Last news in Fakti

26 Януари, 2024 18:57 1 758 19

Какво представлява палестинското ислямистко движение "Хамас"?

  • хамас-
  • фатах-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Обявено е за терористично движение от Израел, САЩ, ЕС, Великобритания, Канада и Япония, "Хамас" характеризира въоръжените си дейности като съпротива срещу израелската окупация

Какво представлява палестинското ислямистко движение "Хамас"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" извърши изненадваща атака срещу Южен Израел от ивицата Газа на 7 октомври, като уби 1200 души и взе около 250 заложници в най-кървавия ден в историята на Израел според израелски данни.

Това предизвика война между Израел и "Хамас", в която бяха извършени най-тежките бомбардировки в ивицата Газа през последните 75 години на конфликта. Повече от 25 000 палестинци бяха убити при израелските удари по ивицата Газа по данни на здравните власти в управляваната от "Хамас" палестинска територия, според които има опасения, че още хиляди жертви са останали в развалините.

КАКВО Е "ХАМАС"?

"Хамас" е акроним от "Ислямско съпротивително движение" на арабски език. То е основано през 1987 г. от движението "Мюсюлмански братя" по време на първата палестинска интифада (или въстание).

Обявено е за терористично движение от Израел, САЩ, ЕС, Великобритания, Канада и Япония. "Хамас" характеризира въоръжените си дейности като съпротива срещу израелската окупация.

КАКВО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ "ХАМАС"?

Учредителният устав на "Хамас" от 1988 г. призовава за унищожаване на Израел, въпреки че в дадени моменти лидерите на "Хамас" са предлагали дългосрочно примирие (или така наречената худна на арабски език) с Израел в замяна на жизнеспособна палестинска държава на цялата палестинска територия, окупирана през 1967 г. от Израел по време на войната. Израел смята това за уловка.

Движението отказва да признае Израел и ожесточено се противопостави с насилие на мирните споразумения от Осло, договорени от Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в средата на 90-те години.

Докато "Хамас" иска цялата земя между Средиземно море и река Йордан, която включва съвременната държава Израел, както и окупираните Западен бряг и ивицата Газа, през 2017 г. движението заяви, че може да приеме преходно решение.

В документ, издаден на 1 май същата година от напускащия ръководния пост негов лидер Халед Мешаал, "Хамас" заяви, че се е съгласил за временна палестинска държава в границите отпреди войната от 1967 г., въпреки че все още се противопоставя на признаването на правото на съществуване на Израел или отказването от каквито и да било палестински права. Един от най-високопоставените членове на "Хамас", Махмуд аз Захар, по-късно заяви, че документът не замества учредителния устав.

КАК "ХАМАС" ДОЙДЕ НА ВЛАСТ?

"Хамас" спечели палестинските парламентарни избори през 2006 г. - първият път, когато участва, и последният път, когато те бяха произведени. Движението пое властта в ивицата Газа през 2007 г. след кратка гражданска война, в която разгроми подкрепяните от Запада палестински сили, верни на Махмуд Абас, вътрешен съперник на "Хамас".

Абас е базиран на Западния бряг и оглавява по-светската Организация за освобождение на Палестина и нейната доминираща партия "Фатах".

Абас определи превземането на ивицата Газа като преврат. "Хамас" обвини Абас в заговор срещу движението.

Оттогава насам имаше многобройни конфликти с Израел, често включващи ракетни атаки на "Хамас" от ивицата Газа към Израел и израелски въздушни удари и бомбардировки на ивицата Газа.

КОИ СА БОЙЦИТЕ НА "ХАМАС"?

Военното крило на "Хамас" се нарича Бригадите "Изедин Ал Касам". То е изпращало въоръжени бойци и атентатори самоубийци в Израел и изстреляло хиляди ракети и минометни снаряди.

Военното крило е изключително секретно и се ръководи от Мохамед Дейф, който организира нападението срещу Израел на 7 октомври.

То има бази в цялата ивица Газа, но също така и свои членове в окупирания от Израел Западен бряг и по-далеч. За много от неговите лидери и бойци сега се смята, че се бият срещу Израел в ивицата Газа от подземна мрежа от тунели.

КОЙ ФИНАНСИРА "ХАМАС"?

Въпреки че е сунитско ислямистко движение, "Хамас" е част от регионален съюз, включващ Иран, Сирия и шиитската ислямистка групировка "Хизбула" в Ливан, които като цяло се противопоставят на политиката на САЩ в Близкия изток и Израел.

Макар да има власт основно в ивицата Газа, "Хамас" има също поддръжници във всички палестински територии и има лидери в целия близкоизточен район, включително в Катар.

Движението получава пари, оръжия и обучение от Иран, но също така има и глобална мрежа за набиране на средства, която използва, за да насочва помощите от благотворителни организации и приятелски държави, като предава парите през тунели в ивицата Газа или използва криптовалути, за да избегне международните санкции, казват експерти и официални представители.

Държавният департамент на САЩ заяви, че "Хамас" набира средства в други държави от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и собствени благотворителни организации.

