Last news in Fakti

13 Януари, 2024 19:00 4 350 112

Иван Кръстев: Светът се изменя и Западът не е от печелившите

  • европейски съюз-
  • иван кръстев-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

По отношение на кризите, които засягат Европа, Кръстев казва, че няма такава, която да доминира над целия континент

Иван Кръстев: Светът се изменя и Западът не е от печелившите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Сътношението на силите в света се променя. Съотношението на властта се пренарежда. И ние - Западът, САЩ, Европа - не сме от страната на печелившите", казва Иван Кръстев в интервю за германски вестник.

"Има книги, които се концентрират върху конкретна година - "1989" или "1913". Сигурен съм, че ще има десетки книги и за 2024. Проблемът е, че все още не можем да ги прочетем", казва политологът Иван Кръстев в обширно интервю за германския вестник "Аугсбургер Алгемайне". Според Кръстев демокрацията ще оцелее и през 2024 година, когато над четири милиарда души по света ще отидат до урните, но въпросът е как ще изглежда тя впоследствие. Изборите през тази година са тясно свързани с развитието на големите геополитически конфликти - резултатът в САЩ например ще предопредели хода на войната в Украйна, изтъква роденият в България политолог.

Европа се бори с различни кризи

Кръстев казва, че Германия е на кръстопът по ред причини. Едната е свързана именно с политическия климат в САЩ. Защото през последните десетилетия сигурността на Германия беше осигурявана от Вашингтон. След избора на Доналд Тръмп през 2016 година обаче това се промени. След това се промени и зависимостта на Германия от руски газ, а опасността от открит конфликт между Китай и Тайван носи и рискове за германския експортен модел. "Проблемът за Германия е, че през последните десетилетия тя е един от най-големите печеливши от глобалните политически обстоятелства. А най-големите победители от миналото са заплашени да се превърнат в големите губещи днес", смята политологът, който е изследовател и в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.

По отношение на кризите, които засягат Европа, Кръстев казва, че няма такава, която да доминира над целия континент. "През есента попитахме в 11 европейски държави кои от петте най-големи кризи създават у тях най-много тревоги за бъдещето - Ковид, икономика, война, климатични промени, миграция", изрежда той. "Германия е единствената държава, в която миграцията е най-горе", посочва Кръстев. "В Италия и Португалия е икономиката. В Полша и Естония - войната." Политологът забелязва и интересна тенденция - притесненията по отношение на миграцията в държави като Италия и Полша намаляват, когато крайната десница е на власт, дори броят на мигрантите да расте. "Това е важна причина защо правителствата в Европа, начело с това на Еманюел Макрон във Франция, се движат все по-надясно", допълва той пред "Аугсбургер Алгемайне".

Разделението между хората в градовете и селата расте

Кръстев обяснява избухването на все повече горещи конфликти със страховете от бъдещето. И връща лентата назад към Студената война. Тогава "и САЩ, и Съветският съюз бяха твърдо убедени, че бъдещето е на тяхна страна. Това до голяма степен обяснява защо не се стигна до война. Ако вярвате, че бъдещето принадлежи на вас, че утре ще бъдете по-силни от противника си, защо бихте воювали днес?", пита той. Но днес не е така. "Активистите за климата и противниците на миграцията се страхуват от бъдещето. Това засилва желанието да се решат нещата сега - вероятно дори със сила."

Според председателя на Центъра за либерални стратегии разделението между хората може да се обясни и по географски признак. "Хората в Будапеща и Братислава са много по-близки до тези в Берлин и Барселона, отколкото до населението в селата в собствената си страна. Не става въпрос толкова за разликата между богатите и бедните. Решаващият фактор е броят на жителите на квадратен километър", смята той. И дава конкретен пример - проблемите, които вълнуват хората от малките населени места, са коренно различни. "Съществува усещането, че са изоставени. Те имат и съвсем реални проблеми - новата политика в областта на климата, електрическите автомобили. Живеем в много мобилен свят. А в този свят има хора, които са по-малко мобилни от преди, защото автобусът вече не се движи. Това има политически последици. Брекзит е добър пример." Кръстев обяснява, че масово за напускане на ЕС са гласували британци, които нямат добри транспортни връзки с големите градове. "Тези, които вече не посещават града, искаха да излязат от ЕС."

Защо България и Полша имат различно отношение към Русия?

В интервюто Кръстев говори и за други разлики - тези за оценката към действията на Путин и агресивната война, която Русия води срещу Украйна. "Поляците, балтийците и дори финландците се страхуват от завръщането не толкова на Съветския съюз, колкото на Руската империя. Някога те са били част от нея, както и Украйна - така че могат да се идентифицират добре с Украйна", смята той. "В Унгария и България нещата са различни до известна степен. За тях Хабсбургите и най-вече Османската империя са имперската сила. В исторически план Русия се разглежда по-скоро като освободителка."

