Last news in Fakti

6 Март, 2024 10:01 2 065 8

Португалия: Икономически бум, но хората се недоволни. Защо?

  • инфлация-
  • португалия-
  • икономика-
  • пари-
  • заплата-
  • работа-
  • порто-
  • лисабон

Икономиката се развива отлично, но цените и наемите са високи спрямо стандарта, а заплащането на труда си остава ниско

Португалия: Икономически бум, но хората се недоволни. Защо? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навсякъде в Португалия подемът се усеща и може да се види. Така например страната вече е вторият най-голям производител на велосипеди в Европа, пише АРД. Германската обществено-правна медия отбелязва, че страната се възползва от пролуките във веригите за доставки, появили се по време на пандемията, включително в Азия. Много фирми предпочитат по-скоро да произвеждат в Европа. А и браншът на високите технологии залага все повече на Португалия.

2023 отбеляза истински туристически рекорд

Особено ключова е ролята на туризма, пише АРД. През 2023 година е постигнат нов рекорд - 77 милиона нощувки. При това не става дума само за летния сезон - ръст е бил отбелязан и през февруари, когато нощувките са били с 16 процента повече, отколкото през октомври. Пътуванията до Лисабон или Порто са много търсени. Някои хотели дори определят времеви прозорци за закуските, тъй като често са ангажирани до последното легло.

Държавният дълг спада

През третото тримесечие на 2023 година португалската икономика отбеляза ръст от два процента, при положение, че средно за ЕС този показател бе 0,1 на сто, посочва АРД. Държавният дълг последно беше 107,5% от БВП - при 135% през 2022 година. Тоест, има траен спад по този показател, подчертава изданието.

Ниското заплащане измъчва хората

Икономиката се развива отлично, но това не е довело до увеличение на минималното заплащане, което в Португалия е под пет евро на час. А наемите в последно време са нараснали рязко. Това важи и за редица други цени, продължава АРД. В ресторантите в центъра на Лисабон една бира стига без проблеми седем евро. А както разказва пред германската обществено-правна медия работник в кафене в центъра на португалската столица - той печели 700 евро месечно, а наемът му е 500. В никакъв случай не би могъл да си позволи скъпа бира за седем евро.

Политоложката Изабел Давид заявява за АРД, че междувременно за много португалци добрите икономически показатели са само нещо привидно. Факт е, че наскоро минималното заплащане бе повишено леко, но това не е достатъчно за осигуряването на добро бъдеще за младите хора в страната - наемите и цените на жилищата нараснаха твърде много. Заради всичко това спада и раждаемостта, казва пред АРД лекарят Витор Алмейда, който работи в болница край Порто. „Заплатите са толкова ниски, а условията на труда толкова лоши, че голяма част от персонала просто си отива", посочва той. В болницата, в която работи, се раждат съвсем малко деца, тъй като младите хора напускат Португалия.

Корумпирани ли са управляващите?

Германската обществено-правна медия изтъква, че недоволството в страната е голямо - хората изпитват на гърба си сенчестата страна на икономическия подем. Това се отнася и за един проект, довел до свикването на предсрочни избори: в северната част на Португалия има големи залежи от литий, чиято експлоатация предстои. Но срещу хора от обкръжението на министър-председателя Антониу Коща бяха повдигнати обвинения в корупция, а екологичните експертизи будят съмнения. Обвиненията срещу премиера, че е оказвал незаконно влияние, така и не бяха доказани, но въпреки това той подаде оставка миналата есен. Предсрочните избори са на десети март, като този път едва ли ще бъде избрано ляво правителство, което да може да управлява самостоятелно, прогнозира АРД.

Автор: Себастиан Кистерс (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    24 10 Отговор
    Да се хвалиш с производство на велосипеди в 21 век е някак смешно
  • 2 Грозев е еничарин

    22 5 Отговор
    Дойче манипулаторите пак стават за срам.За сравнение Виетнам е най-големият производител на скутери в света.Май е по-добре от велосипеди.
  • 3 12345678

    16 7 Отговор
    А ние сме втори в света по производство на "харвардци" / зеления за сега е несменяем/, има още хляб да ядат докато ни стигнат...
  • 4 Именно!

    19 2 Отговор
    Доказателство,че само с турузъм и алибеговци не мой се богатее!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 българин

    11 2 Отговор
    Високи технологии, произвеждат велосипеди...
  • 7 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Дрогари , знам че производство на велосипедите не са кой знае какво , но щом някой хвалят Португалия като втора ха познайте коя държава е първа в ЕС ....ха-ха-ха
  • 8 крокозъбел БФС

    3 2 Отговор
    Тоя за да печели 700 евро месечно, значи бачка само по 6 часа дневно х 5 надник. Нищо няма да му стане да пробва да поработи и по 8-10 часа дневно - примерно.