Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 06:28 2 537 63

Евгений Цибуленко: Русия се опитва да "дресира" Запада и да провокира неконтролируем хаос

  • евгений цибуленко-
  • русия-
  • пропаганда

Цялата мощ на руската пропаганда е насочена към създаване на „пораженчески“ настроения сред „западните хора“

Евгений Цибуленко: Русия се опитва да "дресира" Запада и да провокира неконтролируем хаос - 1
Снимка: cyprus-daily.news
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тоталната изолация от „загниващия Запад“, неговото „корупционно влияние“, ЛГБТ хората и най-новите технологии е фикс идеята на сегашното руско ръководство.
Руският Z-певец ШАМАН, който копира дипломата си от Уикипедия, наскоро се опита да изплаши Запада, като натисна драматично „червения бутон“ по време на песента „Аз съм руснак“ на концерт в подкрепа на Северния военен окръг.

Войната в Украйна стана „най-добрият час” на руската пропаганда. Светът е изправен пред безпрецедентен феномен - денонощното излъчване на изкривена картина на света, в която Русия изглежда като уникална „Северна цивилизация“, а всички останали са просто „приложения“ към нея, някакви „трансформатори”, използвайки ултрамодерния речник на руския президент Путин.

Освен това, за разлика от други кризи, в сегашната ситуация почти целият свят се превърна в поле (или дори полигон) за политическите и пропагандни игри на руското правителство. Създадена е мащабна, дълбоко ешелонирана система за пропагандно въздействие, с помощта на която Русия се опитва да „опитоми” и „обучи” Запада, а същевременно и останалия свят.

Формирането на пространство на страха се осъществява чрез демонстриране на груба сила, брутална инвазия, провокиране на мащабни „изкуствени кризи” – от миграцията до енергетиката. Борбата с дъгата и висшето образование, паметниците на ракетата "Сармат", песните за междуконтиненталните балистични ракети, легендите за "метеорита Путин" - хиперзвуковата ракета "Авангард" и сектантските призиви за самозапалване в "ядрен огън" станаха основни в света. Руското информационно и социокултурно пространство. Достатъчно е да се каже, че дори депутатите от Държавната дума пишат песни за балистичните ракети (вместо по някакъв начин да възродят руското изследване на космоса).

Такъв „енергичен ядрен разказ" („да ударим вулкана Йелоустоун със Сармат“) всъщност има за цел да парализира обикновените хора със страх както в самата Русия, така и да окаже неустоимо влияние върху гражданите на други страни, така че те дори не могат да се съмняват в „силата на руските оръжия“ и ефективността на „руските връзки и традиционните ценности“.

Не е тайна, че сегментирането на аудиторията на „врага“ е важно за руската пропаганда. Ето защо толкова благоговейно се тачат (и добре финансират, макар и понякога с фалшиви пари) множеството „полезни идиоти“ от всякакъв вид – от „ковид дисиденти“ до дейци на културата и изкуството. Ето защо многобройните „слушатели на Путин“ на Запад, Изток, Север и дори „глобалния Юг“ са „активирани“ и постоянно се поддържат в „бойно състояние на духа“.

Формирането на орбита от привърженици на „Руския свят“/„Руската идея“, както и систематичното предаване на „ядрени“ наративи на Запада, става чрез съвместните усилия на щатни руски агенти; представители на Россотрудничество, но по същество същите агенти, но в цивилни дрехи; журналисти (въпреки че някои от тях вече са признати за „агенти на влияние“ и експулсирани от приемащите страни); множество фондации, търговски и културни мисии (с други думи „агенти под прикритие“).
А също и престъпни структури, които са тясно свързани със същите щатни агенти и са един от каналите за финансиране (често с фалшиви пари) „приятелите на Путин“ в чужбина. Да добавим всъщност многобройните „приятели на Путин“, „слушателите на Путин“, както и куп „полезни идиоти“ от средите на „гражданите-русофили“.

