Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Декември, 2023 19:01 3 487 74

САЩ нямат извинение за липсата на финансиране на Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • републиканска партия-
  • володимир зеленски-
  • джо байдън

Нищо, абсолютно нищо, освен че шепа републиканци в Сената предпочитат да играят с политика у дома, отколкото да поддържат историческата роля на САЩ като главен защитник на демокрацията в света

САЩ нямат извинение за липсата на финансиране на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позор е, че украинският президент Володимир Зеленски трябваше да дойде във Вашингтон днес, за втори път, за да моли за помощ за своята изпаднала в затруднение страна, пише Бил Прес за The Hill.

Някои въпроси са сложни. Някои са прости. Този е като за глупаци. Каква е връзката между имиграцията на южната граница на САЩ и войната в Украйна?

Още новини от Украйна

Нищо. Абсолютно нищо. Освен че шепа републиканци в Сената предпочитат да играят с политика у дома, отколкото да поддържат историческата роля на САЩ като главен защитник на демокрацията в света.

Това е много лично за мен. През 1988 г., към края на Съветския съюз, съпругата ми, аз и двамата ни сина се присъединихме към едномесечен Поход на мира на 200 американци и 200 жители на съветските републики, които вървяха през Украйна от Одеса до Киев. Особено за нас, американците, това беше опияняващо преживяване. За наша изненада, докато вървяхме през отдалечени села на украинската провинция, цялото население ни поздравяваше като рок звезди.

Скоро разбрахме защо: ние бяхме първите американци, които бяха видели от почти половин век и като разбраха, че наблизо има американци, те се изсипаха да ни поздравят, да ни благодарят и да ни засипят с подаръци. Без съмнение този прием днес би бил различен. Вместо украинците да казват на американците колко ценят това, че са освободени от тях, те биха изразили своето недоверие и разочарование от това как сме ги изоставили в часа на най-голямата им нужда. Или поне изглеждат готови за това.

Ако вярваме в свободата, ако вярваме в международното право, ако вярваме в човешкото достойнство, просто нямаме извинение - никакво! — за това, че не успяваме да подкрепим усилията на Украйна да се защити срещу кървавата инвазия на Русия — и да предоставим това финансиране, напълно, ентусиазирано и независимо, необвързано с нищо друго.

Разбира се, по южната ни граница има проблеми. Имаше за всеки президент от Андрю Джаксън насам. И републиканците са прави, като казват, че тези проблеми трябва да бъдат разгледани. Те могат да бъдат и трябва да бъдат разгледани, по двупартиен начин. Но свързването на двата въпроса чрез отказ на допълнителна помощ за Украйна и Израел, докато републиканците не получат всичко, което искат на южната граница, не е нищо друго освен евтина политическа игричка.

Републиканците в Сената всъщност държат за заложник отчаяно необходимата помощ за Украйна. И нека е ясно защо го правят. Не защото искат сигурността на границата да успее. А защото искат Украйна да се провали.

Да, време е да кажем пълната истината за безизходицата в Сената относно финансирането на Украйна. Не става въпрос за политика, а за политиканстване. Републиканците искат Украйна да се провали, защото провалът за Украйна би бил провал за Джо Байдън и победа за Доналд Тръмп.

Разбира се, това би било огромна победа и за руския президент Владимир Путин. Ако оставим Путин да се измъкне с инвазията си в Украйна, наистина, както каза президентът Байдън миналата седмица, ще му се даде "най-големия подарък, който може да поиска".

Това също ще му даде зелена светлина да продължи да поглъща повече територия. Той се чувстваше свободен да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., защото Съединените щати стояха отстрани и не направиха нищо, когато той нахлу и завзе Крим през февруари 2014 г. Ако му бъде позволено да анексира Украйна или дори която и да е част от страната, кой знае коя съседна държава е следващата жертва в списъка му с желания?

Роналд Рейгън сигурно се е обърнал в гроба. Републиканската партия, която той обичаше и ръководеше, не само се превърна в партията на Доналд Тръмп, но сега това е партията на Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    112 3 Отговор
    Байдън ще му купи колело, ама друг път...

    Коментиран от #19, #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    7 111 Отговор
    Тръмп = Путин, за съжаление

    Коментиран от #8, #12, #13, #40, #70

  • 4 Сатана Z

    119 6 Отговор
    САЩ ще предадат на русия военнопрестъпника Зеленски но преди това ще му вземат парите.

    Коментиран от #20

  • 5 Розалия

    141 9 Отговор
    Щом Украйна е приоритет на Денков да взима, онзи някакъв никакъв Магарев и да отиват на фронта. Да се маха от поста премиер! Този човек не е премиер на България, а на "Америка за България“ и партизаните на Сорос от ППДБ. Денков е продукт на подмяната на вота. Той не е избран за премиер от българския народ, а от Галя и посолството.

