазена, но модернизирана. Тези установки са за борба със самолети, както и с крилати и балистични ракети със среден обсег на действие. От 1984 г. системата "Пейтриът" е на въоръжение в редица армии, включително в Бундесвера. Понастоящем Германия разполага с 12 установки "Пейтриът", които обаче не са достатъчно, за да се покрие цялата територия на страната.

Защитата срещу крилати ракети също се нуждае от укрепване. Тъй като те летят много ниско над повърхността, засичането им е по-трудно и е възможно само със съвременни отбранителни системи като "Пейтриът" или "ИРИС-Т". Ефективната защита е изключително скъпо начинание, тъй като изисква огромен брой такива системи. А това само още веднъж показва необходимостта от многонационален подход, подчертават от Бундесвера.

"Ароу 3" срещу заплахи извън земната атмосфера

Налага се да бъде подобрена и защитата срещу балистични ракети с голям обсег на действие, така че да могат да бъдат засичани цели и извън земната атмосфера. Това е по силите на американско-израелската система за противоракетна отбрана "Ароу 3", с която Германия трябва да разполага до края на 2025 година. Според израелски източници разходите възлизат на почти четири милиарда евро.

"Ароу 3" има обсег до 2400 километра на дължина и може да унищожава атакуващи оръжейни системи на височина от над 100 километра извън атмосферата, тоест в долните слоеве на космическото пространство. Подобно на "Пейтриът", "Ароу 3" изисква координирани действия на мобилна пускова установка, мобилна станция за управление, мобилна радиолокационна станция и управляеми ракети.

Невидим купол над Европа

Страните от инициативата "Европейски небесен щит" искат съвместно да закупят необходимите оръжейни системи, които заедно да покрият голяма територия възможно най-евтино. Ще бъде взето под внимание това коя държава какви нужди има. Членовете на инициативата ЕНЩ ще се подкрепят взаимно със системите и боеприпасите за тях. Съвместното снабдяване и поддръжка трябва да им спести разходи за набавянето на системите и тяхната експлоатация.

Автор: Ралф Бозен


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Похотлив

    16 5 Отговор
    Да ви застана зад "противовъздушната отбрана"че да мушкаам..
  • 2 пешо

    20 4 Отговор
    не укрепва , а завладява европа
  • 3 Краварска медия

    16 4 Отговор
    Никак
  • 4 Булпсихопатъ

    15 5 Отговор
    Как НАТО укрепва противовъздушната отбрана на Европа?
    Много зле. Голямо нищо за много мъни. Два китайски балона и всичко е прах и пепел.
  • 5 Хайде стига с това НАТО,

    14 5 Отговор
    не става само с перчене, трябва и акъл. В Сърбия и Ирак бяха големи бабаити и ги бомбиха, раздаваха правосъдие, а сега само скимтят като палета, не смеят да доближат до Русия, само бутат фитили, като на нашите краварски подлоги.
  • 6 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    8 14 Отговор
    Разгромът на враг №1 на живота, цивизацията, прогреса, на Майка България и на българския народ – дивашка и варварска Русия в така създалата се обстановка е най-бързия и най-прекия начин за икономическия и духовния просперитет на българския народ .

    Враг № 1 на България прави и невъзможно, за да разпадне ЕС, да ни откъсне от ЕС . Но каквито и недостатъци да има ЕС , тяхното решение не е напускането му и присъединяването ни към варварска, кръволошка и изостанала Путиния . НИЩО ПО-ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА НИ ПРЕДЛОЖИ ТЯ .

    ЕС е най-доброто , което се е случило в Европа след ВСВ . Първата му цел е да няма войни между европейските народи, а постигането й е чрез свободното общуване и търгуване между тях и виждате, че това е сполучило .

    А, ако нещо не ни харесва в ЕС, ами ще се борим да го променяме, никой няма да направи нещо идеално за нас – вместо нас .

    Имаме за пример още по-съвършена и по-просперираща демокрация от ЕС – Швейцария, с нейната почти пълна пряка демокрация, съхранила романтичната Древна Римска Република и Античните гръцки .

    Швейцария е съюз на само три нации и затова им е по-лесно, по-бързо да намират общи решения, по нейния образ и подобие може да развиваме и нас, и ЕС .
  • 7 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 13 Отговор
    Братя и сестри, българолюбци и родолюбци . Много от постовете ни са обстойни и съдържателни, напълно разгромяващи с точни факти лъжите и измамите на отровната рашистка пропаганда . Копирайте ги и ги публиквайте навсякъде , където можете в социалните мрежи !

    Разгромът на враг №1 на живота, цивизацията, прогреса, на Майка България и на българския народ – дивашка и варварска Русия в така създалата се обстановка е най-бързия и най-прекия начин за икономическия и духовния просперитет на българския народ .

    И това е така, защото най-голямият грабител на българския народ и на Родината ни през последните 79 години е Русия . Тя от това живее - от грабежи . Нали доскоро купувахме най-скъпия газ в света от Газпром- два пъти по-скъпо ,отколкото го купуваха Германия и Турция, например . Същото е с Лукойл монополист у нас . И парите от грабежа отиват за корумпиране на продажни политици .

