Last news in Fakti

29 Януари, 2024 16:00 1 256 15

Емилия Милчева: “Сглобката” ще издържи възможно най-дълго и накрая една от трите формации ще плати сметката

През 2024 г. вятърът на промяната вече се усеща като промяна на вятъра

Емилия Милчева: “Сглобката” ще издържи възможно най-дълго и накрая една от трите формации ще плати сметката - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След първите 9 месеца съвместно управление на ПП-ДБ, ГЕРБ и притуреното ДПС съмненията колко ще трае “сглобката” отпадат – ще издържи възможно най-дълго и накрая една от трите формации ще плати сметката. Последното е неизбежно предвид опита от предишни коалиционни управления – партията-форлойфер е губещата, която понася и най-големите репутационни щети.

След правителството на НДСВ-ДПС “царската партия” остана без месианска корона. БСП пострада от репутационните щети заради водачеството на тройната коалиция, (НДСВ вече се беше обезценила). Но ДПС запази и митологемите, и порциите и след съ-участието в двете правителства.

Врагът на моя съюзник е и мой враг

Днешните имиджови щети върху “Продължаваме промяната”, респективно върху ПП–ДБ, от скандали като “Чаталджагейт”, избора на конституционни съдии, среща със знакови олигарси не само не разхлабиха сглобката, но я укрепиха. Обвързаните в “евроатлантическо мнозинство” политически сили вече се пазят едни други от външни удари и по-малко – от приятелски огън.

“Направих необходимото да попитам Кирил Петков, Атанас Атанасов, Даниел Лорер и те ме увериха, че няма абсолютно нищо, което да ме притеснява. Аз съм длъжен да им вярвам. Девет месеца изкарахме заедно, това си е сериозна връзка”, изрази двусмислена подкрепа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след скандала „Чаталджа“.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, санкциониран по глобалния закон “Магнитски” за корупция, твърдо защити Василев: “Нищо не ме притеснява. Министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове, на лица, които записваха посолства. След това медии, собственост на олигарси, ги тиражират”.

С такива защитници на Василев и Лорер прокурори не им трябват. Единствено съпредседателят на ДБ – коалиционен партньор на “Промяната”, Христо Иванов, не заяви публична подкрепа.

Завъртане на 180 градуса

Към своите съпартийци Борисов не е бил така опрощаващ, въпреки че връзката им траеше много повече от 9 месеца. Вероятно поради факта, че негативите от настоящите скандали не накърняват имиджа на ГЕРБ. А и след като ще разпределят с партньорите в управлението позиции в регулатори, трябва да си вярват.

Така Бойко Борисов не повярва на заместника си Цветан Цветанов и Цецка Цачева, че са купили апартаменти в квартал “Изток” за 660-700 евро на кв.м при повече от два пъти по-висока пазарна цена. Но е длъжен да вярва на депутата от ПП Даниел Лорер, че е продал апартамент на повече от два пъти по-висока цена от пазарната (и пет пъти по-скъпо от тази, на която е купил ремонтираното жилище преди малко повече от година).

Чувства се длъжен също така да вярва на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че е пил кафе с известния от управлението на НДСВ Спас Русев само за да го информира какво става в България. Същият Спас Русев, който има дълга история на отношения с Борисов, още от завръщането в България на Симеон Сакскобургготски.

През април 2003 г., след неуспешния взрив на мерцедеса, в който пътуваше известния контрабандист Иван Тодоров-Доктора, се появиха снимки, на които представители на управляващите от НДСВ – министърът на финансите Милен Велчев, на транспорта Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски, играят карти на яхта в Монако, поканени от Спас Русев.

Партньори в картите са Доктора и негов “колега” в бизнеса – Петър Петров-Амигоса. Борисов, тогава главен секретар на МВР, започна да говори за връзки на организираната престъпност с политици, картоиграчите от снимките обаче реагираха, Борисов подаде оставка, която не беше приета, също и Велчев. Няколко години по-късно Спас Русев заяви, че той е завел Доктора на среща с Борисов.

Ако иска Спас Русев да се информира какво става в България, има по-отколешни познати от Петков, който твърди, че го познава от десетина години. А самият Кирил Петков пък се чувства длъжен да убеждава обществото, че Десислава Атанасова “не е под червената линия за приемливост”, защото е участвала в подготовката на промените в Конституцията. Тези насрещни престации в “сглобката” – задълженията да си вярват един друг, обаче не включват избирателите. Те не са длъжни да вярват нито на едните, нито на другите.

И все пак за едно лидерът на ГЕРБ не даде подкрепа – за управата на Столична община и блокажа на работата на “Московска” 33 поради неизбран председател на СОС 3 месеца след изборите.

“Насадиха ДС в София и се правите, че не са отрочетата на ДС”, заяви преди дни Борисов, припомняйки как при назначаването на Дончо Барбалов за зам.-кмет на финансите на столицата лидерът на ДСБ Атанас Атанасов поискал да бъде отстранен, тъй като е син на най-младия генерал в ДС Петър Барбалов.

“Кадровата политика в Столичната община е ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, който има последователно поведение за реабилитация на тайните служби на комунистическия режим”, заяви Атанасов преди 13 години. Но днес ДСБ, част от ДБ, застана зад Васил Терзиев – настоящият кмет на София, чиято фамилия е буквално сродена с ДС.

