Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 19:01 9 204 34

"Черният лебед" на двамата братя от България

  • дронове-
  • братя-
  • българия-
  • германия-
  • българи-
  • дронамикс-
  • константин рангелов-
  • черен лебед

В Германия публикуваха обширна статия за компанията на двама български братя, която произвежда товарни дронове, разработени от тях самите

"Черният лебед" на двамата братя от България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В началото беше сиренето." Така започва материалът на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), посветен на компанията на двамата братя Константин и Свилен Рангелови "Дронамикс". Сиренето играе важна роля в основаването на фирмата преди 10 години, пише ФАЦ и разказва как навремето Константин Рангелов следвал въздушна и космическа техника в Нидерландия и помолил брат си Свилен да му донесе сирене, когато му идвал на гости. "Казах му, че като инженер трябва да разработи проект за транспортен дрон", разказва днес 38-годишният Свилен пред германското издание с усмивка.

Двамата братя се интересуват от темата още от 2013 година, междувременно са разработили собствен летателен апарат. Макар да е бял на цвят, той е наречен "Черният лебед" - име, което се използва в икономиката за събития, които всъщност не би трябвало да се случат, тъй като са твърде невероятни, но все пак стават факт. Също толкова невероятно изглеждало и това, че двама братя от България са създали конкурентоспособен дрон, който всеки момент ще излезе на пазара, споделя пред ФАЦ Свилен Рангелов, който е учил икономика в САЩ.

Фирмата на братя Рангелови "Дронамикс" притежава от 2022 година лиценз за полети, а най-късно през първото тримесечие на 2024 година летателната дейност трябва да започне официално. Посоката е известна: Гърция. "Там има много острови, до които доставки могат да се правят само много рядко и на висока цена", обяснява Свилен Рангелов пред ФАЦ. Обикновено хората там получават доставки веднъж седмично - с корабни пратки. Със своя товарен дрон, който може да превозва до 350 кг и да лети на разстояние до 2500 км, двамата братя искат да запълнят нишата.

За старта в Гърция има и съвсем практични причини, пише германското издание: младата авиокомпания може да лети първоначално само над необитаеми райони, поради което островите са оптимални. Но братята нямат намерение да се ограничават с Гърция - отправят поглед към цяла Европа. Имат вече и партньор в Германия - Hellmann Worldwide Logistics от Оснабрюк, логистична компания от провинция Долна Саксония с 14 000 служители и пет милиарда годишен оборот. Решението на Hellmann е продиктувано от желанието максимално да се пести време при доставките - без опасения от задръствания из градовете или продължителни процедури по обработката на товарите по големите летища. От "Дронамикс" са обещали намаляване на разходите наполовина и съкращаване на времето за доставка с 80 процента. В компанията на двамата българи сега работят 150 души в 12 държави, но основните процеси се осъществяват предимно в България.

ФАЦ посочва, че двигателят на "Черния лебед" е с вътрешно горене, но двамата братя мислят и за опазването на околната среда. Затова в момента към основното гориво се добавят 10 процента био субстанции, а до 2026 година една четвърт от всички летателни часове трябва да се извършват с био горива. "Радваме се, че сме в основата на еволюцията на товарните дронове", казва пред БТА Свилен Рангелов. "Нашата цел е да променим начина, по който се транспортират стоки, като предложим по-бързо, по-ефективно и по-екологично решение", допълва той.

Германското издание разказва също така, че в момента Свилен Рангелов се е заел да рекламира компанията си по света и търси партньори и спонсори. "Дронамикс" вече се е сдобила с 40 милиона евро рисков капитал, надеждите са тази сума да се удвои. През май "Черният лебед" е осъществил първия си тестов полет на пълна дистанция. А това е толкова важно събитие за двамата братя Рангелови, че те се избръсват гладко - за първи път след основаването на компанията си пред осем години. Ликвидирането на дългите бради е увековечено и във видео, поместено в YouТube. Предстои и тест в Средиземно море.
"Знам, че през целия си професионален живот не искам да правя нищо друго", казва пред ФАЦ Свилен Рангелов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    8 30 Отговор
    Само като го фледам виждам че за нищо не става.

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 уж българи

    22 22 Отговор
    а фирмата им с чуждо име, стига с това кланяне,научете се да правите неща с които да запомнят България,със скрити послания,но винаги да води до България

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Българин

    43 1 Отговор
    Браво!
    Успех на момчетата!
  • 5 Според мен ако го пригодят

    16 42 Отговор
    в товарното помещение да превозва бомби и го продават на Украйна ще ударят няколко заека наведнъж. Първо ще станат герои. Второ ще станат световно известни и търсени. Трето, ще останат в историята като оказали огромна полза на човечеството да се справи с един от най-големите злодеи в човешката история-Путлер.
  • 6 любопитен

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "уж българи":

    Тези дронове, няма ли да минават митнически контрол пресичайки границата ?

    Коментиран от #9, #13

  • 7 На кирилица би се котирала

    8 20 Отговор

    До коментар #3 от "уж българи":

    само у нас, В мразещата ни Македония и в разпадащата се и изолирана от всички Руска Федерация. Някакси не е много печаливша стратегия........

