Last news in Fakti

4 Март, 2024 19:48 2 752 238

Трети март и "Освобождението": какво празнуваме на тази дата

  • 3 март-
  • освобождение-
  • османска империя

Александър Андреев разговаря с историка и преподавател в Нов български университет Стефан Дечев

Трети март и "Освобождението": какво празнуваме на тази дата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 3 март 1878 две империи - Руската и Османската - подписват мир. Там даже няма български участници. Основите на българската свобода са положени 2 години по-рано - на 20 април 1876 г. Историкът Стефан Дечев пред ДВ:

Александър Андреев разговаря с историка и преподавател в Нов български университет Стефан Дечев:

*****

Г-н Дечев, Какво точно се е случило на 3 март (19 февруари) 1878 година?

Стефан Дечев: Подписва се предварителен мирен договор между Руската и Османската империя. От руска страна подписи слагат граф Николай Павлович Игнатиев и Александър Нелидов, а от турска - външният министър Савфет Мехмед паша и посланикът в Германия Садулах бей. Предвижда се създаването на автономно, трибутарно княжество България. Веднага се вижда, че границите му се разминават с договореностите на Русия от преди войната, приети с Райхщатското споразумение и Будапещенската конвенция, според които няма да се създава голяма държава. Но месец по-рано, на 19 януари, в Одрин Русия поставя пред османските представители и т. нар. „Основи на мира“, след което се сключва примирие. Още това Одринско примирие предвижда създаването на единно автономно българско княжество, следвайки границите, очертани за двата автономни български вилаета от Цариградската посланическа конференция от края на 1876 – единият с център Велико Търново и другият с център София.

Значи „Санстефанска България" се споменава още преди Сан Стефано?

Дечев: Да. Заедно с това в неговия чл. 8 замисленото Княжество България се поставя под най-малко двегодишна руска окупация. Иначе предварителният договор от Сан Стефано е подписан на 19 февруари/3 март, защото това е ден на възкачването на руския император Александър II на престола в Петербург, от което се навършват 23 години. Граф Н. П. Игнатиев забавя нарочно сключването на договора, за да стане то точно на тази дата в чест на монархическата особа. Затова от 1880 г. денят започва да се отбелязва като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключението на Санстефанский мир“. От 1882 г. първата половина на формулировката отпада, а от 1888 става „Ден на Освобождението“. Нека да припомня, че бунтът, довел до българската свобода, избухва на 20 април 1876 година. Българската държава пък се появява с гласуването на Търновската конституция от Учредителното събрание във Велико Търново на 16 април 1879 г. Трети март е наложен за национален празник с указ на председателя на Държавния съвет Петър Младенов от 27 февруари 1990 г. и гласуване на последния тоталитарен, тодорживковски парламент от 5 март 1990 г. Опозицията го прие тогава, макар и не с голям ентусиазъм, за да се отърве България по-бързо от 9 септември.

Защо при подписването в Сан Стефано няма български участници? Хиляди българи все пак са загинали в сраженията.

Дечев: Да, самите българи дават жертви по време на войната. Съществува и българско опълчение, което се сражава, особено на Шипка. Но българското опълчение е военно съединение в състава на самата действаща руска армия и под руско командване. Що се отнася до Българското централно благотворително общество (БЦБО), представителството, обявило за своя цел създаване на българска държава с монархическа форма на управление, то е разпуснато и прекратило дейността си още след обявяването на самата Руско-турска война. В нейния ход и след примирието и мира управлението на завзетите от руската войска територии попада в руски ръце. Дори и по-късно, когато страната е разделена на губернии със съответните губернатори и вицегубернатори, българското участие започва едва на ниво вицегубернатори и по-надолу. Всъщност и през следващите години, та чак до Съединението от 6 септември 1885 г. и политическата криза от 1886-87 г., освен разигравания публично политически театър в Княжество България и Източна Румелия, ясно може да се проследи една, според днешните разбирания, задкулисна власт, базирана в Петербург, в Азиатския департамент там, както и в руското дипломатическо агентство в София и руското консулство в Пловдив. Тя спекулира с популярните сред българското обществено мнение идеи за „непокътната Търновска конституция“ и „Съединение на Княжество България с Източна Румелия“, но не работи реално за осъществяването нито на едната, нито на другата. Дори напротив – действа в руски имперски интерес, за изменение на конституцията в реакционен дух и за предотвратяване на всякакви непосредствени стъпки към осъществяване на Съединението.

Вие споменахте двете други споразумения, за които малко се говори: Райхщатското споразумение и Будапещенската конвенция. В Сан Стефано обаче Русия нарушава обещанието си на Балканите да не възниква голяма славянска държава…

Дечев: Сключеното на 26 юни 1876 г. Райхщатско споразумение между Русия и Австро-Унгария е част от подготовката на предстоящата Руско-турска война. От руска страна в преговорите участват императорът Александър II и министърът на външните работи Александър Горчаков, а от страна на Австро-Унгария - император Франц-Йосиф и министърът на външните работи граф Дюла Андраши. Решава се, че ако бъдещата война доведе до някакви териториални промени, трябва да се изключи каквото и да било създаване на някаква „голяма компактна славянска или друга държава."

На практика великите сили се договарят предварително, така ли?

Дечев: Да. Другото важно споразумение между Петербург и Виена като част от подготовката на бъдещата Руско-турска война е Будапещенската конвенция от 3 януари 1877 г. Преговорите са водени от руския посланик Евгений Новиков и австро-унгарския външен министър граф Андраши. Потвърждава се ангажиментът на двете страни да не се създава след войната голяма компактна държава на Балканите. През април 1877 г. се взема окончателно решение за обявяване война на Турция. Александър II го разглежда като изпълнение на дълг пред Русия и пред Европа. В този смисъл противопоставянето между двете, което направи преди няколко години руският патриарх при посещението си в България, съвсем не е точно.

Да поговорим за думата „Освобождение“. Защо Русия води толкова войни срещу Османската империя през 19 век?

Дечев: Причините за руската външна политика са много и в сложно съчетание помежду си. Че в дъното им седят имперски амбиции е вън от съмнение. Че приближаването и завземането на Цариград и Проливите е една от тях – пак няма никакво съмнение. В същото време има и панславистки империализъм, но и хуманни идеи да се помогне на братски народ, който е клан там на Балканите. В това отношение и императрицата Мария Александрова играе важна роля. Иначе през годините термините „Освобождение“ и „Освободителна война“ са поставяни много под съмнение. Първо това се прави нерядко по времето на управлението на Стефан Стамболов между 1886 и 1894 г. После през 1904 г., когато пише първата биография на Гоце Делчев, Пейо Яворов още в първите редове говори за „така наречената Освободителна война“. И все пак, дори и когато по времето на Стамболов се публикува книга с документи, разкриващи задните и завоевателни цели на Русия, заглавието гласи: "Документи из секретните архиви на руското правителство. Политиката на Русия към България от Освобождението до сега”.

А „Цар Освободител"? В България все още много хора мислят, че е заради освобождението.

Дечев: Не, то е заради обявения отново на 19 февруари/3 март 1861 г. закон за премахване на крепостното право в Русия и предвидените процедури в него за оземляване на селяните в империята.

Какъв е интересът на Русия от една силна България на Балканите?

