Last news in Fakti

21 Януари, 2024 20:00 4 473 43

Калина Андролова: Олигархична и патронална анархия на грабежите

  • калина андролова-
  • патронна анархия-
  • патронна демокрация-
  • олигархия-
  • приватизация-
  • грабеж-
  • икономика-
  • българия-
  • мнение

Приватизацията позволи бързо, неоснователно съобразно качествата на индивидите нарастване на богатството на ограничен кръг от хора

Калина Андролова: Олигархична и патронална анархия на грабежите - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера си направих труда да прочета закона, който президентът на Украйна Зеленски внесе като спешен във Върховната Рада през юни 2021 г. Това е Закон за предотвратяване на заплахи за националната сигурност, свързани с прекомерното влияние на лица, които имат значителнa икономическа или политическа тежест в обществения живот (олигарси). Под влиянието на САЩ и Европа Украйна беше принудена да предприеме мерки срещу олигарсите и техните кланове. Като опасни за националната сигурност в закона са определени хора, които имат икономическа и политическа тежест едновременно.

Изброени са три критерия:

господстващо положение в естествените монополи или на националния стоков пазар, контрол върху медии и участие в политиката. Участието в политиката се счита за проблемно, ако е директно участие на определена позиция, ако е участие през свързани лица и ако е участие през финансиране на политическа партия. Войната обаче започна и тя ще деолигархизира Украйна, независимо по какъв начин ще се преобразува тази държава след края на войната. Законът на Зеленски веднага получи критики дори от Венецианската комисия, че може да се ползва избирателно срещу неудобните.

В закона доминира персонализираният подход, а когато администрацията и съдебната власт са „пленени“ от интересите, срещу които законът има за цел да се бори, мерките стават неефективни и още по-лошо, могат да се прилагат безконтролно, което създава ситуация, опасна за правата на човека. Казано по-просто, нашето спецправосъдие беше въведено под натиск отвън като инструмент за справяне с корупцията, но беше усвоено като бухалка от тези, срещу които трябваше да бъде насочено. И се наложи да бъде закрито.

Защо ви разказвам за украинския закон?!

За да направим паралел с България. Тук си имаме мини олигарси,

но те също владеят сектори от икономиката, контролират съдебната система, източват здравната каса, произвеждат политически проекти, купуват медии, поставят свои хора в изпълнителната власт, някои от тях години наред развиват пряка политическа дейност. Разбира се нашите хитреци считат, че като разрояват с подставени лица икономическата си дейност, това скрива концентрацията на ресурси от един център и позамазва срастването им с властта. Нищо разбира се не се е скрило и всичко е известно! В лоното на една слаба държава се шири беззаконие и страх! Защитата на имуществените и човешките права, която трябва да е монопол на държавата и съдебната система, се усвоява от частни групи, олигархични, мафиотски, кланови, партийни.

Държавните силови и административни структури се използват за натиск върху конкуренти за изземване на бизнеси. Така изглежда България отблизо. Както и Украйна преди войната, така и България е патронална демокрация. Тя няма общо с либералната. Западният фактор късно предприе опит за възпиране на посткомунистическата олигархия у нас. Може би защото тази олигархия е двусмислен феномен. Забогатялата върхушка се конкурираше, употребявайки партиите за още разграбване и така поддържаше някаква, макар и деформирана, демократична ситуация. Проблемът е, че от един момент нататък започна синергия между няколко конкуриращи се преди това политически машини, постепенно върхушката стана още по-мощна и придоби контрол върху съдебната система в такава степен, че лиши гражданството от справедливо правосъдие. Включително олигархията.

Повечето страни от Източна Европа претърпяха процес на деолигархизация

в резултат на определени норми, наложени от ЕС. В България ситуацията се декорира избирателно през патроналната власт. Трябва да се прави разлика между деолигархизация и антипатронална трансформация. Олигархът е лице с формална икономическа власт и неформално политическо влияние. Патронът може и да е политически играч, който е изградил неофициална икономическа мощ.

