Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 19:00 2 612 31

Икономиката в Германия: скъпа, бюрократична, мудна

  • германия-
  • икономика-
  • ес-
  • инфлация-
  • рецесия-
  • труд-
  • заплата-
  • работа-
  • германци

Надеждата, че през 2024 г. германската икономика ще се съвземе, се изпари

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германската икономика боледува. Цялата страна страда от прекомерна бюрокрация, липса на работна ръка и специалисти, прекалено скъпа енергия. Стига се дори дотам, че някои фирми изнасят производството си не някъде в Източна Европа или в Азия, а в съседна Швейцария, която е една от най-скъпите страни в света. Такава стъпка е замислил например производителят на моторни резачки „Щил“. Председателят на борда на компанията Николас Щил казва в интервю за обществената медия АРД, че въпреки високата цена на труда в Швейцария производствените разходи са по-ниски - просто защото там данъците и таксите са по-ниски, а енергията не е толкова скъпа.

"Болният човек на Европа"?

Стопанската криза може да се наблюдава навсякъде. Германските концерни уволняват хиляди работници, като тези дни особено често се цитира примерът с реномираната фирма за бяла техника „Miele“, която изнася част от продукцията си в Полша. Германия внезапно се превърна в „болния човек на Европа“ - в почти всички съседни страни икономиката върви по-добре отколкото в Германия. В годишния икономически отчет на правителството на 176 страници четем за неблагополучията на тукашната икономика. И най-вече: за снижената от 1,3 на 0,2% прогноза за икономически растеж през тази година.

Е, има и добри новини. Инфлацията рязко се свива: от средно 5,9% миналата година на очаквани 2,8% тази година, което ще позволи през лятото отново да се свали водещата лихва. Така кредитите ще поевтинеят, което пък ще мотивира производителите. Очаква се и ръст на износа. Освен това, въпреки новините за уволнения в някои големи концерни, пазарът на труда като цяло е стабилен.

В Германия работят 46 милиона души, тази година това число дори ще нарасне, а в почти цялата икономика се търсят специалисти и квалифицирани работници. Ръстът на заплатите през миналата година позволи на хората да потребяват повече, макар че те не го правят в очакваната степен. Според икономистката Алмут Балеер хората просто изпитват чувство на несигурност в момента.

При представянето на годишния икономически доклад министърът на икономиката Роберт Хабек от партията на Зелените призна, че картината „дава повод за загриженост“ и не премълча вината на тройната коалиция с многобройните ѝ вътрешни противоречия. Той посочи и част от причините: геополитическата криза, невижданият спад в световната търговия, загубата на покупателна способност заради инфлацията, високите лихви.

Нужда от кадри има навсякъде

Най-много сили трябва да се хвърлят за премахването на бюрократичните препятствия и осигуряването на квалифицирана работна ръка, ясно каза Хабек. Даже не само на квалифицирана: „Нужда от кадри има навсякъде“, каза той. Ако се намерят хора за свободните близо 700 000 работни места, това ще тласне икономиката нагоре.

„Имаме нужда от цялото възможно знаене и можене, от всички ръце и глави, от всички таланти и способности“, казва Хабек. Той добавя, че на жените трябва да се предлагат по-добри условия на труд, да се привличат и повече пенсионери, да се внасят специалисти от чужбина, по-добре да се интегрират бежанците в страната.

Министърът на финансите Кристиан Линднер от либералната СвДП добавя, че на германската икономика ѝ липсва динамика, че страната изостава икономически според международните изследвания. Според критиците обаче правителството все още не действа достатъчно решително за преодоляване на кризата. Да, кабинетът прокара през Бундестага пакет с мерки за подпомагане на икономиката, но в момента законопроектът е заседнал в горната камара на парламента, Бундесрата, защото опозицията го гледа под лупа. Клеменс Фуст, президент на авторитетния икономически институт ifo, коментира, че пакетът е крачка в правилната посока, обаче засега е просто „капка в морето“.

Трудът за много хора не е рентабилен

Опозицията критикува нерешителността на кабинета. Заместник-председателят на фракцията на ХДС Йенс Шпан твърди, че настроението в икономиката на страната е като във Великобритания след Брекзита и рекламира план от 12 точки, който неговата партия миналата седмица предложи на правителството. Той предвижда да се ограничат социалните разходи на предприемачите, но и да се насърчава упражняването на труд. Както обяснява икономистът Фуст, в момента за много хора просто не е рентабилно да се трудят на пълен работен ден. В Германия от доста време се спори около това: социалните помощи са в такъв размер, че много хора ги предпочитат пред обложеното с високи данъци и такси заплащане на труда. Фуст призовава по-добре да се синхронизират социалната и данъчната системи.

