Last news in Fakti

15 Март, 2024 18:47 1 102 44

Как ще повлияят на ключови въпроси в Русия изборите, които ще дадат на Путин още 6 години власт

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • единна русия-
  • йосиф сталин

Почти сигурният резултат се дължи на твърдия контрол на Владимир Путин над Русия, установен по време на 24-годишното му управление - най-дългият престой в Кремъл след този на съветския лидер Йосиф Сталин

Как ще повлияят на ключови въпроси в Русия изборите, които ще дадат на Путин още 6 години власт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На президентските избори тази седмица Владимир Путин се готви да получи нов шестгодишен мандат, въпреки че руснаци загиват в Украйна в продължаващата вече трета година война, а страната му е по-изолирана от всякога от останалия свят.

Почти сигурният резултат се дължи на твърдия му контрол над Русия, установен по време на 24-годишното му управление - най-дългият престой в Кремъл след този на съветския лидер Йосиф Сталин.

71-годишният Путин заглуши почти всяко инакомислие чрез нови строги закони, които налагат тежки глоби или затвор за независимите гласове. Критиците или са умрели по необясними причини, или са избягали в чужбина. В бюлетината са включени още трима символични кандидати, които публично подкрепят неговата политика.

Путин съсредоточи кампанията си върху обещанието да изпълни целите си в Украйна, описвайки конфликта като битка срещу Запада за самото оцеляване на Русия и нейното 146-милионно население.

В обръщение към народа за състоянието на страната миналия месец той обвини САЩ и съюзниците им от НАТО, че "се нуждаят от зависимо, затихващо, умиращо пространство на мястото на Русия, за да могат да правят каквото си искат".

Путин неведнъж е твърдял, че е изпратил войските през февруари 2022 г., за да защити рускоговорящите в Източна Украйна и да попречи на Киев да създаде сериозна заплаха за сигурността на Москва, като се присъедини към НАТО. Украйна и нейните съюзници описват руското нахлуване - най-големия конфликт в Европа след Втората световна война - като непровокиран акт на агресия от страна на голямата ядрена сила.

Той твърди, че руските сили имат преимущество след неуспеха на украинската контраофанзива през миналата година, посочвайки, че Украйна и Западът "рано или късно" ще трябва да приемат споразумение при условията на Москва. Путин похвали войските си, които се сражават в Украйна, и обеща да ги превърне в новия елит на Русия.

Обикновените руснаци знаят малко за многобройните неуспехи на своята армия във войната, тъй като жертвите не се виждат, а държавните медии разказват само за успехите на Москва.

Устойчивостта на икономиката пред лицето на унищожителните западни санкции е важен фактор за властта на Путин в Русия, която е основен играч в световния енергиен сектор. Според Международния валутен фонд икономиката се очаква да нарасне с 2,6% през тази година, в сравнение с прогнозираното в Европа нарастване от 0,9%. Инфлацията се прогнозира да надхвърли 7%, но безработицата остава ниска.

Военната промишленост се превърна в основен двигател на растежа, като заводите за отбрана произвеждат ракети, танкове и боеприпаси. Големите плащания за стотици хиляди мъже, подписали договори с военните, спомогнаха за увеличаване на потребителското търсене, което допринесе за икономическия растеж.

В предизборната си кампания Путин обеща да разшири обхвата на евтините ипотечни кредити, субсидирани от правителството, за да подпомогне младите семейства, особено тези с деца, като по този начин увеличи популярността си и даде тласък на процъфтяващия строителен сектор.

Той също така обеща да вложи повече държавни средства в здравеопазването, образованието, науката, културата и спорта, като същевременно продължи усилията за изкореняване на бедността.

Откакто стана президент през 2000 г., Путин методично затяга контрола върху руската политика, прокарвайки конституционни промени, които могат да го задържат на власт до 2036 г.

Репресиите на Кремъл срещу инакомислещите достигнаха безпрецедентни мащаби след нахлуването в Украйна, като превърнаха политическия пейзаж преди вота в приличащ на изпепелена земя.

