Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 08:41 1 813 73

Русия използва неправителствени организации за разпространение на пропагандата си в Европа

  • русия-
  • пропаганда-
  • неправителствени организации

Така Москва продължава да действа към засилването на антиевропейските настроения в страните от ЕС

Русия използва неправителствени организации за разпространение на пропагандата си в Европа - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия се опитва да създаде в западното общество мнение, че е неуместно да се съпротивлява на руската заплаха, косвено тласкайки европейското общество да окаже натиск върху ръководството на своите държави по отношение на необходимостта от възобновяване на отношенията с Москва.

За разпространение на дезинформация в Европа освен посолства, консулства и търговски мисии Русия използва неправителствени организации като „Руски дом“, „Местен координационен съвет на сънародниците“, „Местна асоциация на русисти/слависти/преподаватели по руски език и Литература”, „Фондация за мир и разбирателство в Европа”, Местна мрежа на руските църкви и др.

Кремъл създаде така наречената „Фондация за мир и разбирателство в Европа“, предназначена да внесе противоречия в европейското общество в контекста на неуместността на отговора на руската заплаха, вкл. относно необходимостта от преговори с Москва. Това е класически пример за проникването на хибридните заплахи на Кремъл в Европа. Русия дори използва „преговори на две писти“, при които украински граждани се срещат с руснаци, привидно от името на украинската държава. Сред тях, наред с други неща, има хора, които по едно време са работили за режима на бившия президент на Украйна В. Янукович.

Именно организации като Фондацията за мир и разбирателство в Европа разпространяват проруска пропаганда, примерно, Съединените щати са експанзионистична империалистическа сила, която възнамерява да унищожи Русия, че руските общности, живеещи извън Руската федерация, по-специално в балтийските страни, Полша, Молдова и Украйна, са обект на преследване, насилствена асимилация и в някои случаи геноцид от националистическите власти, че държавното правителство е корумпирана, фашистка, сатанинска марионетка на Съединените щати, която не действа в интересите на своя народ.

За разпространение на деструктивно медийно съдържание в европейското информационно пространство се използват проруски информационни ресурси: уебпроектът „Голос.eu“ (https://golos.eu), интернет ресурсът „PolitWera“ (YouTube канал https:// www.youtube .com/@PolitWera) и други. Тези източници предават почти цялата дезинформация на руската пропаганда. Маскирани като европейски медии, те позиционират дейността си като обективен поглед от Европа върху събитията в постсоциалистическите и постсъветските страни. Днес те натрапват на европейското общество мнения за предполагаем енергиен колапс в Украйна поради ракетни атаки и във връзка с това високата вероятност от нова бежанска вълна от Украйна, която може да представлява заплаха за сигурността на ЕС.

Тези примери прекрасно илюстрират стандартната формула за разрушителното влияние на Кремъл. Пропагандата избира социално уязвима група, която лесно се убеждава, че правата им се нарушават от „злите сили“ на САЩ и Запада. И точно срещу тези „зли сили“ се бори добрата и силна Русия. Едно време беше в сила и болшевишката пропаганда: „ние не завземаме нови държави, а просто освобождаваме трудещите се от капиталисти и империалисти“.

Отделен проект за насърчаване на „руските мирни инициативи“ е „Полското антивоенно движение“, основано на 3 февруари 2023 г. в полския град Ченстохова от политолога Л. Сикулски, който многократно е изразявал проруските императиви, в частност, че Русия е мирна страна и никой не е бил нападнат. На митинг в Прага през март тази година, в който участваха членове на тази организация, бяха показани знаци Z и символи на групата Вагнер. Следователно Л. Сикулски може да е вероятен агент на руските специални служби, който последователно пропагандира руските тези и ги огласява в най-критичния момент на руската агресия срещу Украйна.

В Европа също има много експерти, които на пръв поглед осъждат агресивното поведение на Русия. Но в същото време те казват, че Украйна е територия на законните интереси на Руската федерация или че санкционният натиск срещу последната най-малкото трябва да бъде намален. Един пример е британският професор Доминик Левиен, който написа статия в учебник по този въпрос „Да разберем Путин“.

