Last news in Fakti

11 Януари, 2024 21:01 2 262 13

Кой е отговорен за хаоса на партито на ЕХЕ?

  • парти-
  • ехе-
  • хаос-
  • заведение-
  • дискотека-
  • мвр-
  • столична община

Разплитането на историята показа, че отговорни са организаторите, но и МВР

Кой е отговорен за хаоса на партито на ЕХЕ? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Столичната община (СО) не е разрешила провеждането на новогодишното парти на EХЕ в нощта срещу 1 януари, тъй като организаторите не са представили план за пожарна безопасност при организацията му. Това става ясно от отговор на запитване на Дойче Веле. Дейностите се контролират от СДВР, пише в отговора, но се оказва, че полицията не е пристъпила входа - макар да е получила сигнали за наблъсканите пред залите хора.

Купонът в "Ню Бояна Филм Студио" се "прослави" със стълпотворението пред входа и пред някои от седемте зали, тъй като са били продадени между 12-13 000, а според други - 17 000 билета. За билетите под 200 лева е имало единствено химически тоалетни - 6-7 на брой. Много от участниците в партито са получили паник атаки заради блъсканицата. Дойче Веле изпрати въпроси до EХЕ Club, но отговори засега няма.

Разплитането на историята показа, че отговорни за хаоса, който за щастие не е довел до нещастни инциденти, са организаторите, но също и МВР. Защо?

Защо Столична община отказва

Съгласно чл. 4 от Наредба за реда и условията за провеждане на масови мероприятия, опазване на общински имоти и вещи, предназначени за общо ползване и шума в жилищни сгради на територията на Столична община, кметът на СО или оправомощено от него длъжностно лице издава разрешение за масови мероприятия "на открити частни или държавни имоти или на места, предназначени за това (стадиони, зали, салони и други)". Разрешението за "провеждане на спортни, културни, обществени и други масови мероприятия" e необходимо, ако има опасност от струпване на граждани "и се налага да се предприемат мерки за недопускане нарушения на обществения ред и осигуряване безопасност на движението".

В отговора си до Дойче Веле от СО информират, че на 19 декември 2023 в Столичната община е постъпило заявление - съгласно цитираната Наредба - за провеждане на културно-музикално мероприятие по случай Нова година в частен имот - на територията на "Ню Бояна Филм Студио". Това е броени дни преди коледно-новогодишните празници, въпреки че продажбата на билети е отдавна стартирала. От "Московска" 33 поискали от организаторите да предоставят писмено становище от Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН) "по отношение на разработен план за осигуряване на пожарната безопасност при провеждането му".

Но организаторите не представили такова становище и затова от Столична община уведомили писмено организатора на мероприятието, кмета на район "Витоша", директора на СДПБЗН (Столична дирекция Пожарна безопасност и защита на населението) и директора на СДВР, "че СО не може да издаде разрешение за провеждане на описаното мероприятие". Те издали и препоръки, с които да се съобрази компанията организатор на партито - да има охрана, да няма нарушения на обществения ред, да не се внася каквото и да било оръжие, да има лекарски екип на събитието и нивата на шум да не надвишават граничните стойности. "Дейностите се контролират от МВР - СДВР", завършва отговорът до Дойче Веле от Столичната община.

Какво (не) прави МВР

Ако има медалисти от бягане от отговорност, МВР ще е на стълбицата за награждаване. В телефонен разговор говорителят на СДВР Светослава Костадинова обясни за ДВ, че организаторите на партито са наели частна охрана и отговорността е тяхна. В получен по-рано отговор от пресцентъра на МВР обясниха същото.

В писмото на СО обаче е ясно формулирано, че контролът е на вътрешното министерство, т.е. наличието на пожарна, лекарски екип, частни гардове е трябвало да бъде потвърдено от СДВР, всъщност Шесто районно, на чиято територия са студията на "Ню Бояна Филм Студио". Този контрол надхвърля гарантиране на безопасността на движение. Както вече писа ДВ, на картата на фестивала не е отбелязан медицински пункт, а коментиралите събитието участници не са посочили да са видели такъв.

От СДВР обаче информираха, че е имало "два или три сигнала", получени чрез телефона за спешни повиквания 112, с еднотипно съдържание, заради които са изпратени полицаи. По-рано от МВР заявиха, че сигналът бил един, определен като "незначителен" от изпратената патрулка и "непотвърден". На въпрос за какво са били сигналите, Костадинова отговори, че ставало въпрос за струпване на хора пред една от залите. "Но когато полицаите са отишли, сигналистът не е вдигал телефона си. Те не са влезли вътре - това е частно парти, разговаряли са с организаторите, които ги уверили, че всичко е наред, има линейка и пожарна."

Добре, че "сигналистът" не е пострадал. Но и да беше, полицията нямаше да разбере, нали не си вдига телефона… Ако някой е пренебрегнал правила за безопасност, а службата, отговорна за контрола им, не е проверила, кой от двамата е по-виновен?

Дано поне за зарята да е имало разрешение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    21 2 Отговор
    Виновни са и Пулс фитнес че го рекламираха без да предвидят колко много хора ще откликнат на рекламата. Като планираш акция ти трябва капацитет да поеме търсенето.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 София

    25 2 Отговор
    Помните ли Дискотека Соло
  • 4 А бе

    20 12 Отговор
    германкото зеле какво се е загрижило за българите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От Ню имидж Бона плащат ПОДКУПИ

    27 1 Отговор
    …и си правят каквото искат.Блокират движението на три софийски квартала,вдигат шум до зори и се охраняват с мутри.Няма сила в тази държава,ковто да ги спре.
    Подкупа е по силен от тока и държавата🤷‍♂️
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ню Имидж дават открито оферти за…

    19 1 Отговор
    …ивенти,които гласят следното:
    Организираме мероприятия без лимит за посетители и времетраене(обикновенно до сутринта)
    Демек може всичко.
    112 и МВР не реагират на сигнали свързани с киноцентъра. А защо ли ??? 💶💶💶💵🤑💲💲💲
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Миризлив пор

    9 1 Отговор
    Има събиране на хора, всеки си е платил т.е. ще участва ама някой "прогнозирал" друг се прави на ударен... виновни и организациия няма Толкова ли съм стар, че след концерт в Каварна пиян на мотика не се събудих в районното а в хотела? На въпроса "а бе губи ми се време" отговора беше "не си създавал проблеми, полицаите са те докарали да изтрезнееш тук вместо при тях". Ако питате за промоутър търсете Цонко, за всичко се грижи!
  • 11 ДСБ

    8 3 Отговор
    Ресторантьорското и наемодателското лоби в нашата партийка-прокажена са водещите. Мачкаме всичките ви права за да научите най после, че правата ви са само на книга. Гласувайте пак за нас, обичаме да ви яздим, рая!
  • 12 ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ПЛАЖА КОПА КАБАНА..

    2 1 Отговор
    .....СА ПОТРЕСЕНИ.....
  • 13 Печалба 3млн. за 4-5часа

    5 1 Отговор
    Мутрите собственици на ЕХЕ и организатори изкараха доста пари от това, близо 3 милиона лева само от вход (средно 150-200лв на човек е бил входа, а са продали около 15-17 000 пропуска)