Last news in Fakti

27 Септември, 2023 13:00 1 754 21

За собствеността върху сградата на Руската черква в София

  • собственост-
  • сграда-
  • руска църква в софия

Налице са и оценки, че реакцията на Н.Пр. г-жа Митрофанова бе дребнаво емоционална, но  е доста трудно да се набележи адекватна реципрочна стъпка на експулсирането на предстоятеля на Руската православна църква в София

За собствеността върху сградата на Руската черква в София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политици идват и си отиват, религиите оцеляват, актуалните „прогресивни сили” нерядко побеждават човешкия разум, коментариите отшумяват. С подчинено значение е дали са хибридни, пропагандно-агитационни идеологически, по лични убеждения, или пък за центове, юани или копейки...
Налице са и оценки, че реакцията на Н.Пр. г-жа Митрофанова бе дребнаво емоционална, но е доста трудно да се набележи адекватна реципрочна стъпка на експулсирането на предстоятеля на Руската православна църква в София. Двустранното политизиране на демарша стана неизбежно от самия му замисъл. Но нямайки поглед върху мотивите на ДАНС и върху външнополитическата компетентност и характер на „сглобката”, която, между нас казано дефинирам по-разширено като „дюкян на потури с разноцветни копчета”, ще се въздържа от коментар, стараейки се да бъда законопослушен гражданин. Т.е., поданик, който съблюдава решенията от дискрецията на дюкяна... (сглобката), главатарстващ над държавата ни. Независимо от интуицията ми. Не съм и в течение на договорките между Българската и Руската православни църкви (БПЦ и РПЦ). Не знам, например, дали предстоятелството на РПЦ е институционализирано в сградата на черквата/храма на бул. „Цар Освободител” 3 (бившия бул. „Руски”) в столицата ни. От там и употребата на двете думи – църква и черква, които литературно семантично не са пълни синоними.
Но в неиздадените си спомени открих следния текст, касаещ частта на преговорите в средата на 90-те години на м.в. относно правоприемството на Русия над имоти на екс-СССР в България:
„Любопитно беше съдържанието на протокол от 23 юли 1934 г., подписан в Истанбул (?) от упълномощени от правителствата на Царство България (Антонов, акт. бел.: тогава пълномощният ни министър = сега посланик в Анкара, Турция Антон Антонов) и на СССР: “Паметникът и манастирите на Шипка и в Ямбол, издигнати в чест на освобождението на България, ще бъдат предоставени на българската нация при условие, че ще бъдат администрирани от чисто българска организация, без да се предостъпват на лица или организации, принадлежащи на руската емиграция. Що се отнася до православния храм Св. Николай Чудотворец” в София (т.нар. Руска църква на бул.”Руски”), разположена в близост до сградата на бившата Имперска легация и считана за част от Легацията, тя ще остане на разположение на Дипломатическото представителство на СССР”. Без коментар до тук.
„Освен т.нар. “дипломатически” имоти, част от които нямат дипломатически имунитет, руските специалисти проучваха още 3 вида недвижимости: А) Руски царски имоти, придобити до 1917 г. като Руската черква. Безспорен имот, има крепостен акт от 1898 г. за собственост върху земята. Б) Собственост на руски емигранти, след 1917 г. Те създават Съюз на инвалидите и изграждат напр. Дома за възрастни хора с деменция в Княжево, домове за инвалиди, почивни станции – общо се твърди за 20-25 обекта. Този сложен юридически казус за собствеността се комплицира още повече след възникване на регистрирания като българска организация Съюз “Советский гражданин”, “сплотил” всички руски емигрантски организации”...
Но подтекстът е бил обектите да не бъдат ползвани за антисъветска пропаганда.
А както се говореше сред бившия дипломатически пролетариат: още не бяха изгрели звездите по външнополитическо аджамийство, присламчване и послушание Международно-Гаражната Надка, „географката” Желева, Къдравата Сю, Катрин Захрави, триморската ТодоркЯ, Клишето Жирафка....

Текстът е публикуван в ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Днес извадих Констативен

    17 12 Отговор
    Нотариален Акт за собствеността въру България на името на Руската Федерация!
    Вечна Дружба от векове за векова с братска Русия!

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хорейшио

    24 5 Отговор
    Не мога да разбера как може политици и свещеници да си чешат езиците по юридически теми, от които никой не разбира. Кой на кого дал, кой на кого бил правоприемник... Безсмислено! В момента има нотариален акт на името на руското посолство от 1997год.. Ако някой претендира за имота - отива в съда, води се дело и се решава въпроса. Всичко друго е ПР

    Коментиран от #17

  • 4 ъгаре

    15 4 Отговор
    Браво. Да нямат достъп никакви анти българи чираци на Посолството на Козяк.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Проф.Дилян Никоолчев:

    8 14 Отговор
    "Тази черква я затвори самата руска страна. Те нямат основание. Каноните на Православната църква, църковните правила забраняват в една автокефална самостойна православна църква да съществуват такива алтернативни структури. Каноните абсолютно забраняват съществуването на паралели на Православната църква. В Българската православна църква (БПЦ), само БПЦ може да се разпорежда, включително с покрито и непокрито имущество. Църквата "Свети Стефан"в Турция е построена преди повече от 1 век с български дарения. Само преди няколко години Бойко Борисов ходи да се среща с Ердоган. Църквата се реновира и въпреки това, че турската държава не е дала един лев за всички тези 100 години, собственик не е БПЦ, нито българската държава, собственик е църковното настоятелство, което е под юрисдцкцията на Вселенската патриаршия"
  • 8 Миризлив пор

    13 3 Отговор
    Най лошото в случая е държанието на поповете! Пренебрегвайки канони и 2 от Божите заповеди се опитаха да присвоят нещо което не е тяхно!
  • 9 Е, това е ваш човек, другари!