В края на октомври френските медии съобщиха, че прокуратурата е разследвала повече от година дейността на асоциацията "Френско-руски диалог", заподозряна в незаконно лобиране за интересите на Русия във Франция. Организацията се нарича "паралелно посолство на Русия". В случая са замесени и евродепутатът Тиери Мариани от крайнодясното Национално обединение и бившият сенатор Ив Поцо ди Борго, които не крият особено прокремълските си възгледи. По-специално, те са посетили окупирания Крим и са били „наблюдатели“ на незаконни избори във временно окупираните от Русия територии на Украйна.

Такива политици, както и медии, социални активисти, експертни организации и църкви, са стълбовете на руската дипломация, меката сила и лобистките усилия на държавно ниво и на ниво частни компании. Благодарение на усилията на медиите, изследователите и правоохранителните органи вече са разкрити стотици подобни явни и непреки руски агенти на влияние по света.

В допълнение към тези „основни“ мрежи, много организации работят без връзка с която и да е централна асоциация. Това могат да бъдат различни асоциации, руски училища, бизнес клубове, детски лагери, езикови курсове или културни асоциации. Например Културната асоциация на руснаците на името на Достоевски от град Тарагона (Испания) се оказа не само кръг от интереси, но и „туристическа агенция“ за изпращане на испано-руски деца на почивка в незаконно окупирания Крим. А спортната организация Атлант в Кьолн, Германия, стана прикритие за проруски политически проект - партия на съветските имигранти, която трябва да се противопостави на мигрантите от Близкия изток и да подкопава вътрешнополитическата ситуация в Германия.

Така Русия продължава да действа към засилването на антиевропейските настроения в страните от ЕС и съответното негативно въздействие върху политиките на европейските правителства в контекста на противодействието на руските хибридни заплахи, вкл. по отношение на вземането на решения за обема и сроковете за предоставяне на финансова и военна помощ на Киев.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    72 70 Отговор
    Не думай :)))) Щото ние за едни други напечатани хартийки знаем, дето заляха Европа за "борба с дезинформацията"!

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Верно ли

    72 72 Отговор
    Мале, мале - пращали деца с руски корени на почивка в Крим и така засилвали антиевропейските настроения... Абе, тия четат ли изобщо кви ги драскат?
  • 4 Мдаа

    70 73 Отговор
    Щото сащ не правят същото, че и в пъти в повече...но американската пропаганда е добра, а руската е лоша...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 както казах

    67 71 Отговор
    Мразя фашизма безплатно а пропагандата е дело на ония дето наляха 5млрд . $ за Майдана и изпратиха там оная с курабийките . Всъщност питам подлогите , помните ли прословутата фраза " Фа.. ЕС" ?
  • 7 Интересно

    64 75 Отговор
    Защо ми е нужно Русия да ми обяснява, като и сам виждам какво представлява европейщината,? Лицемерие, алчност, предвзетост, ограничения, глупости без обяснения и лоша храна!

    Коментиран от #54

  • 8 Силна работа

    71 59 Отговор
    Оказва се че има много хора за освобождение ли?? Чудно като гледаш руската кочина дали ти става ясно каква свобода се задава на хоризонта

    Коментиран от #25, #41

  • 9 Логично

    16 47 Отговор
    Ти си доказателство за верността на написаното по-горе.
  • 10 Ден

    35 45 Отговор
    Ами щатите какво правят долнопробни полски мишки ,малко са ви убивали през втората световна ,трябваше всичките !

    Коментиран от #26

  • 11 КовидманЯк

    14 30 Отговор
    Дрън -дрън...
  • 12 провинциалист

    47 47 Отговор
    Западът пропагандираше свобода на словото и мисълта, след което забрани всички руски медии и обяви, че "кой не скача е червен".