Дечев: Да, Русия има интерес от една силна България на Балканите, която обаче няма своя външна политика. Така е до Съединението от 6 септември 1885 г. Когато нещата се променят, Русия намира начин да използва вътрешни сили, които да организират на 9 август 1886 г. преврат срещу княз Александър I. Малко известно е, че в навечерието му цанковисткият и русофилски вестник „Светлина“ препечатва голямо интервю на самия граф Игнатиев пред сръбски вестник, в което ратувалият за „Санстефанска България“ се обявява против осъщественото месеци по-рано Съединение.

Каква всъщност е ролята на граф Игнатиев?

Дечев: Обикновено „Санстефанска България“ наистина се представя като изключително творение на граф Николай П. Игнатиев. И той действително играе важна роля в преговорите около мира. Това лесно се превръща в обвинение, че еднолично е нарушил предварителните ангажименти, поети от Петербург. И първоначалният руски план наистина е свързан с осъществяване на ограничена военна демонстрация до Стара планина. Негови привърженици са най-вече императорът Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков. Когато обаче се обявява войната, ентусиазмът обхваща и руските управляващи среди. Затова на важния Военен съвет, провел се в Плоещ на 6 юни 1877 г., дори умереният и въздържан военен министър Дмитрий Милютин вече подкрепя граф Игнатиев във възгледа след войната България да не се дели по Балкана. И ако преди началото на военните действия промените са резултат от еуфорията, то в техния край думата си казват постигнатите успехи на фронта и обстоятелството, че руската армия се намира вече до османската столица. Но и това е само за кратко. Към април 1878 г. за всички става ясно, че Райхщатското споразумение и Будапещенската конвенция правят Санстефанския предварителен договор невъзможен за осъществяване като окончателен текст.

Защо другите велики сили блокират постигнатото съгласие и налагат Лондонското споразумение, а после и Берлинския договор?

Дечев: Държавата България, която всички велики сили тогава разглеждат като пионка на Русия и нейната външна политика (и до 1885 г. това наистина е така) има излаз на Егейско море и достига до Прищенския санджак. За другите сили тя е неприемлива в тези граници, още повече при наличието на споменатите споразумения от Райхщат и Будапеща. Ето защо се сключва Лондонското споразумение от 18 (30 май) 1878 г. между Русия и Великобритания за изменението на Санстефанския предварителен договор.

Интерпретациите на историята от онези времена продължават и досега.

Дечев: Случилото се между 19 февруари/3 март 1878 г. в Сан Стефано и 1/13 юли 1878 г. в Берлин изгражда за десетилетия напред един български исторически разказ, който и сега се ползва за антиевропейски цели. Това е разказът за една голяма България след Сан Стефано, която е разпокъсана в Берлин от „западните държави“. През годините на комунизма дори ги наричаха „западните капиталистически държави“, а в днешна Путинова Русия и с езика на партия „Възраждане“ виновна била Европа. Любопитен факт е, че по време на Втората световна война, особено в началото, след включването на България на страната на Третия райх, дори един Симеон Радев обръща внимание как разделението не е станало в Берлин, при по-сетнешните ни германски съюзници, а още преди това в Лондон, на който пък сме обявили вече война през декември 1941 г. И още нещо интересно: по радиостанция „Христо Ботев“ от Москва Вълко Червенков изказва съжаление, че въпросната статия е написана именно от автора на прекрасната и според самия Червенков книга „Строители на съвременна България“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    84 18 Отговор
    Толкова много хора на Шипка не е имало от времето на Ковида

    Коментиран от #2, #7, #28, #68

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    76 13 Отговор
    Вие празнувате победата на Русия във войната срещу европейско-турската коалиция, която искаше България да се присъедини завинаги към Турция.

    Коментиран от #24

  • 4 мда

    80 20 Отговор
    АХ вие разни набедени историци. Предатели сте вие

    Коментиран от #17, #29

  • 5 Смях в залата

    72 13 Отговор
    ПП(продължаваме пропагандата)
    Айде у лево!
  • 6 Провинциалист от провинция Тракия

    56 3 Отговор
    Празнуваме идеята за голяма България. Така, както ценим Левски за идеите му. И при двата примера реализация няма. Страшното е, ако загърбим идеите.
  • 7 Стариа Софеанец

    7 26 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Оцеляхте ли от бомбаНдировките от Шахедите ?! И що се биете у трамваите ве ... 🤭😁

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гориил

    77 14 Отговор
    Победата на Русия се състои в признаването от европейските сили на свободата и независимостта на България. Без Русия отдавна щяхте да сте станали турска провинция.

    Коментиран от #23

  • 10 гост

    64 11 Отговор
    Целия материал е типичен пример какви манипулации могат да се направят с историческата истина. Историческата истина, като всяка истина е въпрос на гледна точка, а тя от своя страна зависи от това кой плаща ! "Корифеите," псевдо историци от соросовия "университет" стигнаха до там, че починалия "професор" Цанков си изля душата: "По добре българите да бяха останали под турска власт, така щяха да имат огромния пазар на империята, от колкото да ги освободи Русия!". А Действията на Митхад паша за създаване на ОТОМАНСКА НАЦИЯ ???

    Коментиран от #90

  • 11 име

    53 8 Отговор
    Колкото повече сглобката затъва в корупционни схеми, не изпълнява предизборните обещания, толкова повече безгръбначни ще лазят по медиите да ни обясняват колко разделени се чувстват, как им пречат паметници, дати, история, Русия, комунисти, ДС и т.н.
  • 12 !!!?

    20 22 Отговор
    Чии е "3 март" - Български или на РФ !!!?

    Коментиран от #19, #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    7 22 Отговор

    До коментар #7 от "Стариа Софеанец":

    На Шипка имаше ПВО и свалиха два дрона пуснати от Възраждане.Единият падна в публиката.

    Коментиран от #66

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ха Ха

    11 39 Отговор

    До коментар #4 от "мда":

    Ти имаш ли една прочетена книга, че да коментираш учени хора, защитаващи тезите си с факти и документи?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сократ

    46 9 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Български разбира се. За Русия е поредна военна дата. За Русия е нищо съществено. За разлика от България. Тогава България отново е държава.

    Коментиран от #78, #81

  • 20 Гориил

    58 10 Отговор
    През 1878 г. Русия освободи мястото на България в семейството на европейските държави. Европейските страни бяха бесни на Русия.

    Коментиран от #27, #46, #149

  • 21 Препоръка

    53 6 Отговор
    Сайта ви да се преименува на Дойче Веле. Ще ви плащат в евро.
  • 22 1020

    60 9 Отговор
    Удивително е упорството, с което българи-изменници се опитват да заличат важните за българите исторически факти. Със зловеща настойчивост дълбаят грозна забрава и омерзение в собствения си народ за пустите па ри. Отвратително!
  • 23 А бе

    11 24 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Свободата и независимостта на българите са признати още след Априлското въстание, ама господарите ти не искат да знаеш такива работи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Образовам неграмотни русофили

    13 42 Отговор
    Нова България след „асвабадителите“ 1878 г . е построена от чехи, австрийци, немци, французи и т.н., но не и от руснаци !

    Коментиран от #32, #40

  • 26 Някой

    43 10 Отговор
    Пропагандата не спи, а и няма почивен ден!
    Как нямахте поне малко достойнство? Да се спрете поне за няколко дена около националния празник на България? По-долни същества от провалите се българи, няма а те не са малко. Хич даже!

