Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 10:01 4 722 67

Татуирани и брутални: "елитът" на руския престъпен свят

  • германия-
  • русия-
  • престъпници

Смята се, че престъпният клан "Крадци в рамките на закона" е възникнал още в затворническите лагери на Сталин

Татуирани и брутални: "елитът" на руския престъпен свят  - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смятани са за елит в руския престъпен свят. Въртят трафик на оръжие и наркотици, рекет, измами. Не сътрудничат на полицията, действат брутално и носят специални татуировки. В Германия попаднаха на следите им.

Този клан има славата на елит сред руския престъпен свят. Членовете му сами се наричат "Крадци в рамките на закона". Занимават се с трафик на наркотици и оръжие, рекет и всевъзможни измами, показва разследване на германските обществено-правни медии NDR и WDR. Бивш член на криминалната организация е дал обширни показания, за да се отърве от по-тежка присъда, пише АРД.

Смята се, че престъпният клан е възникнал още в затворническите лагери на Сталин. Членовете му са основно руснаци или граждани на някоя от бившите съветски републики. Тяхна отличителна черта са особените татуировки – звезди върху коленете или църковни кули на гърба, като всяка татуирана кула символизира постановена присъда.

Собствен кодекс на честта

Всеки член на бандата е длъжен да спазва строг кодекс на честта – включително никога да не отрича принадлежността си към клана, както и да не създава семейство – за да не е обвързан, ако бъде прибран зад решетките. Преди всичко обаче членовете на престъпната организация се задължават никога да не сътрудничат на полицията или на съдебната система.

Алексей Г. от Росток обаче е нарушил тъкмо това правило. Според разследването на германските медии 39-годишният руснак е дал показания пред прокурори в провинция Мекленбург-Предна Померания и в момента е ключов свидетел в производства срещу други наркотрафиканти от Северна Германия.

"Крадците“ представляват един вид паралелно общество със свой собствен социокултурен и криминално-идеологически облик, със свои правила и вътрешна система от санкции", се посочва в записка на Криминалната служба в провинция Мекленбург-Предна Померания, научаваме още от публикацията.

Трафик на наркотици и насилие

През април 2022 г. Алексей Г. е арестуван в Росток по подозрение за участие в трафик на наркотици. Органите са действали след сигнал от информатор. Алексей не е непознат на полицията – имал е дълго досие с предишни присъди за нанасяне на тежки телесни повреди, за изнудване и за притежание или търговия с наркотици.

Сред като е задържан отново – този път с неопровержими уличаващи го доказателства – Алексей Г. бил принуден да проговори и да съдейства на властите. От проведените разпити са събрани улики срещу други членове на престъпния клан по различни дела за наркотици.

Търговия на оръжие

Според Г. наркотиците са стигали до Северна Германия от Берлин, но са били доставяни от Испания и Нидерландия, пренасяни от куриери в специално подготвени за целта автомобили. След това дрогата е била разпределяна към град Росток и към други места и е била съхранявана в изкопани ями или в мазета, чиито собственици са получавали пари за това, пише АРД.

Ключовият свидетел е потвърдил пред следователите, че "Крадците" се занимават и с търговия на оръжие. Разкрил е също и това, че автомат „Калашников“ може да се купи в Германия нелегално за по-малко от 1000 евро.

Алексей Г. е общувал с останалите престъпници чрез специално криптирани мобилни телефони – тъй наречените SkyECC и Encrochat. Той е разкрил пред следователите и тайните псевдоними, под които бившите му съучастници се подвизават в чатовете.

Конфликтите са решавани с насилие

Документите, които разследващите журналисти от NDR и WDR са успели да разгледат, говорят красноречиво за това, че престъпниците действат с брутално насилие. Така например свидетелят разказал за посредник, който искал да напусне „бизнеса“, заради което бил подмамен в един апартамент и пребит до смърт. Преди това с него си поиграли на "руска рулетка" с револвер, е разказал друг наркодилър, който също е обвиняем. Него пък го заплашвали, че ще му изпратят чеченци, които да убият семейството му.