Иван Кръстев посочва, че до преди избухването на войната Европа е била на мнение, че икономическата и меката политическа сила са значително по-важни от военната. Това води и до сегашните проблеми във военното производство. Докато в същото време само за шест месеца Русия успя да се преориентира към военна икономика. Другото изненадващо откритие е, че национализмът е жив и в случая с Украйна може да мотивира хората да жертват живота си за свободата. "Войната променя Европа повече, отколкото си мислят самите европейци", заключва той.

Политологът не се наема да прогнозира как ще приключат изборите в САЩ през ноември, но казва, че те ще имат огромно влияние върху Европа. "Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преди минути

    14 73 Отговор
    Решенията, които Вашите три партии взеха в българския парламент, бяха от изключителна помощ за Украйна. Уверен съм, че във Ваше лице имаме истински големи приятели и Ви благодаря за усилията, които полагате, въпреки някои трудности в страната ви. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на видеоконферентен разговор с лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. Благодаря ви, че Вашата подкрепяща евроатлантическите ценности коалиция поддържа проевроатлантическа Украйна и сте на наша страна, заяви още президентът Зеленски. Вашата помощ със стотици хиляди артилерийски снаряди и гориво за нашата виенна техника в началото на агресията на диктатора Путин помогна на нашата армия да отблъсне атаките и да се организира!

    Коментиран от #17, #32, #41, #42

  • 2 Последния Софиянец

    112 24 Отговор
    Нас пак ни набутаха в губещият лагер.Цвета на нацията.хи хи хи

    Коментиран от #15, #16, #18, #22

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 104 Отговор
    А кои са печеливши бее,руска шушумиго???

    Коментиран от #10, #14, #19, #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Значи

    20 28 Отговор
    Към края на века долара ще отслабне
  • 6 А50

    104 10 Отговор
    Щом този нпошник го казва значи нещата са много по-зле и въпреки това нашия цар мишка е гола мишка ще го замени просто жираф ит.н. Живеем в една кочина от африкански тип и решенията за България включително и за вътрешните ни работи се взимат отвън
  • 7 Просперитета

    86 14 Отговор
    На колективния западНАЛ
    се крепеше на източването на ресурси
    от другите държави
    и използването на белите роби ,
    като евтина работна ръка,
    но им се вижда края
    Но това
  • 8 Тодор

    69 9 Отговор
    "Обръщане на палачинката"
    "Накъдето задуха вятърът"
    "По течението"
    Който и филм да вземем, Иван Кръстев е в главната роля.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А50

    70 7 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Този е от вашите, но лека полека някой усещат промяната на вятъра. Ти не виждаш ли накъде вървят нещата
  • 11 Ами Иване,

    20 50 Отговор
    щом е така напускай Германия и отивай в РФ, Китай, С.Корея, Иран, Еритрея...

    Коментиран от #112

  • 12 Колонията някъде на балканите

    63 9 Отговор
    За пореден път е на грешната страна !
  • 13 Подли гризачи

    44 3 Отговор
    DW и Иван Кръстев... Какво трябва да значат тези откровения, преобуване или успиване? Залагам на второто.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А50

    53 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За това, че сме за пореден път от грешната страна жълтопаветниците ще обвинят пак Путин, русофили, комунисти, ДС внуци и пак ще гласуват за поредния проект на посолството.
  • 17 Еврообъркан

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "Преди минути":

    Зелю благодари на Бою и Киро, че Радев го е спасил? Голям неблагодарник! На Делю пък за какво, да не му е чел молитва в джамия?
  • 18 ХА ХА

    8 32 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Шо не бегаш у печелившио лагер, жужи ти пази една сладкарница от пригжковите?
  • 19 вие сте в истерия бе ЛГБТ приятели

    53 6 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    почнахте да наричате "ушанки " и своите.
    Явно си" плитко виждащ".
    Язък че си "на всяка манджа мерудия"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мхъхъ

    59 3 Отговор
    "гледам и не вярвам на ушите си", Иванчо Кръстевич, това ти ли си, какво ти стана, бе момче?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Урюрвкос

    48 6 Отговор
    само част от Украйна е била в границите на Руската империя а другата част католическата в границите на Австро-унгарската империя. Затова Ватикан взе толкова активна позиция по конфликта. Вече само на хартия са православни, смениха им църквата и църковните празници. Кръстоносците пак заляха източните земи с кръв така както е било преди 2000 год.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Руският стипендиант Иван Кръстев -

    25 25 Отговор
    син на завеждащ отдел в ЦК на БКП, анализатор на Путин и появяващ се на негови форуми, да не лъже, защото никой не му се връзва вече!

