Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 14:01 3 266 24

Убийството на Божанов: какво изплува около Нотариуса

 • мартин божанов-
 • нотариуса-
 • убийство-
 • ивайла бакалова-
 • съдебна система-
 • прокуратура-
 • бойко рашков-
 • мвр-
 • данс

Защо прокуратурата бездейства години наред?

Убийството на Божанов: какво изплува около Нотариуса - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Александър Детев

"Институциите решиха да си затворят очите. Дори много от медиите си затвориха очите. Знам, че имам забрана да ходя в по-големите телевизии", казва пред Дойче Веле Ивайла Бакалова. През 2021 година в разследване на "Антикорупционния фонд" (АКФ) бившата Мис България разказа как Мартин Божанов, който бе убит на 31 януари и бе известен като Нотариуса, ѝ е поискал "не по-малко от 100 000 евро", за да пуснат нейния партньор Веселин Денков от ареста. На Денков са повдигнати обвинения, които според него и Бакалова от една страна са политически мотивирани, от друга - са свързани с рекет към бизнесмена.

"Ивайла Бакалова дойде при нас възмутена от това, което ѝ се случва, и заедно решихме, че за да публикуваме тази история, трябва да има по-сериозни доказателства. И тя имаше смелостта да запише въпросните разговори с Мартин Божанов, с Емил Писков", потвърждава и Николай Стайков от АКФ.

През 2021 година Бакалова отива и в Министерството на вътрешните работи, където разказва подробности за случая, и споделя записите, с които разполага. В тези записи участват не само Божанов, но и адвокат Емил Писков, който е бивш служител на ДАНС и ГДБОП, както и Яне Янев, който беше съветник на Бойко Борисов за борбата срещу корупцията.

"Тя се яви в МВР, разговаряхме, после даде информация, посочи имена. Всичко това го предоставихме", разказва пред Дойче Веле бившият вътрешен министър Бойко Рашков. "После в министерството се явиха още поне 7-8 човека, които разказаха за същата схема с Божанов и с Пепи Еврото", спомня си Рашков, който в момента е депутат от ПП-ДБ.

Защо прокуратурата близо три години не реагира?

Два дни след убийството на Мартин Божанов от Софийска градска прокуратура обявиха, че срещу него се води досъдебно производство за "имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии". И че до дни щели да му повдигнат обвинение... но, уви, точно сега са го убили.

"Тъкмо са щели да го обвинят? Той години наред е плашил съдии, крал е имоти. Преди години с "Антикорупционния фонд" показахме Нотариуса, те показаха и Еврото, "Осемте джуджета". Отнемани бяха бизнеси, рекетираха семейства. И какво разследваха толкова години? Очевидно Мартин Нотариуса е имал чадър", смята Бакалова. "Въпросните групи за влияние в правосъдието не може да съществуват, без да има някаква форма на чадър над тях", смята и Николай Стайков.

Не само Бакалова и АКФ алармират за действията на Божанов и групата за натиск, която ръководи. През 2020 година на съдийката Владислава Цариградска е назначена охрана след заплахи от Божанов и хора, които се представят като близки до него. Тя гледа дело, в което той е една от страните, и отказва да си направи отвод, въпреки че той настоява. "Познавам бившата съпруга на Божанов. Те се развеждат. Гергана, втората му съпруга, и Мартин Божанов извършват измама, за да вземат къщата, която е била собственост на Мартин и бившата му съпруга Адриана", казва Ивайла Бакалова. "Съдия по делото е Владислава Цариградска, която той започва да заплашва."

Николай Стайков казва, че са получили много сигнали от хора, пострадали от Божанов. Но само правораздавателните органи могат да разследват това. "Когато проследите следствените действия по казуса Мартин Божанов, ще видите, че това е човек, чийто модел за правене на пари е свързан с влияние. Един от хората, който ни сигнализира, каза, че Мартин Божанов влиза със синя лампа в паркинга на Специализирания съд. Ние няма как да докажем тези неща, защото нямаме правомощията да разследваме. Прокуратурата може да го докаже", допълва журналистът.

