Last news in Fakti

21 Януари, 2024 19:01 3 935 46

Изненадващ протест в Русия: какво се случи?

  • русия-
  • протест-
  • владимир путин-
  • башкортостан-
  • фаил алсинов

Тежка присъда за две думи: четири години в наказателна колония с тежък режим заради използването на понятието "Кара халик"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Два месеца преди президентските избори в Русия в република Башкортостан няколко хиляди души излязоха на протест срещу едно съдебно решение - факт, който е повече от изненадващ за страна като Русия. Какво се случи?

Тежка присъда за две думи: четири години в наказателна колония с тежък режим заради използването на понятието "Кара халик". Политическият активист в руската република Башкортостан Фаил Алсинов беше нарекъл по този начин мигранти от Кавказ в една своя реч.

Съдът след това призова лингвисти да дадат становище относно значението на израза и те обявиха, че в превод от башкирски „Кара халик“ означава "черни хора" - което съдът е преценил като обидно определение за мигрантите от Азия. Алсинов на свой ред твърди, че е употребил словосъчетанието в съвсем друг смисъл - на „черноработници“, тоест за "нелегално наети работници", а самият той обясни, че няма нищо против чужденците, стига те „да уважават нашите обичаи и традиции и да не нарушават закона". Но властите не приеха неговото обяснение и осъдиха Алсинов за подклаждане на етническа омраза.

Какво се случи в Баймак

Това, което последва, е много нетипично за Русия на Путин две години след началото на войната срещу Украйна: няколко хиляди души излязоха на протести пред сградата на съда в малкия башкирски град Баймак с настояване за освобождаването на Алсинов. Полицаите използваха сълзотворен газ и палки, за да разпръснат тълпата, а демонстрантите ги замерваха със снежни топки. Има задържани протестиращи, започнало е наказателно производство за предполагаеми масови безредици. За това в Русия може да получите до 15 години затвор. Макар до вечерта всичко да беше приключило, този изблик на гражданско неподчинение изненада наблюдателите, тъй като от началото на войната в Украйна почти всеки протест е бил потушаван още в зародиш - за разлика от този случай в Баймак.

37-годишният Фаил Алсинов е най-известният политически активист в Република Башкортостан в Урал. Той произнася речта си по време на акция срещу плановете за добив на злато в село Ишмурзино, област Баймак, през април тази година. Протестът се провежда на фона на обвинения, че правителството е влязло в сговор със златодобивни компании. Активистите предупреждават и за вредите за околната среда. Алсинов казва на проявата, че след като работата приключи, гастарбайтерите ще си тръгнат, но проблемите ще останат в Башкортостан: "Арменците ще се върнат в родината си, Кара халик – също, руснаците - в своя Рязан, а татарите - в Татарстан. Но башкирите няма да отидат никъде, защото "за нас няма друг дом, нашият дом е тук!"

Критика на войната в Украйна

В същата реч Алсинов критикува и войната, която Русия води срещу Украйна: "Какво печелим от това? Каква е тази политика спрямо нашия народ? Аз не разбирам това."

В качеството си на съпредседател на сдружение "Башкорт", Алсинов и преди е попадал в полезрението на властите. Неговото нерегистрирано националистическо сдружение води кампания за независимост на Башкортостан, обявено е за екстремистко и е забранено.

За ръководителя на Република Башкортостан Радий Хабиров Алсинов не е природозащитник. Политикът посети Баймак ден след протестите и нарече „предатели“ хората, сред които и такива в чужбина, които призовавали за отделянето на Башкортостан от Русия.

Алсинов - символ на съпротивата

За мнозина в региона Алсинов е символ на съпротивата, която този път властите потушиха с твърда ръка. Руската политоложка Екатерина Шулман не намира обяснение за този твърд подход. Според нея полицията е можела вместо това да използва изпитаната тактика: да остави демонстрантите на студено, докато тълпата не се разотиде сама, и чак след това да бъдат издирени организаторите и ораторите на протестната проява – в домовете им или на работните им места. "Това помага да се избегне ужасяващият образ на полицаи, които бият хора", казва Шулман за ДВ.