Правителството е в дълг към избирателите по още няколко позиции, от които пряко зависи икономиката. Както признава министър Хабек, цените на енергоносителите все още не са на онова приемливо ниво, където би искал да ги види кабинетът. А изграждането на по 400 000 нови жилища годишно се оказа чиста химера – тройната коалиция от социалдемократи, Зелени и либерали вече трета година не може дори да се доближи до тази цел.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофилска България

    10 25 Отговор
    НЕ подкрепи днес протеста на украинците в София!
  • 2 Германия е "окупирана" от маскали

    9 32 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. След работа излизат, развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!
  • 3 Иго

    37 5 Отговор
    Много точно! Днес се видях с мой познат завърнал се от Германия!! Младият човек бил преди години там и се завърнал доволен! Сега казва той е пълен хаос ,безработица ,мизерия!! Нека малоумника Шолц дарява оръжие за украинските фашисти! Европа е приключена ,а днес европейските недоразумения пишман политици се кълнат във вярност в Киев на престъпника наркоман зелен!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Калпазанин

    15 3 Отговор
    И това заглавие (щото аз псалмите на ДЗ не ги чета) от същото дз, нищо ново, да си враг на фащ е опасно а да си приятел е фатално, жалко. Но швабите ще трябва да го разберат по трудния начин
  • 6 Ами да....

    11 20 Отговор
    Криза е, много икономики боледуват по света, и германската също, но кризите идват и си отиват, след ВСВ рухналата германска икономика за десет години става трета икономика в света, и германците са еталон в Европа за висок жизнен стандарт, социални придобивки, износител на високотехнологични продукти със световно качество, а през това време "великите" победители от ВСВ тънат в мизерия и беднотия, нисък жизнен стандарт, вековна технологична изостаналост от Запада, един невеж и изостанал народ, избиван и тероризира от своите управници, народ без бъдеще, народ за който насилието, убийствата и кражбите са нещо нормално и позволява да бъде безропотно изпращан на заколение.... 😁 хайде сега да оплачем Германия🤭😁

    Коментиран от #14

  • 7 Факт

    17 6 Отговор
    Германия дължеше възхода си на дизела и Пиех.Пиех умря като се самоуби пред жена си в Мюнхенски ресторант 2019-та дизела умря продажбите му са изравнени с ешектричките в Европа а никъде освен ЕС не се и купува.Скоро следва смъртта и на уродливото творение на Бисмарк наименовано Германия.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гориил

    19 5 Отговор
    Без веене на руския стартов флаг Германия никога няма да се възстанови. Това се предопределя от съвременната технологична структура. Русия знае и разбира всички слаби места на германската икономика.Освен това изолацията на Европа нараства. Традиционните търговско-икономически партньори на Европа напоследък внимателно се застраховаха срещу банкови и застрахователни рискове, без да се доверяват на европейските лидери и управляващите политически партии.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Объркано Атлантиче

    24 2 Отговор
    Европейската централна банка приключи годината със загуба за първи път от 20 години.
    Санкциите работят.
  • 12 ха, ха, ха

    6 18 Отговор
    "Икономиката в Германия: скъпа, бюрократична, мудна"
    А в Русия е свободна, евтина и бърза нали?

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Калпазанин

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ами да....":

    И щеше да си бъде, ама нали си имат окупатори все както обича да пише mara простото. Та покрай тях ще теглим и ние

    Коментиран от #16

  • 15 Тома

    19 4 Отговор
    Ами като няма евтини горива и газ от Русия така ще бъде
  • 16 😉........

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    Тези "окупатори" направиха западна Европа богата, демократична, социална и просперираща, а "освободителите" направиха източна Европа бедна и изостанала диктатура, виж България как остана след твоите освободители.
  • 17 😉........

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "ха, ха, ха":

    Цъфтят и връзват на туй отгоре, и една копейка няма там, да работи, учи и живее в руският рай, всички копейки които познавам работихме и страдахме в западният ад🤭
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мхм

    0 0 Отговор
    Хай хкк
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Запознат

    8 2 Отговор
    Германия е силна само когато паразитира на гърба на други държави, четете история бе господа публицисти. Само грабежа и фашисткото мислене ги е правило държава. И тук не говориме за плюене ,а само факти от исторически план.
  • 31 някой

    2 1 Отговор
    Дори в добрите си години , германската икономика типично по германски , е така разчетена , че да цепи пфенинга (евроцента ) на 4 . Като излишъците да отиват в държавата , чрез големите германски данъци. И германската икономика просто не може да просъществува , в условията на високи базови цени , на структоро-определящите материали , суровини , енерго-носители. В същото време други мощни индустриално-развити центрове не познават този проблем , и бълват конкурентна продукция , на двойно по ниски цени. В икономиката , тези процеси , са като верижна реакция , предизвиквайки фалити по цялата верига .