Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2024 19:01 1 791 34

Западът трябва да изостави слабостта си и да се ангажира с победата на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • владимир путин-
  • джо байдън

Конфликт с големи мащаби се завърна на европейския континент за първи път след Втората световна война

Западът трябва да изостави слабостта си и да се ангажира с победата на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът е силен, а не слаб. Време е да обърнем курса и да се ангажираме с победата на Украйна, пише в статия на The Hill.

Войнолюбивите диктатори са сред най-опасните лидери на Земята. Както за гражданите, които управляват, така и за хората, живеещи в съседни държави. Не по-назад от тях остават слабите водачи, които им угаждат.

Компромисът се тълкува от войнолюбивите диктатори не като сдържаност, а като слабост. За тях всяка транзакция е игра с нулева сума. Те са окуражени не въпреки отстъпките, които им правим, а поради тези отстъпки.

Лошото поведение трябва да се наказва, а не да се награждава. Дори едно дете знае, че възнаграждаването на някого, който е извършил зло, само засилва лошото поведение. Същото се отнася и за недобросъвестните участници в международната политика.

На Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г. тогавашният руски премиер Владимир Путин се ангажира да изтегли руските миротворци от Грузия, разположени след Гражданската война в Грузия през 90-те години, по "ускорен график".

Вместо да изпълни този ангажимент, руската армия нахлу в Грузия на следващата година. Западът можеше да наложи опустошителни последици на Москва за нейната агресия. Вместо обаче да накаже Кремъл, Русия беше успокоена.

За да бъде ясно: разходите за спиране на руската агресия в този момент биха били незначителни в сравнение със сметката, която страни като Украйна и Запада са платили оттогава.

Френският президент Никола Саркози посредничи за прекратяване на огъня, което Москва никога не спази. Скоро след това Обама призова за "рестартиране" на отношенията с Русия. Германският канцлер Ангела Меркел награди Путин със Северен поток 1. Русия беше домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г. Списъкът продължава и продължава.

Окуражен от немощта на Запада, Путин удвои своята агресивна външна политика. За да убие мечтата на Украйна за свободно и проспериращо евроатлантическо бъдеще, Русия нахлу в Донбас и анексира украинския Крим през 2014 г. - веднага след домакинството на Олимпиадата в Сочи.

Путин подходи хазартно и президентът на САЩ Барак Обама удари Русия само през пръстите. Западните санкции, наложени на Москва, бяха ограничени по обхват и мащаб. Европейците възнаградиха Путин със Северен поток 2. Русия беше домакин на Световната купа през 2018 г. Бизнесът продължи както обикновено, както Путин прогнозира.

Слабостта на Запада не беше експлоатирана само в европейския театър, но и в Близкия изток. През 2012 г. Обама предупреди, че Америка ще се намеси военно, ако Башар ал-Асад използва химически оръжия в Сирийската гражданска война.

Когато диктаторът на Дамаск прекрачи прословутата "червена линия" на Обама, САЩ не изпълниха предупреждението. Вместо това Обама и британският премиер Дейвид Камерън убедиха френския президент Франсоа Оланд, че правилният подход е да се сключи сделка с Асад.

Русия посредничи в споразумението. Сирия обеща да унищожи "всички" свои химически оръжия. Това не се случи. Атаките с химически оръжия на Асад продължиха поне до 2018 г. В крайна сметка за Путин и неговата общност от съмишленици диктатори "сделките" са просто думи, надраскани на лист хартия.

Окуражена от бездействието на Запада след първото нахлуване в Украйна през 2014 г., Русия се намеси в Сирия на следващата година. Путин помогна на режима на Асад и иранските терористи, като Хизбула, да убият до половин милион души, да оцелеят в сирийската гражданска война и да превърнат Сирия в наркодържава.

Години по-късно уязвимостта на Запада отново се прояви в Афганистан. САЩ се оттеглиха от Кабул, въпреки че пожертваха 2352 войници, инвестираха повече от 2 трилиона долара във военните усилия и прекараха две десетилетия в изграждането на държава, която се срина срещу талибаните за 10 дни.