Бойко Рашков коментира реакцията на прокуратурата така: "Смешно е. Като виц е. Как така тъкмо сега са заработили? На третата година? Случаят с Цариградска е преди три години и половина, а случаят с Лазаров е от 2017 година (съдия Цветко Лазаров, който също е притискан от Божанов - б.а.)".

Кои са съучастниците на Божанов?

"Обяснението е много просто: в момента от ръководството на Софийската градска прокуратура, а и над него, знаят много добре кой се е занимавал с Божанов, кой му е правил услуги, за да го улеснява да извършва такава рекетьорска дейност. Много добре знаят и затова единственият полезен ход на прокуратурата е да бавят разследването, защото иначе ще се стигне до този, който е осъществявал в съучастничество с Божанов тази престъпна дейност", коментира бившият вътрешен министър.

"В министерството (през 2021 - б.а.) се явиха още поне 7-8 човека, които разказаха за същата схема с Божанов и с Пепи Еврото. Нека не забравяме, че Пепи Еврото е кадър на Сотир Цацаров, а Сотир Цацаров е кадър на ДПС. Връзките на ДПС с прокуратурата и със съдебната власт са ноторни", казва Рашков.

"През мен и колегите ми в министерството през 2021 година дойдоха хора да се оплачат, защото очевидно преди това никой не им беше обърнал внимание - една омерта, в която вероятно участие имат и хора от МВР. Всички тези хора бяха толкова конкретни и ясни, че не виждам никаква причина едно разследване да се влачи три години. Нищо сложно няма", продължава бившият вътрешен министър Бойко Рашков. "При тази елементарност на случая има едно обяснение за мотаенето на прокуратурата - те не искат да станат публично известни онези прокурори, които са прикривали дейността на Божанов или са били негови съучастници. Пепи Еврото е вършил същата дейност. Доколкото си спомням, те са се допирали - а знаете кои са ходили в "Осемте джуджета". Има снимка на Сарафов там. Казвали са ми, че в частния клуб на Божанов пък е ходил и Гешев."

При работата си по случая АКФ се натъква на няколко препятствия - първо, клубът, свързван с Божанов, е с ограничен достъп. Второ, те нямат вътрешен човек там. "Получихме информация за всякакви магистрати, които са били там, но не можем да го потвърдим. В дейността си Мартин Божанов е имал особен интерес към няколко дела, едно от които е делото за КТБ. Затова не изключвам прокурори и съдии от това дело да са били там", казва Николай Стайков.

Той допълва: "В една система, която формално претендира за независимост, а в същото време чуваме от изтекли записи неща като "Ти си го избра" (от изтекъл разговор между Бойко Борисов и Николай Кокинов - б.а.), е ясно кой носи отговорност за неефективността и дупките в работата на системата."

"Системата е пробита, тя е проядена отвсякъде", коментира Ивайла Бакалова. "Този човек (Божанов - б.а.) 20 години мами хората и използва тази болна съдебна система, за да трупа богатство", допълва тя.

За да не е и това чудо за три дни...

Срещу партньора на Ивайла Бакалова - Веселин Денков - през годините са повдигнати няколко обвинения - за измама, лихварство и дори за подстрекателство към убийство. Бакалова казва, че той е изкуствено пришит към тези дела. Самият Денков съди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради тях. "Съдим България в Страсбург и, за съжаление, данъкоплатците ще платят за безчинствата, които бяха извършени по времето на Специализираната прокуратура и управлението на Борисов", казва бившата Мис България.

И макар сигналите и доказателствата за натиск, които Бакалова предоставя, засега да не са довели до реални последици, тя знае, че ако не беше популярна личност, вероятно отзвукът щеше да е още по-приглушен. "Когато вникнеш в дълбочина, виждаш колко е зловещо и страшно", казва тя днес. И обобщава детайлите около показното убийство на Мартин Божанов така: "Липсата на правосъдие в България и завладяната съдебна система води до това - показни разстрели, кражби на имоти, липса на милиарди от магистрали, безчинства с обикновени хора, разбити семейства, апатия и липса на желание у хората дори да гласуват."