    Коментиран от #73

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тогава са се били по нашите земи

    10 33 Отговор

    До коментар #4 от "мда":

    украинци, фини, шведи, унгарци и т.н. но не и руснаци. Точно какт сега в Украйна. Руснаците пращат за пушечно месо от всички други републики в състава на РФ, но не и руснаци. Само росияни.

    Коментиран от #47

  • 30 Гориил

    33 5 Отговор

    До коментар #27 от "Неграмотник":

    Франция и Англия не смятат България за европейска страна до 1877 г. и дори успяват да подпишат споразумение по този въпрос с турския султан.Вашето място беше в Азия.
  • 31 DW -"БЪЛГАРОЛЮБЦИ"

    13 5 Отговор
    $ащ у$ВОБОДИ Б€ЗПЛАТНАТА нато($ащ) БАЗА "Б У Л Г А Р И $ Т А Н " ОТ БЪЛГАРСКО ВЛАДИЧЕСТВО!
  • 32 Някой

    25 4 Отговор

    До коментар #25 от "Образовам неграмотни русофили":

    Даже не се усещаш как помагаш на русофилите с тази си реплика. Това, което си рекъл, означава че руснаците са ни дали свобода да избираме с кого да развиваме държавата си. Не сме им били роби, както прокарвате тук тази теза.

    Дано не получаваш за тези писанки пари, че лошо говори за работодателя ти.

    Коментиран от #36

  • 33 Историк

    10 23 Отговор
    Руските другаре "празнуват" рождения ден на уж освободилия от крепостичеството руснаци Руски император, но не го знаят, защото не знаят историята. Наричат го "освободител", но той това наименование не го е получил в България или от българите, както погрешно вярват тези хора.

    Коментиран от #44

  • 34 Ний ша Ва упрайм

    25 2 Отговор
    празнуваме появата на картите на Европата нова-стара държава България! Вечна слава на героите паднали за нашата свобода! Априлското въстание, Батак, Перущица, Априлци и десетки села и дадените жертви не са напразни. Анадолския, ингилизкия, холанския башибозук ускориха падането на оковите и кръвния данък.
  • 35 Мирослав

    33 5 Отговор
    Дойче веле специално нищо не празнува на 3-ти март и не знам защо говори в първо лице множествено число, а ние българите какво празнуваме знаем много добре, а и това си е изцяло наша работа!

    Поклон пред руските и българските герои паднали за свободата на България! България и Русия са два братски народа за веки веков! Историята го е доказала.

    Коментиран от #38

  • 36 Функционално неграмотен

    8 20 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    не разбираш смисъла на текста! Ватенките просто нямат кинти за това ! Те само взимат, а не дават!

    Коментиран от #67

  • 37 Подлогите и предателите

    31 4 Отговор
    Не им влиза в работа какво празнуваме на 3 март. Там да си празнуват 4 юли и да си затварят плювалниците. "Освобождението" не е за робите в чужбина
  • 38 Любопитен

    5 16 Отговор

    До коментар #35 от "Мирослав":

    Абе как точно кремълските сатрапи "празнуват" българските герои?

    Я кажи.

    Коментиран от #41

  • 39 Чий е кусура?

    25 1 Отговор
    Добре деее... Русията се договаряла за по-голяма България пък немци и ингелизи искали по-малка България. На кого е кусура тогава? Ингелизия пратила флот в Мраморно море ама не да ни освобождава , а да изгони руснаците.
  • 40 слагай феса

    15 8 Отговор

    До коментар #25 от "Образовам неграмотни русофили":

    Всички структори на държавата, като армия, общини, образование, вътрешен ред, здравеопазване, всичко това е създадено от руснаците.

    Коментиран от #57

  • 41 Гориил

    15 4 Отговор

    До коментар #38 от "Любопитен":

    Представете си, че в България имаше елити, които също не искаха да видят България като част от Европа.Русия насила превърна българите в европейци. Това не ви ли е достатъчно?

    Коментиран от #61

  • 42 Стеф БГ

    16 3 Отговор
    Предлагам да изберем между 2 ( две ) важни за България и българите дати :
    - 1 юли - Берлински договор от 1 (13 ст.стил ) юли 1878 г.;
    - 27 ноември - Ньойски договор 27 ноември 1919 г.
    На всяка от тези „любими“ за българите дати, дедите на тези, на които сега нашите евроатлантици целуват задниците са направили големи добрини на България !!!

    Коментиран от #53

  • 43 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Мошенник Сър Джон и лъжец
  • 44 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    През 1861г. император Александър втори отменя КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО в Русия ! През декември 1865 г. е приета 13-та поправка в конституцията на САЩ с която се отменя РОБСТВОТО на цялата територия на страната. Дано да си ме разбрал.

    Коментиран от #58, #65

  • 45 реру

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    "Чии е "3 март" - Български или на РФ !!!?"


    Сигурно на РФ понеже имат богат избор, какво да празнуват:
    – 3 март 1855 год. - Александър ІІ се възкачва на престола;
    – 3 март 1861 год. - Александър ІІ премахва крепостничеството;
    – 3 март 1878 год. - Александър ІІ /от негово име/ подписва предварителен договор
    между Руската империя и Османската империя за край на войната 1877–1878 год.
  • 46 Ама

    5 10 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    изобщо е е вярно. От къде тази измислица????? Кремъл не спи сипе само глупотевини и евтина пропаганда.
  • 47 слагай феса

    14 10 Отговор

    До коментар #29 от "Тогава са се били по нашите земи":

    Я обясни Самарското знаме що се казва Самарско, а не Хелзинкско, Киевско, Будапещенско и т.н.?

    Коментиран от #52, #62

  • 48 ОМРАЗА!!!

    19 8 Отговор
    Това ОТВРАТИЛНО нещо-dw, трябва да бъде задължително забранено в България!!!! Само това ще кажа....

    Коментиран от #69

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Атлантиците масово

    19 9 Отговор
    Съжаляват че сме се освободили от турско робство. За тях 3 март не е празник а трагедия.

    Коментиран от #56, #59

  • 51 слагайте феса атлантици

    18 9 Отговор
    и аре да изчезвате на подскоци ... Щом освобождението на България не е празник за вас нямате никаква работа във България.

    Коментиран от #71, #85

  • 52 реру

    13 3 Отговор

    До коментар #47 от "слагай феса":

    "Я обясни Самарското знаме що се казва Самарско..."


    Защото по онова реме голяма част от жителите на Самара са потомци на волжките българи,
    които дават и осъществяват идеята за знаме на българските опълченци...

    Коментиран от #80, #199

  • 53 А защо не

    4 12 Отговор

    До коментар #42 от "Стеф БГ":

    между:
    22 септемрви - Денят на независимостта - чисто българско постижение;
    20 април - Априлското въстание;
    26 октомври 9 въстанието на Асен и Петър.
    Това са си все ЧИСТО БЪЛГАРСКИ дати, за които никой не може да изиква да му лииижем подметките.

    Коментиран от #64, #70

  • 54 Мътнев

    20 3 Отговор
    Тя България я няма. Има руско- турска война.След като я няма как да присъства на преговорите?

