Тема: Украйна

22 Септември, 2023 14:01 2 274 46

Руското разузнаване в расо

 • шпионаж-
 • архимандрит васиан-
 • църква-
 • русия-
 • руско посолство-
 • българия-
 • северна македония-
 • данс-
 • национална сигурност-
 • николай змеев-
 • руска православна църква

Дейността на архимандрит Васиан представлява продължение на руската политика за разединяване на България

Руското разузнаване в расо - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Северна Македония изгони руски свещеник заради подозрения в шпионаж. Цяла седмица по-късно това направи и България, макар че той всъщност живее в сърцето на столицата от години. Какво знаем за архимандрит Васиан, представителя на Московската патриаршия в София?

Един 48-годишен свещеник всеки ден в продължение на години излиза сутрин от жилище на скъпата улица "Съборна" в центъра на София. Докато изминава 350-те метра до храма, в който служи - Руската църква "Свети Николай Чудотворец", свикналите да го засичат граждани му кимат, пише "Свободна Европа".

Още новини от Украйна

Но вече няма да го виждат.

Той е председателят на руското подворие в София архимандрит Васиан (Змеев). Свещеникът беше експулсиран от страната, заедно с още двама служители, граждани на Беларус, потвърди Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в четвъртък, макар да посочи само инициалите на санкционираните. Васиан е посочен като заплаха за националната сигурност. Съобщението за експулсирането дойде първо от руското посолство в България.

Посолството на Москва изрази възмущение и нарече акта "груби, фрапантни действия". Само няколко дни по-рано отецът беше обявен за персона нон грата от Северна Македония. Подозренията са, че е руски шпионин.

Дейността на архимандрит Васиан представлява продължение на руската политика за разединяване на България на църковна почва, каза пред Свободна Европа проф. Калин Янакиев, философ и богослов. Според историка и публицист Горан Благоев, може да се съди по няколко белега за руското влияние в дългогодишното проваляне на опитите на Македонската православна църква да стане независима (автокефална) и за влошаването на отношенията с българската църква, откакто Васиан е в София.

Кой е Николай Змеев - или Васиан, какво прави в София и каква е ролята му в обтягането на отношенията на православните църкви на България и Северна Македония?

Руско разузнаване в расо

“Всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо. Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам от това, че този, който живее и развива разузнавателна дейност в България, го изгониха от Македония, а тук той живее в комфорт”.

Това каза пред БНТ миналата събота Атанас Атанасов (ПП-ДБ), който оглавяваше парламентарната комисия за контрол на службите, след като Скопие изгони Васиан за шпионаж, въпреки че той е базиран в София.

Две седмици по-рано президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Светия Синод на Московската патриаршия работят в полза на руските тайни служби, но не каза имена.

Сега Васиан вече е изгонен и от България. Според българските служби има данни за действия, "свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси".

Васиан е член на отдела за междуцърковни връзки (ОССВ) към Руската патриаршия, неофициалното Външно министерство на институцията. Той фактически представлява руския патриарх Кирил (Гундяев) в София.

Руски и световни медии съобщиха, че Кирил е бил агент на КГБ в продължение на три десетилетия преди да стане руски патриарх, и се предполага, че все още е, като службата вече се казва Федерална служба за безопасност (ФСБ).

За практиката ФСБ да използва църковни служители като прикритие свидетелства освен случаят с Васиан и това, че в момента Федералното бюро за разследване на САЩ разследва Дмитрий Петровски, служител в същия отдел за външноцърковни връзки на Московската патриаршия - по подозрения, че работи за руското разузнаване, както пише “Медуза”.

Кой е Васиан?

Васиан е роден като Николай Валериевич Змеев през 1975 г. В официалната му биография не се споменава къде, но от изтекли от руски регистри данни се вижда, че родното му място е град Березники в Пермския край.

През 1998 г. завършва Московската духовна семинария, а през 2002 г. - Московската духовна академия с докторска степен по богословие. На 2 април 1999 г. е подстриган в монашество с името Васиан.

Според официалната му биография от 2002 г. свещеникът е преподавател по древни езици в Московската семинария, която се намира в град Сергиев Посад.

От 2004 до 2015 г. е заместник-ректор по образователната дейност на семинарията и на академията. През септември 2015 г. с указ на патриарх Кирил е назначен за представител на Русия патриарх в Белоруския екзархат.

Тогава Васиан още е игумен. Калин Янакиев има информация, че в този период срещу Змеев е постъпило оплакване от студенти за сексуални посегателства.

“Случаят е заметен, Васиан е изпратен като наместник в Беларус”, каза Янакиев.

За случая, за който говори богословът, има публикация през декември 2014 г. в местния вестник “Алтернативная газета” на Сергей Трофимов, който се позовава на писмо от семинаристи. Сред имената на преподавателите в оплакването е и това на Васиан, показа проверка на Свободна Европа. Материалът по-късно е свален от сайта.