    Коментиран от #34

  • 6 Аха

    118 7 Отговор
    Започна процедурата по импийчмънт на дъртия сатанист и педифил .
  • 7 Всъщност

    100 8 Отговор
    Тази уКрайНа е една измислена държава (като Македония) която сама трябва да реши проблема си като избеси управляващата еврейска хунта в Киев .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇺🇸🇮🇱🚾🚮🤮

    115 8 Отговор
    Този който е написал тази велика кретения към статията,че фалиралата ционистка и сатанистка кравешка помийна яма САЩ са главен(защитник)на демокрацията и свободата е или тежко ментално увреден или най обикновен лапач на НПО копанята на Амерка(за)България
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    76 2 Отговор
    Нема паре.... Немааа... Да отива да преговара с Вовата, че ни умори сите с тия неговите войни, вчера за едно парче пица ми зеа 4 лв. Че умрем гладни бе ейййй.
  • 12 да четеш подлого

    62 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Подготовка на Украйна за руския Армагедон: Двойна отбранителна линия в Чернигов – голямо отстъпление, подготвено за спасяване на Киев и Харков
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мдаа....

    56 1 Отговор
    Зеления носи парите от далаверата. Ясни са ни тея неща, не сме от вчера....
  • 15 като няма

    36 1 Отговор
    да си кажат истината тогава
  • 16 Сандо

    44 8 Отговор
    Наистина нямат извинение!При положение,че печатницата е тяхна,защо се стискат?Май и там се навъдиха путинисти?
  • 17 123456

    48 1 Отговор
    Зел - Дал - рапорт даден - рапорт приет ! Да се видят на по едно кафе да уточнят процентите ! Абе викнете и сина на БД , да донесе по една линия - за добро настроение ...
  • 18 Мда

    72 1 Отговор
    Когато сащ усетят, че са откъм губещата страна, почти веднага си бият шута. Както направиха в Афганистан, Виетнам и пр.
  • 19 мдаааа

    3 34 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Е , Путята купи ли колило на Ким Чо и аятолаха ..🤭

    Коментиран от #28

  • 20 333

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Няма да стане. Зеленски знае много мръсни тайнички.
  • 21 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    41 2 Отговор
    Ххахааааахах Пари-нема.Дуфайте го
  • 22 бай Спиро

    45 3 Отговор
    Като дойде Дони на власт ще има и причини и следствия . Пампера 180 години затвор го чакат . Ама колкото изкара - толкова .
  • 23 Нова

    49 1 Отговор
    Така се получава, когато просяците станат много и все по-нагли, а давачите имат свои проблеми и избори на хоризонта. Украйна ще завлече всеки, който им даде каквото и да е.
  • 24 Механик

    62 3 Отговор
    САЩ ви използваха и сега ви хвърлиха на кучетата. Още ли не сте го проумели?
    Важното за САЩ беше КРИМ. Там, хиените искаха да си цвъкнат поредната база. Но Крим е РУСКИ все още, а вие не можахте и никога няма да можете да си го върнете. И по тоя начин за САЩ вече няма резон да ви помага. Станахте излишни. А тия от вас, дето знаят много от "американо-окраинската кухня", да се поготвят за нещастни случаи, фатални заболявания и пр.
  • 25 3.14К

    40 2 Отговор
    Поредният кукундрел който бърка понятията демокрация и Украйна.
  • 26 Калпазанин

    39 1 Отговор
    За малко да се разплача от умиление, и само да питам кои са тия от the hil
  • 27 В.В.П.

    35 2 Отговор
    Окропите не стават чеп за зеле ..Дупка без дъно .
  • 28 Механик

    47 2 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    Да, мое мило козяче. Путин купи "колИло" на Ким. Отдавна му го купи. Сега Ким през месец-прездва, изстрелва междуконтинентали, балистични колИлета, а шефовет ти пълнят памперсите. Наскоро Ким изстреля и неколко шпионски спътника. Пак са подарък от Путин. А вие стягайте вазелиня, че яко ще ви влиза!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дядото

    37 1 Отговор
    позор е за сащ.трябва като нас- няма добавки за пенсиите,камо ли 13-та такава,но доброволно помагаме на укрите с 33 милиона пфу.
  • 31 Име

    26 1 Отговор
    Може да сме по-бедни на Изток, обаче - имаме си жилища и т.н., децата ни се отглеждат нормално - като кажат свобода - свобода без гарсониера е доста неприятна свобода. Наемите са убийствени, при бай Тошо свободният наем беше 100 лева, сега е пак толкова, като валута или т.н. Но имаше и варианти за ведомствени апартаменти.