Отделно трябва да се отбележи, че внезапно разкритите разузнавателни таланти на служителите на Руската православна църква, някои от които вече са признати за заплаха за националната сигурност в редица европейски страни, в частност България.

Е, разбира се, да не забравяме и за „чуждите“ жители, щедро „нахранени“ с истории за „напълно безопасната и високоефективна ваксина Спутник V“, автомобилни ралита под руския трикольор и изпълнения на „талантливи артисти, избягали от ДНР”.

Цялата мощ на руската пропаганда на фона на „военната тенденция“ (война в Украйна, война в Израел) е насочена към разширяване на зоната на неконтролируем хаос и създаване на „пораженчески“ настроения сред „западните хора“ (както държавни служители, така и обикновени граждани) в лицето на „въстание“ срещу неоколониализма“, възникващата сила на страните от „глобалния юг“ и Русия, въоръжена с „изконни връзки“.

Руските президентски избори през 2024 г. диктуват специална стратегия и тактика за „опитомяване“/„обучение“ на Запада от руската пропаганда.

Вече се забелязва, че идеологическата подготовка за изборите в руските „придворни” медии се пропагандира с бясна скорост. Държавната дума и пропагандният щаб включиха „турбо режима“ на пълен капацитет. Сякаш Путин бърза за някъде... Което е доста изненадващо, защото изборите в Русия винаги са „сага за вечността“.

След като стовариха „шокови“ наративи върху главите на своите съграждани, руските пропагандисти решиха да приучат „колективния Запад“ към идеята за „очертаваща се нова стратегия на Запада спрямо Русия“, като почти забравиха за 12-ия пакет на санкциите. Западният свят е изнудван с вездесъщия „Вагнеом“, „отварянето на втори фронт“ на Балканите и изпитания метод за дестабилизация по границите. Струпването на мигранти по финландската граница е точно копие на „ръководството“ на Лукашенко, плагиатство обаче!

За руските пропагандисти, Западът вече пълзи на колене пред Русия, молейки прошка от ислямските страни за кухото атака срещу Израел. Европейският съюз вече се разпадна и отделните му членове виждат Орбан като новата „надежда за Европа“. Останалите търсят възможност незаконно да се присъединят към Русия като „Европейска ДНР/ЛНР“. И естествено, ще трябва да бъдат официално защитени... От тези, които останаха при Орбан...

Всички бариери между Азия и Европа напълно изчезнаха, благодарение на ясно организираното спонтанно преминаване на мигранти бойци-преселници през финландската граница.

А руснакът, необременен от кола или куфар, въоръжен само с четка за зъби и 100-доларови рубли в пазвата си, щастливо си почива на Малдивите и Венецуела, гордо не му пука за Лувъра, Карловия мост и прочие ексцесии.

Микс от подобни изказвания, щедро подправени с обещания за доживотна инвалидност на участниците в СВО, „силна рубла“, евтин бензин и петрол от 100 долара за барел, както и ограничения върху абортите, спиране на оцелелите медийни платформи сега съставляват официалния идеологически дневен ред на Русия, ядрото на предизборната кампания на Путин.

Над всичко това гордо се извисява патриарх Кирил, който е „пропуснал“ православния храм без купол на новата банкнота и, според слуховете, тайно е кръстил Кадиров в православието.

Проблемът е, че Западът с неговото рационално мислене може да не е готов за подобна „пропаганда на оксиморони“, която съставлява „крепежната основа“ на новата „Северна цивилизация“, наречена „Русия“. Съответно, ще бъде трудно да се идентифицира някакъв ясен вектор на заплаха и да се разбере как да се сведе до минимум вредата от такава „откачена пропаганда“.

Едно вече е очевидно - че е възможно да се спре дейността на неговите носители, тъй като те представляват поразително противоречие с мнозинството западни граждани, които традиционно са ориентирани към „рационалност“, индивидуализъм и демонстрират прагматизъм в действията си.