    Коментиран от #28

  • 26 човек

    40 3 Отговор

    До коментар #20 от "Айдааааа":

    Дайнов по това време вече повръща, за да може пак да пие
  • 27 Професор

    35 5 Отговор
    Кръстев, време е и ние да обобщим прогнозите си за 2024 г. Те са точно две: 1) Слонската болест ше те затисне още повече и ти ще станеш още по-грозен и по-антипатичен по волята на самия Господ, който те наказва за прегрешенията на цялата ти рода; и 2) Никоя от ТВОИТЕ прогнози няма да се сбъдне. Така че, Кръстев, бон шанс и ай сктр.
  • 28 Знаеш ли

    36 2 Отговор

    До коментар #25 от "Руският стипендиант Иван Кръстев -":

    какво е социално инженерство? Този е един от тях у нас. Той е зло за БГ.
  • 29 Хохо Бохо

    36 4 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбокия, ма тоя е видена шорошня ве. Тоя ако е ватник то родната жълтопаветна секта са пълни сталинисти ве. Ма толкос ти е акъла
  • 30 Хо хо

    24 3 Отговор
    Запада си изпю катите
  • 31 Народен съд

    45 4 Отговор
    ЩОМ ГУРОТО НА ЛИБЕРАЛИЗМА И ЕВРОАТЛАНТИЗМА В БЪЛГАРИЯ И ЕДИН ОТ НАЙ ДОВЕРЕНИТЕ ХОРА НА СОРОС В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ИВАНЧО КРЪСТЕВ КАЗВА ТОВА,ТО РАБОТАТА НА ЗАПАДА И НАШЕНСКИЯ ЛАКЕЙСКИ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ НА ПОСОЛСТВО-ТО И ПОСОЛСТВАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НА ЗЛЕ И СЪЩИТЕ ГИ ЧАКА БЕЗ ВАЗЕЛИН ЕДИН ЩРЪКНАЛ , ГОЛЯМ,ДЕБЕЛ,ЧЕПАТ И КОРАВ СИКИШ В ДУП@РКИТЕ .
  • 32 Кнаус 485

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "Преди минути":

    Много закъсняхте с тая статия, няма какво да коментирам .... На снимката четирима предатели на народите в две територии....територии, защото и двете държави са окупирани..... Слава на Русия......

    Коментиран от #36

  • 33 От историята

    26 6 Отговор
    За съжаление винаги сме били от страната на булката.
  • 34 ХАЙДУТИ е ИМАЛО в БГ а днес -ПЕДАЛИ

    24 3 Отговор
    Не щеме ний богатство

    Не щеме ний богатство,
    не щеме ний пари,
    а искаме свобода,
    човешки правдини!

    Припев:
    Напред! Напред!
    Напред да вървим!
    България от робство
    да освободим!

    Не щеме ний боляри,
    не щеме ний паши –
    жадуват свободата
    нашите души!

    Сановници не щеме,
    ни православен цар –
    свободата свята
    е нашият олтар!

    Не щеме ний попове,
    ни екзарх-шарлатан!
    Не щем да сме робове
    на Господ самозван!

    Разкъсайте робове
    робския ярем,
    щом не сме свободни,
    по-добре да мрем!
  • 35 Смърфиета

    12 2 Отговор
    Фукуяма от Луковит или Карлуково, Мадам Бовари от Сливен, мани
  • 36 Умен по цялата глава

    12 35 Отговор

    До коментар #32 от "Кнаус 485":

    Тази сутрин бях на Терминал 1 на летище София...Тълпи от народ...Иди обясни на чакащите за самолети към" губещите" ,че трябва да летят към Русия или Северна Корея...А ти що не си на фронта бе..Без теб как ще " победят" руснаците???

    Коментиран от #75

  • 37 Торбалан

    36 9 Отговор
    Евроатлантически мишки 🐁🐀🇮🇱🇺🇦🇺🇸🇬🇧 ,жълтопаветни джендъря🏳️‍🌈 и продажни на посолствоТО политици,усещате ли какво идва и какво ви чака,усещате ли побеснелия и гневен български народ какво ще ви докара на главите.
    Вземайте мерки и бегайте по островите още от сега,защото скоро няма като ви едва ли ще има място за всички вас по колесниците на самолетите дето ще изнасят от България краварския и ч@футски персонал от посолствата към САЩ и Израел

    Коментиран от #40

  • 38 Падение

    18 5 Отговор
    Повръща ми се, когато всичко се свежда до това, коя страна е печалившата!!! Трябва да е важно на чия страна е моралът и справедливостта, а не кой ще спечели накрая!!!

