Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 16:00 1 502 14

Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа можем да очакваме доста по-голям ръст при Григорова, отколкото при Терзиев

  • димитър ганев-
  • тренд-
  • софия-
  • кмет-
  • избори-
  • васил терзиев-
  • ваня григорова

В този смисъл, от по-големите електорати, които останаха непредставени на втория тур, всъщност шансовете са на страната на Григорова, тя да вземе по-голямата част от тях

 Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа можем да очакваме доста по-голям ръст при Григорова, отколкото при Терзиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

”На балотажа можем да очакваме да има доста по-голям ръст при Григорова, отколкото при Терзиев. Но пък Терзиев има доста солидна преднина на първи тур. Защо Григорова има по-голям потенциал за ръст? Защото, първо, ИТН подкрепиха официално Григорова. ”Възраждане” със сигурност ще разпознаят в много по-голяма степен Григорова като близка до техните политически виждания, отколкото Васил Терзиев. Най-малкото, голяма част от тези, които са гласували за ”Възраждане” през април, сега са подкрепили Григорова. И трето, вчера Борисов на практика подкрепи Григорова.

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Димитър Ганев от "Тренд".

- Г-н Ганев, изненадващи или по-скоро очаквани са резултатите след първия тур?

Възпроизведе се някаква картина, която ние познаваме на национално ниво. А именно - двете големи партии, които са доминиращи в националния политически процес, имам предвид ПП-ДБ и ГЕРБ, остават най-големите политически субекти в страната. Това не би трябвало да ни изненадва. Това, което може би прави впечатление, е по-слабото представяне на "Възраждане" - от това, което сме свикнали да наблюдаваме като национални резултати на "Възраждане" от последните няколко месеца. Т.е. няма някакъв ръст, пробив, някакво завладяване на местната власт в общинските съвети от страна на "Възраждане".

Това, което също прави впечатление е, че въпреки слабата популярност на правителството (по последни наши данни между 20 и 25% от българите имат положителна оценка към работата на този кабинет) се вижда, че това мнозинство няма алтернатива.

Защото нито "Възраждане" постигнаха някакъв кой знае колко сериозен резултат, нито при някоя от другите опозиционни партии се вижда някакъв ръст - нито при БСП, нито при ИТН. Аз лично не бих казал, че има съществена изненада по отношение на националната картина. По-скоро има някакви изненади на отделни места. Някакви неща правят впечатление на отделни места.

Такъв тип за мен изненада е сривът на двете големи партии - имам предвид ПП-ДБ и ГЕРБ - в столицата. Защото през април ПП-ДБ имаше 190 хил. гласа, сега заедно със "Спаси София" имат 120 хил. гласа. ГЕРБ през април имаше 120 хил. гласа в столицата, сега има под 70 хил. Тук говорим наистина за срив, и това според мен е истинската изненада. Много е интересно да видим какви са причините. За мен част от тях са свързани с кандидатите - те просто не бяха достатъчно убедителни.

Ниската избирателна активност на какво се дължи според Вас?

- Избирателната активност в национален план е по-висока на тези местни избори, отколкото последните парламентарни избори. Това е нормално, тъй като местните избори винаги имат допълнителен фактор, който може да мотивира хората. А именно това е мажоритарният избор за кмет.

Т.е. освен партийният избор, който правиш с листи, имаш допълнителен мотивиращ фактор - да гласуваш за кмет, който примерно харесваш. Или напротив - гласуваш за кмет, защото искаш да накажеш този кмет, който не харесваш. В този смисъл, за мен не е учудващо, че има по-висока избирателна активност от последните парламентарни избори. Това има своето обяснение.

Не говорим за някаква рекордно ниска активност. Но като цяло, да, активността на тези местни избори е по-ниска, отколкото на предишните местни избори през 2019 г. Тук обяснението на този феномен е свързано с факта, че ние се намираме практически в 6-ти поредни избори в рамките на 2 години.

Те започнаха още от 2021 г. пролетта и досега, това е шести избор. Има натрупана изборна умора, определено. На хората им писна от избори. И затова на тези избори активността е по-ниска, отколкото на последните местни.

Как си обяснявате относително слабия резултат на Антон Хекимян? Можем ли да си обясним неговите резултати с това, че кандидатурата му беше обявена в последния момент?