Заради предоставената информация, уличаваща ръководен член на бандата в Берлин, и големия риск за живота му руснакът е включен в списъка на защитените свидетели. През септември Окръжният съд в Росток окончателно осъди Алексей Г. на шест и половина години затвор за трафик на кокаин и канабис на стойност от почти 1,8 милиона евро. Сравнително леката присъда се обяснява с това, че е съдействал за разкриването на други членове на бандата, коментира АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1551

    43 22 Отговор
    Дайте и за окаринския.Нали сте коректни хаххай

    Коментиран от #6, #9, #21, #47

  • 2 Майна

    52 22 Отговор
    ДВ , видяхме нацистките татуировки на укронацистите!
    За тяхните ,,действия,, има достатъчни видеа..
    Та, МАЛКА ,,грешка имате- националността

    Коментиран от #34

  • 3 Нищо общо с името

    49 32 Отговор
    Името е "Вор в законе".
    Това обяснява цялата ию система. ВСИЧКИ В СИСТЕМАТА СА ПРЕСТЪПНИЦИ. Всички в държавния апарат са корумпирани, убийци, крадци, измамници, предатели, и т.н. за пари. Това е "съвременна"Русия, под ръководството вече трето десетилетие на Путин и Сие.

    Коментиран от #27, #32, #48, #66

  • 4 Бреййй

    28 28 Отговор
    Те рашките са си отгледали техния идеал за общество-крадци и убийци. Ма да си го държат на тяхна територия. Нали Русия е "велика" т. е. голяма.

    Коментиран от #45

  • 5 Голата истина

    37 18 Отговор
    Нашия черепа е по гаден същия като укрите.Ама вие страхливи журналя само за лошите руснаци пишете

    Коментиран от #7

  • 6 В Украйна при янукович всички олигарси

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "1551":

    се отчитаха с 50 процента от откраднатото в Кремъл, също както и всички до ПП в България. Без изключение. Иначе власт и достъп до държавния бюджет(в БГ-до еврофондовете)-йок!

    Коментиран от #11

  • 7 Ми то

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Голата истина":

    добри няма.
  • 8 Калпазанин

    30 9 Отговор
    Смята се, че дойче зеле няма нищо общо с дойчланд. А е една типично ционистка медия прекарва ща и правеща пропаганда на ония там дълбоката държава от дълбоката сянка и тъмнина там където е леговището на сатаната, все едно съм щракнал и клавиша със с@@@@@пръст
  • 9 Рошко

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "1551":

    Дз, 🤔🤔🤔🤔🤔коректни. За тях има ние сме богоизбрани а вие сте роби и сте длъжни да ни се подчинявате
  • 10 Майна

    20 15 Отговор
    Между другото ,то украинска нация няма, те са си руснаци промити вече с ,,нацистка,, идеология.., повечето ,обаче от Окраина ,които се сляха с ,,елита,, са от Галиция ,те са баш ,,елита, който ползваше и присвояваше всичко създадено от СССР..

    Коментиран от #24

  • 11 1551

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "В Украйна при янукович всички олигарси":

    Така е.А сега няма никаква корупция там.Особено по високите етажи....

    Коментиран от #26

  • 12 Българин

    21 9 Отговор
    Руските военни са свалили три украински самолета край Одеса са унищожили складове за боеприпаси на украинските въоръжени сили на летище край Кривой рог!

    Коментиран от #23, #61

  • 13 Въпрос

    9 0 Отговор
    Хахахаха някой да не е хакнал сайта, цялото заглавие на тази статия във водещата страница като дам на зареждане е зачеркнат
  • 14 Българин

    14 5 Отговор
    Системите за противовъздушна отбрана на РФ са свалили два изтребителя МиГ-29 и един щурмови самолет Су-25 на ВВС на Украйна в районите на Архангелск в Херсонска област, Дмитровка и Звонецки в Днепропетровска област.

    Общо оперативно-тактическата и армейската авиация, БПЛА, ракетните войски и артилерията на руските военни групи са поразили жива сила и военна техника на противника в 119 района.

    Коментиран от #36

  • 15 Урюрвкос

    9 4 Отговор
    "Крадци в рамките на закона"---по руски "Вор в законе"----това е длъжност нещо като депутат, народен представител, обществен политически деятел. Решава всички проблеми не по закона а по "понятия" условия взаимни услуги. Нещо като пред съдебно регулиране на конфликтите. Много авторитетна особа мнението и заповедите не се трактуват, обсъждат или оборват а се изпълняват веднага на 100%.
  • 16 поради липса на статии днес тук

    14 7 Отговор
    21.10.2023 г. - 22:30 ч
    Нашите бойци продължават настъплението край Приютни на кръстовището на Запорожие и ДНР (ВИДЕО) | Руска пролет

    Контраатаката на украинските въоръжени сили завърши тъжно: нашите продължават настъплението близо до селото. Село Приютное на кръстопътя на Запорожка област и Донецка народна република.