Матю Левит, бивш американски официален представител, специализиран в борбата с тероризма, изчисли, че по-голямата част от бюджета на "Хамас" в размер на
повече от 300 милиона долара идва от данъци върху бизнес, както и от държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Катарски официален представител заяви в края на миналата година, че помощта на Катар за ивицата Газа се доставя директно на семейства, които се нуждаят от продукти от първа необходимост, като храна и лекарства, при строги гаранции, че тя достига до засегнатите цивилни. Разпределението се координира с Израел, с агенциите на ООН и САЩ, добави представителят.

превод от английски език: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами

    19 3 Отговор
    Каквото и да е израелците са го създали пряко и косвенно с конкретни действия и сега берат плодовете! И упражняват геноцид, призна го дори т. н. Международен съд, макар и да не го осъди, щот става въпрос за евреи все пак?
  • 3 ТВА ГО ЗНАЕ ВСЯКО ДЕТЕ

    7 16 Отговор
    ПРО- КРЕМЛЬОВСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
  • 4 Запознат

    14 2 Отговор
    Хамас го измислиха евреите за да противодействат чрез него на шитското движение Хизбула. Хамас миналата година казаха, че подкрепят така наречените бунтовници в Сирия които са проект на САЩ съответно Израел защото САЩ изпълняват заповедите на Израел вече 200 години.
  • 5 отроче на

    15 1 Отговор
    Мосад. Но както винаги отрочето се обръща срещу създареля си както бе ЦРУ и ИД.
  • 6 Очото

    6 12 Отговор
    Гледайте видеото как жена- пилот на Ф -35 унищожава кораб на ХУСИТЕ -ТЕРОРИСТИ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 обявено е само в американските

    6 1 Отговор
    колоний,за свободните държави си е това което си е а именно движение за освобождение на палестина
  • 11 Защо лъжете ?

    14 5 Отговор
    Палестинското ислямистко движение "Хамас" НЕ извърши атака срещу Южен Израел, а опита да си върне незаконно отнетите палестински земи от ционистите още през 1967.

    Коментиран от #14, #18

  • 12 Новичок

    3 0 Отговор
    Ройтерс !!! Ей това ако не е падение,Пфу...независима медия,купете си тениска на свободата.хахахах...
  • 13 Хохо Бохо

    0 3 Отговор
    Хамас са пацифистка организация, която иска да денацифицира Израел, казаха по руските медии...
    Нещо като СВО, но по арабски...
  • 14 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "Защо лъжете ?":

    И кой си вярваше,че ще успее.Сега ,като гледат ,струваше ли си,25 000 жертви срещу ,хайде да кажем 1500 с заложниците.Е, де е Илия на кирия.Кой болен мозък е вярвал,че след нападението, Израел няма да отвърне и ще им каже извинявайте ето ви земята .Така ,че като скачате в защита на тези фанатици е хубаво ,да се погледне цялата картинка.
  • 15 Без четене не става

    4 1 Отговор
    Който се интересува, знае! Първоначално Хамас е основана като шиитска терористична организация! С финансирне от Израел е преобразувана в политическа с идеята да елиминира ООП на Ясер Арафат! Това се случва на изборите през 2006 г.! Израел потрива доволно ръце, ама не познава за какво иде реч, защото евреите не изкат да има палестинска държава!
    Тези, които подкрепят Израел, са същите които подкукуросаха укрите - ЕС, краварите и ония от острова!
  • 16 Мими

    3 1 Отговор
    А защо те са терористи а САЩ не “са” , и защо САЩ си врат “носа” навсякъде и раздават правосъдие, те “казват” че са демокрация, но аз мисля че това е демагогия , американския и руският тоталитаризъм са едно и също !!!!!!!
  • 17 Анонимен

    6 0 Отговор
    Време е да бъдат пуснати помпите в тунелите в ГАЗА и един път завинаги да се приключва със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци. София, 26.01.2024г.
  • 18 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Защо лъжете ?":

    Лъжецът си ти. Никога не е имало палестинска държава и сега няма такава. Законна държава в областта Палестина е Израел създадена през 1946 г от СССР, лично от Сталин назначил Бен Гурион за баща на израелците. ООН признава държавата Израел, САЩ са пас по въпросът а Великобритания едва се съгласила убедена от външният министър на СССР другаря Молотов. Това са фактите. Странно е поведението на международният съд. И досега няма решение за осъждане зверствата на ХАМАЗките ислямски терористи, на 7-ми октомври 2023г, при вероломно нападение на държавата Израел. Безумствата извършени от тези убийци, няма как да се опишат. Терористите нямат право физически да съществуват.ХАМАЗ трябва да бъде изтрита от лицето на света. Господа съдии от международният съд, засрамете се. Осъдете убийците и изнасилвачите от терористичната групировка ХАМАЗ. Виновните за конфликта са те, а не Израел, която е правото си да се защити! София, 27.01.2024г.
  • 19 Анонимен

    5 0 Отговор
    Време е да бъдат пуснати помпите в тунелите в ГАЗА и един път завинаги да се приключва със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци. София, 27.01.2024г.