Нов репресивен закон, който беше одобрен дни след началото на инвазията, криминализира всяка публична критика на войната, а протестите станаха практически невъзможни, като полицията бързо разпръскваше неразрешените събрания. Броят на арестите, наказателните дела и съдебните процеси рязко нарасна, а дългите присъди в затвора са все по-често срещани.

Путин заклейми опозиционните активисти и критиците на войната като разглезени марионетки на Запада, като веднъж ги описва като "пяна, отмита" от неговата "специална военна операция".

Най-големият му критик, Алексей Навални, излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, когато почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония. Други водещи опозиционери също получиха дълги присъди, сравними с тези, давани на "враговете на народа" по време на сталинските репресии. Изтъкнатият противник на Кремъл Владимир Кара-Мурза получава най-тежката присъда от 25 години по обвинение в държавна измяна заради антивоенна реч.

Но дори и на дребните критици бяха наложени наказания. Художник от Санкт Петербург получи седем години за това, че е заменил етикетите на цените в супермаркетите с антивоенни лозунги, а московски поет беше осъден на седем години за публично рецитиране на стихове срещу войната.

Повечето независими новинарски издания бяха закрити, а много от тях преместиха дейността си в чужбина, докато контролираните от държавата медии неуморно насаждаха тезите на Кремъл.

Путин вероятно ще използва своята предсказуема победа като доказателство за огромната обществена подкрепа за войната.

Много наблюдатели очакват той да затвърди курса си и да ескалира войната.

Някои казват, че Кремъл може да започне още един кръг от мобилизация на резервисти, за да увеличи редиците на армията и да се опита да разшири завоеванията си в нова голяма офанзива.

Кремъл ще засили военната си реторика, представяйки страната като обсадена крепост, изправена пред западната агресия. Репресиите срещу опозиционни активисти и критици на войната вероятно ще се увеличат, като властите ще изоставят всякакво подобие на благоприличие в безмилостните си усилия да изкоренят признаците на несъгласие.

Външната политика на Москва вероятно ще стане още по-агресивна, а руските власти може да се опитват все повече да задълбочават разделението на Запад с помощта на дезинформация и пропаганда, както и да привличат консервативните кръгове на Запад, като утвърждават образа на Русия като крепост на традиционните ценности.

В отношенията на Москва с Китай, Индия и страните от Глобалния юг изборната победа на Путин ще спомогне за затвърждаване на съществуващите съюзи, като засили посланието за неговия твърд контрол върху руската политика.

превод: Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мда

    10 17 Отговор
    Руските граждани ги очакват още 6 години гнет и мизерия.

    Коментиран от #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Електра

    5 3 Отговор
    ДАНО РАЗУМЪТ Надделее
  • 6 КОТарАК

    7 11 Отговор
    с още 5 години власт , ще му пораснат с 5 санта токчетата , друго няма да се получи
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха

    3 7 Отговор
    Няма въпроси.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хомосапиенс

    7 9 Отговор
    Не знам защо въобще правят избори в кочината.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БАНко

    12 8 Отговор
    РУСНАЦИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КОЙ Е ТЕХНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ - ЧОВЕКА КОЙТО ГИ СПАСИ ОТ ПРЕДАТЕЛИ КАТО ГОРБАЧОВ !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенсионер

    12 9 Отговор
    Последния път когато някой спечели избори в България с 99% беше по времето на бай Тошо. Всички стоки бяха дефицитни и всичко беше мижи да те лажем.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цомчо Плюнката

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пенсионер":

    Ще те наплюя!
  • 18 Кресна

    10 7 Отговор
    Живея повече от 20 години в Русия и при Путин наистина върви напред .Недоволни от дадено управление винаги е имало и ще има ,но истината е ,че Русия върви напред .Като българин не мога да кажа същото за България .Миналото лято си бях в България и видях една трагична картина .Редовно съм и във Франция и Испания и също виждам на къде отиват тези държави .За невярващите ,излезте и поживейте навън и ще се уверите сами.