    В южното донецко направление, по време на щурма на друг опорник, 34-та бригада унищожи подразделение на украинските въоръжени сили.

    Вражеското командване хвърля щурмова група в контраатака - на кадрите тя отива към окопите, а след това четиримата оцелели бойци бягат назад.

    С подкрепата на артилерия, минохвъргачки и безпилотни летателни апарати камикадзе нашите бойци продължават да изтласкват врага, превземат опорните пунктове на украинските въоръжени сили и прогонват врага от важен населен район.

    Коментиран от #38, #53

  • 17 Мнение

    18 4 Отговор
    А по какво се различава елитът на така наречения демократичен свят! Хипотетичен въпрос!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Коментар

    9 0 Отговор
    Хакнали са ви сайта.Това заглавие е зачертано.

    Коментиран от #20

  • 20 То статия

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "Коментар":

    На дойче зеле освен да е зачеркната друго не заслужава
  • 21 Хахахаха

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "1551":

    Е тук става въпрос за руската ко чи на! Защо искате за Украйна?
  • 22 Пончо

    3 0 Отговор
    Има един на снимката който злобно си бърка в носа:)
  • 23 Хахахаха

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    А Авдеевка кога? Нали уж контрата тръгна на 10 октомври? Вече е 22? Ааааа май контрата тръгна на 10, а чувалите за русия тръгнаха на 12 октомври?
  • 24 Да питам..

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Демек искаш да ни убедиш, че мордовани, ненци, чеченци, ескимоси,алеути, и още барем 100 народа, са все руснаци ли бе..нещо не си добре с органите за възприятие на околния свят , стува ми се..!!!
  • 25 Приказки от хиляда и една нощ

    13 5 Отговор
    Цитат: Смята се, че престъпният клан е възникнал още в затворническите лагери на Сталин.


    Забележете лъжливата пропаганда "Смята се" !!

    Коментиран от #37

  • 26 После почнаха да крадат еврофондовете

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "1551":

    И пак 50 процента отиваше за Кремъл. Иначе няма начин да вземеш властта у нас.
  • 27 Замислям се...

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо общо с името":

    При нас как е? Престъпници ли са всички в системата? Как е? Сега ще трябва да гласуваме пак за системата. Искам ли? Май не...

    Коментиран от #33

  • 28 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    Ха ха ха
    Вижте демонстрациите против евреите у вас бе агенти на Си Ай
  • 29 Видях

    7 2 Отговор
    Дойчезеле и спрях да чета по-натам...
  • 30 Ха ха ха ха ха ха

    9 1 Отговор
    ,,крадци в рамките на закона" изпращат поздрави и респект към колегите си от бг.парламент и министерства:
    ,,доказани престъпници извън всякакви закони"
  • 31 Стига глупости

    6 11 Отговор
    Руснаците масово са гей алкохолици и удмурти
  • 32 Ха ха ха

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо общо с името":

    Един скъсан Козяшки парсал се пеняви фалшиво
    Виж си държавата на мафията
    с фалшиваа печатница за пари и се окачи на първия клон
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да ти кажа..

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Не знам що се напъваш, ама е доказано , че поне 100 тона хероин влизат в Европа през Русияв благодарение на КГБ/ФСБ/.. По така наречения Азиатски път- вкарва се с бали памук от Узбекистан,и се препраща в посока Берлин. В трафика са замесени две групи на ФСБ- Азиатска, доставяща дрогата до Москва и Европейска - доставяща до Берлин и Амстердам. Ха познай Путин на коя групировка е бил член..Да припомним и големия скандал с половин тон дрога, укрит в училището при руското посолство в Аржентина, където Патрушев бе хванат на местопрестъплението когато товари дрогата / всъщност брашното с което я бяха подменили/ като дипломатическа поща. Скандалът бе световен, и се доказа крайния получател а те бяха двама- Мария Захарова и Валентина Матвиенко / м/ду другото синчето на Матвиенко е доказан наркоман//..такива са фактите.. И Русия не е по-назад в търговията с дрога по света, не се безпокой..
  • 35 Българка

    11 2 Отговор
    "и носят специални татуировки" ааааахаха. Специални, специални, колко да са специални??? И защо са в тая демократична държава швабистан?
    Еййй, тва наследниците на нацитата са доста забавни.
  • 36 Да питам..