Авторът е естонски учен, юрист-международник, от украински произход

Източник: cyprus-daily.news


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Камата

    44 6 Отговор
    Айнц цу цваинц цу дрън
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кирил

    23 66 Отговор
    Българите си нямат понятие каква е деградацията в русия. Всичко е алкохолици, п...раси, к...ви, наркомани

    Коментиран от #9, #11, #28, #35, #57

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ццц

    56 9 Отговор
    Циболенко: Юрист-международник от украински произход и учен от естонски произход......за да се излага западът, Русия не трябва да прави нищо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ежко Бежко

    41 7 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Много си прозд. Или платен. И в двата случая не си прав. Ако си платен, поне знаеш, че лъжеш. Но ако си прозд, спасение няма, обречен си.
  • 10 вятъра на промяната

    21 50 Отговор
    ,,Руснаците са ,като скакалци. Където минат, трева не никне. Крадливо, жестоко, мръсно, долно, противно, подмолно, лицемерно, лъжливо племе от недоеволюирали, алкохолизирани, наследствено обременени и ментално увредени сибирско-азиатски дегенерати. Крив клон и задънена улица от човешката еволюция."
  • 11 Говорит Москва

    16 9 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Не е вярно путин не пие
  • 12 Николай Стоименов

    56 21 Отговор
    Това какъв е по произход автора е ясно от самото заглавие,а когато му видях и снимката ми стана ясно и сексуалната му ориентация

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДА!

    52 22 Отговор
    Русия ще спаси света от ЛГБТИ издевателството над християнските ценности...!

    Коментиран от #40

  • 17 ХАХАХА

    49 14 Отговор

    До коментар #8 от "Панов":

    Те във ФАЩ само любов и добронамереност витае ,затова мине не мине ден и се изпозастрелят 10 души на куп ,ама това викаш е от любов ?
  • 18 Друго си е

    42 14 Отговор
    да провокираш контролиран хаос, каквато е именно новата геополитическа доктрина на САЩ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тиква цигулбуленко":

    Мерси ,че каза !Като видях колко е дълга статията и какво плюене пада се отказах да чета ))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хохо Бохо

    33 12 Отговор
    Историята ни учи, че всяка велика империя, в момента, в който изпееастее до определена степен и се отваде на разврат и охолсто РУХВА! Ред е на краварската и колониите и. Факт!
  • 25 Малий

    25 7 Отговор
    Навсякъде се е намърдалоП.Д.растк0т0 лоби!
  • 26 Фори

    9 21 Отговор
    Ха-ха, все едно е описан картинно онзи шашкънин президента ни който е и платен агент на КГБ и полезния Волгин (Ленин),Копейкин. И стотици знайни пропагандисти.
  • 27 Тъмен субект

    25 10 Отговор
    Изкйзване на ниво селска клюкарка. Даже не може да се дочете докрая от глу.пост.
  • 28 Хохо Бохо

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Говориш за Охраина, ама още не е част от Русия
  • 29 Хохо Бохо

    4 8 Отговор

    До коментар #23 от "Фатки":

    А не ве. Левобережни грантаджии са си
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДИД

    26 9 Отговор
    "Авторът е естонски учен, юрист-международник, от украински произход" Само това е достатъчно да се прочете това и да се разбере кой всъщност е пропагандаторът. Ама от най - непрофесионалния вид.
  • 32 Инна

    19 8 Отговор
    Ако такъв "естонски учен, международен адвокат от украински произход" влезе в битката, тогава нещата за САЩ наистина са лоши.
    И не уважавайте себе си, за да прочетете тази глупост.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 фен

    6 10 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Явно скоро си обикалял западна Европа? Освен всичко това, там е и доста студено... А Русия, е, нея не я мисли...
  • 36 Хъхъ

    16 15 Отговор
    Колкото и да се опитват всички виждаме разложената РФ особено в регионите и републиките им. Връщане няма, а даже и да спечелят няма да се отърват от инищожение и изчезване !
  • 37 Елементарно

    12 16 Отговор
    Русия иска САМО едно : Украйна да НЕ Е ЧЛЕН НА НАТО! Целия ЕС и НАТО иска Русия да я НЯМА! Еееееееее ! Случайно да виждате разликат а ????
  • 38 Павел Николаев