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Механик

    43 41 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда, дезинформация и подкрепа за Русия да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #30

  • 14 Дааа

    51 21 Отговор
    Най силната руска пропаганда, е цензурата срещу всичко руско! Много помагат и русофобските мутри, които се въртят из трите основни нацистки медии!
  • 15 Не само

    34 29 Отговор

    До коментар #12 от "провинциалист":

    А пазарната икономика беше светая светих, но и там се оказа, че не било съвсем за всички.
  • 16 Истината

    28 31 Отговор

    До коментар #12 от "провинциалист":

    Свободата на словото няма нищо общо с руските пропагандни лъжи и дезинформацие. За нас русофилите трябва да приложим руски закони-10 години затвор за лъжи и дезинформация и веднага ще се укпотите

    Коментиран от #46

  • 17 М и л е н е ,стегни се

    33 20 Отговор
    Падаш много ниско.До там ли стигна да превеждаш на някоя пол ска к у р в а. а н т и р у с к и т е. п о м и и
  • 18 Механик

    45 21 Отговор
    "Русия използва неправителствени организации за разпространение на пропагандата си в Европа"
    Сигурно са нещо като дойчевеле, бесарабски фронт, америка за българия и отворено общество ли?

    Коментиран от #67

  • 19 Доротея

    21 28 Отговор
    Изкривената и фалшифицирана история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда.
  • 20 Факти и факти

    12 25 Отговор
    "свободните" в Русия скачат от прозореца не съвсем доброволно..или някои просто ги слагат в затвора за много говорене..останалите ги освобождават активно от живота в калта..защото така бачка системата там..факта е че азиатското самодържие няма бъдеще на запад където граждани и градове са имали относителна независимост от централната власт със хилядолетия
    Руската пропаганда може да пробива само в държави с неразвита и слаба политическа система..останалитв обичат Русия за пари
  • 21 Луд

    24 6 Отговор
    Преди един час имаше статия от DW ....че Русия ще падне Европа до няколко години.
    Това руска пропаганда ли е?
  • 22 Механик

    10 30 Отговор
    Днес в проруската пропаганда са включени предимно елементарни и функционално неграмотни екземпляри с нисък коефициент на интелигентност и силен морален дефицит. Резултатите са трогателни!
  • 23 Ъпгрейд

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Тива днес не е практично, за разлика от тях американците купуват и тероризират с цели техни правителства. Например.. къде, къде, у нас в БГ.
  • 24 Доротея

    7 27 Отговор
    Свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия.

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Силна работа

    3 13 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Нали се сещаш че Русия не е масова туристическа дестинация
  • 28 Поляк и помак

    13 1 Отговор
    са идентични.
    Сменят ли му вярата нищо не става от тях
  • 29 Артилерист

    28 3 Отговор
    Всички официални руски информационни канали са забранени в САЩ и Запада. "Русия е в правото си да се защити", да го кажем с езика на американците, когато оправдават геноцида на сателита си Израел. Тоест Русия е права да търси начини нейната истина за варварството на американците да стигне до повече хора...
  • 30 Ало о о цензор

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    По цял ден ръсиш простотии.
    Какво работиш бе тлъсто говеждо?
  • 31 а краваристан не е спрял

    24 2 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #34

  • 32 Тъпня

    17 2 Отговор

    До коментар #24 от "Доротея":

    Говедата ти сложиха граници чрез окупация и ликвидиране на държавата.
    Ликвидационен съвет говори ли ти нещо джурул?
    Путин го наложи или Ран?
  • 33 ХАХАХА

    20 0 Отговор
    Абе да ви имам статията ! То в България НПОТАТА ,ФАЩ за България отровно общество и още и още такива организациики дори спонсорирани от държавата се използват за дезинформация на събитията не само в Русия, но и по света. Стига с такава дезинформация! Няма кой да ви вярва или поне не са много тези ,които ви вярват.
  • 34 Създадоха консуматори

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "а краваристан не е спрял":

    ЛГБТ/Тата тренират за черния петък
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Стотици руски Ютюб канали в България

    1 11 Отговор
    денонощно проповядват само едно и също нещо: " Руснаци, преселвайте се в България"!

    Коментиран от #52

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Име

    11 2 Отговор
    Преживели сме фашизма, впрочем - на Запад изобщо не са толкова погнусени като цяло от фашизма, той е все пак техно, родно рожбенце. Има германци - дето - не си спомням, ама верно ли и т.н. Ако трябва да сме точни - така е.