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    ЕЕЕЕЕЕ..Добре бе..начи идат братошките ама се не видат нещо у далечината. С тия загуби, утре Украйна престава да съществува май.. Я кажи ко стаа в котела край Авдеевка..ври ли чорбата, ври ли ..че вчера там са заминали 1700 парчета барабар с 67 танка и БМП та...
  • 37 Някой си...

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Приказки от хиляда и една нощ":

    Съгласен... не се отчита факта, че в ГУЛАГ а са си пристигали готови престъпници..и тогава, че и сега..така че това Смята се , може да бъде заменено - Със сигурност...
  • 38 Да питам..

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "поради липса на статии днес тук":

    Идат ли бе, идат ли браточките... че ми омръзна да висим като зелен сопол на Орлите...
  • 39 За много по-мащабен наркокартел,

    8 4 Отговор
    очевидно закрилян от властта в страната, вижте 5-те части на разследването на украинския блогър в Испания /с повдигнато обвинение в Украйна/ за "Химпром", който е проникнал дълбоко в украинската армия. Употребата на т. нар. "соли" водела до зависимост още от втория път. Между другото, в Киев за месец има показни самоубийства на 6 тийнейджъри, които обикновено се хвърлят от високи етажи на сгради. Двама от тях - брат и сестра, дори са пуснали стрийм в Телеграм самоубийството си. Слушах също интервю с един криещ се в чужбина бивш участник в тези схеми, който твърди, че свалянето на онзи хеликоптер с цялото ръководство на тяхното министерство на вътрешните работи е също работа на въпросния наркокартел, явно някой не се е изплащал напълно на шефа, който е бивш руски гражданин и изглежда сто пъти по-страшно от тези на горната снимка. Та на този страшен шеф на наркокартел са връчени десетки благодарствени грамоти от държавни служби в Украйна.
  • 40 Бай Яни

    8 6 Отговор
    Не ги е срам да очернят руснаците. В русия хероина е законен, всеки гражданин е въоръжен спрямо местните закони и правила. Това не са престъпници а честни туристи очерняни от хамериканците. В русия всичко е безплатно,дори и трудът ни. В Европа е глад,мизерия. Окономиките замряха, разчитат на русия да преживеят зимата, изкупиха всички лади ,носквичи и тем подобни китайски автомобили. Зареждат руските си хладилници с руски стоки, а руските климатици топлят най много и почти безпларно.Всички спортисти си накупиха руски спртни екипи и спортни обувки. До 100 години всичко ще е руско. Амин.
  • 41 Забравих да напиша името на блогера -

    6 1 Отговор
    Анатолий Шарий, има над 2 млн. абоната. А името на боса на наркокартела е Егор Буркин, вече Левченко, понастоящем вероятно пребивава някъде в Близкия изток.
  • 42 Сталин

    12 3 Отговор
    Нали, уж, съм вкарал в лагерите, елита на нацията, бе, хамерикански хомосексуалисти ?

    Коментиран от #59

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бреей я

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бреййй":

    Колко е хубаво, че в сащ няма престъпници! Тези, които ги има са без татуировки, сресани подстригани, епилирани, напарфюмирани- душички! Само дето има 5млн. затворници- първо място в света!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 МММ да

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "1551":

    То поляците още в начало на годината изкараха статистика за 4-пъти увеличаване на престъпността след приемането на украинските бежанци, едва ли в Германия нещата са много по-различни при положение, че се стрелят през седмица в съседния квартал и много по-рядко в моя. Германия започна да подражава все по- успешно на САЩ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Студопор

    12 2 Отговор
    Пишете какво стана със Симона - татуира ата полицайка и със Семерджиев. И те са татуирани и брутални и не сътрудничат на полицията.