Трофимов не отговори на въпроси на Свободна Европа, зададени чрез "Телеграм", за причините материалът да изчезне. Руският таблоиден вестник “Версия” също споменава случая, като в материала пише, че ФСБ вербува служители на църквата, които са хомосексуални, защото това ги поставя в зависимост, а те после правят кариера.

През 2018 г. след поредица от скандали предшественикът на Васиан в София - Филип (Василцев) - е изгонен от България. Той също е обявен за персона нон грата, макар впоследствие да е допуснат отново в България.

Така на 7 март 2018 г. Васиан, който вече е със сан архимандрит, официално поема Руската православна църква в София.

На 28 ноември 2018 г. той е приет и в Императорското православно палестинско общество. Организацията, създадена по царско време за образование и поклонение на светите места, сега се оглавява от Сергей Степашин. Той е първият директор на ФСБ, има минало в съветските служби, във войната в Чечня и заема висши постове в няколко руски правителства. Степашин е в списъка на санкциите на ЕС заради дейността си по незаконното анексиране на Крим от Москва (2014 г.) и войната на Русия в Украйна.

От изтекли данни, които придобихме през himera-search.net, въпреки монашеския си сан, който предполага безсребърничество, преди 10 години Васиан притежава парцели за строеж на вила и на жилищна сграда в близост до Москва. Въпреки че физически е бил в София през 2019 г. - на заплата на руската патриаршия, има и данни, че е получавал заплата и от търговска фирма в Митищи. Там е посочен и адресът на ул. "Съборна".

Отношенията между българската и македонската църква

За резултатите от работата на Руската православна църква в България и Северна Македония след 2018 г. Горан Благоев дава пример, че през същата година църквите в двете страни са близо до това да отбележат заедно 1000 години на Охридската архиепископия. Това не се случва.

След подписването на договора за добросъседство и приятелство между България и Северна Македония от 2017 г. отношенията между двете църкви се затоплят.

През ноември 2017 г. Светият синод на Македонската православна църква се обръща с официално писмо към Българската патриаршия, в което изразява готовност да признае Българската православна църква (БПЦ) за своя църква-майка, ако тя се застъпи за преодоляване на разкола и признаване на нейната автокефалия.

Македонската църква се е самопровъзгласила за автокефална през 1967 г. и се отделя от Сръбската, но е под схизма и не е призната от другите православни църкви.

Това може да се промени през 2018 г., когато Българската патриаршия изразява благосклонност и подкрепа за каузата за вдигане на схизмата и готовност да съдейства за поставяне на македонския църковен въпрос за неговото решаване по каноничен ред пред другите поместни православни църкви.

БПЦ обръща обаче настроенията си след посещението на Руския патриарх Кирил в България за националния празник 3 март през 2018 г. Четири дни по-късно пристига Васиан.

“Официално нищо не се взе като решение по македонския въпрос, въпреки че цялата общественост очакваше да чуе руската позиция. Излезе се с някакво лаконично съобщение, че тази тема не е обсъждана”, припомня събитията Горан Благоев. Но по думите му “всъщност последствията в българо-македонските контакти започнаха да стават много очевадни".

Според Благоев "първоначално започнали през 2017 г. с един така оптимистичен ход", отношенията започват да затихват, за да се стигне до 2019 г., когато "българската църква очевидно се отказа от каквито и да е било активности” по темата.

Горан Благоев отбеляза, че руската църква има своето присъствие и в България, и в Северна Македония.

"Там също има висши клирици, които са под руско влияние", каза Благоев. “Нещата стигнаха до този печален и за двете църкви резултат. Защото си представете едно българо-македонско църковно сближаване как с днешна дата щеше да се е отразило по-позитивно и на двустранните политически отношения”, добави той.

Калин Янакиев каза, че от мотивите за изгонване на Васиан от Северна Македония става ясно, че той се опитвал да възпрепятства признаването на македонската църква, да съдейства за трайния разкол в нея, което се отразява на междуцърковните отношения на двете страни.

По думите му “е донякъде позорен за службите ни знак, че сякаш не са били в течение на неговата дейност", разкрита и санкционирана първо от Скопие.

Македонската православна църква е призната от Вселенската патриаршия чак през 2022 г., след като постига компромис със Сръбската православна църква.

От изтекли бази данни на различни руски ведомства Свободна Европа се сдоби с руския телефонен номер на Змеев. Той не отговори на позвънявания и съобщения - още преди новината, че и България го експулсира. Тогава никой не вдигна и стационарния телефон на Руската църква в София.

Но от сайта на храма на руското подворие се вижда, че след като е обявен за персона нон грата в Скопие, Васиан е служил в два поредни дни в българския храм "Света София", заедно с висши свещеници на БПЦ.