    Сега пак налагат само една версия - това е правилното.

    Гледам в Ютуб - камера снима цените в най-забутан супермаркет, все едно - в София някъде си - не че не живеят хора, а се предполага, че не е нарочно нагласен за пред публика - тоест, че е истински. Еми евтиния. Имат си всичко. Нямат само от онези - "сириалс" - закуските за деца - защото съдържат много захар и си хранят децата с други неща. Единственото, което ги бърка е - че ако се повреди автомата на вратата, вносен е - или вносните части за камионите по доставката.

    Русия съм гледал репортажи или еди-какво си - много отпреди - за тяхна мандра - ми тя - много модерна, мляко, сирене, кашкавал.

    Тия си представят, че сме някакви фанатици славяните, напротив, когато Баба Меца греши - както при Горбачов - се самонаказва.

    Каква свобода на словото има в Запада, като едва сега почват да се сещат какви гадости са вършили като колонизатори и т.н.
  • 39 инж. Ганчо Илков

    7 8 Отговор
    Нормално е във всяко противопоставяне да действат подривни сили. Всяка страна се стреми да наложи своята Идеология над противника. Всичко се Заплаща. В една оглозгана страна като България с Олигархична и Корумпирана Икономика Неправителствените Организации в търсене на Финансова Издръжка са готови да обслужват всякакви чужди Интереси. Явно е че Посолствата играят съществена роля в този вербален Процес. Грубо и неграмотно е участието на Анонимните проруски Тролове изразявано в Коментарите на ФАКТИ. Без каквато и да е обосновка на основата на Анонимноста те пишат каквото им дойде на ума, като основното е да подражават на Лидерите - Радев, Костадинов, Нинова, Малинов /Митрофанова плаща за сметка на обикновените Руски граждани/ Подло и долно. Но така е когато вместо реални Политически Партии имаме Политически Проектни Организации като ГЕРБ, ДПС ВЪЗРАЖДАНЕ, БСП, ИТН. Без реална членска маса, без Партийна Платформа и Програма, ангажирани с Интересите на Дарителите (Олигарси) те търсят своето съществуване.
  • 40 Стига бе

    19 2 Отговор
    А Дойче Веле сигурно разпространява само истина )))

    Но най-много боли, когато някой друг използва американски методи.
  • 41 из Москвы

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "Силна работа":

    В Русия свинарник?
    Все още не сте виждали свинарник!
    Вижте в какво се превръща наскоро "великият хегемон" пред очите на целия свят!.. Деградацията е такава, че Сан Франциско трябва да бъде почистен за пристигането на президента-срамно е да покажем на света в какво са превърнали някога разцъфналия град!
    Както местните жители писаха:"американските власти се държат като тийнейджъри, които родителите им са оставили вкъщи без надзор, те са направили парти, разрушили са всичко и сега се опитват да почистят поне малко преди пристигането на родителите си".
    И гледайте многобройни видеоклипове с разходки из градовете на Русия.

    Коментиран от #48

  • 42 Долу сащ

    16 3 Отговор
    То се знае, че Русия пели войната! И другото също се знае,че с тази прокси война, империята на злато САЩ постигна главната си цел! А именно да съсипе ЕС и да го докара до просешка тояга! Е,докара го!!!
  • 43 Българка

    6 20 Отговор
    В България Русия е във властта. Тя си има цели партии ,рубладжии в силовите службим, та дори и знаменосец в Президентството. Не е нужно дори да се напъва по заобиколни пътища да си осигурява влияние

    Коментиран от #50

  • 44 А50

    17 0 Отговор
    Е САЩ отдавна преминаха този етап и използва правителства за управление на Европа

    Коментиран от #47

  • 45 а пък тук безплатно

    10 4 Отговор
    използват русофоборчаги и хейтъри за разпространение на русофобска пропаганда
    вместо да дарят заплата на бункера
  • 46 провинциалист