- Очевидно ГЕРБ търсиха човек, който е външен на партията. Те явно в щаба са правили в интерес на истината разумен и стратегически правилен анализ, както БСП, между другото, така и ПП-ДБ, че изборът на София вероятно ще се реши на втори тур.

А на втори тур трябва да имаш човек, който да може да привлича по-голям електорален потенциал. Винаги по принцип в такива ситуации външните хора, които са популярни, и които са известни със своите дейности извън политиката, на теория може да привличат по-голям електорален потенциал. Затова и се заложи на Васил Терзиев като външен човек, и на Григорова, и на Антон Хекимян.

Рискът тук е партията да не възприеме кандидата като свой. И тук според мен при Антон Хекимян заради малкото време, което той имаше в кампанията, той не можа да бъде припознат от партията като свой. И това вероятно доведе до този по-нисък резултат.

Имам предвид по-нисък резултат от гледна точка на това, че голяма част от ГЕРБ, които гласуваха през април, не излязоха да гласуват сега през октомври. Иначе, тези от ГЕРБ, които са излезли и са гласували, общо взето, са го припознали. Въпросът е, че много от тях не са излезли.

Какво да очакваме на балотажа в неделя? Как ще се разпределят гласовете от другите партии?

- Можем да очакваме на балотажа да има доста по-голям ръст при Григорова, отколкото при Терзиев. Но пък Терзиев има доста солидна преднина на първи тур. Защо Григорова има по-голям потенциал за ръст?

Защото, първо, днес ИТН подкрепиха официално Григорова. "Възраждане" със сигурност ще разпознаят в много по-голяма степен Григорова като близка до техните политически виждания, отколкото Васил Терзиев.

Най-малкото, голяма част от тези, които са гласували за "Възраждане" през април, сега са подкрепили Григорова. Затова е и толкова нисък резултатът на "Възраждане" в София.

И трето, вчера Борисов на практика подкрепи Григорова. Да, не го каза пряко, но, че се предпочита "държавна собственост пред държавна сигурност" мисля, че е достатъчно ясен намек.

В този смисъл, от по-големите електорати, които останаха непредставени на втория тур, всъщност шансовете са на страната на Григорова, тя да вземе по-голямата част от тях. Може би само електоратът на Вили Лилков ще има по-различно поведение.

Но не трябва да забравяме едно - тези електорати, които гласуваха на първия тур, те няма да излязат в тяхната цялост да гласуват на втори тур. Т.е. по-малко хора от тях ще излязат да гласуват въобще. И в този смисъл, ключово е въобще колко от тях ще излязат да подкрепят някой от кандидатите, защото, ако гласуването е масово, ако има висока избирателна активност, шансовете ще са на страната на Григорова. Ако по-логичното стане, да излязат по-малко хора, то преднината на Васил Терзиев от първия тур може да се окаже решаваща за победата му.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви вчера, че призовава всички да се обединят срещу ГЕРБ. По думите ѝ злото в България е режимът на ГЕРБ, който мачка хората и ги държи в страх и зависимости. Как бихте коментирали това изказване?

- При Корнелия Нинова притеснението от Ваня Григорова да спечели е доста сериозно, защото ако Ваня Григорова спечели изборите в София, автоматично това ще я превърне в новия лидер в лявото пространство. Да, тя може да не е номинално лидер, не е задължително да става председател на някоя партия или да взима ръководството в БСП, а просто всички в лявото ще слушат Ваня Григорова и на никой няма да му е интересно какво казва Корнелия Нинова.

Това, което е направила Нинова, е учебник за това как можеш да дистанцираш ГЕРБ от кандидата на БСП. Ако играеш тактически правилно и искаш да спечелиш мача, това, което със сигурност ще правиш в тази една седмица, е да гледаш да не обидиш избирателите на ГЕРБ. Защото те така или иначе в момента са мотивирани от своя лидер да дадат своя глас за Григорова.

И това, което прави Корнелия Нинова, е единствено да ги дистанцира от нея. Защото Корнелия Нинова няма никакъв интерес Ваня Григорова да спечели тези избори.

Има ли според Вас опасност от предсрочни парламентарни избори?

- Не, не смятам. Какъвто и да е резултатът. По една много проста причина - и резултатите на местните избори съвършено ясно показаха, че това мнозинство е общо взето безалтернативно.

Ако има предсрочни парламентарни избори сега, ще се възпроизведат сходни резултати. Да, разбира се, с малки разлики. Но правителството пак трябва да бъде от политически същия характер.