В тази връзка тя припомня и за два други протеста, които са били разпръснати по същия „тих начин“ – в Москва, след като бе вкаран в затвора опозиционният политик Алексей Навални, както и в руската република Дагестан през миналата година след погрома на летището в Махачкала, когато разярена тълпа нападна самолет, пристигащ от Израел.

Многото народности – един латентен проблем за Русия

Башкортостан не е изключение: и в много други републики националните малцинства се чувстват твърде доминирани от руснаците. "Това е в допълнение към много други недоволства в регионите. Понякога те успяват да мобилизират целия протестен потенциал и да заявят на висок глас, че се чувстват дискриминирани от Москва“, посочва Шулман.

С това е съгласен и руският политолог с башкирски корени Абас Галямов, кото е работил няколко години в регионалната администрация на Башкортостан. В интервю за ДВ Галямов казва, че преследвайки активисти и потушавайки протести, "патриотичното" правителство всъщност залага бомба в основите на Русия: "Когато един ден нещата станат сериозни за московския режим, той може вече да не е в състояние да се справи с недоволните“, казва той.

В опасност ли е Кремъл?

Галямов намира за много интересно и това, че се е стигнало до протест на едно национално малцинство. В тази връзка той припомня, че Съветският съюз се разпадна по подобен сценарий: много народи, които обявиха своята независимост, си спомниха за масовите депортации, на които са били подложени техните предци в СССР, макар оттогава да беше изминал половин век. „Националната памет живее дълго", припомня в тази връзка още Галямов.

Руският политически наблюдател Дмитрий Орешкин обаче не вижда опасност за Кремъл точно от Башкортостан. За ДВ той прогнозира, че местното правителство ще се справи успешно с този протест. Новото е, че гневът вече е насочен срещу местните управници, които се разглеждат като протежета на Москва. Въпреки това протестният потенциал в Башкортостан е нисък, защото зад него не стоят политически сили, добавя Орешкин. Но случилото се в Башкортостан определено е знак за някакво пробуждане, вярва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    43 44 Отговор
    Блатото вече се разпада отвътре, това е добра новина.

    Коментиран от #3, #31, #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    27 23 Отговор
    Скоро всичките "станове" в русията ще се изнесат от фабриката РФ, която ги граби.

    Коментиран от #19

  • 5 Хахахаха

    25 18 Отговор
    Русофили я ми преведете от руски, какво означава Кара халик? Вие го разбирате руския. Хахахаха.

    Коментиран от #9

  • 6 пешо

    40 17 Отговор
    дойче що не кажете колко хиляди трактора има по улиците на германия

    Коментиран от #17, #25, #26

  • 7 Адрес 4000

    21 17 Отговор
    По всичко личи че ще има
    БашКОРтостан
    За Джуджо Токчестий
    Тик так тик так
    Времето тече от февруари 2022
    Неизбежно е
  • 8 Разпада наближава

    24 22 Отговор
    Zаробени народи от империята на злото Узбеки ,Казахи ,Татари,Таджики ,Туркмени ,Киргизи ,Чуваши ,Башкири ,Мордовци ,Чеченци ,Удмурти Марийци ,Аварци ,Осетинци ,Лезгинци ,Каракалпаки ,Буряти, Кабардинци ,Якути ,Даргинци ,Коми
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Урюрвкос

    6 5 Отговор
    не е за вярване че трудолюбиви мигранти от Кавказ ще се занимават със тежка и низко платена работа. Нещо друго е искал да каже.
  • 11 Памуклия

    5 22 Отговор
    Всички протестиращи са национални предатели и трябва да бъдат ликвидирани
  • 12 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    14 9 Отговор
    НЕ ЧЕТЕТЕ

    Коментиран от #14

  • 13 !!!?

    13 5 Отговор
    Това Башкотостан Россия ли е или РФ... !!!?
  • 14 Ти що

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ":

    ЧЕТЕШ?
  • 15 Порно

    21 7 Отговор
    Осъден, за да не пречи на добива на злато, позната история. Само дето у нас вече никой не пита защо вземаме най ниско концесионно възнаграждение в света за златните мини.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Беги,бе.

    14 11 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Трактористите се прибраха.На топло.Половин Раша мръзне.

    Коментиран от #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да, ама не...