    Коментиран от #47

  • 39 Стефан Стамболов

    15 4 Отговор
    Стамболов е автор на текста на марша „Не щеме ний богатство“, който става химн на революционното движение. Пеят я народните представители по време на Първото народно събрание на Оборище. Пее я въстаналият народ в Панагюрище, пеят я Ботевите четници от Козлодуй до Стара планина. Пеят я и войниците, отбраняващи родината ни при Сливница. Текстът звучи актуално дори и днес. Да се заслушаме в посланието му и да извадим своите поуки и заключения.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БАШ БАШ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преди минути":

    .............БЛАГОДАРНОСТИ ЗА ГЕРОИТЕ НА ДОНЬО ДОНЕВ.............
  • 42 дядо поп

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преди минути":

    Путин вика Борисов , да му върне кьопека.
  • 43 Тракиец

    27 11 Отговор
    Слава на великата ,непобедима и Православна империя - братска Руссия!🇷🇺🐻🇷🇺🐻🇷🇺🐻
    Слава и на нашата мила родина България🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #53

  • 44 дядо поп

    24 3 Отговор

    До коментар #22 от "БСП на Бунището":

    И защо трябва той да ходи , те ще дойдат! И тогава , ти , като Кръстев ще си обърнал палачинката!

    Коментиран от #69

  • 45 хихи®

    30 1 Отговор
    Кръстев дали приготви плаката "Добре дошли Освободители"
  • 46 Грантаджиев соросоид

    31 4 Отговор
    Ледът се пука, г-да съдебни заседатели!
    Чехлю смени плочата, Кривоносия смени плочата. Плъховете напускат първи потъващия кораб.
  • 47 Смърфиета

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Падение":

    Внимавай в картинката, ей!! Тези разсъждения не са невинни.
  • 48 Комунетата нямат кълчища

    5 8 Отговор
    да затегнат тръбите,тоа ми говори че запада бил губещата страна

    Коментиран от #50, #56

  • 49 граф Монте Кристо

    26 5 Отговор
    Да бе,те украинците здравата са се мотивирали да се положат за жертвоприношение за интересите на чичо Сам.Като ги хванат мобилизационните пристави,като им сложат белезници и ги вкарат в катафалките,къде ще бягат.?Наистина са на губещата страна,но кой им е крив,защо скачаха на майдана и се амбицираха да завладеят Крим,Луганск и Донбас,а в резултат загубиха и други области?И още ще изгубят,поне половината им територия ще премине към РФ,а останалата ще бъде омиротворена.Не са прави ония ,които твърдят ,че Путин ламти за нови територии,колко пъти ще им повтаря ,че целта на СВО е демилитаризация и денацификация на Украйна и никакви примирия срещу териториални отстъпки няма да бъдат приети от руска страна.
  • 50 ТрампЛин

    3 16 Отговор

    До коментар #48 от "Комунетата нямат кълчища":

    Не е това което иска да каже Кръстев. Запада не е готов за война, а русия вече е на вълна Война!

    “Кръстев обяснява избухването на все повече горещи конфликти със страховете от бъдещето. И връща лентата назад към Студената война. Тогава "и САЩ, и Съветският съюз бяха твърдо убедени, че бъдещето е на тяхна страна. Това до голяма степен обяснява защо не се стигна до война. Ако вярвате, че бъдещето принадлежи на вас, че утре ще бъдете по-силни от противника си, защо бихте воювали днес?", пита той. Но днес не е така.”

    Ето тук е ключа от палатката. Русия вижда че губи влияние в геополитически план, ако света върви в руслото което е вървяло през последните 30-40 години, затова има ни да от рязка промяна пък било тя и чрез регионални войни, а защо не и Глобална война.

    Коментиран от #78

  • 51 Електра

    6 0 Отговор
    Светът Животът Хората не са какви бяха
  • 52 дедо

    7 2 Отговор
    Ти, умнико, кажи, коя е правилната страна на историята, нали си от знаещите. А ние ще си изберем, по морални съображения, дали да бъдем от печелившите или от губещите.
  • 53 ТрампЛин

    7 8 Отговор

    До коментар #43 от "Тракиец":

    Православната Империя въоръжаваща чалмите от Хамас, От Йемен, воюваща рамо до рамо с Кадиров….
  • 54 ТрампЛин

    2 14 Отговор
    В България са единици хората които могат да четат геополитиката така както Иван Кръстев.
  • 55 Хъхъ

    9 13 Отговор
    До всички Русофилчета, имам една неприятна новина за вас. След като ние сме от губещата страна няма как да сме добре в следващите 10-15 години другари. Време е да вдигнете чукалата и да се качите на влака за Москва от Кремъл ще ви дадат паспорти веднага !

