Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2023 06:00 3 927 67

Волгин попитал Митрофанова... Проблемът с интервюто и БНР

  • елеонора митрофанова-
  • петър волгин-
  • русия-
  • бнр-
  • цензура-
  • радио-
  • руски посланик-
  • мария захарова-
  • делян пеевски-
  • интервю

Пристрастията на водещия Петър Волгин са публично известни чрез ефира на БНР

Волгин попитал Митрофанова... Проблемът с интервюто и БНР - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

В България се диша спокойно, опозицията е в парламента, жива и здрава, не е в затвора или колониите, ежедневно има медийни изяви, а в издържаните с парите на данъкоплатците обществени медии се чуват всякакви мнения, често - 100% прокремълски. Ето такъв отговор се дължеше на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, която е в списъка на санкционирани от ЕС лица заради войната в Украйна, след въпроса ѝ "А може ли все още да се диша в България". Иронията бе по повод решението на Програмния съвет на БНР да спре интервю с посланика на Русия Елеонора Митрофанова, записано от журналиста Петър Волгин за предаването "Политически НЕкоректно".

Още новини от Украйна

Това е второто интервю за български журналист, което Митрофанова дава през 2023 година - първото беше пред журналиста Мартин Карбовски за YouTube канала му и скандализира заради агитацията да се гласува за Костадин Костадинов (лидера на прокремълската "Възраждане", бел.а.). Българското външно министерство тогава окачестви изявлението като "неуместно".

Сюжетът

Първо фактите. На 14 декември, в 17.18 ч, предаването "Политически НЕкоректно" публикува анонс в страницата си във Фейсбук, че посланик Митрофанова ще бъде съботният гост по темите за: "ефекта от разрушаването на Паметника на Съветската армия върху българо-руските отношения; какво трябва да стане, за да бъде сложен край на военните действия в Украйна; най-важните акценти от годишната пресконференция на Владимир Путин; Русия окончателно ли се отказа от задълбочени контакти с евроатлантическия свят за сметка на подобряване на отношенията си с Глобалния Юг или все пак може да има възраждане на добрите отношения със САЩ и съюзниците им?".

На следващия ден, петък, 15 декември, най-напред реагира украинското посолство. Според позицията му "участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим". Но посолството съобщава още нещо - че е изпратило официално обръщение до Народното събрание и отговорните институции на Република България с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етични стандарти от страна на предаването "Политически НЕкоректно" в БНР. След това се появява и официалната позиция на ПГ на ДПС, заявена от председателя ѝ Делян Пеевски, според когото гостуването на Митрофанова в общественото радио е "груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България". Останалите от евроатлантическото мнозинство не са реагирали.

Има ли нещо ново?

Известна е ролята на посланиците - като представители на правителствата си те действат като говорители на интересите и политиките им. Така че Митрофанова едва ли би коментирала "руската специална операция в Украйна" и демонтажа на ПСА/МОЧА по начин, различен от официалните позиции на Кремъл. В този смисъл забраната да бъде излъчено интервюто предизвика по-голяма сензация, отколкото ако беше излъчено. Не е трудно този ефект да бъде изчислен. Единственото неизвестно е степента на безочливост и провокации, тъй като си позволява такива по адрес на българските власти.

Действията на украинското посолство не изненадват, по-скоро са предвидими. Също и реакцията на ДПС, на което не може да се отрече, че от известно време е последователно в публичните си позиции относно режима в Кремъл, войната в Украйна, а и действията на Митрофанова. През ноември например Пеевски определи като "арогантно и нагло" поведението ѝ, задето "си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи…"

Недосегаеми в БНР

Не прави чест реакцията на ръководството на БНР, което първоначално допусна, а по-късно спря интервюто. Като във всяка голяма медия, предаванията с техните гости и теми и всичко, свързано с ежедневната работа, се планира и обсъжда на оперативки, в т.ч. и записа на Митрофанова.

Програмният съвет на БНР, пряко подчинен на генералния директор, решава да не се излъчва след като от ДПС напомнят, че "по Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности", както и отговорността на генералния директор на БНР за програмната политика. Вероятно и това решение на ръководството на радиото би могло да се прогнозира с голяма степен на вероятност.