    42 % ОТ ИКОНОМИКАТА НИ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е В РЪЦЕТЕ НА РУСКАТА БАНДА . Невижданата корупция у нас е с пряк произход наличието на руската банда у нас .

    Да, всички партии в НС са русифилистично-комунистически, които обслужваха интересите на Русия . И при първа възможност пак ще започнат да служат на Русия .

    Ама засега си налягат парцалите. Е, ако Русия бъде разгромена, тия ще останат без подкрепа от господарите си и така , само поради тази причина грабежът на България и корупцията ще намалеят значително, до нивата в държави без руски слуги в тях .
  • 8 Поправка

    8 2 Отговор
    Как САЩ укрепва противовъздушната отбрана на колониите из Европа
  • 9 Българин

    7 1 Отговор
    И един безпилотен дърт дроп прелетя половината европа и се цопка в един евро град
  • 10 Русия попиля НАТО

    10 2 Отговор
    Европа нищо не решава. Вашингтон ще им каже да обичат В.А.Зеленски, те ще го обичат. Те ще кажат да издържат В.А.Зеленски с още повече пари, те още повече ще ограбват собствените си граждани, повишавайки данъците и увеличавайки събираемостта от своето население. Дори осъзнавайки, че техният бизнес, европейските компании напускат страните от Евросъюза и се пререгистрират в други региони на света

    От Statista, немска компания, специализирана в пазарни и потребителски данни изчислиха растежа на БВП на страните по света за първото тримесечие на 2023 г.

    Русия е на 4-то място по ръст на БВП. Германия е под нулата.
    Под нулата (дори ги няма в списъка) са Украйна и други откриватели на планетата и изобретатели на азбуки като нас.
  • 11 Търновец

    5 1 Отговор
    Германия заедно с Франция трябва заедно да създадат мощни антиракети. Израел получи тази Ароу 3 от Америка и там тя е била веднъж изпробвана в Аляска, само че най новите Руски ракети едва ли могат да бъдат унищожени от Ароу 3 според мен тази система е създадена за помага на Израел срещу Иран. Развитието на антиракети ПВО е много скъпо а двама поредни президенти Буш и Обама орязаха много военни програми сега и Байдън прави същото. Бербок с тази покупка прави милиарден подарък на Израел
  • 12 Днес

    4 5 Отговор
    19-ти септември се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ
    Това допринесе до сближаването на българския и градският американски народ
    Дружба от векове и за векове
    Да живее българо-американската Дружба
    По този повод предлагам 19-ти септември да стане национален празник на България
  • 13 Така така

    7 4 Отговор
    Като продава скъпи американска техника на наивниците,а видяхме в Саудитска Арабия колко са добри В украйна също се вижда

    Коментиран от #17

  • 14 Дружбата

    0 7 Отговор
    Между българския ти братският американски народ е тъй жизнено необходимо както слънцето и въздуха за всяко живо същество
  • 15 Предлагам

    7 2 Отговор
    В конституцията да се запише че България е колониална държава с генерал,-генераторско управление
  • 16 Българските турци

    2 0 Отговор
    Попитали вълка : - "Защо ти е дебел вратът ?"... Всички знаем какво е отговорил !
  • 17 Търновец

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Така така":

    Най новите Руски ракети едва ли могат да се прехванат от тази система, а още преди години и САЩ и СССР разработиха свои фалшиви бойни глави които не подлежат на ограничение. Трябва съвсем други типове ПВО и ЕС трябва сам да ги създаде, жалко за милиардите подарени от Германското правителство на Израел. Още един пример - преди години в СССР започна разработка на така наречените орбитални ракети способни да маневрират в космоса - Ароу 3 няма да ги спре.
  • 18 Хахахаха хахахаха

    4 0 Отговор
    Видяхме българското ПВО по потник, как се бори с украински дрон! Впечатляващо!😅😅😅😂😂😂
  • 19 Механик

    2 3 Отговор
    Видяхме как ни укрепват въздушната отбрана. Тук прелетя украински дрон и по чудо нямаше жертви, друг украински дрон прелетя над 4 натоОВЦЕ-шки държави и падна в пета-никой не го видя даже. Две укрински ракети паднаха в Полша. Убиха некакви трактористи, ма кво от тва, че натото не ги засече? Все пак са трактористи, демек бачкатори. Кво като са полски и кво като са били пияни (щото поляк не е ли пиян, то той не е поляк). Бачкаторите не се котират. На мода са тия дето пишат пропагнадата.

    Коментиран от #20

  • 20 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Руските С 300 не могат да засекат дронове - даже големи както Турските Байрактар - Арменците имат С 300 но Байрактар унищожи танкове и оръдия в Карабах. Германците имат просто перфектна система срещу дронове и малки ракети само че в София управляват Синедриона и мафията и ние няма да купим Немското
  • 21 НАТО пази на баба ви хвърчилото

    0 4 Отговор
    Какъв щит като селскостопански самолетчета с наркотици прекосяват поне 5 държави в НАТО докато се усетите да ги засечете.