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Пропагандата, лъжата и дезинформацията не трябва да се крият и забраняват, а да се изваждат на показ и да се оборват. В портивен случай утре пак ще бъдат използвани срещу нас в друга ситуация. Най-вероятно от този, който е крил и забранявал. Примери колкото искаш. На първо четене ми хрумват "оръжията на Садам" и "набождането е единствения начин да спрем пандемията".
  • 47 фактите

    18 3 Отговор

    До коментар #44 от "А50":

    Право десетката! Те направо си купиха нашето правителство! Сега имаме директно правителство на САЩ. Каква руска пропаганда, какви пет лева?! Смешни сте. Нас ни УПРАВЛЯВА администрацията на Деменцията Бай дън.
  • 48 Рушия

    8 11 Отговор

    До коментар #41 от "из Москвы":

    Купувай тогава еднопосочен билет за блатистан даже в момента има и черен петък намаление!

    Тук няма да липсваШ на НИКОЙ

    Коментиран от #56

  • 49 Олга

    12 2 Отговор
    Например, европейския светоч на демокрация и свобода на словото и борецът против руска пропаганда - Украина обявила А.С.Пушкин за руски агент и след сваляне на паметника му поставила нов (няма да повярвате!) - на кучето. Ако живеем не в лудница то - в нова-стара реалност - в средновековието.
    За кучето проверете, който не вярва.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 1234

    10 2 Отговор
    да не би целия запад да ползва НПО-тата за нещо друго. че и в България какво правят , същото, перат ни мозъците.
    --
    Е тва трепе рибата: "Именно организации като Фондацията ... разпространяват проруска пропаганда, примерно, Съединените щати са експанзионистична империалистическа сила, която възнамерява да унищожи Русия, че руските общности, живеещи извън Руската федерация, по-специално в балтийските страни, Полша, Молдова и Украйна, са обект на преследване, насилствена асимилация и в някои случаи геноцид "
    ----
    Автора твърди, че в балтийсите държави НЕ гонят хората, които там са се родили но не знаят местния език. че в паспортите им НЕ пише неграждани, и не са ги карали да си променят имената. И това е от главния редактор на ФАКТИ.
    --
    на фона на новите евро реалии, трябва да се чувстваме горди
  • 52 Продават си имотите

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Стотици руски Ютюб канали в България":

    бе простсако помашки
    Окензаното ти Черноморие ще бъде арабско
  • 53 Ха ха ха

    9 19 Отговор
    Турският кенеф България коментира Русия
    Вчера гледах ябълки от Сърбия и Македония.
    Като влязат в ЕС ще ги внасят
  • 54 Говорит Москва

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "Интересно":

    Тъпи сме, че търпим москалите
  • 55 Руска действителност

    18 4 Отговор
    🔹Правосъдие по руски!
    Жител на Татарстан беше осъден на 7 години за убийството на 17-годишната си дъщеря.
    Бутнал я от стълбището и като помислил, че е умряла, я хвърлил в реката. В резултат на това тя се удавила.
    Онзи ден художничката Скочиленко също беше осъдена на 7 г. за антивоенна пропаганда. През март м.г. тя разместила пет етикета с цени в магазин в Санкт Петербург и на мястото им сложила информация за действията на руската армия в Украйна.
  • 56 Говорит Москва

    15 1 Отговор

    До коментар #48 от "Рушия":

    Тоя ходи да бере ягоди и са го пръжнали нещо
  • 57 Шайка

    15 3 Отговор
    Хенри кисинджер познава ПУТИН още като студент от 1975 гд ...още от тогава Ротшилд и Рокфелер евреити..са го избрали за президент...
  • 58 Бесен-_ Язовец

    8 17 Отговор
    Соросите ползват е такива долнопробни сайтове като този за да си разпространяват пропаганда
  • 59 Здрастии копейкиИИ

    19 9 Отговор
    Я, копейките как наскачаха да си пазят и последния къшей . :)))))
  • 60 Реалист

