Last news in Fakti

4 Март, 2024 18:55 1 887 87

Трети март и несвободата на освободителите

  • 3 март-
  • османска империя-
  • шипка

Дали 3 март ще остане наш основен национален празник е български въпрос, но ако този празник се запази, той трябва да е сериозен повод за размисъл за ценността на свободата

Трети март и несвободата на освободителите  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иронията е, че нашите освободители от османска власт сами не са се сдобили със свобода и до ден днешен. Дори в момента те имперски се опитват да налагат собствената си несвобода на други народи, пише Даниел Смилов.

Едно от неудобствата на 3 март като български национален празник на Освобождението е, че той повдига въпроса за връзката между Русия и свободата. А тази връзка е проблематична и исторически болезнена. Иронията е, че нашите освободители от османска власт сами не са се сдобили със свобода и до ден днешен. Дори в момента те имперски се опитват да налагат собствената си несвобода на други народи, както кървавата завоевателна война срещу Украйна показва.

В Русия свободата е възможна

Погребението на Навални в Москва и неговата саможертва да се върне в Русия след опита му за отравяне станаха символ на съвременната битка на тази страна за собствената ѝ свобода. Битката е неравна – от десет милиона московчани, една впечатляваща, но все пак доста малка част, събра смелост да изпрати за последно своя герой. Бройките не са толкова важни в случая обаче. И Левски, и Ботев, и Бенковски са знаели много добре, че със съзаклятниците си – колкото много или малко да са били четите, комитетите и въстаническите райони - няма да съборят Османската империя. Но са разчитали, че саможертвата им ще даде кураж на всички българи да не се страхуват да са свободни. Същото е и с Навални – и той, и хората, които го подкрепят, един ден ще са доказателството, че в Русия свободата е възможна и заслужена.

Три са епизодите в руската история, в които огромната страна се е доближавала до свободата: реформите на Александър II, опитите за създаване на конституционна държава от Столипин до Керенски (1905-1917), и управлението на Борис Елцин през 1990-те години на базата на конституцията от 1993 година. Тези три епизода са последвани от тежки периоди на несвобода и авторитарно-тоталитарна реакция - Александър III, комунизмът и путинизмът – които са заличавали почти напълно завоеванията на предшествениците им.

Русия е открито против Съединението на България

България изважда късмет, че е създадена като модерна държава по времето на Александър II – който слага край на крепостничеството (един вид робство) през 1861 г. и модернизира правосъдието на Русия с поредица от реформи. Либералната и демократична Търновска конституция става възможна не само заради свободомислието на участници в Учредителното събрание, но и поради факта, че Александър II иска да експериментира с нещо като конституция и в самата Русия по това време. А тогава Русия е все още напълно самодържавна – т.е. абсолютна монархия (нещо като Саудитска Арабия днес). Идеята за конституционни ограничения на властта на самодържеца, да не говорим идеите за демократично представителство и парламентаризъм, са били далечни за руснаците. България – както и другите новосъздадени балкански държави преди това – се превръщат в конституционна лаборатория за Русия, където в реално време се тестват новите, европейски по дух идеи на либералния 19-ти век.

Александър II е убит от анархисти в началото на март 1881 г. Синът му – Александър III – прави „консервативен завой“ и до 1905 г. Русия престава да експериментира с политически свободи и конституционализъм. През април 1881 г. е суспендирана Търновската конституция и Русия започва да прави съвсем сериозни опити да превърне крехкото българско княжество в Задунайска губерния. Това, тези опити не успяват, дължим на хора като Стефан Стамболов и Захари Стоянов, но най-вече на концерта на европейските велики сили, които не биха допуснали Русия до проливите. Така се стига до парадокса Великобритания да защити Съединението на България от 1885 г. срещу откритото несъгласие и протести на Русия, които водят и до абдикацията на Александър Батенберг.