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 съжаляват вас

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Атлантиците масово":

    дето лижетепутинските подметки.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 А доста преди това

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    На 03.11.1839 Абдул Меджит приема Танзимата. Разбра ме, нали?
  • 59 реру

    13 3 Отговор

    До коментар #50 от "Атлантиците масово":

    "... За тях 3 март не е празник..."


    Дори за БКП не е празник и решава да го забрани през 1951 год...
  • 60 DW и Александър Андреев ни казват

    20 4 Отговор
    какво Празнуваме на 3 Март???? Празнуваме националния Празник на България!! А вие вървете На Райната си!!!

    Коментиран от #76

  • 61 Не може

    5 11 Отговор

    До коментар #41 от "Гориил":

    азиатец да направи някого европеец.
  • 62 Слагай тюрбана

    6 10 Отговор

    До коментар #47 от "слагай феса":

    Я обясни защо се казва Киевска рус, а не Маскаляшка, Санктпетербургска или Уланбаторска?
  • 63 Анджо

    3 5 Отговор

    До коментар #54 от "Мътнев":

    И тогава защо плачете , че са ни освободи ли.русия и турция са си правили техните далавери заедно с запада. Последствие доста работа са имали Българите.
  • 64 реру

    10 13 Отговор

    До коментар #53 от "А защо не":

    20 април или 22 септември - това са датите... всичко друго е губене на време и бля...бля...

    Коментиран от #82

  • 65 Историк

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    "През 1861г. император Александър втори отменя КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО в Русия !"

    Няма нищо за разбиране, АЗ съм ти го написал това.
  • 66 Стариа Софеанец

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Пу , дейб@ , Ка те не уцели ...☹️
  • 67 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Функционално неграмотен":

    Пишеш това и ми иде на ум за американците, нефункционално грамотен..
  • 68 Логично

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Щом се отказване от Освобождението, остава да празнуване Победата!
  • 69 Абе омразния

    12 3 Отговор

    До коментар #48 от "ОМРАЗА!!!":

    От къде се пръкнахте такива глатко мозачни бре. Как ще промениш исторически факти ? Станалото ще го промениш ли? Например твоята рождена дата как ще я промениш? Или трябва да си "Нотариуса" или да се върнеш обратно.
  • 70 россиян..

    7 7 Отговор

    До коментар #53 от "А защо не":

    Болной человек,априлското въстание става за филм на ужасите,асен и петър може да се празнува в северна б-я,а септемврийските дати може днес да ги няма ако не е бил трети март..аде давай за 24 май-там е голема бакия.

    Коментиран от #105

  • 71 Не е... Да...

    6 11 Отговор

    До коментар #51 от "слагайте феса атлантици":

    Щом за вас е празник заминавайте да празнувате в Русия, Митрофанова плаща пътните, и Костя ще ви поведе към фронта в Украйна да защитавате родината си Русия от нацистите.
  • 72 да питам

    7 10 Отговор
    Абе , с колко тона злато си платихме "освобождението" , че забравих ...

    Коментиран от #79

  • 73 Анджо

    8 8 Отговор

    До коментар #26 от "Някой":

    Точно сега е времето да се каже истината, защото нашите скапани професори русофили безмозъчни, пренаписват историята на Българите, както си искат.
  • 74 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    6 10 Отговор
    Националният празник трябва да бъде 6ти септември! 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #89

  • 75 Дрътия Софианец

    2 3 Отговор
    Ти ли продава кюфтета , по 5 лева бе ...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 !!!?

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сократ":

    Въпросът е: Чии "3 март" - Български или на РФ ? Знамето което се развява на Шипка е на РФ (Руска федерация), а не на Русия, защото такава държава няма ! Дори на посолството на Митрофанова е изписано: Посольство российской федераций !
    !!!?
  • 79 За така нареченото "освобождение"

    5 6 Отговор

    До коментар #72 от "да питам":

    сме платили с 32 тона злато !!!

    Коментиран от #84

  • 80 слага феса

    5 11 Отговор

    До коментар #52 от "реру":

    Що няма българи в унгарско, финландско, шведско? Защо нашите революционери не учат на запад а в царска Русия?

    Коментиран от #100

  • 81 Анджо

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Сократ":

    И това не знаеш, че оставаме като автономия и след съединението се променят структурите на автономият и след сръбско Българската война се утвърждава ме . След съединението вече имаме княз Батемберг.
  • 82 россиян..

    6 9 Отговор

    До коментар #64 от "реру":

    Аз съм за 23 септември-1923 год.-първото антифашистко въстание срещу бандерския режим в б-я..
  • 83 Посолството търси послушни

    5 4 Отговор
    поредната подлога

    Коментиран от #88

  • 84 россиян..

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "За така нареченото "освобождение"":

    Ами то безплатен обяд-няма.
  • 85 слагайте феса русофили

    6 4 Отговор

    До коментар #51 от "слагайте феса атлантици":

    Ако на 3 март 1878г е било освобождението / южна България вилает на османската империя а северна индиректно се управлявала от високата порта/ какво е било на 22 септември 1908г ? От кого обяваваме независимост. До 22 септември 1908г все още сме били със фесове, фесе какво имаш на раменете си ? празна ламаринена тенекия.
  • 86 А бе

    9 3 Отговор
    от де на де , германскоте зеле ще ни казва каква ни е историята и кой да ни е празникът? Оправиха си дойчланд та тръгнаха света да оправят. Как изобщо разрешават такава пропаганда в България.

    Коментиран от #103

  • 87 Марда

    8 4 Отговор
    Празнуваме подвитата опашка на османската империйка към оня период. Пак, ако не са били англосаксите да стопират руските генерали по дипломатическа линия, сега щеше Босфора да се изписва на Кирилица, не на развален английски!
  • 88 ПосолствоТО на московиеТО

    4 6 Отговор

    До коментар #83 от "Посолството търси послушни":

    Те следи нали? Мутрохванова само като те погледне от портрета и забиваш нос в клавиатурата. Колко ли кълбета ще направиш ако ти свирне на живо?
  • 89 россиян..

    3 6 Отговор

    До коментар #74 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Стига с тия септемврийски дати,днес можеше да ги няма ако не е бил трети март..е вярно е че тия дати струват над 30 тона злато-но безплатен обяд няма.
  • 90 Анджо

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Леле!!!!! Как може да пишеш такива глупости. 45 год.не можехме да кажем нищо, каквото ни кажеха руснаците това пише ме. Знаеш ли, колко учини са наказвани и тормозени когато някй иска да каже истината. За пример ти давам путин какво прави сега с руските учебници.

    Коментиран от #95

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гост

    8 6 Отговор
    Вие сте излагация ! Русия ни освободи от турско робство
  • 95 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Анджо":

    Леле!!!!!!!! Отвсякъде личи, че си много учИн ! Почти нямаш дума без грешка, но пък имаш "активна жизнена позиция" по всичко ! Дерзай ! Опростачването на нацията започва от първия ред в Народното събрание !
  • 96 хихи

    3 2 Отговор
    Словобулдство!
    Чудя се авторът колко пъти е свършил, докато го е писал...

    Коментиран от #108, #111, #116

  • 97 Какво празнуваме на тази дата...???

