Last news in Fakti

13 Март, 2024 09:58 2 054 10

Първо бяха срещу еврото, а сега - срещу днешна Германия

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • мигранти-
  • ангела меркел

В началото, преди единадесет години, "Алтернатива за Германия", или накратко AзГ, беше движение на хора с национално-консервативни и пазарно-либерални възгледи

Първо бяха срещу еврото, а сега - срещу днешна Германия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно време създателите на партията искаха само по-различна политика спрямо еврото, а сегашната партия иска вече и съвсем различна Германия. Кратка история на "Алтернатива за Германия" (АзГ).

В началото, преди единадесет години, "Алтернатива за Германия", или накратко AзГ, беше движение на хора с национално-консервативни и пазарно-либерални възгледи. Централна за тях беше критиката срещу правителството на Ангела Меркел по отношение на еврото.

Основателите на партията, начело с Бернд Луке, професор по макроикономика от Хамбург, критикуваха погрешната според тях политика за единната европейска валута. Много южноевропейски държави бяха заплашени от обедняване под натиска на еврото. Основателите на АзГ смятаха, че Германия, като икономически силна страна, ще бъде принудена да налива пари в каца без дъно, за да ги спасява.

Как започна всичко

Партията е основана през 2013 г. и за първи път участва в парламентарните избори през есента на същата година, но не успява да получи място в парламента. Но малко по-късно - през май 2014 г. АзГ спечели места в Европарламента. Бернд Луке тогава беше начело на партийната листа, която привлече 7,1% от гласовете.

През следващите години либералното икономическо ядро на партията все повече отслабваше и постепенно беше заменено от все по-националистически, а по-късно и открито ксенофобски позиции. Много от членовете-основатели, сред които и Луке, напуснаха партията.

Освен много вътрешногермански фактори, решаваща роля за успеха на АзГ изиграха и някои външни фактори - големият брой мигранти, които пристигнаха в Германия през 2015 г., пандемията от Ковид между 2020 и 2022 година, както и началото на руската агресивна война срещу Украйна през пролетта на 2022 година. Роля изиграха най-вече породените от тези събития висока инфлация и повишени цени на енергията в Германия.

Недоволството сред населението растеше. Това беше една от причините “Алтернатива за Германия” да постигне двуцифрени изборни резултати, особено в Източна Германия, а по-късно и в Западна. Днес тя е петата по големина парламентарна група в Бундестага със 78 депутати. Представена в 14 от 16-те германски провинциални парламента, с изключение на Шлезвиг-Холщайн и Бремен.

Преиначаване на исторически факти

Освен че критикува миграцията, през последните години АзГ неведнъж е попадала в светлината на прожекторите с позиции, които омаловажават исторически факти и са антисемитски и антидемократични. Бившият ръководител на парламентарната група на партията Александер Гауланд например предизвика вълнение през лятото на 2018 г. с реч на партийно събитие в Тюрингия. Той заяви: "Хитлер и нацистите са само една пилешка курешка в над 1000-годишната успешна история на Германия".

Още преди това, през януари 2017 г., настоящият лидер на парламентарната група на АзГ в парламента на провинция Тюрингия Бьорн Хьоке нарече мемориала на Холокоста в Берлин “паметник на позора”.

В полезрението на Службата за защита на конституцията

През март 2020 г. партийното крило около Хьоке е категоризирано от Службата за защита на конституцията като "доказано дясноекстремистко”. Впоследствие партията разформирова "крилото", но членовете му остават много влиятелни. Днешната АзГ иска драстично да ограничи миграцията. И отрича, че изменението на климата е причинено от човешката дейност.

В провинциите Саксония-Анхалт, Саксония и Тюрингия, органите за защита на конституцията вече категоризират АзГ като доказано дясноекстремистка партия. През юни 2023 г. Службата публикува и доклад, в който се посочва, че около 10 000 членове на партията могат да бъдат категоризирани като десни екстремисти. През януари тази година “Алтернатива за Германия” официално наброяваше около 40 хиляди членове.

Нови успехи на избори?