Програмният съвет разяснява основанията, на които го е спрял. Нарушени са чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. "Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир". Няма обаче да чуем какви са били основанията на ръководството на "Хоризонт" да го разреши.

Добре написани стандарти

Редакционните стандарти на БНР са добре написани, както и Етичният кодекс, някои пасажи от който са досущ като от The BBC’s Editorial Standards - само някои. А член 5 е озаглавен "Безпристрастност" и изисква от работещите в БНР да осигурят две и/или повече гледни точки в рамките на предаването, където се дискутира темата, "да се въздържат от волно или неволно репродуциране на пропагандни възгледи на чужди държави в сферата на външната политика и историята", също така "да бъдат опозицията на събеседника си, ако забележат пропагандно говорене и да обяснят задължително на аудиторията, че слуша пропагандни тези".

Добре е, че понякога ги четат. Лошото е, че сега негативите са за тях, за Волгин - овации, а санкционираният по "Магнитски" Пеевски така и не изглежда по-голям евроатлантик. Митрофанова пък получава по-голяма тежест от реалната.

"В ситуация, когато демонтажът на ПСА нагнетява обществено напрежение, е ясно, че в предаването трябва да бъде поканен - на живо или на запис, и събеседник, който ще изрази друга гледна точка, различна, ако не и напълно противоположна на официалната руска позиция", коментира във Фейсбук дългогодишният кореспондент на БНР в Стара Загора и автор в сайта "За истината" Венелина Попова.

Наказанието за пропаганда: забележка

Пристрастията на водещия Петър Волгин са публично известни чрез ефира на БНР. През юни 2021 Общественият съвет на БНР излезе с позиция относно негов материал - "Политкоректният плач за Протасевич", "в който напада отвлечения от беларуските власти журналист Роман Протасевич и повтаря тезите на президентите на Беларус - Александър Лукашенко, и на Русия - Владимир Путин", на фона на репресиите срещу медиите в Беларус. Миналата пролет оперната певица Александрина Пендачанска напусна Обществения съвет на БНР заради проруската пропаганда и дезинформация в "Политически НЕкоректно" на Волгин. Причината е съобщената фалшива новина от руски агенции, че "бойците от батальона "Азов" в Мариупол са задържали два кораба, като единият е "Царевна" с българските моряци".

"… за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат преустановени", написа Пендачанска на генералния директор на БНР Милен Митев. БНР наказа Волгин - със забележка. През март т.г. Съветът за електронни медии публикува доклад от мониторинг на предавания на програма "Хоризонт" за войната в Украйна в периода 24 февруари - 15 март 2022. Един от изводите му е, че "зад фасадата на легитимния принцип на плурализъм на мненията, преекспонирайки го като оправдание, в изданията на "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин се разпространяват опорни точки на една агресивна антизападна пропаганда и руска дезинформация. "Гостите, водещият и авторите на рубрики рядко изказват противоположни становища по обсъжданите теми".

Журналистът капитализира критиките срещу себе си, обрисувайки се като жертва на репресии в името на свободното слово, смелчага, който представя различна(та) гледна точка, преследван от жълтопаветни инквизитори-евроатлантици. В ефира на обществената медия БНР. Със същите гледни точки обаче изобилстват купища сайтове, а и предавания в други медии - частни. България неслучайно е сочена като европейската държава с най-слаби съпротивителни сили срещу руските хибридни атаки.

В "Политически НЕкоректно" с другия водещ - Силвия Великова, съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира вчера, че трибуната на БНР е национален ресурс и това как да се използва тя трябва да бъде въпрос на ясни стандарти.

"Може ли в Русия да се критикуват управляващите?" - попитал Волгин, по собствените му думи, посланик Митрофанова. "А къде може?!", измъкнала се тя. В "Политически НЕкоректно" например. Но заради критика на властта в Русия Петър Волгин, който е избрал името на великата руска река за творчески псевдоним, щеше да е чуждестранен агент.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 54 Отговор
    Коя е Митрофанова Моля

    Коментиран от #16, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хихи®

    82 13 Отговор
    "В този смисъл забраната да бъде излъчено интервюто предизвика по-голяма сензация, отколкото ако беше излъчено"
    Във всеки смисъл е така!!!
    Ама демократи, кво да ги правиш "Хардвардски демократи"- агенти на Путин! С дървеняшката си русофобия само увеличават русофилите...
    А със счупените оръжия подарени на Украйна помагат на Путин да спечели войната...