Възхвала на диктатурата

През януари 1881 г. умира Фьодор Достоевски – големият гений на руската литература – който от борец срещу самодържавието и заточеник се превръща в един от идеолозите на неограничената монархическа власт. В книгата си „Геният и неговият наставник“ Цветан Стоянов прекрасно описва отношенията между Достоевски и оберпрокурора Константин Побеносцев – водеща фигура на ултра-консерваторите в Русия и учител, ментор и сив кардинал на Александър III. Достоевски не успява да види как идеите на неговия „наставник“ Победоносцев разцъфтяват по времето на Александър III. Но самият Достоевски става критик на либералните реформи на Александър II и в романите си налага идеала за спонтанното любовно отношение между самодържеца (бащата) и народа (детето). Връзката между тях не бива да бъде опосредявана от формалните процедури на демократичното представителство и конституционализма, а трябва да е основана на Христовата, християнска любов към ближния, смята той. Достоевски така и не написва последния си роман, където през образа на Альоша от „Братя Карамазови“ е трябвало да се развие в консервативен дух позитивната идея за отношението между царя и народа.

И добре, че не е бил написан, защото тази утопична идея всъщност не е нещо повече от възхвала на диктатурата: любовта на диктатора към народа му, както и любовта на народа към диктатора, са „оправдавали“ погазването на всякакви индивидуални права и свободи - от погромите над евреите по времето на Александър III, през Ленин и Сталин, та чак до Путиновите гонения срещу опозицията. Предстоящите президентски избори в Русия, от тази гледна точка, нямат смисъл на демократичен избор на ръководител на страната, а са демонстрация на народната „любов“ към лидера.

Без свобода няма любов

Липсата на вътрешна свобода на Русия става особено опасна, когато се съчетае с имперски износ на несвобода. Стана дума за това, как България се спасява на косъм от директна руска окупация и приобщаване към империята след 1881 г. Но късметът не винаги е бил с нас и след 1944 г. експанзията на СССР в Източна Европа е съчетана с налагането на тоталитарни режими от болшевишки тип. И докато основание за честване на Александър II като Цар Освободител (и на българите) ще имаме винаги, честването на Червената армия като „освободителка“ е пълен абсурд – тя е била просто глобален носител на несвобода.

Както филмът на Звягинцев „Нелюбов“ показва, обаче, любовта без свободата не е възможна. Достоевски е гениален писател, защото въпреки консервативните си тежнения към самодържавието добре е осъзнавал парадокса на насилственото произвеждане на любов. Съвременните диктатури с технологичния си контрол върху масови средства за комуникация са в добра позиция да произвеждат „спонтанна любов“ сред населението. От Хитлер и Гьобелс до наши дни пропагандата на „самодържавието“ – неограничената власт – може да произвежда представи на масова народна влюбеност. Но зад този фалш се крие както несвобода, така и грозна и прозаична нелюбов. Защото патриотарските и националистически емоции, които обикновено диктаторските режими подклаждат, винаги в крайна сметка завършват в кървави авантюри и конфликти от омраза.

Свободата е универсална ценност

Дали 3 март ще остане наш основен национален празник е български въпрос. Но ако този празник се запази, той трябва да е сериозен повод за размисъл за ценността на свободата. Защото в нашия случай освободителите ни от 19 век днес живеят в несвобода. Те всъщност и тогава така са живели (въпреки надеждите по времето на Александър II). И затова думите на Левски (според първия му биограф Захари Стоянов), че след Освобождението на България ще отиде да освобождава Русия, съвсем не звучат абсурдно.

Свободата, както и любовта, все пак са универсални, а не локални ценности.

* Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 25 Отговор
    Народът е готов вече за Народен съд на предателите.Фашистите видяха какво стана с Росен Желязков и ги втресе!

    Коментиран от #3, #5, #45, #64, #69, #75

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    66 18 Отговор
    Дойче зеле и до там!
  • 3 честен ционист

    13 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какво е станало? Баба Стойна да не го е нацелувала?

    Коментиран от #8

  • 4 Русофил

    26 56 Отговор
    Асвабадителите скоро ще се разпаднат.

    Коментиран от #37

  • 5 шундурко

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    бацо прекара роско бюлетината ,ската се в Ст.Загора ,а него го хвърли на вълците ,щото е охо-бохо и не стопли какво му се готви ,кривоустия чак до морето избяга ,мравояда и той в нелегалност излезе с женералчето
  • 6 Бг малоумник

    31 60 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават".