    Коментиран от #70

  • 56 ТрампЛин

    6 9 Отговор

    До коментар #48 от "Комунетата нямат кълчища":

    Запада не прави достатъчно, за да остане русия там където беше между 1989 и 2000 година. Запада пропусна златен шанс и направи място на русия да се настани в Африка и отчасти в Латинска Америка. Запада не направи достатъчно за да предотврати войната в Украйна, за да не кажа, че се надяваше на тази война. Сега когато Злия дух беше изпуснат от бутилката, Запада се чуди как да го вкара обратно там!

    Коментиран от #58

  • 57 Генерал Гъби Гъбев

    11 3 Отговор
    бай гиньо като изключително умно парче пак е от страната на губещите
  • 58 Бок Лук

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "ТрампЛин":

    истинска мъка е да ти се четат сакатите опити за ...и ти не знаеш за какво
  • 59 Иван Кръстев винаги знае малко повече

    13 10 Отговор
    Иван Кръстев изобщо не е случаен човек! Затова добре прочетете статията по-горе.

    Коментиран от #62, #66

  • 60 Тоя нещо

    3 3 Отговор
    не е добре.
  • 61 Аз съм веган

    8 12 Отговор
    А печелившата страна нема яйца и краде тоалетни казанчета. Тоя да го лекуват с тежки лекарства
  • 62 Прочетох

    7 10 Отговор

    До коментар #59 от "Иван Кръстев винаги знае малко повече":

    Разбрах,че Русия не я броят за държава.

    Коментиран от #63, #65

  • 63 Абе

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Прочетох":

    Разбрал си, че влизаш на м..ката си в п..ката.
  • 64 Кнаус 485

    19 5 Отговор
    Написаното от теб няма нищо общо с моя коментар...... А ти що не си на фронта да помагаш на нацистите да победят Русия...... Твоя коментар за напускащите България показва че моята теза за територията България е права, българите напускат територията..... С жената сме били в Ленинград на екскурзия, искахме да посрещнем новата година в Москва, но се оказа че е много трудно, от България не може да направиш резервация, няма директни полети, и не на последно място се оказа че е много скъпа в Москва да посрещнеш Нова година, така че се задоволихме с Битоля, не беше никак скъпо, хубаво ядене и пиене, хубави песни и веселие.... Заключение ще ти добавя слава на Русия
  • 65 ТрампЛин

    4 8 Отговор

    До коментар #62 от "Прочетох":

    А трябва! Трябва да се отнасят с нея както с Йемен и Хутите, като с Хамас и Хизбула! Терористична държава!

    Коментиран от #67

  • 66 ТрампЛин

    6 7 Отговор

    До коментар #59 от "Иван Кръстев винаги знае малко повече":

    Сърпичукчетата не обичат да четат! С разбиране пък хич!
  • 67 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "ТрампЛин":

    ….и най-вече като с Хитлеристка Германия!
  • 68 Ха ха ха

    7 2 Отговор
    И тази крива соросоидална креатура започва сладко-сладко да подпява нова песен. Значи нещата за нас, българите, започват да вървят по-добре и се появява надежда. Да видим дали островите ще стигнат за да се скрият евроатлантюгите.
  • 69 Ветеран от Протеста

    3 11 Отговор

    До коментар #44 от "дядо поп":

    Ахаааа..Ето кво било..От Възраждане ли си??Или от трите Комунистически партии в България...
    Ми кажете си,че чакате руската армия пак да нахлуе в България да ви " освободи" и да Управлявате пак в условията на Руска Окупация...И как си я представяш да се случи тази Окупация и руски войски в България??

    Коментиран от #71, #73, #107

  • 70 ТрампЛин

    4 12 Отговор

    До коментар #55 от "Хъхъ":

    На Путин-цето не му трябват бежанци! На него му трябват петоколонници!
  • 71 ТрампЛин

    5 4 Отговор

    До коментар #69 от "Ветеран от Протеста":

    Мечтите за тях са единствената утеха! И са безплатни. Лошото е че като се събуждат сутрин разбират че са сънували и деня им е крив и неоползотворен.
  • 72 Хайли лайкли

    18 1 Отговор
    Иван Кръстев беше години наред в Украйна , той е един от идеолозите на фашисткия Майдан там и съветник на техните политици, но в момента е направо неузнаваем, явно погромът който руската армия нанесе на евроатлантиците се е отразил сериозно както на физиономията му така и на мозъчната му дейност!