    5 13 Отговор
    Нищо не празнуваме реално, гледаме едно пошло театро от руското посолство, гледаме едни продажници, копейки и един назначен от Решетников как лази и пълзи към властта и се опитва да тикне отново България в руското блато под френетичният вой на всякаква проруска паплач наричащи себеси патриоти, да ама руски патриоти, и наистина там отидоха и хора които наистина искаха да почетат паметта на загиналите опълченци, сигурен съм че другият 3ти март няма да отидат. Щом като 3ти март се използва от Русия за разделение на българският народ и за всяване на омраза между нас по добре да не се празнува като национален празник.

    Коментиран от #122

  • 98 россиян..

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Всички тиквуни..на тиквеници.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ха ха

    4 5 Отговор

    До коментар #80 от "слага феса":

    Стига си дращил небивалици! Две трети от Робът колидж в Истанбул са българи. Оттам и добрите връзки с УК и доброто отношение на Америка към нас. После идва руският преврат. Петър Берон да не би да е учил в Мацква?

    Коментиран от #109

  • 101 Българи притежаващи чест и достойнство

    4 0 Отговор
    не лижатничии кални ботуши
  • 102 Бесен-_ Язовец

    8 3 Отговор
    Който иска може да празнува Kyровден както тези от сороския,, университет " за третоплови НБУ
  • 103 Абе абето,

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "А бе":

    А защо ти ще казваш че, Митрохванова ще ни казва кой ще ни е празника ?
  • 104 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    7 1 Отговор
    Дойче веле 🚮🚾🚻💩
  • 105 Поне

    5 3 Отговор

    До коментар #70 от "россиян..":

    български научи рашитлосконищожество.

    Коментиран от #126

  • 106 чичака

    9 0 Отговор
    Толкова лъжи и измислици отдавна не бях чел.
  • 107 Генерал 🇧🇬

    9 2 Отговор
    Рaйхщaдcкoтo cпoрaзумeниe oт 1876г. e Пунтa Мaрa. В тeктoвeтe нa руcки и нa нeмcки имa oгрoмни рaзличия,включитeлнo и зa cтaтутa нa Бългaрия. При тoвa нe cтaвa въпрoc caмo зa Бългaрия,a вcички бaлкaнcки държaви кaквo щe пoлучaт,кaквo взeмa Руcия,кaквo взeмa Aвcтрo-Унгaрия. При пълнo пoрaжeниe нa Ocмaнcкaтa импeрия Кoнcтaнтинoпoл ce e прeдвиждaлo дa дoбиe cтaтут нa cвoбoдeн грaд. Вcъщнocт ,кaктo Рaйхщaдcкoтo cпoрaзумeниe,кaктo и рeшeниятa нa пocлaничecкaтa кoнфeрeнция зa Ocмaнcкaтa импeрия oт 1877/78г. ca тoрпилирaни oт Бритaния,кoятo въпрeки рaзгрoмa нa Турция изпрaщa вoeнeн флoт в Мрaмoрнo мoрe и я cпacявa oт рaзтурвaнe.

    Чe Бългaрия щe бъдe caмo нeзaвиcимa Ceвeрнa Бългaрия e дoгoвoрeнo в Рaйхcтaд мeжду импeрaтoритe нa Aвcтрия,Руcия и Гeрмaния.Нa Caн Cтeфaнo e пoдпиcдaн дoгoвoр кoйтo oтгoвaря нa иcкaниятa нa Руcия, нo Руcия нe cпaзвa дoгoвoрeнocтa cи и e зaплaшeнa oт вoйнa c Aвcтрo Унгaрия и Aнглия.Кoятo вoйнa Биcмaрк уcпявa дa прeдoтврaти c дoгoвoрa oт Бeрлин, къдeтo вceки пoлучaвa тoвa кoeтo e прeдвaритeлнo oгoвoрeнo.35000 вoйници нa руcкaтa импeрия oт рaзлични нaрoднocти зaгивaт в Бългaрия, и oщe 82000 умирaт oт бoлecти в Бългaрия, зa дa cъщecтвувa Бългaрия днec.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 чичака

    0 1 Отговор

    До коментар #100 от "ха ха":

    А една трета от народните представители в първото народно събрание след приемане на османската конституция 1876 г са българи!!!
  • 110 Факт

    10 3 Отговор
    От 3-ти март започва България,започва всичко.Ако не беше 3-ти март,нямаше да има ни съединение,нито независимост.Щеше да си е пак турско.

    Коментиран от #123

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Генерал 🇧🇬

    11 3 Отговор
    Какво крият и как ви манипулират евроатлантиците на грантове ?
    При подписването на Санстефанския мирен договор не е бил поканен нито един български представител.
    При подписването на този мирен договор между Русия и Османската империя, не съществува България и съответно понятието "български представител". Поради същата причина, че все още не съществува България, в Берлинския договор, руската армия се явява окупатор на османски територии. По този договор, Русия е длъжна да администрира и осигурява реда във въпросните територии, както и да създаде основите на бъдещата българска държава, в това число армия, полиция и администрация. Именно тези функции на Русия са отразени като окупационни в Берлинския договор, по силата на който бъдеща България, се задължава да плати на Русия, направените от нея разходи по тази дейност. Те това е окупационният дълг на България към Русия.

    Вoeннaтa oкупaция, кoятo нe e зaдължитeлнo нeгaтивeн тeрмин, cъглacнo мeждунaрoднoтo прaвo, вoди дo дължимo пoвeдeниe oт cтрaнa нa бългaрcкитe влacти. Тe прoизтичaт oт зaкoнитe и oбичaитe зa вoдeнe нa вoйнa. Oкупaтoрът пoeмa зaдължeниeтo дa cпaзвa нoрмитe нa мeждунaрoдния прaвeн рeд. Cрeд тях e зaкрилaтa нa лицaтa и имущecтвaтa в oкупирaнитe тeритoрии, зaбрaнa зa aнeкcирaнe нa cпoмeнaтaтa тeритoрия; зaкрилa нa грaждaнcкoтo нaceлeниe; нeприкocнoвeнocт нa чacтнaтa coбcтвeнocт.
  • 118 Факт

    8 2 Отговор
    Дойче Веле пишете за златния резерв на Германия, Конрад Аденхауер, Канцел акта подписан от него, вярно ли е не е ли? Още ли е в сила?
    Не се занимавайте с нашата история, Ние си я знаем историята българска
  • 119 Стефан Стамболов

    12 1 Отговор
    Що за професор е това? Кой българин и в какво качество да участва в подписването на договора. Българска държава не съществува, Няма легитимни органи и дори и да има български представител, той ще бъде посочен от руснаците, а неграмотните и продажни професори ще го обявят за руско мекере.
  • 120 Българин

    1 9 Отговор
    Това за мен не е никакъв национален празник!

    Коментиран от #125, #130

  • 121 Много ясно какво

    6 2 Отговор
    празнуваме на тази дата "Трети март" .....Българо-Руската вечна дружба
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Имбециле

    3 13 Отговор

    До коментар #110 от "Факт":

    И без руснаците, щяхме да се освободим! Ама кой да учи ...