    Коментиран от #32, #35, #39, #44

  • 19 мммм

    1 2 Отговор
    Няма да бъде избран Путин, ще изберат Сталин и ще го дуухат запада ! Няма логика да бъде поставен отново Путин !
  • 20 Кресна

    6 6 Отговор
    Сащ не го крият и сами го казват ,че Европа ще я превърнат в латинска Америка,само нашата младеж не разбира какво ги чака.
  • 21 Смотльо,

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Ти дето си замислил Русия в разкош и богатство ли живееш?
  • 22 УКРАЙНА🇺🇦

    2 2 Отговор
    Мноооого трагично
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Поздравявам българските Путюювисти!

    5 6 Отговор
    С преизбиране на фюрера.Честито...

    Коментиран от #29

  • 25 Сатана Z

    4 1 Отговор
    В понеделник започват истинските бомбардировки на укротерористичната територия.Горският го преизбраха и ще дойде да наложи ред.
  • 26 Анонимен

    6 0 Отговор
    По добре мислете кой ще дойде след ВВП.....че ще ревете за Вова
  • 27 Българин

    8 2 Отговор
    Абе каквото и да си говорим въпреки ,че ми плащат да плюя Русия ,Украйна е приключила.
  • 28 факти

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Как, как...":

    Русия ще си остане същия блатен кeнеф,че и по зле ще става.Европа ще си е на върха на развитието и мечтата за живот на всеки човек по света.

    Коментиран от #30

  • 29 ДПС лидер

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Поздравявам българските Путюювисти!":

    Русия няма вечно да ви спасява и освобождава.Нали се сещаш накъде духа вятъра?
  • 30 Смотльо,

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "факти":

    Ти със сигурност живееш в такова място.
  • 31 Украйна ще го закъса !

    5 2 Отговор
    Тактически Путин не може да бъде поставен отново! Ще бъде избран друг, но политиката му ще бъде същата, дори много по мощна!
  • 32 А бе ти верно?

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    Ходиш там а?Къде там у рашканите е по готино от Европата,Викай българските братя при свободна раша!Европата "загнива" щото свобода.Честито на новия свободно избран ваш пулководец.
  • 33 ЩЕ ще

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Как, как...":

    ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще ЩЕ ще...

    Коментиран от #43

  • 34 сащисан кравар

    3 3 Отговор
    То руските избори и кво, важно е краварските, защото от тях зависи с каква степен и колко, ще продължи мъката на народи и държави по цял Свят!

    Коментиран от #38

  • 35 Най после

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    Ама ти накрая си призна че ти плащат в руска шума
  • 36 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Трябва да настъпи Мир
  • 37 Бърн

    2 3 Отговор
    Една от най-големите изяви на култа към личността бяха тъй наречените "червени кътове". Всяко учреждение, всяко предприятие, а също и в домовете на по-фанатизираните партийци, човек можеше да види неизбежно ъгъл, покрит с червен плат, пред който стоеше малък бюст на Сталин, Димитров, Ленин… според случая. Понякога всички светци бяха заедно. Когато нямаше бюстове, слагаха се барелефи или пък просто портрети. Отгоре на "Червения кът" винаги имаше някакъв лозунг. Това бяха своего рода комунистически олтари на култа, които впоследствие потъваха в дълбок прах… Георги Марков
  • 38 ЗА СВЕТА НЕ ЗНАМ

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "сащисан кравар":

    АМА КРЕМЪЛСКОТО ЖУЖЕ СЕ МОЛИ ЗА ТРЪМП.
    ЧЕ 2 ГОДИНИ МУ ИДВА ИЗОТЗАДЕ.
  • 39 Супер...

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    Живей си в Русия и не се връщай, вземи при теб още от твоят сорт, а за Испания и Франция не се притеснявай.
  • 40 Тц.. Тц...

    0 2 Отговор
    Путин президент.... господ българин, тежко и горко на планетата Земя🙊
  • 41 Увеличаване

    2 3 Отговор
    На ботокса и токчетата.
  • 42 ДАААА

    2 0 Отговор
    ВЕЛИК ПОЛИРИК.
  • 43 Гошо

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "ЩЕ ще":

    Не,не е ,ЩЕ, а в процес и този процес за Русия започна някъде около 2000-та година И аз съм свидетел на това ,както и ти ,впрочем Запада не знам дали знаеш какво представляваше някога,за преди 90та говоря ,а сега му е останала само опаковката от тогава и то очукана ,олющена ,с избледнели цветове
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.