Имам предвид коалиции между тези формации, които в момента подкрепят кабинета. Не виждам никакъв интерес на която и да е от формациите в момента да събарят тази конфигурация.

Интервю на Георги Камарашев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    В общината избраха пак същите съветници.Единствения шанс за промяна е Ванчето.

    Коментиран от #3

  • 2 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    5 1 Отговор
    Значително по вероятно е Борисов да отврати автентичните си десни избиратели. Разбира се, той никога не е бил автентичен десен - и те може и да не са му необходими. Но това е сигурния път надолу. С действията си и продължаващата си измяна към дясното Борисов даде ясен знак къде е позициониран. До Радев, Нинова и червените партии. Голяма част от избирателите му обаче ще гласуват за дясното.

    Коментиран от #9

  • 3 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Проект "Ванчето" от "крайния квартал" - новия идеен проект на Решетников нищо няма да промени в Столична община. Първо - ще изпълнява решенията на Общинския съвет, който не е нейн. Ако ГЕРБ-аджийте пък от тоя съвет залитнат в орбитата на про-руското /за което почти съм сигурен/ съвсем ще му лъснат задните части пред Европа и Щатите. А го е страх от това. "Общинските фирми" на "Ваня" са стръв за баламурници. Като бачкат "без печалба" - Ванчето ли ще им плаща заплатите? И като как ще развали Концесийте? Не, целта на Проект "Ваня" е друга - а именно - цялостно налагане на русофилската идеология във всички аспекти на обществения живот. А ако с Борисова помощ и се подари и Кметство - още по добре. Това е целта.

    Коментиран от #5

  • 4 Никой

    1 4 Отговор
    Още от сега да почнат гюбеците в столицата.Надуйте кларинета, Калайджиите спечелиха. Пазара за булки го местят на Женския пазар. Турете новите очикли на Долче и Гергана и на Витошка при батко Асана. Айде на пирфими те !
  • 5 мммда

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Баце един въпрос: С какво е по-различен г-н Васил Терзиев, след като почти цялата му фамилия е работила, работи и доносничи за държавна сигурност още от времето на Живков, може би и преди него?
    Тоя е много повече комунист от Григорова...
    Защо медийте не осветляват изцяло кандидатите?

    Коментиран от #6

  • 6 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "мммда":

    Но пък е единствения останал десен кандидат. А дивата злоба на Борисов и опитите да го отстрани говорят съвсем естествено за това с какво е по разбичен. Не носи ретроградната анти-европеистика на Григорова, не ми говори за "другарите работници" и не отказва мнение по въпроса дали Путин е агресор или не е! Поне за мен е достатъчно. Той може и да се еманципира от родословието си. Григорова обаче никога няма да бъде автентичен европеец. Пак казвам - проект "Ваня" е арогантен опит да се забие Червеното знаме в традиционно Дясна и европейска София. Затова са и неистовите напни на Борисав да ни я "подари" - така освен него и друг ще пази русофилството.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Атина Палада

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Терзиев не избира родителите си, както ти и аз! Обаче! Сега зад бизнеса наа Терзиев седи ДС, сиреч КГБ.. Бизнеса му свързан с руските служби... Това вече той сам е избрал...
  • 8 Айде

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Пак опорки от козяк.....червената чума,петата колона....а бе който не е евростлантик....т.е който не съгласува с посолството е оплюван....така и Ванчето не пасва на продажните евролиберасти
  • 9 Моркова на Боко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Колко са автентичните десни избиратели в София? Реститути и наследници на буржоазни фамилии - лесно може да им се направи поименен списък от архивите на ДС. Нито Костов,нито Мравояда,Раданчо,или пък Боко имат семейна дясна традиция, а чисто и просто са цървени великденски перашки. Боко винаги по същество е бил центрист и само подаваше морков на псевдодесните суяци.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мечтиии...

    1 0 Отговор
    Да сте го виждали някога някъде в България?
  • 12 Хихи

    1 1 Отговор
    Направо ще го отнесе, като куцо пиле домат

    Коментиран от #13

  • 13 мразя да се повтарям

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хихи":

    София никога вече няма да бъде червена.
  • 14 Будител

    0 1 Отговор
    Едни нови избори не са никак лоша идея....и пак ще е същият резултат...
    И всеки месец да има избори , пак същият резултат...и така докато бг избирателят не се светне че не трябва да гласува ....А сега кажете какво се случва при нулева избирателна активност