Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2024 06:01 1 769 17

"Да останем е въпрос на достойнство": три истории от Русия

  • русия-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • путин-
  • кремъл-
  • украйна-
  • война-
  • достойнство-
  • репресии

Хиляди правозащитници и доброволци остават в Русия и продължават дейността си - въпреки репресиите

"Да останем е въпрос на достойнство": три истории от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От февруари 2022 г. до днес властите в Русия са задържали около 20 000 души и са образували почти 900 наказателни дела за антивоенни прояви. Данните са на правозащитния проект "ОВД-Инфо". Въпреки това в страната все още остават да живеят хиляди правозащитници и доброволци, които не подкрепят войната на Русия срещу Украйна и дори се съпротивляват. Ето какво разказаха на ДВ трима от тях:

Ануш: На съдебни заседания с клоунски нос

Още новини от Украйна

До началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна 36-годишната Ануш Панина от Санкт Петербург се е занимавала дългогодишно с йога, масажи и танци. "Добре тренирана съм да се справям със стреса", казва тя. Преди 5 години жената принципно е била "извън политиката", разказва тя. Вниманието ѝ обаче било привлечено от масовите протести в Беларус през 2020 г. и отравянето на опозиционера Алексей Навални. Ануш няколко пъти е задържана и глобявана за участие в антивоенни протести. Въз основа на този си опит тя публикувала своя дневник.

Желанието ѝ да помогне на останалите руснаци, оказали се под ударите на репресивната машина, я отвеждат в руските съдилища като част от публиката на съдебните процеси. Неотменим атрибут в нейните кампании е клоунският нос, който тя си слага в края на заседанията, след като присъдата вече е ясна. Този пърформанс, надява се тя, може да подкрепи и подсъдимите, и публиката, и всички като цяло: "Повечето от тези, които работят в съдилищата, живеят в зададени рамки. Затова аз искам да добавя въздух."

Ануш Панина изчислява наум, че от 2022 г. е присъствала вероятно на повече от 200 съдебни заседания по дела, заведени по член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация, касаещи "фейкове" за руската армия. Жената разказва, че вече два пъти се е явявала като адвокат. "Това е моята гордост", признава Ануш. С течение на времето момичето станало разпознаваемо за съдебните служители. На едно от неотдавнашните заседания искането на съдията да изведат Ануш от съдебната зала не било изпълнено. В крайна сметка процесът бил отложен за друг ден.

През ноември 2023 г. момичето било задържано в сградата на съда по време на процеса срещу художник. Съдебният пристав решил да състави протокол за нарушение, извил ръката на Ануш и я отвел в една от стаите. След това тя била откарана в болница с травма. На тръгване тя подхвърлила на съдебния пристав, който я бил задържал: "Надявам се, че сте малко по-щастлив". Той ѝ отговорил отрицателно. В началото на тази година същият човек бил намерен мъртъв недалеч от сградата на съда. Според версията на разследващите 33-годишният мъж се е самоубил. Момичето не изключва някои съдебни сътрудници да страдат от вътрешни противоречия.

След година и половина, през които се разхождала из различни руски съдилища, Панина се чувства емоционално изтощена. Но смята да продължи да го прави. "Да остана в Русия - за мен това е въпрос на достойнство", обяснява тя.

Наталия, която помага на украински бежанци в Русия

От първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия Наталия (името е променено по молба на събеседничката - бел. ред.) приютява в дома си в Санкт Петербург приятели от Украйна. От разговорите си с тях тя осъзнала, че стотици хиляди се сблъскват със същите проблеми и решила да се включи в доброволческо движение. Сега работи в склад за хуманитарни помощи и помага на хората да стигнат до лекари и психолози. Украинските бежанци в Русия получават еднократна сума от 10 000 рубли, след което трябва да се издържат сами, разказва Наталия. Според нея на пенсионерите им е най-трудно.

По думите ѝ през последните две години потокът бежанци към Русия е намалял. Размерът на редовните дарения - също. Същевременно възрастни хора и такива с увреждания продължават да бъдат докарвани от териториите около фронта в Украйна, някои от тях в медицински автомобили за реанимация.

Наталия също изключва възможността да емигрира.

Антон - защитникът на протестиращи

Антон Аптекар е адвокат на 27 години. С правозащитна дейност започва да се се занимава месец след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава руските съдилища вече масово подпечатвали присъди за участие в антивоенни митинги и демонстрации.