    Коментиран от #13, #47

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 шундурко

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    не бе ,майкати му го е жабуркала
  • 9 Къде беше рашката радителка за свободи

    13 45 Отговор
    Когато по света имаше синджири роби 🤣🤣🤣🤣що не се застъпи да тях да ги освобождава а
  • 10 Кой чиновник - идиот от Брюксел

    8 48 Отговор
    взе товаи путинофилско - турско племе в ЕС?
  • 11 Въпрос

    25 5 Отговор
    Тази идеологема, изкуствен инелект ли автора !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Съвет

    51 12 Отговор
    Просто не четете материалите на платени соросоиди, анти българи!
  • 15 Руски еничари, мекерета

    21 42 Отговор
    Историята на България е низ от предателства на руските еничари! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!

    Коментиран от #49, #76

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Христина

    17 45 Отговор
    Защо тази беззъба баба, с промит от комунистите мозък, без познания за реалните исторически факти иска да определя бъдещето ми, и бъдещето на децата ми????? До кога промити мозъци и платени "политици" за своя финансова изгода ще разделят българите на фили и фоби, на сини и червени, на млади и стари???? Реално 3 март е обявен за празник от Тодор Живков по време на възродителния процес... както е видно все още удобно се използват от разни политици за да сеят разделение между българите...

    Коментиран от #29, #33, #43, #82

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Руска мания за величие

    16 28 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!
  • 23 Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:

    18 27 Отговор
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский
  • 24 Сопола

    35 8 Отговор
    Не руският император, а Сорос и неговите шарлатани ни освободиха от турско робство през 1878 г....
    Който не вярва, да пита Киро Тракториста, Ристо и С. Паси!
  • 25 Българете са си роби по принцип!

    12 17 Отговор
    Те обичат да си имат господар! Без значение какъв е, турчин, руснак, немец или американец!
  • 26 DW Гьобелсова пропаганда!

    36 6 Отговор
    Няма смисъл да се чете, Маниплация!
  • 27 Млад русофил пита:

    13 25 Отговор
    След украйна, маскалите кой ще асвабаждават ?
  • 28 гост

    30 11 Отговор
    Даниел Смилов официално работи в Германия и що ръси акъл в България. Естествено негова трибуна ще е "Дойче веле" , новото име на "Фьолкишер беобахтер" /"народен" наблюдател/ . Само ще му напомня:
    1. Със Сан-стефанския договор се слага край на османското РОБСТВО! Не случайно в чл. 61 на Търновската конституция е записано" Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде става свободен щом стъпи на българска територия" .
    2. Възстановява се българската ДЪРЖАВА! чл. 6 от договора: "Създава се българско КНЯЖЕСТВО" !
    3. Руско -турската ОСВОБОДИТЕЛНА война изиграва ролята на БУРЖОАЗНА РЕВОЛЮЦИЯ. Ликвидирани са османските феодални порядки и Търновската конституция установява буржоазен правов ред.
    4. В хода на войната се извършва т.н. АГРАРЕН ПРЕВРАТ. Българските селяни слизат от планините в равнината и се оземляват за сметка на избягалите бейове. Почти не остава селянин без земя.
    Пиша го за тези, които като Смилов не са на ясно с резултаятите от войната !

    Коментиран от #53, #62, #71

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ганьо

    9 16 Отговор
    На Ганьо свобода не му трябва. Той е свикнал да е ръководен и воден от някого, всичко друго е оправдание...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бъдеще

    19 10 Отговор

    До коментар #18 от "Христина":

    Твоето бъдеще се вижда като на тази беззъба баба. Ако доживееш нейната възраст от злобата и омразана си.
  • 34 Плюй, докато имаш отровни зъби!

    22 5 Отговор
    Защо такива "високообразовани" от Оксфорди, Харварди и прочие, идват тук и започват да се занимават с елементарно плюене? Седете си там бе, "реализирайте се!" Не можете? Ясно! Лицето Смилов може само за НПО с чуждо финансиране да работи, либерални, джендърни, намкви си. Скоро ще започне истинската война, надявам се, да се видим...

    Коментиран от #55

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Роза

    7 15 Отговор
    Ама снимката е страхотна!Бабата ще глътне някоя муха от голям ентусиазъм!Шедьовър на фотографското изкуство!