Автор: Георги А. Ангелов

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 И българското

  4 3 Отговор
  и то тъй !

  Коментиран от #27

 • 2 За протокола

  11 6 Отговор
  "Съпредседателят на специалната работна група, ръководителят на парламентарната комисия на Крим по законодателството Сергей Трофимов обяви завършването на подготовката на проект на искане до Конституционния съд на Русия за съответствие с Конституцията на Руската федерация и отмяната на СССР Закон от 26 април 1954 г. за преминаване на Крим към Украинската ССР.
  Трофимов подчерта, че отмяната на това решение ще позволи да се възстанови историческата справедливост, тъй като Крим е прехвърлен на Украйна през 1954 г. незаконно, с груби нарушения на три конституции - на СССР, РСФСР и Украинската ССР."
 • 3 Тръмпакис

  18 26 Отговор
  Ние българите дадохме език и религия на руснаците. За едно освобождение ни изнесоха златото на войводите ни а след това ни окупираха и до ден днешен влиянието им в България е огромно. А Русия не ни дава милиарди субсидии.
 • 4 Българин

  14 15 Отговор
  това са братушките

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Българин

  19 23 Отговор
  скоро ще гоним цялото руско посолство
 • 7 Българин

  23 23 Отговор
  най-голямото зло за България са руснаците
 • 8 Да питам

  15 10 Отговор
  Костя дали му е бутнал
 • 9 Българка

  19 21 Отговор
  Факт е, че България е пета колона на Русия. Много руски генерали, уж обикновени руснаци, та дори и българи работят за КГБ и за слугуване на Москва. А това особено сега,когато сме близо до фронтова линия на кръвопролитна война е национално предателство и съучастие в престъпленията на РФ
 • 10 Маа

  14 6 Отговор
  Той джендър бил,или по точно П......С
 • 11 Лорд Мунчев

  9 4 Отговор
  А той от нашите бре ,колко ли рушляка е иЗ плюЩял
 • 12 Пръч

  15 18 Отговор
  Смятайте колко е пропаднала Русия, щом и българите започнаха да и се подиграват? Голям смях! Точно в деня в който доктор Костадин Копейкин водеше своите легиони в битка за Русия из центъра на София, някой му се подигра като прогони православния отец!

  Коментиран от #24

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Да не забравяме

  9 3 Отговор
  Че и в Македония има
  ПОСОЛСТВО

  Нареди ли сс им следното цитирам не си
  измислям

  Македония изгони руски свещеник заради ПОДОЗРЕНИЯ в шпионаж.

  АЗ ПОДОЗИРАМ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ВАШИТЕ ДВЕ СТРАНИ В СЛУГИНАЖ НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ САМО ПОДОЗИРАМ
 • 15 Алигатор

  5 14 Отговор
  Руският поп е джендър . Ама , нали няма джендъри в рушлямистан ?

  Коментиран от #18

 • 16 Сиромах

  16 5 Отговор
  Сигурно руските попове са разузнавали как наш просто Киро не лъже, как Бойко не краде, а Делян не е включен в списъка Магнитски!За всичко ни е виновна Русия !И за здравеопазването, и за образованието, и за демографската криза, и за всичко, което не ни е наред!Добре, че я има тази Русия, че да има с какво да се оправдаваме, иначе ще се налага да плюем по тези, които за 240 години съществуване са запалили над 200 военни конфликти и които много държат Бог да ги пази, но само тях!

  Коментиран от #30

 • 17 Руски антихристи

  6 11 Отговор
  Кагебисти начело с агент Кирил Гундяев псевдопатриарха
 • 18 Е по-голям джендър от

  5 1 Отговор

  До коментар #15 от "Алигатор":

  тебе има ли?
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 „КАКВА НЕОЧАКВАНО„ ХУБАВА ”КОМБИНАЦИЯ”☝

  4 5 Отговор
  ПОП—ГEЙ—ШПИОНИН😁..
 • 21 Никой

  4 3 Отговор
  Искам да вметна, че в Руската православна църква няма попове с цвят на дъгата. Всички са " неопетнени " като лорд Минчев.
 • 22 Пожара

  1 2 Отговор
  Значи не само е Змеев ми и Миндилеев!?
 • 23 ха ха

  2 3 Отговор
  да не е изповядал гаргамела жирафова и му е дала кодовете за европейската сигурност ? просто се опитват да сеят омраза
 • 24 ТТомов

  3 2 Отговор

  До коментар #12 от "Пръч":

  Като руснаците шибнат ядрото от няколко мегатона в София ще се опръчиш.
 • 25 Констатация