    Коментиран от #76

  • 73 Ге'й от протеста

    10 4 Отговор

    До коментар #69 от "Ветеран от Протеста":

    Не сме , ние сме от армията шарени прайдъри на американското посолство...и не желаем да заменяме американската окупация с руска защото първо ще ни забранят прайда и второ ще ни разтурят семействата и пак ще ни наричат майка и татко!
  • 74 Живанши

    5 1 Отговор
    Хабиб ще спечели, защото запада са МНОГО УМНИ! Големия ум е слабост. Войната ни с Русия е радост за Хабиб! Русия е единствената адекватна нация, която не обзета от безсилна "ИНТЕЛИГЕНТНА" злоба!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ТрампЛин

    4 8 Отговор

    До коментар #72 от "Хайли лайкли":

    Ей това им харесвам на Копейките, четенето с разбиране не им се отдава. За тях Земята е Плоска! Всичко виждат в една дименсия!
  • 77 ЦСКА

    4 6 Отговор
    Този Иван Кръстев е проруски настроен. И е недъгав.Погледнете му лицето.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Айде

    0 1 Отговор
    Тоя се чуди как да изглежда интересен!
  • 80 ТрампЛин

    1 7 Отговор

    До коментар #78 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    С газ от Северен пАток! Друсам се пред МОЧА! ГАЗПРОМ ми го доставя друсалото.
  • 81 ТрампЛин

    1 5 Отговор

    До коментар #78 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Друсам се с Въшкарски договор доставян от СВИВ.
  • 82 ТрампЛин

    7 8 Отговор
    Съдейки по реакцията на копейките, разбирам напълно поговорката-Удавник за сламка се лови. Иван Кръстев им е подал сламчица за която горките са се хванали и не смеят да се пуснат, не разбирайки дори за какво става дума.
  • 83 Мхм

    9 5 Отговор
    Самият запад е едно мъгляво понятие чълно с усойници ядящи се една друга
  • 84 Хааа

    5 2 Отговор
    Тоя нагаждач беше един от лидерите на СДС и като видяха че нищо не став от него в цивилизования свят си показа истинското си комунистическо лице.
  • 85 Комуниста козината си мени,нрава не

    9 6 Отговор
    Комунистите от 44 та година ги дрънкат тия измишльотини ,как Запада губел и загнивал,само е забравил да спомене прогнилата Америка,и как дорала става тоалетна хартия

    Коментиран от #87

  • 86 тук

    6 9 Отговор
    едно нещо не е ясно на писателя че в този свят бедните и глупавите Работят за умните и богатитеА се оказва че путин нито е умен нито е богат ОТ една страна не му стига да командва такава територия и толкова роби и му се иска да зароби още ОТ друга страна има на сметка 200 милиарда и те са му малко Затова греши и тук писателя Иска да повярваме че глупавия богаташ дето не е работил ще спечели в живота
  • 87 🐘🐘🐘

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "Комуниста козината си мени,нрава не":

    Да , само че сега не го дрънкат комунисти . И е вярно че сме в неизгодна позиция

    Коментиран от #88, #89

  • 88 ТрампЛин

    2 7 Отговор

    До коментар #87 от "🐘🐘🐘":

    Чичо Сам няма да си остави каруцата в калта! Ситуацията е напълно контролируема, просто можеше да не се стига до тук. Запада би инжекция на умрял човек, но тя само удължава агонията му.
  • 89 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "🐘🐘🐘":

    Тези временни конвулсии на умиращия, му струват огромни пари! Пари за наемници на фронта, пари за хибридни атаки, пари за оръжие, за осигуряване сфери на влияние….нали знаете че болен на креват се ее.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ПаСъмАс - МОЧА

    1 6 Отговор
    End of the Evil Russian Empire!
    Края на руската империя на Злото!

    The Anti-Christ will come as liberator.
    But soon You’ll know He is a traitor.
    The Anti-Christ will claim, He is The Father.
    But ask yourself, Who is Your Mother!
    Does anybody have an answer
    Why should we stand, this pitiful pretender.
    Why the Hell, this bloody Russians
    Wage a war, on Ukraine like fascists?
    Does anybody have an answer
    How should we deal, with Russian “cancer”?
    Why Putin raise a bloody hand
    Pointing to a foreign land.
    Why should He take so many lives?
    Why should We suffer poison bites?
    The poison snake will bite again
    Like Putin does, before his end!
    Before the Beast collapse in dust.
    He’ll bring a terror, Holocaust!
    But at the end of this ordeal
    The Beast will pay his final bill.
    And when the dust has settled down
    There will be sea of widow’s gowns.
    There will be many orphan kids.
    We shall see his dirty deeds!
    That’s how, will end this vast Empire
    In blood and tears, in eternal fire!
  • 92 Ххххххххххх

    4 1 Отговор
    Щом вече и либералите се осъзнават, смятайте на къде отива света.