Такъв патрон се опитва да ограничи олигархията, като я постави под контрол в собствената си патронална верига, използвайки инструментите на държавата. Затова автономията на олигарсите рязко намалява при ситуация на патронална автокрация, когато един партиен проект дълго доминира. По същество терминът патронална политика представлява вертикална интеграция в неформални мрежи на принципа на личните познанства и зависимости чрез взаимна изгода. Така една партия може да се окаже пирамидална хранителна верига, която би могла да пази с политически чадър широка трудно проследима икономическа империя. Партийната конкуренция в действителност не е идеологическа конкуренция, а е конкуренция на неформалните патронални мрежи. В подобно общество партиите не се стремят към политическа дейност, а към натрупване на богатство чрез концентрация на власт.

Патроналната демокрация не е обществена форма,

която може да произведе икономически напредък, тъй като не се основава на меритокрация. Тя се основава на връзкарство и зависимости, и избуява в държави, в които бизнесът се случва предимно при раздаване на възможности от властта. Вероятно раздържавяването на ресурсите на комунистическата държава, така нар. приватизация, създаде основите за здрава патронална демокрация в България. Приватизацията позволи бързо, неоснователно съобразно качествата на индивидите нарастване на богатството на ограничен кръг от хора, някои от които развиха способности за патронаж през източване на държавен ресурс и неправилно биват наричани „бизнесмени“. Тези хора не произвеждат, не управляват бизнеси, те просто придобиват нещо, за да извлекат неговата моментна стойност, рекетират истинския бизнес „за взятка спойствие“ през натиск от държавните институции, а също така са и посредници на държавни поръчки, които препродават срещу 40% от стойността, което обяснява лошото качество на абсолютно всичко, което се случва с финансиране от държавата. Именно тези „бизнесмени“ съществуват от политическо срастване, тъй като те третират властта като икономически възможности. Затова трябва и да защитят своя „бизнес“ чрез задължителен контрол върху съдебната система.

В България царства олигархична и патронна анархия на грабежите,

която е притискана от атлантическия фактор да се дисциплинира, включително посредством „Магнитски“ и отнемане на средства и възможности. Време е нашите илюзии, че посткомунстическата действителност у нас е преходна спирка към либерална демокрация от западен тип да приключат. Това, което живеем днес, не е преход. То е крайната точка на постигната действителност след повече от 30 години икономическо развитие и пазарни реформи.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    18 66 Отговор
    Дъщеря на русията, говори за олигархия. Руска олигархия. Аре стига бе.
  • 2 Кара ибрахим

    64 17 Отговор
    Денков ликвидира България и бетонира мафията !...кой ли стой зад това .?!..
    Защо след гроп начело на държавата застават или Поставят страхливи и управляеми министри...мафио мафио дано ....скоро си намериш майстора !
  • 3 Хохо Бохо

    25 36 Отговор
    Тази плужек ме кефи. Плюе по който и платят. Преди сглобката словославеше банкянското божество, ся плюе. Еманация на журналистиката

    Коментиран от #8

  • 4 Професор

    12 14 Отговор
    Снимката е отпреди 30 години.
  • 5 Урюрвкос

    27 12 Отговор
    с този закон уж против олигарсите Зеленски разреши на западните фирми да използват украински промишлени активи и суровини. Някой се опъваха като Фирташ например но самолетът му принудително кацна във Виена и след две седмици обработка той подписа всички документи и развя белия байрак. Олигарсите на камара отидоха при Зеленски и се оплакаха че им вземат всичко натрупано с тежък труд но той просто им показа вратата. След това отидоха при Путин и казаха ти само влез 50 метра навътре подрънкай малко с оръжията всеки от нас има частна армия от секюрита по 20..30хил саби и ние сами ще оправим нещата. Така Путин налапа въдицата и нещата ги знаем по нататък......
  • 6 ТаУмВзе

    27 17 Отговор
    Не знам за законите на окраинския нацист евреин, но краварите изнасят със кораби окраинския чернозем още преди да почне Пачангата.
  • 7 МЪРШШШ

    8 13 Отговор
    МА!!
  • 8 Това е безспорен

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Факт.
  • 9 Боро

    22 8 Отговор
    Пишеш това, защото не си разбрал и 1% от статията. Ами завърши го това начално образование, ще ти трябва. А, да не забравя. Таблицата за умножение се учи "наизуст" , а не "с разбиране", както те учат твоите либерастчета. И последно, розовата ти косичка е много яка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ами да

    10 18 Отговор
    Най - после нещо умно от тази! Но, ако не е американския фактор, а руския, малкото оцелели българи бедняци щяха сега да се бият за путин в Украйна и да умират!
  • 12 Ти колко деца роди Волгина...?!

