Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 07:55 1 973 29

Тероризъм: копира ли Хамас тактики от войната срещу Украйна

  • израел-
  • хамас-
  • дронове-
  • война-
  • украйна

За да разберем по-добре случилото се в Близкия изток, първо трябва да отправим поглед към друга война - тази в Украйна

Тероризъм: копира ли Хамас тактики от войната срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При терористичните си атаки срещу Израел Хамас очевидно използва тактики от войната на Русия срещу Украйна. Не толкова използването на бойни дронове в случая е новото, а начинът, по който терористите правят това.

Използването на бойни дронове отдавна се е превърнало в неизменна част от съвременната война. През последните години това се наблюдава в много въоръжени конфликти - от Сирия, през Украйна, до Нагорни Карабах.

Във войната на Русия срещу Украйна преоборудвани потребителски безпилотни самолети, смятани допреди това за неподходящи за употреба в бойни действия, бяха пригодени и използвани за целенасочени и мащабни атаки. Според военни експерти тази тактика е била възприета и от терористите от Хамас в атаките от 7 октомври срещу израелски погранични населени места. Тогава бяха използвани модифицирани комерсиални дронове квадрокоптери, произведени основно от китайските компании DJI и Autel.

Дроновете на Хамас

В началото на инвазията си Хамас нанесе огромни стратегически щети на израелските отбранителни сили. Организацията е определена като терористична от САЩ, Германия, ЕС, Израел и някои арабски държави. Твърди се, че видеозаписи показват как дронове на Хамас пускат взривни устройства, изваждайки от строя наблюдателни кули по цялата гранична ограда с Газа, оборудвана с най-модерни сензорни камери. Досега тези съоръжения в Израел бяха смятани за неуязвими.

За да разберем по-добре случилото се в Близкия изток, първо трябва да отправим поглед към друга война - тази в Украйна. Там комерсиалните летящи устройства, оборудвани с експлозиви, са масово използвани почти от началото на инвазията от февруари 2022 година. В момента и украинските въоръжени сили, и руската армия ги употребяват. Нещо повече - с течение на времето любители също успяха да адаптират комерсиалните дронове за фронтовата линия. В Украйна те се използват срещу войници и бронирани превозни средства. А сега същата тактика изглежда са копирали и терористите от Хамас срещу военната инфраструктура в Израел.

"Начинът, по който Хамас използва дроновете си, е нов. Не сме го наблюдавали по този начин преди", обяснява Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен пред списание "Шпигел". Военният експерт смята, че терористите от Хамас са копирали това с голяма точност от войната в Украйна.

Видеоклиповете, публикувани от пропагандната машина на Хамас, също показват как дронове поразяват израелски танк "Меркава 4", струващ 3,5 милиона щатски долара.

Дроновете на "Ислямска държава"

Това, че терористичната организация Хамас разполага с дронове, не е новина. Преди смъртоносната атака от 7 октомври тя очевидно е подобрила и запълнила арсенала си, включително и с комерсиални модели безпилотни апарати. "Те са евтини, леснодостъпни на пазара и могат да бъдат изстреляни от всякъде за секунди по даден маршрут, практически без предварителни познания. Но броят и мащабите на използването на дронове в Близкия изток дори не се доближават до тези в Украйна", казва Яир Ансбахер, експерт по безпилотни технологии, цитиран от израелския бизнес всекидневник "Глоубс".

Лиран Антеби от Института за изследвания на националната сигурност (ИИНС) в Тел Авив, която повече от 10 години изучава използването на дронове в конфликти, припомня, че за пръв път подобни безпилотни машини са били преоборудвани за атаки в Близкия изток. Терористичната организация "Ислямска държава" е използвала много примитивни летателни устройства срещу американските сили. "След това видяхме това в Украйна, а сега и тук", обяснява Антеби.

Хамас потвърди използването на 35 дрона по време на терористичните си атаки от 7 октомври. Те обаче са били дронове "Зуари" - собствено производство на терористичната организация, кръстени на шефа на програмата за дронове на Хамас. Тунизийският инженер Мохамед Зуари бе убит през 2016 година.

Кой финансира оръжейната програма на Хамас?

Много експерти са убедени, че цялата оръжейна програма на Хамас съществува единствено благодарение на финансовата подкрепа и помощ от чужбина. Според доклад на Държавния департамент на САЩ за тероризма от 2020 г. Иран превежда 100 милиона щатски долара годишно на радикални палестински групировки. Самата Хамас никога не е отричала това, но е посочвала по-скромна сума.