    Не е съпоставимо - хич да не можеш да излезеш от дългове.

    Ма - това е положението. Отделно в САЩ няма никаква хигиена на труда - ако не искаш да работиш - има други и т.н. Както и да е.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Питам

    37 2 Отговор
    По голям позор от наркомана, има ли??
  • 34 гост

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "Розалия":

    Галя Димитрова Събева - внучка на комунистическия деец и антифашист Съби Димитров и дъщеря на посланика ни в Швейцария по време на социализЪма ! Парите не миришат !
  • 35 ха ха хааа

    1 26 Отговор

    До коментар #31 от "Име":

    Явно за теб свободата означава - гарсониера .. 🤭😁 А що не - землянка ..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тоя верно е kретeн на Н-та степен

    26 1 Отговор
    "Вместо украинците да казват на американците колко ценят това, че са освободени от тях..."

    Кого сте освободили па вие бе, малоумник?
  • 38 Иван

    32 1 Отговор
    Само напълнени със въздух приказки. Що не си оправят първо собствената си къща и после да оправят световни дом. Най агресивната нация във света тази на ФАЩ говори за демокрация. Буллшит както казват на английски.
  • 39 защо

    35 2 Отговор
    1. Денацификация
    2. Демилитаризация
    3. Неутралитет
    Слушайте бе драги, слушайте.
    Колко пъти да го повтаря?
  • 40 Така де

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    САЩ винаги са помагали на Русия в труден момент. Няма да си развалят рахатлъка с Русия за една Украйна. А иначе много обещават, стига да има кой да им вярва.
  • 41 681

    25 2 Отговор
    Разплаках са. Мн сълзлива история
  • 42 И като сте американци,

    23 3 Отговор
    голям праз. Да не сте свещена крава? Аман от вашите номера…
  • 43 Квпитализъм

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    америкя нищо, никога не финансира, само дава на заем или продава. Ако няма келепир, спира сухото.
  • 44 Мхм

    20 1 Отговор
    ВОлОдимир: Джо, ще ми дадеш ли 20-30 миларда в зелено?
    Джо: Няма да ти дам.
    А очите на Джо едни добри...
  • 45 Факт

    24 1 Отговор
    На мястото на съборения си паметник,,Родината майка"нацистите да издигнат паметник ,,Американският колесник"!За другия колесник в момента се освобождава място.
  • 46 ААА

    23 2 Отговор
    как да нямат извинение краварските бок ЛУЦИ .поредното използване на под ЛОги и накрая ги захвърлят като използвани ПРОСТИ утки .Но това си им е практика А за мало УМните утеха никаква
  • 47 Механик

    27 1 Отговор

    До коментар #32 от "мдаааа":

    Когато си ограничен, си си си ограничен. Ти си доказателството.
    Първо, кой ти е казал, че съм АВТО-механик?
    Второ, аз дори не се доближавам до машините, които ремонтират момчетата ми.
    Трето, аз си имам с какви пари да си напълня резервоара и това е така от 2001-ва.
    И не на последно място, Русия ви разкости, а контрата се провали още със самия старт.
    Честито!
  • 48 В.В.П.

    22 2 Отговор
    Окрайна е гноен проблематичен цирей..Трябва да се третира безпощадно.
  • 49 В.В.П.

    23 2 Отговор
    Окрайна е гноен проблематичен цирей..Трябва да се третира безпощадно..Да се подели между съюзниците ,и РОССИЯ..
  • 50 В.В.П.

    24 2 Отговор
    На ,, нашата цивилизация ,и омръзна от Киеф ,окрайна Зелю,Будинов..Залужника ..Не е нужно да се мъчим и лишаваме ,заради Окраина ..Това са ,,шизифренични кухи тикви,пълни с налудничави идеи .Ахаха
  • 51 Тома

    20 2 Отговор
    Фаш е главният защитник на демокрацията в света.И веднага си скъсах потника на две от кеф
  • 52 Ленин

    22 2 Отговор
    Добре си живееха украинците 20-30г. но после се появи един чичко даде им много пари и бело и се помислиха за много силни. Затова сега останаха с 20% по-малко територия и население наполовина. Ама то така се получава като не можеш да прецениш с кого да играеш.
  • 53 Ивайло Георгиев

    25 2 Отговор
    САЩ-главен защитник на демокрацията в света!Няма такъв смях....
  • 54 Име

    17 2 Отговор
    Статията е мисловно изпускане на газове
  • 55 Да, бе

    18 0 Отговор
    С какво се дрогира писателя на тая смешка, бе? Първите американци в Украйна от почти 50 години!!!Тогава там са пъзели немските фашистки пълчища, какви американци, или вярното е, че фашистите нямат националност...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бамбука

