Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 19:01 6 235 43

Джо Байдън поднесе на тепсия медийната победа на Владимир Путин

  • русия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • газа-
  • украйна

Руският президент тъкмо отбелязваше затъването на армията му в Донбас и задъхването на хибридната му война срещу Запада

Джо Байдън поднесе на тепсия медийната победа на Владимир Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кадрите, доминиращи днес на глобалната медийно-политическа сцена, вече не са тези на измъчваните израелци от терористичната атака на Хамас от 7 октомври 2023 г. Те са тези на огромното опустошение на Газа след месец израелски въздушни бомбардировки, тези на унищожените палестински семейства, на техните болници, на които им липсва всичко, онези от милионите разселени по пътищата. Броят на цивилните жертви в Газа сега е петцифрен; Само UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци, загуби повече от сто агенти при бомбардировките. Това констатира в материал за водещия френския вестник Le Figaro геополитическият експерт и военен кореспондент Рено Жирар.

Изправени пред този спектакъл, страните от Глобалния Юг са възмутени и въоръжени срещу Америка, обвинена, че е доставила бомби на Израел и е оставила своето протеже да даде воля на желанието си за отмъщение. В мюсюлманския свят сунитите и шиитите, които бяха на нож в продължение на двадесет години, се помириха, за да защитят палестинците и да обвинят Израел в "агресия в Газа", като същевременно пренебрегнаха факта, който послужи за спусък на ислямистите от Хамас. Президентът на Иран, водеща страна от шиитския свят, беше на 11 ноември 2023 г. в Саудитска Арабия, водеща страна от сунитския свят, по повод извънредна среща на върха на ОИК (Организацията Ислямска конференция), посветена на Газа. В Азия сутринта на 13 ноември 2023 г. синьо-белият флаг на ООН беше спуснат в главните столици (включително в страни, съюзници на Америка като Япония и Тайланд), ден след обявяването от ООН на значителен брой загинали и ранени при атентата срещу централата на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) в Газа.

Създаването на лоша представа за себе си не е в дългосрочен интерес на Израел, отворена демокрация, ангажирана с търговски и културен обмен с всички цивилизации на планетата, като се започне с арабско-мюсюлманския свят, който я заобикаля. Благодарение на Авраамовите споразумения еврейската държава постигна значителен напредък, който сега е спрян. Но грижата за международния имидж на Израел не е сред приоритетите на настоящия премиер.

Преди войната властта на Нетаняху висеше на косъм поради подозрения за корупция, насочени към него, и атаките му срещу независимостта на съдебната система, които провокираха голяма част от израелската младеж срещу него. Обективният интерес на премиера, сключил съюз с крайнодесните националисти и ортодоксалните духовници, е войната да продължи възможно най-дълго. Той позволява на екстремистки израелски заселници в окупирания Западен бряг да унижават арабските му жители ежедневно, защото скритата му цел, като прави живота им невъзможен, е да ги изтласка към Йордания. Но интересът на Нетаняху, който е свързан с личната му ситуация, абсолютно не е този на Америка. Джо Байдън изглежда не е разбрал това. Американският президент изглежда не е разбрал, че в съвременните конфликти информационната война има същото значение, ако не и повече, като бомбите.

В краткосрочен план ЦАХАЛ ще спечели своята асиметрична война срещу Хамас. Израелската армия, чрез добре обмислено движение за обгръщане на северната половина на ивицата Газа, ще унищожи тунелите и оръжейните запаси на ислямската съпротива и ще убие някои от нейните бойци. Но САЩ ще загубят световната информационна война. Кадрите от Газа, тъй като силно наподобяват тези от Мариупол, представляват много силно оръжие за страните, които са критични към Запада, които го упрекват в лицемерие и политика на двойни стандарти по отношение на международните санкции.