Според бивши и настоящи служители на разузнавателни служби от Запада и от Близкия изток, които са били интервюирани от американския вестник "Вашингтон пост", съюзниците на Иран са подкрепили терористите от Хамас с военно обучение, логистична и финансова помощ. Тази информация обаче не може да бъде потвърдена.

Експертката по сигурността Лиран Антеби препоръчва вече да се обръща внимание и на технологиите, използващи изкуствен интелект, достъпни за широката публика. В близко бъдеще терористичните групировки по света могат да започнат да ги използват активно и злонамерено, предупреждава тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    42 1 Отговор
    Най-сложно устроената пропагандна машина в историята са новинарските агенции на Ротшилдите на запад.
  • 2 Анти-маймуна

    41 1 Отговор
    Едно куче, което си душе задните части, получава повече достоверна информация за света, от хората четящи западна пропаганда.
  • 3 Майна

    28 1 Отговор
    Ето предложението на Израел за спиране на войната , с което ,,излезна,, вече- Предаване на всички бойци на ХАМАС( ха ха ха) и на абсолютно всички заложници, дилема нямало..
    Та, според вас това предложение ли е или.., вие ще си решите
  • 4 Майна

    34 1 Отговор
    Можем да намерим много прилики между Израел и Окраина, обаче..
    Унищожаване на православието - една от най-важните..
  • 5 Майна

    29 0 Отговор
    В условията на ВСУ се разреши спешно сключването на еднополови бракове при желаещите да заминат на фронта..
    Въобще наясно ли сте какво се ИЗВЪРШВА..
  • 6 стаията е промиваша мозъци

    25 0 Отговор
    терористите от израел ревът нещо а сълзите им се стичат под формата на пасквили от дойче зеле техен верен слуга до живот!!!
  • 7 само да попитам

    21 0 Отговор
    дроновете имат ли залепени бомби с тиксо? щото на нас тука така се опитват да ни промиват мозъците с подобни глупости…
  • 8 Антитрол

    27 0 Отговор
    "Много експерти са убедени ..... Тази информация обаче не може да бъде потвърдена"

    Хайде поредната сутрешна доза пропаганда от вкиснатото зеле - правят се някакви внушения и се цитират някакви анонимни "експерти" ама информацията не можело да бъде потвърдена - обаче пропагандишен машинен са сигурни че е така.

    Коментиран от #12

  • 9 Някой

    19 0 Отговор
    Тероризъм: Статия на Дойче Пропаганда.
  • 10 Тц тц тц

    15 1 Отговор
    Използват тактики на укрите,а не на руснаците и някои от Хамас имат на снимките доста модерни оръжия като тези на укрите.По интернет ли са учили тактиктиките?А оръжието от Даркнета ли е?
    В тези статии много обичате да обръщате всичко наобратно.
  • 11 Артилерист

    13 1 Отговор
    Американците, като опитни експерти по тероризъм, написали учебно пособие, пардон, доклад през 2020 г., как да се организира и извършва тази дейност...
  • 12 Българин

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    "Най-вероятно " -това е много използвано в дневните сводки.
    Така с този израз започнаха много войни в последните десетилетия.
  • 13 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    украинците влязоха в историята на военното дело като първи използвали дрон за поразяване на противника със бойни отровни вещества.
  • 14 Българските турци

    17 1 Отговор
    Всичко толкова прилича на овладяването на земите на Дивия запад и унищожаването на последните племена на местното население и тяхното изолиране в държавни резервати ! ... Дори и поводът е същият ..."Защото нападат , убиват и скалпират мирни цивилни бели Заселници " !!...Това е най долна форма на цинизъм !!!.... И този манталитет е доминиращият хегемон на планетата ни .... на земната ни цивилизация !!!... Невероятно !?... Парадоксално !?...Гнусно !!!
  • 15 Дойче зеле

    6 0 Отговор
    Тактиката с дронове срещу цивилни цели е на армията на САЩ, при войните в Ирак и Афганистан. Така не се рискува залавянето на пилоти на изтребители.
  • 16 Русия да покаже твърдост

    13 1 Отговор
    Вчера израелски самолети отново атакуваха летища в Алепо и Дамаск, за да попречат на доставките на ирански оръжия в региона.

    С цел „предотвратяване на доставките на оръжие в региона“, Израел нанесе ракетен удар по летищата на Дамаск и Алепо.

    Но Русия все още не нанася въздушни удари по полското летище Жешов, за да „предотврати доставките на оръжия за Украйна“.
    Руските въздушно-космически сили могат да приемат формулировката на ЦАХАЛ и да ударят полско летище на абсолютно същите основания, без никакво угризение или отношение към ООН, Израел създаде този прецедент отдавна???