    Коментиран от #41

  • 39 айде дойчовците пак ни подхванаха

    26 5 Отговор
    ценностната система . А вие какво празнувате в Германия бе ? Денят на Европа ? Денят га ядохте дървото от Руснаците ?!!
  • 40 До ган

    16 4 Отговор
    Българските сепаратисти и руснаци терористи свалих законната османска власт.... ХА ХА ХХХААААА.....
  • 41 Бодил

    14 4 Отговор

    До коментар #38 от "Роза":

    Да ама не е като твоята баба с деменцията и новите атлантически ценности . Бара ли още на метлата дръжката ?
  • 42 Бабата

    0 7 Отговор
    Без зъби стават хубави SWиРКY
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бе и ние можем да пишем

    18 1 Отговор
    Как празнувате освобождението на Германия от Руснаците . Как Руснаците ви освободиха от кафявата чума и високото ви самочувствие .

    Коментиран от #57

  • 45 Страхливци

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Айде скачайте вече, че да приключваме с вас, само джавкате по форумите. Ако чакате руските си господари пак да ви помагат, ще си останете с чакането.
  • 46 ДрБр

    13 3 Отговор
    Кой написа тоя пасквил дагоеббавгъъзъразпльокан!
  • 47 А бе

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Бг малоумник":

    Те такива много в България, по руските знамена ще ги познаеш.
  • 48 КирТак

    8 6 Отговор
    Като стигнат Дунава за трети път , ти първи ще напълниш ботушите ....
  • 49 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Руски еничари, мекерета":

    Това е поредица от руски ответни операции срещу Австрия, Англия, Франция и Прусия.
  • 50 Ха Ха

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ КУРТИ":

    Вас никой не ви е освободил още, защото продължавате да робувате на "асвабадителите си"!

    Коментиран от #51

  • 51 горския

    8 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ха Ха":

    А бе друго си е да робуваш на една крава , нали ? Някак си тъй по Европейски !

    Коментиран от #61

  • 52 А бе

    8 6 Отговор

    До коментар #29 от "арес Z":

    Вие много истини не сте чували, защото слушате само руските лъжи.
  • 53 Ха Ха

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Други измишльотини ще ни разкажеш ли, много са забавни, разкриват слабия интелект?!

    Коментиран от #59

  • 54 Ленин

    7 3 Отговор
    DW, най-смешната медия! От три морета вода ще ти докарат само и само да се опитат да те убедят в нещо в което и те не си вярват. Прекръствайте се на Дойче Целе поне да знаем за кой работите.
  • 55 А бе

    8 7 Отговор

    До коментар #34 от "Плюй, докато имаш отровни зъби!":

    Хората се опитват да ви образоват и да ви отворят очите, ама от пусти руски хомот нищо не виждате.

    Коментиран от #70

  • 56 Комунягата с танковете - Петър Младенов

    9 1 Отговор
    Той го измисли този 3 март през 1991 г. ! Последно ни го забоде преди да си отиде, комунягата му дрът.
    Тоя искаше да ни гази с танковете !
  • 57 Ха Ха

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "бе и ние можем да пишем":

    Тъй ги освободиха че 45 години мизерстваха в източна Германия и завиждаха на западна. Не случайно с радост се освободиха от "освободителите" си.
  • 58 Ха ха ха

    9 5 Отговор
    България плаща за Освобождението си на руснаците-в сегашни пари 32 тона злато
  • 59 Питам:

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ха Ха":

    О, неграмотний юроде, кое е измишльотина ?
  • 60 Хохо Бохо

    6 5 Отговор
    Копейки, провайте и тези опорки:

    Кой е баща му на тоя?
    Май е прекалил с шотовете...
    И тоя е боклук от класа
    Откъде те изкопаха бе! Несретник жалък!
    Виж си физиономията и си направи собствена рецензия.Ужасна снимка, дали е автентична и ако е лошо…

    А най-добре е да псувате, защото в това най ви бива...
  • 61 Ха Ха

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "горския":

    Какво против имаш срещу хората отглеждащи крави? Естествено, че искат много работа животните.
  • 62 Абе ,