    Коментиран от #128

  • 124 САТЪРА НА ХАНА

    3 1 Отговор
    ВЕЛИКИЯ РУСКИ БОЕН МАРШ "ПРОЩАНИЕ СЛАВЯНКИ" Е НАПИСАН В ГРАД ТОМБОВ КОГАТО 1912 ГОДИНА И ИЗПЪЛНЕН В ОДЕСА
    ЕШАЛОНИТЕ С РУСКИ ДОБРОВОЛЦИ
    И МЕДИЦИ ЗАМИНАВАТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА УЧАСТВАТ В ПЪРВАТА БАЛКАНСКА ВОЙНА
    ....
    РЕПТИЛИТЕ ДА ИЗТЪЛКУВАТ ТОВА :))
  • 125 Ъхъъъъъъ мозък

    7 1 Отговор

    До коментар #120 от "Българин":

    Щото не си българин а анадолец
  • 126 россиян..

    4 3 Отговор

    До коментар #105 от "Поне":

    Я болгаристански не знаю а пишу на коптсий язик..
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Ъхъъъъъъ мозък

    3 3 Отговор

    До коментар #123 от "Имбециле":

    щеше да се освободиш от девствеността си само
  • 129 Кой разбрал разбрал...

    7 5 Отговор
    Нека не забравяме, че Европа отдавна беше захапала западащата Османска империя. Гръцкото въстание за независимост 1821 г. е организирано и финансирано и ръководено от Европа и Русия. Също създаване на измислената държава Румъния през 1861 г. на север от Дунав, по инициатива и основна организация от Франция. До обединението на Влашко и Молдова в средата на 19 век в земите на днешна Румъния се говори на български и се пише на кирилица, а богослужението се извършва на църковнославянски език. Това само по себе си говори, че Европа отдавна подготвя изгонването на ислямистите от Европа, но накрая се съгласява да използва Русия като маша, с която да извади горещите въглени. Така или иначе плацдарма за инвазия на Балканите е създаден от север и от юг, а е било само въпрос на време за действие. За наше съжаление на финала, след като русия сама се предлага, всички се правят на ударени и оставят на нея да свърши "мръсната работа". След свършен факт започва кампания да не се окупират от Русия проливите, а от това най много пострада населението на Балканите, а в частност българите с орязване на повече от половината територии с преобладаващо българско население. Ако не беше оставено всичко на Русия може би съдбата ни щеше отдавна да е много по европейска.

    Коментиран от #146

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ами

    2 8 Отговор
    На 3-ти март празнуваме началото на българската катастрофа - тогава губим Северна Добруджа, а след това Македония, Беломоркса Тракия и Западните Покрайнини. Преди "освобождението" сме били 215 000 кв.км с излаз на Бяло Море. Май "освобождението" ни е нанесло повече щети от робството, защото с него изгубихме половината си територия и народ. Ама така става, когато те "освободи" някой друг.

    Коментиран от #134, #136, #141

  • 132 Пияндето РашидOF

    2 2 Отговор
    На Трети март празнуваме Трети март , На Четвърти март празнуваме Четвърти март, на 5-ти- 5-ти и т.н
  • 133 Не историк

    8 0 Отговор
    А нещо жалко и продадено за някой грант на НПО-тата на злото САЩ! Да го е фнус човек, от нещо такова, ударило дъното! Санстефанският договор подписан от Русия, прави България чак до Егейско море! А натиска и заплахите на Англия към Русия, водят до Берлинският договор, където България е орязана жестоко! Не Русия, а Англия е направила лошо на България!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Утрепа рибата

    7 0 Отговор

    До коментар #131 от "Ами":

    Преди освобождението е било Осм. империя. направо изби рибата
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    СПОРЕД ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    ХИТЛЕР Е БИЛ НАЙ ДОБРИЯ ГУЛАЙТЕР НА БЪЛГАРИЯ :((((
    ..... НЕ СЕ ПЪНА ДАЖЕ ДА ГИ ЧЕТА - ДИРЕКТНО ИМ СЕ ПРАЗНЯ НА ГЛАВИТЕ :))
  • 139 САНДАЛИ СЕ НОСЯТ ВЪРХУ ЧОРАПИ☝

    1 4 Отговор
    КО ПРАЗНУВАНЕ,ВЕ...
    КЮВТЕ...ПЕТ ЛЕВА ...БИРА ДЕВЕТ И 50 😕
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Родолюбец

    1 7 Отговор
    Истинския национален празник на България трябва да е денят на Съединението на Княжество България и т н. Източна Румелия! Това е нашият Национален празник, а не 3-ти март. Да празнувам в името на една държава, която никога не ни е мислила доброто!!! И същата, която се обяви против Съединението.

    Коментиран от #153

  • 144 ПроУст си

    3 8 Отговор

    До коментар #134 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Научи, след тази т.н. Освободителна война, кои наши земи се дават на другите балкански държави. И тогава обиждай, руска фъшкия

    Коментиран от #157

  • 145 Това жалко грантаджийско "историче"

    8 1 Отговор
    да не се показва! Националният празник на България е 3-ти март безроднико!
  • 146 Ъхъъъъъъ мозък

    5 2 Отговор

    До коментар #129 от "Кой разбрал разбрал...":

    =====Европа отдавна подготвя изгонването на ислямистите от Европа, но накрая се съгласява да използва Русия като маша====== и ти ли бре Уйно искаш някаква номинация ? Как ви ги раждат главите тези велики съждения само се чудя ?
  • 147 Край

    6 0 Отговор
    Тоя от Нов антибългарски университет сигурно сте го викнали щото Сорос лично е бил зает нали.
  • 148 ДБил

    5 0 Отговор
    Велчовци празнуват на Втори Февруари.
  • 149 Стамат

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Единствените леления, на россия, 1878г. нямат нищо общо със свободна България! И въобще със съществуването на България.
  • 150 Някои атлантически кретени

    7 1 Отговор
    Много ги боли че сме свободни

    Коментиран от #152

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Нормално

    6 1 Отговор

    До коментар #150 от "Някои атлантически кретени":

    Мечтаеха да са ханъми, а Русия взела, че ги е освободила!
  • 153 Без 3 март и руснаците

    7 1 Отговор

    До коментар #143 от "Родолюбец":

    Съединение на Княжество България и Източна Румелия нямаше да има мушмул !

    Коментиран от #160

  • 154 Източна ромелия

    5 2 Отговор
    Абе дойче зеле защо си се заело с българите. Българите винаги ще бъдат с братска Русию
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 България в ЕС е като България

    6 1 Отговор
    в Османската империя едно време. А България в Еврозоната е равносилно както едно време когато с турски пари се е плащало
  • 157 Само питам

    8 0 Отговор

    До коментар #144 от "ПроУст си":

    Какви земи си стопанисвал при 5 века османско"присъствие",че и за собствени да ги смяташ?Въобще ум имате ли това жълтопаветници, джендьоовци,соросоиди ? Целувай ръка и берекет версим каквото са ти дали,а след време ,замогвайки се може и да укрупниш земите си .Не знам дали въобще имате нещо в междуушието си за да разберете намека.

    Коментиран от #159

  • 158 Преди освобождението

    1 5 Отговор
    сме граничили с Иран, стигали сме до Ерусалим и сме граничили с Русия в Кавказ. Факт е нали ? ....
  • 159 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "Само питам":

    Човече, ЛУД си, да знаеш.
  • 160 Ако не беше подписано примирие на 3 март

    0 3 Отговор

    До коментар #153 от "Без 3 март и руснаците":

    Крим щеше отново да е османлийски. Доказателството е че Българиа/источна румелия и княжество българия/ е под османско управление.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 #идиоти вън

    7 0 Отговор
    Абе Андреев и Дечев, направо си кажете, че такава държава България няма и това е вилает на Турция, то е видно, че това ви е желанието да сте ефедилер, ма кажето си го бе.
  • 163 Левски е бил с турски

    7 2 Отговор
    документи за самоличност, значи е бил турчин
  • 164 Молитва

    9 0 Отговор
    Господ да ви накаже всички които се опитвате да напишете новата лъжлива история на България не според фактите а според интересите ви ! Амин !