    Коментиран от #95

  • 93 Сипиро

    10 6 Отговор
    ИВАН КРЪСТЕВ ИЗОБЩО НЕ Е НЯКОЙ СЛУЧАЕН ЖЪЛТОПАВЕТЕН ЛУМПЕН КАТО ТУКАШНИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЛГБТИ ДРАСКАЧИ.
    ТОЙ Е В ОСНОВАТА НА ТОВА СГЛОБКАДЖИЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО.
    ТОЙ Е ЧОВЕКА НА СОРОС И РОДШИЛД В БЪЛГАРИЯ И В ИЗТОЧНА ЕВРОПА.
    ПРЕДИ ДА СЕ СЪСТАВИ СГЛОБКАТА МЕЖДУ КИРО ,БОКО ТИКВАТА И СВИНЯТА ПЕЕВСКИ ,КИРО И ОКОКОРЕНИЯ ПРЕЗ 2-3 ДЕНА ПРЕСКАЧАХА ДО АВСТРИЯ КЪДЕТО ЖИВЕЕ КРЪСТЕВ ЗА ИНСТРУКТАЖ.
    СЕГА НА ДЕБИЛИТЕ ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ ДЕТО ХЕПТЕН ИЗПУШИХА ДА ТВЪРДЯТ,ЧЕ КРЪСТЕВ Е (ПУТИНОФИЛ) И (КОМУНЯГА)МОГА ДА ИМ КАЖА СЛЕДНОТО ЩОМ КРЪСТЕВ ВИ КАЗВА КАКВО ИДВА,ЗНАЧИ Е РЕШЕНО И ЩЕ ДОЙДЕ И ТОГАВА ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО И АКО ОЩЕ НЕ СТЕ УСПЕЛИ ДА ИЗБЯГАТЕ И ОЩЕ СТЕ В БЪЛГАРИЯ,ТРЯБВА ДА ВИ Е ЯСНО ,ЧЕ КЪДЕ ДОКОПА НАРОДА НЯКОЙ ОТ ВАС,ТО СЪЩИЯ ЩЕ БЪДЕ ЛИНЧЪВАН НА ПЪРВОТО ДЪРВО.
    ТОЛКОВА НАРОДНА (ЛЮБОВ) СЕ Е НАТРУПАЛА КЪМ ВАС ,ЧЕ НАПРАВО ПОЧВАМ ДА ВИ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТОВА КОЕТО ВИ ИДВА СКОРО НА ГЛАВИТЕ.

    Коментиран от #97, #100, #108

  • 94 SS ФОРЕВЪР

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Мълчи бе копейка.Слава на НАТО.
  • 95 ТрампЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "Ххххххххххх":

    На къде? Русия, Иран, Еритрея, Судан, Мали, Йемен…тези ги знаем на къде вървят!
  • 96 ПаСъмАс -USпилоти убийци

    3 4 Отговор
    End of the Evil American Empire!
    Края на американската империя на Злото!

    The Anti-Christ will come as liberator.
    But soon You’ll know He is a traitor.
    The Anti-Christ will claim, He is The Father.
    But ask yourself, Who is Your Mother!
    Does anybody have an answer
    Why should we stand, this pitiful pretender.
    Why the Hell, this bloody Americans
    Wage a war, on Iraq like fascists?
    Does anybody have an answer
    How should we deal, with American “cancer”?
    Why Bush raise a bloody hand
    Pointing to a foreign land.
    Why should He take so many lives?
    Why should We suffer poison bites?
    The poison snake will bite again
    Like Bush does, before his end!
    Before the Beast collapse in dust.
    He’ll bring a terror, Holocaust!
    But at the end of this ordeal
    The Beast will pay his final bill.
    And when the dust has settled down
    There will be sea of widow’s gowns.
    There will be many orphan kids.
    We shall see his dirty deeds!
    That’s how, will end this vast Empire
    In blood and tears, in eternal fire!
  • 97 ТрампЛин

    3 5 Отговор

    До коментар #93 от "Сипиро":

    Леле мале! Такъв буламач не бях срещал! Самия Шорош е решил да сложи край на Империята си! Предава целия си труд в ръцете на Копейкин?!?
  • 98 Сатана Z

    5 1 Отговор
    Мислех,че Кръстев е чел "Краят на историята " на гурото на либерал-фашизма ,Фукояма ,който обяви за неговата пълна победа.Ама ме било баш така и моделът вече придобива друга форма и опорните ще се променят.
    Щом Кръстев го казва,значи ще ни дават курбан.
  • 99 Човек

    4 15 Отговор
    Светът се движи от високите технологии, тоест от Запада. Китай е поне десетилетие назад в чиповете, които движат всичко, и с новите ограничения не само няма да може да навакса, ами ще изостане още повече. Русия е една комедия. Южна Корея без никакви ресурси има същата по размер икономика. Технологии и пак технологии. Запада е адски напред и това не е отскоро. Говорим за традиции и прогрес, натрупвани с векове. Никакво разместване на пластовете няма да има. Даже ще стане по-зле за Русия и арабите, които със загърбването на изкопаемите горива ще се върнат в миналото.