Юристът разказва, че в първото си дело е трябвало да участва като стажант - заедно с по-опитен колега. Но в общата суматоха така и не се срещнал с него. В същия ден сам защитавал жена за участие в антивоенен митинг.

Повечето от подзащитните на Аптекар са били признавани за виновни по административен член за "дискредитация на армията" или нарушение на правилата за провеждане на митинги и получавали минимална глоба. По-често обаче съдилищата дори не вникват в същността на новите закони. Един от клиентите му е бил признат за виновен за уронване престижа на руската армия, тъй като е протестирал с плакат с надпис "Фашизмът няма да мине".

Напоследък, казва адвокатът, участието в съдебни процеси по обвинения за участие в митинги и други антивоенни прояви е сведено до минимум. Причината е, че малко хора в Русия се осмеляват да протестират.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 9 Отговор
    Тези които са против войната да ги пратят в България да видят как се гаврят с нас окупаторите и веднага ще се запишат доброволци за фронта.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Българин

    21 5 Отговор
    Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че страната му ще изпрати 18 милиона долара в помощ на Африка, вместо да финансира Украйна . Той направи съответното изявление на среща с външния министър на Чад Салех Анафис, съобщава EADaily

    Коментиран от #14, #16

  • 3 Късогледи Запад-нали!!!

    23 9 Отговор
    Запад-налите евроатланти, продължават да дават трибуна на по-малко от 1% от руското общество!! На про-западни лумпени, предатели на Русия, получаващи парички от Сорос и НПО!! До тези лумпени свършва влиянието на Запада в руското общество!! Мислят горките, че руснаците ще забравят зулумите от 90-те г., вършени от същите тия и довели Русия до прага на пропастта!!! Да, ама не...!!!

    Коментиран от #10

  • 4 Говорит Москва

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На окупаторите паметника го махнаха

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Говорит Москва":

    Скоро ще го възстановят и на него Тиквата и Доган ще посрещат братушките а мен полицията пак няма да ме пуска там .

    Коментиран от #15

  • 6 На здраве

    10 9 Отговор
    "Хиляди правозащитници и доброволци". Нормално. В здравия човешки организъм също има хиляди патогени предизвикващи туморни образования. Затова има и човешки съпротивителни сили и витамини.
  • 7 Марин

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тези “съпротивляващи се" на войната руснаци са , потенциални членове на партии на наш Киро и Ристо , но понеже са150 милиона и предателите са повече .
  • 8 DW Плюене по Русия от Сутринта!!

    14 6 Отговор
    Фейкове и Маниполации!? Няма смисъл да се чете! И са "залепели" и Някойси Ал, Стрелников!! Едвали някой чете подобни Фейкове!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В просия е останало точно 1%

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Късогледи Запад-нали!!!":

    общество. Останалото са сдружени оркски кланове и обединени крепостници със смазано от самогона и пропагандата съзнание, но с липсващ акъл. Та, да, прав си.
  • 11 Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га

    9 1 Отговор
    За Наталия не ства ясно какво лошо има да помага на бежанци от Донбас . За тях и преди 2022г не е било по различно защото Донецк ,Горловка и пр винаги са били под обстрел и загиваха мирни жители включително и деца . Всъщност след кошмарни 8 години Путин най накрая се реши (газовите потоци до този етап бяха по важни ) макар и с голямо закъснение да денацифицира и демилитаризира Бандеровска Украйна . Ако беше ударил като американците Херошима и Нагасаки войната щеше да е приключила на 2 ден и с вероятно с много по малко жертви .
  • 12 Сами си казват

    10 1 Отговор
    Поне разбрах защо Навални се върна в Русия. Пари не им отпускат, ако не си в Русия да мътиш водата.
  • 13 Евро робски

    8 1 Отговор
    Разбрах защо нямат тумби с мигранти, защото им плащат еднократно, след което трябва да работят за да се издържат. А мигрантите в България получават повече от работещ българин, когото дерат още с данъци и осигуровки,а укропитеците си живеят по хотелите на морето безплатно.
  • 14 Лудия касапин

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Да,дариха ги на страна в която в момента се извършва военен преврат. И сам може да се сетиш,какво ще се купят с тези пари. Не ги дават на украинците да се защитят от агресора, ама ги дават на поредния луд африкански диктатор,да избива собствения си народ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Яни.

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Пари хвърлени на вятърът. Маймуната нео от ЧАД не иска да става човек.
  • 17 Ануш

    0 0 Отговор
    Освен с йога , масажи и танци се занимавам и с най-древната професия! Човек все от някъде трябва да си изкарва хляба!:)