    Коментиран от #46

  • 4 Какъв е

    14 52 Отговор
    тоя джендър на снимката и защо го интервюират !

    Коментиран от #33

  • 5 Ангеларий

    46 7 Отговор
    Фашаги сър.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 DW и Е Милчева??? Фейкове Маниполации

    46 8 Отговор
    манджи с грозде и Турли гювеч Претоплени!!
  • 9 Град Симитли

    54 7 Отговор
    Докато бълвате змии и гущери по Волгин.
    Недялко вече направи интервю
    Всуе хабите мастило
  • 10 Ами не

    83 8 Отговор
    Не че му симпатизирам на Волгин-ама днешните"демократи" надминаха и някогашните комунисти с тази цензура.Защо да нямаме правото да чуем друго мнение-нали точно това е демокрацията....А с тази цензура хептен карат хората да загубят и малкото останала вяра че УЖ живеем в свобода и демокрация!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дивергент

    47 3 Отговор
    Волгин трябваше да направи дискусия на живо между Митрофанова и Олесчук.Дали щяха да се съгласят на такова участие е друга тема.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ммм

    57 4 Отговор
    И какво излиза,обаждат се от посолството на 404 и спират интервюто. Такова чудо не е било досега,нямаме капка достойнство като независима държава.

    Коментиран от #26, #30

  • 15 Благодарим ти Ристю!

    61 3 Отговор
    От цялата статия едно нещо се набива на очи, непрекъснато се цитира полицията на ДПС. Откога ДПС управлява България? Нали жълтопаветния планктон и герберите гласувахте за Кирташки, Кокорчо, Тиквуня, Ристю... как така стана, че ДПС-то управлява? През цялото време пепейцидебейци и герберите обвинявахте всички, че били патерица на ДПС, а то се оказа че двете партии пепейцидебейци и гербери сте били най-големите патерици

    Коментиран от #66

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Реалист

    57 7 Отговор
    Значи на Волгин анализите са дезинформация , а всичко друго е информация !? Хаха. А не трябваше ли при демокрацията да са достъпни всички гледни точки ? А в България всички са наясно с изключение на около 20% закостенели русофобски , антикомунистически мозъци . За тях времето е спряло някъде около 89-90та година .

    Коментиран от #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 митрофанова..

    32 4 Отговор
    От страна огромная..предезвика сътресение в сглобката..
  • 21 Наистина

    53 5 Отговор
    Такава цензура и чудовищна пропаганда не е имало и по татово време! Достойни наследници на Гьобелс!

    Коментиран от #62

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    38 3 Отговор
    Това не е вярно! Аз не съм чул един да осъди геноцида на израелците срещу Газа? Що така?

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Проблема

    32 4 Отговор
    На зелето е че бърка понятието опозиция която означава малцинство...но малцинство са управляващите евроатлантицикоито имат само 30% подкрепа.и това е недемократична диктатура на малцинството
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ммм":

    По-лошо❗
    Обажда се некаква манекенка на свободна практика ❗
  • 27 Възглавница

    31 4 Отговор
    Само дето след елеонора е трябвало да дойде поп-тодорова.
    А пък в същия ден говори американския посланник.
    Що за нацизъм гнусен
  • 28 Ти Верно

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "eй тоя...":

    Ти Верно си психо садист
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ммм":

    Ето кой се обажда:
    " Зеленски назначи Олеся Илашчук за посланик в България. Според местните медии тя няма опит в дипломацията, не е заемала каквито и да е държавни позиции досега, но пък е посочена като специалист по сексология и търговията с бижута.
  • 31 Така ли

    3 26 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    А за Хамас , нещо , те сигурно са миротворци като Руските им Братюшки .