От "Антикорупционния фонд" призоваха специална комисия в парламента да разследва случая с Божанов. "На първо място, очаквам така да избегнем обичайния начин, по който се развиват подобни случаи - да има медиен шум няколко дни, прокуратурата да обяви, че е започнала някакви действия, и след това всичко да потъне в мълчание", казва пред ДВ Николай Стайков. "Една парламентарна комисия може да избегне изключително формалистичния и целенасочено ограничен подход, който видяхме в разследването за "Осемте джуджета". Никога не беше разследвана хипотезата за организирана група за влияние в съдебната система и за престъпления срещу правосъдието", припомня той.

Бойко Рашков предупреждава, че дори да бъде свикана парламентарна комисия по случая Божанов, не за всички депутати ще е от интерес тя да свърши работа. "Навремето от ДПС наричаха Цацаров "национално богатство", те са си го избрали, заедно с Борисов. Те си избраха после и Гешев", припомня той. И насочва вниманието към работата на Инспектора към ВСС. "Инспекторът може да провери защо някои от делата се бавят необичайно дълго извън всякаква законова ритмичност и практика. Като следовател не помня да съм разследвал дела повече от 2 месеца, в много редки случаи 4 месеца, а само два пъти - 6 месеца. Ако Инспекторът към ВСС не заработи, трябва да се закрие, няма смисъл от него."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 бай ЙОВАН

  23 0 Отговор
  Така значи да си зная,изнудват ли ме гърмиш ги един по един и няма да те намерят.
 • 3 Добре дошли

  11 6 Отговор
  В канализацията на властта!
  И сега какво...?
  Един недооблажил се се жалва от тези дето са му врътнали кранчето!
  Ех, Бакалива..., колкото ти е хубостта, толкова ти е и акъла!
  Край мутрите не мирише само на ризи,
  но и на л..на! Второто е много трайно!

  Коментиран от #5

 • 4 Изплуваха

  30 0 Отговор
  Изплуваха екскременти. Най-големият такъв - Шиши.
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Тя(прокуратурата) не е бездействала

  20 0 Отговор
  Всеки прокурор който го е подкарал, един апартамент подарък си е докарал. После си е давал отвод, и света е ставал нов
 • 7 обективен

  18 1 Отговор
  Нотариуса е с ранг на Гл. прокурор , защото той е раздавал парите , и всички са го слушали!!
 • 8 Последния Софиянец

  22 1 Отговор
  Нотариуса е казал кои са му ортаците -Шиши и Гешев.
 • 9 Сокола,Прасето,Ментата, Тиквата и мн. др

  22 1 Отговор
  Цялата съдебна и държавна администрация са мафиоти, цяла България е изградена от мафиотски структури, очаква се скоро да започнат сами да се стрелят!!!
 • 10 ХА ХА ХА

  22 0 Отговор
  АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ИЗПЛУВА ТОВА , ЧЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА ! ИЗПЛУВА ТОВА , ЧЕ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ДО СЕГА СА ТЪИ ИЗЦАПАНИ СЪС ЛАЙ......НА , ЧЕ АКО СМЕНЯТ ВСИЧКИ ШЕФОВЕ НА СЛУЖБИ , СЪДИЛИЩА , ПРОКУРОРИ ! ВСИЧКИ ( УПРАВЛЯВАЩИ) ВКУПОМ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПРИ БАЙ СТАВРИ ДО ЖИВОТ !

  Коментиран от #11

 • 11 Ааааааа не !