    Коментиран от #102, #104, #105

  • 100 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #93 от "Сипиро":

    СИПИРО, сипи си още едно и ни сервирай още една порция от същото! Ама внимавай да не сбъркаш рецептата! Уникат?
  • 101 Комуниста Кръстев пак се изложи

    2 1 Отговор
    От как свят светува все е едно и също ,като изключим материалното
  • 102 Глупак

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "Човек":

    България никога не е, или ще бъде ,в т.нр."Златен милиард",така че мантрата за високите технологии и четвъртата индустриална революция,за която дудня Клаус Швааб дори у да се осъществи,то ще е без българете.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 681

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Човек":

    Хахаха, въобще не си наясно с процесите.
  • 105 Хайде хайде

    7 0 Отговор

    До коментар #99 от "Човек":

    Нищо вярно не каза тука. Китай са зверски напред. В момента в Европа се взимат мерки китайските електромобили да не завземат пазара, просто европейците изостават стабилно. Отделно ел. превозните средства изобщо не са такава панацея, за каквато настояваха точно европейчетата. Постоянно свиващите се планове за продажби на електрически коли на всички американски, и доста европейски производители е доказателство за това. Изкопаемите горива ще останат за още много години.
    Всички знаем на какво запада дължи досегашното си господство. Но няма да е вечно.
  • 106 гумата

    2 2 Отговор
    С минало в комсомола ли е господинът не е ясно, но позицията му показва, че подпомага руската пропаганда. Още по- забавното е, че като виден либерал, определено е наясно какво означава да ни убеждава в победния ход на Изтока....
  • 107 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ветеран от Протеста":

    От ДКМС съм!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 сори сорос

    9 1 Отговор
    "Честно ви казвам, соросоидите са много забавни:)
    Ей го Иван Кръстев - Западът, вика, няма да е от печелившите:)
    Лотария ли ще има, злато ли ще вали от небето?:)
    Не, просто човекът знае какви ги твори шефът му Сорос и е наясно с очакваните резултати.
    Иван Кръстев е човекът с решаваща роля за “сглобката” в нашето измъчено Отечество.
    Сорос е сред водещите спонсори на Обама и Байдън, започнали десетки регионални войни в цял свят.
    Обама - този архи-злодей - започна “Арабската пролет”, което си беше директно клане в Сирия, Либия, Египет и къде ли още не в Близкия Изток.
    И ей го сега Иван Кръстев с тъжно-замисления поглед - ах, избухването на горещи точки е поради страхове от бъдещето.
    Не, поради действия в миналото е, не е поради страхове от бъдещето.
    И за тези действия в миналото има пряка отговорност неговия ментор - другаря вампир Джордж Сорос, нереализираният световен месия.
    Соросоидите бутнат някой по стълбите да се потроши, после му идат на свиждане с букет цветя и нежно го корят:
    - Ами ти защо не внимаваш къде стъпваш?
    Лукави нечвстивци.
    Съсипаха Запада и после викат - Ма то Запада няма да е печеливш.
    Тук спор няма. Само че ако Западът няма да е печеливш, то причината са именно соросоидите.
    Какъвто е и Иван Кръстев.
    Особено той."

    Александър Урумов
  • 110 Анатема

    1 3 Отговор
    Да гориш в ада , другарю Кръстев !
    За Бойко и за другите ти грехове!
  • 111 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Талантлив разказвач на небивалици е тоя соро илюзионист. Страхът от миграцията алабала тралала........миграционен натиск от бедните към богатите държави винаги е имало ,но ти Ваньо обясни откъде твоите началници имат властта над правителствата в Европа и САЩ да ги принуждават да я правят безконтролна и каква е целта на това организирано и спонсорирано упражнение.....организиран хаос?подмяна на етно и социалния състав?сриване на държавите в развития Запад за да може акционерите на Блекрок и подобни да ни направят щастливи несобственици в дигиталната ферма по Оруел?
  • 112 Дядо Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ами Иване,":

    Защо да отива, както вървят нещата те ще дойдат.......................