Last news in Fakti

30 Януари, 2024 19:00 2 678 16

Перспективата за втори мандат на Тръмп вече оформя геополитиката

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

С победата на Доналд Тръмп на първичните избори в Ню Хемпшир преди седмица това влияние само ще се увеличи

Перспективата за втори мандат на Тръмп вече оформя геополитиката - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Давос миналата седмица Греъм Алисън от Харвардския университет предизвика вълнение, говорейки за това как бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече оформя политическия избор на съюзниците и противниците. С победата на Тръмп на първичните избори в Ню Хемпшир тази седмица това влияние само ще се увеличи, пише за Atlantic Council Фредерик Кемпе, президент и главен изпълнителен директор на Атлантическия съвет.

"Някои чуждестранни правителства все повече вземат предвид в отношенията си със Съединените щати това, което може да стане известно като "Път на Тръмп" - забавяне на изборите с очакването, че ще могат да договорят по-добри сделки с Вашингтон след една година, защото Тръмп ефективно ще установи долна граница за това колко лоши могат да станат нещата за тях", пише Алисън в последния брой на Foreign Affairs.

В горната част на този списък на чуждестранни официални лица, стратегически наблюдаващи предстоящите избори в САЩ, е руският президент Владимир Путин, който изчислява, че шансовете му във войната в Украйна (която Тръмп обеща да приключи "за един ден") могат драстично да се подобрят. Това очакване кара Путин да играе за патова ситуация тази година, като същевременно залага на умората на Европа и Америка в допълнение към изборите на Тръмп, което може да доведе до победа на руския лидер след това.

"Други, напротив", пише Алисън, "започват да търсят това, което може да се нарече "застраховане за Тръмп" - анализирайки начините, по които завръщането му вероятно ще им остави по-лоши възможности и се подготвят съответно."

Причислете към този лагер Украйна и нейните европейски поддръжници и НАТО. Това има здравословна страна, тъй като европейските страни търсят по-добри начини да защитят Украйна и себе си.

Недостатъкът? Уебсайтът на предизборната кампания на Тръмп призовава за "фундаментална преоценка на целта и мисията на НАТО", така че съществуващите членове на НАТО и новите - Финландия и скоро Швеция - може да открият, че гаранциите за сигурност на алианса са по-малко сигурни.

Огледайте се по света и ще намерите десетки примери за казано за Тръмп - от въпроси, свързани с климата, до търговски въпроси, където бившият президент описва себе си като "човека на тарифите", обещавайки да наложи десет процента мито на всичко вносно.

"Тази година обещава да бъде година на опасност, тъй като страните по света наблюдават политиката на САЩ с комбинация от недоверие, очарование, ужас и надежда", пише Алисън.

Това, което той не пише, е, че може би никога в миналото съюзниците и противниците на Съединените щати не са започвали да действат толкова много време преди избори. Последователността на външната политика на САЩ през годините на Студената война се превръща в нещо от миналото.

Това, което един национален лидер в Давос ми каза, че му липсва най-много по отношение на отношенията със Съединените щати, е степента на предсказуемост, необходима за определяне на собствените политики на страната му. "Не е добро или лошо", каза той, "просто реалността е нашата отправна точка."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новини

    36 1 Отговор
    Изненада! Мария Габриел покани турския външен министър на визита у нас, а той първо отиде при Карадайъ

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Петър

    35 1 Отговор
    Прави ми впечатление, че българските електронни медии в момента леко се опитват да говорят срещу Доналд Тръмп, евентуално искам да ги предупредя да не стане като във вица със капана, вълка и заека.
    Попаднал вълка в един капан, капана бил един дълбок ров, минал заека, видял вълка в капана и започнал да се подиграва и да обижда отгоре вълка, вълка стоял и мълчал долу в капана, но заека се подхлъзнал на ръба на капана и паднал и той в капана при вълка, тогава заека казал на вълка:
    -Вълчо, ако искаш ми вервай, но дойдох да ти се извиня.
  • 3 Сатана Z

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Новини":

    Ами при кой да иде?Карадайъ е български гражданин ,а оная,Гаргамел, не е !
  • 4 НАЛОЖИТЕЛНА ДЕАМЕРИКАНИЗАЦИЯ

    34 2 Отговор
    Дончо ще промени нещата. Тагаренко да не остане безработен.
  • 5 Сатана Z

    34 1 Отговор
    Не е само Тръмп.Черна Африка излиза от летаргията:
    🇩🇪🇳🇪Германия поиска Нигер да скъса отношенията си с Русия под заплахата да затвори посолството си и да напусне страната.

    "Кой има нужда от Германия? Европейците не са донесли нищо в Африка освен експлоатацията на нашите ресурси, войни, терористи и диктатори"
    - каза ръководителят на преходния военен съвет на Нигер генерал Абдурахман Чиани в отговор на ултиматума на Берлин
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да е жив и здрав

    3 4 Отговор
    Путин.
    Всички путинисчета ура.
  • 8 инфо

    15 1 Отговор
    Само некадърните, продажни и подложени "лидери" на ЕС могат да се страхуват или притесняват от това кой ще е следващия президент на САЩ.

    Коментиран от #12

  • 9 Акула

    12 2 Отговор
    Слава на Тръмп
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Галя

    4 1 Отговор
    Приемам последни резервации за места по колесарите...
  • 12 Задунаец

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "инфо":

    Само путлерастите стискат палци за тръмпунгера. Защоро ще помага на Пу!
  • 13 Че Тръмп

    1 1 Отговор
    Ще спечели изборите няма никакво съмнение обаче светът ще се изправи пред още по-голяма неопределеност
  • 14 Фабрика на Осми

    4 0 Отговор
    Финландия и Швеция си купиха фабрика на 08.09.1944г. А за фините алкохолният туризъм в Петербург свърши.
  • 15 Лош сигнал

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Новини":

    Което е лош сигнал за доброто момче - домус. А нашите турци да си направят извод дали искат да им мирише на домус екскременти.
  • 16 безпартиен

    0 0 Отговор
    Ако изборите можеха да променят нещо,биха ги забранили!