    4 6 Отговор
    Какъв е жизнения път на един от депортираните от България агенти на Русия, белоруския свещеник Евгений Павелчук. Оказа се, че той е служил в секретна военна част край Москва, отговарял е за взаимодействието с въоръжените сили в Гродненската епархия на Руската православна църква, организирал е там казашки детски лагери и дори е участвал в шествие под руските имперски знамена. Бившите му колеги говорят за него като за най-чистия представител на „руския свят“.
  • 10 !!!?

    6 13 Отговор
    Какво ще рече "крепостен акт"...или другото име направо окупационен акт - плячка !? А според Митрофановият Нотариален акт земята на която е построена руската черква е ДАРЕНИЕ !!!?

    Коментиран от #13

  • 11 Еййй

    12 0 Отговор
    Аз да питам какво стана със съветничката на Кирчо Весела Чернева. Влезе ли в затвора вече за шпионаж в полза на чужда държава.
  • 12 Гнус.....

    11 2 Отговор
    почнахме от доноси безпочвени за попове - фалшиви шпиони и стигнахме до собствеността върху сградата на Руската черква в София.... Срам и гнус хора.
  • 13 Какво ще рече "крепостен акт"..

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Нужно ли е да доказваш колко си неграмотен да питам ?
  • 14 Много точен и аргументиран

    5 2 Отговор
    Коментар на Гъргов
  • 15 Княгиня Анастасия Романова

    2 2 Отговор
    След 1917 г., Ленин, Сталин, впоследствие Путин и шайките разбойници и убийци, мародерстват, обсебват чужда собственост и продължават до днес!
    Тази шайка и нейния представител за България преминаха всякаква граница на дипломатическия морал.
    ИДВА ВРЕМЕТО ДА ЗАВЕДА ДЕЛАТА И ДА СИ ВЗЕМА СВОЕТО - ВКЛ. И РУСИЯ!
    Времето на гундяев, путин и смешкото дугин свърши!
    Слава на ИМПЕРАТОРСКОТО СЕМЕЙСТВО!
  • 16 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Днес извадих Констативен":

    Поддържам идеята Ви, но освен България РФ иска да приватизира и нашият език и история - нали Митрофанова твърдеше за общи славянски корени и език. Людмила Живкова твърдеше други работи. А дълго време пристигнали в България Руси получаваха държавна работа и жилище без ред - е бюрото по труда тук имаше една Рускиня - Татяна Тончева.
  • 17 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хорейшио":

    Нотариален акт се издава след изповядана сделка или дарение - тогава Костов беше начело, а Нефтохима беше докаран почти до фалит и даден безпари - само около 100 милиона. А комплекса Камчия?
  • 18 Перо

    2 2 Отговор
    Църквата е доказано руска и враждебните действия на джендърията не трябваше да се предприемат, преди проверката на статута! Сега едно подмазване на некадърния военен, погрешно назначен на длъжост, от която нищо не разбира и е решил светкавично да използва ситуацията да се подмаже и натегне на чужди сили, за да запази поста си, сега ще струва много усложнения и негативни ефекти за страната! Това е злоупотреба със служебна власт! На 03.10. Светия синод ще излезе с официална позиция!
  • 19 Перо

    3 1 Отговор
    Сега е ред на и.д. Главен Прокурор да се подмаже и замете следите на посолството, като обвини некадърния шеф на ДАНС, който не е спазил съдебната процедура по НПК за “шпионаж”, в полза на чужда държава, не е арестувал обвинените, не е направил досъдебно производство и прокуратурата не е внесла обвинителен акт! Не са открити и български сътрудници в шпионското дело! Всичко е заметено под килима с експулсирането, поради липсата на доказателства, които ще издържат в съда! Експулсирани са свещениците на база, едни голи подозрения, вкарани в доклада до МС, като факти!
  • 20 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Разбрахте ли сега защо българските власти изпаднаха в известно недоумение и зациклиха в намерението да завладеят руската църква?Защото провокацията им излезе ялова,с противоположен на целта резултат,между народа никой не се усъмни ,че духовниците на РПЦ може да бъдат и шпиони,имаше и митинг,все пак тук не еУкрайна или Полша,отношението към руския народ е коренно различно.
  • 21 Жеко

    3 0 Отговор
    Подаръците които България прави на русия са целенасочени и със стратегическа перспектива. Освен църквата ,могат да се посочат комплекс "Камчия" , "Турски поток" и др. Тук възникват някои справедливи въпроси. Кой подари на руското посолство църквата построена от българи? Защо има руска територия в центъра на София? Кои са другите анексирани територии от русия в България и кое правителство е разрешило това? Ще бъдат ли наказани Политиците които подариха българска територия на русия?