    9 15 Отговор
    Да ги дадеш курбан та лакоми джуджета ?!
  • 13 Анджо

    18 25 Отговор
    Андролова ти си най големият продажник. Не пиши глупости, защото ние още не можем да се отървем от червената мафия.
    Кой създаде мутрите едно време, ами твойте любими комунисти, в тех бяха парите, хляба и ножа . Това е най пропадналият професор и не знам кой им дава на тия титлите. Тая преподава руска история и какво ново е открила За руската история, та чак да получи професорски ранг. Другари вижте кой е измамника.
  • 14 Българин

    12 14 Отговор
    Зелю е пътник
  • 15 Артилерист

    32 8 Отговор
    Добре че пускат такива статии на външни автори, че да прочете човек нещо вярно и грамотно написано за уродливата ни действителност...
  • 16 Максим Загориченски

    9 8 Отговор
    Нищо лично. Калина мжме, бих искал да ти съзерцавам в актуалния ти вид. Така ще бъде по-реалистично,
  • 17 ФЕЙК

    10 2 Отговор
    По Васил Попович:
    Деси мило, цвете красно
    кой в съда те посади
    и полива вечер късно
    да трошиш закони от зори?

    Посади ме дядо Бойко
    със светата си ръка
    да ми милва мойто лИце,
    даго радвам в старини!
  • 18 💠♻️🔆

    8 3 Отговор
    Дълга няма нищо си на ена
    Нео - Марксистка, дори не бих си направил труда.
  • 19 Нури

    13 3 Отговор
    с Масовата Приватизация че Унищожена Икономиката и Индустрията в Бг
  • 20 Нури

    10 6 Отговор
    34Години Съсипана Бг Икономика Индустрия Здравеопазване Закони Държава
  • 21 Да така е....

    11 4 Отговор
    Повечето страни в източна Европа претърпява деолигархизация, декомунизация и дерусофилизация, в България не..... Така че ако беше станало теб нямаше да те има, и ония плъх щеше да е в Белене, вместо да вряска и сее антибългарска и проруска пропаганда по радио ефира, Никола Гешев ви трябва на вас и ЗЗД.
  • 22 Пак ли тая....

    11 10 Отговор
    Най-долните комунистически и русофилски отрепки пак са на амбразурата, платени путинистите с нейният леприкон водят постоянна антибългарска пропаганда в интерес на Русия, естествено добре платени, а това което се е случило и се случва в България е следствие точно на такива руско-български комунисти и национални предатели които предават и спъват България още от Съединението, наша е вината че не можахме и не искахме да се отървем от тези гадове толкова години, и сега берем горчиви те плодове на нашата недалновидност, и сега като тази, мъжът и цялата антибългарска престъпна клика обсебила почти всичко в страната разделя и противопоставя българите един срещу друг, за това ако такива като тая и подобните и не бъдат спрени за напред нищо добро не ни очаква.
  • 23 Гражданин

    11 7 Отговор
    Много пъти писах, че България е олигархия по руски съветски модел. Най-накрая истината просветва!