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Вие землянкаджиите сте с всичко "на ясно" ... Еееех , Кириле , Методие ...
  • 63 НЕУМОРНО

    4 1 Отговор
    ГЬО бЕЛС ВЕЛЕ НИ "ИНФОРМИРА"
  • 64 Стариа Софеанец

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак да ти кажа .. прекъсната връзка имаш с главният мозАк .. сигурен съм , че ше минеш в поредната партия - " 3-ти март " ... 🤭😁
  • 65 Да обобщим

    7 8 Отговор
    Дъртите русофили немат зъби и мозък.Копейките са още по-зле.
  • 66 Всичко е илюзия...

    6 2 Отговор
    Илюзията за свобода е вечна. И тук не става дума за освободители и поробители. Идеята е много по-стара. Винаги една каста е владяла и владее парите на света и правото си да измисля религии. Невидима власт. Сега е решила да ни прибере всичките в юмрука си - поголовно равенство, подчинение на нейните виждания за нашето бъдеще, напълно контролирани цифрови пари и т.н. Руснаците, българите, американците и всички останали народи сме под нейната власт. Разговорите за 03.март са само разсейване на вниманието от онова, което се готви в момента на света - война, глад и много, много печал. Ако спрем да се занимаваме с дреболии, ще имаме сили да се съпротивляваме на тези злокобни планове. Но...
  • 67 Русия ще те освободи

    8 6 Отговор
    Колкото гладен ще те нахрани
  • 68 Попа

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Дрът русофил":

    Упадъка на България започва с покръстването,където са избити 50 болярски рода (цвета на нацията)и завършва с еврейката Сара !
  • 69 Хи Хи Хи

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Салавьов онзи ден го рече в прав текст- трето асвабаждение , ама нанай си. Като приключат с Украйна, почват нас, И щели да карат наред..нема Капейки, нема Рубли, нема последни или първи столичани в аванс..нсред маме, наред ша карат
  • 70 Неуки до корен

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "А бе":

    Кои "хора" ще ме образоват, бе тъпан, тези които са смукали мунщука на либералите?
  • 71 Леле що глупости

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Си изпляскАло
  • 72 Цайса

    4 6 Отговор
    Това маце на снимката Маша Захарова ли е? 🤔
  • 73 Алипи

    3 5 Отговор
    Този беззъб бабек трябва да бъде стерилизиран,че апи!

    Коментиран от #74, #77, #79

  • 74 Алипи

    1 5 Отговор

    До коментар #73 от "Алипи":

    Поправка,бабекът трябва да бъде кастриран без упойка!!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Краварски

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Руски еничари, мекерета":

    Мекерета .......ОСТАВКА И НАРОДЕН СЪД!!!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ами да

    1 0 Отговор
    Това е духът на времето! А не като в интервюто с доц. Димов!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 😅😂😆.....

    4 2 Отговор
    С тази подкрепа от този птеродактил няма начин Русия да не победи😂🙉

    Коментиран от #81

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ААА НЕДЕЙТЕ ТАКА....НЕДЕЙТЕ☝

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Христина":

    ТА ТОВА НА ФИГ.1 Е МАКЯТА
    НА ЛАСТ СОФИАНЕЦ ГОСТИЛНИЧАРЯТ
  • 83 Перо

    5 1 Отговор
    Отново джендърска долнопробна пропаганда на унтерменшите от БГ екипа на DW!
  • 84 Неутрално

    3 0 Отговор
    Не мога да съдя историята.
  • 85 ........

    3 2 Отговор
    Опитът да изтриете миналото ни води до обезличаване на нашата държава и голяма вероятност да станем като кюрдите народ без държава.Спрете се!
    Вие сте си там в Германия,пишете срещу пари и няма да се връщате в България,но хората където тук си живеят никъде няма да отидат и не искат.Просто...стоп вече,че ни писна!
  • 86 аз да ви

    1 0 Отговор
    Къде е тая държава ОСМАНИЯ, че малко съм слаб по география.......
  • 87 защо изобщо се позволява безнаказано на

    0 0 Отговор
    небългарска а немска медия да разсъждава и налага кой трябва и кой не трябва да е българския национален празник