Промяната на вятъра

През 2024 г. вятърът на промяната вече се усеща като промяна на вятъра. Причината е, че “Продължаваме промяната” и “Демократична България” изграждаха идентичност не на основата на ясна идеология, а като алтернатива на статуквото – носител на корупция и беззаконие – в лицето на ГЕРБ и ДПС. Сега, вкопчили се едни в други със същото това статукво, губят идентичност заради споделената власт, а изграждането на нова засега не им се удава. Не са в състояние да осъществят обещанията си за “борба с корупцията”, тъй като противниците им вече са техни съюзници – и затова и тя се изпари от наратива им.

Колкото повече продължи това състояние на нещата, толкова по-големи са гаранциите за политическото бъдеще на ГЕРБ и ДПС, трансформирани до известна степен, но все същото ненаказуемо статукво. Така че те дължат защита на гарантите си от ПП-ДБ.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще понесат щети заради “сглобката”, първата калкулация ще е на европейските избори. Обществото няма илюзии относно ГЕРБ и ДПС и какво се крие под евроатлантическия им брандинг.

Но идеалистите, анти-борисовците, протестиралите месеци наред срещу Пеевски през 2013-2014, през 2020-та – срещу потъпкването на правото, трудно ще се примирят, независимо от факта, че техните политически представителства ще получат дял в регулаторите и съдебната власт.

Този тип избиратели отказват да приемат компромисите, тъй като за тях политиката е въпрос на ценности, не на спазаряване. Могат ли ПП-ДБ да си върнат тези гласове? Още няколко скандала с избори като Атанасова, още разкрития като “Чаталджагейт” и загубата ще е безвъзвратна. Остава им да разчитат на геополитическа целесъобразност.

(Текстът е публикуван в euractiv.bg)


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    Сглобката ще плати сметката на Народния съд .
  • 2 Последния Софиянец

    31 1 Отговор
    Шиши ще избяга в Турция, Кирчо и Кокорчо в Канада, Тиквата в Дубай, Христо Иванов в Брюксел а троловете тук ще платят сметката.хи хи хи
  • 3 Урюрвкос

    2 13 Отговор
    така е в цивилизования свят докато в другия варварския Кабаева си пуска прахосмукачката робот да чисти два декара апартамент
  • 4 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    Чух че ДБ ще ходят сами на евроизборите.ПП само ги тегли надолу.
  • 5 Генерал Гъби Гъбев

    14 1 Отговор
    абе като си познаваме бай Ганьо Гъбара и бай Ганьо Козека, нищо чудно да си ги избере пак
  • 6 Фашкия от СДС

    9 1 Отговор
    Смърт за мутракаа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИНЖ

    5 8 Отговор
    Само празни приказки. НС и Правителството са резултат от вота на Избирателя. Какво само остроумничим??? Е.Милчева да намери някаква смислена тема, върху която да работи.
  • 9 Никой

    9 1 Отговор
    Предвожданата бяла мафия в НС от председателя на здравната комисия проф. К. А. от ГРОБ прикрива поредния скандал в правителствена болница " Лозенец ". Не , 28 пъти по скъпи лекарства ще плащаме на частните болници,а живота ни ще бъде поставян на карта. Но тъпото парче, наричано булгарин не може да го разбере. Белите престилки не плащат сметката ,ние бедния народец от скъсания си джоб я плащаме на тези хайдуци.

    Коментиран от #10

  • 10 Дивергент

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Те,частните болници, си имат собственици,които печелят от тях.Белите престилки са наети да работят за благото на собствениците.Вместо да се коментира колко точат частните болници от бюджета на социалната здравна каса просто като частници не трябва да имат право на договор с нея.Така е по света.
  • 11 Справедлив

    4 1 Отговор
    Цялата " сглобка " ще плаща с одържавяване на собствеността им и изгонване от държавата, а може и доживотен затвор.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чичо Митко

    4 5 Отговор
    Очакваше се ПП да платят сметката, но местните избори показаха друго. Това означава, че тази конфигурация на вота ще се запази. Европейското бъдеще на България е гарантирано, а това е най-важното. ДПС и ГЕРБ са чеда на руския политически инженеринг в България, но сега осиротяха и са принудени да играят по свирката на Запада. Вече технически няма как да бъдат троянски кон на Русия в ЕС. Това не означава, че са променили мафиотската си същност, но поне вече не обслужват Русия. Радев ще ръси руска пропаганда още две години и окончателно изчезва от телевизора. Възраждане на местните избори ги видяхме, че вече са по надолнището. Руското влияние се топи като пролетен сняг, което може да означава само едно - по-добро бъдеще.
  • 14 Ами да

    2 2 Отговор
    Но, бъдещето е още по лошо! Партиите в парламента са без морал! Това означава коалиция между партия на Радев, Възраждане и БСП! Герб и ДПС ще го играят мижава опозиция, а ППДБ ги няма!
  • 15 БАте

    1 0 Отговор
    Цялата работа е прах в очите ,нищо няма да се промени !! Идват нашите отиват си нашите!! Генерала каза че място има за всеки ....апропо знам да говоря искам мястото на Деса от Дулово