    2 18 Отговор
    Изключително точен коментар. У нас е малко по-сложно. Тук БСП, Възду...рите, И... търнаците , правят циганско шоу за дребни пари със заучени няколко фрази работещи от преди стотина години. Простите толкова си могат.
  • 58 нннн

    17 1 Отговор
    Който е подкокоросвал и насъсквал украинската власт да дърпа мечката за опашката, нека плаща. Мен не са ме питали и хич да не ме търсят.
  • 59 Вражалец

    16 1 Отговор
    И Америка разбра,че Украйна е продънена от корупция каца .
    Разбра и ,че артистът - евреин лъже. Това го каза и Кличко,който освен известен спортист, е и кмет на Киев САЩ дадоха милиарди долари, оръжия, боеприпаси, съветници, генерали и НИЩО.
    Убедиха се,че нито със санкции,нито чрез укровермахта могат да си постигнат целите и нормално да " вдигнат крак от газта" Артистът да си се оправя! Той вече вижда и обратната страна на монетата. Дано и да разбира,че загуби !
  • 60 Ленче кремче

    14 0 Отговор
    Е, па това си е класика... Прелъстени и изоставени!
  • 61 бай Иван

    12 0 Отговор
    "САЩ като главен защитник на демокрацията в света"

    Смех , смех , смех ! Тия или са болни от мания за величие или са шизофреници.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 бай Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "бай Иван":

    .Една си плете вълнени чорапи по време на заседание, кучета лаят във възторг от словото на Урсулата, хвърчат едни милиари към Украйна, като пари за банички. Да Ви .бем тъпата и Европа и Шенген и всякакви евроатлантически ценностти ид. и оти такива.
  • 64 джо

    11 0 Отговор
    На краварите най-после им дойде малко акъла и му спряха парите

    Коментиран от #66

  • 65 Уса

    9 0 Отговор
    Питам българските соросоиди,след идването на Тръмп,къде ще се скриете измекяри?
  • 66 бай Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "джо":

    На краварите, въобще не им е дошъл акъла, ами са предприемчиви и хитри и видяха ,че това което целят не става и няма да стане и вече отиват и те у ендъка и почват да загряват самолетите на пистата за изтегляне.Кой се хване за колесника се хване. Глупаците от Европа обаче да продължават дет се вика взаимно с Русия да се гробят за радост на ездачите на крави.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 бай Иван

    8 0 Отговор
    "Вече започва процеса по приемане на Украйна в ЕС."

    Абе т/п/ъпчо ,що си толкова щастлив като приемането на Украйна ще струва на ЕС около 275 милиарда евро. Пак да го кажем по предварителни изчисления за приема , възстановяване и подпомагане на Украйна чрез фондове , по изчисления на ЕС /не на руснаците/ ще са необходими около 275 милиарда евро . Откъде ще дойдат бе смешко? Нали някой трябва да изкара тези пари, за да ги даде или ще ги печатаме. И не си мисли ,че от парите на тебе , жена ти , баба ти, дядо ти от парите за детето ти няма да отиват за тези фондове за Украйна като солидарни вноски . Дали още ти е смешно се питам? Ще ходиш събота и неделя извънредно на работа ли да изкараш парите за ма.иотите и наци.тите от Азов в Украйна или да подпомагаш американските компании в земеделието там ? Лошото е ,че и тези дето не сме съгласни ще плащаме за безумията на откачалки като тебе и ония шантави евро.ейове! Дано като почнат да ти изтръскват джобовете или ти турят по 1-2 украинци да изхранваш, докато те си ходят по гръцките курорти ,да съм наблизо да ти видя щастливата физиономия.А забравих и по някой и друг мигрант по квотите за Шенген , ама тия се задоволяват с малко ще ги впишем дет се вика в личните карти като осиновени. Малко я лаеше кучето днеска Урсулата в ЕК . Въобще страшна Европейска комисия.Една си плете вълнени чорапи по време на заседание, кучета лаят във възторг от словото на Урсулата, хвърчат едни милиари към Украйна, като пари

    Коментиран от #73

  • 70 Русофил

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ще има дебайданизация
  • 71 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Миссля че ,,Окраина ще се раздели между 4 държави..и ще остане 80К км..Истинската Окраина ..
  • 72 ами

    2 0 Отговор
    защо така не искат да си дават парите за укра.I.на тези американци
  • 73 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "бай Иван":

    украина си е присъединена вече, европа ще я издържа финансово до 2027 а и след това
  • 74 да го байдъсат

    1 0 Отговор
    с перушина и гаргите да го кълват....