    Коментиран от #166

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Аминннн

    4 2 Отговор

    До коментар #164 от "Молитва":

    Благодаря за молитвата, ще ни спасиш от русофилите.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Само предатели

    5 3 Отговор
    Не почитат 3 март и фашистите - 9 септември
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Артилерист

    8 0 Отговор
    Наслушахме се на глупости от властта и нейни измекяри за Националния празник. Г. Марков, отявлен седесар от най- първото СДС КАЗВА,ЧЕ ТАЗИ ДАТА Е ПРИЕТА С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ МЕЖДУ СДС И КОМУНИСТИТЕ ОЩЕ ДЕКЕМВРИ 1989г. Г. Марков е грамотен и ВИДЕН ПРАВИСТ-КОНСТИТУЦИОНАЛИСТ. ТОЙ ЦИТИРА ЧЛЕНОВЕ ОТ САН СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР, КОИТО СОЧАТ РУСИЯ ЗА ПОБЕДИТЕЛ НАД ТУРЦИЯ И ОСВОБОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ И КОИТО СА ОСНОВАНИЕ ТАЗИ ДАТА-3.3-ДА ЗАМЕНИ 9.9.44г., КАТО НАШ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК. На Трети март се видя голямото разединение на настоящата случайна власт на България и народа. С какво невиждано коварство властта сочеше какви ли не за наши освободители, но не и Русия. Аз не си спомням по-долен шмекерлък в цялата ни история от този на сегашните случайници във властта. Предстоящите избори трябва да са 2 в1 и да се сложи край на Фондерлайненизма в Европа и на сглобката в България.
  • 176 Атлантиците мразят Свободата и

    11 1 Отговор
    Независимостта. Те искат единствено роби и подлоги на някой да са. Нормално за тях е, де не искат да се празнува 3 март. Те искат празник на робството да има.

    Коментиран от #180

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Верните поданици на Султана

    6 0 Отговор
    Сега са верни поданици на НАТО.
  • 180 За кава независимос на 3 март 1878г

    3 4 Отговор

    До коментар #176 от "Атлантиците мразят Свободата и":

    Независимостта е била след 30 години на 22 септември 1908г.

    Коментиран от #187

  • 181 Гал

    1 0 Отговор
    Ще има пак звезди, и кучета ще има виещи по тях като преди..
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Вечна благодарност на освободителката Ру

    9 1 Отговор
    Празнуваме освобождението на България от османско владичество и вечно ще го празнуваме докато я има България в знак на благодарност, защото ако не беше България,нито щеше да го има факти, нито да пишем коментари,а отдавна да сме се претопли и станали турци!
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Понеже русофилнята

    2 6 Отговор

    До коментар #180 от "За кава независимос на 3 март 1878г":

    даже не е чела точките на Сан Стефанския договор.
    Не че не могат,обаче им е скучно.
    Предпочитат да гледат и слушат РуТВ.
    По лесно е......някакси.
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Ами ще се изакаш

    2 1 Отговор

    До коментар #188 от "И3AKA ли се по темата?":

    Като не четеш книжки, а ви опростачват НПО-тата на онуй зло САЩ, все ще е тъй!
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 00001

    1 3 Отговор
    Вместо дена„обедняла страна, подложена от турците на постоянни, непоносими лишения“, Фьодор Достоевски съобщава през 1877 г. в началото на Руско-турската война, че руските войски намират „очарователно малки Български колиби… обработваема земя, даваща почти стократна реколта, и… три православни църкви до всяка една джамия….те трябва да ни посрещат почти на колене. Но те не са на техните колене… и дори изглежда, че не се радват, че сме тук.“
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 00001

    2 0 Отговор
    За подбуждане към революционни действия срещу османците, Стамболов повтаря често това, което му беше казано от Игнатиев през 1875 г.: „Русия не може да направи нищо за България сега, ако Българите не дават основание за това.”
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "реру":

    А укрите не можаха ли един жълтосин байрак да ни подарят.О забравих ,че те само просят.

    Коментиран от #214

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 ежко

    6 1 Отговор
    Дечев, Априлското въстание е било пълен провал.Ако Русия беше нападнала Турция през Кавказ, сега кюрдите щяха да имат държава, ние щяхме да сме яаст от нея, а ти щеше да викаш "велик е Ердоган"!Това е алтернативната ,но вероятна история.Да не доворим,че така наречените "Велики сили", на чиите потомци се кланяте сега исторически никога не са били на страната на България -никога,нито дори един път!
    А колкото до университета в който преподаваш - жива скръб е, сороско котило от едно време.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 И български не знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #201 от "Факт":

    ".......такова дъно....."

    Коментиран от #207

  • 206 Дяконът Левски

    3 3 Отговор
    Тоз който ни освободи, той ще ни и пороби!
  • 207 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #205 от "И български не знаеш":

    Продалият се като марула на НПО-тата на злото САЩ, отде да знае български? Знае да лази жалко пред дюкяните, щото е опростачена! :)) Сигурно е гадно да те опростачат?
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 00001

    0 2 Отговор
    Западните сили призоваха за конференция в Константинопол в края на 1876 г., за да измислят
    поредица от реформи, които биха гарантирали, че зверствата срещу християните в Османската империя
    Империята няма да се повторят. Османската империя обаче има трима султани през 1876 г. и
    Османската империя не е била такова объркана от седемдесет години, което довежда до
    обезсмисляне на предварителния договор на конференцията и завършване с провал.
  • 211 Да де

    0 4 Отговор

    До коментар #208 от "В.В.П.":

    ИЗтория написана от Русия , и пренаписана от Комунягите.
    Знаем я тая история .
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 А точно Укрите

    3 2 Отговор

    До коментар #199 от "Ха ха":

    Са умирали на Шипка .


    То и сега в Украйна , се бият всякакви малцинства.
    Но РуЗнаци на фронта няма .

    Типично за Руснака .
    Всички са роби и Крепостни.
    Те умират на фронта
    А РуЗнака в Дубай и по курортите .
    Живеят за сметка на робите.

    Крастави Руски Плъхове .