    Хаха

    Коментиран от #51

  • 32 Хост

    9 29 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Русия нали ни обяви за вражеска държава… знаеш ли през къде ми е , че са спряли интервю с полковника посланик на Русия …

    Коментиран от #36

  • 33 Много време

    5 25 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв е":

    Го бавиха .

    Трябва немедленно обратно в Блатото .
    И заедно с Джендъра , Волгата .
    Да сменя памперсите .

    Или да го ползва за подлога
  • 34 Някой

    31 6 Отговор
    Комбинацията ДВ - Емилия Милчева си е дезинформационна комбинация с краен резултата нескопосана пропаганда.
  • 35 DW и Емилия Милчева!!

    30 4 Отговор
    Гьобелсова Пропаганда и Дезинформация!!
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 5 Отговор

    До коментар #32 от "Хост":

    Чудно, за приятелска ли да обяви държава която гони 70 служители от посолството и изпраща тонове оръжие и боеприпаси срещу нейните войници 🤔❗
  • 37 Врачанин

    7 30 Отговор
    По времето на соца Волгин водеше едно предаване всяка събота от 12.00часа по БНР , в което го даваше демократ. Сред промяната Волгин обърна резбата на 180 градуса и показа истинското си лице на върл комунист.Бях много изненадан. Между другото кой слуша БНР ?Като че ли нуждата от БНР в мирно време отпада , при наличието на десетки частни радия.Радио слушаме в колите и най вече Веселина.
  • 38 Андрешко

    22 4 Отговор
    Евроатлантици управлиаващите .Точно това е комунистечески режим.Предатели наведени еничари робски подлоги .
  • 39 Не Агресор

    20 4 Отговор
    Украина изчезва по решение на Брюксел и НАТО.Миролюбивите държави не искат НАТО да им праща децата на воина .Оставете Русиа и тиа ниава да напада никои не трупаите оръжие на границите и .
  • 40 Ленин

    20 5 Отговор
    Германия пак ще загуби войната! Първия път не у беше достатъчен за да разбере, че не бива да тръгва така напред с рогата срещу руснаците.
  • 41 Ленин

    17 2 Отговор
    Поляците много хитри лисици излезнаха, траят си и като тръгнат нещата на зле ще отхапят територии и от Украйна и от Германия.
  • 42 Ален

    4 14 Отговор
    Тази е лелката дето се изпусна, че корупцията е вмешателство във вътрешните работи на България
  • 43 Ха ха ха ха

    23 4 Отговор
    Значи е скандално да се агитира за Костадинов и Възраждане, но системното нарушаване на закони и конституция от сглобката, е нищо. Даже излиза, че е в реда на нещата. Та тея не са и легитимни. Натаманиха си изборите. А хаитянският касапин не се намесва или неговото е съФсем законно? Впрочем някой изчете ли този нескопосан, агитационен пасквил? И ква й таз Имилия? Щом дращи в аршвелето, ясна е. Продала си е душицата на дявола за някой, друг грош.

    Коментиран от #50

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Путинистите

    7 23 Отговор
    Са бесни.
    Голям кеф.
    Браво на България не на Путин.
  • 46 нпо агент

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "хихи®":

    100% дори нямаше и да обърна внимание на това интервю. На дойче зеле -сорос-гьобелс агенти не търпят друго мнение..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Милкова се изцърка

    18 3 Отговор
    Милчева явно живее с някакъв неин си свят измислен от Изкуствен Интелект. Не смятам че истински интелект би родил такава очевидна тъпня с очевиден поръчков уклон. Тази за толкова прости като нея ли ни взема?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Некадърни Долче Строфи

    16 3 Отговор

    До коментар #43 от "Ха ха ха ха":

    Прочетох само първото изречение от свободните съчинения на Милчева и за повече некадърна проза нямах време.
  • 51 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Така ли":

    Така ли? А безразборното бомбене? Така ли се трепят терористи? Имате двойни стандарти и къса памет, за това какво е причината на СВО! Или викаш преди 7, години друго беше…
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 инж. Ганчо Илков