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Тук русофили няма, има българофили, които обичат България и българофоби, които обичат да защитават чуждите интереси независимо дали на изток или на запад.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Глей ся.

    10 15 Отговор

    До коментар #15 от "Порно":

    Вземаш една гега и една лопата.С гегата изгони Дънди,а с лопатата почвай да копаеш златото.Взе и копейкин и Волен Сайдера да ти помагат.Ще забогатееш.
    Хитро,нали?
  • 22 В.В.П.

    9 13 Отговор
    Пълни глупости..от ДВ..
  • 23 Хахаха

    12 13 Отговор
    Случи се това,че по нашите медии обявиха този от статията за екоативист,а се оказа,че разпалвал расова вражда.Значи екоактивистите са расисти така ли?Чудят се каква интрига да врътнат на руснаците.

    Коментиран от #27

  • 24 Ба тез роднини!?

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    В 17 000 град,над 5000 на протест.
  • 25 Калпазанин

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Не бе, това не е протест а демонстрация на био производителите. И дойчето ще трябва да се оребоядиса ако afd продължат да наемат скорост
  • 26 Калпазанин

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    И не пишат, щото е полит коректно. Тва няма по долна медия от тая
  • 27 Ашибка

    15 8 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    На местните им писна да им крадат златото,бе.Жени останаха без мъже,деца без родители,заради спец.операцията на стратега.
  • 28 Реалист

    11 15 Отговор
    В Германия на протеста от 15 Януари има над 2000 задържани в момента още не се знае съдбата на 422 души от протестиращите.

    Коментиран от #33

  • 29 Пропагандата лъже

    9 14 Отговор
    100 000 трактора блокираха Берлин, нооо Сащисаното велле мълчи. Защо ли?!

    Коментиран от #32, #41

  • 30 Рузки глупаци

    6 13 Отговор
    За пръв път чувам за тая забутана република 😆😆😆
  • 31 Браво!

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Блатото започва да ферментира. Да, без захар, т.е. дрожди., това е все пак РФ. Но, ДА., почва се необратимото. Да, копейки.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Това по РТ1

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    ли го казаха, нефелен тролчо??? 🤣🤣🤣
  • 34 Сократ

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Браво!":

    Изквакала жабата от българското блато.
  • 35 Сократ

    6 7 Отговор

    До коментар #17 от "Беги,бе.":

    При 5 см сняг села в Благоевградско са без ток. А ти за раша все мислиш.
  • 36 Бегай !

    0 0 Отговор
    Болни мечти.
  • 37 Бреййй

    3 3 Отговор
    и на територията на РФ живеели хора....а не само путлероовце.
  • 38 Що лъжеш

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Ти си от Калиманци, какъв варненец си?
  • 39 Тредстоун

    3 5 Отговор
    Както винаги съм твърдял , стадото на сатрапа ще бъде овършано от вътре , не му трябват вълци при такива кучета , както се казва , дано дребните монети на наша , българска земя не почнат да дрънкат неистово когато това започне ....
  • 40 Бегай

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Колкото и странно да е, тоя път са те изпреварили с първия коментар.Станало е в краткия промеждутък докато качиш новината и коментара си.А иначе си написал пропагандни глупости,както обикновенно.
  • 41 Перко

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от "Пропагандата лъже":

    Ами в Германия имат трактори,за разлика от рашка.
  • 42 Това е

    1 1 Отговор
    Мечтаният рай за всички путинофили !
  • 43 В Башкирия протестиращите са 200 - 300

    1 0 Отговор
    Човека!! , DW да Каже колко Хиляди са протестиращите в Германия, и колко Хиляди са само Тракторите?? DW за Германия дайте какво става, ШОЛЦ кога отива на Бунището?? САРА и Новата партия, дават и Рейтинг 13-15 %при едни нови Избори!?
  • 44 Харон

    0 0 Отговор
    Един малък народ показва пример на другите, че има живот извън смъртоносната прегръдка на руските колонизатори....

    Коментиран от #46

  • 45 Сорос съм

    0 0 Отговор
    Още трябва да налея май, за да насърча конструктивни дебати.
  • 46 Дойчето просто

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Харон":

    се е потопило в тихи, мокри надежди. Като гладната кокошка.
    И като тебе!