    Коментиран от #217

  • 215 00001

    2 1 Отговор
    преди посланик при Портата Игнатиев да подпише мирното споразумение, посланик при Хабсбургите княз А. М. Горчаков вече беше дал на Великобритания и Австро-Унгария ефективно право на вето над споразумението Договорът представляваше всичко, от което Великобритания и Хабсбургите се страхуваха: разширен център на Руско влияние, заплаха за британските пътища към Суец и Индия и разширен славянска държава, която може да предизвика позициите на Австро-Унгария на Балканите. Докато Великобритания първоначално се съгласи с уреждането на Сан Стефано, Австрия протестира, че разширената България явно нарушава споразуменията от Райхщат и Будапеща и че
    дължимата компенсация по отношение на Босна и Херцеговина е била пренебрегната от Русия
    В същото време Горчаков беше съгласен и с австрийския външен министър Юлиус Андраши свика международната конференция в Берлин за противодействие на Сан Стефано На Берлинския конгрес от 1878 г. България губи своите наскоро добавени територии,
    и новопостроената Източна Румелия е създадена „за да се намали руското влияние в
    Балкани, като запазим България малка“

    Коментиран от #225

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Е що лъжеш

    3 3 Отговор

    До коментар #214 от "А точно Укрите":

    като опростачено дете от НПО-тата на злото САЩ? Какви урки е имало тогава, като не е имало такава държава? :)) Лъжата е дъно в едно общество, каквото е САЩ, плащащи за лъжи и опростачващи съсипани от родителите си деца!
  • 218 Александър Втори

    4 1 Отговор

    До коментар #213 от "В.В.П.":

    Е създал е Една Губерния .

    Но България не е Руска .
    България не е Русия .

    Този Александър Втори да си седи на концерта Кобзон и той.

    Коментиран от #220

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 А кой казва

    1 4 Отговор

    До коментар #218 от "Александър Втори":

    че България е руска, освен опростаченбо деца от НПО-тата на онуй зло САЩ? :))
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 00001

    1 1 Отговор
    На Сърбия беше напомнена направо от Русия и приоритетите и, когато се оплака от руските позиции в селището Сан Стефано. Русия каза на сръбската делегация, че „интересите на Русия са на първо място, след това тези на България и едва след тях идва Сърбия; но че има случаи, в които Българските интереси стояха на равна нога с руските идеи“, а върху тази на баланса на силите и националния интерес.“
    Всяко фаворизиране на България или вяра в панславизма, изповядвана от Русия обаче, не беше реципрочно от България. Като български водачи (както и на други славянски държави) станаха по-изложени на западните вярвания и идеали, те все повече се стремяха към национално самоопределение и независимост. На Търновския конституционен събор горещият революционер Стефан Стамболов отхвърля наложения от Запада Берлински едикт.Отхвърляйки усилията на Русия, той каза: „Би било по-добре вие (Русия) да не сте го направили да ни освободите, когато не сте достатъчно силни да защититите творението си, Сан Стефанска България! Под турците, но като едно цяло, имахме по-голяма надежда за по-светло бъдеще. Но сега сме разсечени на пет части, нашите надежди умират.”
  • 224 00001

    2 1 Отговор
    Стамболов признава усилията на Русия за извоюване на независимост наБългария, но в крайна сметка беше намразен от Русия, защото не можеше да бъде „купен, набит,или убеден” да изпълни поръчките на Русия. Той не играе роля в избора на април 1879 г. на Княз Александър Батенберг като първия съвременен български монарх, предпочитан от Русия кандидат, но също така получи „сърдечен удар“, когато Русия принуди Александър да абдикира. Докато Стамболов никога не е бил русофил, отстраняването на Александър е последната стъпка към това той да стане русофоб.
  • 225 Вземи напиши

    3 4 Отговор

    До коментар #215 от "00001":

    Кой е най Яростния противник на Съединението.

    И как Александър Трети е отслабил
    Българската Армия
    И по този начин насърчава
    Сърбия да ни нападне.


    Русоробче.
  • 226 Хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #221 от "Факт":

    Руската Подлога
    Нещо се разстрои.

    Коментиран от #228

  • 227 00001

    3 0 Отговор
    Докато и двамата руски царе очакваха България да бъде „руски сателит, послушен и сервилен „авантпост“ на Руската империя“,самодържавният цар Александър III се обърна срещу избрания от баща си монарх, защото Батенберг„отказа да бъде руска марионетка.” Княз Александър абдикира под натиск през 1886 г.
  • 228 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #226 от "Хаха":

    Опростачено дете от НПО-тата на злото САЩ, му остава само да се разстройва, че е ударило дъното в живота.
  • 229 ........

    5 0 Отговор
    Това прочетохте ли го?Трябвало е да имаме излаз на Егейско море и да достига България до Прищенския санджак според Руската империя,но за ДРУГИТЕ сили това е неприемливо в тези граници, още повече при наличието на споменатите споразумения от Райхщат и Будапеща. Ето защо се сключва Лондонското споразумение от 18 (30 май) 1878 г. между Русия и Великобритания за изменението на Санстефанския предварителен договор.

    Гаргамелката кога пак ще ходи при англетата да им се кланя,за да я освиркаме набързо?!Заради тях сме малка държава и всеки ни мачка.Заради тях и палестинците сега там страдат понеже са решили да им натресат друг народ.Заради тях и укрите продължават да мобилизират насила понеже Джон Сън се напафкал и спрял мирните преговори.
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 горд българин

    7 1 Отговор
    Празнуваме възстановяването на България на политическата карта, а вие глупаци от ДВ може да се хванете за палците!
  • 232 az да ви

    2 1 Отговор
    Простичко с две думи: Празнуваме освобождението на България от турско робство!!!

    Коментиран от #234, #235

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 az да ти

    0 1 Отговор

    До коментар #232 от "az да ви":

    Какво е това освобождение със зависимост?
    От кого след 30 години обявяваме независимост а имено на 22 септември 1908 г в Търново ?
    Избери си един и го обяви
    1 Раждането на бъдещ император
    2 Коронясването на руския цар
    3 освобождаване на руските крепостни
    4 Подписването на мира между руси и турци
    5 Или 4в1
  • 235 ti да си

    0 1 Отговор

    До коментар #232 от "az да ви":

    Какво значимо българско е станало на 3 март?
    4 значими руски събития и 1 турско събитиеОще въднъж питъм, кое е значимото от тези събития за България освен русофилстване и сервилност към русия предложено от родения в русия Андрей Карлович Луканав.
  • 236 Диамантената ръка

    1 2 Отговор
    Нищо не празнуваме, избиваме си комплексите...
  • 237 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Когато се кланяме на тези, които никога не са мислили добро за народа и държавицата ни, когато сега разполагат все по-вече войски на наша територия, когато властниците ни са шепа неблагодарници и за някакви си подписи на някакви си хартии на 03.03.1878 г от всички медии се втълпява омраза към Русия, какво добро може да очаква обикновения човек !?
    Независимо от целите на големите и силни във военно отношение държави, все пак с около 200 хиляди жертви Руската империя побеждава Турция във войната от 1877-1878 г и с подписи на 03.03.1878 г. се слага началото на НАШАТА България. Това е смисълът на обявяването на 3-ти март за национален празник. И сега, след век и половина, управниците ни, на които им се струва, че Западът е нещо по-добро от Русия, при всеки опит дори за благодарност към руския народ, сипят огън и жупел върху съответния "русофил"
    Смешното и жалкото е, че унижавайки и унищожавайки своя българския народ , някои хора си мислят, че ще са вечни - те и техните наследници. Впрочем и преди 50 години,и преди 100 години така са си мислили всички властници и са жертвали народа си, неговите постижения и сътвореното от него, като са го "приватизирали".
    Нека бъдат здрави и щастливи.........но "палачинката", за да бъде добре изпечена, се обръща.............
  • 238 Още второто

    1 0 Отговор
    Още второто изречение изрича лъжа. Макар и вече тежко болен в залата в Сан Стефано присъства Любен Каравелов.