    Коментиран от #38

  • 24 Точно и вярно

    7 1 Отговор
    А при нас олигарси бол
  • 25 Обективен коментар

    12 1 Отговор
    Всичко се източва, продава, без оглед на националния интерес ,затова сме на това дередже
  • 26 Истината боли

    9 5 Отговор
    Че бяхме и на 26 място в света, въпреки грешките
  • 27 Защо съсипаха енергетиката

    10 4 Отговор
    От износители ше станем последни просяци...ако неъобще ни има прк тая демография
  • 28 Бай Ламби

    7 8 Отговор
    Абе на тати умницата, ти що не погледнеш и анализираш как стоят нещата в рассия с олигарсите?Защо се към Украйна те тегли тебе и все забравяш за рассията?Щото аз като чуя за олигарх и нещо се ме тегли към рассията. Май нещо мноо понамирисват тия твои анализчета а?.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Олигархичните проекти в България са

    10 5 Отговор
    ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Те владеят вече почти всички структури в държавата! И единственият дето може да освободи България, е умен народ! За съжаление, такъв няма тук! Така, че България все повече, ще е продадена, крадена и обрана!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Даааа бе

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Олигархичните проекти в България са":

    Гергов, Златев, Арабаджиеви и сие не ги създадоха Кремъл и комунселите още 90-те

    Коментиран от #35

  • 33 Социализмът

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    УмрЕ. И Белорус не е за хвалба.
  • 34 Сърнела Печуркова

    1 5 Отговор
    А за Балканската демокрация кога ще пише Калинка ? Да направи хубаво сравнение и да цъфне как държави извън ЕС са минали с 200 България в икономическо развитие реално, не по хартия с цифри.
  • 35 Няма Кремъл отдавна

    4 6 Отговор

    До коментар #32 от "Даааа бе":

    Двата олигархични кръга доган и капитал, собственици на политическите проекти ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, продават България на САЩ!
  • 36 Сърнела Печуркова

    3 3 Отговор
    03.06.632 Кан Аспарухова България - Еленски каньон. Само на 18 прави държава А Велика България е 614 или годината в която е роден от майка славянка. Поради близкия външен вид не е имал никакъв проблем да получи съюз с 7-те славянски племена. 09.08.681 България е призната официално!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 уйко калеко

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гражданин":

    Откри АМЕРИКА.Най голямото крадене в бившия СОЦ.ЛАГЕР СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ..СОЦИАЛИЗЪ- МА НИ БЕ ПО СЪВЕТСКИ МОДЕЛ И ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРЕХОД ПО РУСКИ
  • 39 Уса

    4 4 Отговор
    България беше паралелна с украйна а от 2 години колония на сорос дори не е на сащ а само на частните интереси на един рептил изгонен от американския народ и на почит в пропаднала България
  • 40 ИНЖ

    4 1 Отговор
    Т.нар. "Преход" се проведе под диктовката на КГБ/ДС. Така че ако има някакви "възражения" - отправяйте ги към точния адресат. Иначе няма смисъл. Но поредната "калинка" просто си заработва 4000лв. от.....знаете къде.
  • 41 Примерът с България

    2 0 Отговор
    показва колко ЕС и НАТО са в час, че ни взеха при тях !
  • 42 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Тази Тема изтъква на преден План Ролята на Конституцията в Живота на Българина. Ако Конституцията бе определила за Суверен Народа, щеше ли Определена Политическа Извадка да бъде Доминираща? Кой създаде Политическите Проекти и Привилегиите на Парламентарното Мнозинство? Кой от Кумова Срама замени Комунизъм със Социализъм, а вменява че Проекта е с История повече от сто години? Кой наложи Приватизацията в България? Разбира се Суверена определен от Конституцията. Кой е Потърпевш от всичко това? Естествено Българския гражданин. Кой се офайди от всичко това? Бизнесмените Олигарси свързани с Лидерите на Политическите Проекти. Понятни ли са на Олигарсите Принципите на Пазарната Икономика? Не, защото бизнеса им бе Подарен с Масовата и Касова Приватизация. Това което се случва в България не е Демокрация, а боричкане между Политическите Проекти за Облагодетелстване чрез власта на Парламентарното Мнозинство. Може ли Парламентарното Мнозинство да роди Социални и Икономически Реформи? Не, защото облагодетелстваните не живеят нормален живот, те са Елита на България.
  • 43 АУУУУУ

    2 2 Отговор
    РЕВ НА КОПЕЙКА.......РАДОСТ ЗА УХОТО....)))))