Last news in Fakti

21 Декември, 2023 23:01 1 991 26

Балкани, Китай... Mоже ли победа на Русия да събуди имперските апетити по света?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • балкани

За момента украинците се съпротивляват, но ако руснаците пробият, повече от Киев или Харков, техният приоритет ще бъде Одеса, за да блокират напълно Черно море

Балкани, Китай... Mоже ли победа на Русия да събуди имперските апетити по света? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Провалът на украинската контраофанзива рискува да доведе до замразяване на фронта или дори подновяване на руската атака. Дали това потенциално "предимство" за Владимир Путин ще го тласне към Молдова и балтийските страни? Насърчава ли и апетитите на други държави срещу техните съседи? Френското издание La Dépêche интервюира Жан дьо Глиниасти, бивш френски посланик в Русия, изследователски директор в IRIS (Институт за международни и стратегически отношения) и автор на книгата "Русия, нова шахматна дъска".

La Dépêche: При липсата на по-категорична подкрепа от Запада за Украйна, Русия може да си върне предимството. Дали балтийските държави и Молдова са следващите в списъка на Кремъл, носталгичен по Руската и Съветската империи?

Жан дьо Глиниасти: Мисля, че ако има риск, той ще бъде в самата Украйна. За момента украинците се съпротивляват, но ако руснаците пробият, повече от Киев или Харков, техният приоритет ще бъде Одеса, за да блокират напълно Черно море, като се свържат с проруските сепаратисти от Приднестровието, последните останки на сталинизма. Това ще им позволи да задушат Украйна, докато оказват натиск върху Молдова. Стратегически е много по-интересно. Отвъд това Молдова остава романоезична, дори ако там се говори руски и тя не принадлежи строго погледнато към "руския свят", както го определя Владимир Путин от 2000-те години на миналия век - общност на език, цивилизация и предимно православна култура. Трудно е да се намери причина, поради която той би се насочил натам.

La Dépêche: А балтийските страни?

Жан дьо Глиниасти: Никой не може да предвиди бъдещето и е сложно да се рискува един или друг сценарий. За балтийските страни обаче можем да кажем, че те винаги са имали специален статут в съзнанието на руснаците. Те са част от скандинавско-германския свят, а не от руския свят. Освен това те са били независими между двете войни. Ето защо, за всеобща изненада, руснаците ги оставиха да си възвърнат независимостта доста бързо, а ако сравним с Украйна, дори ги оставиха да влязат в НАТО. Те са и единствените страни-членки на бившия СССР, присъединили се към Атлантическия съюз. Правейки това, не мисля, че руснаците биха били готови да влязат в конфликт с НАТО за три малки държави, за които знаят, че никога няма да бъдат руски, въпреки че в Естония има 40% руснаци.

La Dépêche: Руският пример на свършения факт в Крим, в Донбас и след това срещу Украйна, безнаказаността на Азербайджан срещу Армения в Нагорни Карабах... Може ли всичко това да насърчи Пекин да нахлуе в Тайван?

Жан дьо Глиниасти: Също така е трудно да се видят истинските цели на Пекин в момента. Но това, което можем да кажем, е, че уроците, научени от Украйна, са достатъчно двусмислени, за да не ускорят стария китайски проект за възстановяване на Тайван. Значителни човешки загуби, 2000-3000 унищожени танка, цената, платена от Русия, е доста висока и Владимир Путин, в този си вид, не може да претендира за победа. Особено след като сега той вече е бетонирал здраво прозападната ориентация на огромното мнозинство от украинците, докато през 2010 г. мнозинството от украинците гласуваха за проруския кандидат. Но освен това има и голяма разлика между Русия и Китай. Първата зависи от огромните си природни ресурси, които винаги продава, вторият от международната търговия. И така... Китай мисли в дългосрочен план и мисли преди всичко за запазване на икономиката си.

La Dépêche: Отвъд това виждаме желанията на "неосманска" Турция на Ердоган, утвърждаваща себе си срещу Гърция, срещу Сирия, кюрдите или носталгията на Орбан по старата Унгария, по маджарското малцинство в Румъния. Дали Владимир Путин е "активирал" събуждането на имперски апетити?

Жан дьо Глиниасти: Преди властваше международния ред. Това беше двуполюсен ред със Съветския съюз, доминиран от Русия от едната страна и американците от другата. Той се срути с разпадането на СССР, когато временно остана само "американският полицай". Но малко по малко паралелно се появи различен ред, където сега имате полюси на власт, откакто управлението на "американския полицай" приключи с неговия провал в Ирак и катастрофалното му изтегляне от Афганистан през 2021 г. При липса на полицаи, полюсите на властта се утвърждават днес. Но този многополюсен свят все още не е стабилизиран и следователно, когато погледнете неговите "тектонични плочи", виждате, че това са границите на бившата велика руска, австро-унгарска, османска или персийска империя, които по същество остават зони на нестабилност с риск от война.

La Dépêche: Ако Владимир Путин беше изкушен от подновяване на офанзивата към Одеса и чак до Приднестровието, щеше ли Турция да позволи на Русия да сложи ръка на северното крайбрежие на Черно море, което все още не е приело загубата на Крим през 18 век?

Жан дьо Глиниасти: Ти си абсолютно прав. Турция няма да приеме Русия да слезе до Черно море и да превземе Одеса. Можем да очакваме, че Турция ще позволи на американските кораби да преминат през проливите за достъп до Черно море, защото ще има голямо напрежение, ако не го направи.

La Dépêche: При тази динамика на нахлуването у съседа в този многополюсен свят, актуална е и Венецуела, която претендира за границата и нефтените райони на Гвиана...