    Коментиран от #10

  • 8 ха ха

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    рекламното лице на пеевски пак се появи , лявата ръка на мрака е дясната ръка на светлината , а ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "На кирилица би се котирала":

    Не нужно да е на кирилица,но да има ясно послание, че е Българско . Ние сами се унищожаваме като българи

    Коментиран от #11

  • 11 Който се интересува от продукта

    13 10 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ще провери произхода. Това не е като да си купиш дюнер, на пияна глава след дискотека, и да не ти пука откъде е пилешкия шиш. Не се притеснявай за неща които не разбираш. Стой си на нивото!

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    13 7 Отговор

    До коментар #11 от "Който се интересува от продукта":

    Стой си и ти на нивото,мен ме интересува българското,а теб дюнера.....избърши масите,идват други за дюнер

    Коментиран от #14

  • 13 Брендо съм : Не няма!

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    Оооще по голям интерес са проявили фирми от Колумбия и Мексико! Даже са направили предложения, на които не може да се откаже.
  • 14 Избърши

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    ми сиренето под кожичката, заедно с гъбите дето ги лепнах от една млада руска вдовица лятото на Зл. Пясъци.. Разбираш от бизнес колкото дyxaлкa от poмcкu произход на околовръстното от квантова физика.
  • 15 Фръчилото

    8 14 Отговор
    Тия лебеди сума джепане ше фъргат връз кремля.
    Интересът е от Киев
  • 16 А50

    12 6 Отговор
    То добре, но покрай войната в Окрайна дроновете много се развиха и дръпнаха напред. Този проект не е съвсен актуален защото е самолетен. За поставените му цели по-подходящ е въртолетен тип дрон. 10години ми се виждат твърде много за такъв проект, прилича ми на усвояване на едни пари, не искам да съм черноглед пожелавам им успех

    Коментиран от #19

  • 17 Учител

    9 9 Отговор
    Сигурен съм, че и този проект ще бъде смачкан от алчни балгарета или мутри.. и бас ловя, че целокупният злобен га нювски народец ще ги наплюе мощно
  • 18 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    То аз като гледам и ти за нищо не ставаш

    Коментиран от #20

  • 19 Инженер

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "А50":

    Викти можеш и за 5 години да проектираш карго дрон с 2500км обсег и ограничено финансиране 😉

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смех

    6 10 Отговор
    Искам само да видя след две години тия клошари български дали ще са успели да продадат и един от тези безполезни съндъци
  • 22 "Черният лебед"

    10 4 Отговор
    Е стартъп измама която много пари изгълта ! Нищо иновативно няма , ама нищо !
  • 23 Сега това ли измислихте последно ?

    9 2 Отговор
    Пръдничка за дронче с био горива..... аре спрете се с измамите и точене на пари бре . Срам нямате ли ?
  • 24 Товарни дронове знаете ли

    8 1 Отговор
    От кога има да питам ? Още преди и да започнете даже проекта "Черният лебед"....поне 4 г.
  • 25 Мхм

    5 2 Отговор
    Товарен дрон с чолезен товар 1кг на кой би му потрябвал такъв безполезен летящ кашон
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аре у лево бре

    8 4 Отговор
    "Черния лебед" е с вътрешно горене..... а що не и с пеееедали а смешници ?
  • 28 Младежи Черногъзи

    11 5 Отговор
    Само да ви кажа че за 120000 евро мога да си купя "земеделски дрон" 4 пъти по добър от вашия, ама по всички показатели.... обхват, полезен товар, софтуер и т.н Сигурен съм че го знаете, беше на последното изложение ....
  • 29 🇧🇬🇪🇺💯

    3 2 Отговор
    10% - процента, био гориво, разбирай Етанол който се прай от Царевица.
    Брао, брао на Чернийот Лебед който всъщност е Бял Лебед.

    You’ve got cheese?🧀
  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    7 0 Отговор
    За тези пичове чета от доста време.

    Кудос за двамата братя които мислят с главите си и са намерили съмишленици сред най големите в Логистичният Бизнес и Доставки.
  • 31 А50

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Инженер":

    Какъв е проблема с обсег 2500км, имаш същата навигация и за 50км- инерциална система, система за въздушна скорост и GPS, въвежда се полетен план и хвърчи. Всички тези системи ги има в миниатурен вид на пазара, те не са разработени сега. Има други предизвикателства като икономичност на гориво, противообледенителна система иначе през зимата ще се превърне в ледено кубче, разрешение за полет и съгласуване с другия трафик, кацането в автоматичен режим. Голяма реклама си правят на дрона, но до сега нищо особенно, хубавото е ча са си намерили спонсори на ентусиазма си.

    Коментиран от #34

  • 32 Е виж , 21

    1 1 Отговор
    много си злобен и завистлив.Може и да успеят ,амбициозни са и надграждат
  • 33 Ел Греко

    5 3 Отговор
    Глупости на търкалета..в Гърция няма да пробият. До островите има ежедневни ферита, а до които няма, има местни, които обикалят и разнасят ежедневно
  • 34 Инженер

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "А50":

    Ми айде давай.. то по твоите думи това е фасулска работа.. странно защо тогава това е единственият дрон от такъв клас в европа.. ама ти си разбирач за 1 година ще го направиш и ще смажеш конкуренцията, нали 😉😏