Без да иска, поради обикновена непохватност, Джо Байдън направи на Владимир Путин великолепен подарък. Руският президент тъкмо отбелязваше затъването на армията му в Донбас и задъхването на хибридната му война срещу Запада. Терористичната атака на Хамас срещу Израел, която Русия не очакваше, беше благословия за Кремъл. Това отклони вниманието на света и дерайлира помощта на САЩ за Украйна. На 2 ноември 2023 г. Камарата на представителите прие военна помощ за Израел от 14,3 милиарда долара. Но отказа да отпусне помощ, четири пъти по-голяма, на Украйна, която Белият дом също поиска. Джо Байдън, по време на посещението си в Израел, трябваше да посъветва своя съюзник да не бомбардира интензивно територия, толкова населена като Газа. Целенасочените наземни нахлувания, които ЦАХАЛ най-накрая изглежда предпочетоха, са много по-ефективни във военно отношение. И преди всичко те не отслабват западния фронт в световната информационна война.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    18 102 Отговор
    Путин затъва, бре!
    Каква победа на Путин?
    Киев за три дни, да ама не...

    Коментиран от #25

  • 2 Гост 2

    101 14 Отговор
    Какви сте само жалки соросоидите

    Коментиран от #14

  • 3 Русофил

    18 84 Отговор
    Ванга е казала: русията нема да падне, тя ке се разпадне по време на малечкия император.

    Коментиран от #9, #17

  • 4 Джамбaза

    64 5 Отговор
    Налага се мнението, че Австриеца е бил прав.
  • 5 обективен

    84 14 Отговор
    Тръгнахте срещу руската мечка ,и сега ще си берете плодовете на бурята -Майдан която сътворихте !

    Коментиран от #7

  • 6 евроарапските жендъри

    44 7 Отговор
    от фигару тук фигару там
  • 7 Русофил

    17 54 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    Руската мечка танцува на Си, Ким и чалмите по горещата ламарина.

    Коментиран от #31

  • 8 Георги

    87 16 Отговор
    Ххахаах чак сте жалки с тея новини … цялото НАТО се видя че е жив так. Какво ли не првхърлиха в Украйна и всичко изгоря … сега вече се чудят пари и военни пакети как да съберат “ великите сили”. Пълна трагедия е западния джендърски свят и то се видя !!!

    Коментиран от #28

  • 9 Украйна умре 🇺🇦

    65 15 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Следва гражданска война в САЩ
  • 10 китайски балон

    72 10 Отговор
    Бай Дън е милостив помилва пуйки, но не и децата в Палестина

    Коментиран от #11

  • 11 Гостомел

    57 9 Отговор

    До коментар #10 от "китайски балон":

    Джо Байдън е ротшилдска изтривалка
  • 12 В.В.П.

    48 8 Отговор
    Чисто фашистка оповърня ...Джо цървула не разбира много неща ,обаче военните около него разбират ..Също зная ,че не могат да победят в Окраина ..Искат да петнят Рф..И затова са ,,съюзници ,,на Режима в Киеф..Съветват и Дават помощи .Благородно .Биби си затвърдява властта в Израил ..чрез терор..Геноцид.
  • 13 Гугуткиериш

    53 5 Отговор
    Хе, а на Израел кой ще наложии санкции?
  • 14 Ъъъъ

    4 46 Отговор

    До коментар #2 от "Гост 2":

    Колко сте жалки путиносоросоидите!
  • 15 В.В.П.

    35 4 Отговор
    Започва въоръжаване на хезбола ..На Биби му става много тегаво...Тая измислена държавица Израел е тумор в мозъка.на Азия ..Големи проблеми за прокситата.. Свещена война .
  • 16 В.В.П.

    33 8 Отговор
    Арабските държави +Персите + Турските развързват кесиите за оръжие..Бизнесът ще победи .Бая Чафути ще пукнат .Нищо лично само бизнес ..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В.В.П.

    36 6 Отговор
    Къде ще бягат Ивреите ??.Ами в Окраина ..При ЗЕЛЮ
  • 19 Истината:

    44 5 Отговор
    Зеления Н@рком@н тъкмо отбелязваше затъването на армията му в Донбас и задъхването на хибридната му война срещу Русия и Байданчо му спря милиардите!
  • 20 Руснаците от Израел

    21 3 Отговор
    масово се преселват в България!
  • 21 Тръмп каза:

    32 5 Отговор
    Бидона е изкуфяло старче, което не знае на кой свят се намира.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В.В.П.