    15 14 Отговор
    Прочетох само това и ми е достатъчно: "Авторът е естонски учен, юрист-международник, от украински произход"
  • 39 дядо поп

    16 12 Отговор
    Още като му видях кривата картуна и се отказах да му чета бисерите!
  • 40 Кичо

    13 7 Отговор

    До коментар #16 от "ДА!":

    Глупаци като теб вече ги е спасил ! Ами заминавай за Тюмен овен прозд
  • 41 Въпросителна

    15 11 Отговор
    На мен ми е любопитно кой ще бъде следващия президент на РФ, след като вече е ясно, че диктатора Путин е мъртъв? Политиката на Русия ще е в пряка връзка с този избор...
  • 42 Верно ли

    17 11 Отговор
    Хахаха, то му личи, че е от украински произход - стиснатите уста под очилцата и череп с формата на цапардосан с лопата, какъв друг да е?Цибуленко - брат близнак на Кулеба :)))

    Коментиран от #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Азз

    13 7 Отговор
    Дезинформация значи.....то щото дойче зеле,хАнгличани,хАмериканци по цял ден не спират да облъчват с "правилните " новини....българските мисирки и те са в кюпа- каквото наредят това спускаме като новини....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Забелязал!

    12 13 Отговор
    Освен да оплювате всяка една информация, която не ви харесва в сайта... нищо друго не правите русофили невежи! Поведение на типични комплексapи.

    Коментиран от #59

  • 48 ... и накрая

    8 5 Отговор
    Естонски учен от украински произход... и накрая от етноса ,който направи Майдана от 1917г. в Русия.
  • 49 Подсказват

    10 3 Отговор

    До коментар #42 от "Верно ли":

    Черепът и челото подсказват за същия етнос като на Зеленски.
  • 50 Циболенко е Хахол, преживяваш в Естония

    12 2 Отговор
    На издръжката на някое НПО, или нечия Служба!! Марионетка!
  • 51 инфо

    10 2 Отговор
    Това не е публикация, това е обемна нелепост. Г-н Ганев, по полезна би била една публикация на разумен етиопски учен и изследовател.
  • 52 Шабан

    13 1 Отговор
    Истината е че Русия, нищо не се опитва да прави, просто спря да се съобразява с двойният стандарт на Запада! Този който промива мозъците на хората и се опитва нещо да прави е Запада! Просто отвсякъде лъсна капиталистическата алчност и ненаситност! Русия, Турция и някой държави от БРИКС се опитват да върнат нормалността и спазването на международното право! А не както е сега " всеки който не е с нас, е против нас". Пример - Израел!
  • 53 прекрасно

    11 2 Отговор
    Колкото повече такива материали, толкова повече русофили у нас! Велики сте!
  • 54 Накимура

    4 3 Отговор
    Като казаха Цибуленко се сетих за великия атентатор Циганенко дето думна оная Дугина.Какво стана с него ?Щяха да го съдят публично.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Прави си. Путин ще направи от западните идиоти дресирани пудели.
  • 57 факуса

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    това всичкото на запад е на ента степен
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Забелязал!":

    ама как все изберателно забелязвате расите бе,все двойни стандарти както ви отърва,вашето бело най бело
  • 60 Точен

    8 2 Отговор
    Г-н Ганев, хората, които мислят, трудно се поддават на пропаганда. Поравно живях в соца и демокрацията, не може да бъда излъган. Иначе благодаря за превода на тази евтина пропагандистка статия.
  • 61 Чебурашка

    9 1 Отговор
    Бълвоч платен от НПОта и разпросраняван от платените им мисирки...

    Подлоги, сър!
  • 62 Реплика

    5 1 Отговор
    Проблемът е,че поради липса на рационално мислене Запада е в рецесия.И това няма общо с руската пропаганда.
  • 63 Гражданин

    0 3 Отговор
    На света няма по-тъпо нещо от комунистическата пропаганда!