    Руската федерация може, точно като Израел, без да обявява война на страна от НАТО, просто да бомбардира летището, което западният свят използва като логистична база за транспортиране на оръжия за режима на Зеленски, и да обяви чисто по израелски, че „предотвратихме доставката на оръжия в региона."

    Защо на Израел е „разрешено“, а на Русия „не е позволено“???

    Коментиран от #23, #25

  • 17 В.В.П.

    6 2 Отговор
    Москва и Киев се бият ..битка .бой..В газа, израил извършва геноцид..
  • 18 Русия попиля НАТО

    11 1 Отговор
    Целият "Цивилизован свят" рязко изостави дневния ред на Украйна! Такъв удар в гърба от евреи бандеровците не очакваха!!)))


    А Хамас благодари на евреите от Украйна за продаденото им от тях оръжие за борбата с евреите от Израел. 😂
  • 19 В.В.П.

    6 3 Отговор
    Геноцид извършваше , АЗОВ , АЙДАР,СВОБОДА ,ДЕСЕН СЕКТОР...СРЕШУ ЖИТЕЛИТЕ НА ДОНБАС...ТЕЗИ ШЕБЕЦИ ГИ НЯМА ВЕЧЕ ..15000 ЧАКАТ СТРАШНИЯ СЪД ..В ЛАГЕРА НА СМЪРТТА ..ТОВА ПРАВИ И ИЗРАИЛ В НАЙ ГЪСТО НАСЕЛЕНАТА ЗОНА НА СВЕТА ..ООН спи ..!!и сънува кошмари .
  • 20 В.В.П.

    10 1 Отговор
    Вчера са убити 300 цивилни е газа ..Нямат ток ,вода ,храна . ,и не могат да се евакуират ..Това е безразборен геноцид ..от Израил..ГАЗА Е ЕДИН ЗАТВОР ..В КОЙТО ИМА КЛАНЕ ..ОТ НАДЗИРАТЕЛЯ ИЗРАИЛ И САЩ.АНГЛИЯ..ООН Е НЕНУЖНА ОРГАНИЗАЦИЯ ...САМО ЛАПА ПАРИ .
  • 21 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Г 7 ,и НАТО ,са зад Окраина ,,зад Газа няма никой ..Нямат ПВО ,няма самолети ,няма Химарси,или Атакамс,или СРЗО.или леопарди ..или абраамси ..това са индианците на времето си ..ООН е ненужен кенеф..Санкции за Израил ..Изземване на Активи ,замразяване на банки и сметки ,,уййй за семита ..Това е дяволът..
  • 22 Мнение

    5 0 Отговор
    Значи според така наречения колективен запад и сащ, Хамас са терористи! Интересно израелските ционисти какви са? Римува се хубаво с фашисти!
  • 23 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Русия да покаже твърдост":

    Чул те Господ! Дано Русия прови твърдост!

    Коментиран от #26

  • 24 Чекмедже бабаит

    2 0 Отговор
    според пропагандата излиза, че убиецът е тероризиран от утрепания СМЯТАЙ
  • 25 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Русия да покаже твърдост":

    Защото имам общо с името си.
  • 26 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение":

    Не мога, слаб съм
  • 27 DW смърди

    2 0 Отговор
    "израелски танк "Меркава 4", струващ 3,5 милиона щатски долара."

    Ние в България, понеже сме тарикати и слушкаме Тагаренко и тези, които реално го ръководят "искаме" да си купим 198 Страйкъра за 1.376 милиарда долара. Демек плащаме по 6.95 милиона за нешо, което е по-зле от БТР, при условие, че има модерни танкове за по 3.5 милиона?!
    Двойно по-скъпо за нещо, което е минимум двойно по-слабо и калпаво?
  • 28 Демократ

    1 3 Отговор
    Няма как да не е така, защото Русия е огромна терористична държава, водачите на терористичните групировки се обучават там и това съществува от много години. България като най-верен съюзник на Кремъл по линия на СИВ въоръжаваше държавите от Близкия изток и Африка, диктаторите Салам Хюсеин Муамар Кадафи, Ануар Садат, Ясер Арафат и т.н. всички са обучавани в СССР . Нищо не е случайно, призивът на Путин сега е " терористи от всички страни, обединявайте се". Това е продължение на призива на Ленин, пролетарии от всички страни,обединявайте се". Важното е да има световни революции . Така е 100 години.
  • 29 Доживяхме

    0 0 Отговор
    Целият екип на дойче веле щял да гласува за ДС.Само агентите ще оправят София.Само в тях ни е надеждата.