Възприемайки Запада отново като слаб, Путин предприе втората си инвазия в Украйна по-малко от шест месеца по-късно. Русия възнамеряваше да превземе Киев в рамките на няколко седмици. Да се каже, че войната не върви добре за Москва, е подценяване.

Оттогава Украйна е унищожила приблизително 2200 руски танка. Разузнаването на САЩ изчислява, че руската армия е понесла най-малко 350 000 жертви. Само от октомври Русия е загубила повече от 220 превозни средства и близо 13 000 войници в битката при Авдиевка.

Хазартът на Путин се провали. Той надцени това, което руската армия е способна да постигне. Той подцени украинската смелост. Путин също така е разбрал погрешно президента Джо Байдън, който въпреки грешките си не е Буш или Обама.

Конфликт с големи мащаби се завърна на европейския континент за първи път след Втората световна война. Но това, което се случва в Европа, не остава в Европа. Като не успее да изгаси огъня, това, което започва като жарава, се превръща в огнена буря, която рискува да подпали останалия свят.

Паралелите между прелюдията към Втората световна война и днешната международна среда за сигурност са тревожни. Въпреки това Западът може да намали вероятността от световна война, без да пожертва нито един войник. Всичко започва с изоставяне на слабостта и ангажиране с победата на Украйна, вместо просто да гарантира нейното оцеляване.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😂😂😂😂😂😂

    53 12 Отговор
    Запада умря ! Жива са само мигрантите ! … а и окраина отдавна умря !

    Коментиран от #3, #16, #19

  • 2 Мими Кучева

    41 5 Отговор
    Какво е Окраина?🙉🤡🙉

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Преди войната си мислехме, че

    17 34 Отговор

    До коментар #1 от "😂😂😂😂😂😂":

    Русия е сила.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да бе да

    16 1 Отговор
    Чакайте да се случи .
  • 6 😀😂🤣😀😂🤣

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Преди войната си мислехме, че":

    Ще се осъзнаеш след края на СВО !

    Коментиран от #9

  • 7 Кучък

    12 24 Отговор

    До коментар #2 от "Мими Кучева":

    Това е една държава, която за две години направи орките сами да си говорят.

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С това темпо,

    7 18 Отговор

    До коментар #6 от "😀😂🤣😀😂🤣":

    Сво ще приключи след 700 години.
  • 10 Мдааа

    13 12 Отговор
    Запада ако не се вземе в ръце си отива. И тук пак идват мавзолеите. Защо ли го взривихме? Я за Путин, я за Си или за Шиши или за Тулупа... Все щеше да свърши работа!
  • 11 Сатана Z

    31 11 Отговор
    Новата новина от САЩ,която ще донесе бай Тодар Тагарев е:
    "Война с Русия до последният Българин "
  • 12 Антонио Бандера

    26 4 Отговор
    Само така, всеки западняк трябва да живее и работи за благото на зеленясалия смъркач
  • 13 жалък, жалък

    22 1 Отговор
    и двуличен запад
  • 14 Тоя списвач е по-зле и

    20 1 Отговор
    от едновремешните пропагандатори на БКП.
    Но за западняците е ОК, поне докато не им се влоши стандартът.
    като се влоши започват да си задават въпроси.
  • 15 това става с референдуми

    14 1 Отговор
    политиците нямат право на такива решения,защото тези решения засягат пряко населението
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хихухихо

    18 1 Отговор
    Лошото поведение трябва да се наказва, а не да се награждава. Дори едно дете знае, че възнаграждаването на някого, който е извършил зло, само засилва лошото поведение.