    6 18 Отговор
    ЦР ползва евтини НПО подлоги за пропаганда
  • 61 9689

    7 18 Отговор
    Статия,клпава пропаганда.
  • 62 Пилотът Гошу

    5 20 Отговор
    Оффф руснаците са като третокласници пред американците, що се отнася до пропаганда... Били ползвали НПО-та ... Все едно американците ползват извънземни... Абе кой ви пише простотиите?....
  • 63 Констатирал

    23 5 Отговор
    Трябва да си много зле в главата за да се вържеш на проруската пропаганда, която е само за индивиди с критично ниско ниво на обща култура и интелект...
  • 64 Мнения

    8 22 Отговор
    Ами като се замисля у нас неправителствени организации като Фондация Америка за България, Евроатлантически съвет, Фондация Измерване нивото на демокрацията в България, Фондация гражданско общество и още около 124 други както и медии като Радио Свободна Европа, Гласът на Америка , CNBC , CNN и още 14 подобни умело и с лекота прокарват американска пропаганда в България. Както може за едни може и за други
  • 65 Факт е, че

    23 7 Отговор
    в България е пълно с индивиди, които нямат логическо мислене и дедукция с която да прозрат, че Русия е ЗЛО с тези фашисти в Кремъл и бункерния пcиxoпат... Затова и ги манипулират елементарно...
  • 66 ФАКТИ

    2 21 Отговор
    Внимание Има манипулация на лайкове от козяшки тролове във форума. За по малко от 2 минути повече от 16 лайка.
  • 67 Ццц

    4 20 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Не приятелю, споменатите от теб НПО не правят като руските. Защото нивото на персонала им позволява да правят пропаганда по такъв неповторим начин, че след това работата на руснаците или е безсмислена или силно улеснена. Прост пример: едва ли толкова "русофили" щяха да пишат по форумите ако вместо "Мара", както я наричат или другия еничар, за автор бяха назначили някоя маймуна.
  • 68 Мнение

    23 5 Отговор
    Достатъчно е човек да бъде с нормален интелект за да не бъде манипулиран от руската пропаганда и нейните слуги(русофили) по форумите и социалните мрежи...
  • 69 Забелязах, че

    12 1 Отговор
    Първите 20 "мнения и коментари" доказват, че в публикацията има 99% истина😉😉😉
  • 70 Васко делчев

    4 3 Отговор
    Не вярвах, че има толкова прости хора в държавата ни като автори на подобни статии. От две години се убедих, че глупаците в България са се увеличили драстично. Те се крият под названието евроатлантици. Празни хора с празни мисли. Преди промените подобни твари се криеха под името комунисти. Колко жалки същества.
  • 71 Очевидно

    1 0 Отговор
    При положение, че САЩ използва правителствените организации за разпространение на лъжи, остават неправителствените - за разпространение на поне малко здрав разум.
  • 72 нпо агент

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Исторически парк":

    сащ не им трябва нпо за тази дейност,те имат Холивуд...бълват пропаганда ден и нощ..специално за доблестната американската армия..която за кой ли път спасява света..но преди това го заличава..но това няма да видите...Разбира се има го и нпо . та на сорос...За тях Мъск каза ...евреи искат да заличат бялата раса в Европа..с този план на прехвърляне на милиони талибани ислямски терористи в Европа...Обаче веднага го обвинили в антисимитизм..на Мъск трудно ще забранят да говори истина..Милиардерът беше обвинен в антисемитизъм, след като се съгласи с туит, който обвинява еврейските общности в омраза срещу бялата раса." Туит, публикуван от @breakingbaht в сряда вечерта, гласи: „Еврейските общности прокарват точно тази диалектическа омраза срещу белите, за която твърдят, че искат хората да спрат да използват срещу тях“. Милиардерът собственик и технически директор на X (Twitter), отговори същата вечер: „Всъщност казахте истината“ В друг отговор той написа: „Дълбоко съм обиден от съобщенията, които прокарват де факто антибелия расизъм или антиазиатския расизъм или расизъм от всякакъв вид“.
  • 73 Що рИват

    2 1 Отговор
    НПО - то е западняшка измишльотина.Що рИват,че и руснаците са се изучили? С техните камъни по техните чутури.