Въпреки все по-крайните си позиции АзГ постига все по-големи успехи на избори. Тя претърпя неуспехи между 2020 и 2022 г., което наблюдателите обясняват с множеството вътрешни конфликти в партията, някои от които се водеха открито. От началото на войната в Украйна обаче рейтингите на одобрение за АзГ отново се покачват навсякъде. Силната несигурност сред населението със сигурност е една от причините за това, но също така и конфликтите в управляващата коалиция.

Тазгодишните избори в провинциите Саксония, Бранденбург и Тюрингия през септември се очакват с особена загриженост. В няколко скорошни проучвания “Алтернатива за Германия” получи между 31 и 36 на сто от гласовете.

И тъмни облаци на небосклона

В същото време в края на февруари в цяла Германия излязоха общо четири милиона души на протести срещу десния екстремизъм и конкретно срещу плановете на “Алтернатива за Германия” за експулсиране на хиляди хора с чуждестранен произход.

Близък сътрудник на лидерката на партията Алис Вайдел също е участвал в обсъждане на "плановете за депортиране", състояло се в Потсдам. В резултат от това в Германия се поде и дебат за евентуална забрана на партията. АзГ разполага с отлична мрежа от международни контакти. Но срещата в Потсдам беше „червена линия“ дори за Марин Льо Пен - водещата фигура на френската крайна десница.

Разследване на “Байеришер Рундфунк” показа, че като съветници на депутатите от “Алтернатива за Германия” (АзГ) работят голям брой хора от крайнодесния спектър. Според информацията в парламентарната група на АзГ и за отделни депутати работят повече от 100 души, които са активни в организации, класифицирани като дясноекстремистки, включително и голям брой неонацисти.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    45 3 Отговор
    А защо трансджендър ислямистката Германия да е правилнaта, а не Германията на АзГ?
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 2 Отговор
    А г-жа Урzула се е запътила към втори мандат , с който да доунищожи ЕсеС или ЕСср❗❗❗
  • 3 БОЗА

    41 3 Отговор
    Голем страх на алтавите,че срещат отпор от нормалните...което е и основа на съвременното международно положение... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)
  • 4 Асен

    21 3 Отговор
    Жалко ,че Шолц и Бербок са далече от идеите на Партиите които проповядват, те са фашистки наследници и показаха гена си!! Жалко ,че "Алтернатива за Германия" се опитва да ги усмири ! Предстоят избори в ЕС ,САЩ и света ще миряса ,надявам се ,сегашните акули ще ги потопят миролюбивите народи !!

    Коментиран от #7

  • 5 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    21 3 Отговор
    Когато слушам Дойчестан Веле да реве е като музиказа ушите ми.
  • 6 Смех в блатото

    9 2 Отговор
    Всеки политик на АзГ хванат да яде дюнер, да пуши шиша или друг вид "нетрадиционна" за Германия храна или навик, да бъде експулсиран от Германия :))))))
  • 7 Смех в блатото

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Асен":

    Е как хем са "фашистки наследници", хем искат емигранти да "развалят" хубавото немско общество? :)))))

    Вие въобще четете ли си противоречията? :))))
  • 8 стоян георгиев

    15 2 Отговор
    Германия обратно на германците,вън с0р0$нята и слугите им.
  • 9 Търновец

    14 2 Отговор
    Преди години тъкмо FBI беше почнало разследване срещу борда на директорите на най голямата инвестиционна фирма Goldman Sachs за това че фирмата е представила като борсови спекулации случаите когато гръцкото правителство е теглило огромни заеми. Goldman Sachs по този начин помагат на Гърция да запази ААА рейтинг, а след това когато Гърция обяви неплатежоспособност Еврозоната плати 107 милиарда гръцки дълг и то след като Барак Обама лично се обади да изиска от ЕС милиарди за Гърция. Разбира се че някои страни ще искат контрол върху бюджетните дефицити на страните от еврозоната и неотдавнашното решение на Германския конституционен съд да спре нарастването на държавния дълг е добро за Германия, AfD не е срещу еврото а срещу злоупотребата с него както това стори Гърция. Трябва да имаме такава партия е България - ние влизаме в дългова спирала и нарастването на нашия дълг е по бързо от растежа на БВП???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.