    Че нали точно вие ни учите да не наказваме децата!?!
    Шамар според вас е престъпление?!?
    Отивате си бавно, но сигурно!
    Хау!
  • 18 дядо поп

    15 1 Отговор
    Ужасен блудкаж , така и не можах да го дочета!
  • 19 Копeйka

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "😂😂😂😂😂😂":

    Запада го чакате да умре още от окт. революция. 😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 20 3.14К

    20 1 Отговор
    Ето това е христоматиен пример за обръщане на истината и фактите с хартата наопаки. За всички посочени събития фактите са изопачени. Още първото: Саакашвили нападна Южна Осетия където уби 30 руски миротворци, разположени там с резолюция на ООН. След 7 дни бойни действия, в интервю за ВВС си изяде вратовръзката пред камерите, а Путин спря Медведев на подстъпите на Тбилиси. Химическо оръжие в Сирия, първи военен конфликт в Европа, недооценка на украинската смелост, ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Тая война е заради спасението на пропадналото и корумпирано семейство Байдън и тоталната липса на разум за спазване на граници и мярка в световния ред. И понеже предизвикаха тази война, сега в недостатъчното си .....умие, ще докарат украинците до парагвайския ефект:загуба на 90% от мъжкото население. Който разбрал, разбрал!
  • 21 Оттогава, драга копейке,

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Копeйka":

    много вода изтече.
    Русия вече е капиталистичекса държава, Китай също.
    китай гони САЩ по икономика.
    А САЩ е 34 трилиона на червено.
    А ти сложи повече иконки за да ти хване някой вяра, само с три не звучиш убедително.
  • 22 Всъщност,

    10 0 Отговор
    По-войнолюбиви от Диктаторите са Атлантическите Ястреби. Така че, не изкривявайте историята на събитията
  • 23 Урюрвкос

    12 0 Отговор
    Лошото поведение трябва да се наказва, а не да се награждава нека започнем с Меркел, Оланд и Щайнмайер подпалвачите на източна Европа.
  • 24 То резултатът се вижда

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кучък":

    Но може някое племе в Амазония да ти повярва, доколкото знам не всички там имат Интернет.
  • 25 Ние не пасем трева !

    4 0 Отговор
    Диктаторът вика - дръжте диктатора ))
  • 26 Силата на Владимир

    9 2 Отговор
    ще расте!А враговете ще м рат!Слава на Русия, нашата Освободителка!!!Очакваме ви е България!Скоро!

    Коментиран от #28

  • 27 ТрампЛин

    1 12 Отговор
    Не с Победата на Украйна! Запада трябва да се ангажира със Спирането на русия! Озаптяването и! Изолирането и от Света докато не приеме Морала и Правовия Ред на останалия Свят!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    9 0 Отговор
    На снимката най отдясно се вижда един молещ, но и много изплашен човек. Този многомащабен план, не е нищо друго, освен втора покана за "с нищо не предизвикано" този път продължение на войната и превръщането и в европейска. Забележете, тази война се води на територията на Европа, както и предишната ВСВ и европейците са жертвата. Така че всички, на чиято територия не се води война, а я подклаждат с оръжие и разузнаване Вие кажете как се наричат.
    -
  • 30 Дсса

    4 1 Отговор
    "Владимир Путин се ангажира да изтегли руските миротворци от Грузия, разположени след Гражданската война в Грузия през 90-те години, по "ускорен график".

    Путин се ангажира да изтегли руските миротворци по ускорен график, след като бъде премахната опасността за абхазците и северноосетинците. Тази опасност Грузия не я премахна, дори стана по-лошо за двата народа.
  • 31 Фейкове и Простотии!

    3 0 Отговор
    Фейковеци маниполации, не се четат!!
  • 32 Тагарев ще даде още от Ракетните ни

    4 0 Отговор
    Комплекси, някой Самолет и ще, подпише да излитат чужди самолети от наши летища за участие във войната в Украйна!! Най много да подпише и да даде някой F16 На Украйна!! От Идиот може да се очакват Идиотщини!!
  • 33 Иво

    3 0 Отговор
    Пълни идиоти западни!! Дано им се връща ,искат война ,получават бой!?
  • 34 МНОГО

    2 0 Отговор
    МНОГО СТАНАХА ГЛАДНИТЕ КОКОШКИ А ПРОСОТО Е МАЛКО -ДОРИ И В СЪНЯ!!!