    18 3 Отговор
    От типа Ишкендер или Химарс , икой няма да даде на Хеезбола ,обаче и без тях Израил ще бере огромни ядове..Закономерно
  • 24 Шабан

    27 7 Отговор
    Света има нужда от многополюсен модел! Защото се видя до какво води еднополюсният свят! Води до разврат! За това трябва всеки да си гледа интереса, а не да се работи за Чуждо щастие! Който е разбрал, разбрал! Другото е бош лаф от Софийски вестник..........
  • 25 Вагнер

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Ко речи? Явно страдас от недостиг на сиво вещество. ходи дарявай генератори и по една заплата, че снаряди за 404 няма
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сатана Z

    40 5 Отговор
    Цели 8 години от 2014 лицемерният Запад никога не е показвал в медиите си разкъсаните тела на жертвите на Украинските нацисти в Донбас,деца,жени старци
    .
  • 28 Сега чакат...!

    25 7 Отговор

    До коментар #8 от "Георги":

    Другото измислено спасение за Усраинците...-
    Самолетите Ф-16...!
    Има да падат като круши,свалени от С-400...!
  • 29 В.В.П.

    16 3 Отговор
    Много Чафути на едно място са проблем..Трябва да живеят през село .на малки общности .
  • 30 ха ха хааа

    8 2 Отговор
    Претопляне на манджата , отвреме навреме , а ... 🤭😁
  • 31 Куха лейка!

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Мноо си т@по парче,направо чупиш т@помера!
  • 32 Хохо Бохо

    10 4 Отговор
    Украйна яко го закъса. Извинявам се глупостите, които написах ама късно получих указанията от Галя от посолството, а и отдавна не са ми плащали
  • 33 В.В.П.

    15 3 Отговор
    В крайна сметка ,всички работят за Путин..На Биби му отъня много вратлето..И се показаха огромните Иврейски уши....Ахаха..Ако ,Путин каже пред света две добри думи за Джо цървула, Последния ,може и да Не се сгромоляса ..Така си подават ръце ..понякога ...

    Коментиран от #37

  • 34 Артилерист

    11 1 Отговор
    Нищо ново. Компилация от отдавна предъвквани истории.
  • 35 Пригожин

    2 3 Отговор
    Пролетари събирате се
  • 36 Тити

    3 15 Отговор
    Поредната тъпа кремълска пропаганда.
  • 37 ха ха хааа

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "В.В.П.":

    Ти ако си В.В.П. , язе съм Ким Мин-Джа ..
  • 38 Дурхан

    7 3 Отговор
    Нов световен ред в който Турция и Китай трябва да вземат участие в решаването на световните проблеми ..САЩ и Запад е неспособен
  • 39 Уса

    4 1 Отговор
    Тръмп ще ви управи всичките и ще се разбягате като мръснипсета
  • 40 Забелязал...

    1 8 Отговор
    😂😂😂 Путин от близо месец е при Жириновски... Кремълските бандити с мъка успяват да крият гадовете на двойника му...

    Коментиран от #41

  • 41 Редакция на мнението

    11 9 Отговор

    До коментар #40 от "Забелязал...":

    😊Путин от близо месец е при Жириновски... Кремълските бандити с мъка успяват да крият гафовете на двойника му...

    Коментиран от #42

  • 42 Прав си!

    21 7 Отговор

    До коментар #41 от "Редакция на мнението":

    Диктаторът едва ли е жив.

    Коментиран от #43

  • 43 Цензура

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Прав си!":

    Да, това вече му е обичайното състояние, "умира" вече за 38-и път....

    Колко сте жaлки copoсоидите..... нямате ум да проумеете, че Путин ВЕЧЕ възроди Русия и тя ще продължи напред по пътя на величието си дори без него. По-скоро се молете дълго да е жив и здрав, чeрвеи злощастни, че ако дойде на мястото му някой като Жириновски или Медведев, много бързо ще загубите контрол върху сфинkтерите си...