  3 1 Отговор
  Явно е получено "ОКРЪЖНО" до всички послолства на краварите сатансити в православните държави.
  Искат да ни направят и нас сатанисти,но номера им няма да мине.
  Скоро кравария ще се превърне в регионална сила само на един континент.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 четем внимателно

  0 1 Отговор

  До коментар #1 от "И българското":

  Горан Благоев дава пример, че през същата година църквите в двете страни са близо до това да отбележат заедно 1000 години на Охридската архиепископия. Това не се случва...
  Нормално е да не се случи. ...
 • 28 Не стига

  4 1 Отговор
  Че са руснаци Ами на всичкото отгоре се разучили състава на свещите от които са изработени и се ползват в българските църкви
 • 29 Калпазанин

  4 2 Отговор
  Ами като драскате за руското, драснете и някой ред за краварското ама то немало нужда те направо си купуват правителствата на дадена държава, като нашта
 • 30 Шматка

  6 0 Отговор

  До коментар #16 от "Сиромах":

  А за това, че банкянският куманиз е ударил 170 кила, е виновен лично Путин!

  Коментиран от #42

 • 31 Диамантената ръка

  5 4 Отговор
  Кремълските безбожници отдавна са превърнали църквата си в отдел на кгб...
 • 32 Демократ

  5 2 Отговор
  Българският ДС Синод е копие на Руския КГБ. Затова православната вяра е смачкани, ченгета в расо съсипват хората и вярата им, а това съсипва държавите- няма християнски ценности и морал. Руският КГБ полковник патриарх Кирил благославя оръжията, с които Путин избива православните украинци и руши християнските храмове в Украйна. Ужасът е пълен. Империята на злото е навсякъде, където продажниците са я допуснали. Вицето Йотова целува ръка на наместника на полковника патриарх на Русия. Тези продажници имам предвид, които предават България.
 • 33 ИЗПЪРДЯНКО

  2 4 Отговор
  С изгонването на келявият руски КГБ-поп извършихме едно богоугодно дело. Вън руските ченгета-сатанисти и комунета-езичници от България.Алилуя!

  Коментиран от #34

 • 34 Хаха

  4 1 Отговор

  До коментар #33 от "ИЗПЪРДЯНКО":

  Хахахаха как свещеник ще е сатанист?Отгоре на всичкото комунист?Това логически си противоречи.Верно си изпърдянко ама в мозъка хаха.Много ви е смотана пропагандата.От чудене какво да напишете драскате откровени глупости и се излагате.Вашата пропаганда има обратен ефект,защото е нескопосана.
 • 35 В.В.П.

  4 0 Отговор
  Ами изгонете американските евангелисти..рогати добитъци.. ..
 • 36 В.В.П.

  1 0 Отговор
  Бугария върви по комунистическия път на Развитие..И в поповете вижда шпиони ..Ахаха ..Американски копия на лудостта и шизофренията ..
 • 37 В.В.П.

  3 0 Отговор
  Скоро България ще приеме католицизма и латиницата ..Ще махне празниците ,само 4 ти юли..е .Попа с какво е пречил???.Каква класифицирана информация е предавал..??
 • 38 Миле

  4 1 Отговор
  Ппоредната пропагандна писаница на свободна европа ...хаха свободна. Сутринтта милиционериите успели да затворят страшен сайт ....предлагал безплатно книги и учебници ....спасилинса ни от четене, то вявно е по страшно от дрогата и порнографията , сега и три зли попа изгонили . От днес се чуствам много по-сигурен , направо не ми се мисли за следващия геройски подвиг ....затваряна на руския ресторант срещу църквата или березка .... пълна порнография са политутките ни

  Коментиран от #39, #41

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 ХВАЛА НА ТАКВИЗИ

  3 0 Отговор
  СМЕЛИЯТ ГЕНЕРАЛ АТАНАСОВ ГЕРОИЧНО ЗАЛОВИ ТРИМА ПОПА РУСКИ ШПИОНИ ПО ПРИМЕРА НА ОЩЕ ПО СМЕЛИЯ КИРЧО КОЙТО ПЪК ХВАНА АГЕНТИ ЧИСТАЧКИ И ШОФЬОРИ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО ХВАЛА
 • 41 ПРЕДЛАГАМ ДА

  2 0 Отговор

  До коментар #38 от "Миле":

  СЛЕДВА ЗАБРАНА НА КИРИЛИЦАТА ЩОТО РУСНАЦИТЕ ПИШАТ НА НЕЯ ПОЗИВИ А И НА РУСКИЯ ИЗОБЩО И НА ВОДКАТА РУСКИ СТАНДАРТ ПЕЛМЕНИТЕ И ЧЕРНИЯТ ХАЙВЕР
 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Ха ха ха

  0 0 Отговор
  Тази лъжлива агенция на ЦРУ защо не каже че Папата е също агент на ЦРУ.
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.