    Защо гледате Русия? Вижте в България какво е!
  • 51 Аятолах Хомейни

    6 2 Отговор
    Брендо защо взе украинско гражданство и какво прави в Украйна?
  • 52 Механик

    6 4 Отговор
    "Крадци в рамките на закона"- хахахаххаа! Това само дойчезеле може да го напише. Демагогия и манипулация.
    Руските мафиоти били брутални?? Що, японските якудзи, италианските коза ностра, американските синдикати и пр, да не би да са благотворителни дружества бе? Ама е важното да акцнтираме върху думата "руските", нали?
    "Вор в законе" означва съвсем друго, дойчезеле. Акцента е на "в законе". но това не е официалния закон, нито значи, че в "рамките на закона". Става въпрос за ТЕХНИЯ, воровской закон. Казано инак, "вор в законе" се става когато останалите от тая общност се убедят, че ти живееш по техния, "воровской закон". Когато се докажеш че го спазваш и те препоръчат достатъчно "сериозние люди".
    Поне така е било някога. В момента тия неща не се спазват. Всичко това изчезва при идването на "демокрацията" и разпадането на СССР. Всички знаем какви групировки и какви беззакония се вършеха тогава. Особено в Русия . За всичко това си има термин в престъпния речник. Думата е "безпредел". За безпредел наказанието е много сурово по т.н. "воровской закон". Но по това време излязох по улиците много млади, напористи, кръвожадни и алчни социопати. Старите "вор в законе" нямаше как да се справят с такова количество и безпредела възцари на улицата и я окъпа с кръв и страдания.
    п.п.
    И "вор в законе" не е започнало в "сталинските лагери"! Но тук трябва да се акцентира върху "русия и сталин". Такава е идеята просто. Да се плюе яко.
    Воровете в закона се появяват малко с

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Правилно

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Механик":

    Тук трябва да се акцентира върху Руzzия и Сталин.
  • 55 бонбо

    3 3 Отговор
    От Дойчее веле са пристрастени към Русия.
  • 56 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    0 5 Отговор
    Измет смрад боклуци
  • 57 Оне

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Механик":

    Ц, ц, ц. Вместо да седнеш и да отделиш време за да научиш нещо, което може да ти е полезно в живота, като например език или умение, ти "знаеш" за опаковката на руските престъпни организации.

    Впрочем, не става ясно защо се пеняваш, че се говори за "руски", като става дума за руски организации. Сравняват ги с другите престъпни организации в Русия, тъй че акцента е върху това, защо точно те са смятани за "елита", но понеже си зомбиран от всичко "руско" и навсякъде ти се привиждат конспирации.

    Реалната информация тук не е дори това каква точно е структурата им, а че такива имат операции на запад и какви методи използват.
  • 58 Кокоркиро

    4 1 Отговор
    Всеки ден нещо АНТИ.Дойче веле да си смени името на Радио Ереван.
  • 59 Оне

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Сталин":

    "Нали, уж, съм вкарал в лагерите, елита на нацията, бе" Едното не противоречи на другото. Както Ходорковски беше в затвора, заедно с "героите", които участваха в мелницата на Бахмут, така и при Сталин е било същото.

    Само не ми казвай, че Ходорковски е някой като тия, които са описани.
  • 60 Ам чи

    5 1 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПА СТАТИЯ АМИ ТЕ ТИЯ МОМЧЕТА ОТ КОЛОНИИТЕ РИСКУВАЙКИ ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА СИ ВИ РАЗМАЗАХА В БАХМУТ
    ЩО НЕ ПРОБВАТЕ С АМЕРИКАНСКИ ИЛИ НЕМСКИ ПАНДИЗЧИИ ЩОТ ЩЕ СЕ РАЗБЯГАТ
    ТА ДОРИ ТЕЯ ПАНДИЗЧИИТЕ В ПО ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА РОДОЛЮБЦИ И СА СЪС СМЕЛОСТ И ЧЕСТ МАКАР И ПО СВОЯ СИ НАЧИН
  • 61 СВодка

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ама това информация от "Кривой рот" ли е 😁
  • 62 касата

    4 1 Отговор
    Всички са роби на Кремъл!
  • 63 Ммм..да

    5 1 Отговор
    А нашите престъпници са в парламента.Кой "генерал",кой "академик"...
  • 64 ААА

    5 0 Отговор
    Що трябва да са всички под един знаменател . Онзи в средата , до другият дето си бърка в носа , е Ходорковски . Най-богатият руснак , едва ли е толкова свиреп , и татуиран. Всъщност видели ли сте някой богат българин-олигарх в затворническа колония?
  • 65 Репресирани

    7 0 Отговор
    Нали лагерите на Сталин бяха пълни само с "репресирани" дисиденти. А сега какво се оказа, че били гнездо на престъпници. Последно - "репресирани" или престъпници, бе дойче зеле?
  • 66 да де

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо общо с името":

    мож го написа и воръй в законав.сякак мож го кажеш,а германският превод на български излиза точно както е писано по-горе.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.