Жан дьо Глиниасти: През 30-те години на миналия век Южна Америка преживя войната в Чако, изправяйки една срещу друга Боливия и Парагвай на фона на петролни интереси, които никога не бяха демонстрирани впоследствие. В Латинска Америка има млади нации, които имат териториални и петролни амбиции, но няма империя и това е по-скоро въпрос на коригиране на границите. След като американците реагираха незабавно и много силно, като подкрепиха Гвиана, конфликтът трябва да приключи със становище на Международния съд и не мисля, че ситуацията е толкова сериозна, колкото разломите, произтичащи от падането на велики империи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Запада се атрофира от меки китки

    24 2 Отговор
    Путин знае това.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мнение

    24 3 Отговор
    Вече няма никакъв шанс, след като изпратихме 100 БТР-а! Обърнахме хода на войната с този силен ход!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    19 2 Отговор
    България няма какво да се ослушва ,а да си връща териториите до Албания ,Дарданелите и Беломорието.Ако остане време и западните покрайнини барабар с Северна Добруджа.
    А бакалъм!

    Коментиран от #18

  • 10 Глупак

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Много смешна снимка":

    На истинските ранени войници от Украйна им изрязват органите за резервни части на Американци,Германци и останалите нации от златния милиард.
  • 11 Жмуц

    11 2 Отговор
    Само да няма пак ГДР?
  • 12 Ммм...да

    18 3 Отговор
    Вовата ви го каза.Край на 500 годишното робство на Запада.Идва нова Ера ! Азия е люлката на цивилизацията от хиляди години .

    Коментиран от #26

  • 13 9689

    17 1 Отговор
    В този случай няма имперски амбиции.Руснаци защитават руснаци.Къде беше когато им забраниха да говорят на руски?Как смяташ Крим ще стане ли военна база на НАТО?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гейм овър

    15 5 Отговор
    Съвсем скоро ще имаме оформен новият австроунгарски съюз включващ Австрия, Унгария, Словакия и Сърбия, който ще бъде неутрален и няма да членува в НАТО. Путин отдавна подготвя този естествен стратегически ход и вече е близо до реализация му, защото минаха изборите и в Унгария, и в Словакия, и в Сърбия, а руската армия смачка НАТО в Украйна. Ако изгоним продажните неофашисти, които управляват в момента България, може и ние да се присъединим, защото догодина имаме право по договор да напуснем НАТО ( 20 годишния договор изтича през април), а като влезе и Република Сръбска ще затворим коридора от Адриатика до Черно море и тогава Западна Европа , а също и Турция ще берат много много ядове, а ние рязко ще се оправим!
  • 16 🇧🇬🇷🇺👊👊👊

    14 4 Отговор
    Хегемонията на сатанистите ционисти и англо-саксонски глисти проключи.
    С тях ще си отидат нашенските жълтопаветни грантаджийски продажници.
  • 17 Гориил

    9 1 Отговор
    С ентусиазираната подкрепа на няколко африкански режима, Русия започна формирането на така наречения Африкански корпус (АК), за да замени структурите на ЧВК Вагнер, действащи на континента. Създаването на новата структура се планира да приключи до лятото на 2024 г. в пет държави на континента. Това е пълноценно набиране и обучение на африкански граждани под командването на руски сержанти и офицери.По същество това е петдесетхилядна част от руската армия, която ще замени корумпираните и некомпетентни въоръжени сили на пет държави ( Буркина Фасо, Либия, Мали, Централноафриканска република и Нигер). Новата структура ще се подчинява директно на руското министерство на отбраната. Новата структура ще се командва от заместник-министъра на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров. В рамките на правомощията на генерал Евкуров ще бъдат създадени военновъздушни и военноморски бази под негово ръководство.
  • 18 Мехмед

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    А с какво ще заселиш "териториите до Албания ,Дарданелите и Беломорието"?
    С български магарета или кози?
  • 19 Коктолстой

    6 2 Отговор
    Франсето се движи с половин година назад във времето.Русия ще бъде в Париж,когато те ще се сетят,че не е трябвало да дразнят Русия!"Сложи си го сам",както се казва.
  • 20 Па съм я бе

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Раша е пътник,ссср ги зове":

    Не трябваше да мърдаш докато ми беше нахуйвиж как съм ти повредил мозъка.
  • 21 Не задават

    2 1 Отговор
    Правилните въпроси, а отговорите са неадекватни. Основният проблем идва от стремежа на управляващите в сянка на САЩ да запазят целостта на федерацията. Затова им трябва външен конфликт, непрекъснато, където да фокусират вниманието на нацията и военната индустрия. Без външни конфликти обединяващи федерацията САЩ, има реална опасност да се разпадне. Така. Оттук нататък всеки сам да си прави изводите …
  • 22 НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО Е БЪЛГАРИЯ ДА

    2 2 Отговор
    СТАНЕ И ТЯ ИМПЕРИЯ НАЧЕЛО С КИРО ПРОСТОТО , ТЪПАКА БОКО И ДЕБЕЛЯН ПЕЕВСКИ + ДРЪНДАРА !
  • 23 Факт

    9 2 Отговор
    Русия ще победи Украйна когато изплува крайцера Москва или цъфнат налъмите на мъртвото джyдже в Кремъл...

    Коментиран от #25

  • 24 Циник

    1 0 Отговор
    Ами супер ще е ако върнем Империята. Оргиите ще са ежедневие, а хетерите - евтини и дащни. Хайде!!
  • 25 Циник

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    Май само ти още не си разбрал, че войната свърши. Недей да четеш само Дойче Веле.
  • 26 Гарван

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ммм...да":

    Нов реда? Ти искаш рязана карабина да те ощастливи?