  22 4 Отговор

  До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

  Десито Атанасова ще спаси Тиквата.....нали затуй я изпрати Боко на висока длъжност ......а уж щяха да назначават само професионалисти !!!!!!!!!!!! Смех до припадък !!!!! Тия по добре да бяха сложили магаре там по добре щеше да е !!!!!!!!
 • 12 Добре дошли

  2 5 Отговор

  До коментар #5 от "Анджо":

  Може би съм прост, защото не крада и не лъжа!
  Вероятно си прав!
  Знам, че е сладко да се бърка в кацата с мед,
  ама поне да не се опкакват после!
  Че това е по-грозно и вулгарно от самото крадене!
  Бакалова ми прилича на онези медийно популярни жени, които изведнъж се сещат, че някой е злоупотребил с тях в началния им път!
  Абсолютно преднамерено и доброволно от тяхна страна!
  Лицемерие и двоен стандарт!
 • 13 БеГемот

  12 2 Отговор
  Изплуваха л айн.ат.а на евроатлантизма...еманация на лицемерието и некадърността!

  Коментиран от #21

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 резервист

  7 0 Отговор
  Защо да се гоним, като ще се хванем! Прокуратурата пищи всеки път когато и се търси сметка за нещата които прави. Настоява да бъде независима. Това обаче не означава безнаказана! Със сигурност има нарушения на правилници и закони, за да се стигне до това съдия да бъде заплашван, да му бъде назначена охрана, а хората които го заплашват да не бъдат разследвани и санкционирани. Много е лесно да се открие кой се е занимавал със случая, какво е свършил или не е свършил и да му се потърси сметка. Само че всичко трябва да стане публично, за да не шикалкавят. Това е шанс да се разплете чорапа. А да ви видим сега!
  Тръгнали шпиони да ловят, а кочинката им вони та се не трае!
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Ти да видиш

  12 0 Отговор
  Добре де,тоя човек не е извършвал тези деяния от вчера! Това нещо го е вършил,до колкото разбирам от години! Как така се задействаха службите едва когато беше убит? Колко още има такива като него? Нали ,,правосъдната и правовата система защитават обикновените хора???!!!! Как да се защитим от такива като всичко е гнило? Кво се случва бе хора?

  Коментиран от #20

 • 18 бай Иван

  5 0 Отговор
  Мога да се хвана на бас ,че всичко ще затихне тихо , тихо. На мястото на Божанов и Пепи Еврото ще се появят нови посредници и всичко ще си продължи по старому. На каквото искате ще се хвана на бас ,че нито един прокурор, следовател, съдия, полицай от по висок ранг няма да бъде осветлен по схемите на Божанов.Казвам няма да бъде осветлен, но може тихомълком да накажат някой с нещо лекинко ,да го преместят някъде но няма да го обявят .
 • 19 Ний ша Ва упрайм

  2 0 Отговор
  противна муцуна! Дайте ми началниците на тоя!
 • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

  7 0 Отговор

  До коментар #17 от "Ти да видиш":

  Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
 • 21 Да ти кажа..

  1 1 Отговор

  До коментар #13 от "БеГемот":

  На евроатлантизма викаш.. ти ако знаеш какво става в руский мир, ич немаше да се обаждаш... наскоро заловиха един треторазряден депутат от Думата, с пълна стая с каймета..а какво ли притежават по-големите от него..Да не говорим за лорд мера на Екатерининбург, с кражби за 3 трлн(ТРИЛИОНА) рубли..
 • 22 Ттгнт

  3 0 Отговор
  А на бас че нищо няма да изплува...шиши ще каже какво ще изплува и който не слушка ще го изкара на светло по бтв
 • 23 феноменалния хидроинженер

  3 0 Отговор
  Сутрин ,обед и вечер само ДПС ! Да ни е добре. И джудже до джудже,докато търпи населението. Както казваше един циганоид, който владее прокуратурата ,той владее държавата. Гнусотии за които не си струва да се коментира.
 • 24 КУЧЕТО Е В БАНКЯ

  1 0 Отговор
  Липсата на правосъдие в България и завладяната съдебна система води до това - показни разстрели, кражби на имоти, липса на милиарди от магистрали, безчинства с обикновени хора, разбити семейства, апатия и липса на желание у хората дори да гласуват, А СТОПАНИТЕ В ПАРК ХОТЕЛ ,,,,,,