    3 10 Отговор
    Не Щеше, а си Е. Петър Валгин е чиста проба Проруски Агент. На фона на Бизнес Средата в България, Волгин Комерсиално се е поставил в Услуга на Диктаторската Пропаганда. Готов е да бъде наказван със Забележка за тази си дейност, но да получава Хонорара от Митрофанова и да проповядва Проруската Идеология в БНР. Щяха да го Съдят за Изказването му в Подкрепа на Народният Съд взел Живота на Несъгласните с Болшевишко Комунистическия Репресивен Режим, но не само запази мястото си в БНР, а и продължава да плюва по Демократичната Ценностна Система. Кой го прави незаменим? Естествено - Президента Радев, Политическия Проект ВЪЗРАЖДАНЕ и Корнелия която защитава Комерсиалният си Интерес по отношение на ГАЗПРОМ.
  • 54 Брат ДАНКО

    1 6 Отговор
    Много идиоти разсъждават Защо Волгин е волгин а не Москов по ще му прилича За да се обърне на 180 градуса значи има защо

    Коментиран от #60

  • 55 Стига с Волгин

    2 6 Отговор
    В тубата може да изгледате интервюто с Митрофанова с журналиста Недялков.Всичко хубаво, ама много внимателни и щадящи въпросчета и задаваше.😂 Само като видите как се държи ще ви стане ясно дали наистина уважава и зачита България!
  • 56 Вражалец

    13 1 Отговор
    По повод на цензурата. Забраниха се телевизионни канали. Чуждо посолство ни дава акъл. Това спряно интервю ми прилича на един спрян заради жена полет. Захарова прелетя и Митрофанова даде интервю но пред друг журналист и друга медия. Нека някой да посочи пример от времето на социализма на спряно интервю на посланика ,на която и да е държава. Стана приказката за изписаните вежди!

    Коментиран от #57

  • 57 123

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "Вражалец":

    Е, то по времето на социализма интервюта със западни посланици нямаше. Така, че нямаше какво да се спира.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гого шипара

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Брат ДАНКО":

    Да ти обясня защо е волгин защото е с неизвестен баща и приел името на майка си Волга!

    Коментиран от #63

  • 61 !!!?

    1 4 Отговор
    В България се диша спокойно и свободно..., а КГБ предпочита да диша във врата !!!?

  • 62 Айде бе!

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Наистина":

    Ти на колко си годинки? Знаеш ли, че само за една никаква забележчица срещу нещо партийно или съветско те запращаха в глуха линия без шанс дори да обясниш какво си имал предвид. Личен и на семейството ми опит от научните среди
  • 63 И аз да кажа

    0 3 Отговор

    До коментар #60 от "Гого шипара":

    Абе по-гадно е- син е на червен слагач от соца
  • 64 резервист

    2 0 Отговор
    Емилия, Емилия ......! Не я ругая - така започваше една песен на Вили Кавалджиев. Какъв ви е проблемът бе хора? Нали за това подскачахме на площадите преди почти четвърт век - да могат хората свободно да изказват мнение, да спорят по всякакви теми с аргументи и факти. Нали се оказа че няма български поет, писател музикант или артист, който да не се е сблъсквал с цензурата?! Да ама не! Защото демокрацията е трудно нещо, особено за тези които са начело. По-лесно е да подкарваш хората, отколкото да ги водиш! Така че като не ви харесва Волгин не го слушайте!
  • 65 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    ДВ както винаги бълват змии и гущери ,когато стане дума за нещо руско.Ти да ги питаш защо забраниха излъчването на изказването на руската посланичка,толкова ли не разбират ,че по този начин повишават интереса.Не мирясват,случайно или не сагата с паметника на съветската армия съвпадна с разюзданата депесарска вакханалия в НС (НАПОРИСТАТА СБИРЩИНА) И преспокойното натъкмяване на конституцията по американски тертип.Трябва да го закриват тоя пошъл цирк и да не се излагат повече.
  • 66 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Благодарим ти Ристю!":

    дойче зеле стана върл фен на Шиши и агента Сава..това се казва катарзис..на сорос мишките дай им малко сиренце и всичко е Ок..Гьобелс ряпа да яде..тези са всеядни..утре ще пеят химн в чест руската победа над украйна..вече са готови..само чакат сигнал от посолство..
  • 67 Поп

    0 0 Отговор
    Дълга тъпа пропаганда..